Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Αλλαγή Φρουράς στην 1η τουρκική Στρατιά


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησειογραφικής ιστοσελίδας TGRT Haber, την 23 Αυγ 2010, πραγματοποιήθηκε στην Κων/πολη (έδρα της 1ης Τουρκικής Στρατιάς), η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοικήσεως από τον αποχωρούντα με αποστρατεία Στρατηγό Χασάν Ιγσίζ, στον Στρατηγό Χαϊρί Κιβρίκογλου. Η παραπάνω αλλαγή αποτελεί απόφαση του Ανωτάτου Στρατ. Συμβουλίου που συνεκλήθη στις αρχές του μήνα και αποφάσησε την αποστρατεία του Στρατηγού Ιγσίζ λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ.

www.tgrthaber.com.tr/

Read more...

Στα ;iχνη του BALKAN EKSPRESI....


Αν πάει κάποιος στην ιστοσελίδα της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης μπορεί να δει την διαφήμιση της γνωστής εκπομπής «Μπαλκάν Εξπρές»
-Υπάρχει σε βίντεο το φιλμάκι των τίτλων της εκπομπής στις οποίες περνάνε σε τρέιλερ οι ονομασίες πόλεων από τις οποίες πέρασε το τρένο.
-Εκεί τα Σκόπια ή η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναφέρεται ως Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη ως Σελανίκ, η Ξάνθη ως Ισκέσε και η Κομοτηνή ως Γκιουμουλτζίνα.
-Αν έτσι θεωρεί η κρατική τουρκική τηλεόραση ότι ισοφαρίζει το γεγονός ότι κι εμείς εδώ λέμε την Ισταμπούλ, Κωνσταντινούπολη, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσει τους χάρτες της, αναφέροντας όλες τις πόλεις και τους ιστορικούς τόπους με τα κανονικά ιστορικά τους ονόματα.
-Αλλά το θέμα είναι ότι για να μπει κάποιος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν φτάνει μόνο να το θέλει, αλλά και να το μπορεί.

EΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Μια άλλη άποψη για τα σπασμένα νεκροταφεία στην Κομοτηνή


Πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις προκάλεσε το άρθρο το οποίο έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος από την τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές» Σταύρος Θεοδωράκης και αφορούσε τους βανδαλισμούς στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής.
-Από την αρχή ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι «δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάποιοι Έλληνες Ορθόδοξοι καταστρέφουν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο», προεξοφλώντας με εύκολο και αβασάνιστο τρόπο την προέλευση των δραστών.
-Βέβαια συνεχίζει παρακάτω λέγοντας ότι οι δράστες επέλεξαν την ημέρα που ξαναλειτουργούσε η Παναγία Σουμελά με προφανή στόχο «να μάθουν οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες κατέστρεψαν το μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή, να δουν μπροστά τους τα ελληνικά πούλμαν, να πετάξουν μια πέτρα, να γίνει φασαρία και να χαλάσει όλο αυτό που με κόπο και περισσή διπλωματία κατάφερε ο Βαρθολομαίος. Να λειτουργεί δηλαδή ως ναός κάθε Δεκαπενταύγουστο, το μουσείο της Σουμελά».
-Σε μια υπέρβαση της άποψής του ο γνωστός δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι το φέρσιμο η τουρκική αστυνομία προστάτευσε την τελετή και το μνημείο της Σουμελά, σε αντίθεση με την ελληνική αστυνομία που δεν έκανε το ίδιο.
-Μάλιστα αναρωτιέται τι θα γινόταν αν στην περίοδο του ραμαζανιού 10.000 Τούρκοι επισκέπτες πήγαιναν στο σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη ή σε άλλα μουσουλμανικά μνημεία της Ελλάδας, λες και υπάρχει απαγόρευση για κάτι τέτοιο, αψηφώντας ότι ουδείς ποτέ στην χώρα μας απαγόρευσε σε κάποιον να επισκεφθεί οποιοδήποτε τζαμί η μνημείο μουσουλμανικό ή μη.
-Ο κ. Θεοδωράκης προεξοφλεί ακόμη με βεβαιότητα ότι οι «υπερπατριώτες», όπως τους αποκαλεί, της Κομοτηνής θα ξαναχτυπήσουν, για να τορπιλίσουν το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.
-Αναρωτιούνται πολλοί, που παραθέριζε ο κ. Θεοδωράκης, όταν έβγαιναν τα τουρκικά σκάφη για έρευνες λίγα μίλια έξω από τα Θρακικά παράλια ή όταν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του Ηφαίστου σε πομπή έφταναν μέχρι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ζητώντας την προστασία του τούρκου προξένου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το εύνομο Ελληνικό κράτος, και τις αρχές του.
-Καλή η εξ αποστάσεως ανάλυση για την δημιουργία εντυπώσεων, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τους κατά καιρούς εκδρομείς στην Θράκη, όπου πέρα από το φολκλόρ περιτύλιγμα, το εσωτερικό παραμένει εντελώς διαφορετικό.

Τα επισήμανε αναγνώστης και το μεταφέρουμε.
-Ακόμη και σήμερα μετά από πέντε μέρες που σημειώθηκε ο βανδαλισμός στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, περιπολικό βρίσκεται σε καθημερινή βάση και φυλάει τον χώρο σε 24ωρη βάση.
-Αν συνέβαινε το ίδιο σε χριστιανικό νεκροταφείο ποια θα ήταν η αντίδρασή μας, όχι μόνο ως αστυνομία αλλά και ως κοινωνία;
-Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά στα οποία ή κάποιοι μεθυσμένοι ή κάποιοι που έψαχναν για κρυμμένους θησαυρούς αλλά και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, έμπαιναν στους ιερούς αυτούς χώρους και έκαναν καταστροφές.
-Τελευταία είχαμε και την επίθεση στα χριστιανικά νεκροταφεία συμμοριών οι οποίες έσπασαν και ξεκολλούσαν καντήλια και άλλα εξαρτήματα τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν ως σίδερα ή μέταλλα.
-Άρα λοιπόν καλό είναι να μην κάνουμε την τρίχα τριχιά και βέβαια να μπορούμε να αξιολογούμε τα γεγονότα με καθαρή ματιά και χωρίς υπερβολές.
-Βέβαια στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, κάθε ενέργεια η οποία προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα παίρνει άλλες διαστάσεις και καλό θα είναι η αστυνομία αντί να φυλάει νυχθημερόν τα νεκροταφεία καλά θα κάνει να ψάξει να βρει αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα και πιθανόν να καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία πολλούς μπορεί να ξυπνήσουν.
-‘Άλλωστε η εγκληματικότητα ιδιαίτερα σε κάποιους μαχαλάδες είναι αυξημένη και οι κλοπές και οι διαρρήξεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ MOSSAD-MIT ΚΑΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ


Του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, περνάνε σοβαρή κρίση τα τελευταία 2 χρόνια, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Γάζας. Οι ανησυχίες σε ΗΠΑ και Ισραήλ, για τους... προσανατολισμούς της Τουρκίας, είναι εντονότατες.

Μέχρι τώρα η κρίση της Τουρκίας με το Ισραήλ, περιορίζεται μεταξύ των πολιτικών των δύο Χωρών και δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις στρατηγικές κρατικές σχέσεις των δύο Χωρών και ειδικότερα την συνεργασία τους, στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Θα ήταν παρακινδυνευμένη, η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον των σχέσεων των δύο Χωρών, καθώς η αμοιβαιότητα των στρατηγικών συμφερόντων η οποία διασφαλίζεται από τις συμφωνίες αυτές, είναι τεράστια και ισχυρότατη.


Πρόσφατα δημοσιεύματα του Ισραηλίνου τύπου, φέρουν την Mossad να είναι σφόδρα ενοχλημένη, από την ανάληψη της Ηγεσίας της ΜΙΤ στις 27 Μαϊου, από τον 42χρονο Χακάν Φιντάν, τον οποίο και παρουσιάζουν ως φιλοϊρανό και αναξιόπιστο πρόσωπο, τονίζοντας με έμφαση, πως υπάρχει η περίπτωση να διαρρεύσουν σημαντικές πληροφορίες προς το Ιράν κλπ. Μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, προέβη σε σημαντικές δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ, κατά του νέου Αρχηγού της Τούρκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αμέσως κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Πρέσβης του Ισραήλ για να δώσει εξηγήσεις.

Οι σχέσεις ΜΙΤ και Mossad ήταν και παραμένουν στενότατες. Οι δύο Υπηρεσίες Πληροφοριών, συνεργάζονται μεταξύ τους, όσο με καμία άλλη Υπηρεσία στον κόσμο.

Τα πεδία δράσης τους, είναι πολλά και πολυποίκιλα. Εάν και εφόσον οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ ΜΙΤ και Mossad, κλονιστούν, οι δύο Χώρες θα στερηθούν σε σημαντικό βαθμό, σημαντικές πληροφορίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τις οποίες δεν μπορεί να αναπληρώσει η δημιουργία μιας άλλης, νέας εναλλακτικής συνεργασίας.

Παρακάτω περιγράφεται ένα μέρος της επιχείρησης «Λευκή Ενέργεια» η οποία ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΜΙΤ με την Mossad.

Μέσα από την εξέλιξη των γεγονότων αυτών, ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί, το μέγεθος των δυνατοτήτων, και το εύρος των επιχειρήσεων που μπορούν να εκτελέσουν από κοινού οι δύο Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Η ανατομία της επιχείρησης «Λευκή Ενέργεια»

Τον Ιούνιο του 2002, στην γνωστή εφημερίδα των ΗΠΑ Washington Post, μια πρώην χαμηλόβαθμος υπάλληλος του FBI δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο της, στο οποίο κατήγγειλε συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα στους κυβερνητικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ, τα οποία εργάζονταν για λογαριασμό της Τουρκίας.

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς (Sibel Edmonds) έφερε στο φως της δημοσιότητας απίστευτα γεγονότα κατασκοπείας για διεισδύσεις των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ αλλά και στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Οι καταγγελίες της Σιμπέλ ΄Εντμοντς περιγράφουν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ το οποίο περιλαμβάνει, στρατολογήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ από την Τουρκική ΜΙΤ, επιχειρήσεις διείσδυσης μέσα στο FBI Τούρκων πρακτόρων, γεγονότα λαθρεμπορίου ναρκωτικών και πυρηνικών υλικών, μέχρι και τον χρηματισμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των Τουρκικών συμφερόντων!

Οι καταγγελίες της μεταφράστριας του FBI προκάλεσαν ισχυρό σοκ στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια κοινότητα των Μυστικών Υπηρεσιών του κόσμου!

Οι έρευνες, οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις, της Σιμπέλ ΄Εντμοντς συνεχίζονται μέχρι σήμερα και έχουν φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση πολλούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Πολλά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με αγωνία την σύγκρουση της Σιμπέλ ΄Εντμοντς με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και τα όργανά τους στις ΗΠΑ, τα οποία επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου συγκάλυψη της υπόθεσης η οποία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του νεοσυντηρητικού κατεστημένου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό των ΗΠΑ Vanity Fair (Σεπτέμβριος 2005) στελέχη του American Turkish Council (ATC) «πλήρωσαν» τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ντένις Χάστερτ (Dennis Hastert), για να ενεργήσει κατάλληλα, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Η.Res.596», το οποίο αφορούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2000 ο Ντένις Χάστερτ, ως Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κείμενο του νομοσχεδίου 596. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2000 ο βουλευτής Ραντάνοβιτς, κατέθεσε το νομοσχέδιο στο Σώμα της Βουλής για να ψηφιστεί. Στις 20 Οκτωβρίου λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, ο Χάστερτ απέσυρε το κείμενο του νομοσχεδίου παρουσιάζοντας και σχετική επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μ. Κλίντον.

Την ίδια ημέρα ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, δήλωνε ότι «ένας μεγάλος κίνδυνος στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχει εκλείψει».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε η Σ. ΄Εντμοντς, φέρουν τον Χάστερτ να έχει λάβει από ανώτατο αξιωματούχο της Τουρκικής Πρεσβείας το ποσό των 500.000 δολαρίων υπό την μορφή εισφοράς για την προεκλογική του εκστρατεία!

Σε μια άλλη ηχητική τεκμηρίωση (τηλεφωνική υποκλοπή) ανώτατος υπάλληλος του

Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να καλείται στο «Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο» να λάβει την αμοιβή του, ύψους 7.000 δολαρίων για την «μεσολάβησή του» για την προώθηση αγοράς όπλων για λογαριασμό της Τουρκίας.

Σε μια άλλη «ακρόαση» ο Χάστερτ φέρεται να έλαβε άλλες 50.000 δολάρια μετά την ακύρωση της σχετικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου 596, από την Τουρκική Πρεσβεία ως «δώρο» για τις προσωπικές του ανάγκες. Στην ίδια «ακρόαση» ο Χάστερτ αποκαλείται από τους Τούρκους με το παρατσούκλι «Denny-Boy» και γίνεται αναφορά για «επιδοτήσεις» του με την μορφή μικροποσών, των 200 δολαρίων, για να μην υπάρχει η υποχρέωση για την δήλωση προέλευσή τους! Πληροφορίες φέρουν τον « Denny-Boy» να έχει λάβει εκατοντάδες «επιδοτήσεις» των 200 δολαρίων…

Η πρακτική της δωροδοκίας και της εξαγοράς για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους των ΗΠΑ εκ μέρους της Τουρκίας, όπως προκύπτει, πρόκειται για μια μακροχρόνια πρακτική ρουτίνας! Η ρουτίνα συνήθως ωθεί τους πράκτορες σε απενεργοποίηση των κανόνων ασφαλείας. Η Τουρκική ΜΙΤ έπεσε θύμα της πρακτικής αυτής, και δεν τήρησε έστω και τους απλούς κανόνες ασφαλείας, που αφορούν τις επικοινωνίες της! Με τον ποιο αφελή τρόπο αποκαλύφθηκε όλο το δίκτυο των συνεργατών της και των πρακτόρων της στις ΗΠΑ αλλά και οι τρόποι δράσης της!


Η αποκάλυψη Σιμπέλ ΄Εντμοντς

Η υψηλής στρατηγικής αξίας υπόθεση κατασκοπείας, προδόθηκε από την απουσία εφαρμογής των κανόνων και μέτρων ασφαλείας της όλης επιχείρησης, αλλά και από μια ασήμαντη υπάλληλο του FBI! Την μεταφράστρια, Σιμπέλ ΄Εντμοντς!

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν. Έζησε την παιδική και εφηβική της ηλικία, μεταξύ Τουρκίας και Ιράν. Είναι σιϊτικού θρησκεύματος. Πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές, όπου γνώρισε και τελικά παντρεύτηκε τον αμερικανό σύζυγό της και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί ξεκινώντας μια νέα ζωή.

Μετά τις επιθέσεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, προσλήφθηκε στο FBI ως μεταφράστρια στο τμήμα υποκλοπών, όπου εργάζονταν στην μετάφραση απορρήτων συνομιλιών που είχαν σχέση με υπόπτους τρομοκρατίας αλλά και κατασκοπείας.

Την ίδια εποχή προσλήφθηκε στο FBI στο ίδιο τμήμα με την Σ. ΄Εντμοντς, η Τουρκάλα Μελέκ Κάν ως μεταφράστρια και εργάζονταν μαζί στους ίδιους τομείς.

Η Τουρκάλα πριν την πρόσληψή της στο FBI, εργάζονταν στο ATC και ένα άλλο αμερικανοτουρκικό «ίδρυμα» το Assembly of Turkish American Associations (ATAA), έχοντας προϋπηρεσία και στο Γερμανικό-Τουρκικό Σύνδεσμο Εμπορίου και Φιλίας…

Ιδρύματα τα οποία αποτελούν προκαλύμματα της Τουρκικής ΜΙΤ και βραχίονες επηρεασμού της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Τουρκάλα Μελέκ Κάν, απέκρυψε στο βιογραφικό της και την αίτησή της προς το FBI, τις προηγούμενες ιδιότητές της…΄Όταν ξέσπασε η καταιγίδα των αποκαλύψεων της Σ. ΄Εντμοντς, οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ Πάτρικ Λίχι και Τσάρλς Γκράσλεϊ, κατέθεσαν ερώτηση στο FBI, γιατί δεν διεξήχθη όπως προβλέπετε από τους κανονισμούς, η SBI

(Special Background Investigation) « Ειδική ΄Έρευνα Παρελθόντος» για την Μελέκ Κάν.

Το FBI απάντησε ότι η Τουρκάλα προσλήφθηκε στην υπηρεσία με αδιαφανής διαδικασίες και «άνωθεν» παρεμβάσεις, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας της απολάμβανε καθεστώς «ιδιαίτερης μεταχείρισης» εξασφαλίζοντας την επάρκεια για την διενέργεια της μυστικής της δράσης, για λογαριασμό της ΜΙΤ!

Πώς όμως κατάφερε μια γυναίκα πράκτορας της ΜΙΤ να διεισδύσει στα πλέον απόρρητα τμήματα του FBI και με τόσο θράσος αλλά και θάρρος, να υπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας?


Υπόθεση «Ντάγκλας Ντίκερσον»

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα,

ο Επισμηναγός Ντάγκλας Ντίκερσον ως Στρατιωτικός Ακόλουθος , υπεύθυνος και τα θέματα προμηθειών και λογιστικής υποστήριξης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και προϊστάμενος του Ντίκερσον, ήταν ο γνωστός νεοσυντηρητικός και μετέπειτα Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκ Γκρόσμαν.

Κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της παραμονής του στην Τουρκία, ο Επισμηναγός

γνωρίστηκε με την προαναφερόμενη Τουρκάλα την Μελέκ Καν Χαρπτουλού. Η σχέση τους εξελίχθηκε ραγδαία και κατέληξε σε γάμο το 1995.

Ο Επισμηναγός Ν. Ντίκερσον αναβαθμίζεται και προάγεται σε κύριο διαχειριστή όλων των προμηθειών όπλων για το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν. Ταξιδεύει συνεχώς έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Μελέκ Κάν-Ντίκερσον… Μέχρις εδώ όλα φαίνονταν φυσιολογικά, ώσπου το 1996

φτάνουν σημαντικές πληροφορίες στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου

Άμυνας των ΗΠΑ, για δωροδοκία και στρατολόγηση Αξιωματικού της Πρεσβείας στην

Άγκυρα από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ). Ο Αξιωματικός συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω να δωροδοκείται από την ΜΙΤ!

Ο Ντίκερσον μετά από διαταγή του Πρέσβη Μ. Γκρόσμαν, βοηθά σθεναρά την εταιρεία,

ΙΑΙ (International Advisors Inc.) η οποία εκπροσωπεί την Τουρκία στις ΗΠΑ στους τομείς της αμυντικής συνεργασίας και των προμηθειών. Η ΙΑΙ είχε δημιουργηθεί το 1989 από τον γνωστό Ντάγκλας Φέϊθ Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και τον Βοηθό Υπουργό Άμυνας Ρίτσαρντ Πέρλ.

Ο Ντίκερσον πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες στην Πρεσβεία, μετατέθηκε στην Γερμανία όπου τον ακολούθησε και η σύζυγό του, για την οποία η έρευνα της CIA την παρουσίαζε ως πράκτορα της ΜΙΤ.

Η Μελέκ Κάν-Ντίκερσον αμέσως προσλήφθηκε στον «Γερμανο-Τουρκικό Σύνδεσμο Εμπορίου και Φιλίας» γνωστό ίδρυμα-βιτρίνα της Τουρκικής ΜΙΤ στην Γερμανία.

Το 2001 ο Ντίκερσον μετατίθεται στην βάση Bolling της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) στην Ουάσινγκτον και αναλαμβάνει επικεφαλής του Τμήματος Παρακολούθησης εξοπλισμών της Τουρκίας και των χωρών που προαναφέρθηκαν, όταν ήταν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Η Μελέκ αναλαμβάνει ταυτόχρονα δύο θέσεις. Μια στο ATC και μια στο ATAA. Μετά από λίγο διάστημα προσλαμβάνεται στο

FBI ως μεταφράστρια έχοντας ως συνάδελφός της και άμεση συνεργάτη της την Σιμπέλ ΄Εντμοντς.

Η ΜΙΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ FBI-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΛΕΥΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς, εκ των πραγμάτων και της στενής συνεργασίας της με την Μελέκ, διαπιστώνει δύο πράγματα. Πρώτον, μια δαιδαλώδη διαπλοκή των ζητημάτων τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών στην Κεντρική Ασία με επίκεντρο την Τουρκία. Δεύτερον, το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας στο τρίγωνο, ΗΠΑ-Πακιστάν-Τουρκία!

Η Σ.΄Εντμοντς κατέγραφε με ακρίβεια όλες τις κινήσεις της Τουρκάλας συναδέλφου της και διαπίστωσε ότι αυτή, υπέκρυπτε συγκεκριμένες συνομιλίες από τις υποκλοπές ή τις μετέφραζε παραποιημένα. Ειδικά τις επικοινωνίες του Τουρκικού Προξενείου στο Σικάγο τις απέκρυπτε πολύ επιμελώς! Κατά σύμπτωση ο Πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ εκλέγονταν στην συγκεκριμένη περιφέρεια!

Η ΄Εντμοντς διαπίστωσε ότι στις συνομιλίες που απέκρυψε η Μελέκ υπήρχαν στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001!

Επίσης, στο κρυφό αρχείο της Τουρκάλας βρήκε πλήθος στοιχεία για την αγορά με παράνομους τρόπους πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας με κύριο οργανωτή το ATC!

Το 2001 ιδρύθηκε η Τουρκική εταιρεία ενέργειας «Μπεγιάζ ΄Ενερτζυ» (Beyaz Enerji, Λευκή Ενέργεια) η οποία συνεργάζονταν με το ATC στην ανεύρεση, αγορά και εξαγωγή πυρηνικών υλικών, ατομικής τεχνολογίας και στρατιωτικής νανοτεχνολογίας με προορισμό την Τουρκία αλλά και το Πακιστάν.

Η «Λευκή Ενέργεια» κατάφερε και βρήκε πρόσβαση στα εθνικά εργαστήρια πυρηνικών ερευνών των ΗΠΑ του Όακ Ρίτζ και του Λός Άλαμος. Ταυτόχρονα προσπάθησε να αγοράσει δύο εταιρείες συμβούλων που είχαν πρόσβαση στα παραπάνω εργαστήρια, αλλά και στελέχη από το εξειδικευμένο εργαστήριο «Λώρενς Λίβερμορ»!

Την ίδια περίοδο η εταιρεία-βιτρίνα της CIA «Brewster Jennings & Associates» απόκτησε προσβάσεις στην «Λευκή Ενέργεια» και παρακολουθούσε στενά τις ενέργειές της για την απόκτηση πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας.

Η «Λευκή Ενέργεια» μάλιστα ξεκίνησε προσπάθειες να αγοράσει την εταιρεία-βιτρίνα της CIA!!! Τότε στα δύο τηλεφωνήματα που υπέκλεψε το FBI ο Υφυπουργός Μ. Γκρόσμαν ένα προς την «Λευκή Ενέργεια» και ένα προς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Μυστικών Υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI) όπου τους πληροφορεί να σταματήσουν κάθε επαφή με την εταιρεία-βιτρίνα γιατί είναι της CIA!!!

Τις υποκλοπές αυτές δεν τις μετάφρασε η Μελέκ και τις απέκρυψε!

Η Σιμπέλ ΄Εντμοντς καθημερινά ανακάλυπτε πλήθος άλλες πληροφορίες που απέκρυπτε η Τουρκάλα πράκτορας της ΜΙΤ και έντρομη ζήτησε ακρόαση από τους προϊσταμένους της, ο οποίος αμέσως κατάλαβε ότι είχε να κάνει με μια μεγάλης έκτασης περίπτωση κατασκοπείας και λαθρεμπορίου πυρηνικών και έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό του FBI.

Η έμπειρη Τουρκάλα πράκτορας, κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτή και αμέσως ειδοποίησε την ΜΙΤ και τους συνεργάτες της στις ΗΠΑ. Απείλησε την Σιμπέλ ΄Εντμοντς για την ζωή της! Αλλάζοντας τακτική την επόμενη μέρα, της τηλεφώνησε αιφνιδιαστικά ζητώντας με ευγένεια να την επισκεφθεί στο σπίτι της για μια «κοινωνική συνάντηση».

Η Τουρκάλα πράκτορας πρόσφερε στην Σ.΄Εντμοντς και τον σύζυγό της πολλές χιλιάδες δολάρια και συνεργασία με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες!

Την ίδια στιγμή η αδελφή της Σ.΄Εντμοντς που διαμένει στην Άγκυρα δέχεται απειλές για την ζωή της, ενώ προσκαλείται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της «για υπόθεσή της», όπου απειλείται και κατηγορείται για πλήθος αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου! Η μηχανή της Τουρκικής ΜΙΤ ενεργοποιείται πλήρως και η ΄Εντμοντς βρίσκεται πλέον μέσα στα δίχτυα της! Παράλληλα μυστικά ενεργοποιείται πλήρως όλο το σύμπλεγμα της Τουρκικής πολιτικής στις ΗΠΑ, με κυρίαρχο άξονα τις στενές σχέσεις

της Τουρκίας με το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ. Η Τουρκία διαθέτει ισχυρότατες προσβάσεις από δεκαετίες βαθιά μέσα στο Ισραηλινό κατεστημένο των ΗΠΑ και κατ΄ επέκταση σε όλους τους κυβερνητικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα!

Το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ ξεκινά μια τιτάνια προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης καθώς εμπλέκονται και υψηλά ιστάμενα στελέχη και μέλη του που κατέχουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις στις ΗΠΑ!

Η ΄Εντμοντς βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και αρχίζει εναντίων της ολόκληρη επιχείρηση «αποδόμησης»…Οι απειλές εις βάρος της και σε ότι έχει σχέση με αυτήν λαμβάνουν καταιγιστική μορφή!

Η ΄Εντμοντς προσφεύγει στα ΜΜΕ για να γλιτώσει πιστεύοντας ότι εάν το θέμα δημοσιοποιηθεί τουλάχιστον θα σώσει την δική της ζωή και του συζύγου της!

Εμφανίζεται στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS όπου και αποκαλύπτει μέρος των όσων γνωρίζει. Ταυτόχρονα προσφεύγει και στην Δικαιοσύνη καθώς βλέπει ότι τα όρια γύρω της στενεύουν και πως οι καταγγελίες της προς τους προϊσταμένους της δεν έχουν το αποτέλεσμα που αναμένονταν.

Η Σ.΄Εντμοντς απολύεται από το FBI ως «προβληματική»!!!

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Άσκφορτ εκδίδει απαγόρευση στην Σ. ΄Εντμοντς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα, ενώ η επιτήρησής της είναι στενή με την λογική ότι «κινδυνεύουν ζητήματα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» !

Η Σ.΄Εντμοντς προσφεύγει στο Κογκρέσο το οποίο ερευνά την υπόθεση και με ενέργειές του καταφέρνει να απεγκλωβίσει την αδελφή της Σ.΄Εντμοντς από την Τουρκία, καθώς είχε προφυλακιστεί χωρίς καμία αποδεδειγμένη κατηγορία!

Η Σ. Έντμοντς προσφεύγει και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας δικαίωση και πλήρη διαλεύκανση της σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας.

Κάθε προσπάθεια της Σ. ΄Εντμοντς προσκρούει σε απίθανες δυσκολίες! Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα…

Το αόρατο δίκτυο προστασίας της ΜΙΤ στις ΗΠΑ και τα Τουρκοϊσραηλινά συμφέροντα , μεταθέτουν τον Ντίκερσον τον Ιανουάριο του 2006 πολύ μακριά από τις ΗΠΑ…

Στην αεροπορική βάση Γιοκοτά της Ιαπωνίας, ως διοικητή στην 374η Μοίρα Λογιστικής Ετοιμότητας! Μάλιστα ο Ντίκερσον προήχθη και σε Αντισμήναρχος!

Τον Αύγουστο του 2005 ο Ντίκερσον ανακρινόμενος για την υπόθεση και τις κατηγορίες κατασκοπείας εις βάρος του και της συζύγου του, απειλεί με σοβαρές αποκαλύψεις!

Παρεμβάσεις υψηλά ισταμένων κυβερνητικών στελεχών βάζουν τέλος στις ανακρίσεις.

Για την συγκάλυψη της υπόθεσης παρεμβαίνει και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέϊνι!

Ο Ντίκερσον προάγεται και φεύγει μαζί με την σύζυγό του στην Ιαπωνία!


Η αθέατη όψη της Τουρκίας

Οι καταγγελίες της Σιμπέλ ΄Εντμοντς και τα στοιχεία τα οποία διαθέτει και έδωσε στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν απίστευτα γεγονότα και τεράστιες διαπλοκές!

Πλήρης εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πυρηνικών υψηλά ισταμένων κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ. Σχέσεις της Τουρκίας με την Αλ Κάϊντα σε ανώνατα κυβερνητικά και πολιτικά κλιμάκια, απίστευτες συγκαλύψεις υποθέσεων τρομοκρατίας και ένα τεράστιο δίκτυο όχι απλά κατασκοπείας, αλλά πολιτικού επηρεασμού και χειραγώγησης της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Πως όμως κατάφερε η Τουρκία και κυρίως οι Μυστικές της Υπηρεσίες να στήσουν ένα τέτοιου μεγέθους δίκτυο με τόσο μεγάλες προεκτάσεις?

Άραγε διαθέτει η Τουρκία τόσους οικονομικούς πόρους και τέτοια μεγάλη εμπειρία

να κατασκοπεύει στην καρδιά των ΗΠΑ και να τοποθετεί πράκτορές της σε τόσο σημαντικές θέσεις?

Με την δυνητική προοπτική ότι κάποια στιγμή όλα θα αποκαλύπτονταν η Τουρκία πως δεν εξέταζε το ενδεχόμενο της πλήρους ρήξης των σχέσεων της με τις ΗΠΑ και πολύ σοβαρά αντίποινα εις βάρος της από την υπερδύναμη?

Ποιος «αόρατος προστάτης» και «υποκινητής» βρίσκεται πίσω από τέτοιου μεγέθους «κατασκοπευτικές διαβρώσεις» και «δράσεις» τις οποίες θα ζήλευε και η περιβόητη KGB?

Οι αποκαλύψεις της Σ. ΄Εντμοντς έφεραν στο προσκήνιο ολόκληρη την διαπλοκή μεταξύ των Τουρκικών και των Ισραηλινών «Ιδρυμάτων» και «Οργανώσεων» στις ΗΠΑ!

Μια διαπλοκή που εμπλέκει τεράστιο αριθμό κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, αλλά που ταυτόχρονα επηρεάζει τα μέγιστα την πολιτική των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή, την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία!

Όλα τα προαναφερόμενα, είναι αποτέλεσμα, του μεγάλου βάθους της συνεργασίας μεταξύ ΜΙΤ και Mossad.


Το ΄Οραμα Νταβούτογλου και η επερχόμενη σύγκρουση ΜΙΤ-MOSSAD

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ελέγχει σε σημαντικό βαθμό, τις Ισραηλιτικές Οργανώσεις του εξωτερικού, τις οποίες και χειραγωγεί καταλλήλως και κατευθύνει, αναλόγως των περιστάσεων, και των επιχειρησιακών αναγκών της.

Το κλίμα δυσπιστίας και εχθρότητος, που διακατέχει τους Ισραηλινούς, έναντι του προσώπου του νέου Αρχηγού της ΜΙΤ, και εφόσον αυτές οι αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο Χωρών και των Υπηρεσιών, είναι όντως όπως φαίνονται και όχι «τεχνητές» για ευνόητους λόγους, η ΜΙΤ θα απολέσει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα και το βάθος, που της έδιναν οι δυνατότητες της Mossad.

H δημόσια εκφραζόμενη δυσπιστία προς την ΜΙΤ από τους Ισραηλινούς, και το ενδεχόμενο αυτή να διαρρεύσει πληροφορίες προς το Ιράν, αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για την Ισραηλινή Mossad.

Η σημαντική δράση της ΜΙΤ στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες Χώρες, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς την συνδρομή και αμέριστη συμμετοχή της Mossad.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που αποκαλύφθηκε σημαντική κατασκοπευτική δράση της Ισραηλινής Mossad στην Κύπρο, η οποία πιθανότατα, διενεργούνταν για λογαριασμό της Τουρκικής ΜΙΤ. Είδαν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον 2-3 περιπτώσεις κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, από Ισραηλινούς πράκτορες.

Η πρόσβαση της ΜΙΤ σε σημαντικές πληροφορίες προερχόμενες από την Mossad, σίγουρα δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο...

Σαφέστατα μια «εναλλακτική συνεργασία» μεταξύ της Mossad και της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει, στο ελάχιστο το μέγεθος, το εύρος αλλά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας, Τούρκων και Ισραηλινών. Είναι παντελώς διάφορα τα πεδία δράσης της Ελληνικής και Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το Ισραήλ, είναι αυτονόητο πως προσανατολίζει απόλυτα τα ενδιαφέροντά του στην Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, όπου η ΜΙΤ έχει σημαντική δράση και πολύ λιγότερο στα Βαλκάνια, όπου η ΕΥΠ ομολογουμένως κυριαρχεί, έναντι των λοιπών Υπηρεσιών Πληροφοριών της Δύσης.

Η σχέση ΜΙΤ και Mossad είναι «ετεροβαρής» με την Τουρκική Υπηρεσία, να απολαμβάνει πολύ σημαντικότερα οφέλη, από αυτά που η ίδια προσφέρει στους Ισραηλινούς.

Εάν και εφόσον η ρήξη στις σχέσεις των δύο Χωρών, ενταθεί και επεκταθεί, και στις συνεργασίες των Υπηρεσιών Πληροφοριών η Τουρκική ΜΙΤ θα απολέσει, μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς της. Εάν η ρήξη αυτή μετεξελιχθεί σε κάθετη σύγκρουση, γεγονός πολύ πιθανό, είναι βέβαιο πως η Ισραηλινή Mossad θα προβεί σε υπονομευτικές

ενέργειες, σε βάρος της Τουρκικής ΜΙΤ, ως συνηθίζει άλλωστε όταν διαπιστώνει «διπροσωπίες» σε βάρος της ή των συμφερόντων του Ισραήλ, όπως συμβαίνει με το Ιράν εσχάτως.

Η Ισραηλινή Mossad δια του Ισραηλινού τύπου, διέρρευσε αδιάσειστα στοιχεία, πως στο Τουρκικό σκάφος, στο οποίο συνέβησαν τα αιματηρά επεισόδια, υπήρχαν τουλάχιστον 2 στελέχη της Τουρκικής ΜΙΤ και ενας αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού. Φημολογείται σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, πως ο Τούρκος αξιωματικός σκοτώθηκε από τους Ισραηλινούς Καταδρομείς, κατά την επιθετική επέμβαση στο πλοίο.

Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για οργάνωση της όλης επιχείρησης για την Γάζα, από τον ίδιο τον νέο Αρχηγό της ΜΙΤ Φιντάν.

Σίγουρο είναι πως οι δύο Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν θα επιθυμούσαν την κάθετη ρήξη των σχέσεών τους, όμως τόσο η «ετεροβαρής» σχέση τους, όσο και η εχθρική συμπεριφορά της ΜΙΤ με τα γεγονότα της Γάζας, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αντίποινα εκ μέρους της Mossad.

Αμέσως μετά τα γεγονότα της Γάζας, τα Τουρκικά ΜΜΕ, στην κυριολεξία κατακλύστηκαν από εκτενείς αναφορές, πως η Mossad, βρίσκεται πίσω από την εντατική και αυξημένη δράση των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.

Οι αναφορές αυτές, έφτασαν μέχρι του σημείου, να καταλογίζουν την οργάνωση και την επίθεση εναντίων της Ναυτικής Βάσης στην Αλεξανδρέτα, από το ΡΚΚ να έχει οργανωθεί από Ισραηλινούς πράκτορες!

Πρόσφατα, συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ, Αμερικανός δημοσιογράφος με την κατηγορία της κατασκοπείας και της δράσης του υπέρ του ΡΡΚ. Τα Τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα με ιδιαίτερη έμφαση στην Ισραηλινή του καταγωγή, αφήνοντας σαφείς κατηγορίες, πως η κατασκοπευτική του δράση κατευθύνονταν από την Mossad.

Το Κουρδικό ΡΚΚ, προέβη τάχιστα σε διαψεύσεις και αναφορές, πως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, έχουν οι αναφορές των Τουρκικών ΜΜΕ, για συνεργασία του με τους Ισραηλινούς.

΄Οποιος γνωρίζει την Κουρδική νοοτροπία, σίγουρα μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα, κατά πόσο μπορεί να υφίσταται τέτοια συνεργασία και εάν υπάρχει τέτοια πιθανότητα στο μέλλον...

Η Ισραηλινή Mossad απήγαγε τον Κούρδο Ηγέτη και Αρχηγό του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τον παρέδωσε στην Τουρκική ΜΙΤ, στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν σε όλες τις διαστάσεις τους οι Κούρδοι...

Είναι παντελώς αδύνατο να υφίσταται συνεργασία ή έστω ακόμη και κάποιας μορφής επαφές μεταξύ του ΡΚΚ και της Mossad.

Το ΡΚΚ ως μια αρκετά «κλειστή επαναστατική οργάνωση» διαθέτει ικανά στεγανά να αποκλείσει την «εισβολή» στους κόλπους του ξένων πρακτόρων.

Το ΡΚΚ διαθέτει την δική του και λίαν αποτελεσματική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία δρα εντελώς αυτόνομα.

Η Τουρκία, ευκαίρως-ακαίρως κατά διαστήματα, προσπαθεί να παρουσιάσει τον αγώνα του Κουρδικού Λαού, ως προϊόν της υπονομευτικής δράσης, διάφορων ξένων δυνάμεων.

Το πράττει για τους εξής λόγους. Πρώτον, για να απαξιώσει τον Κουρδικό Αγώνα, και να καλύψει το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει. Δεύτερον, για να σπείρει αμφιβολίες στους κόλπους των Κούρδων και να διαταράξει την συνοχή των Κούρδων. Τρίτον, για να κατηγορεί τις Χώρες με τις οποίες έχει πρόβλημα, πως υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Η Τουρκία, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να κατηγορεί την Ελλάδα πως υποθάλπει την «Κουρδική τρομοκρατία». ΄Εχει κατηγορήσει την Αρμενία, παρουσιάζοντας το ΡΚΚ να ελέγχεται από τον Αρμενικό ASALA. ΄Εχει κατηγορήσει ακόμη και τις ΗΠΑ πρόσφατα!

Θα ήταν οξύμωρο μέσα από την Τουρκική προπαγάνδα να μην αναφέρονταν και το Ισραήλ.

Η Τουρκία ξέχασε την Συρία και το Ιράν, με τις οποίες συνεργάζεται πλέον κατά του ΡΚΚ, πως για δεκαετίες στήριζαν το ΡΚΚ...

Μετά την αρνητική στάση πολλών Ευρωπαϊκών Χωρών, για εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, η Τουρκία αντανακλαστικά, προέβη σε εκδήλωση της πάγιας τακτικής της, να κατηγορήσει τις Χώρες αυτές, πως υποθάλπουν την δράση του ΡΚΚ μεταξύ της Κουρδικής διασποράς...

Εάν όντως όλες αυτές οι Χώρες και όλα όσα αναφέρουν οι Τούρκοι ήταν κατά το ήμισυ πραγματικότητα, θα είχαμε Κουρδικό Κράτος και διαμελισμό της Τουρκίας, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια...

Η Τουρκία έχει πλέον γελοιοποιηθεί διεθνώς με την τακτική της αυτή...

Τα Ισραηλινά αντίποινα δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη κατά της Τουρκικής ΜΙΤ η οποία οργάνωσε την κρίση της Γάζας και παρουσίασε το Ισραήλ, να συνεργάζεται με το ΡΚΚ.

Το Ισραήλ εκτέθηκε σοβαρά διεθνώς από την επιχείρηση της ΜΙΤ στην Γάζα, γεγονός που για όσους γνωρίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις τις αντιδράσεις των Ισραηλινών, αυτές θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες σε βάρος της Τουρκίας...

Η Ισραηλινή Mossad διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και ισχύ να ανταποδώσει στην ΜΙΤ ένα ισχυρότατο χτύπημα, πολλαπλάσιου μεγέθους, από αυτό που δέχθηκε...

Το χτύπημα αυτό θα έχει την μορφή μιας «ευέλικτης ανταπόδοσης» με πολύπλευρες διαστάσεις, σε τέτοιο βαθμό, που οι Ισραηλινοί θα θελήσουν να δώσουν στην Τουρκία ένα ισχυρότατο μήνυμα να μην τολμήσει ποτέ πια στο μέλλον, να δημιουργήσει προβλήματα στο Ισραήλ...

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως αυτή η «πολύπλευρη ευέλικτη ανταπόδοση» δεν θα έχει διαστάσεις που να αγγίζουν τους Κούρδους (πιθανότατα του Βόρειου Ιράκ με τους οποίους και συνεργάζεται και όχι το ΡΚΚ) την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου η Τουρκία έχει «ανοιχτά μέτωπα»...


Το δόγμα «Οφθαλμός αντί Οφθαλμού» είναι απαράβατο για τα «Παιδία του Λόφου».

Πιθανότατα και εφόσον η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ενταθεί και επεκταθεί και στις σχέσεις των Μυστικών Υπηρεσιών των δύο Χωρών, να βρεθούμε σε μια ισχυρή και ευρεία αντιπαράθεση της ΜΙΤ και της Mossad κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ...

΄Οσοι γνωρίζουν εύκολα μπορούν να προβλέψουν ποιος θα υπερισχύσει...

Η Τουρκική ΜΙΤ θα εκμηδενιστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και όπως συνηθίζει η Mossad, πέραν του «εκμηδενισμού» θα την γελοιοποιήσει και θα την απαξιώσει δημοσίως σε υπερθετικό βαθμό.

Η Τουρκική ΜΙΤ, ήδη έχει ανοίξει διαύλους συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλες Μυστικές Υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν «εχθρικές»...

Οι συναντήσεις και συνεργασίες με τις Μυστικές Υπηρεσίες του Ιράν και της Συρίας είναι πλέον πάρα πολύ συχνές. Οι στενές επαφές που αποκατέστησε η ΜΙΤ με την Παλαιστινιακή Χαμάς και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι αποδεδειγμένες...

Η τοποθέτηση του Φιντάν στην Ηγεσία της ΜΙΤ, πάγωσε ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΜΙΤ τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ ενοχλημένα, σε βαθμό που βρίσκονται σε μυστικές επαφές με Υπηρεσίες άλλων Χωρών, με σκοπό την υπονόμευσή του...

Ο Φιντάν επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Ερντογκάν, με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων της ΜΙΤ με Ισλαμικό κόσμο. Γεγονός αναμφισβήτητο.

Το να αλλάξει προσανατολισμούς η ΜΙΤ δεν είναι κάτι εύκολο και πράγμα που μπορεί να συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη... Ο Φιντάν θα έχει να αντιμετωπίσει, ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΜΙΤ, όπου τόσο η Mossad όσο και η CIA, έχουν ισχυρές σχέσεις «βάθους» με αρκετά στελέχη της...

Η Τουρκία γενικά ακροβατεί με την υιοθέτηση του οράματος Νταβούτογλου για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

Οι ακροβασίες αυτές εκδηλώνονται πλέον και από την ΜΙΤ, την οποία θέλει τόσο ο Νταβούτογλου όσο και ο Ερτογάν, να χρησιμοποιήσουν ως αιχμή του δόρατος για μυστικές επιχειρήσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση της υλοποίησης, του βλακωδέστατου οράματός τους, το οποίο είναι ανεφάρμοστο και καταστροφικό για την Τουρκία.

Κατάφεραν να φέρουν την ΜΙΤ αντιμέτωπη με την Ισραηλινή Mossad και κατά κάποιο τρόπο με την CIA, κατ΄επέκταση και με την Βρετανική ΜΙ6, η οποία ακολουθεί κατά πόδας την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ...

Η ΜΙΤ φαίνεται πως θα κληθεί πολύ σύντομα να «πληρώσει» βαρύτατο τίμημα για την αυθάδειά της, την αχαριστία της, την ανατολίτική πονηρία της, σε βάρος Υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάτε σε σημαντικό βαθμό η αποτελεσματικότητά της...

Το καταστροφικό «όραμα» των Ισλαμιστών Νεότουρκων και Εθνικιστών Νεοθωμανών, αρχίζει να φθίνει και να δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες για την ίδια την υπόσταση του Τουρκικού Κράτους...Για να ανασυσταθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα πρέπει να καταργηθεί ή να ανασυσταθεί το Τουρκικό Κράτος, κάτι το οποίο προσπαθεί με σημαντικές κινήσεις ο Τ. Ερτογάν και οι συνεργάτες του...

Θα πρέπει να προσέξουν πολύ καλά, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο το αποτέλεσμα των προθέσεών τους...Καταργώντας το Κεμαλικό Τουρκικό Κράτος, δεν είναι σίγουρο πως θα ανασυστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία...

Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουν νέο κράτος στους κόλπους τους, το Κουρδικό, να χάσουν όλα τα «κεκτημένα εν όπλοις» στην Κύπρο, να εκδιωχθούν από τα Βαλκάνια και να αποκλειστούν παντελώς από κάθε Ευρωπαϊκή προοπτική και συνεργασία...

Το Οθωμανικό όραμα της σύγχρονης Τουρκίας, και οι μεγαλεπήβολες κινήσεις της στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία, με κύριο μοχλό την Ισλαμική Πίστη, φέρει πολλές δυτικές Χώρες σε σοβαρό σκεπτικισμό για τους μελλοντικούς προσανατολισμούς της Τουρκίας...Σημαντικές «διορθωτικές κινήσεις» σχεδιάζονται ήδη σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες και δυτικούς οργανισμούς...

Με τα γεγονότα της Γάζας, ήρθαν οι Ισραηλινοί να «ξυπνήσουν» τις Αμερικάνικες μνήμες του 2003, όταν ο Ερντογάν, λίγο πριν την εισβολή στο Ιράκ απαγόρευσε στην 10η Ορεινή Μεραρχία και στην 4η Ψηφιακή Μεραρχία, να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Τουρκίας και να επιχειρήσουν στο Ιράκ από τον Βορά...

΄Αρχισε να γίνεται ευρείας κλίμακας λόγος για «Τουρκική αχαριστία» και να αναμοχλεύονται σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, όπου η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ, ευνόησαν σκανδαλωδώς την Τουρκία κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου...Γιατί ήταν απαραίτητη, και πυλώνας της Δύσης στην Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία...

Ο «πυλώνας» αυτός τελευταία οπόταν χρειάστηκε δεν ανταποκρίθηκε...

Αντίθετα μάλιστα υπήρξε υπονομευτικός και με εχθρικές πολιτικές πράξεις...

Ο Τούρκος δείχνει πλέον το πραγματικό του πρόσωπο στην Δύση, η οποία με οργή πλέον αντιλαμβάνεται πως επί δεκαετίες, καλλιεργούσε έναν μελλοντικά δυνητικό της αντίπαλο ο οποίος μπορεί πιθανότατα να εξελιχθεί και σε εχθρός της..


Η Τουρκία θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο τίμημα και μάλιστα πολύ γρήγορα...

Οι εναγκαλισμοί της με την Ρωσία και το Ιράν, τους οποίους προσπαθεί να χρησιμοποιήσει εκβιαστικά προς την Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τον δήθεν εκτοπισμό της από τους κόλπους της ΕΕ, (κάτι το οποίο ποτέ δεν επιθυμούσε ειλικρινά), αποτελούν ακόμη έναν ισχυρό παράγοντα αναξιοπιστίας της που δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς στην Δύση...

Η Τουρκία πλανάται «πλάνην οικτράν» νομίζοντας πως η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, όπου κατέχει τον δεύτερο σε μέγεθος και όγκος στρατό, της προσδίδει δικαιώματα να εκβιάζει την Δύση και να εξασκεί ανεξάρτητη πολιτική στην περιφέρειά της...

Ο «πολύς Νταβούτογλου» δεν συνυπολόγιζε στο «Στρατηγικό του ΄Οραμα» πως μια υπερδύναμη πλέον, όπως η Γαλλία, επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και η δική της παρουσία μειώθηκε τα μέγιστα, ενώ η διαπραγματευτική της ικανότητα ελαττώθηκε σημαντικά...

Δυστυχώς το γεγονός της επιστροφής της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη, πως αποτελεί ένα μεγάλου μεγέθους θεμελιώδες πλέον δεδομένο, το οποίο αλλάζει άρδην, σημαντικές συνιστώσες τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όσο και άλλων διεθνών οργανισμών...

Ουδεμία αναφορά ή θεωρητική ανάλυση είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα για το γεγονός της εισόδου της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και την αντιστοιχία που αυτό προκαλεί για την θέση της Τουρκίας στην Συμμαχία και τις μελλοντικές διαμορφώσεις που επίκεινται από το τόσο σημαντικό αυτό γεγονός...

Δεν είναι δυνατόν η Δύση και ειδικά το Ισραήλ, να αφήσει την διαχείριση των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη σε μια Τουρκία που «αλληθωρίζει ανατολίτικα»...

Δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ που δαπάνησαν, δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράκ, και ελέγχουν τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων του Κιρκούκ και της Μοσσούλης τα οποία θα διασυνδεθούν μέσο της Κουρδικής Νοτιοανατολικής Τουρκίας με το Τσεϊχάν, να βρίσκονται στην διαρκή επισφαλή πολιτική της Ισλαμικής Τουρκίας...

Ο Νταβούτογλου και οι Οθωμανοί αξιωματούχοι του, γρήγορα ξέχασαν το γεγονός του πραγματικού «τσουβαλιάσματος» από τους Αμερικάνους του ειδικού κλιμακίου της ΜΙΤ στο Βόρειο Ιράκ-Κουρδιστάν, οι εξευτελιστικές εικόνες του οποίου έκαναν τον γύρο της υφηλίου...

Η ΜΙΤ των Ερτογάν – Νταβούτογλου, θα πρέπει πλέον να ξεχάσει την διεξαγωγή μυστικών μακροχρόνιων επιχειρήσεων του είδους της «Λευκής Ενέργειας»...

Αντιθέτως η επιχείρηση αυτή καθώς και πλήθος άλλες, που έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να φαντάζει πλέον ως περιφερειακή υπερδύναμη και ξαφνικά με τα «οράματά» Της, εξασκεί ανεξάρτητη πολιτική και αντιμάχεται τα συμφέροντα της Δύσης, σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός της, θα στραφούν εναντίων της...

Η Δύση, έχει όλα τα μέσα και τους τρόπους να αναστρέψει τα αποτελέσματα των μυστικών αυτών επιχειρήσεων και να παρουσιάσει την Τουρκία, ως Κράτος παρία και να το ωθήσει ακόμα περισσότερα προς ανατολάς, με σκοπό την απομόνωσή του.

Πρόσφατα ήρθαν στην δημοσιότητα σημαντικές τεκμηριωμένες αναφορές, οι οποίες φέρουν την Τουρκία να προτίθεται να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σημαντικές είναι και οι αναφορές του διεθνούς τύπου, για το μυστικό πρόγραμμα παραγωγής Βιοχημικών ΄Οπλων της Τουρκίας...

Γνωστές είναι και οι προσπάθειές της για την ανάπτυξη Βαλλιστικής και Πυραυλικής τεχνολογίας μεγάλου βεληνεκούς...

Η Τουρκία με την ανοχή και την ενίσχυση της Δύσης, γιγαντώθηκε και έγινε όντως μια πολύ σημαντική περιφερειακή υπερδύναμη, σε σημείο να ζητά να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την ΕΕ κλπ ως ίσος προς ίσο...

Ο Ερτογάν βασίζεται στα αριθμητικά στατιστικά στοιχεία και τις αναλύσεις για το μέλλον της Τουρκίας η οποία φέρεται ως μια υπερδύναμη παγκοσμίου μεγέθους, χωρίς να λάβει υπόψη του τα πολιτικά δεδομένα της διεθνούς πολιτικής σκηνής και τους διεθνείς σχηματισμούς στους οποίους συμμετέχει...΄Όλα αυτά τα ρεαλιστικά και ορθολογιστικά κριτήρια και αξιώματα, τα παρέβλεψε και υιοθέτησε έναν Ισλαμικό μεγαλοϊδεατισμό, όπου θέλει να ταυτίσει το Πολιτικό Ισλάμ με τον Τουρκικό Εθνικισμό μέσα στο ψευδές όραμα της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

Η Τουρκία σύντομα θα κληθεί με έμπρακτα γεγονότα να αναθεωρήσει τα «οράματά» της και να ανασκευάσει την αναθεωρητική της πολιτική, διαφορετικά θα θέσει εαυτόν στο επίκεντρο σοβαρών διεργασιών, που θα αφορούν την «ταπείνωσή» της...

Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να τις υποβαθμίσουν τα Τουρκικά ΜΜΕ αλλά και μέρους του διεθνούς τύπου, λόγο της Ελληνικής αστάθειας στην οικονομία, αποτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός!

Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν, ούτε κατά διάνοια, τις υφιστάμενες συνεργασίες Τουρκίας – Ισραήλ ή μπορούν στο άμεσο μέλλον, να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα για τις δύο Χώρες.

Ο συμβολικός τους όμως χαρακτήρας, είναι σημαντικότατος, και προσδίδει σημαντικά μηνύματα στην δήθεν «αδιάφορη Τουρκία»...

Επανερχόμενοι στο αρχικό αντικείμενο του θέματός μας, πιθανολογώ σύμφωνα με τα ως άνω αλλά και πλήθος άλλες σημαντικές ενδείξεις, που δεν αναφέρονται στο παρών, πως θα διέλθει ένα εύλογο διάστημα αναμονής εκ μέρους της Ισραηλινής Mossad η οποία θα αναμένει «κινήσεις επανόρθωσης» από την Τουρκία και την ΜΙΤ.

Ακολούθως και εφόσον αυτές, δεν έχουν το μέγεθος του επανορθωτικού αποτελέσματος και δεν μεταφράζονται σε αδιάσειστες συνισταμένες, που θα αποκλείουν παρομοίου είδους μελλοντικές εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της ΜΙΤ κατά του Ισραήλ, η Τουρκική Υπηρεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ισραηλινή εκδίκηση, σε όλα τα μέτωπα...

Η «τιμωρία» της ΜΙΤ θα είναι λίαν επίπονη και οδυνηρή...


Επίλογος

Αναμένοντας την εξέλιξη όλων όσων προανέφερα, φρονώ πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, να βρεθούμε σε μια έντονη διαμάχη, η οποία ως φαίνεται η έναρξή της θα εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο έτος, μεταξύ ΜΙΤ και Mossad, η οποία εκ των πραγμάτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο Μυστικών Υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο σχέσεών μας με το Ισραήλ.

Εάν και εφόσον εκδηλωθεί η διαμάχη αυτή, και λάβει την μορφή μιας μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης αντιπαλότητας, θα βρεθούμε σε λίαν ενδιαφέροντα φαινόμενα, πρωτόγνωρα για την Παγκόσμια Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών...

Θα εκδηλωθούν συγκαιριακές συμμαχίες μεταξύ της ΜΙΤ και των Ιράν – Συρία, όπως και άλλων Χωρών, για να αντιμετωπιστεί η Ισραηλινή δράση.

Η παντοδύναμη Mossad θα σπεύσει τάχιστα να ανοίξει νέα μέτωπα στην ΜΙΤ και να την οδηγήσει σε δαιδαλώδεις ατραπούς όπου ενεδρεύουσα συνεργατικά με άλλες «πρόθυμες Χώρες», θα της επιφέρει συντριπτικά πλήγματα...

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της, όλες τις παραμέτρους της πιθανής επερχόμενης ρήξης, στις σχέσεις ΜΙΤ και Mossad και να μην βρεθεί, εν μέσω της μυστικής αυτής διαμάχης και αντιπαλότητας...

Η Ελλάδα, θα πρέπει συμπεριφερθεί ως «επιτήδειος ουδέτερος» αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, εφόσον δύναται, με το λιγότερο κόστος για την ίδια και τα συμφέροντά της. Πιθανότατα, η Mossad να επιδιώξει συνεργασίες με την δική μας ΕΥΠ η οποία σε ότι αφορά τα Βαλκάνια και όχι μόνο, έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον εκδηλωθεί η υποθετική διαμάχη και η υπόθεση εργασίας της σύγκρουσης, μεταξύ ΜΙΤ και Mossad, η Ελλάδα θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, καθώς τα αποτελέσματα μιας τέτοιας σύγκρουσης είναι προδιαγεγραμμένα...

Read more...

Από του 'καρτ-κούρτ', στις διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ


Του Μουράτ Γετκίν
Εφημερίδα Ραντικάλ, 21 Αυγούστου 2010
Πριν από λίγες μέρες, ένας φίλος μου, που υπηρετεί ως πρέσβης σε μια σημαντική χώρα, μου εξιστόρησε ένα περιστατικό που του συνέβη το έτος 1981 (τότε έκανα τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία), όταν προετοιμαζόταν να αναλάβει πρώτα του διπλωματικά καθήκοντα στο εξωτερικό.
Μου είπε ο φίλος μου διπλωμάτης:
«Τότε μας δίνονταν μαθήματα για να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κατάλληλες απαντήσεις, σε περίπτωση που δεχόμασταν ερωτήσεις για τα εθνικά μας θέματα. Για ενημέρωση πάνω στο Κουρδικό Ζήτημα ήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών ένας υπάλληλος της ΜΙΤ, ο οποίος μας είπε: 'Δεν υπάρχουν Κούρδοι. Αυτοί είναι σκηνίτες Τούρκοι που ζουν στα βουνά. Πήραν το όνομά τους από τον ήχο που κάνει το χιόνι, όταν περπατάνε πάνω σ' αυτό: Καρτ-κουρτ. Έτσι πήραν το όνομα Κούρδοι'.


Φυσικά αυτό το είχε ισχυριστεί και το είχε διακηρύξει από το μπαλκόνι απευθυνόμενος στα πλήθη, ο Κενάν Εβρέν, όμως δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα μας το έλεγαν επίσημα και σε μας τους διπλωμάτες, που θα εκπροσωπούσαμε τη χώρα στο εξωτερικό. Συνέχισε ο υπάλληλος της ΜΙΤ: 'Δεν υπάρχει επίσης κουρδική γλώσσα. Υπάρχουν δυο-τρεις διάλεκτοι, όμως αυτές δεν είναι γλώσσα, είναι μαζέματα από δω κι από κει'. Εμείς ήμασταν νέοι διπλωμάτες. Όμως δεν ήταν δυνατόν αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Γνωρίζαμε ότι θα ντρεπόμαστε να πούμε κάτι τέτοιο στους ξένους συναδέλφους μας. Όμως τότε ήταν στρατιωτικό καθεστώς, η κατάσταση δύσκολη, δεν φέρναμε αντίρρήσεις σε όσα μας έλεγαν.»
Από εκείνα τα χρόνια μέχρι σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια και άλλαξαν πολλά πράγματα. Ό,τι έγινε δεν έγινε σε μια μέρα, ούτε καν σε λίγα χρόνια. Πάντως έγιναν πολλά.
Πριν από τριάντα χρόνια η ΜΙΤ που ερχόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών και έλεγε ότι 'Δεν υπάρχουν Κούρδοι, υπάρχουν Τούρκοι που περπατάν πάνω στα χιόνια και ακούγεται το καρτ-κουρτ', τώρα είναι το επίκεντρο των επαφών με τις ομάδες των Κούρδων, συμπεριλαμβανομένου και του ΡΚΚ.
Ο εκ των υποδιοικητών της ΜΙΤ, Τζεβάτ Ονές (Cevat Ones), μόλις συνταξιοδοτήθηκε, δημοσίευσε άρθρο του στη Ραντικάλ (7 Δεκεμβρίου 2005), στο οποίο φαίνεται ότι η ΜΙΤ είναι σε σημείο καμπής σε σχέση με τις απόψεις που είχε για το Κουρδικό. Ο Ονές είναι παρών σε κάθε συνάντηση που συζητείται η επίλυση του Κουρδικού.

Η αντιπολίτευση πίεσε, ο Ερντογάν το ανακοίνωσε
Τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Εμρέ Τανέρ συναντήθηκε και συζήτησε με τον Οτζαλάν στο Ιμραλί, δεν έχει διαψευσθεί μέχρι σήμερα από τη ΜΙΤ, που δεν αφήνει κανένα δημοσίευμα αναπάντητο που την αφορά. Ο Τανέρ ήταν ένας κρατικός αξιωματούχος που συναντιόταν όποτε ήθελε με τον Μπαρζανί στο επιτελείο του στη Σελαχατίν και το Ερμπίλ.
Η αποστολή του σημερινού διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, δεν είναι τόσο εύκολη στο θέμα αυτό. Γιατί; Να απαριθμήσουμε:
1- Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποσύρονται από το Ιράκ, κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτηθεί στη Βαγδάτη, οι Κούρδοι του Ιράκ είναι ανήσυχοι,
2- Το πρόβλημα με τα πυρηνικά 'θερμαίνεται' και οι ΗΠΑ λένε ότι προσπαθούν να αποτρέψουν το Ισραήλ να επιτεθείς το Ιράν,
3- Το Ισραήλ, δεν εμπιστεύεται στον νέο διοικητή της ΜΙΤ, επειδή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά και συνομιλεί με το Ιράν και κόβει τη ροή πληροφοριών,
4- Το PKK από την πλευρά του, χρησιμοποιεί ως 'όπλο' την εκεχειρία και το 'Ναι' που επιδιώκει το ΑΚΡ στο επικείμενο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου και ανακοινώνει ότι 'συζητάμε με το κράτος' για να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις,
5- Όσο και αν οι πηγές της ΜΙΤ το διαψεύδουν (τουλάχιστον δυο φορές τις δυο τελευταίες εβδομάδες), η είδηση ότι η ΜΙΤ συμμετέχει σε 'διαπραγματεύσεις' με το ΡΚΚ, έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την προεκλογική περίοδο που οδηγεί στο δημοψήφισμα.
Προχθές ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahceli), δήλωνε 'Τέσσερις ημέρες διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις, σε τέσσερις μέρες συμφώνησαν, ανακοινώστε τι συμφωνήσατε', έχοντας τη βεβαιότητα ενός ατόμου που διάβασε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο. ). Χθες ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kilicdaroglu) και πρόεδρος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (DSP), Μασού Τουρκέρ (Masum Turker), κάλεσαν την κυβέρνηση να κάνει ανακοίνωση για το θέμα.
Πάνω σ' αυτές τις πιέσεις, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες στο Καχραμάν-μαράς: «Η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν κάνει διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός κατέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν σημαία της προεκλογικής τους καμπάνιας τη δήλωση του ηγετικού στελέχους του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν (Murat Karayilan), ο οποίος είπε: «Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε».

Είναι δυνατόν αυτά να είναι προπαγάνδα και διαστρέβλωση;
Οι δηλώσεις του Ερντογάν μπορεί να επηρεάστηκαν από έγγραφο που συνέταξε η ΜΙΤ, σύμφωνα με το οποίο 'οι δηλώσεις μπορεί να είναι τακτική αποπροσανατολισμού του ΡΚΚ'. Και αυτό γιατί στους κύκλους των υπηρεσιών πληροφοριών, μετά την 1η Ιουνίου 2010, που άρχισε η νέα περίοδος 'ενεργού άμυνας' που κήρυξε το ΡΚΚ, υπάρχει η εκτίμηση ότι στην ηγετική ομάδα του ΡΚΚ υπάρχουν δυο τάσεις. Η μια που εκφράζεται από τον Μουράτ Καραγιλάν και λέει ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές επιθέσεις για 2-3 μήνες και μετά να σταματήσουν οι επιθέσεις και η άλλη, που εκφράζεται από τον Τζεμίλ Μπαγίκ (Cemil Bayik), που λέει ότι θα πρέπει να γίνουν επιθέσεις σε βάθος χρόνου.
Η ανακηρυχθείσα εκεχειρία αρμόζει πιο πολύ στην άποψη του Καραγιλάν. Ο Καραγιλάν με τη δήλωση του ότι 'ο Οτζαλάν συμφώνησε, κάναμε εκεχειρία', θέλει από τη μια πλευρά να φορτώσει την ευθύνη της εκεχειρίας στον Οτζαλάν και από την άλλη να δώσει την ετνύπωση ότι η κυβέρνηση κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους, για να αυξήσει τις ψήφους του 'ΝΑΙ', στο επικείμενο δημοψήφισμα.
Ο Οτζαλάν, στη συνάντησή του με τους δικηγόρους του προχθές, ανακοίνωσε τους 'όρους της δημοκρατικής αυτονομίας'. Με βάση τις αρχές που εξήγγειλε ο Οτζαλάν, οι Κούρδοι που θα αποκτήσουν αυτονομία στα σύνορα της Τουρκίας, θα έχουν τις δικές τους 'δυνάμεις αμύνης', θα απαλλαγούν σταδιακά από την καπιταλιστική οικονομία και θα αποκτήσουν τον έλεγχο των οικονομικών πόρων της περιοχής τους, συμπεριλαμβανομένων των φραγμάτων και των υδροηλεκτρικών έργων της περιοχής. Όσον αφορά το κράτος, λέει ότι οι Μαρξ και Λένιν έκαναν λάθη και ότι ο ίδιος θα τα διορθώσει.
Σημείωση: Σήμερα, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Yalçın Akdoğan, δήλωσε στην εφημερίδα ΑΚΣΑΜ ότι το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση έκαναν διάλογο με τον Οτζαλάν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο διάλογος με έναν φυλακισμένο, συνιστά διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατική οργάνωση!

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_6404.html#ixzz0xS6x295K

Read more...

Η θεωρία του τουρκικού τόξου


Του Α. Λυκαύγη

Εάν κάποιος υποτιμήσει όσα συντελούνται αυτή την στιγμή στις Τουρκο-Αμερικανικές (και βεβαίως Τουρκο-Ισραηλινές) σχέσεις, θα διέπραττε σοβαρό σφάλμα.

Όπως όμως με τον ίδιο τρόπο θα έσφαλλε, αν προείκαζε ρήξεις σε βαθμό διαφοροποιήσεως των στρατηγικών επιλογών του Ατλαντισμού, αλλά και των προσανατολισμών της ίδιας της Τουρκίας. Η οποία πάντα ήξερε να παίζει, πιέζοντας κι εκβιαστικά ζητώντας επιπλέον λύτρα εξαγοράς της συμμαχικής της προσφοράς.


Στις θεωρίες με τις οποίες υποθεμελιώνει το νεο-οθωμανικό στρατηγικό δόγμα της Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου μιλά για τη χορδή του τόξου, που όσο μακρύτερα τεντώνεται προς ανατολάς (προς τον μουσουλμανικό δηλαδή κόσμο) τόσο βαθύτερα θα στείλει το τουρκικό βέλος προς τη Δύση.

Η Δύση τελικά είναι ο στόχος. Και σαφώς δυτικόστροφη ακόμη και η πολιτική του ισλαμικού κόμματος που αυτή τη στιγμή αλώνει τα τελευταία ερείσματα του Κεμαλισμού. Και αν είναι να μεταφράσει κάποιος χονδρικά (με απλουστευτικούς δηλαδή όρους) αυτό το δόγμα, θα έλεγε ότι:

•Δημιουργώντας κατάσταση εντάσεων και διαγκωνισμού προς βασικούς πυλώνες του ατλαντισμού στην περιοχή (λέγε Ισραήλ) κι ενώ ανατάσσει έτσι την στρατηγική της θέση στον μουσουλμανικό κόσμο, η Άγκυρα μεθοδεύει με μαθηματική βεβαιότητα, την όσο πιο ακριβή τιμολόγηση της νέας ισχύος της, στις συμμαχικές περιφερειακές αναγκαιότητες. Όσο τεντώνεται το σκοινί, τόσο ακριβότερα θ’ αποτιμηθούν τα θέλγητρά της. Εκτός βεβαίως και αν η χορδή του Νταβουτόγλειου τόξου ή το τεντωμένο σκοινί αίφνης κοπεί. Οπόταν και είναι δύσκολο να προσδιορισθούν επακριβώς οι συνέπειες. Έστω και αν μπορούν να προεικασθούν συγκεκριμένα παράγωγα, για τα οποία ο Ελληνισμός πρέπει να είναι στρατηγικά έτοιμος. Όχι με την ευσεβοποθική εντύπωση μιας ευχερούς συγκομιδής, αλλά:

•Πρώτο, με την ρεαλιστική αφενός προαποτροπή παράγωγων κινδύνων που ενδεχομένως θ’ ανακύψουν από τις νέες ισορροπίες.
•Και κατά δεύτερο λόγο με την στρατηγική αξιοποίηση κάποιων προφανών πλεονεκτημάτων που με βεβαιότητα θα προέλθουν.

Αυτά δεν αφορούν το παρόν. Το παρόν αφορά η αναδόμηση της αναγκαίας στρατηγικής ετοιμότητος. Και οι σώφρονες χειρισμοί, προκειμένου η Ελλάδα (κι από κοντά βεβαίως η Κύπρος) να μη βρεθεί αίφνης στα πόδια ελεφάντων που διαγκωνίζονται. Και να μην αποβεί μέρος ενός εκτός εμβελείας της παιγνίου στην περιοχή.

Χωρίς όμως και ν’ απουσιάζει από αυτό το γίγνεσθαι. Κάτι που εν ολίγοις απαιτεί εύτολμη μεν, αλλά και ρεαλιστική (άρα και σώφρονα) διαχείριση.

Είναι φανερό για κάθε προσεκτικό παρατηρητή, ότι: Πίσω απ’ όσα συμβαίνουν, υπάρχουν πολύ περισσότερα. Και πέραν άλλων, τα επιβεβαιωμένα πλέον και τεράστια κυριολεκτικώς κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Από το Καστελλόριζο, μέχρι τις Κυπριακές ακτές και ως το Ισραήλ, την Γάζα και την Αίγυπτο.

Αυτά θα προσδιορίσουν τα περαιτέρω…

Του Α. Λυκαύγη
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_9920.html#ixzz0xS6AIr12

Read more...

Οι φοβίες του Casus belli


* Του Ν. Λυγερού

Όταν εξετάζουμε το Casus belli της Τουρκίας, αποκλειστικά σε ελληνικό χώρο και μάλιστα ελλαδικό, έχουμε την εντύπωση ότι είναι σημαντικό κι ότι ουσιαστικά καθορίζει τη σχέση μας στο Αιγαίο.
Αυτή η εντύπωση δημιουργεί βέβαια και φοβίες, όσον αφορά στις κινήσεις μας, όχι μόνο σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρησιακό. Υπάρχουν ακόμα επιπτώσεις και στην αντίληψή μας όσον αφορά στην ερμηνεία των αναχαιτίσεων. Από την μία πλευρά οι δικοί μας παράγουν το πρέπον έργο των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών, από την άλλη η αναχαίτιση μετατρέπεται σε ρουτίνα, η οποία δεν έχει νόημα στη γεωστρατηγική σκακιέρα.
Ξεχνάμε βέβαια, συνειδητά ή όχι, ότι ο τουρκικός παίχτης δεν είναι νεόφερτος κι ότι παίζει διαχρονικά το ίδιο παίγνιο. Ξεχνάμε, επιπλέον, την συμβολή του Αρτσάχ όσον αφορά στη διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Για όσους πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία και με την υψηλή στρατηγική της, υπάρχει η απάντηση του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών της:

«Ως αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων περίπου το ένα πέμπτο του Αζερμπαϊτζάν περιήλθε υπό αρμενική κατοχή (στην πραγματικότητα αυτή η νίκη ερμηνεύεται ως απελευθέρωση για όσους γνωρίζουν την ιστορία του Αρτσάχ, ας συνεχίσουμε όμως την ανάγνωσή μας), κάτι που θεωρείται ως η σοβαρότερη στρατηγική απώλεια της Τουρκίας κατά την μεταψυχροπολεμική περίοδο». Και για όσους δεν έχουν πεισθεί αρκεί να διαβάσουν την επόμενη σελίδα.
« Αν χρειαστεί να γίνει κάποια σύγκριση από την άποψη των περιφερειακών συνδέσμων, όσο δεν αποκτά μία σταθερή και ισχυρή περιφερειακή θέση το Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο κι η Αλβανία στα Βαλκάνια, δεν θα είναι εφικτό για την Τουρκία ούτε να αυξήσει τη βαρύτητά της και στις δύο περιοχές, αλλά ούτε να και αναπτύξει πολιτικές προς την Αδριατική και την Κασπία, που βρίσκονται στην εγγύτερή της θαλάσσια περιοχή κι εντός της σφαίρας επιρροής της».
Πολλά λόγια βέβαια και λίγες πράξεις. Μετά από την ήττα του Αζερμπαϊτζάν, η επιθετική στάση της Τουρκίας ήταν άκρως εντυπωσιακή: απλώς έκλεισε τα σύνορα με την Αρμενία. 150.000 Αρμένιοι νίκησαν 7 εκατομμύρια Αζέρους, τους οποίους ονομάζουν Τούρκους κι η Τουρκία παρέμεινε με την μυθική της επιθετικότητα. Το Casus belli είναι τόσο ισχυρό όσο είναι ισχυρές οι φοβίες, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Read more...

Προαναγγέλουν υποχωρήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς σε ελληνοτουρκικά και κυπριακό


Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι... προειδοποιητικές βολές γύρω από τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό με δημοσιεύματα που όλα καταλήγουν ότι είναι η ώρα για «επώδυνους συμβιβασμούς και «καιρός να λεχθούν αλήθειες και να σπάσουν μερικά ψευδή ταμπού» (!) και σ’ αυτό συμφωνεί «η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών κ.ά.» (ονόματα δεν έχουν;), όπως έγραφαν την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή» ο Αθαν. Έλλις και ο Αλέξης Παπαχελάς.
Και αυτές οι... διερευνητικές βολές έχουν προφανώς στόχο τη δημιουργία του «κατάλληλου κλίματος», τώρα που «τελειώνει ο υστερικός λαϊκισμός της μεταπολίτευσης» και τόσα χρόνια «ο φόβος της ρετσινιάς περί προδοσίας έχει εμποδίσει οποιαδήποτε λογική συζήτηση για την εξωτερική μας πολιτική». Ποιες είναι αυτές οι «αλήθειες» που πρέπει να ειπωθούν; Ο Αλέξης Παπαχελάς εξηγεί:

«Το αν μπορείς να έχεις διαφορετικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αν το FIR είναι ζωτικός εθνικός χώρος ή διεθνής χώρος που η διεθνής κοινότητα έχει αναθέσει στην Ελλάδα να επιτηρεί, αν οι αποφάσεις για την υφαλοκρηπίδα λαμβάνονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας κ.λπ., κ.λπ.».
Δηλαδή για όλα αυτά φταίει η Ελλάδα. Λέξη για τις προκλήσεις της Τουρκίας, για το «casus belli», ότι αμφισβητούν την κυριαρχία μας σε εκατοντάδες βραχονησίδες του Αιγαίου, ότι τρομοκρατούν κάθε μέρα το Αγαθονήσι. Ο γείτονας λειτουργεί νόμιμα. Εμείς είμαστε τα κακά παιδιά, που αρνούμαστε και επιμένουμε σε «ψευδή ταμπού»!
Στη Θράκη η μουσουλμανική μειονότητα έχει εκτιναχθεί σε 120.000 άτομα από 60.000 που ήταν, ενώ η ελληνική ομογένεια έχει συρρικνωθεί από τις 300.000 σε μόλις 2.000... Μιλιά και για την Ίμβρο και την Τένεδο όπου ανάγκασαν σε φυγή τους Έλληνες και έχουν αρπαγεί οι περιουσίες τους...
Ταμπού λοιπόν και ψεύτικες αλήθειες όλες οι ελληνικές θέσεις, «υστερικοί λαϊκισμοί» οι αντιδράσεις, η άρνηση να συρθούμε στις τουρκικές επεκτατικές απαιτήσεις, να δεχθούμε έναν «επώδυνο συμβιβασμό» στο Κυπριακό, όπως προαναγγέλλει ο Αθαν. Έλλις ότι θα στηρίξει το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σ’ αυτήν τη βολιδοσκόπηση αντιδράσεων «κουμπώνει» και το «ιστορικό γεγονός» της χάρης που μας έκανε ο Ερντογάν και έδωσε άδεια να γίνει λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και προς τα έξω πέρασε σαν χειρονομία καλής θέλησης του τούρκου πρωθυπουργού για εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά και τα όσα δημόσια ειπώθηκαν από τον έλληνα πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του περί «ασφάλειας στην περιοχή».
Όλα αυτά που ξαφνικά άρχισαν να βγαίνουν στον αέρα μάς επιτρέπουν να πούμε ότι «κάτι μαγειρεύεται». Τώρα ως προς το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, το μόνο άγνωστο είναι το ύψος του λογαριασμού...
Σίγουρο είναι –έστω για να μη μας πουν κακόπιστους– ότι ο πληρωτής θα είναι, όπως πάντα, η Ελλάδα...
Ευτύχημα θα είναι να μας διαψεύσουν...

Read more...

NEO "ΧΤΥΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΧΑΚΕΡΣ


Τούρκοι χάκερς κατάφεραν να "χτυπήσουν" την ιστοσελίδα του δήμου Λαμίας (lamia-city.gr) γράφοντας μηνύματα με εθνικιστικό περιεχόμενο, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για "νίκη στις 30 Αυγούστου του 1922". Τονίζεται ότι είναι το δεύτερο χτύπημα Hackers μέσα σε λίγες ημέρες, μετά την επίθεση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Read more...

Το τουρκικό κράτος μέσω της ΜΙΤ έχει ξεκινήσει διάλογο με τον Abdullah Ocalan


Όσον και αν προσπαθεί η τουρκική κυβέρνηση να το αρνηθεί αυξάνουν οι αποδείξεις ότι το τουρκικό κράτος έχει ξεκινήσει διάλογο με τον έγκλειστο αρχηγό του PKK Abdullah Ocalan πριν από τις 13 Αυγούστου,όταν η κουρδική οργάνωση ανακοίνωσε την μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις του αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας Devlet Bahceli, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν στην νήσο Imrali όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο Κούρδος ηγέτης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το διάλογο φαίνεται να παίζει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η οποία δεν αρνήθηκε ότι ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας Emre Taner (συνταξιοδοτήθηκε στις 26 Μαΐου 2010) συναντήθηκε και συζήτησε με τον Abdullah Ocalan.

Πάντως σημαντικές εξελίξεις στο κουρδικό αναμένονται μέσα στον χρόνο που διανύουμε κυρίως λόγω της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, του ασαφούς πολιτικού μέλλοντος για την χώρα αυτή, καθώς και της στάσης της Τουρκίας όσον αφορά το Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα αυτού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Περίεργα σενάρια στον τουρκικό Τύπο...


Πέρασε (σχεδόν) απαρατήρητο στον ελληνικό Τύπο – όχι όμως από κάποιους αρμόδιους: Τις προάλλες η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Ζaman» δημοσίευσε την πληροφορία ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων για συνεργασία με το PKK και σχεδιάζοντες, λέει, να χτυπήσουν – με «χάκινγκ» - τα τουρκικά μη επανδρώμενα αεροσκάφη Heron, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με πρόσωπο από την Αθήνα, που χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο. Και ότι αυτό περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία των 324 σελίδων. Επισήμως και μέχρι και μετά τη δημοσίευση πληροφορίας – με ή χωρίς εισαγωγικά – η Άγκυρα δεν είχε ενημερώσει αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Στην Αθήνα κάποιοι θεωρούν ότι κάποιο κόλπο τουρκικών κύκλων βρίσκεται πίσω από την ιστορία καθώς έχει πολλές από τις εμμονές της από εκεί πλευράς περί άμεσης ή έμμεσης ελληνικής υποστήριξης στο ΡΚΚ… Πολύ περισσότερο που πριν από λίγες ημέρες άλλο δημοσίευμα του Τουρκικού Τύπου ανέφερε ότι «Κούρδοι τρομοκράτες» εκπαιδεύονται σε δύο χώρες – ονόματα δεν έλεγε, αλλά τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Και τα δυο δημοσιεύματα συνέπεσαν χρονικά με την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα και τη δρομολόγηση μιας εν δυνάμει στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον οικονομικό και αμυντικό τομέα. Ταυτόχρονα υπάρχει και νέο κύμα επίθεσης της Άγκυρας κατά των ενόπλων Κούρδων στην οποία ενεπλέκονται και τα νεοπαραληφθέντα από την Τουρκία ισραηλινής κατάστασης μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (VAV’S) Heron…


Αυτά τα δυο δεδομενα, συν το ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί – και να ενισχύει – παράλληλα με το άνοιγμα στο Ισραήλ, την παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης με τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες, ίσως δίνουν μια ερμηνεία για την προσπάθεια – έμμεσης είναι αλήθεια «εμπλοκής» της Αθήνας σε σενάρια με ΡΚΚ, με Hachers, με λογισμικά VAV’S και άλλα… τζεϊμποντικά. Το κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα δεν είναι να χάνει χρόνο μ’ αυτά τα σενάρια «επιστημονικής φαντασίας», αλλά να κοιτά να είναι πραγματικά πολυδιάστατη και βάσει αρχών η εξωτερική πολιτική της. Οι καιροί είναι δύσκολοι για την οικονομία της χώρας και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε επικίνδυνο και με παγίδες.

topontiki

Read more...

Με συναυλία ανοίγει η Θεολογική Σχολή Χάλκης


Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα Στον προαύλιο χώρο, στους Κήπους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η συνθέτις, με τη συμμετοχή δύο τούρκων ερμηνευτών, του Σιχάν Οκάν, συνεργάτη της στο σάουντρακ της ταινίας «Βabam ve οglum», και της Ντιλέκ Κοτς, με την οποία η Ρεμπούτσικα έχει συνεργαστεί στο σάουντρακ της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κουζίνας», θα παρουσιάσει κατά κύριο λόγο δικές της συνθέσεις.

Η πρόσβαση στο νησί της Χάλκης γίνεται με καραβάκια από την Κωνσταντινούπολη και η μετακίνηση στη σχολή πραγματοποιείται με τις άμαξες που βρίσκονται στο Πριγκηπονήσι.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος . Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Read more...

Μεγάλη επιχείρηση κατά του ΡΚΚ με χρήση UAV, Super Cobra – Τέσσερις Κούρδοι νεκροί


Μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση του τουρκικού Στρατού με την συμμετοχή δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής και της Αεροπορίας Στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη από ενωρίς το πρωί σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της επιχείρησης δεν είναι σημαντικά παρά τον θάνατο τεσσάρων Κούρδων ανταρτών από τους οποίους μάλιστα οι δύο είναι γυναίκες που εγκλωβίστηκαν σε ενέδρα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Επίσης ένας Τούρκος στρατιώτης έχει σκοτωθεί.
Η επιχείρηση διεξάγεται στην επαρχία Χακαρί, όπου έχει αποτελέσει το τελευταίο τρίμηνο το επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και ανταρτών του ΡΚΚ.
Οι Τούρκοι έχουν εμπλέξει περίπου 5.000 άνδρες στην επιχείρηση. Από την αρχή της εβδομάδας, οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, είχαν αξηθεί οι πτήσεις UAV στην περιοχή ένδειξη ότι “κάτι ετοιμαζόταν” και κατ’αυτό τον τρόπο οι Κούρδοι πρόλαβαν και απέσυραν από την περιοχή τις περισσότερες μονάδες του.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν και επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra. H επιχείρηση του τουρκικού Στρατού στην περιοχή συνεχίζεται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΗΠΑ: επιστολή Ρεπουμπλικανού για την «κλίση» της Τουρκίας προς το Ιράν «ανάβει φωτιές»


Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το «κοσμικό» της πρόσωπο εκφράζει με επιστολή του προς τη Χίλαρι Κλίντον ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Σαμ Μπράουνμπακ, ο οποίος εμπόδισε τον διορισμό του προτεινόμενου από τον Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του πρεσβευτή στην Τουρκία.
Τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για συνομιλίες… επανασύνδεσης, θα επιχειρήσει μάλιστα να εμπλέξει τον Λευκό Οίκο σε ρόλο διαμεσολαβητή με το Κογκρέσο, μεγάλο μέρος του οποίου δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για την Τουρκία.

Η επιστολή του Μπράουνμπακ προς την υπουργό των Εξωτερικών αναφέρεται διεξοδικά στις δικές του σκέψεις έναντι των μέχρι τώρα πεπραγμένων του διπλωμάτη Φρανκ Ριτσαρντόνε, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Αίγυπτο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής ότι ο προτεινόμενος για την κορυφή της αμερικανικής αποστολής στην Τουρκία έπαιξε στο Κάιρο το παιχνίδι του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενος να βοηθήσει την ενίσχυση της αντιπολίτευσης, ενίοτε και παραποιώντας δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το σκεπτικό του Μπράουνμπανκ είναι ότι ο Ριτσαρντόνε δεν είναι κατάλληλος για να αντιμετωπίσει ένα νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Τουρκία, το οποίο τον «ανησυχεί».
Τα νέα δεδομένα, κατά τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή, είναι ότι «η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνεται από τις κοσμικές της ρίζες» και επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν πλήρως μελετήσει τις περιπλοκές της κλίσης της Τουρκίας προς το Ιράν και (την απομάκρυνσή της) από το Ισραήλ».
Ο Μπράουνμπακ, που προκάλεσε την αναβολή της ψηφοφορίας για την έγκριση του πρεσβευτή στη Γερουσία ώς τον Σεπτέμβριο, δηλώνει στην επιστολή του ότι η προθυμία των ΗΠΑ για καλές σχέσεις με την Τουρκία «δεν θα πρέπει να οδηγεί σε de facto υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, ιδίως αν βασίμως πιστεύουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν».
Η εμπλοκή στον διορισμό του Ριτσαρντόνε έχει θορυβήσει την Τουρκία και η αποστολή της αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να την άρει, τονίζοντας ότι «θα είναι προς όφελος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων η ανάληψη των καθηκόντων του το συντομότερο δυνατό».
Η αντιπροσωπεία, που θα επιδιώξει να πείσει τον Λευκό Οίκο ότι οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών είναι κοινοί, θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι η μεθοδολογία είναι αυτή που διαφέρει. Πηγές που μίλησαν στη Zaman, είπαν ότι θα εξηγήσουν πως «αν και δεν αλλάζει ο άξονας, η Τουρκία ακολουθεί έναν πιο ανεξάρτητο δρόμο». Θα ζητήσει μάλιστα από τον Λευκό Οίκο να βοηθήσει ώστε να αρθούν και οι επιφυλάξεις του Κογκρέσου έναντι της Τουρκίας, ώστε να προληφθεί «σοβαρή ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.

Read more...

Ζητούν την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί!


Το τουρκικό εθνικιστικό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας απαιτεί αντίκρισμα για τη λειτουργία της Μονής Σουμελά και προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της για εορταστική λειτουργία του Ραμαζανιού στην Αγία Σοφία.
Μέλη του κόμματος προέβησαν σε διαδήλωση σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε να προσευχηθούμε το μπαϊράμι στην Αγία Σοφία», προτείνοντας παράλληλα και τη μόνιμη επαναλειτουργία του ναού ως τέμενος, η οποία έχει απαγορευτεί από το 1935, οπότε και η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη λειτουργία της Μονής Σουμελά στις 15 Αυγούστου, καθώς, όπως ισχυρίζονται, στις 15 Αυγούστου του 1461 οι οθωμανικές δυνάμεις εισήλθαν στην Τραπεζούντα και οι Αρχές θα έπρεπε να σεβαστούν αυτή την επέτειο.
Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, αν και έχει πολύ μικρή κοινοβουλευτική δύναμη (στις εκλογές του 2007 δεν εξασφάλισε βουλευτική έδρα), έχει απασχολήσει στο παρελθόν την πολιτική ζωή της χώρας με επιθέσεις σε αριστερούς ακτιβιστές.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Read more...

Μετα-Κεμαλισμός


Παρακολουθούμε στην Τουρκία σήμερα μια δραματική πορεία επεισοδιακής μετεξέλιξης του κεμαλικού πολιτικού συστήματος που οικοδόμησε ο Μουσταφά Κεμάλ, μεγάλος ηγέτης των Τούρκων και κυριολεκτικά δημιουργός του τουρκικού κράτους, σ’ ένα απροσδιόριστο και καθόλου εύκολα προβλέψιμο μόρφωμα μιας Ισλαμικής Δημοκρατίας «δυτικού τύπου»(!).
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία, που λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση, διαπιστώνουν πως ο κεμαλισμός ως πολιτική φιλοσοφία και κρατική ιδεολογία τελειώνει.
Η σύγκρουση του στρατεύματος, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του κεμαλισμού, με τον χαρισματικό και εξαιρετικά ικανό σε ευφυείς τακτικούς χειρισμούς Ερντογάν οδηγείται προδήλως σε νίκη του δεύτερου.

Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα σημαντικότερα και πιο ισχυρά προπύργια του «παλαιού καθεστώτος», που στοχευμένα συνέτριψε και προσπάθησε να ενταφιάσει οριστικά ο Μουσταφά Κεμάλ στην επαναστατική του φάση ίδρυσης ενός κοινωνικά και πολιτιστικά δυτικόστροφου και πολιτικά φασιστοειδούς πολιτικού συστήματος, ήταν το Ισλάμ.

Δεν θέλησε να εγκαθιδρύσει ένα δημοκρατικό κράτος, φοβούμενος, όπως και οι επίγονοί του, τον κίνδυνο χειραφέτησης των μειονοτήτων και των εθνοτήτων, κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, διάλυσης του κράτους, αλλά μια μονοκομματική στην αρχή, μετά τον θάνατό του δικομματική και εν συνεχεία πολυκομματική δημοκρατία, που να ελέγχεται από το στράτευμα σε ένα συνταγματικά νομιμοποιημένο σύστημα δυϊσμού εξουσίας, όπου η δημοκρατία ήταν απολύτως ελεγχόμενη από το στράτευμα.
Είναι χαρακτηριστική η έκφραση του γερμανού κοινωνιολόγου Franz Ronneberger, ο οποίος αποκαλούσε την τουρκική δημοκρατική τάξη «αναπτυσσόμενη αενάως δημοκρατία» και έλεγε πως η χώρα «κυβερνάται από το μαυσωλείο του».
Σήμερα ζούμε τη μετάβαση ή την ολοκλήρωσή της. Από το 2003 που ανέλαβε ο ίδιος ο Ερντογάν τη διακυβέρνηση της χώρας, κατάφερε να αξιοποιήσει τόσο τις παγκόσμιες εξελίξεις όσο και την εσωτερική του νομιμοποίηση, εφευρίσκοντας ή αποκαλύπτοντας σκάνδαλα και συνωμοσίες τύπου «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλας», να πιάσει τους στρατηγούς στον ύπνο και να ροκανίσει με γεωμετρική πρόοδο από το 2007 και εντεύθεν την εξουσία, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της «Τουρκικής Δημοκρατίας» την εγκαθίδρυση ισλαμιστή προέδρου, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να θέσει και κρίσιμα σημεία της Δικαιοσύνης υπό την επιρροή του.
Ο Ερντογάν πέτυχε την περασμένη εβδομάδα τον αποκλεισμό του προτεινόμενου από την ηγεσία του στρατεύματος, του αρχηγού της 1ης τουρκικής στρατιάς στρατηγού Χασάν Ιγσίζ, πράγμα που θεωρείται αναμφίβολα κόλαφος για το στράτευμα και πρωτοφανής εξέλιξη για τη σχέση στρατεύματος και πολιτικής στη γείτονα.
Ακολουθούν μικρές και σοβαρές μάχες που δίνονται αυτές τις ημέρες, μέχρι τη 12η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία-σταθμό και για τον Ερντογάν αλλά και για την «Τουρκική Δημοκρατία». Αν τα καταφέρει να κερδίσει στο δημοψήφισμα και να πάρει μεγάλο ποσοστό, θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της γείτονος. Ο Ερντογάν θα αναδειχθεί σε έναν «νέο Κεμάλ» και η χώρα θα εισέλθει σε ένα τελικό στάδιο μετάβασης, σε μια ομιχλώδη μετακεμαλική περίοδο.

Read more...

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το ανισοζύγιο δυνάμενων


Τα πορίσματα μελέτης του αντιστράτηγου ε.α. και πρώην Υπουργού Άμυνας Φοίβου Κλόκκαρη.

ΟΠΩΣ επισημαίνει σε ολοκληρωμένη μελέτη του ο αντιστράτηγος ε.α. και πρώην Υπουργός Άμυνας, Φοίβος Κλόκκαρης, η ασφάλεια είναι ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού το Κυπριακό πρωτίστως είναι πρόβλημα ασφάλειας, που πηγάζει από την επιβουλή και τις βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου.
Σήμερα, η σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου εστιάζεται στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και στη δημογραφική αλλοίωση του βορείου τμήματος με τον συνεχιζόμενο εποικισμό.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το Φοίβο Κλόκκαρη, ακολουθεί πολιτική συνεχούς υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διοχέτευση λαθρομεταναστών και με συνεχείς ενστάσεις για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνή στρατιωτικά βήματα. Ο Φοίβος Κλόκκαρης διερωτάται πώς η Κύπρος αποδέχεται να συζητά αφοπλισμό της, όταν η Τουρκία συστηματικά καλλιεργεί την υποτέλεια της χώρας.
Από την Εθνική Φουρά, επισημαίνει, απουσιάζουν μέσα επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου, αφού η ΚΔ δεν διαθέτει κανένα εξοπλισμένο σκάφος ανοικτής θαλάσσης. Τα υπόλοιπα Μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στη παρεμπόδιση εισόδου παράνομων μεταναστών στο έδαφός τους, ενώ η ΚΔ στο χειρισμό μετά την είσοδό τους.
Στοχοθεσίατης Τουρκίας
Στόχος της Τουρκίας είναι η επικράτηση του μουσουλμανικού στοιχείου σε βάρος του ορθόδοξου χριστιανικού και, σε βάθος χρόνου, η εξαφάνιση του Ελληνισμού από τα χώματα της Κύπρου.
Η Τουρκία, από τη δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, συμβούλου του Πρωθυπουργού Μεντερές 1956, σχέδιο ανάκτησης Κύπρου του Γραφείου Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Στρατού 1958), έθεσε ως στρατηγικό στόχο τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου και την ανατροπή της πληθυσμιακής υπεροχής των Ελλήνων, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλειά της και τo ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία προώθησε με επιμονή τη στοχοθεσία της, ακολουθώντας την αρχή του πολέμου «εκλογή του σκοπού και εμμονή εις αυτόν» και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την υλοποίησή της με κύριους σταθμούς:
1960 Με τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεως, Συμμαχίας πέτυχε:
* Επεμβατικά δικαιώματα και διατήρηση στρατευμάτων στην Κύπρο (Δικαιώματα που είχε απολέσει με τη Συνθήκη της Λοζάνης, 1923).
* Λειτουργική διχοτόμηση (Βέτο Αντιπροέδρου, ξεχωριστές πλειοψηφίες στη Βουλή, ξεχωριστούς εκλογικούς καταλόγους, ξεχωριστά Δημοτικά Συμβούλια).
* Υπερβολικά προνόμια στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι από μειονότητα του 18% έγιναν κοινότητα με δυσανάλογη συμμετοχή στον κρατικό μηχανισμό.
Με την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό, τον ξεριζωμό των Ελλήνων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου και τη δημιουργία του παράνομου καθεστώτος της «ΤΔΒΚ» πέτυχε:
* Γεωγραφική διχοτόμηση, δημογραφική αλλοίωση και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία συνεταιρικού κράτους στην Κύπρο.
Με το σχέδιο λύσης του κυπριακού προβλήματος (σχέδιο Ανάν), θα ολοκλήρωνε τους στόχους της, εάν υιοθετείτο, και θα έθετε υπό τον έλεγχο και την κηδεμονία της την Κύπρο, η οποία θα αφοπλίζετο και θα ενομιμοποιούντο τα τετελεσμένα της κατοχής και το ψευδοκράτος.
Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον κ. Κλόκκαρη, η παρούσα κατάσταση από πλευράς Ασφάλειας στη Κύπρο, έχει ως εξής: Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας λόγω της κατοχής του βορείου τμήματός της (37% του εδάφους της), του συνεχιζόμενου εποικισμού (πέραν των 250.000 εποίκων, για κάθε Τουρκοκύπριο [Τ/κ] αντιστοιχούν 2-3 Τούρκοι έποικοι), της συστηματικής διοχέτευσης λαθρομεταναστών στις ελεύθερες περιοχές από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων και της πολυδιάσπασης της κυριαρχίας της. Η ΚΔ ασκεί κυριαρχία στις ελεύθερες περιοχές, η Τουρκία στις κατεχόμενες, η Βρετανία στις Βρετανικές Βάσεις (ΒΒ) και τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) στην ουδετέρα ζώνη (ΟΖ).
Παρά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ (το 2004) και τη διάνοιξη σημείων διέλευσης στη γραμμή αντιπαρατάξεως (το 2003), η στρατιωτική απειλή δεν μεταβλήθηκε γιατί δεν μεταβλήθηκαν τα συστατικά στοιχεία της, ήτοι:
Η Δύναμη (43.000 άνδρες, 300 άρματα, 200 πυροβόλα, 650 τεθωρακισμένα [ΤΘ]), η Σύνθεση (2 Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού, 1 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 1 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, Διοίκηση Πυροβολικού, Σύνταγμα Καταδρομών) και η Διάταξη (επιθετική, προωθημένη) των ΤΔΚ.
Η Τουρκία διατηρεί αναλογία πέραν του 3:1 των ΤΔΚ σε σχέση με την Εθνική Φρουρά (ΕΦ), με στόχο την άσκηση ψυχολογικής βίας, προκειμένου οι Έλληνες της Κύπρου να αποδεχθούν λύση, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), ως μοχλό πίεσης για να επιτυγχάνει πολιτικά και άλλα οφέλη, χωρίς να εμπλέκεται σε άμεσο πόλεμο (περίπτωση Ιμίων στην Ελλάδα και Στροβιλιών, Λουρουτζίνας στην Κύπρο).
Η Τουρκία, όλα αυτά τα χρόνια της κατοχής μετά το 1974, «έκτισε» στην Κύπρο επιθετικές δυνατότητες και συγκεκριμένα:
* Μετέφερε δυνάμεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα από την Τουρκία.
* Αναδιοργάνωσε τις δύο μεραρχίες πεζικού (την 28ΜΠ και 39ΜΠ) σε μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού και την ΤΟΥΡΔΥΚ σε μηχανοκίνητη ταξιαρχία.
* Αναβάθμισε τα άρματα Μ48Α5Τ1 σε Μ48Α5Τ2, με δυνατότητα διεξαγωγής νυκτερινών επιχειρήσεων και εκτέλεσης βολών εν κινήσει.
* Αντικατέστησε το Πυροβολικό των 105χιλ. με αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155χιλ., με μεγαλύτερη ευκινησία και ισχύ πυρός.
* Δημιούργησε υποδομές Διοικητικής Μέριμνας (αποθηκεύσεις καυσίμων, πυρομαχικών κλπ).
* Ανέπτυξε όλες τις δυνάμεις των κατοχικών στρατευμάτων σε προωθημένη διάταξη εντεύθεν του Πενταδακτύλου.
Η Τουρκία στην Κύπρο διατηρεί συνεχώς το στρατιωτικό πλεονέκτημα της δυνατότητας, να διεξαγάγει αιφνιδιαστικά επιθετικές επιχειρήσεις, χωρίς κινητοποίηση και μεταφορά ενισχύσεων από την Τουρκία, και να επιτύχει εντός μικρού χρονικού διαστήματος στρατηγικά πλεονεκτήματα. Μεγάλη τρωτότητα παρουσιάζουν η Λευκωσία, η Λάρνακα και τα Κοκκινοχώρια.
Οι στρατιωτικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχει η Τουρκία στην Κύπρο οφείλονται: α) Στο μέγεθος της χώρας και την ισχυρή πολεμική μηχανή της. β) Στην εγγύτητα των αεροναυτικών βάσεών της. γ) Στο πεδινό του εδάφους στη γραμμή αντιπαράταξης. δ) Στην ύπαρξη ζωτικών χώρων σε μικρό βάθος από τη γραμμή αντιπαράταξης και στις αδυναμίες της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).
Οι κύριες αδυναμίες της Εθνικής Φρουράς
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον κ. Κλόκκαρη, οι δικές μας αδυναμίες είναι:
* Το μικρό μέγεθός της σε σύγκριση με τις Τουρκικές ΕΔ.
* Η μεγάλη εξάρτηση της επάνδρωσής της από την επιστράτευση.
* Η ουσιαστική έλλειψη πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα πορεία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Ελλάδος-Κύπρου.
* Οι μεγάλες ανάγκες αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των μέσων και οπλικών συστημάτων.
* Η συμπίεση του Προϋπολογισμού Άμυνας (ΠΥ) τα τελευταία χρόνια δημιούργησε σοβαρά προβλήματα.
* Προβλήματα στην εκπαίδευση και το ηθικό του προσωπικού, που επηρεάζονται και από το αρνητικό κλίμα για την άμυνα που καλλιεργεί μέρος του πολιτικού κόσμου και του λαού.
Υψηλός βαθμός κινδύνου
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ αξιολόγηση της κατάστασης στην Κύπρο (Risk assessment) παρουσιάζει υψηλό βαθμό κινδύνου για την ΚΔ, λόγω της τουρκικής απειλής, που μπορεί να μειωθεί αν ενισχυθεί:
* Η μαχητική ισχύς της ΕΦ.
* Το δόγμα του ΕΑΧ.
* Η συμμετοχή της Κύπρου στη ΚΕΠΠΑ.
* Η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με χώρες της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Απουσιάζει η στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας
ΑΛΛΗ μια σοβαρή παράμετρος, που επηρεάζει αρνητικά το ανισοζύγιο των δυνάμεων στην Κύπρο και το αξιόμαχο της ΕΦ, είναι η απουσία θεσμοθέτησης Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) από την Κυπριακή Δημοκρατίας (ΚΔ), η οποία δεν έχει αντίστοιχα κείμενα, όπως «Η Λευκή Βίβλος για την Άμυνα» της Αγγλίας και Γαλλίας, η ΣΕΑ των ΗΠΑ (συντάσσεται από το National Security Council) και η Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) της Ελλάδος. Η ΣΕΑ προσδιορίζει μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι ακολουθούνται από όλες τις κυβερνήσεις και αναπροσαρμόζονται αναλόγως. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν την πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής και των αμυντικών απαιτήσεων. Είναι ο φάρος, που καθοδηγεί τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, την ετοιμότητά τους και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η ΚΔ θα έπρεπε να είχε θέσει ως κύρια στοχοθεσία και να εργασθεί με αποφασιστικότητα για την απομάκρυνση των ΤΔΚ και εποίκων (δύο εγκλήματα κατά του Διεθνούς Δικαίου), ως προϋποθέσεων για έναρξη οποιωνδήποτε συνομιλιών για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Δυστυχώς, αποτύχαμε στην υιοθέτηση και υλοποίηση τέτοιας στοχοθεσίας, με αποτέλεσμα η βάση του προβλήματος, από θέμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού να καταλήξει σε δικοινοτική διαφορά.
Υιοθέτηση ενός νέου Συστήματος Ασφάλειας
Η ΚΥΠΡΟΣ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αποτελεί προωθημένο παρατηρητήριο/φυλάκιο της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Μέσης Ανατολής, για θέματα ασφάλειας και ενέργειας, σε ένα από τα στρατηγικότερα σημεία του πλανήτη. Επειδή η Κύπρος δεν είναι μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (Partnership for Peace [PfP]), δεν συμμετέχει πλήρως στο πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλειά της και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής αξίας της. Συγκεκριμένα:
• Δεν λαμβάνει διαβαθμισμένες πληροφορίες ΝΑΤΟ για θέματα ασφάλειας.
• Δεν συμμετέχει στις συνομιλίες ΝΑΤΟ-ΕΕ για θέματα ασφάλειας που αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ.
• Δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη διάθεση στην ΕΕ του εδάφους της (λιμάνια, αεροδρόμια, ραντάρ) για στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όταν χρησιμοποιείται υποδομή ΝΑΤΟ (διαδικασία «Berlin+»).
Νέο Σύστημα Ασφάλειας
Είναι αναγκαίο να λαμβάνει υπόψη:
• Τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος (στοχοθεσία Τουρκίας).
• Την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το νέο Διεθνές Περιβάλλον Ασφάλειας.
• Τη θέση της Κύπρου σε περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
• Στη Δυνατότητα Αυτοάμυνας της Κύπρου.
• Στην πλήρη συμμετοχή της στην ΚΕΠΠΑ/ΕΕ.
• Στην ένταξή της σε περισσότερους Οργανισμούς Συλλογικής Ασφάλειας.
Η υιοθέτηση ενός νέου Συστήματος Ασφάλειας επιβάλλει: Μη αποδοχή επεμβατικών δικαιωμάτων ξένων χωρών, απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και εποίκων, κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας 1960. Αν δεν καταργηθούν, θα αποτελούν μόνιμη πηγή ανωμαλίας και κηδεμόνευσης. Δεν μπορούμε ν’ αναθέσουμε πάλι «ρόλο προστάτη» στο σφαγέα και καταπατητή επί 36 χρόνια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Καμιά χώρα της ΕΕ δεν έχει εγγυητές και προστάτες.

Read more...

Περπατώντας στα Άγια Χώματα


Για τους 19 πιστούς που έφυγαν από την Κύπρο, για να δώσουν το παρών στην ιστορική Θεία Λειτουργία και να δουν από κοντά το δάκρυ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και τον Μητροπολίτη Δράμας να τραγουδά ποντιακά, συνοδευόμενος από ένα λυράρη, ήταν μια εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που θα διηγούνται σε όλους.
Ήταν ανάμεσα στους 6.000 και πλέον πιστούς απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ορθοδοξίας. Οι ιστορίες που μας παρουσιάζουν δίνουν και σ’ εμάς νοερά την ευκαιρία να ζήσουμε αυτό το γεγονός.

Πατήσαμε τη γη των τραντέλλενων
«ΦΥΓΑΜΕ από τη Λάρνακα με ανάμικτα συναισθήματα. Οι σκέψεις, πολλές.
Οι περισσότεροι από εμάς θα πατούσαμε για πρώτη φορά τη γη των Τραντέλλενων, των τρανών Ελλήνων κατά την ακριτική επική παράδοση, τη βαθιά Ελλάδα».
Ο Θανάσης Τσώκος, Επίτροπος Αποδήμων του ΔΗΣΥ, περιγράφει το ταξίδι στην ιστορία, το μύθο, και την παράδοση, που ουσιαστικά άρχισε από τη Θεσσαλονίκη.
«Τα τραντάγματα του αεροπλάνου, τα μεγάλα κενά αέρος λίγο πριν από την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, η μαυρίλα του ουρανού, άλλαξαν την ψυχολογία μας. Από το πίσω μέρος του αεροπλάνου ακούστηκε μια φωνή: Το καλωσόρισμα των προγόνων μας, αυτών που αφήσαμε εδώ».
Ο κ. Τσώκος θυμάται εκείνες τις στιγμές, από το αεροδρόμιο της Τραπεζούντας μέχρι την Παναγία Σουμελά. «Προσγειωθήκαμε και αφού περάσαμε από τον έλεγχο διαβατηρίων, κατευθυνθήκαμε προς την έξοδο. Η βροχή που έπεφτε δεν μας πτόησε. Πήραμε όλοι τα ειδικά αδιάβροχα που μας διανεμήθηκαν και μπήκαμε στα λεωφορεία. Η διαδρομή ήταν δύσκολη και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Όπως μας είπε ένας ντόπιος, όλο το βράδυ στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν στρατιώτες και άντρες των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή».
Ανεβαίνοντας τις «Ποντιακές Άλπεις»
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ αποστολή άρχισε ν’ ανηφορίζει προς τα γιγαντιαία βουνά.
Οι Ποντιακές Άλπεις, οι ορεινοί φύλακες της Ποντιακής Γης τους καλωσόριζαν. Το τοπίο μαγευτικό, μοναδικό και άγριο. Κάποτε, τα όρη αυτά είχαν φιλοξενήσει το Ποντιακό αντάρτικο. Σε ολόκληρη τη διαδρομή, δεκάδες Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες έκαναν την παρουσία τους όλο και πιο έντονη.
Στο πρώτο σημείο ελέγχου, ένας αξιωματικός του στρατού τους σταμάτησε. Έπρεπε να περιμένουν να κατέβουν τα πρώτα λεωφορεία που ήδη είχαν ανεβεί, γιατί ο δρόμος στένευε επικίνδυνα. Ξεκινήσανε ξανά.
Οι στροφές γίνονταν όλο και πιο απότομες. Η κυπριακή αποστολή έφτασε μετά από μία ώρα στο σημείο, όπου έπρεπε να γίνει ο τελικός έλεγχος.
Το μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποντίων, ο Άλκης Αναστασιάδης, θυμάται τα ιστορικά γεγονότα που έζησε από τη στιγμή που κατέβηκαν από το λεωφορείο. «Από το σημείο εκείνο, όπου κατεβήκαμε, έπρεπε να ανηφορίσουμε πεζοί για το Μοναστήρι, περνώντας από ένα ορεινό μονοπάτι.
Περάσαμε στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού με το ειδικό δελτίο εισόδου που μας δόθηκε. Όσοι δεν είχαν δελτίο εισόδου, θα παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, οι οποίες είχαν στηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ο Πόντος έγινε Εύξεινος
ΤΟΣΟ ο Θανάσης Τσώκος όσο και ο Άλκης Αναστασιάδης μάς εξιστόρησαν τη μεγάλη στιγμή. «Η είσοδος του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μονή προκάλεσε ενθουσιασμό στο πλήθος. Όλοι αρχίσαμε να φωνάζουμε Άξιος, Άξιος και να χειροκροτούμε δυνατά. Βρισκόμασταν ενώπιον ενός κορυφαίου ιστορικού και θρησκευτικού γεγονότος».
Εκείνη τη μέρα, 15 Αυγούστου του 2010, σταμάτησαν τα δάκρια της Παναγίας, καθώς υποδέχθηκε τα πολυάριθμα παιδιά της από δυσμάς και βορρά, και θάλασσα και αέρα. Ο Πόντος έγινε πραγματικά Εύξεινος, καθώς είχε δεχθεί καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών.
Η Θεία Πατριαρχική Λειτουργία ολοκληρώθηκε μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα γύρω στις 12:30. Με μιαν αναμνηστική εικόνα, δώρο του Πατριάρχη, ένα κομμάτι αντίδωρο, Αγίασμα και την ακαταίσχυντη Θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταυγούστου, η κυπριακή αποστολή θα επέστρεφε και πάλι στην πεζή πραγματικότητα… Στο δρόμο για την επιστροφή έπιασε μεγάλη μπόρα. Και ξεκίνησε ο διάλογος: «Αυτός είναι ο Πόντος», είπε ο Γιώργος στον Θανάση και συνέχισε: «Έτσι απότομα αλλάζει ο καιρός στα μέρη μας, έλεγε ο παππούς μου». Οι μνήμες των διηγήσεων του παππού…
Το ποντιακό γλέντι στο αεροδρόμιο
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ Τσώκος θυμήθηκε τις τελευταίες στιγμές στην Τραπεζούντα. «Όλες οι πτήσεις είχαν περίπου την ίδια ώρα αναχώρησης, φεύγαμε όλοι γύρω στις οκτώ το βράδυ. Στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου μαζευτήκαμε όλοι όσοι θα ταξιδεύαμε με αεροπλάνο. Καμιά τετρακοσαριά προσκυνητές.
Στο βάθος της αίθουσας αναμονής, ακούστηκαν οι ήχοι της ποντιακής λύρας. Το αποχαιρετιστήριο ποντιακό γλέντι δεν άργησε να στηθεί μέσα στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας. Εξάλλου, ο χορός είναι συνυφασμένος με τη ζωή των Ποντίων». Οι Πόντιοι έκαναν το τραγούδι τους κατάθεση ψυχής και χόρεψαν τον ηρωικό τους πυρρίχιο, κρατώντας με τα πόδια τους τη γη και με τα χέρια τους τον ουράνιο θόλο. Αυτή την Αγιοτρόφο και Αγιοτόκο γη εγκατέλειψε η κυπριακή αποστολή. Υποσχόμενοι ότι με τη βοήθεια της Αρχοντοδέσποινας του Πόντου, σύντομα θα επιστρέψουνε ξανά…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP