Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με άσκηση SAR στο Αιγαίο


Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο, σε ελληνική περιοχή. Όπως αποκάλυψε ο διακεκριμένος συντάκτης των θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών για λογαριασμό της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», Νίκος Μελέτης, (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63001034) με τη NAVTEX 310/11 που εξέδωσε η Τουρκία, ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ασκήσεις σε «τουρκική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης», η οποία όμως, σύμφωνα με τις συνταγμένες που έδωσε, περιλαμβάνει το τρίγωνο Νοτιοδυτικά της Λέσβου και βορείως της Χίου και των Ψαρών.

Η εν λόγω περιοχή όμως ανήκει στη δικαιοδοσία της Ελλάδας. Το δικαίωμα SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο ταυτίζεται με το εύρος του FIR Αθηνών και έτσι σε όλο σχεδόν το Αιγαίο ο επιχειρησιακός συντονισμός για τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και επιδιώκοντας την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, έχει προβάλλει αξιώσεις για ανάληψη επιχειρήσεων SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου και τον 25ο μεσημβρινό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να διεκδικήσει έλεγχο της SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

Όπως διευκρινίζει ο συντάκτης, μόλις τον Ιανουάριο, με αφορμή το ναυάγιο ενός Τούρκου ψαρά μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου και ενώ είχαν ήδη σπεύσει προς διάσωσή του τα ελληνικά σωστικά μέσα υπό τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου του Πειραιά, οι τουρκικές αρχές έσπευδαν να καταγράψουν την αμφισβήτησή τους, εκδίδοντας ΝOTAM, η οποία εμφάνιζε τη συγκεκριμένη περιοχή ως υπαγόμενη στην τουρκική δικαιοδοσία...

http://www.defencepoint.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP