Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΗΠΑ: επιστολή Ρεπουμπλικανού για την «κλίση» της Τουρκίας προς το Ιράν «ανάβει φωτιές»


Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το «κοσμικό» της πρόσωπο εκφράζει με επιστολή του προς τη Χίλαρι Κλίντον ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Σαμ Μπράουνμπακ, ο οποίος εμπόδισε τον διορισμό του προτεινόμενου από τον Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του πρεσβευτή στην Τουρκία.
Τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για συνομιλίες… επανασύνδεσης, θα επιχειρήσει μάλιστα να εμπλέξει τον Λευκό Οίκο σε ρόλο διαμεσολαβητή με το Κογκρέσο, μεγάλο μέρος του οποίου δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για την Τουρκία.

Η επιστολή του Μπράουνμπακ προς την υπουργό των Εξωτερικών αναφέρεται διεξοδικά στις δικές του σκέψεις έναντι των μέχρι τώρα πεπραγμένων του διπλωμάτη Φρανκ Ριτσαρντόνε, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Αίγυπτο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής ότι ο προτεινόμενος για την κορυφή της αμερικανικής αποστολής στην Τουρκία έπαιξε στο Κάιρο το παιχνίδι του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενος να βοηθήσει την ενίσχυση της αντιπολίτευσης, ενίοτε και παραποιώντας δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το σκεπτικό του Μπράουνμπανκ είναι ότι ο Ριτσαρντόνε δεν είναι κατάλληλος για να αντιμετωπίσει ένα νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Τουρκία, το οποίο τον «ανησυχεί».
Τα νέα δεδομένα, κατά τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή, είναι ότι «η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνεται από τις κοσμικές της ρίζες» και επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν πλήρως μελετήσει τις περιπλοκές της κλίσης της Τουρκίας προς το Ιράν και (την απομάκρυνσή της) από το Ισραήλ».
Ο Μπράουνμπακ, που προκάλεσε την αναβολή της ψηφοφορίας για την έγκριση του πρεσβευτή στη Γερουσία ώς τον Σεπτέμβριο, δηλώνει στην επιστολή του ότι η προθυμία των ΗΠΑ για καλές σχέσεις με την Τουρκία «δεν θα πρέπει να οδηγεί σε de facto υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, ιδίως αν βασίμως πιστεύουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν».
Η εμπλοκή στον διορισμό του Ριτσαρντόνε έχει θορυβήσει την Τουρκία και η αποστολή της αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να την άρει, τονίζοντας ότι «θα είναι προς όφελος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων η ανάληψη των καθηκόντων του το συντομότερο δυνατό».
Η αντιπροσωπεία, που θα επιδιώξει να πείσει τον Λευκό Οίκο ότι οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών είναι κοινοί, θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι η μεθοδολογία είναι αυτή που διαφέρει. Πηγές που μίλησαν στη Zaman, είπαν ότι θα εξηγήσουν πως «αν και δεν αλλάζει ο άξονας, η Τουρκία ακολουθεί έναν πιο ανεξάρτητο δρόμο». Θα ζητήσει μάλιστα από τον Λευκό Οίκο να βοηθήσει ώστε να αρθούν και οι επιφυλάξεις του Κογκρέσου έναντι της Τουρκίας, ώστε να προληφθεί «σοβαρή ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP