Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Eνημερώσεων συνέχεια


Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουκρικού ΓΕΕΘΑ την 19 και 20 Μαρ 2009, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Στόλου στο Ναύσταθμο του Γκιολτσούκ, σεμινάριο σχεδιασμού, στο οποίο συμμετείχε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι, στις 5 και 6 Μαρ. 2009 είχε γίνει αντίστοιχο σεμινάριο και στην έδρα της 1ης Στρατιάς στην Κων/πολη. Συμπτώσεις;;;;;;;;;


Read more...

Από τη Σμύρνη στην κορυφή του ΝΑΤΟ


Η Μilliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση του Τάκη Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Από τη Σμύρνη στην κορυφή του ΝΑΤΟ».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι ο ελληνικός Τύπος έγραψε πως ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, που είναι εγγόνι Ρωμιού από την Ανατολία, προχθές διορίστηκε στην ηγεσία των ευρωπαϊκών δυνάμεων των ΗΠΑ και Δ/κτής των ευρωπαϊκών συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, σε είδησή της με τον τίτλο «Ένας Έλληνας Δ/κτής του ΝΑΤΟ», υπενθύμισε προηγούμενες δηλώσεις του ναυάρχου Σταυρίδη, ο οποίος είχε πει: «Προέρχομαι από αμερικανική οικογένεια ελληνικής καταγωγής». Η δε εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ χρησιμοποίησε τον τίτλο «Από τη Σμύρνη στην κορυφή του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας αυτής, ο παππούς του Σταυρίδη ήταν από τους Ρωμιούς της Ανατολίας και το 1922, όταν ο ελληνικός στρατός υπέστη εκεί μεγάλη κατατρόπωση, κατόρθωσε να φύγει με ένα μικρό σκάφος από τη Σμύρνη στην Ελλάδα, ενώ αργότερα μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης, σε βιβλίο που εξέδωσε πριν μερικά χρόνια, αναφέρεται ως εξής στην είσοδό του στο λιμάνι της Σμύρνης, με σκάφος υπό την διακυβέρνησή του, το 1993, κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: «Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μου. Ο παππούς μου, το 1922, εκδιώχτηκε από την Τουρκία. Έναν αιώνα αργότερα, ο εγγονός του, εγώ, ξαναμπαίνω στο λιμάνι της Σμύρνης, στο δρόμο απ΄ όπου είχε βγει ο παππούς μου».

Η Vatan αναφέρεται στο διορισμό του ναυάρχου Σταυρίδη στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ελληνικής καταγωγής Δ/κτής στην κορυφή του ΝΑΤΟ». Στο δημοσίευμα σχετικά με το διορισμό αυτό, τονίζεται ότι ο σταυρίδης προέρχεται από οικογένεια, η οποία είχε μεταναστεύσει από την Ελλάδα στις ΗΠΑ.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης με κάθε ευκαιρία, όταν μιλάει, τονίζει ότι αισθάνεται υπερηφάνεια για την ελληνική του καταγωγή και λέει: «Ο πατέρας μου μιλάει πολύ καλά την Ελληνική, ενώ εγώ δεν την ξέρω τόσο καλά».

Read more...

Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση για το Διεθνές Δικαστήριο


Στις εσωτερικές σελίδες της Αksam και με τον τίτλο «Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση για το Διεθνές Δικαστήριο» αναφέρεται ότι αποκαλύφθηκε πως η Άγκυρα είχε κάνει στην Ελλάδα πρόταση για «προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο» για την επίλυση του θέματος του Αιγαίου, αλλά η Αθήνα απέρριψε την άποψη αυτή, την οποία υποστήριζε επί χρόνια, όταν η πρόταση προήλθε από την Τουρκία.

Η εν λόγω εξέλιξη σημειώθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 2008, όταν δεν προέκυψε αποτέλεσμα από τον 41ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κων/πολη.

Η Ελλάδα, κατά την ανωτέρω συνάντηση, πρότεινε να γίνει προσφυγή μόνο για το θέμα ? όπως γράφει η εφημερίδα ? των «χωρικών υδάτων», για να πάρει από την Τουρκία απάντηση που δεν περίμενε.

Η Άγκυρα είπε ότι αποδέχεται την πρόταση, αλλά πρότεινε αυτό να γίνει όχι μόνο για τα χωρικά ύδατα, αλλά υπό μορφή πακέτου, που θα συμπεριλαμβάνει «την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, το FIR, τις νησίδες και τις βραχονησίδες, που μεταβιβάστηκαν με συμφωνίες, τις παρακείμενες περιοχές, τις περιοχές ΑΟΖ και τους τομείς θαλάσσιας αρμοδιότητας».

Ένα μήνα αργότερα, η Αθήνα απάντησε αρνητικά στην Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι το μοναδικό υφιστάμενο πρόβλημα είναι «η υφαλοκρηπίδα» και ότι μπορεί να γίνει ενέργεια για το θέμα αυτό.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ -EΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν θα συναντηθούν στην Άγκυρα» γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ προβαίνει σε ενέργειες για την εξασφάλιση συνάντησης, για μία ακόμη φορά, των ηγετών του Αφγανιστάν και του Πακιστάν στην Τουρκία, πριν την επίσκεψη Ομπάμα. Καίτοι δεν ανακοινώθηκε η ημερομηνία της τριμερούς συνάντησης κορυφής, εικάζεται ότι θα πραγματοποιηθεί την 1η ή τη 2α Απριλίου. Η τρίτη τριμερής συνάντηση [Τουρκία - Πακιστάν - Αφγανιστάν] αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα, η οποία αισθάνθηκε ανησυχία από τις αυξανόμενες ταραχές στο Πακιστάν, έχει σημάνει συναγερμό. Ο Πρόεδρος Γκιούλ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του Πακιστάν Ζερνταρί και συναντήθηκε κατά το Παγκόσμιο Φόρουμ Υδάτων, στην Κων/πολη, με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Καρζάι, καλώντας και τους δύο ηγέτες στην Άγκυρα. Επίσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μπακί Ιλκίν, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το Αφγανιστάν στο Σ.Α. ΟΗΕ, επέστησε την προσοχή στο ότι η περιοχή διανύει μια κρίσιμη περίοδο.

Οι πλευρές αποδέχθηκαν την πρόταση για την τριμερή συνάντηση, αλλά μετά δυσκολίας βρέθηκε ημερομηνία, λόγω των συνόδων G -20 και NATO, καθώς και της επίσκεψης Ομπάμα.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ / ΙΡΑΚ


Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnadolu, αλλά και στο ίδιο το δελτίο του Αnadolu, ο Τ/ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα έχει καμία αντίρρηση για την Κουρδική Διάσκεψη [στο Ερμπίλ του Β. Ιράκ], αρκεί αυτή συμβάλει στα βήματα για τον τερματισμό της τρομοκρατίας και να μην αποτελέσει βάση για προπαγάνδα του ΡΚΚ.

Ο Τ/ΥΠΕΞ τόνισε ότι προς το παρόν η τουρκική πλευρά δεν έχει λάβει κάποια πρόσκληση για τη συμμετοχή παρατηρητή από την Τουρκία, στην Κουρδική Διάσκεψη. Ακόμη, είπε ότι δεν αναμένεται κάποια τέτοια πρόσκληση, η οποία όμως, στην περίπτωση που υπάρξει, θα αξιολογηθεί.

Στη συνέχεια, ο Τ/ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την ημερήσια διάταξη, το timing και τους προσκεκλημένους, λαμβάνονται από τις ιρακινές Αρχές και ότι ακόμη δεν υπήρξε κάποια οριστική απόφαση όσον αφορά πρόσκληση του ΡΚΚ στη Διάσκεψη.

Η Ζaman αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Δεν υπάρχει αντίρρηση για την Κουρδική Διάσκεψη στο Ερμπίλ».

Read more...

Πήγα για να σκοτώσω τον Πρωθυπουργό


Η Vatan στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Πήγα για να σκοτώσω τον Πρωθυπουργό» αναφέρεται στον 45χρονο Μουσταφά Αλτίντας, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση στις 16 Μαρτίου στην προεκλογική συγκέντρωση του Π/Θ Ερντογάν στο Τεκίρνταγ [Ραιδεστός], όταν κατά τη σωματική έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι είχε δέσει περίστροφο ανάμεσα στα πόδια του και ότι δεν είχε άδεια οπλοφορίας.

Ο Αλτίντας ομολόγησε, κατά την ανάκρισή του στον Εισαγγελέα, ότι σκοπός του ήταν να δολοφονήσει τον Τούρκο Π/Θ, και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη. Ο ίδιος είπε: «Πήγα για να σκοτώσω τον Ερντογάν, αλλά τώρα το έχω μετανιώσει».

Σημειώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάποια σχέση του Αλτίντας με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση.

Read more...

Ευχές του πολιτκού κόσμου της Τουρκίας για το Νεβρόζ


Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας έστειλε τα εξής μηνύματα:

Το Νεβρούζ είναι μια γιορτή, η οποία πρέπει να εορτάζεται αδερφικά, με ηρεμία, και η οποία πρέπει να δείχνει ότι είμαστε ένα ενιαίο σώμα. Η Τουρκία και όλος ο τουρκικός κόσμος έχει την επίγνωση ότι το κλειδί για την ευτυχία και την ηρεμία της ανθρωπότητας είναι η ειρήνη και η δικαιοσύνη. Το Νεβρούζ, που εορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις χέρι με χέρι, υπογραμμίζει τη νοσταλγία του τουρκικού κόσμου για ένα αύριο ειρηνικό και αδελφικό, στο οποίο δεν υπάρχει διαχωρισμός.

o Η Τουρκία είναι μια χώρα, στην οποία άνθρωποι διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, γλωσσών, εθνοτικής καταγωγής και διαφορετικών πολιτισμών ζουν όλοι μαζί ειρηνικά, διατηρώντας τις διαφορετικές κοινωνικές πραγματικότητες και τα έθιμά τους. Οι διαφορετικότητές μας είναι η μεγαλύτερη πηγή πλούτου μας.
o Κατά συνέπεια, όλοι θα εορτάσουν το Νεβρούζ στο πλαίσιο των δικών τους εθίμων. Όλοι μας εργαζόμαστε, έτσι ώστε η Τουρκική Δημοκρατία, με μια αντίληψη που έχει σαν βάση την ηρεμία των πολιτών, να προχωρήσει ειρηνικά στο μέλλον. Αυτή η χώρα είναι όλων μας.
o Με τη δύναμη που αντλούμε από την ενότητα και την ομοψυχία μας, όλοι μαζί, σεβόμενοι τις αξίες μας, θα φτάσουμε στο στόχο μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πάντες θα κινηθούν ανάλογα με τις ευθύνες τους.

Ο Π/Θ Ερντογάν στο μήνυμά του για το Νεβρούζ είπε ότι πρόκειται για μια γιορτή, που ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης, ένα νέο ξεκίνημα με χαρά και ελπίδα. Η φωτιά που ανάβει σήμερα για το Νεβρούζ δεν είναι φωτιά της βίας και της οργής, αλλά αντίθετα ο πυρσός της αγάπης, της αδελφοσύνης και της φιλίας, που βρίσκονται στην ψυχή μας. Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες, κατά τις οποίες προέχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ενότητα και η αδελφοσύνη.

Εξάλλου, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου διατύπωσε τις ευχές του για το Νεβρούζ με αφίσες που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, όπου διακρίνονται φωτογραφίες παιδιών και της άνοιξης ως οιωνός της ευφορίας και της ευημερίας.

Η εφημερίδα αναφέρει, ακόμη, ότι για τους Νομάρχες διαφόρων ανατολικών και ΝΑ Νομών με υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας εστάλησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών θωρακισμένες Μερσεντές. Αυτές εστάλησαν σε Νομούς, όπως το Χακκιάρι, το Μπάτμαν, το Ντιγιάρμπακιρ, το Σίρνακ και το Τούντζελι.

Η Ak?am στις εσωτερικές της σελίδες αναφέρεται στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το Νεβρούζ με τον τίτλο «20.000 αστυνομικοί σε επιφυλακή».

Ακόμη, γράφει ότι ο Πρόεδρος του DTP Αχμέτ Τουρκ κατά την ομιλία του στη Σανλίουρφα επανέλαβε τον ισχυρισμό πως οι Κούρδοι δεν μπορούν να καταστούν ελεύθεροι χωρίς τον Οτζαλάν τονίζοντας: «Όπως ο λαός της Ν. Αφρικής δεν μπόρεσε να καταστεί ελεύθερος χωρίς τον Μαντέλα, έτσι και ο κουρδικός λαός δεν μπορεί να καταστεί ελεύθερος χωρίς τον Οτζαλάν. Εάν στην Τουρκία πραγματοποιούνται βήματα σχετικά με την επίλυση του Κουρδικού, θα πρέπει τότε να αφεθεί ελεύθερος και ο Οτζαλάν, όπως ο Μαντέλα».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber, η πρώην βουλευτής του απαγορευθέντος κουρδικού κόμματος DEP Λεϊλά Ζανά, που μίλησε στη Σανλίουρφα κατά την εκδήλωση για το Νεβρούζ, είπε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ελευθερίας των Κούρδων, οι οποίοι το 2010 θα γιορτάσουν το Νεβρούζ στην πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ μαζί με τον Οτζαλάν.

Η ίδια είπε ότι, όταν την ρωτούν πώς γνωρίζει ότι ο Οτζαλάν θα είναι ελεύθερος το 2010, λέει ότι ο λαός αυτός, που δίνει μεγάλη μάχη για την ελευθερία, πλέον δεν χωράει στις πλατείες. Ακόμη είπε ότι ο λαός θα δείξει την πολιτική του βούληση τις 29 Μαρτίου [δημοτικές εκλογές].

Η Ζανά είπε ότι οι 75 κουρδικής καταγωγής βουλευτές του AKP δεν είναι εκπρόσωποι του κουρδικού λαού, αλλά άτομα τα οποία ασκούν βρώμικη πολιτική.

Εξάλλου, η αντιπρόεδρος του DTP Αϊνά, που έλαβε μέρος στους εορτασμούς Νεβρούζ στο Μπάτμαν, είπε: «Τρομοκράτες αποκαλούσαν και το Μπαρζανί και τον Ταλαμπανί στο Ιράκ. Τώρα, η λύση επιτεύχθηκε με εκείνους. Στην Αφρική λύση βρέθηκε με τον Μαντέλα, ο οποίος σήμερα είναι παγκόσμιος ηγέτης. Τώρα πλέον είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν και τον Οτζαλάν».

****
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber και στο σημερινό γραπτό Τύπο, μετά τις δηλώσεις του Ταλαμπανί, ο οποίος έφερε στην επικαιρότητα θέμα αμνηστίας στο ΡΚΚ, ο Υπουργός Επικρατείας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τσιτσέκ είπε: «Αυτή την στιγμή ούτε κάποια εργασία γίνεται από πλευράς μας για θέματα αμνηστίας, ούτε έχουμε κάποια τέτοια άποψη, ούτε και συζητάμε καν το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξή μας θέμα αμνηστίας. Αυτό ανακοινώθηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση κατά το παρελθόν».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕΒΡΟΖ


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Κατά τους εορτασμούς του Νεβρούζ εκδήλωση για τον Οτζαλάν» γράφει ότι, κατά τους εορτασμούς του Νεβρούζ στη Σανλίουρφα, αναρτήθηκαν σύμβολα του ΡΚΚ, φωτογραφίες τρομοκρατών, που έχουν σκοτωθεί, και αφίσες του Οτζαλάν. Στους δε εορτασμούς στο Τζίζρε, έλαβαν μέρος 20.000 άτομα.

Ο Πρόεδρος του DTP Αχμέτ Τουρκ κατά την ομιλία του τόνισε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί επαφές με τις ΗΠΑ, το Ιράν και το Ιράκ για την επίλυση του Κουρδικού, προσθέτοντας: «Όμως οι Κούρδοι δεν λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες αυτές. Αν δεν συμμετάσχει ο κουρδικός λαός στις προσπάθειες αυτές, από τις συνομιλίες δεν μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι, κατά τις εκδηλώσεις, όπου ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ, και μίλησαν η πρώην βουλευτής του απαγορευθέντος κουρδικού κόμματος DEP Λεϊλά Ζανά, καθώς και ο αδερφός του Οτζαλάν, Μεχμέτ Οτζαλάν, ενώ τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι ακούστηκε το σύνθημα «Ο Ερντογάν στη φυλακή και ο Οτζαλάν στη Βουλή».

Στο ίδιο δημοσίευμα και με τον υπότιτλο «Η Ασφάλεια σε συναγερμό» αναφέρεται ότι η Γενική Δ/νση Ασφαλείας έλαβε δρακόντεια μέτρα σε όλη την επικράτεια για τους εορτασμούς του Νεβρούζ. Έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες και οι Δ/νσεις Ασφαλείας των Νομών προειδοποιήθηκαν για να επιδείξουν προσοχή σε όλη τη διάρκεια των εορτασμών. Παράλληλα, εστάλησαν ενισχύσεις από την Αστυνομία στους ανατολικούς και ΝΑ Νομούς της χώρας.

Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες αναφέρεται στους εορτασμούς, που ξεκίνησαν, και γράφει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ στο σχετικό του μήνυμα τόνισε: «Οι διαφορετικότητές μας είναι η μεγαλύτερη πηγή πλούτου». Ο Γκιούλ, αντίθετα με πέρυσι, επεσήμανε για πρώτη φορά την «εθνοτική καταγωγή», τονίζοντας ότι ο κάθε Τούρκος πολίτης είναι ένα αδιάσπαστο και ίσο κομμάτι του έθνους.

Read more...

Επίσκεψη Ταλάτ στις ΗΠΑ


Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καθοριστεί μέχρι την προσεχή βδομάδα. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Ταλάτ, θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον στην Ουάσιγκτον καθώς και με άλους πολιτικούς παράγοντες και αξιωματούχους. Υπάρχει ενδεχόμενο να παραστεί σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου. Ο κ. Ταλάτ διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ ότι θα γίνει δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.


Read more...

Ο ευρύτερος ρόλος του Τουρκικού καθεστώτος και οι Ντονμέ.


του Χάρη Μπότσαρη

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν εξάρθρωσαν δίκτυο που συνδέεται με μυστηριώδη αμερικανο-τουρκική ισλαμική σέχτα και που επίσης έχει άρωμα CIA.

Πέντε άτομα καταδικάστηκαν εντός του Μαρτίου από 8 έως 12 χρόνια και εκτίουν τις ποινές σε στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας για «υποστήριξη τουρκικού ριζοσπαστικού θρησκευτικού κινήματος και δημιουργία πανικού στον πληθυσμό».


Είναι οι Ουζμπέκοι υπήκοοοι Αμπντούλ Ντανταχάνοβ, Μπακρόμ Ιμπραχίμοβ, Νταβρόν Καμπίλοβ, Ροβσανμπέκ Φαβόγεβ και Μπότιρμπεκ Εσκουζίγεβ.

Ο 32χρονος Ντανταχάνοβ σπούδασε στο Fairfield University του Κονέκτικατ ως υπότροφος του “Open Society Institute” του Τζορτζ Σόρος.

Οι πέντε Ουζμπέκοι συνελήφθησαν σε επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον του τουρκικού μουσουλμανικού κινήματος “Nurcilar” πεποιθήσεων Sufi, που έχει σχέσεις με την ισλαμική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν από την Πενσυλβάνια.

Το “Nurcilar” που αποκαλείται και “Nursi” είναι ιδιαίτερα ενεργό στο πλαίσιο λειτουργίας του «Ισλαμικού Ινστιτούτου» της Τασκένδης και άλλοι οπαδοί του υπό την καθοδήγηση του Γκιουλέν είχαν συλληφθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία η «μαντράσα» του Γκιουλέν που αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση και στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας και του Ιράκ, χρηματοδοτείται από τη CIΑ ενώ δρα παράλληλα με τους pan-Turkish/Eurasianist (Σόρος) στόχους της Ergenekon.

Άλλωστε ο διαβόητος τριπλός πράκτορας (CIA/Mossad/MIT) ραββίνος Τουντσάϊ Γκιουνέϊ που είχε την πιο βαθειά ανάμιξη στη συνωμοσία της Ergenekon και που σήμερα ζει στον Καναδά, ήταν επίσης στενά συνδεδεμένος με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε μετρήσεις που έγιναν στην Τουρκία έχει διαφανεί ότι το 1/3 των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η σέχτα του Μεγάλου Χότζα, Φετουλάχ Γκιουλέν, αποτελεί μέρος ευρύτερου κινήματος που έχει ως στόχο να πάρει τον έλεγχο του τουρκικού κράτους.

Μετά την αθώωσή του στην Τουρκία το 2006 για απόπειρα ανατροπής του κοσμικού κράτους μέσω της οργάνωσής του, δικαστήριο της Πενσυλβάνια αρνήθηκε να χορηγήσει μόνιμη παραμονή στον Γκιουλέν.

Ο δημόσιος κατήγορος από το U.S. Citizenship and Immigration Service (USCIS) είχε παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η οργάνωση του Γκιουλέν χρηματοδοτείτο από σκοτεινά κέντρα της Σαουδ. Αραβίας, του Ιράν, της Τουρκίας και από τη CIA.
Οι αμερικανικές αρχές είχαν προσπαθήσει για επτά ολόκληρα χρόνια να απελάσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία, όμως αιφνιδίως απεσύρθη κάθε διαφωνία για την παραμονή του στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο 2008 του παραχωρήθηκε πράσινη κάρτα με απόφαση Εφετείου και παρέμβαση της CIA, μετά από σκεπτικό που τον χαρακτήριζε ως «αλλοδαπό εξαιρετικής ικανότητας».

Ο Τούρκος Φετουλάχ Γκιουλέν και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας ισλαμικών επενδύσεων Γιασίν αλ-Καντί που είχε χαρακτηριστεί με απόφαση του Μπους τον Οκτώβριο 2001 ως «διεθνής τρομοκράτης εξαιρετικής σημασίας», είχαν ανάμιξη σε «προγράμματα προώθησης όπλων και άλλων εφοδίων» της CIA προς το επίσης τότε τρομοκρατικό UCK του Κοσσόβου.

Οι κατηγορίες και τα μέτρα των Αμερικανών κατά του Αλ Καντί (φίλος και του Ερντογάν) αποσύρθηκαν με μυστηριώδη τρόπο, όπως και όλες οι αποφάσεις που είχε λάβει σε βάρος του Σαουδάραβα η Ε.Ε. για χρηματοδότηση της Αλ Κάϊντα και της τρομοκρατίας,

Τα βιβλία του Γκιουλέν έχουν μεταφραστεί και στα Αλβανικά ενώ το FBI παρακολουθούσε τη δράση του, παράλληλα με την ηλεκτρονική παρακολούθηση που έκανε στις δραστηριότητες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, πριν, στη διάρκεια και μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Η πράκτορας της CIA Βάλερι Πλέϊμ που ξεσκεπάστηκε από το Λ. Οίκο και τον Τσένυ για να διασυρθεί μέσω του Λίμπι από “ημέτερους” δημοσιογράφους και η διερμηνέας του FBI Σίμπιλ Έντμοντς, είχαν την Τουρκία υψηλά στη λίστα των δραστηριοτήτων τους.

Η Πλέϊμ ερευνούσε και τουρκικά παράνομα δίκτυα διακίνησης όπλων και ραδιενεργών ουσιών των οποίων οι υψηλές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον, στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο διατηρούσαν στενές επαφές με στελέχη της Ergenekon στην Τουρκία.

Η υπόθεση Ντανταχάνοβ στο Ουζμπεκιστάν δεν είναι η μοναδική που συνδέεται με τον Σόρος, τον Γκιουλέν και το κίνημα “Nurcilar”.

Τα ιδρύματα του Σόρος δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες όπου η οργάνωση του Γκιουλέν έχει σημαντική επιρροή, όπως Καζακστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και στις αυτόνομες ρωσικές μουσουλμανικές περιοχές Ταταρστάν, Μπασκορτοστάν, Νταγκεστάν και Καρατσάϊ-Τσερκεσία.

Στην Τουρκία συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση συνωμοσίας της Ergenekon και οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές στο αρχηγείο της Ένωσης Εργατών Μετάλλου, στην Eurasia TV (ART) στην Άγκυρα και στο γραφείο του καθηγητή Ερχάν Γκοκσέλ, προέδρου του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών Verso.

Ο Γκοκσέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, Ραμαζάν Ακιουρέκ, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του και τον καταδιώκει.

Σύμφωνα με τον Γκοκσέλ ο Ακιουρέκ έχει ανάμιξη στη δολοφονία του δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ (Ιανουάριος 2007) και ο αυτουργός της δολοφονίας Ντογκού Περιντσέκ που είναι κρατούμενος και για την υπόθεση Ergenekon, είχε αποκαλύψει το 2007 ότι ο Ακιουρέκ είναι ισλαμιστής και οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν παίρνει μέρος σε διεθνείς διαθρησκειακές συνόδους και έχει συναντηθεί κατά καιρούς με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες.

Read more...

Αυστηρή προειδοποίηση σε Ομπάμα-Μπάιντεν για Ταλάτ-Ψευδοκράτος


Η αυστηρή προειδοποίηση προς τον Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς λαμβάνει χώρα λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία της Ομογένειας με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στις προκλητικές μεθοδεύσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγό Τζόουνς.

Εντεκα μέλη της Ενιαίας Προσπάθειας με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τονίζουν ότι «συγκεκριμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι στα όρια της επέκτασης ακόμη περισσότερο του δόγματος Μπους, με τη δημιουργία μίας πολιτικής στο κυπριακό η οποία αντιτίθεται στις ξεκάθαρα διατυπωμένες απόψεις και των δύο».
Καλώντας και τους δύο «να παρέμβουν πριν προκληθούν στην Αμερική προβλήματα τα οποία θα χρειαστούν χρόνια για να επανορθωθούν», χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των μελών της κυβέρνησης «άκριτες» και τους καλούν να τις ανατρέψουν.
Η αυστηρή αυτή προειδοποίηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς τον Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς λαμβάνει χώρα λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία της Ομογένειας με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο, στις 25 Μαρτίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας και θα παραλάβει από τον πρόεδρο Ομπάμα την ειδική διακήρυξη, πρόκειται τη Δευτέρα το μεσημέρι να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Πέραν των θεμάτων που άπτονται της προάσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παραβιάζονται από το τουρκικό καθεστώς, ο κ. Δημήτριος αναμένεται να εκφράσει και τα αισθήματα της Ομογένειας για την προωθούμενη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Την επιστολή της Συντονιστικής Προσπάθειας υπογράφουν οι Αντριου Αθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αντι Μάνατος, Πανίκος Παπανικολάου, Νίκος Μούγιαρης, Γιώργος Τσούνης, Τάσος Ζαμπάς, Αντι Ζεμενίδης, Ζήνων Χριστοδούλου, Γιώργος Ντόβελος και Μιχάλης Γαλανάκης.
Οι Ελληνοαμερικανοί τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ότι ενώ ακόμη η αμερικανική κυβέρνηση «δεν πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου επαφές ούτε με τον Πρόεδρο, ούτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, με σοκ πληροφορηθήκαμε από δήλωση του Τουρκοκύπριου «εκπροσώπου» ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στα όρια της εγκαθίδρυσης ντε φάκτο αναγνώρισης της παράνομης οντότητας στην Κύπρο, ενώ αγνοείται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση. Κι όπως αντιλαμβανόμαστε, σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν μέσω υψηλού επιπέδου συναντήσεων αξιωματούχων της κυβέρνησης με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, πριν να υπάρξουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο ή τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου».
Η επιστολή αναφέρεται στη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη βοήθεια που προσέφερε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο, ενώ καταγράφει και την πρόσφατη κατακράτηση του πλοίου το οποίο μετέφερε όπλα από το Ιράν στη Συρία.

Ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους
Παράλληλα υπενθυμίζουν στους κ.κ. Ομπάμα και Μπάιντεν τις δηλώσεις τους για το κυπριακό που μιλούν για λύση βασισμένη στις αρχές του κράτους δικαίου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και τα σταθμά της Ε.Ε., ενώ τονίζουν:
«Η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου με την οποία σας ευθυγραμμίζουν οι συνεργάτες σας, αποτελεί ανάθεμα για τις αρχές αυτές, επιβλήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη νήσο και είναι περισσότερα απ’ όσα οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν. Μία τέτοια ντε φάκτο αναγνώριση θα μονιμοποιήσει περισσότερο την τουρκική εμμονή σε παράλογους όρους για τη λύση του κυπριακού, στους οποίους όλοι οι Δημοκρατικοί της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας (Σ.Σ. της οποίας πρόεδρος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα) αντιτίθεντο και τους οποίους ακόμη κι η ρεπουμπλικανική μειοψηφία χαρακτήριζε απαράδεκτους για δυτικές δημοκρατίες».
Οι Ελληνοαμερικανοί παράγοντες δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται την υποστήριξη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., κάτι που επίσης υποστηρίζει και η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Προωθώντας οτιδήποτε υπονοεί ντε φάκτο αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος όχι μόνο θα ήταν αντίθετο με τα αναρίθμητα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ίσως θα εξανάγκαζε της Κυπριακή Δημοκρατία να επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρουν.
Η επιστολή της Συντονιστικής Προσπάθειας προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν αναφέρει καταλήγοντας ότι «η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα που ήταν τόσο δεσμευμένη στην προεδρία και την αντιπροεδρία σας, και στην ελπίδα που πίστεψαν ότι θα έφερνε στο κατεχόμενο στρατιωτικά κυπριακό κράτος, θα είναι συντετριμμένη».
SHMERINI

Read more...

Αλλαγή στάσης της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ


Συζητήσεις για μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας
Οι αγορές «τιμώρησαν» την τουρκική λίρα επειδή η κυβέρνηση αντιστάθηκε στο πακέτο του ΔΝΤ τη στιγμή που η οικονομία δεχόταν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας ύφεσης.
Η Τουρκία, η οποία είχε αρνηθεί να διαπραγματευθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), φαίνεται να ανοίγει τώρα το δρόμο για συμφωνία.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν επιτελείο του ΔΝΤ αποχώρησε από την Αγκυρα χωρίς συμφωνία για νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η χώρα του των 70 εκατ. κατοίκων θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και χωρίς τα χρήματα αυτά.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θέλησε να δεχθεί περιορισμούς στις δαπάνες που απαιτούσε το ΔΝΤ και οι οποίες θα προκαλούσαν αντιλαϊκές αντιδράσεις εν όψει των ιδιαίτερα κρίσιμων δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου.
Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε πιο συγκαταβατικός. «Φαίνεται πώς θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ μετά τις τοπικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου», είπε σε συνέντευξή του στο τοπικό κανάλι TGRT Haber.
Πιθανή αλλαγή στάσης σηματοδότησε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, αναφέροντας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ότι το ΔΝΤ επιδεικνύει μεγαλύτερη «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες εστιάζουν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές δαπάνες.
Το ΔΝΤ διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση για περιορισμό των δαπανών για ένα τουλάχιστον εξάμηνο και προσπαθεί να συνδέσει τη συμφωνία με την κατάσταση της οικονομίας, σύμφωνα με αξιωματούχο που ενέχεται στις διαπραγματεύσεις.
Καθώς όμως η τουρκική οικονομία επιδεινώθηκε, οι στόχοι του ΔΝΤ για μείωση των δαπανών έγιναν πιο χαλαροί, γεγονός που επέτρεψε σε Τούρκους αξιωματούχους να δηλώσουν δημοσίως ότι ο διεθνής οργανισμός έχει περιορίσει τις απαιτήσεις του. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος, ενώ η Αγκυρα προβλέπει ανάπτυξη 4%.
Οι αγορές «τιμώρησαν» την τουρκική λίρα τους τελευταίους μήνες, εν μέρει επειδή η κυβέρνηση αντιστάθηκε στο πακέτο του ΔΝΤ τη στιγμή που η οικονομία δεχόταν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας ύφεσης. Χθες, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 10,5%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Οικονομολόγοι ωστόσο ανησυχούν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη στήριξη της λίρας, η κεντρική τράπεζα ίσως να μην καταφέρει να μειώσει το επιτόκιο σε μονοψήφιο νούμερο και ίσως να αναγκαστεί ακόμη και να τα αυξήσει για να αποφύγει πληθωρισμό.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Τουρκία: Εντυπωσιακή η διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος


Στο ποσό των 7,39 δισ. λιρών (4,31 δισ. δολάρια) εκτινάχθηκε το Φεβρουάριο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας -έναντι πλεονάσματος της περσινής χρονιάς- με τη διόγκωση του ελλείμματος να καθιστά σχεδόν αδύνατη την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης για το 2009.
Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα των πρώτων δύο μηνών του έτους σχεδόν ισοδυναμεί με στόχο για το σύνολο του 2009 για έλλειμμα, ύψους 10,398 δισ. λιρών, εξέλιξη που ενδεχομένως να οδηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην άσκηση πιέσεων για τη λήψη εισοδηματικών μέτρων, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τη χορήγηση δανείου.

Η εντυπωσιακή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας, εν μέσω της πιστωτικής κρίσης.
Η άλλοτε ευημερούσα τουρκική οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με την ανεργία να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους σε αυτοκίνητα, διαρκή οικιακά αγαθά και αγορές κατοικιών εν όψει των εκλογών στις 29 Μαρτίου.
NAYTEMPORIKI

Read more...

Οκτακόσιες χιλιάδες άτομα γιορτάζουν το Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ


Ζωντανή μετάδοση στο http://www.rojaciwan.com/misc/rojtv.php και περισσότερες φωρογραφίες στο http://firatnews.com


Read more...

Αναδόμηση στη ΜΙΤ


«Αναδόμηση στη ΜΙΤ» επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση. Η εφημερίδα Sabah γράφει ότι η ΜΙΤ στην αναδόμηση, στην οποία προβαίνει, δίνει το κέντρο βάρους της στην εξωτερική πληροφόρηση. Δέκα κρίσιμοι τομείς, που επηρεάζουν την τύχη της διεθνούς κοινότητας, τέθηκαν σε στενή παρακολούθηση, από οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και δημογραφικής πλευράς.

Η ΜΙΤ προέβη σε αλλαγή ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της, ανάλογα με τις καθημερινές αλλαγές στις παγκόσμιες ισορροπίες, και κατηύθυνε το κέντρο βάρους της στην εξωτερική πληροφόρηση. Προς το σκοπό αυτό, η ΜΙΤ, η οποία συνεχίζει τη διοικητική της αναδιοργάνωση, καθόρισε δέκα κρίσιμους τομείς, που επηρεάζουν την τύχη της διεθνούς κοινότητας.

Περιοχές, όπως ο Καύκασος, τα Βαλκάνια, ο άξονας Ασίας - Ειρηνικού, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μαύρη Θάλασσα, η Αφρική, η Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Άντεν και η Κασπία, τίθενται υπό στενή παρακολούθηση από την οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και δημογραφική πλευρά τους.

Προς το σκοπό αυτό, εκτός της αγγλικής, δίδεται βαρύτητα στην αραβική, στη σερβική, στην αρμενική, στη γεωργιανή, στην εβραϊκή, στην ελληνική, στην κινεζική, στη βουλγαρική, στη ρωσική, στην αλβανική και στη βοσνιακή γλώσσα.

Ο Δ/κτής της ΜΙΤ, Εμρέ Τανέρ, σε δήλωσή του, στις 5 Ιανουαρίου 2007, είχε πει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την κατοχύρωση της εθνικής ισχύος και της προστασίας αυτής, είναι η αναδόμηση και η ανάπτυξη των λειτουργιών πληροφόρησης, κατά τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίζεται η πολιτική της εθνικής ασφάλειας, καθώς και τα εθνικά συμφέροντα.

Ιδού, οι δέκα τομείς στρατηγικής σημασίας, στους οποίους η ΜΙΤ δίδει βαρύτητα:

*
Καύκασος: Τα θέματα στον τομέα αυτό είναι οι νέες στρατηγικές της Ρωσίας στην περιοχή, η προσπάθεια της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, το θέμα του Καραμπάχ.

*
Βαλκάνια: Οι εντάσεις μεταξύ των κρατών, που προέρχονται από τη Γιουγκοσλαβία, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Σερβίας και της Κροατίας στην Ε.Ε., τα σχέδια και οι επενδύσεις υποδομής προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της "Μακεδονίας" και της Αλβανίας με την Ε.Ε., οι επενδύσεις της Ελλάδας στις χρηματοδοτικές εταιρείες και στις εταιρείες telecom [έτσι αναφέρεται στο κείμενο] στις χώρες των Βαλκανίων.

*
Άπω Ανατολή και άξονας Ασίας - Ειρηνικού: Η αύξηση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών της περιοχής με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός Κίνας - Ιαπωνίας, οι τρομοκρατικές κινήσεις στο Αφγανιστάν.

*
Μέση Ανατολή: Οι εξελίξεις στο Ιράκ και στο Λίβανο, το πρόβλημα Ισραήλ - Παλαιστίνης, η επιμονή του Ιράν στην πυρηνική αναδόμηση, η συμπεριφορά της Συρίας στην περιοχή, οι πιθανές αλλαγές εξουσίας στα Εμιράτα της περιοχής της Αραβικής Χερσονήσου.

*
Μεσόγειος: Το Κυπριακό, η ενέργεια στη Μεσόγειο, η συμφωνία της Αιγύπτου με τον "ε/κ τομέα" για έρευνα πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου, ο πετρελαιαγωγός Μπακού - Τιφλίδας - Τζεϋχάν, ο αγωγός Σαμψούντας - Τζεϋχάν.

*
Αιγαίο: Τα προβλήματα που προκύπτουν από το FIR Toυρκίας - Ελλάδας και από την υφαλοκρηπίδα.

*
Μαύρη Θάλασσα: Οι πλούσιες πηγές πετρελαίου στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα και οι δραστηριότητες ερευνών παράλληλα με τις ενεργειακές γραμμές, οι προσπάθειες των παράκτιων χωρών για αποτελεσματικότητα - επικράτηση στη Μαύρη Θάλασσα.

*
Αφρική: Η μετατροπή σε εμφύλιο πόλεμο των κρίσεων στο Μπουρούντι, στην Αγκόλα, στη Σιέρα Λεόνε, στην Αιθιοπία, στην Ερυθραία και στο Κονγκό. Το στρατηγικό άνοιγμα της Τουρκίας στην Αφρική και οι σχέσεις που αναπτύσσονται με τις επενδύσεις στον εργολαβικό και υφαντουργικό τομέα, στις χώρες της βορείου Αφρικής.

*
Ερυθρά Θάλασσα - Κόλπος του Άντεν: Επικράτηση στους στρατηγικούς δρόμους διέλευσης, εξασφάλιση της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, η αποστολή φρεγάτας στην περιοχή του Άντεν.

*
Κεντρική Ασία και Κασπία: Ο διαμοιρασμός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η δομή των πιθανών αγωγών που θα συσταθούν. Το άνοιγμα της Ρωσίας προς τις περιοχές ενέργειας. Οι συμφωνίες ενέργειας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και οι στρατηγικές πώλησης της ενέργειας αυτής.
*
*
ΠΗΓΗ:ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP