Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ευχές του πολιτκού κόσμου της Τουρκίας για το Νεβρόζ


Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας έστειλε τα εξής μηνύματα:

Το Νεβρούζ είναι μια γιορτή, η οποία πρέπει να εορτάζεται αδερφικά, με ηρεμία, και η οποία πρέπει να δείχνει ότι είμαστε ένα ενιαίο σώμα. Η Τουρκία και όλος ο τουρκικός κόσμος έχει την επίγνωση ότι το κλειδί για την ευτυχία και την ηρεμία της ανθρωπότητας είναι η ειρήνη και η δικαιοσύνη. Το Νεβρούζ, που εορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις χέρι με χέρι, υπογραμμίζει τη νοσταλγία του τουρκικού κόσμου για ένα αύριο ειρηνικό και αδελφικό, στο οποίο δεν υπάρχει διαχωρισμός.

o Η Τουρκία είναι μια χώρα, στην οποία άνθρωποι διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, γλωσσών, εθνοτικής καταγωγής και διαφορετικών πολιτισμών ζουν όλοι μαζί ειρηνικά, διατηρώντας τις διαφορετικές κοινωνικές πραγματικότητες και τα έθιμά τους. Οι διαφορετικότητές μας είναι η μεγαλύτερη πηγή πλούτου μας.
o Κατά συνέπεια, όλοι θα εορτάσουν το Νεβρούζ στο πλαίσιο των δικών τους εθίμων. Όλοι μας εργαζόμαστε, έτσι ώστε η Τουρκική Δημοκρατία, με μια αντίληψη που έχει σαν βάση την ηρεμία των πολιτών, να προχωρήσει ειρηνικά στο μέλλον. Αυτή η χώρα είναι όλων μας.
o Με τη δύναμη που αντλούμε από την ενότητα και την ομοψυχία μας, όλοι μαζί, σεβόμενοι τις αξίες μας, θα φτάσουμε στο στόχο μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πάντες θα κινηθούν ανάλογα με τις ευθύνες τους.

Ο Π/Θ Ερντογάν στο μήνυμά του για το Νεβρούζ είπε ότι πρόκειται για μια γιορτή, που ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης, ένα νέο ξεκίνημα με χαρά και ελπίδα. Η φωτιά που ανάβει σήμερα για το Νεβρούζ δεν είναι φωτιά της βίας και της οργής, αλλά αντίθετα ο πυρσός της αγάπης, της αδελφοσύνης και της φιλίας, που βρίσκονται στην ψυχή μας. Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες, κατά τις οποίες προέχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ενότητα και η αδελφοσύνη.

Εξάλλου, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου διατύπωσε τις ευχές του για το Νεβρούζ με αφίσες που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, όπου διακρίνονται φωτογραφίες παιδιών και της άνοιξης ως οιωνός της ευφορίας και της ευημερίας.

Η εφημερίδα αναφέρει, ακόμη, ότι για τους Νομάρχες διαφόρων ανατολικών και ΝΑ Νομών με υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας εστάλησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών θωρακισμένες Μερσεντές. Αυτές εστάλησαν σε Νομούς, όπως το Χακκιάρι, το Μπάτμαν, το Ντιγιάρμπακιρ, το Σίρνακ και το Τούντζελι.

Η Ak?am στις εσωτερικές της σελίδες αναφέρεται στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το Νεβρούζ με τον τίτλο «20.000 αστυνομικοί σε επιφυλακή».

Ακόμη, γράφει ότι ο Πρόεδρος του DTP Αχμέτ Τουρκ κατά την ομιλία του στη Σανλίουρφα επανέλαβε τον ισχυρισμό πως οι Κούρδοι δεν μπορούν να καταστούν ελεύθεροι χωρίς τον Οτζαλάν τονίζοντας: «Όπως ο λαός της Ν. Αφρικής δεν μπόρεσε να καταστεί ελεύθερος χωρίς τον Μαντέλα, έτσι και ο κουρδικός λαός δεν μπορεί να καταστεί ελεύθερος χωρίς τον Οτζαλάν. Εάν στην Τουρκία πραγματοποιούνται βήματα σχετικά με την επίλυση του Κουρδικού, θα πρέπει τότε να αφεθεί ελεύθερος και ο Οτζαλάν, όπως ο Μαντέλα».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber, η πρώην βουλευτής του απαγορευθέντος κουρδικού κόμματος DEP Λεϊλά Ζανά, που μίλησε στη Σανλίουρφα κατά την εκδήλωση για το Νεβρούζ, είπε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ελευθερίας των Κούρδων, οι οποίοι το 2010 θα γιορτάσουν το Νεβρούζ στην πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ μαζί με τον Οτζαλάν.

Η ίδια είπε ότι, όταν την ρωτούν πώς γνωρίζει ότι ο Οτζαλάν θα είναι ελεύθερος το 2010, λέει ότι ο λαός αυτός, που δίνει μεγάλη μάχη για την ελευθερία, πλέον δεν χωράει στις πλατείες. Ακόμη είπε ότι ο λαός θα δείξει την πολιτική του βούληση τις 29 Μαρτίου [δημοτικές εκλογές].

Η Ζανά είπε ότι οι 75 κουρδικής καταγωγής βουλευτές του AKP δεν είναι εκπρόσωποι του κουρδικού λαού, αλλά άτομα τα οποία ασκούν βρώμικη πολιτική.

Εξάλλου, η αντιπρόεδρος του DTP Αϊνά, που έλαβε μέρος στους εορτασμούς Νεβρούζ στο Μπάτμαν, είπε: «Τρομοκράτες αποκαλούσαν και το Μπαρζανί και τον Ταλαμπανί στο Ιράκ. Τώρα, η λύση επιτεύχθηκε με εκείνους. Στην Αφρική λύση βρέθηκε με τον Μαντέλα, ο οποίος σήμερα είναι παγκόσμιος ηγέτης. Τώρα πλέον είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν και τον Οτζαλάν».

****
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber και στο σημερινό γραπτό Τύπο, μετά τις δηλώσεις του Ταλαμπανί, ο οποίος έφερε στην επικαιρότητα θέμα αμνηστίας στο ΡΚΚ, ο Υπουργός Επικρατείας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τσιτσέκ είπε: «Αυτή την στιγμή ούτε κάποια εργασία γίνεται από πλευράς μας για θέματα αμνηστίας, ούτε έχουμε κάποια τέτοια άποψη, ούτε και συζητάμε καν το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξή μας θέμα αμνηστίας. Αυτό ανακοινώθηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση κατά το παρελθόν».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP