Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη Θράκη


Την είδηση ότι ο πρόεδος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα όπου θα λάβει μέρος στην σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα βρεθεί και στη Θράκη, μεταδίδει η ιστοσελίδα anzilikca. Όπως αναφέρει, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο  Κιλιτσντάρογλου θα έρθει και στην Δυτική Θράκη εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες άδειες. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε στηρίξει τον αγώνα του πρωθυπουργού Παπανδρέου κατά της οικονομικής κρίσης λέγοντας «Άντεξε Γιώργο, ερχόμαστε εμείς στην κυβέρνηση», θα έχει μια προσωπική συνάντηση στην Αθήνα με τον Παπανδρέου και θα κάνει μια ομιλία στην σύνοδο των αριστερών/σοσιαλιστικών κομμάτων. Οι επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του κ. Κιλιτσντάρογλου θα είναι η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Θράκη.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σχεδιάζει να επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία, θα επισκεφτεί το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Ο Κιλιτσντάρογλου και οι συνοδοί του θα έρθουν στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, όπου θα έχουν επαφές με τους μειονοτικούς εκπροσώπους, εφόσον παρθούν οι απαραίτητες άδειες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το CHP στις βουλευτικές εκλογές είχε βάλει υποψήφιο βουλευτή από την 7η θέση στην Α΄ Σμύρνης τον Δυτικοθρακιώτη Αϊντήν Οζτζάν. Επειδή όμως το CHP κατέφερε να εκλέξει 6 βουλευτές από την Α΄ Σμύρνης, ο Αϊντήν Οζτζάν δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής για μια θέση.

http://www.xronos.gr

Read more...

Ανησυχία για το ΡKK, οι Κούρδοι σχηματίζουν την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη Συρία


Η συνεργασία της Άγκυρας με τη Δαμασκό καταρρέει στον απόηχο της εξέγερσης στη Συρία και της βάναυσης καταστολής από την κυβέρνηση. Εφόσον τα γεγονότα βγήκαν εκτός ελέγχου, ένα από τα σημαντικότερα δυσοίωνα ζητήματα για τους Τούρκους που είναι αρμόδιοι για το σχεδιασμό ασφάλειας είναι πώς το χάος και η απειλή της κατάρρευσης της Συρίας, θα έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας και τον αγώνα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡKK).

Ο συνήθως ανήσυχος κουρδικός πληθυσμός της Συρίας στα βορειοανατολικά της χώρας που είναι παρακείμενος με τις περιοχές της Τουρκίας και του Ιράκ που κατοικούνται από Κούρδους, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντι-καθεστωτικών διαδηλώσεων και καταστολών του καθεστώτος.

Όμως, η προοπτική μιας σκληρής στρατιωτικής απόκρισης στις περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους, παρόμοιας με αυτές που λαμβάνουν χώρα στη βορειοδυτική Συρία που κατοικείται από Άραβες, και την επακόλουθη συρροή προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας, ανησυχούν τους Τούρκους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής.

Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι, "εάν η Συρία αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω, το PKK μπορεί να βρει ένα νέο ασφαλές καταφύγιο στη Συρία ή μεταξύ των Κούρδων της Συρίας, όπως έγινε με την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ", είπε ο Σαμπάν Καρντάς, βοηθός καθηγητή διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Οικονομικών και Τεχνολογίας TOBB στους SETimes.

Η απειλή που τίθεται από τον κουρδικό εθνικισμό και τη διασπαστική βία έχει ενισχύσει τη σχέση της Τουρκίας με τη Συρία από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Μέχρι το 1998, η σχέση είχε αμαυρωθεί επειδή η Συρία παρείχε καταφύγιο στον αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Όταν συμφώνησε να εκδιώξει τον αρχηγό του PKK το 1998 με αποτέλεσμα την σύλληψη του Οτσαλάν, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά. Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, η Συρία και η Τουρκία ενίσχυσαν τους δεσμούς ασφάλειας προκειμένου να περιοριστεί η διαφαινόμενη απειλή του αυξανόμενου κουρδικού εθνικισμού.

Η Τουρκία επένδυσε πολλά στην καλλιέργεια της σχέσης της με τη Συρία, και συχνά αντιστάθηκε σε εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομονώσει το καθεστώς για τους δεσμούς του με το Ιράν, την παρέμβασή του στο Λίβανο και το Ιράκ καθώς και την υποστήριξη του προς τη Χαμάς.

Οι θερμές σχέσεις με τη Συρία θεωρήθηκαν ως "το καλύτερο παράδειγμα της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας", είπε ο Καρντάς, προσθέτοντας ότι "Ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή".

Η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας είναι η πρωταρχική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Η Άγκυρα ούσα επιφυλακτική για να μη ταράξει το καθεστώς, απέρριψε τη γρήγορη αλλαγή του καθεστώτος υπέρ ενός "εξελικτικού στυλ το οποίο θα μετέτρεπε ένα αυταρχικό καθεστώς σε δημοκρατικό μέσω αργών, δομικών και ειρηνικών αλλαγών", είπε ο Νουχ Γιλμάζ, διευθυντής του Ιδρύματος για την Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα (SETA) στην Ουάσιγκτον στους SETimes.

Στο ξεκίνημα της αιματηρής καταστολής του καθεστώτος αλ-Ασάντ, η Τουρκία αντέδρασε προσεκτικά αλλά "η κρίση με τους πρόσφυγες ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ερντογάν να δράσει πολιτικά", είπε ο Γουίλιαμ Χέϊλ, ομότιμος καθηγητής του SOAS στους SETimes. "Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να συνεχίσει να παραμένει αμέτοχος λέγοντας πως ο καλός του φίλος [Αλ-Ασάντ] θα μετέτρεπε με κάποιο τρόπο τη Συρία σε δημοκρατική κυβέρνηση".

Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, πάνω από 10.000 Άραβες πρόσφυγες έχουν φύγει από τη Συρία για την Τουρκία, κάτι που συγκρίνεται με τη συρροή Κούρδων προσφύγων που έφυγαν για να γλιτώσουν τη βάναυση καταστολή του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991.

Η Τουρκία και οι Συμμαχικές Δυνάμεις αποκρίθηκαν με την καθιέρωση μιας ζώνης ασφαλείας στην ιρακινή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία για να προστατεύσουν τους πρόσφυγες και να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια --που αργότερα έγινε προτεκτοράτο για τους Κούρδους του Ιράκ υπό τη μορφή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Εν μέσω χάους, το PKK ήταν σε θέση να παγιώσει τις θέσεις του στο βόρειο Ιράκ και να ξεκινήσει διασυνοριακές επιδρομές στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός Τύπος έχει αναφέρει ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν αναπτύξει σχέδια για να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη στη βόρεια Συρία σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος, σχισματικής βίας και συρροής προσφύγω στην Τουρκία.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Read more...

Δεν αποφυλακίζονται οι βουλευτές που εμπλέκονται στο "Εργκένεκον"


Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να μην επιτρέψει την αποφυλάκιση δύο υποψηφίων της αντιπολίτευσης οι οποίοι εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του μήνα στη χώρα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι NTV. Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι και ο γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ ήταν υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μολονότι κρατούνται με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης. Το 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι αλλά ο συνήγορος του Μπαλμπάι δήλωσε ότι και οι δύο σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Ο Μπαλμπάι και ο Χαμπεράλ κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο δίκτυο Εργκένεκον το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, είχε ως στόχο να δημιουργήσει κλίμα που θα οδηγούσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επειδή όμως δεν έχουν καταδικαστεί, τους επιτράπηκε να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, στις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν κατήγε συντριπτική νίκη εκλέγοντας 327 βουλευτές σε σύνολο 550.

Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι οι δύο άνδρες θα αποφυλακίζονταν καθώς μετά την εκλογή τους έχουν βουλευτική ασυλία.

Στις τελευταίες εκλογές εξελέγησαν επίσης ένας απόστρατος στρατηγός που κρατείται και αυτός για την υπόθεση Εργκενεκόν, καθώς και πέντε Κούρδοι που κατηγορούνται ότι διατηρούν δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Οι προσφυγές που έχουν καταθέσει ζητώντας να απελευθερωθούν δεν έχουν ακόμη εξεταστεί από τα τουρκικά δικαστήρια. Η εκλογή ενός έκτου Κούρδου ακτιβιστή, του Χατίπ Ντιτσλέ, ακυρώθηκε την Τρίτη από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επειδή τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές εφετείο είχε επικυρώσει την αρχική καταδίκη του σε φυλάκιση 20 μηνών με την κατηγορία της "τρομοκρατικής προπαγάνδας".

http://www.protothema.gr

Read more...

Η δικαίωση για τις περιουσίες εξόργισε την Αγκυρα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Tην οργή τους εξέφραζαν στους Αµερικανούς Τούρκοικαι Τουρκοκύπριοι για την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Οραµς που δικαίωνε επιστροφή περιουσιών στα Κατεχόµενα σε Ελληνοκύπριους τον Απρίλιο του 2009, όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks. H Αγκυρα µάλιστα ζητούσε από τους Αµερικανούς να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να παγώσει παρόµοιες δικαστικές αποφάσεις µέχρι να λυθεί το Κυπριακό, ενώ ισχυριζόταν ότι η απόφαση είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη «ζηµιά» στις διαπραγµατεύσεις για το Κυπριακό.

Στις 28 Απριλίου 2009 το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) εξέδωσε απόφαση για την υπόθεση του ζεύγους Οραµς, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνοµη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόµενη Λάπηθο. Το ΔΕΚ απεφάνθη ότι η απόφαση ενός δικαστηρίου της Κυπριακής Δηµοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη µέλη, ακόµη και όταν αφορά περιουσίες στα Κατεχόµενα. Ο Μ. Αποστολίδης είχε υποβάλει αίτηση όπως εγγραφεί σε βρετανικό δικαστήριο η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, που προνοούσε κατεδάφιση της οικίας του ζεύγους Οραµς επί της περιουσίας του, καταβολή αποζηµιώσεων και απόδοση σε αυτόν της περιουσίας του. Η απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Τουρκοκυπρίων και της Αγκυρας.

Λίγες ηµέρες µετά την έκδοση της απόφασης, στις 7 Μαΐου 2009, σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµά τουο αµερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Φρανκ Ουρµπάνσικ µεταφέρει την αντίδραση του Μεχµέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος στη συνάντησή του µε τον πρεσβευτή του λέει ότι το Δικαστήριο «µας έσπασε τα χέρια και τα πόδια». Ο Ταλάτ παραπονέθηκε πως η απόφαση ενίσχυε τη διαπραγµατευτική θέση των Ελληνοκυπρίων και το επιχείρηµα ότι ο νόµιµος ιδιοκτήτης έχει το δικαίωµα να απολαµβάνει της περιουσίας του όπως εκείνος θα επιλέξει. Συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση «αγνόησε τυφλά την ανάγκη να υπάρξει µια πολιτική λύση στο τραπέζι, όχι στα δικαστήρια» και εξέφρασε τον φόβο πως η απόφαση θα δυσκόλευε τον Δηµήτρη Χριστόφια να κάνει παραχωρήσεις στις θέσεις του για το περιουσιακό, φοβούµενος την αντίδραση του λαού και της κυβέρνησής του. Η απόφαση, συνεχίζει ο Ταλάτ, «θα υποβαθµίσει τη βασική τουρκοκυπριακή απαίτηση για µεικτό περιουσιακό καθεστώς, κρίσιµο για να εµποδίσει την αριθµητικά µικρότερη τουρκοκυπριακή κοινότητα από την πληµµύρα των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέφουν». Ο τουρκοκύπριος ηγέτης εκφράζει ακόµη την οργή του για τη στάση των κρατών µελών της Ε.Ε., που έδειξαν αδιαφορία για τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης. Λέει ακόµα στον πρεσβευτή ότι το ΔΕΚ αγνόησε την παρέµβαση της Κοµισιόν, η οποία είχε υπογραµµίσει τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης. «Η Ε.Ε. έριξε µια βόµβα στο διαπραγµατευτικό δωµάτιο», λέει. Προσθέτει ότι έχει µιλήσει µε τον απεσταλµένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος του εξέφρασε τη συµπαράστασή του και, σύµφωνα µε τον Ταλάτ, «κατάλαβε τη ζηµιά που έκανε η υπόθεση Οραµς στη διαπραγµατευτική διαδικασία».

Ο πρεσβευτής, από την πλευρά του, συστήνει στον Ταλάτ να προχωρήσει µπροστά και δεσµεύεται ότι θα µεταφέρει το ίδιο µήνυµα στους Ελληνοκυπρίους, στους Βρετανούς και τον ΟΗΕ «Παρότι πιστεύουµε ότι ο Ταλάτ είναι πλήρως αποθαρρυµένος, δεν πιστεύουµε ότι θα εγκαταλείψει τις συνοµιλίες, δεδοµένης της έλλειψης άλλων θετικών επιλογών. Δεδοµένου ότι η Αγκυρα στηρίζει τον τρέχοντα κύκλο διαπραγµατεύσεων ο Ταλάτ δεν θα αναλάβει δράση, εκτός κάποιας µανούβρας διαµαρτυρίας, κυρίως για να ηρεµήσει το δικό του κοινό. Δεν µπορούµε ωστόσο να παραβλέψουµε το γεγονός ότι η απόφαση θα περιορίσει την ευελιξία του Χριστόφια στο περιουσιακό». Σε άλλο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της ίδιας ηµέρας, o Ουρµπάνσικ αναφέρεται στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών µετά την απόφαση του ΔΕΚ, η οποία έχει πάει καλά. «Οι Τουρκοκύπριοι πιέζουν να ολοκληρωθούν οι συνοµιλίες µέχρι το τέλος του 2009 και πρότειναν ένα χρονοδιάγραµµα στον Χριστόφια, το οποίο λέει ότι µπορεί να δεχθεί, αλλά οι τουρκοκύπριοι συνοµιλητές του είναι πιο ευέλικτοι», γράφει ο αµερικανός πρεσβευτής, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι αν ο Ντάουνερ δεν βρίσκεται στην Κύπρο τον Ιούνιο και τον Σεπτέµβριο µέχρι τα τέλη της ίδιας χρονιάς, «θα είναι πολύ δύσκολο να τελειώσουν οι συνοµιλίες µέχρι το τέλος του χρόνου και κάποιο εµπόδιο (στις συνοµιλίες) θα µπορούσε να συντρίψει τις συνοµιλίες ανεπανόρθωτα όσο ο Ντάουνερ θα λείπει». Στη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, ο Ταλάτ ζητά από τον Χριστόφια να πάψει να λέει δηµοσίως ότι η υπόθεση Οραµς είναι µια νίκη που δικαιώνει τις ελληνοκυπριακές απόψεις για το περιουσιακό. Μάλιστα, οι Τουρκοκύπριοι λένε στον Χριστόφια ότι το πρόβληµά τους δεν είναι η απόφαση του ΔΕΚ αλλά οι επιπτώσεις της στην κοινή γνώµη. «Ο Χριστόφιας συµφώνησε πως οι δικαστικές υποθέσεις και οι µηνύσεις δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσει κανείς µπροστά και απάντησε ότι η απόφαση του ΔΕΚ δυσκόλευε και τη δική του ζωή, καθώς οι σκληροπυρηνικοί Ελληνοκύπριοι θα αµφισβητήσουν πιο έντονα οποιαδήποτε παραχώρηση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά», σύµφωνα µε τον Οζντίλ Ναµί, επικεφαλής της διαπραγµατευτικής οµάδας των Τουρκοκυπρίων.

Από το ίδιο τηλεγράφηµα προκύπτει η πίεση των Τουρκοκυπρίων στον Χριστόφια για χρονοδιαγράµµατα, αίτηµα που εκείνος απορρίπτει, αλλά δέχεται να αυξήσει το µοµέντουµ και υποστηρίζει ότι ο σχεδιασµός της άλλης πλευράς είναι εφικτός, «αν δείξετε ευελιξία». Ο Τουρκοκύπριος εκφράζει στον Αµερικανό την πεποίθηση ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ πρέπει να µετακοµίσει στο νησί, γιατί «η παρουσία του βοηθάει». Του ζητά να αυξήσουν την πίεση οι Αµερικανοί προς τον Χριστόφια, για να καταλάβει ότι «µπορεί να µην υπάρχει χρονοδιάγραµµα, αλλά η τάση είναι προς τα εκεί. Χωρίς λύση, ο Ταλάτ θα αντικαθίστατο από την ηγεσία τον επόµενο Απρίλιο από έναν σκληρής γραµµής και οι συνοµιλίες θα έληγαν». Ο Χριστόφιας µάλιστα φέρεται να έχει πει στον Ταλάτ: «Εχω τα προβλήµατά µου. Σεβαστείτε την κατάστασή µου». Ο Ναµί σχολιάζει ότι το µόνο που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι «η ασφάλεια και οι εγγυήσεις» και ότι το πρόβληµα για την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πως δεν γνωρίζει πόσα ακόµη «χτυπήµατα» (όπως αυτό της υπόθεσης Οραµς) µπορούν να αντέξουν. «Η υπόθεση Οραµς έσπρωξε τις συνοµιλίες στο χείλος της κρίσης. Η ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Ντάουνερ τον κράτησαν στο τραπέζι. Ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι σφυροκοπούνται άσχηµα και ο Ταλάτ, ενώ παραµένει προσωπικά δηµοφιλής, χάνει τη λαϊκή στήριξη στις διαπραγµατεύσεις όσο οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. δικαίωσε τις θέσεις τους για το περιουσιακό», σχολιάζει ο Ουρµπάνσικ.

Μία εβδοµάδα αργότερα, σε νέο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα ο Ουρµπάνσικ αναλύει τις επιδράσεις της απόφασης του ∆ΕΚ για την οικονοµική αξιοπιστία των Κατεχοµένων αλλά και στην ψυχολογία των δύο πλευρών για λύση. «Ολο και περισσότεροι άνθρωποι και στις δύο κοινότητες πιστεύουν ότι οι απόψεις τους δικαιώνονται. Οποιοσδήποτε µελλοντικός συµβιβασµός του Χριστόφια θα ερµηνευθεί από πολλούς ως προδοσία των αρχών του ∆ΕΚ. Για τον Ταλάτ, η απόφαση έχει µειώσει τη διαπραγµατευτική ισχύ του και έχει αυξήσει το έτσι κι αλλιώς υψηλό επίπεδο καχυποψίας των Τουρκοκυπρίων απέναντι στην Ε.Ε.», σχολιάζει. Οπως προκύπτει από το τηλεγράφηµα, οι Τουρκοκύπριοι αφήνουν αιχµές και κάνουν λόγο για «ελληνοκυπριακή συνωµοσία στο ∆ΕΚ», ενώ φθάνουν στο σηµείο να ισχυριστούν ότι όλα αυτά έγιναν επειδή ο πρόεδρος του ∆ικαστηρίου είναι Ελληνας, «στοιχείο που δείχνει ότι στην πολιτική απέναντι στην Κύπρο και την Τουρκία, η Ε.Ε. ελέγχεται από µια αντιτουρκική οµάδα υπό την Ελλάδα και την Κύπρο». «Για πολλούς Τουρκοκύπριους, η απόφαση του ∆ΕΚ αµφισβητεί την έννοια της “διζωνικότητας” που είναι η βάση των διαπραγµατεύσεων. Για τους Ελληνοκύπριους, η γενική στάση είναι ότι η υπόθεση αποτελεί δικαίωση και ικανοποίηση πως “αυτοί που προσπάθησαν να αγοράσουν την κλεµµένη γη µας” θα τιµωρηθούν. Υπάρχει όµως και οπορτουνισµός. Οι ελληνοκύπριοι δικηγόροι συνεργάζονται µε βρετανούς συναδέλφους τους, ψάχνουν τα αρχεία των βρετανικών ιδιοκτησιών και αναζητούν λίστες µε Βρετανούς που έχουν περιουσίες στη Βόρεια Κύπρο ή ονόµατα που µοιάζουν µε τουρκικά και ελέγχουν τα αρχεία για να δουν αν έχουν γη στη Βόρεια Κύπρο», γράφει, ενώ προσθέτει πως «παρότι η απόφαση του ∆ΕΚ δεν σηµαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, µπορεί να κάνει τον πόνο της αναµονής πιο υποφερτό, αποσπώντας ενοίκιο από “αυτούς που παράνοµα κατέχουν τη γη µας”. Η ιδιοκτησία και η ασφάλεια ήταν και είναι η βασική συµφωνία που πρέπει να γίνει ανάµεσα στις δύο πλευρές. Το ένα πόδι αυτής της συµφωνίας τώρα έχει κοπεί, τουλάχιστον, για πολλούς Κυπρίους και από τις δύο πλευρές».

Τηλεφώνηµα από τον Γκιουλ στον Μπράουν
ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ µετά τη γνωµοδότηση του ∆ΕΚ, παρόµοιες σκέψεις υπάρχουν και στην Αγκυρα γιατις επιπτώσεις της υπόθεσηςΟραµς. Οπωςπροκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα του αµερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζέιµς Τζέφρι, ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Απακάν τού λέει ότι ότι υπάρχει φόβος για την απόφαση του ∆ΕΚ.

«Σηµείωσε ότι η απόφαση δίνει στους Ελληνοκύπριους σαρωτική δικαιοδοσία επί των Τουρκοκυπρίων και επανέλαβε ότιη ουσία των διαπραγµατεύσεων για µια συνολικήλύση είναι να δηµιουργηθεί µια νέα συνεργασία στο νησί, και όχι να επαναβεβαιωθεί η παλιά ∆ηµοκρατία της Κύπρου», αναφέρει ο Τζέφρι.

Ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ µάλιστα ζητά από τους Αµερικανούς κι από τον ΟΗΕ να µοιραστούν τις ανησυχίες τους µε τη Βρετανία και την Ε.Ε. και να ζητήσει να παγώσουνπαρόµοιες δικαστικές αποφάσεις µέχρι ναδιευθετηθείτο Κυπριακό, προσθέτονταςότι «η γνωµοδότηση σε ένα τόσο πολιτικά φορτισµένο ζήτηµα δεν πρέπει να επιτρέπεται να επηρεάζει αρνητικά τις διαπραγµατεύσεις». Ο Απακάν λέει στον αµερικανό πρεσβευτή ότι οτούρκος πρόεδρος Γκιουλ τηλεφώνησε γι’ αυτόν τονλόγο στονβρετανό πρωθυπουργό ΓκόρντονΜπράουν και είπε ότι η τουρκικήκυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εργάζεται για να συνεχιστούν οι συνοµιλίες. Στη συνοµιλία του µε τον πρεσβευτή αναφέρεται και στα θέµατα του Αιγαίου – είναι η περίοδος των αυξηµένων τουρκικών προκλήσεων και των υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και τοΦαρµακονήσι –και υπόσχεται ότι θαερευνήσει τα ελληνικά παράπονα. «∆εν απέκλεισετην πιθανότητα να έχουν συµβεί τέτοιες υπερπτήσεις και διαχώρισε το ζήτηµα από τις συνήθεις διαµαρτυρίες των Ελλήνων, αλλά σηµείωσε ότι οι υπερβολικοί ισχυρισµοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησηςστο παρελθόν κάνουν τον ίδιο και το ΥΠΕΞ πολύσκεπτικιστές».


TA NEA

Read more...

Κι άλλα συριακά στρατεύματα στα τουρκικά σύνορα


Στο χωριό Χαραπκόζ εισήλθαν μονάδες των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα οι φόβοι για κάθετη κλιμάκωση της κατάστασης και το ξέσπασμα κρίσης ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία να αναζωπυρώνονται. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», οι συριακές δυνάμεις είναι ορατές από το συνοριακό χωριό Γκιουβετσί της Τουρκίας, κάτοικοι του οποίοι φέρονται να τηλεφωνούν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανήσυχοι για τις κινήσεις των συριακών στρατευμάτων. Στην ένταση έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να επανεξετάσει την πολιτική της απέναντι στη Συρία, ιδίως μετά την ομιλία του Μπασάρ Αλ Άσαντ στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού.

defence-point

Read more...

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ – Το μακρύ χέρι της Άγκυρας


Την ώρα που οι απευθείας συνομιλίες συνεχίζονται πυρετωδώς στην Κύπρο, η Άγκυρα συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς. Μπορεί λίγες μέρες να μας χωρίζουν από την συνάντηση της Γενεύης μεταξύ των δύο πλευρών παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία, όμως, συνεχίζει την χρηματοδότηση του τουρκοκυπριακού καθεστώτος. Οι σχέσεις φαίνεται ότι έχουν εξομαλυνθεί, μετά από μια μακρά περίοδο έντασης, κατά την οποία οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονταν με μεγάλες διαδηλώσεις κατά της τουρκικής παρουσίας στο νησί και η Άγκυρα δεν έκρυβε την ενόχλησή της για την συμπεριφορά τους απέναντι στους «ευεργέτες τους»!

Η Άγκυρα γνωρίζει πως όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει στα Κατεχόμενα, τόσο θα ενισχύεται το κλίμα εναντίον της και εδώ και καιρό έχει δηλώσει πως η βοήθεια θα συνεχιστεί αδιατάρακτη.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το ποσό που θα καταβάλει η Τουρκία το 2011 για να συνεχίσει να διαφεντεύει τα Κατεχόμενα ανέρχεται σε 600 εκ ευρώ.

Από αυτά, τα 300 εκ θα δοθούν με την μορφή «δωρεάς» (110 για κάλυψη αμυντικών δαπανών και 135 για έργα υποδομής) και τα υπόλοιπα 300 εκ υπό μορφή δανείου – αν και είναι γνωστό ότι τα δάνεια αυτά δεν επιστρέφονται ποτέ, αλλά χρησιμοποιείται ο όρος προς κατευνασμόν της μερίδας εκείνης της τουρκικής κοινής γνώμης που διαφωνεί με την αιμορραγία προς τα Κατεχόμενα.

Το ποσό αυτό θα χρησιμεύσει για την μείωση της ανεργίας – και επομένως την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών – που ήδη προβλέπεται ότι το 2012 θα πέσει στο 8,6%.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, πραγματοποιεί επίσκεψη στα Κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου και Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Επισκέφθηκε μάλιστα και τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα.

elzoni

Read more...

«ΕΙΤΕ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ 36 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ» Τουρκία: Ένταση λόγω αφαίρεσης έδρας από Κούρδο βουλευτή


Λίγο κράτησε η νηνεμία μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία. Αυτή τη φορά, αιτία της έντασης είναι η αφαίρεση της έδρας του γνωστού Κούρδου πολιτικού, Χατίπ Ντίτσλε, από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, εξαιτίας καταδίκης του για «προπαγάνδα» υπέρ του Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK. Οι εκλεγέντες Κούρδοι βουλευτές, αντιδρώντας στην απόφαση προειδοποιούν ότι θα απέχουν από το νέο Κοινοβούλιο της Τουρκίας. Η Φιλίζ Κοτσαλί, συμπροεδρεύουσα στο κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), δήλωσε: «Είτε θα μπούμε στη βουλή με 36 βουλευτές είτε δεν θα μπούμε καθόλου. H απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη τόσο για το λαό του Ντιγιάρμπακιρ, όσο και για άλλους στην περιοχή».

Ακόμη, επισήμανε: «Πρέπει αμέσως το Εκλογικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να βρουν λύση. Η απόφαση αυτή αψηφά τη λαϊκή βούληση, και είναι προκλητική, άδικη και παράνομη».

Σε περίπτωση που παραμείνει αμετάβλητη η απόφαση του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου, η έδρα θα περάσει στην υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ογιά Έρονατ, η οποία έχασε τον 17χρονο γιο της το 2008 στο Ντιγιάρμπακιρ όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετήσει το PKK κοντά σε φροντιστήριο.

Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, ο 57χρονος Χατίπ Ντίτσλε, που υποστηρίχθηκε από το κουρδικό BDP, είναι ένας από τους έξι νέους βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές για σχέσεις με το PKK.

Οι υπόλοιποι πέντε δεν κινδυνεύουν να απολέσουν τις έδρες τους.

Οποιαδήποτε καταδίκη για κατηγορίες σχετιζόμενες με τρομοκρατία που επισύρει την επιβολή ποινής φυλάκισης μεγαλύτερης των τριών ετών σημαίνει αυτόματα πως ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής.

Ο Ντίτσλε είχε υποβάλει έφεση στην καταδίκη του για προπαγάνδα υπέρ του PKK, η οποία εντούτοις απορρίφθηκε. Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο πως θα ασκήσει έφεση και στην απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε πως οι Κούρδοι υποψήφιοι κατέβηκαν ανεξάρτητοι στις εκλογές, ώστε να εξασφαλίσουν την εκλογή τους ακόμη και αν το κουρδικό Κόμμα δεν ξεπερνούσε τελικά το όριο του 10% (πανεθνικά) ώστε να εισέλθει στη νέα Βουλή.

Στο μεταξύ , χθες το απόγευμα δύο Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό στην ανατολική επαρχία Τούντσελι, όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Για την ενέργεια δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από κάποια ένοπλη οργάνωση, ενώ αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν έρευνες στην περιοχή μετά την έκρηξη. Από αέρος αλλά και με χερσαίες δυνάμεις.

Το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να κρατήσει στάση «ενεργητικής άμυνας» μετά τον τερματισμό της εξάμηνης εκεχειρίας που είχε κηρύξει το Φεβρουάριο.

elzoni

Read more...

Παραβιάσεις της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 14 μαχητικά αεροσκάφη και 1 CN-235 ναυτικής συνεργασίας σε ανεξάρτητη περίπτωση πραγματοποίησαν σήμερα 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 14 τουρκικά μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό. Η τουρκική δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

730 εκ. € από την Τουρκία για ΑΑ για να "κλειδώσει" την ΠΑ έξω από το Αιγαίο


Ένα από τα σημαντικότερα συμβόλαια ανάπτυξης οπλικών συστημάτων υπέγραψε η Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας με τις κρατικές εγχώριες εταιρείες Aselsan και Roketsan. Τα τρία νέα συμβόλαια συνολικής αξίας 610 εκατ. ευρώ αφορούν την ανάπτυξη τριών πυραυλικών συστημάτων τα οποία προορίζεται να αναβαθμίσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο πρόγραμμα αφορά την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού ρυμουλκούμενου συστήματος χαμηλού ύψους το οποίο θα περιλαμβάνει ένα Κέντρο Ελέγχου Πυρός επί ρυμουλκούμενης πλατφόρμας εξοπλισμένο με ραντάρ ιχνηλάτησης, ραντάρ κατάδειξης και ηλεκτροπτικό σύστημα, ένα ρυμουλκούμενο εξαπλό εκτοξευτή κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων και δύο εκσυγχρονισμένα ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα των 35 χλστ GDF-002.

Το συνολικό κόστος του πρώτου προγράμματος φτάνει τα 54 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μόνο τη σχεδίαση αυτού. Κύριος εργολάβος είναι η εταιρεία Aselsan η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή του Κέντρα Ελέγχου Πυρός (ΚΕΠ) καθώς και τον εκσυγχρονισμό των πυροβόλων.

Το πυραυλικό σύστημα θα αναπτυχθεί από την εταιρεία Roketsan επιτρέποντας στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν ένα σύστημα το οποίο θα είναι απολύτως άγνωστο στους αντιπάλους αφού η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για το νέο βλήμα θα είναι τουρκική με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πιλότους της ΠΑ.Συνολικά θα αγοραστούν στο μέλλον 27 πυροβολαρχίες αυτής της διαμόρφωσης.

Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά την ανάπτυξη ενός αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος χαμηλού ύψους. Το σύστημα θα αποτελείται από τεθωρακισμένα επρυστριοφόρα οχήματα τουρκικής κατασκευής επί τον οποίων θα τοποθετηθεί κεραία ραντάρ ιχνηλάτησης, ηλεκτροπτικό σύστημα και τέσσερα βλήματα σε ανακλινόμενους εκτοξευτές που επιτρέπουν στα βλήματα να εκτοξεύονται κάθετα.

Το συνολικό κόστος του δεύτερου προγράμματος φτάνει τα 314,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 121,3 εκατ. ευρώ αφορούν τη σχεδίαση και τα 193,6 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του συστήματος. Και σε αυτό το πρόγραμμα η κρατική εταιρεία Aselsan θα είναι ο βασικός εργολάβος και η επίσης κρατική Roketsan θα αναπτύξει το βλήμα. Συνολικά 18 πυροβολαρχίες θα κατασκευαστούν στο μέλλον.

Το τρίτο συμβόλαιο περιλαμβάνει την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού αυτοκινούμενου επί τροχοφόρων οχημάτων συστήματος μέσου ύψους. Το σύστημα περιλαμβάνει τρείς μονάδες εκτοξευτών ένα ραντάρ έρευνας Kalkan τουρκικής κατασκευής και ένα κέντρο Ελέγχου και Διοίκησης.

ευρώ αφορούν την σχεδίαση και τα 132 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του συστήματος. Ανάδοχοι του προγράμματος είναι η Aselsan και η Roketsan και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται να κατασκευαστούν τρείς πυροβολαρχίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2010 η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με την Aselsan για την ανάπτυξη ενός αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος πυροβόλων συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.Υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 42 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβόλων και 14 αυτοκινούμενα ΚΕΠ.

Και όλα αυτά είναι το έργο μίας κυβέρνησης που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί της Μπαγίς και Νταβούτογλου υποστήριζαν ότι δεν χρειάζονται νέοι εξοπλισμοί ότι οι δαπάνες για νέα οπλικά συστήματα είναι πεταμένα λεφτά και ότι είμαστε φίλοι τελικά οπότε δεν χρειαζόμαστε όπλα.

Τελικά μήπως μας αρέσει να μας περιπαίζουν μπροστά στα μάτια μας ή μήπως είμαστε αφελείς σε σημείο παρεξήγησης ;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: Στην Aselsan ανατέθηκε η ανάπτυξη εγχώριων Α/Α συστημάτων


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", η εταιρεία Aselsan υπέγραψε συμφωνία ύψους 718 εκ. δολλαρίων με την τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων χαμηλού και μέσου ύψους.

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι η σύμβαση υπεγράφη από τον επικεφαλής της SSM Μουράτ Μπαγιάρ, τον πρόεδρο της Aselsan Χασάν Μεμίσογλου και τον γενικό διευθυντή Τσενγκίζ Εργκενεμαν. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η υπογραφή της σύμβασης εντάσσεται στην προσπάθεια εθνικοποίησης της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Βάσει της σύμβασης η Aselsan θα αναπτύξει όλα τα απαιτούμενα συστήματα ραντάρ, ελέγχου πυρός, ελέγχου, διοίκησης και επικοινωνίας, καθώς και τις κεφαλές των βλημάτων και τις ζεύξεις δεδομένων. Η επίσης τουρκική εταιρεία Roketsan, θα λειτουργήσει ως υποκατασκευαστής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα διαθέτουν ένα αντιαεροπορικό σύστημα σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής αποτελεσματικότητας. Η ανάπτυξη και παραγωγή των συστημάτων στην Τουρκία θα εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος, ενώ τα κεφάλαια θα παραμείνουν εντός της χώρας”.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται στην Τουρκία η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και αξίζει να γίνει μια μικρή ανδρομή: Από το 2007-2008 είχαν εκδοθεί προκηρύξεις διαγωνισμών για δύο διακριτά πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα, το "Τουρκικό Σύστημα Αεράμυνας Μέσου Ύψους" (T-MALADMIS) και το "Τουρκικό Σύστημα Αεράμυνας Χαμηλού Ύψους"(T-LALADMIS).

Η προκήρυξη για το T-LALADMIS αφορούσε την προμήθεια 18 αυτοκινούμενων τεθωρακισμένων αντιαεροπορικών συστημάτων (μαζί με υποστηρικτικό υλικό, ανταλλακτικά κλ.), με δικαίωμα προαίρεσης (οψιόν) για άλλα 27 στο μέλλον. Ως υποψήφια για την κατηγορία αυτή φέρονταν συστήματα SHORADS όπως τα Crotale και Tor M1 που διαθέτει η Ελλάδα. Η προκήρυξη για το T-MALADMIS αφορούσε την απόκτηση ενός τάγματος των τριών αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών, περιλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων, ραντάρ, συστημάτων διοίκησης, ελέγχου επικοινωνιών κλπ. Ως υποψήφια για την κατηγορία αυτή φέρονταν συστήματα που συνδυάζουν βλήματα ενεργού καθοδήγησης ραντάρ και βλήματα υπέρυθρης καθοδήγησης, όπως το ισραηλινό SPYDER (βλήματα Derby και Python-5) ή αντίστοιχο σύστημα της Raytheon (βλήματα AMRAAM και AIM-9X).

Ταυτόχρονα η Aselsan, με ξεχωριστό πρόγραμμα, ανέπτυσσε πρωτότυπο για το πρόγραμμα προμήθειας 42 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων με 14 μονάδες διοίκησης και ελέγχου. Τελικώς ανατέθηκε στην Aselsan, εκτός αυτού του προγράμματος, και η κατασκευή των δύο πυραυλικών συστημάτων, που θέτουν πολύ υψηλότερες απαιτήσεις. Η επιλογή αυτή δείχνει αποφασιστικότητα για την ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας, αλλά και τεχνολογική αυτοπεποίθηση.

Η ως τώρα εμπειρία της Aselsan στον τομέα των Α/Α συστημάτων περιλαμβάνει το ραντάρ έρευνας KALKAN (στην ουσία αντίγραφο του αμερικανικού AN-MPQ-64 Sentinel) με εμβέλεια περί τα 40 χλμ., καθώς και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου HERİKKS που φέρεται σε κλωβούς επί οχημάτων και περιλαμβάνει σταθμούς εργασίας, μέσα επικοινωνιών και διασύνδεση (interface) με διαφόρων τύπων ραντάρ. Από άποψη οπλικού συστήματος, η εμπειρία της Aselsan αφορά κυρίως πυροβόλα, καθώς είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των Α/Α πυροβόλων Oerlikon 35 χιλ των ΤΕΔ με ολοκληρωμένο ΣΕΠ δικής της σχεδίασης (ενώ ταυτόχρονα η ΜΚΕΚ αναβάθμισε τα πυροβόλα για τη χρήση πυρομαχικών AHEAD).

Η εμπειρία της Aselsan με πυραυλικά συστήματα περιορίζεται στην εγκατάσταση Stinger τοποθετημένου σε βάθρο (KMS) σε οχήματα M-113 (σύστημα Atilgan) και Defender (σύστημα Zipkin), και απέχει πολύ από την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πυραυλικού συτήματος μέσου βεληνεκούς. Στον τομέα αυτόν προφανώς προορίζεται να συνεισφέρει σημαντικά η Roketsan, αλλά οι απαιτήσεις των συστημάτων αυτής της κατηγορίας είναι κορυφαίες και δεν είναι βέβαιο αν οι τουρκικές βιομηχανίες μπορούν να ανταποκριθούν. Επομένως κρίνεται πιθανή η συνεργασία με ξένες εταιρείες.

Ασχέτως αυτού, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αυτοπεποίθηση και οι φιλοδοξίες δε λείπουν από τους γείτονες...

http://www.enkripto.com/2011/06/aselsan.html

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP