Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Όταν οικειοποιούνται την αυθεντικότερη γιορτή των Ρόμ, το Χιντερελέζ


Πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο Νοτίου Έβρου για έκτη φορά φέτος το Χιντρελέζ και το εαρινό φεστιβάλ στην περιοχή Κόμαρου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόξενος της TC στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο διευθυντής των ΤΗΥ (Τουρκικές Αερογραμμές) Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του συλλόγου νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Σαπών-Μαρώνειας Ορχάν Μουσταφά, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο πρόεδρος του συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-παράρτημα Κεσσάνης Ισμαήλ Μπεϊλί, ο πρόεδρος του συλλόγου «Τούρκων» Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμή Τοραμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων Μεντρεσέ Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Λυκείου Εσίν Μεχμέτ, και κόσμος της περιοχής. Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του προέδρου του συλλόγου Μπεκίρ Μουσταφάογλου που μίλησε για τη δική τους Πρωτομαγιά και την έλευση της Άνοιξης λέγοντας ότι γίνεται εδώ έξι χρόνια.

Ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος ανέφερε ότι πολλά χρόνια έχε πολύ καλούς φίλους σε αυτή την περιοχή και δικαιολόγησε την απουσία ου δημάρχου λέγοντας: «Δυστυχώς ο δήμαρχος μας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση αγάπης, αλληλεγγύης με πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία. Σε αυτήν τη θρησκευτική γιορτή, όπως είπε κάποτε και ο δήμαρχος μας, κανένας δεν πρέπει να μένει έξω. Εδώ είμαστε όλοι αδέρφια και όλοι μαζί καθώς η Ελλάδα περνά μια μεγάλη οικονομική κρίση, όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτήν τη κατάσταση. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την πρόσκληση. Η πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη είναι ένα σημάδι. Και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή τη κατάσταση. Ο δήμος είναι ανοιχτός στο λαό γι κάθε θέμα. Είμαστε να κάνουμε ότι χρειάζεται για να προβληθεί η περιοχή, η κοινωνία και ο πολιτισμός της». Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τούρκων» δασκάλων Σαμί Τοραμάν στην σύντομη ομιλία του ανέφερε: «Σήμερα είναι η γιορτή των εργαζομένων. Σήμερα είναι μέρα διεκδίκησης και στήριξης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Για αυτό ας είναι χαρμόσυνη για όλους τους εργαζομένους η 1η Μαΐου. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Νοτίου Έβρου που οργάνωσε αυτήν την όμορφη εκδήλωση». Ο πρόξενος της TC στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε: «πως συγχαίρει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης που οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις»!

Μετά από τις ομιλίες βγήκαν στην σκηνή συγκροτήματα χορών του Συλλόγου Νοτίου Έβρου, της καταργημένης «Τουρκικής» Νεολαίας Κομοτηνής, καθώς και ομάδα από κατοίκους της περιοχής. ενώ ο εκ Τουρκίας προερχόμενος καλλιτέχνης Μουσταφά Γιαράρ ενθουσίασε τον κόσμο με τα παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια του», γράφει το περιοδικό «Ρόντοπ Ρουζγκαρί 1-5-2011».

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=67995

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP