Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ιδιωτικές κλινικές ετοιμάζονται να φτιάξουν στη Θράκη Τούρκοι επενδυτές


Γερό «μπάσιμο» στην περιοχή της Θράκης ετοιμάζονται να κάνουν Τούρκοι επενδυτές στον τομέα της υγείας, στον οποίο ως γνωστόν μέχρι σήμερα υπάρχουν τεράστια κενά κυρίως λόγω της «απουσίας» της ελληνικής πολιτείας. Το Νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά και οι υπόλοιπες μονάδες υγείας που βρίσκονται στην περιοχή μας δεν μπορούν να καλύψουν στο έπακρο τις ανάγκες των κατοίκων και για το λόγο αυτό Τούρκοι επιχειρηματίες σκοπεύουν να κινηθούν επενδυτικά.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 10%, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κεφάλαια στα χέρια επενδυτών της γείτονος χώρας προς αξιοποίηση. Οι Τούρκοι επενδυτές καταρχάς δεν επιθυμούν το χτίσιμο κάποιας νέας κλινικής αλλά την αγορά κάποιας ήδη υφιστάμενης και για το λόγο αυτό έχουν ήδη γίνει οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις και προτάσεις σε ιδιοκτήτη κλινικής στην περιοχή μας.

http://fonirodopis.gr/press

Read more...

Διαμάχη μεταξύ στελεχών της μειονότητας για την ίδρυση γηροκομείου


Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει εδώ και λίγο καιρό μεταξύ επιφανών στελεχών της μειονότητας στην περιοχή της Κομοτηνής. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση που πάρθηκε από μέλη της διαχειριστικής επιτροπής των βακουφίων για την ίδρυση ενός γηροκομείου, αντίστοιχου με αυτού της Μητρόπολης, όπου θα πηγαίνουν αποκλειστικά ηλικιωμένοι της μειονότητας.

Ο πρωτεργάτης της κίνησης αυτής ανήκει στην τάξη των «Κεμαλικών» με αποτέλεσμα πολλοί μειονοτικοί που πρόσκεινται στο αντίπαλο ιδεώδες, αυτό των «Νεοϊσλαμιστών» να μη δουν με καλό μάτι αυτή την κίνηση, καθώς είναι σίγουρο ότι με τη δημιουργία ενός τέτοιου θα χάσουν έρεισμα στη μειονότητα και δεν θα μπορούν να την χειραγωγήσουν με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν. Έτσι, λοιπόν, ξέσπασε έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η ιδέα για ανέγερση γηροκομείο να μείνει στα σκαριά.

http://fonirodopis.gr

Read more...

Μήνυση Ξυνίδη σε εφημερίδα για τα «μυστικά προεκλογικά κονδύλια»


Τη νοοτροπία και την αντίληψη της «δημοκρατικής» κυβέρνησης δείχνει ο βουλευτής Ξάνθης και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικός, Σωκράτης Ξυνίδης. Συγκεκριμένα, την περίοδο των δημοτικών εκλογών, εφημερίδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ξυνίδης διέθεσε από «απόρρητα κονδύλια» το ποσό των 400.000 ευρώ για «επιχείρηση μαζικής εξαγοράς ψήφων στη Θράκη».

Ο κ. Ξυνίδης κατέθεσε μήνυση εις βάρος της εφημερίδας ζητώντας αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ. Ωραίο το σκεπτικό και η νοοτροπία των στελεχών της κυβέρνησης. Να κάνουμε ότι θέλουμε, να είμαστε στο απυρόβλητο χωρίς κριτική και όταν γράφεται κάτι που δεν μας αρέσει καταφεύγουμε σε αγωγές. Το «επίμαχο» πάντως έγγραφο το δημοσιεύσαμε και εμείς. Έχει αριθμό πρωτοκόλλου 5666/22.10.2010 και σε αυτό αναφέρεται η δαπάνη 400.000 ευρώ για την «πληρωμή απορρήτων δαπανών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης».

http://fonirodopis.gr

Read more...

Όταν οικειοποιούνται την αυθεντικότερη γιορτή των Ρόμ, το Χιντερελέζ


Πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο Νοτίου Έβρου για έκτη φορά φέτος το Χιντρελέζ και το εαρινό φεστιβάλ στην περιοχή Κόμαρου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόξενος της TC στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο διευθυντής των ΤΗΥ (Τουρκικές Αερογραμμές) Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του συλλόγου νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Σαπών-Μαρώνειας Ορχάν Μουσταφά, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο πρόεδρος του συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-παράρτημα Κεσσάνης Ισμαήλ Μπεϊλί, ο πρόεδρος του συλλόγου «Τούρκων» Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμή Τοραμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων Μεντρεσέ Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Λυκείου Εσίν Μεχμέτ, και κόσμος της περιοχής. Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του προέδρου του συλλόγου Μπεκίρ Μουσταφάογλου που μίλησε για τη δική τους Πρωτομαγιά και την έλευση της Άνοιξης λέγοντας ότι γίνεται εδώ έξι χρόνια.

Ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος ανέφερε ότι πολλά χρόνια έχε πολύ καλούς φίλους σε αυτή την περιοχή και δικαιολόγησε την απουσία ου δημάρχου λέγοντας: «Δυστυχώς ο δήμαρχος μας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση αγάπης, αλληλεγγύης με πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία. Σε αυτήν τη θρησκευτική γιορτή, όπως είπε κάποτε και ο δήμαρχος μας, κανένας δεν πρέπει να μένει έξω. Εδώ είμαστε όλοι αδέρφια και όλοι μαζί καθώς η Ελλάδα περνά μια μεγάλη οικονομική κρίση, όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτήν τη κατάσταση. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την πρόσκληση. Η πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη είναι ένα σημάδι. Και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή τη κατάσταση. Ο δήμος είναι ανοιχτός στο λαό γι κάθε θέμα. Είμαστε να κάνουμε ότι χρειάζεται για να προβληθεί η περιοχή, η κοινωνία και ο πολιτισμός της». Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τούρκων» δασκάλων Σαμί Τοραμάν στην σύντομη ομιλία του ανέφερε: «Σήμερα είναι η γιορτή των εργαζομένων. Σήμερα είναι μέρα διεκδίκησης και στήριξης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Για αυτό ας είναι χαρμόσυνη για όλους τους εργαζομένους η 1η Μαΐου. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Νοτίου Έβρου που οργάνωσε αυτήν την όμορφη εκδήλωση». Ο πρόξενος της TC στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε: «πως συγχαίρει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης που οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις»!

Μετά από τις ομιλίες βγήκαν στην σκηνή συγκροτήματα χορών του Συλλόγου Νοτίου Έβρου, της καταργημένης «Τουρκικής» Νεολαίας Κομοτηνής, καθώς και ομάδα από κατοίκους της περιοχής. ενώ ο εκ Τουρκίας προερχόμενος καλλιτέχνης Μουσταφά Γιαράρ ενθουσίασε τον κόσμο με τα παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια του», γράφει το περιοδικό «Ρόντοπ Ρουζγκαρί 1-5-2011».

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=67995

Read more...

Ένα ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων


«Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση: μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη» είναι το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Θάνου Αναστόπουλου, που παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων τη δεκαετία 1997 – 2007. Η προβολή της ταινίας 75 λεπτών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, εντάσσεται στις πρώτες δημόσιες εκδηλώσεις της νέας φάσης του προγράμματος θα είναι η προβολή της ταινίας. Η ταινία θα προβληθεί Τρίτη 10 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη, Τετάρτη 11 Μαΐου στην Κομοτηνή και Πέμπτη 12 Μαΐου στην Ξάνθη.

Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, μετά από την αξιολόγηση, την έγκρισή του και την ένταξή του στα προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις 29/7/2010, ξεκίνησε στη νέα φάση του τις εργασίες του Σεπτέμβριο 2010. Έως τον Απρίλιο 2011 έγιναν συναντήσεις ενημέρωσης υπευθύνων του προγράμματος για τη νέα φάση του 2010-2013 και διάλογος με τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης και της μειονότητας. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και στα γυμνάσια για την οργάνωση ενίσχυσης της ελληνομάθειας σε ώρες εκτός του κανονικού σχολικού προγράμματος Έγινε πρόταση στις διευθύνσεις των σχολείων να συνεργαστούν για την οργάνωση από το πρόγραμμα ενισχυτικών μαθημάτων ελληνικής σε ώρες πρόσθετες στο κανονικό σχολικό ωράριο. Σε όσα σχολεία η πρόταση έγινε δεκτή, οι συνεργάτες του προγράμματος και οι διευθυντές κάλεσαν τους γονείς και τους ενημέρωσαν για τα μαθήματα που θα γίνουν, τα περιεχόμενα και τη χρησιμότητά τους. Στη συνέχεια έγινε η εγγραφή των μαθητών και η πρόσληψη των εκπαιδευτικών που διδάσκουν και παρακολουθούν επιμόρφωση.

Παράλληλα, μέχρι τον Απρίλιο του 2011 έγιναν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, μαθήματα ενίσχυσης της ελληνομάθειας και δράσεις εκτός σχολείου (τα ΚΕΣΠΕΜ). Ολοκληρώθηκαν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση των Κέντρων στήριξης του προγράμματος (ΚΕΣΠΕΜ). Αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των δύο κεντρικών ΚΕΣΠΕΜ στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, με εργαστήρια υπολογιστών, δανειστική βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικά παιγνίδια μάθησης, μεικτό και δίγλωσσο προσωπικό. Από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα ΚΕΣΠΕΜ σε μικρότερους οικισμούς και 4 κινητά ΚΕΣΠΕΜ που θα επισκέπτονται τα απομονωμένα χωριά.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=67959

Read more...

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΠΟΒΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.


Στο άμεσως επόμενο χρονικό διάστημα (ίσως και μέσα στοκαλοκαίρι) η Τουρκία είναι επιχειρισιακά πανέτοιμη να πραγματοποιήσει αποβατική ενέργεια στο Καστελόριζο.

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ
Η γνωστή "στρατιά αιγαίου" ή όπως λέγεται τώρα (η οποία αντίθετα από όλες τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας δεν εντάχθηκε ΠΟΤΕ στο ΝΑΤΟ) με καταγεγραμμένη δύναμη
Δύο ταξιαρχίες πυροβολικού, σχεδόν όλο τα αποβατικά πλοία του τουρκικού στρατού και σχεδόν το σύνολο των ειδικών δυνάμεων !! και σε συνεργασία με το 11ο Σώμα Στρατού το οποίο εδρεύει στην κατεχόμενη Κύπρο θα πραγματοποιήσει απόβαση και θα καταλάβει το νησί.
Πιθανολογείται ότι η Τουρκία θα πράξει , βασιζόμενη σε κάποια "ισχυρά" επιχειρήματα :
1.ανθρωπιστικοί λόγοι,
2.κακομεταχείρηση (με προβοκάτσια ή άνευ) μουσουλμάνων λαθρομεταναστών που θα ξεβράσει το κύμα τυχαία στο νησί...

Η στρατιά , όχι μόνο δε καταργήθηκε (ηλίθιο άρθρο-γλύψιμο στον στρ.Χ.Οζκιόκ από την ...Καθημερινή!! το 2006) αλλά εδώ και 3 μήνες ενισχύεται σταθερά κι εντατικά με κινητές ιατρικές μονάδες , κινητούς σταθμούς επικοινωνιών και 2 ή 3
Ναρκοθέτιδες (κύριου προορισμού) , ειδικού τύπου πολεμικού πλοίου που χρησιμοποιείται για την πόντιση ναρκών.

ΟΙ ...... ΑΝΙΔΡΑΣΕΙΣ (λέμε τώρα)

Οι αντιδράσεις από ελληνική πλευράς θα είναι από γελοίες έως ανύπαρκτες !
Αναμένονται με χρονική σειρά (προσέξτε , έχει σημασία) :
κλαψο-λεονταρισμοί του Πεταλωτή
κλαψομ......ές και "διαμαρτυρίες" στον ΟΗΕ και στην "Πρεσβεία" από τον Τζέφρεϋ
π.......ιές του Πάγκαλου τύπου Ζήκου ("βαστάτε Τούρκοι τ' άλογα")
Αδιανόητες κορώνες Σαμαρά και Καρατζαφέρη
...αλλά σε διάστημα ωρών ΟΛΟΙ θα ξαναπάρουν την αγαπημένη μορφή της ΛΥΡΑΤΗΣ ΚΟΤΑΣ !!!!
Γιατί;
Επειδή στο δίλημμα που θα θέσει εντός 12 ωρών η Τουρκία "ΘΡΑΚΗ ή ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ" θα απαντήσουν με "αίσθημα εθνικής ευθύνης" και "πατριωτισμού " καπάκι : ΘΡΑΚΗ !!!!!
Επειδή στο δίλημα που θα θέσει ο πνευματικός κόσμος και οι "προοδευτικοί" μισθοδοτούμενοι :"ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΛΒΑΝΩΝ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΡΙΚΙΩΝ και λοιπών Δημοκρατικών Δυνάμεων ενάντια στον πόλεμο" ή ..... ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ........ τι θα απαντήσει το ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΦΕΡΤΟΥ ;;;;;;;
Επειδή διλήμματα θα θέσουν και όλα τα γνωστά καθάρματα (οικοδεσπότες & μαϊντανοί) των ΜΜΕ. Δηλ. "πρόεδροι" επιμελητηρίων , εκπρόσωποι των "παραγωγικών" τάξεων , "καθηγητές" (Παντείου κατά προτίμηση ) και λοιποί .....
Δια ταύτα ....ΟΨΟΜΕΘΑ...

http://koukfamily.blogspot.com/2011/05/blog-post_04.html

Read more...

Επεισόδια σε κηδεία μαχητών του PKK στην Τουρκία


Πολλές χιλιάδες εξοργισμένοι Κούρδοι (για διακόσιες χιλιάδες κάνει λόγο το Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Firat) παρευρέθησαν στις κηδείες τεσσάρων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους υπέστη επίθεση στη διάρκεια της τελετής, στην οποία παρευρίσκονταν περίπου 5.000 άνθρωποι. Οι τρεις αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν και ένας μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή αυτό. Στην διάρκεια των επεισοδίων μια άλλη ομάδα αστυνομικών άνοιξε πυρ στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος.

Ουδείς αστυνομικός ή διαδηλωτής τραυματίστηκε. Η αστυνομία χρησιμοποίησε οχήματα με αντλίες νερού υπό πίεση για να απωθήσει τους διαδηλωτές ούτε προέβη σε συλλήψεις. Η επικήδεια πομπή μετέφερε τα φέρετρα, που ήταν τυλιγμένα με σημαίες του PKK, κόκκινου, πράσινου και κίτρινου χρώματος. "Εκδίκηση, εκδίκηση" και "Μπιτζί Άπο" ("Ζήτω ο Άπο", κατά το προσωνύμιο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιστορικού ηγέτη του PKK που παραμένει φυλακισμένος), φώναζε το πλήθος στην διάρκεια της πορείας.

Επτά αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το στρατό στην ορεινή επαρχία Τούντσελι. Το PKK, που πολλές χώρες θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, είχε κηρύξει κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο του 2010, αλλά απείλησε να την τερματίσει τον Μάρτιο καταδικάζοντας το ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να αποφεύγει τον διάλογο με τους κΚούρδους, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, η σύρραξη με τους κούρδους έχει στοιχίσει τη ζωή πλέον των 45.000 ανθρώπων αφότου ξέσπασε η εξέγερση του PKK, το 1984. Πάντως, άφησε αιχμές, καθώς όπως είπε, "το μισό χρόνο η διοίκηση τον σπαταλούσε, τρέχοντας και προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει υποθέσεις της ΥΠΕ".

PROTO THEMA

-->

Read more...

Δύο επιθέσεις του ΡΚΚ στην περιοχή του Δυτ. Πόντου. Η μια εναντίον της αποστολής του Ερντογάν. Ένας νεκρός αστυνομικός.


Σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του στην πόλη της Κασταμονής. Στη συνέχεια ο Ερντογάν μετέβη με ελικόπτερο στην Αμάσεια, ενώ η αποστολή του κινήθηκε οδικώς από Κασταμονή προς 'Αγκυρα και Αμάσεια. Περί τις 17:15, την ώρα που η αποστολή περνούσε από τη διάβαση Ιλγκάζ -ο Όλγασσυς της αρχαιότητας- δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες ή χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Ένα από τα αυτοκίνητα της ασφάλειας που συνοδεύουν το λεωφορείο που χρησιμοπιεί ο Ενρτογάν στην προεκλογική εκστρατεία, πήρε φωτιά από την έκρηξη της ρουκέτας-χειροβομβίδας, ενώ οι αστυνομικοί πήραν θέσεις και άνοιξαν πύρ εναντίον των ενόπλων που έκαναν την επίθεση.

Από τα πυρά των ενόπλων έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Κασταμονής και άλλος ένας τραυματίστηκε και διακομίστηκε σοτ νοσοκομείο.
Η επίθεση έγινε στο 25ο χλμ της οδού Κασταμονής-Τσάγκιρι (Γάγγραι) και αμέσως μετά άρχισε στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον εντοπισμό και την εκουδετέρωση των ενόπλων, που εκτιμάται ότι είναι ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ που τα τελευταία δυο χρόνια παραμένει σε μόνιμη βάση στην περιοχή.

Η δεύτερη επίθεση στα σύνορα Σινώπης-Αμάσειας
Εν τω μεταξύ, η δεύτερη επίθεση εναντίον αστυνομικών έγινε κοντά στην πόλη Μπογιαμπάτ, που βρίσκεται στο νομό Σινώπης, κοντά στα σύνορα με το νομό Αμάσειας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.
Σύμφωνα με απόρρητο σημείωμα που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας στις νομαρχίες της περιοχής του Πόντου πριν από μερικές εβδομάδες, στην περιοχή του Πόντου παραμένουν σε μόνιμη βάση τα τελευταία δυο χρόνια 20-25 αντάρτες του ΡΚΚ, οι οποίοι αλλάζουν τακτικά τις τοποθεσίες απόκρυψης για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, οι αντάρτες κινούνται σε ομάδες τεσσάρων ατόμων, ενώ ο επικεφαλής όλων είναι αντάρτης με τον κωδικό 'Şehmuz', που θεωρείται πολύ ικανός και επικίνδυνος. Μια ομάδα τεσσάρων ανταρτών κινείται στην περιοχή της Σινώπης και της Κασταμονής, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δραστηριοποίηση των ομάδων των ανταρτών τους καλοκαιρινούς μήνες στις περιοχές Αμισού, Κοτυώρων-Ορντού, Τοκάτης, Αμάσειας, Τραπεζούντας, Σινώπης, Κασταμονής, Κερασούντας και Αργυρυύπολης-Γκιουμουσχανέ.
Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών αρχών ασφαλείας, το ΡΚΚ σχεδιάζει να αποστείλει τις προσεχείς εβδομάδες άλλες δυο ομάδες των 15 ατόμων από το Τούντζελι στην περιοχή του Πόντου, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο.

Πηγή: www.internethaber.com

Read more...

Λιβύη: Ερντογάν προς Καντάφι, δεν σε θέλω πια…


Η Τουρκία, μια μουσουλμανική του ΝΑΤΟ που κυβερνάται από μια ισλαμικοσυντηρητική κυβέρνηση, άλλαξε το τόνο της για τη Λιβύη. Ενώ μέχρι τώρα απείχε από κάθε κριτική, ζητεί τώρα από τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι «να αφήσει «αμέσως» την εξουσία και τη Λιβύη για να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία στη χώρα του» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

«Ελπίζουμε ότι ο ηγέτης της Λιβύης θα εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και τη Λιβύη, για το καλό του ιδίου και για το μέλλον της χώρας του, προκειμένου να μην προκαλέσει μεγαλύτερη αιματοχυσία, δάκρυα και καταστροφή», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

«Θέλουμε να του υπενθυμίσω ότι πρέπει να κάνει αυτό το αναπόφευκτο βήμα για να μην ξαναζήσουμε αυτούς τους πόνους,» δήλωσε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας το θάνατο του γιου του ηγέτη της Λιβύης και τριών από τα εγγόνια του, που σκοτώθηκαν το Σάββατο από μια αεροπορική επιδρομή.

Μέχρι τώρα, η Τουρκία, μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ, η οποία ήταν σε αντίθεση με τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, είχε αποφύγει να ζητήσει την αναχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι, ενώ υποστήριζε μια εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων που του είναι πιστές και των ανταρτών.

Le Figaro με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)

Read more...

Το ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ) μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς;


Το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν και προέδρου του, προσκλήθηκε να ενταχθεί στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Σύμφωνα όμως με στέλεχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς-ο οποίος μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας κατά την Χουρριέτ- η Διεθνής δεν αποστέλλει προσκλήσεις αλλά απλά δέχεται αιτήσεις και κατόπιν τις αξιολογεί ελέγχοντας αν το ενδιαφερόμενο πολιτικό κόμμα πληρεί τις προϋποθέσεις.

Η ανταπάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού στην "πρόσκληση" της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ήταν να διαγραφεί πρώτα το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και στην συνέχεια θα ενταχθούμε εμείς. Για πολλοστή φορά ο Τούρκος Πρωθυπουργός -κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό του αρχηγού του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου- κατηγόρησε το CHP ότι αποτελεί εάν συνονθύλευμα καθώς είναι πολλά ταυτόχρονα (φιλελεύθερο, και έχει κρατικιστική και παρεμβατική νοοτροπία).Το CHP κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό δεν είναι ούτε φιλελεύθερο, ούτε σοσιαλδημοκρατικό, ούτε συντηρητικό καθώς αυτό που ισχυρίζονται σήμερα το αρνούνται αύριο και αυτή η νοοτροπία αποτελεί βασικό γονιδιακό τους χαρακτηριστικό.!!!

Ισως είναι ακόμα ένα ανατολίτικο κόλπο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν στην πολιτική διαμάχη με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ίσως όμως να κρύβει και εμπλοκή του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Στην τελευταία εκδοχή αναφέρεται το Defencepoint.g σε άρθρο του. Οψόμεθα

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_7303.html#more

Read more...

Σκοτώθηκε ένας αστυνομικός από επίθεση ενόπλων μετά από προεκλογική συγκέντρωση της Τουρκία


Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν ομάδα ενόπλων που οι αρχές εκτιμούν ότι ήταν αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ εκτόξευσαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό και άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος της τουρκικής αστυνομίας που συνόδευε λεωφορείο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη βόρεια Τουρκία κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί προεκλογική συγκέντρωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν είχε αποχωρήσει με ελικόπτερο από την πόλη Κασταμονή λίγη ώρα πριν από την επίθεση. Το λεωφορείο μετέφερε στελέχη του AK, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται όσα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συμβόλαιο κατασκευής τμημάτων των αεροσκαφών της σειράς C της Bombardier υπέγραψε η ΤΑΙ


Συμβόλαιο για την κατασκευή τμημάτων της σειράς επιβατικών αεροσκαφών C της καναδικής εταιρείας Bombardier υπέγραψε η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΑΙ. Το συμβόλαιο το οποίο είναι ύψους 1 δις δολαρίων και αφορά την κατασκευή από την ΤΑΙ τμημάτων των πτερύγων των επιβατικών αεροσκαφών της καναδικής εταιρείας έχει διάρκεια 9 ετών και περιλαμβάνει την περίοδο 2011-2020.

Η νέα αυτή συμφωνία αποτελεί άλλη μία εμπορική επιτυχία της τουρκικής εταιρείας η οποία διατηρεί με συμφωνίες σαν και αυτές τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια χάρις στα προγράμματα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Επιχείρηση του τουρκικού Στρατού με 10 χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή Ντίτζλε


Μετά από τις ταυτόχρονες πρωινές εφόδους, άρχισε την Κυριακή και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη σε αγροτική περιοχή της Ντίτζλε στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού Στρατού με τη συμμετοχή 10 χιλιάδων στρατιωτών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στην αγροτική περιοχή της Ντίτζλε, εντάθηκε στις περιοχές Μπαχρί Μπογάζ, Κίρκπινάρ, και Γκέλιντζικ. Όπως έγινε γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ ο τουρκικός Στρατός έχει αποκλείσει μεταξύ άλλων και το χωριό Μπάλτατζι. Παράλληλα συνεχίζεται στην Διοίκηση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής του Ντιγιαρμπακίρ, η ανάκριση των 31 ατόμων που συνελήφθησαν σε διάφορα χωριά της περιοχής Ντίτζλε κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με άσκηση SAR στο Αιγαίο


Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο, σε ελληνική περιοχή. Όπως αποκάλυψε ο διακεκριμένος συντάκτης των θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών για λογαριασμό της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», Νίκος Μελέτης, (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63001034) με τη NAVTEX 310/11 που εξέδωσε η Τουρκία, ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ασκήσεις σε «τουρκική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης», η οποία όμως, σύμφωνα με τις συνταγμένες που έδωσε, περιλαμβάνει το τρίγωνο Νοτιοδυτικά της Λέσβου και βορείως της Χίου και των Ψαρών.

Η εν λόγω περιοχή όμως ανήκει στη δικαιοδοσία της Ελλάδας. Το δικαίωμα SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο ταυτίζεται με το εύρος του FIR Αθηνών και έτσι σε όλο σχεδόν το Αιγαίο ο επιχειρησιακός συντονισμός για τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και επιδιώκοντας την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, έχει προβάλλει αξιώσεις για ανάληψη επιχειρήσεων SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου και τον 25ο μεσημβρινό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να διεκδικήσει έλεγχο της SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

Όπως διευκρινίζει ο συντάκτης, μόλις τον Ιανουάριο, με αφορμή το ναυάγιο ενός Τούρκου ψαρά μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου και ενώ είχαν ήδη σπεύσει προς διάσωσή του τα ελληνικά σωστικά μέσα υπό τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου του Πειραιά, οι τουρκικές αρχές έσπευδαν να καταγράψουν την αμφισβήτησή τους, εκδίδοντας ΝOTAM, η οποία εμφάνιζε τη συγκεκριμένη περιοχή ως υπαγόμενη στην τουρκική δικαιοδοσία...

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Ειρωνείες κατά Ερντογάν από τον τουρκικό Τύπο για τη Διώρυγα!


Τα πυρά του τουρκικού Τύπου αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού, όπως προκύπτει, το μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη διάνοιξη νέας διώρυγας δεν είναι και τόσο δικό του... Ο τουρκικός Τύπος μάλιστα αναδημοσιεύει σχετικά ρεπορτάζ από το 1994, αφού τη σύγχρονη εποχή ήταν ο Ετζεβίτ που είχε επιχειρήσει να προωθήσει το σχέδιο, ειρωνευόμενος τον Ερντογάν, αφού υποστήριξε δημόσια ότι το σχέδιο βρέθηκε... στα οθωμανικά αρχεία και το είχε εμπνευστεί... «ο παππούς μας ο Αμπτουλμετζίτ»! Η αλήθεια είναι ότι από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, σειρά σουλτάνων είχαν αποπειραθεί να υλοποιήσουν το σχέδιο προσκρούοντας όμως συνεχώς σε δυσκολίες.

Το ερώτημα – η ουσία του ζητήματος – που τίθεται πλέον είναι εάν επένδυση ύψους 50 δις ευρώ, για την διώρυγα που θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, την οποία επιθυμούν οι νεο-Οθωμανοί της Άγκυρας θα προσκρούσει σε νέα προβλήματα, γεωπολιτικής φύσεως...

Η Ρωσία έχει ήδη διατυπώσει έμμεσα την ενόχλησή της με τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα, Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι να δηλώνει ότι το σχέδιο μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό την προϋπόθεση σεβασμού των προβλέψεων της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η οποία διασφαλίζει αφενός την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα Στενά και αφετέρου θέτει φραγμούς στην πρόσβαση πολεμικών πλοίων στη μαύρη Θάλασσα, άρα συνδέεται ευθέως με τη ρωσική ασφάλεια...

Το σχέδιο εγείρει σοβαρά νομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, τα οποία δεν θα είναι εύκολο να παρακαμφθούν, κάτι που κατανοούν οι Τούρκοι, αποφάσισαν όμως να επιχειρήσουν να ανακατέψουν την τράπουλα στην περιοχή...

http://www.defencepoint.gr

Read more...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ: Απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν!


Επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα...

Αυτοκίνητο της τουρκικής αστυνομίας το οποίο βρισκόταν πίσω από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχθηκε πυρά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός. Ένας ακόμη συνάδελφός του τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το περιστατικό συνέβη στη βορειοδυτική Τουρκία στην περιοχή της Κασταμονής. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες τις οποίες εκτόξευσαν προς το αυτοκίνητο ενώ ρίχτηκαν και πυροβολισμοί. Το αστυνομικό αυτοκίνητο που δέχθηκε τα πυρά έπιασε φωτιά.

Τα πυρά φαίνεται πως προορίζονταν για το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ερντογάν. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη ανθρωποκυνηγητό των τουρκικών αρχών ασφαλείας με σκοπό να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες. Το ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ κάνει την επανεμφάνισή του;


Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν βρισκόταν τελικά εντός του αυτοκινήτου αφού είχε επιβιβαστεί σε ελικόπτερο με σκοπό να μεταβεί σε άλλη πόλη (Αμάσια) στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το ερώτημα που εγείρεται και αναμένονται απαντήσεις, είναι εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε λάβει προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες και αποχώρησε από την περιοχή με ελικόπτερο, καθότι όλες οι πληροφορίες μιλούν για «πρωθυπουργική αυτοκινητοπομπή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον των οπαδών του στην Αμάσια, ανέφερε ότι τρομοκράτες που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους στην κάλπη εκτιμούν ότι θα παράξουν αποτελέσματα μέσω ενόπλων επιθέσεων. Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε όπως η κυβέρνησή του δεν επιτρέψει τη διαίρεση της Τουρκίας και ότι κάνει ότι είναι δυνατόν να αποτρέψει μια σύγκρουση ανάμεσα στα 74 εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρει το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα σε συγκρούσεις αστυνομίας και Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ο ένας μαχαιρώθηκε και ο άλλος πετροβολήθηκε, ενώ κάηκε και ένα αυτοκίνητο των αστυνομικών δυνάμεων.

http://www.defencepoint.gr/

Read more...

Μπαϊκάλ: Η Κρήτη… οδηγός μας για την Κύπρο!


Στην όμορφη πόλη της Μεσογείου, την Αττάλεια, οι κρητικής καταγωγής πολίτες οργάνωσαν μια δική τους βραδιά στο Minicity, στην οποία μετείχε και ο πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ .Ο πολιτικός που απομακρύνθηκε από την αρχηγία του κόμματός του εξαιτίας ροζ σκανδάλου δεν παρέλειψε να απευθύνει χαιρετισμό , στον οποίο, μεταξύ άλλων, είπε: «Οι ρίζες των κατοίκων της πόλης αυτής προέρχονται από την Κρήτη, την τελευταία κατάκτηση των Οθωμανών στη Μεσόγειο, την οποία πολιόρκησαν εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.

Οι κάτοικοι του νησιού έζησαν ειρηνικά και ευτυχισμένα 150 χρόνια με τους Οθωμανούς. Με την επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων ανακατεύτηκαν τα πράγματα. Έγιναν θρησκευτικές διακρίσεις, υποδαυλίστηκαν εξεγέρσεις , σφαγές και στο τέλος δόθηκε αυτονομία. Τρία χρόνια μετά την αυτονομία οι Μουσουλμάνοι εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Μετά το 1900 οι Μουσουλμάνοι της Κρήτης μετανάστευσαν στην Σμύρνη και την Αττάλεια. Τα ίδια θέλησαν να κάνουν και στην Κύπρο, αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί είχαμε διδαχθεί από την Κρήτη. Πρέπει να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα και να μην τα ξεχνάμε».

Τέλος, υπενθύμισε ότι στην Αττάλεια ζουν περίπου 70.000 Κρητικοί, όπως τους αποκάλεσε, και επεσήμανε πως «όποιοι και αν είμαστε, όποια και αν είναι η καταγωγή μας , είμαστε ισότιμοι πολίτες της τουρκικής Δημοκρατίας και αδέλφια».

Ο κ. Μπαϊκάλ παρά την μακρόχρονη πολιτική του καριέρα δεν έμαθε τίποτα για τις διακρίσεις που γίνονται στη χώρα του σε βάρος ομάδων πολιτών της είτε είναι αλλόθρησκοι , είτε είναι Μουσουλμάνοι. Αν τα πράγματα ήταν όπως τα περιγράφει, γιατί ο πρόεδρος του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας κ. Ντεμιρτάς σε συνέντευξη του στο Ρόιτερ δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα για την αυτονομία των νοτιανατολικών περιοχών της Τουρκίας;

http://www.elzoni.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP