Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Δημιουργία στρατιωτικής ζώνης ανάσχεσης στο συριακό έδαφος σε περίπτωση εμφυλίου


Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας στρατιωτικής ζώνης ανάσχεσης στο συριακό έδαφος σε περίπτωση εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή, δήλωσε ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. "Αυτό που μού έχουν πει είναι ότι εάν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, θα υπάρξει κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, περίπου 100.000 με 200.000 πρόσφυγες, τότε λοιπόν ο ΟΗΕ θα πρέπει να παρέμβει και η Τουρκία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει με το στρατό της μια ζώνη ανάσχεσης", τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διεθνούς βεληνεκούς πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σχολιάζοντας άρθρο του για το θέμα αυτό, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ρosta.

"Είναι μια επιλογή που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό σε ανώτατο επίπεδο", πρόσθεσε ο Μπιράντ. Μέχρι χθες, 8.421 σύροι πρόσφυγες βρίσκονταν στην Τουρκία, σε τρεις καταυλισμούς που έχει στήσει η Ερυθρά Ημισέληνος στην επαρχία Χατάι, στο νότιο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Συρία. Χιλιάδες ακόμα σύροι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στη συριακή πλευρά των συνόρων διστάζοντας να διασχίσουν τη διαχωριστική γραμμή.

http://www.express.gr/

Read more...

Έτοιμη να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος η Τουρκία


Υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους, θα τοποθετείτο η Τουρκία. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα «Nihon Keizai Shimbun» εξέφρασε την ελπίδα της Τουρκίας για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης βασισμένης στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της.

«Συγκαταλεγόμαστε στους πιο δυνατούς υποστηρικτές της Παλαιστίνης», δήλωσε ο κ. Γκιουλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα ψήφιζε υπέρ του ψηφίσματος».Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η εφημερίδα γράφει ότι οι «οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ αυτής της χώρας (Τουρκίας) και του Ισραήλ έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια λόγω του παλαιστινιακού προβλήματος. Η υποστήριξη της Τουρκίας στο ψήφισμα μπορεί να επιδράσει αρνητικά ακόμη παραπάνω σε προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση διμερών δεσμών».

http://www.sigmalive.com

Read more...

Δεν επιβεβαίωσε τις φήμες για επέμβαση τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία ο Davutoglu


«Η Τουρκία πρόκειται να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα» –από την πλευρά της Συρίας όμως- δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ahmet Davutoglu. «Αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί στην απέναντι πλευρά των συνόρων τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός στους δημοσιογράφους προσθέτοντας πως έχουμε αποφασίσει να βοηθήσουμε τους Σύριους αδερφούς μας έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους σε βοήθεια».

Ο Ahmet Davutoglu.όμως δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εχθές στον τουρκικό Τύπο όπου σύμφωνα με αυτές η Τουρκία προτίθεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας προκειμένου να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση που η αναταραχή στη χώρα επεκταθεί σε εμφύλιο πόλεμο στην προσπάθειά της Άγκυρας να εμποδίσει ένα νέο κύμα προσφύγων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Βίντεο με τον νέο τουρκικό δορυφόρο και το σεληνιακό διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας


Δημοσιεύτηκε βίντεο από τον νέο τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής δορυφόρο RASAT ο οποίος πρόκειται σύντομα να εκτοξευτεί με ένα ρωσικό πύραυλο φορέα SS-18 Dnepr. Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από το ερευνητικό διαστημικό ινστιτούτο TUBITAK UZAY και έχει βάρος 93 κιλά, θα βρίσκεται σε ηλιοστατική τροχιά σε απόσταση 700 χλμ από την Γή και θα πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή σε 98,8 δευτερόλεπτα. Η ευκρίνεια του πανχρωματικού αισθητήρα είναι 7,5 μέτρα και του πολυφασματικού 15 μέτρα. Ο δορυφόρος θα έχει διάρκεια ζωής 5 χρόνια.

Ο δορυφόρος RASAT είναι εξοπλισμένος με τον τουρκικό υπολογιστή πτήσης BiLGE, ένα νέο επεξεργαστή εικόνας ο οποίος ονομάζεται GEZGiN-2 και ένα τουρκικής κατασκευής αναμεταδότη που λειτουργεί στην ζώνη X. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί αποτέλεσμα κρατικού ερευνητικού προγράμματος που αποσκοπεί στην εισαγωγή της τουρκικής βιομηχανίας στην διαστημική τεχνολογία. Για το λόγο αυτό ορισμένα συστήματα όπως η κάμερα αγοράστηκαν από το εξωτερικό, ενώ ο υπολογιστής πτήσης, ο επεξεργαστής εικόνας και ο αναμεταδότης είναι όπως αναφέρθηκε είναι τουρκικής κατασκευής.

Αυτή την περίοδο το τουρκικό διαστημικό ινσιτούτοTUBITAK UZAY εργάζεται για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα όπως του προωθητές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια (Hall Thruster). Πρόκειται για μία νέα σχετικά τεχνολογία η οποία θα αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις του ιδρύματος και θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε άλλα διαστημικά οχήματα που πρόκειται να κατασκεταστούν στην Τουρκία ακόμα και στο εθνικό πρόγραμμα για τη Σελήνη (National moon Project) όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ιδρύματος

(http://www.uzay.tubitak.gov.tr/tubitakUzay/en/projects/spaceApplications.asp)

http://www.defencenet.gr

Read more...

Οι τουρκικές παραβιάσεις


Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι από 16 μαχητικά και 1 αεροσκάφος ΑΦΝΣ CN-235 σε ανεξάρτητη περίπτωση πραγματοποίησαν σήμερα 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 16 τουρκικά αεροσκάφη τα 4 έφεραν οπλισμό. Η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Τα αεροσκάφη της ΠΑ πραγματοποίησαν τις αναγνωρίσεις τους από την απόσταση των 3 μιλίων και κατά πάγια τακτική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP