Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ / ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ / ΚΥΠΡΟΣ - NABUCCO


Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η LE FIGARO αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Π/Θ, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επαναλάβει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτα άλλο, πέραν της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δεύτερη επίσκεψη του Τούρκου Π/Θ στην έδρα της ΕΕ, κατά το τρέχων έτος, συνοδεύεται από δύο υποσχέσεις, οι οποίες σε μια φυσιολογική περίοδο θα φαινόντουσαν ενθαρρυντικές. Η πρώτη είναι το άνοιγμα ενός νέου ενταξιακού κεφαλαίου, που αφορά στο φορολογικό σύστημα και η δεύτερη είναι η δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει, τον Ιούλιο, τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. Οι όροι ωστόσο της συμφωνίας, αποφασιστικής ίσως σημασίας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, παραμένουν συγκεχυμένοι.

Στην πράξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας βραδυπορούν. Μόνον έντεκα από τα συνολικά 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει, ενώ πέντε έχουν παγώσει από τη Γαλλία, εξαιτίας της βούλησης του Σαρκοζύ να προσφέρει στην Άγκυρα μια ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ. Οκτώ ακόμη βρίσκονται παγωμένα από το 2006, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο. Εάν δεν επιτευχθεί κάποια προσέγγιση μεταξύ τρων πλευρών στη διαιρεμένη Κύπρο, το μπλοκάρισμα, στα τέλη του έτους, θα μπορούσε πλέον να είναι ολοκληρωτικό.

Οι τουρκικές επιδιώξεις προσκρούουν επίσης, μετά τις ευρωεκλογές, στην επικράτηση των συντηρητικών κομμάτων στη Γαλλία και στη Γερμανία, που αντιτίθενται στην ένταξή της, όπως και των ακροδεξιών, που θα μπορούσαν να ενωθούν κατά της μεγάλης μουσουλμανικής χώρας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP