Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Από τη Σμύρνη στην κορυφή του ΝΑΤΟ


Η Μilliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση του Τάκη Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Από τη Σμύρνη στην κορυφή του ΝΑΤΟ».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι ο ελληνικός Τύπος έγραψε πως ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, που είναι εγγόνι Ρωμιού από την Ανατολία, προχθές διορίστηκε στην ηγεσία των ευρωπαϊκών δυνάμεων των ΗΠΑ και Δ/κτής των ευρωπαϊκών συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, σε είδησή της με τον τίτλο «Ένας Έλληνας Δ/κτής του ΝΑΤΟ», υπενθύμισε προηγούμενες δηλώσεις του ναυάρχου Σταυρίδη, ο οποίος είχε πει: «Προέρχομαι από αμερικανική οικογένεια ελληνικής καταγωγής». Η δε εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ χρησιμοποίησε τον τίτλο «Από τη Σμύρνη στην κορυφή του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας αυτής, ο παππούς του Σταυρίδη ήταν από τους Ρωμιούς της Ανατολίας και το 1922, όταν ο ελληνικός στρατός υπέστη εκεί μεγάλη κατατρόπωση, κατόρθωσε να φύγει με ένα μικρό σκάφος από τη Σμύρνη στην Ελλάδα, ενώ αργότερα μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης, σε βιβλίο που εξέδωσε πριν μερικά χρόνια, αναφέρεται ως εξής στην είσοδό του στο λιμάνι της Σμύρνης, με σκάφος υπό την διακυβέρνησή του, το 1993, κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: «Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μου. Ο παππούς μου, το 1922, εκδιώχτηκε από την Τουρκία. Έναν αιώνα αργότερα, ο εγγονός του, εγώ, ξαναμπαίνω στο λιμάνι της Σμύρνης, στο δρόμο απ΄ όπου είχε βγει ο παππούς μου».

Η Vatan αναφέρεται στο διορισμό του ναυάρχου Σταυρίδη στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ελληνικής καταγωγής Δ/κτής στην κορυφή του ΝΑΤΟ». Στο δημοσίευμα σχετικά με το διορισμό αυτό, τονίζεται ότι ο σταυρίδης προέρχεται από οικογένεια, η οποία είχε μεταναστεύσει από την Ελλάδα στις ΗΠΑ.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης με κάθε ευκαιρία, όταν μιλάει, τονίζει ότι αισθάνεται υπερηφάνεια για την ελληνική του καταγωγή και λέει: «Ο πατέρας μου μιλάει πολύ καλά την Ελληνική, ενώ εγώ δεν την ξέρω τόσο καλά».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP