Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μπαϊκάλ: Η Κρήτη… οδηγός μας για την Κύπρο!


Στην όμορφη πόλη της Μεσογείου, την Αττάλεια, οι κρητικής καταγωγής πολίτες οργάνωσαν μια δική τους βραδιά στο Minicity, στην οποία μετείχε και ο πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ .Ο πολιτικός που απομακρύνθηκε από την αρχηγία του κόμματός του εξαιτίας ροζ σκανδάλου δεν παρέλειψε να απευθύνει χαιρετισμό , στον οποίο, μεταξύ άλλων, είπε: «Οι ρίζες των κατοίκων της πόλης αυτής προέρχονται από την Κρήτη, την τελευταία κατάκτηση των Οθωμανών στη Μεσόγειο, την οποία πολιόρκησαν εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.

Οι κάτοικοι του νησιού έζησαν ειρηνικά και ευτυχισμένα 150 χρόνια με τους Οθωμανούς. Με την επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων ανακατεύτηκαν τα πράγματα. Έγιναν θρησκευτικές διακρίσεις, υποδαυλίστηκαν εξεγέρσεις , σφαγές και στο τέλος δόθηκε αυτονομία. Τρία χρόνια μετά την αυτονομία οι Μουσουλμάνοι εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Μετά το 1900 οι Μουσουλμάνοι της Κρήτης μετανάστευσαν στην Σμύρνη και την Αττάλεια. Τα ίδια θέλησαν να κάνουν και στην Κύπρο, αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί είχαμε διδαχθεί από την Κρήτη. Πρέπει να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα και να μην τα ξεχνάμε».

Τέλος, υπενθύμισε ότι στην Αττάλεια ζουν περίπου 70.000 Κρητικοί, όπως τους αποκάλεσε, και επεσήμανε πως «όποιοι και αν είμαστε, όποια και αν είναι η καταγωγή μας , είμαστε ισότιμοι πολίτες της τουρκικής Δημοκρατίας και αδέλφια».

Ο κ. Μπαϊκάλ παρά την μακρόχρονη πολιτική του καριέρα δεν έμαθε τίποτα για τις διακρίσεις που γίνονται στη χώρα του σε βάρος ομάδων πολιτών της είτε είναι αλλόθρησκοι , είτε είναι Μουσουλμάνοι. Αν τα πράγματα ήταν όπως τα περιγράφει, γιατί ο πρόεδρος του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας κ. Ντεμιρτάς σε συνέντευξη του στο Ρόιτερ δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα για την αυτονομία των νοτιανατολικών περιοχών της Τουρκίας;

http://www.elzoni.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP