Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ OLII REHN ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ AHMET DAVUTOGLU


Φιλική και ουσιαστική χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος Olli Rehn στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο αξιωματούχοι, μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει σταθερά την πρόοδο των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, στη βάση των κανόνων που συμφωνήθηκαν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη τον Οκτώβριο του 2005» σημείωσε ο Rehn και αναφέρθηκε στην ανάγκη να σημειωθούν περαιτέρω βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, εντός του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου ένας «θετικός κύκλος» στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν «την ατμομηχανή της ενταξιακής της πορείας», ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τον αρμόδιο Επίτροπο, τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία πρόοδο στην εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που σχετίζονται με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ορισμένα από αυτά, ενδεχομένως για το κεφάλαιο που αφορά τον κοινωνική πολιτική, τον ανταγωνισμό ή το περιβάλλον.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη «σκληρή δουλειά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τσεχικής προεδρίας χάρη στην οποία θα ανοίξει το ενταξιακό κεφάλαιο για τη φορολογία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συχνότητα των επαφών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ τους τελευταίους μήνες (επισκέψεις Erdogan, Gul Βρυξέλλες) βεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα συνεχιστεί. «Αυτό αποδεικνύει ότι η ΕΕ έχει γίνει ο κύριος στρατηγικός στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής» πρόσθεσε.

Για τις τεχνικές διαδικασίες εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, ο Davutoglu αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει παράγει σημαντικό νομοθετικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα τους δύο τελευταίους μήνες. «Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι ένα νέο κεφάλαιο, το σχετικό με τη φορολογία, θα ανοίξει πριν από Την εκπνοή της τσεχικής προεδρίας» επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και τόνισε: «Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας για την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων και θα είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την Επιτροπή για το σκοπό αυτό».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία στηρίζει τις συνομιλίες για συνολική λύση, έναν στόχο που χαρακτήρισε «στρατηγικό» για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και μια «πολύ θετική εξέλιξη» από κάθε άποψη.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Davutoglu σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αισιόδοξη για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ταχύτερο βήμα και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο Rehn απάντησε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πολιτικός διάλογος θα ενισχύσει μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία.

Σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας τον Ιούλιο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο για τη κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί αυτό νωρίτερα, ακόμα και πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Για το ίδιο θέμα, ο Rehn συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή εκτιμά πολύ τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την τουρκική πλευρά για την ενίσχυση της αμοιβαία συμφέρουσας ενεργειακής συνεργασίας με την ΕΕ. «Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την προοπτική να σημειωθεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στο θέμα του Nabucco, μια εξέλιξη που θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την ύπαρξη κοινών στρατηγικών συμφερόντων μεταξύ των Τουρκίας και ΕΕ», είπε.

Σε ερώτηση για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν στο μέλλον, ο Επίτροπος απάντησε: «Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει 10 διαπραγματευτικά κεφάλαια, δηλαδή ένα σημαντικό επίτευγμα σε διάστημα τριών ετών. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει το κεφάλαιο για τη φορολογία, συνεπώς απομένουν 24 κεφάλαια. Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι εξαντλούνται τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο Rehn.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τα «παγωμένα» (λόγω Κύπρου) ενταξιακά κεφάλαια είπε: «Εάν όλοι κάνουν τη δουλειά τους, θα δούμε αυτά τα κεφάλαια να ‘ξεμπλοκάρονται’, θα δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται. Για παράδειγμα, επιθυμούμε η Τουρκία να υιοθετήσει το νόμο για τα συνδικάτα ούτως ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια που σχετίζονται με το κεφάλαιο για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση».

Στο σημείο αυτό, ο Rehn επανέλαβε τη σημασία του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό για το άνοιγμα του οποίου κάλεσε την Τουρκία να υιοθετήσει το νόμο για τις κρατικές ενισχύσεις εντός του καλοκαιριού, ώστε αυτός να εφαρμοστεί άμεσα και να καταστεί δυνατό «το άνοιγμα του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό πριν από το τέλος του έτους».

Τέλος, σε ερώτηση για το κατά πόσο υπήρξε συζήτηση για πιθανές ημερομηνίες ένταξης της Τουρκίας, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην πάγια πολιτική της ΕΕ να μη δίνονται συγκεκριμένες ημερομηνίες παρά μόνο στην τελική φάση της ενταξιακής διαδικασίας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP