Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Η Τουρκία επιμένει: επιθυμεί την ένταξη.


Σε άρθρο του Maroun Labaki στη σημερινή LE SOIR γίνεται μνεία στην επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα και όπως αναμένεται να επαναλάβει και κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής απονομής του βραβείου Crans Montana Forum, στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνεται, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να επιμένει, καθώς τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Sarkozy, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., και αντ’ αυτού προτείνουν μια ειδική εταιρική σχέση, ενώ επίσης, οι «τεχνικές» διαπραγματεύσεις καθυστερούν από το 2006. Την ερχόμενη Δευτέρα ωστόσο, ένα νέο κεφάλαιο ενδέχεται να ανοίξει (το 11ο από τα 35), αλλά παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται, είναι πιθανό η όλη διαπραγματευτική διαδικασία να «παγώσει» στο τέλος του έτους, στην περίπτωση που η Άγκυρα εμμείνει στην άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο από τις αρχές του 2009 σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ενώ και ο ίδιος ο κ. Erdogan μπορεί να ελπίζει ότι θα αποκτήσει ένα νέο σύμμαχο στο πρόσωπο του Pierre Lellouche, του νέου Γάλλου ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Ο κ. Lellouche, αν και είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., την περασμένη Τετάρτη δήλωσε ωστόσο: «Υπάρχει μια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, και όχι δύο».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP