Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ


Όχι από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών (ΥSK) στην χρήση δεύτερης γλώσσας στις εκλογές

Και στις φετινές εκλογές απαγορεύτηκε η προεκλογική προπαγάνδα στα κουρδικά. Το ΥSK ανακοίνωσε πως η προπαγάνδα που θα κάνουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι ¨θα βασίζεται στην χρήση των τουρκικών¨. Με βάση την απόφαση του ΥSK που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, η προεκλογική προπαγάνδα κομμάτων και υποψηφίων αρχίζει σήμερα. Η προπαγάνδα θα μπορεί να γίνεται μέχρι την 11η Ιουνίου ώρα 18.00.

http://tourkikanea.gr/2011/03/18/ysk/#more-4475

Read more...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 10-3-2011

Η σύζυγος του υπουργού εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Σάρα Νταβούτογλου, στις 09 Μαρτίου 2011, ημέρα Τρίτη, επισκέφθηκε τον Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης. Εκεί την υποδέχτηκαν νέα κορίτσια με τοπικές ενδυμασίες. Αργότερα η Νταβούτογλου περιηγήθηκε την έκθεση που ετοίμασαν οι δασκάλες Μεντιχά Μπεκίρογλου, Εμινέ Χουσεΐν, Αϊλά Αλή και οι μαθητές του Φροντιστηρίου Κοπτικής Ραπτικής, το οποίο δραστηριοποιείται υπό την σκέπη του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Καθήμενη στον χώρο διακόσμησης του ιστορικού σπιτιού που έχει δημιουργηθεί, ενημερώθηκε από τις δασκάλες σχετικά με τα έργα τους. Στην συνέχεια, η Σαρα Νταβούτογλου, περιηγήθηκε τον χώρο όπου βρίσκονται τα δημιουργήματα κεραμικής της καλλιτέχνιδας Ζεϊνέπ Τεφίκογλου και τον χώρο έκθεσης κοσμημάτων της Σουκράν Σαλίχογλου παίρνοντας πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό των κοσμημάτων. Μελέτησε και τις εργασίες που έκαναν η Φουσούν Σουκά και η Ασλή Αλή. Μετά από τις επισκέψεις στην έκθεση, μεταξύ των δασκάλων και της κυρίας Νταβούτογλου έγινε προσφορά δώρων.

Από τον πρόεδρο του συλλόγου , Σαμή Αλή Τοραμάν, η Σαρέ Νταβούτογλου ενημερώθηκε σχετικά με τις εργασίες που γίνονται. Έγινε εν συντομία αναφορά στα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Δυτική Θράκη. Τονίστηκε ότι στα δημοτικά σχολεία δεν έχουν απομείνει δάσκαλοι προσοντούχοι απόφοιτοι Τουρκίας και πως στους νεότερους δεν έχουν ανατεθεί καθήκοντα. Συζητήθηκε ότι πρέπει να ανατεθούν καθήκοντα στους προσοντούχους αποφοίτους των σχολών της Τουρκίας.

Η Σάρα Νταβούτογλου αργότερα πέρασε στο τμήμα των αυτιστικών παιδιών, όπου ενημερώθηκε από τις δασκάλες Νιλάϊ Μουμίν και Σεβγκή Μολλά σχετικά με την εκπαίδευση τους στην Δυτική Θράκη. Τέλος, η Νταβούτογλου, στην Ένωση Τούρκων Δασκάλων συζήτησε με τις δασκάλες και ενημερώθηκε σχετικά με την Δυτική Θράκη.

http://tourkikanea.gr/

Read more...

ΝΕΒΡΟΖ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ


Εφ. Ραντικάλ 19-3-2011

Το Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ και η στρατιωτική ηγεμονία

Το Κουρδικό πρόβλημα και ο μιλιταρισμός είναι σαν ¨αντίδοτο το ένα του άλλου¨. Εάν επιθυμείτε λύση στο κουρδικό είναι ανάγκη να αντιμετωπίσετε και τον μιλιταρισμό. Το Ντιγιαρμπακίρ ετοιμάζεται για το Νεβρόζ. Το Ντιγιαρμπακίρ ετοιμάζεται να αναδείξει τον εαυτό του σε μια εποχή που γίνεται προσπάθεια το κουρδικό να το κρύψουν κάτω από το χαλί. Το Ντιγιαρμπακίρ είναι μια πόλη σύμβολο των πόνων και των αιτημάτων για ελευθερία. Οι Κούρδοι αυτήν τη Κυριακή θα εκφράσουν ξανά τα πολιτικά τους αιτήματα. Εκατοντάδες Κούρδοι πολιτικοί ως αποτέλεσμα της παραδοσιακής πολιτικής του καθεστώτος και του μιλιταρισμού, βρίσκονται στην φυλακή. Νέες κουβέντες για το θέμα της μητρικής γλώσσας δεν λέγονται, και νέες ιδέες δεν παράγονται. Στον κόσμο του Ντιγιαρμπακίρ υπάρχει η αντίληψη πως μετά τις εκλογές το κουρδικό θέμα εξοβελίστηκε.

Η δεκαετία του 90 ήταν μια από τις περιόδους που είχε κορυφωθεί η στρατιωτική ηγεμονία πάνω στην πολιτική. Η τάση των κυρίαρχων δυνάμεων να καταπνίξουν τα κουρδικά αιτήματα για ελευθερία, διασφάλισε ένα απεριόριστο πεδίο δράσης για τους στρατιωτικούς.

Καιρός για αντιμετώπιση του μιλιταρισμού

Η Τουρκία πορεύεται προς τις εκλογές σε μια από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις της με την ¨στρατιωτική ηγεμονία¨. Ένα από τα κύρια στοιχεία της στρατιωτικής ηγεμονίας ήταν αυτά που γίνονταν σε βάρος των Κούρδων. Οι πραξικοπηματίες και τα μέλη της Εργκενέκον τις περισσότερες φρικαλεότητες τις έκαναν καταπνίγοντας τα αιτήματα των Κούρδων. Αποκαλύφθηκε ότι η σφαγή στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ της Μαλάτιας αποτελούσε τμήμα ενός συλλογικού πραξικοπήματος. Ήταν φανερό πως αυτό το περιστατικό δεν ήταν αποτέλεσμα πράξεων των πέντε ¨ανόητων¨ παιδιών. Θέλησαν όμως να το παρουσιάσουν έτσι. Και το έκαναν για 4 χρόνια. Εάν συνεχιστεί αυτή η αναμέτρηση με τον μιλιταρισμό, τότε η δίκη για την δολοφονία του Χραντ Ντινκ θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της.

Το κόμμα ΑΚΠ, Κούρδοι και το κόμμα CHP

Το κατά πόσο ένα κόμμα είναι φιλολαϊκό, ανανεωτικό και υπέρ των ελευθεριών, μπορεί να το αντιληφθεί από την στάση του έναντι του κουρδικού θέματος και του μιλιταρισμού. Το Κουρδικό πρόβλημα και ο μιλιταρισμός είναι σαν ¨αντίδοτο το ένα του άλλου¨. Εάν επιθυμείτε λύση στο κουρδικό είναι ανάγκη να αντιμετωπίσετε και τον μιλιταρισμό. Τα δύο αυτά θέματα πάντοτε προχωρούσαν μέσα σε μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Το κόμμα ΑΚΠ τους τελευταίους μήνες δίνει μια εικόνα απομάκρυνσης από την παρελθούσα απόδοση του. Ενώ βλέπουμε το κόμμα CHP να κάνει ενδιαφέροντα ανοίγματα. Έκπληξη προκάλεσε ότι το κόμμα ΑΚΠ υιοθέτησε μια καθεστωτική συμπεριφορά απέναντι στο σχέδιο για την θητεία του CHP. Και ενώ το κόμμα CHP (υπό την επίδραση της στάσης του στην υπόθεση Εργκενέκον) παίρνει ρίσκα με βήματα που προκαλούνε έκπληξη, βλέπουμε ότι το κόμμα ΑΚΠ δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψην του αυτά τα βήματα.

Ματιά για λύση στο Ντιγιαρμπακίρ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αύριο θα βγούνε στην πλατεία ζητώντας ¨λύσεις¨. Θα εκδηλώσουν την υποστήριξη τους στους Κούρδους πολιτικούς που ρίχθηκαν στις φυλακές με την δικαιολογία να σωθούνε οι ¨καλοί Κούρδοι¨ από τους ¨κακούς Κούρδους¨. Αν κοιτάξετε το Ντιγιαρμπακίρ με φιλική ματιά μπορείτε να ανιχνεύσετε την ειρήνη. Αν το δείτε με αρνητική σκοπιά, τότε τα ¨στρατιωτικά μέτρα¨ και οι μιλιταριστικές προσεγγίσεις σας φαίνονται συμπαθητικές. Η διοίκηση του ΑΚΠ μετά από την επιτυχία του στο δημοψήφισμα και υπό την επίδραση των δημοσκοπήσεων έχει υποπέσει σε εφησυχασμό. Έχει την ψυχολογία πως « Εφόσον δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από εμάς, δεν υπάρχει ανάγκη να πάρουμε περισσότερα ρίσκα ζορίζοντας περαιτέρω το κατεστημένο».

Όμως μια από τις ισχυρές συνιστώσες που έφεραν τον Ταγίπ Ερντογάν έως σήμερα ήταν η σταθερή του στάση απέναντι στο κατεστημένο και στον μιλιταρισμό, η με τα δικά του λόγια ¨όρθια στάση¨ . Η κοινωνία συνδέθηκε συναισθηματικά με αυτήν του την ενεργητικότητα. Την οποία όμως τις τελευταίες μέρες δεν την βλέπουμε στην συμπεριφορά του στα θέματα της στρατιωτικής θητείας και του κουρδικού. Η στάση που τήρησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τις απαντήσεις που έδωσε στον Κιλιτσντάρογλου για τα θέματα της στρατιωτικής θητείας και της μητρικής γλώσσας, μπορεί να εκληφθεί ως σταθερή στάση όχι ενάντια στο κατεστημένο, αλλά ενάντια στον λαό.

http://tourkikanea.gr/2011/03/19/nevroz-2/#more-4490

Read more...

ΜΠΑΖΑΑΡ ΣΤΟ ΔΕΡΕΙΟ


Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 19-3-2011

Η καρδιά της Δυτικής Θράκης χτύπησε στο Μέγα Δέρειο !


Πραγματοποιήθηκε σήμερα μπαζάαρ στο χωριό Μεγάλο Δέρειο που βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου. Το μπαζάαρ οργανώθηκε από τις γυναίκες του χωριού προς όφελος του τζαμιού του χωριού. Στην εκδήλωση που γινόταν για πρώτη φορά μετείχαν η υποπρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Φ. Μπερίν Οκούρ, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραίμ Σερίφ, ο αντιπρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλητσαβούς, η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του Μειονοτικού εκπαιδευτικού και πολιτιστικού συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρος του ιδρύματος προστασίας του τεκκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, η πρόεδρος του τομέα γυναικών του Συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Νετσλά Τσαβούς, η πρόεδρος του τομέα γυναικών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Ελμάς Χουσμένογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου G.A.T Ιρφάν Τσακίρ και πολλά άτομα από τα γύρω χωριά.

Στα σταντ που στήθηκαν στην πλατεία του χωριού μπορούσε να βρει κανείς τα πάντα. Γυναίκες του Μεγάλου Δερείου μέσα σε ενότητα και ομοψυχία πουλούσαν είδη που είχαν συγκεντρώσει από εμπόρους και φαγητά που είχαν ετοιμάσει.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος στο τέλος του μπαζάαρ τα σταντ έμειναν κενά. Ο κόσμος που ήρθε με λεωφορεία από την Κομοτηνή και από τα γύρω χωριά έδειξε ξανά την αλληλεγγύη του στον κόσμο της περιοχής. Η ενότητα και η ομοψυχία που επέδειξε ο κόσμος της περιοχής του Μεγάλου Δερείου, ήταν σαν μια απάντηση στα αρνητικά περιστατικά που υπήρξαν στο παρελθόν.

Στο γεύμα που δόθηκε προς τιμήν των καλεσμένων η υποπρόξενος Φ. Μπερίν Οκούρ ευχαρίστησε τον κόσμο της περιοχής για την πρόσκληση. Ο πρόεδρος του κόμματος DEB δήλωσε πως πάντα βρίσκονται στο πλευρό του κόσμου της περιοχής και πως το κόμμα DEB θα ανοίξει την τρίτη του τοπική οργάνωση στο Μεγάλο Δέρειο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ είπε το καλό νέο πως τέτοιες εκδηλώσεις θα οργανώνονται πιο συχνά. Ο αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μπεκίρ Μουσταφάογλου ανέφερε πως οι Τούρκοι στον βορά και στον νότο της Αλεξανδρούπολης, βίωσαν όπως και στο παρελθόν την ενότητα και την ομοψυχία τους.

Αργότερα οι καλεσμένοι όλοι μαζί, έκαναν μια μικρή βόλτα από τον δρόμο όπου βρίσκεται το τζαμί και το σχολείο του χωριού. Με επιτυχία περατώθηκε ένα ακόμη μπαζάαρ που για μέρες κατηγορούνταν από τον φανατικό ελληνικό τύπο. Ο κόσμος μας για μια ακόμη φορά απέδειξε το σεβασμό και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για ιερούς χώρους όπως τα τζαμιά.

http://tourkikanea.gr

Read more...

Όχι της Τουρκίας σε συμμετοχή της σε επιχείρηση στη Λιβύη.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

H Toυρκία ξεκαθάρισε οτι είναι εναντίον αεροπορικής επέμβασης στη Λιβύη. Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν με γραπτή ανακοίνωση τόνισε οτι στηρίζει την απόφαση του ΟΗΕ αλλά επανέλαβε την άποψη κατά της αεροπορικής επέμβασης στη χώρα. Με διπλωματική γλώσσα το γραφελιο του Ερντογάν αναφέρει ” Είχαμε τονίσει οτι στηρίζουμε την απόφαση της 12ης Μαρτίου για καθορισμό ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Παράλληλα είχαμε τονίσει οτι είμαστε εναντίον της ξένης επέμβασης στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούμε την παύση πυρος, και να σταματήσει η αιματοχυσία. Επιθυμούμε την άμεση έναρξη προπσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή και να ακουστούν τα αιτήματα του λαού για αλλαγή.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Απειλεί με πόλεμο ο Ντενκτάς


Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κύπρο από τις δηλώσεις του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, καθώς σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Τουρκία θα πρέπει να παρεμποδίσει τις μονομερείς έρευνες των Ελληνοκυπρίων για πετρέλαιο και εάν δε συμμορφωθούν τότε θα επέμβει ο τουρκικός στόλος.

Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Σημερινή και Κίπρις, ο Ντενκτάς είπε πως ο Ελληνοκύπριοι με την ένταση που υπάρχει ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και προχώρησαν σε αναζήτηση πετρελαίου τονίζοντας ότι “προσπαθούν να διαμηνύσουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι κυρίαρχοι όλης της Κύπρου”.

Ο ίδιος είπε μεταξύ των άλλων πως στο παρελθόν η Τουρκία ενήργησε αυστηρά σε παρόμοιες περιπτώσεις ενώ ζήτησε από την Άγκυρα να κάνει συμφωνίες με το ψευδοκράτος, αντίστοιχες των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ.
Ο Ντενκτάς σημείωσε ακόμη πως ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει να λυθεί το Κυπριακό και πως “έφθασαν στη σημερινή πολιτική συγκυρία ροκανίζοντας το χρόνο και διαδίδοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη”. Παράλληλα, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η Ε.Ε. μοιράζει χρήματα σε ένα κράτος, όπως το ψευδοκράτος, που δεν αναγνωρίζει.
Ζήτησε τους… μάγκες (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) να δείξουν τη μαγκιά τους απέναντι στους Ελληνοκυπρίους, το Ισραήλ και την Ε.Ε. Μάλιστα, στο θέμα του Βαρώσι είπε πως είναι μια περιοχή που “σφετερίστηκαν τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ”.
Όσον αφορά το άνοιγμα των λιμανιών, είπε πως η Τουρκία “θα πρέπει να επιμένει όπως, για να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκυπρίους, η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος”.
Για τις συμφωνίες της Κύπρου με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο μίλησε ο υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Είπε χαρακτηριστικά πως “οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους στο θέμα των φυσικών πόρων”, σημειώνοντας ότι το κατοχικό καθεστώς έχει συγκεκριμένη πολιτική για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Ακόμη, προσέθεσε πως είναι απαράδεκτο η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με το Ισραήλ για την ΑΟΖ “εκμεταλλευόμενη τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ”, ζητώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια να λογικευτεί η… Ισραηλινή βάση στην Κύπρο.

Read more...

“Η Τουρκία θα φτιάξει τον πιο ασφαλή πυρηνικό σταθμό του κόσμου”!


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Επιμένει η Άγκυρα στην επιλογή της να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας και ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δείχνει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση για την ασφάλεια των σταθμών. Μιλώντας στην εφημερίδα Radikal o Γιλντίζ τονίζει “οι πυρηνικοί σταθμοί που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία θα είναι πιο ασφαλείς απο τους υπολοίπους σε όλο τον κόσμο καθώς θα είναι νεας τεχνολογίας” και διευκρινίζει πως για την ασφάλεια θα προβλεφθούν όλα τα ενδεχόμενα κατασορφής. Ο ίδιος πάντως παραδέχεταιοτι η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης πυρηνικής καταστροφής κατι το οποίο θα έπρεπε να υπήρχε μετα το Τσερνόμπιλ το 1986. Ο Γιλντίζ υποστηρίζει οτι ήδη και αυτό το σχέδιο ετοιμάζεται και θα είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/19/72407/

Read more...

Τι κρύβει η ελληνική σιωπή στις προκλήσεις Νταβούτογλου


Απορίες και έντονες ανησυχίες προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή της ελληνικής πλευράς απέναντι στην πολύκροτη...επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εξωτερικών ούτε κανένας άλλος τόλμησε να πει οτιδήποτε επί της ουσίας. Είναι, βέβαια, προφανές πως δεν αιφνιδιάστηκαν. Διότι όλα όσα είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου τα ήξεραν πολύ καλά. Είναι, άλλωστε, ελάχιστα σε σχέση με τις θέσεις που αναπτύσσει και τις αξιώσεις που προβάλλει η αντίπερα όχθη στις λεγόμενες διερευνητικές επαφές.

Ο Τούρκος υπουργός θέλησε προφανώς να ξεδιπλώσει δημόσια την πάγια επιχειρηματολογία της χώρας του. Να φέρει στο φως και να εντάξει στο δημόσιο διάλογο κάποια από τα πολλά ζητήματα του μυστικού ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τα «Επίκαιρα» αυτής της εβδομάδας αποκαλύπτουν όλο τα παρασκήνιο από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

epikaira

Read more...

Οι επιπτώσεις της τοποστρατηγικής στη Θράκη


Ν. Λυγερός

- Η τοποστρατηγική δεν λειτουργεί μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον Καύκασο και στο θέμα του Κουρδικού με την έννοια του τριπλού σημείου επαφής. Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο να έχει συνέπειες και στη Θράκη, όχι μόνο στη Δυτική, αλλά και στην Ανατολική. Το βασικό στοιχείο της εφαρμογής της είναι η Συνθήκη Βερολίνου (1. 2.) του 1878 κι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Για να γίνουν όμως κατανοητές οι επιπτώσεις της στη Θράκη, δεν αρκεί να σκεφτόμαστε ελλαδικά. Πρέπει να κάνουμε μία ευρωπαϊκή υπέρβαση, για να αγγίξουμε και το πρόβλημα της βαλκανοποίησης.

Το ιστορικό πλαίσιο, όπου έρχονται σε σύγκρουση η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η Ρωσική Αυτοκρατορία κι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι πολύτιμο, ειδικά αν αντικαταστήσουμε την πρώτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι βέβαια ως Αυτοκρατορία με την κλασική έννοια, αλλά ως τοποστρατηγική οντότητα με τη δυναμική της. Μπορεί η σύγκρουση να μην είναι ορατή σε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο αόρατο της νοητικής στρατηγικής. Στην πραγματικότητα, καθώς η Θράκη αποτελεί ιστορικό στόχο, υπάρχουν και πιέσεις και τριβές. Επιπλέον, λόγω της προβληματικής ανταλλαγής πληθυσμού, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρισκόμαστε τελικά σε ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μοντελοποιηθεί και μέσω της θεωρίας γραφημάτων. Μια ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει ήδη στον τομέα της επιδημιολογίας όσον αφορά στην ιστορική μαύρη πανούκλα. Σε αυτήν την περίπτωση, η μοντελοποίηση ασκείται πάνω στους ασθενείς κι η ασθένεια θεωρείται ως επιφαινόμενη. Σε αυτό το νέο πεδίο μπορεί να μελετηθεί κι η εξάπλωση του προβλήματος. Οι περιοχές μπορεί να ερμηνευτούν ως κυψέλες νέων διαγραμμάτων Voronoi, τα οποία εφαρμόζονται πάνω σε πληθυσμό κι όχι περιοχή, τουλάχιστον αρχικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ερμηνεύσουμε αποτελεσματικά και την εμμονή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να διατηρήσει μια συνεκτικότητα με τη Νότιο Βουλγαρία, θυσιάζοντας τη Βόρεια, για να έχει άμεση πρόσβαση στα Βαλκάνια. Τα προβλήματα που παράγονται στη Θράκη δεν είναι μόνο ανάλογα με αυτά που προέκυψαν στην Ίμβρο, στη Τένεδο και στην Κύπρο. Η αλλοίωση του πληθυσμού δεν είναι η μοναδική τεχνική που εφαρμόζεται, διότι η Θράκη έχει ένα μέγεθος και μια τοποθεσία, όπου δεν επαρκεί. Στην πραγματικότητα, οι εσωτερικές τριβές ακολουθούν και τη θεωρία περί πολέμου του Clausewitz. Η μελέτη της περιοχής με μια τοποστρατηγική προσέγγιση, θυμίζει την Αρμενία και τα προβλήματά της όσον αφορά στον πληθυσμό. Επιπλέον, η παρουσία κι ο όγκος της πρώτης στρατιάς εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μια φυσιολογική ενίσχυση της πίεσης. Η αλλαγή φάσης δεν είναι τόσο αδύνατη όσο νομίζουν ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα, όσο θέλουν να το πιστεύουν μερικοί. Η Ανατολική Θράκη χάθηκε από λανθασμένες εκτιμήσεις, λόγω της επικέντρωσης του προβλήματος πάνω στη Σμύρνη. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ανάλογα λάθη για τη Δυτική Θράκη. Εργαλεία έχουμε, θεωρίες έχουμε απλώς πρέπει να έχουμε και τη βούληση.


lygeros

Read more...

Τουρκία: Εξελίξεις στο πρόγραμμα προμήθειας αντιαεροπορικών


Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα απόφαση σχετικά με την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μακράς εμβέλειας, πιθανότατα θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Αρκετοί τοποθετούν χρονικά την απόφαση που θα λάβει το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας το οποίο θα επιβλέψει και τους όρους συνεργασίας των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών με τον τελικό προμηθευτή, περί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Υποψήφια προς προμήθεια συστήματα είναι το Patriot PAC-3 από τις ΗΠΑ, το S-300 και ίσως το S-400 από τη Ρωσία (αν τελικά δοθεί η άδεια εξαγωγής του στην Τουρκία), το γαλλο-ιταλικό SAMP/T Aster 30 και το HQ-9 από την Κίνα. Το σύστημα θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες, οι οποίες θα είναι ξέχωρες από αυτές που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ και παρά το ότι ίσως τοποθετηθεί σε τουρκικό έδαφος το ραντάρ του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της συμμαχίας.

defencepoint

Read more...

Φιάσκο η πρώτη δοκιμή του τουρκικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους!


Δεν είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που προσπαθούν να φτιάξουν οι γείτονες μας στην Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία. Κατα τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης του τουρκικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους “Hürkuş”, o κυβερνήτης θέλησε να κάνει μανούβρες, μόλις το αεροσκάφος γυρισε ανάποδα, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός εκτόξευσης του πιλότου. Ο κυβερνήτης άρχισε την κάθετη πτώση απο τα περίπου 3000 μέτρα και πρόλαβε να ανοίξει το αλεξίπτωτο του.

Δεν τραυματίστηκε σοβαρά, όμως το αεροσκάφος καταστράφηκε. Τωρα στην ΤΑΙ ψάχνουν τα αίτια της συτγκεκριρμένης βλάβης για ανα καταφέρουν να “απογειώσουν” το σχέδιο παραγωγής του τουρκικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους.

onalert

Read more...

Παπούλιας: «Ο Ερντογάν να το σκεφτεί πολλές φορές για τα πυρηνικά»


Αντίθετος με τα σχέδια της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Θέλω να πω ότι είναι ακατανόητο αυτή την στιγμή, όταν έχουμε αυτή την καταστροφή που έχει συγκλονίσει όλους μας στην Ιαπωνία με τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, η Τουρκία να θέλει να χτίσει σε σεισμογενή περιοχή τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα. Και αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει γιατί είναι απέναντι από τη Ρόδο. Πρέπει ο κ. Ερντογάν να το σκεφτεί πολλές φορές γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέμβουν για να μην έχουμε μια καταστροφή που θα είναι στην αυλή μας, στο κατώφλι μας», είπε ο κ. Παπούλιας, που επισκέφτηκε την Τανάγρα μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


newstoday

Read more...

«Ιδιωτικές επισκέψεις» σε «ανοιχτόκαρδους» γείτονες


*Του Σάββα Δ. Βλάσση

Ήλθε για άλλη μια φορά ο Νταβούτογλου στην Θράκη, στο πλαίσιο νέας «ιδιωτικής επισκέψεως». Σειρά τώρα για μια νέα «ιδιωτική επίσκεψη», στην Δωδεκάνησο. Και καθώς την προηγουμένη, είχε επισκεφθεί την Ρόδο, αυτή την φορά ίσως προτιμήσει την Κω. Προσεκτικοί οι Τούρκοι, δεν αναφέρονται σε τουρκικό πληθυσμό, όταν μιλούν για την Δωδεκάνησο. Μιλούν για κατοίκους «τουρκικής κουλτούρας», σύμφωνα με το ευρύτερο όραμα των νεο-οθωμανών περί γειτόνων «στρατηγικού βάθους» – λέγε με περιοχές ελεγχόμενες από την νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

Το παιχνίδι στην Δωδεκάνησο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Μεθοδικοί οι Τούρκοι, περιμένουν πότε θα αναλάβει την εξουσία νέα ελληνική κυβέρνηση με διάθεση να τα «βρει», ώστε να πετύχουν την ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματός τους, ως ένδειξη «καλής θελήσεως»… Για να «πέσει» μετά επάνω στον τυπικό τοίχο των τουρκικών αμετακίνητων θέσεων και να συμμαζευτεί άτακτα. Δεν πειράζει όμως, διότι οι Τούρκοι θα έχουν πετύχει αυτό το, έστω μικρό, βήμα που θα τούς φέρει πιο κοντά στον στόχο τους, ενώ οι Έλληνες σύντομα θα το… ξεχάσουν, μέχρι να αναλάβει την εξουσία ο επόμενος «ανοιχτόκαρδος» ηγέτης τους.


Η Τουρκία κλιμακώνει πλέον την εκμετάλλευση της άρσεως του άρθρου 19 που προέβλεπε ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγενείας. Το υπ’ όψιν άρθρο, προέβλεπε ότι Έλληνες πολίτες οι οποίοι αναχωρούσαν από την χώρα χωρίς προοπτική επανόδου, αυτομάτως έχαναν την ελληνική ιθαγένεια. Το άρθρο 19 αποτελούσε την ασφαλιστική δικλείδα του ελληνικού κράτους, διότι με τις διαγραφές όσων μουσουλμάνων έφευγαν για την Ευρώπη ή την Τουρκία, όλες αυτές τις δεκαετίες συγκρατήθηκε ο αριθμός των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε χαμηλά επίπεδα, σε Θράκη και Δωδεκάνησο, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες διακρίνονται ακόμη από δυναμική τάση γεννητικότητος. Επί σειρά ετών η Άγκυρα ζητούσε την κατάργηση του άρθρου 19 (στην ουσία επέμβαση στα εσωτερικά γειτονικής χώρας) βλέποντας ότι ενώ αυτή ξεφορτώθηκε την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, δεν μπορούσε να ενισχύσει την πίεσή της μέσω της μουσουλμανικής μειονότητος στην Θράκη, ενώ στην Δωδεκάνησο το μουσουλμανικό στοιχείο παρέμενε αμελητέο.

Μέχρι που εμφανίσθηκε ο νέος «ανοιχτόκαρδος» Έλληνας ηγέτης, ο οποίος στο πλαίσιο βελτιώσεως του κλίματος αποφάσισε να «χαρίσει» κάτι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν αυτή που κατήργησε το άρθρο 19.

Έκτοτε, ξεκίνησε μια οργανωμένη εκστρατεία από την Τουρκία, ώστε να ενισχυθεί το μουσουλμανικό στοιχείο στην Ελλάδα. Πώς; Με την σταδιακή εικονική «επιστροφή» όλων όσων έφυγαν από την Ελλάδα. Η διαδικασία απλή. Εφόσον το τουρκικό κράτος επιδοτεί μυστικά «ιδιωτικές επισκέψεις» στην Θράκη ή την Δωδεκάνησο (χαζοί είναι να μην κάνουν τσάμπα διακοπές;), οι επίγονοι εμφανίζονται και ζητούν εφαρμογή του άρθρου 1 του Κώδικος Ελληνικής Ιθαγενείας. Τί προβλέπει αυτό; Ότι τα τέκνα Έλληνος ή Ελληνίδος λαμβάνουν αμέσως την ελληνική ιθαγένεια. Έτσι, μουσουλμάνοι που εδώ και δεκαετίες ζουν, κυρίως στην Τουρκία, ξαφνικά «αναζητούν» τις ρίζες τους στην Ελλάδα και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αναγραφή στα Μητρώα Αρρένων των παραπάνω περιοχών, κάποιου παππού ή πατρός και αντιστοίχως στα Δημοτολόγια γιαγιάς ή μητρός, τότε αυτομάτως οι επίγονοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια…

Το φαινόμενο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, όσο οι επόμενοι «ανοιχτόκαρδοι» Έλληνες ηγέτες ενθαρρύνουν την εφαρμογή των υποβολιμαίων σχεδίων της Τουρκίας. Οι Τούρκοι που ξαφνικά «θυμήθηκαν» τις ελληνικές ρίζες τους, πυκνώνουν τις «ιδιωτικές επισκέψεις» τους στην Ελλάδα, μην διστάζοντας ακόμη και να υποβληθούν σε δικαστικά έξοδα προκειμένου να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο: σε μερικά χρόνια, στην Δωδεκάνησο θα εμφανίζεται μουσουλμανική μειονότητα μερικών δεκάδων χιλιάδων, ασχέτως εάν αυτοί διαμένουν μονίμως στην Τουρκία ή αλλού. Αυτό που θα μετράει στα αιτήματα με τα οποία θα αρχίσει να βομβαρδίζει η Τουρκία τους διεθνείς οργανισμούς, θα είναι τα νούμερα που θα «φαίνονται» στα επίσημα χαρτιά και αυτά θα βλέπουν και οι ξένοι.

Η αυτοαφοπλισμένη ελληνική πολιτεία, κάθεται και παρακολουθεί, δίχως τα αρμόδια όργανά της να μπορούν να αντιδράσουν. Οι απέναντι εργάζονται μεθοδικά και υπομονετικά. Οι δικοί μας, και ανυπόμονοι είναι, και αιθεροβάμονες και, φυσικά… «ανοιχτόκαρδοι».

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Read more...

Dalaman και Τουρκική Ναυτική Αεροπορία


Καθώς η κυβέρνηση ΓΑΠ προχωρά στο ολισθηρό μονοπάτι των απευθείας διαπραγματεύσεων καθίσταται ολοένα και πιο προφανής η στρατηγική σημασία της ευρύτερης περιοχής του ακριτικού Καστελλόριζου για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή. Η μικρή αυτή νήσος στέκει σιωπηλος φρουρός στις εσχατιές του Αρχιπελάγους, επι του νοητού άξονα Ρόδου-Κύπρου, απεχοντας 160 και 67 ναυτικά μίλια αντιστοίχως απο Πάφο και Ρόδο.

Η ανάδειξη του ζητήματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μέσω των επιδέξιων κινήσεων του Κυπριακού ΥΠΕΞ αλλά και των αποκαλύψεων Λυγερού/Κωνσταντακόπουλου, έστρεψαν για ακόμα μια φορά την προσοχή της κοινής γνώμης στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, η στρατηγική θέση του οποίου επιτρέπει την σύνδεση Κυπριακής και Ελλαδικής ΑΟΖ (όποτε αποφασισθεί η ανακήρυξη της δεύτερης..) και περιορίζει την αντίστοιχη τουρκική περιοχή αποκλειστικών δικαιωμάτων.


Ο έλεγχος της θαλάσσιας έκτασης νοτίως της Μεγίστης υπήρξε ανέκαθεν ανάμεσα στις προτεραιότητες της Άγκυρας πολύ πρίν ανακύψει το ζήτημα των κοιτασμάτων, ήδη απο τις αρχές της δεκαετίας του 90', όταν άρχισε να αχνοφαίνεται η πρόθεση της τότε Ελληνικής ηγεσίας να διακηρύξει το (ξεχασμένο πλεόν) Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διακήρυξη του ΕΑΧ (1993), συνοδεύτηκε τα χρόνια που ακολούθησαν απο μία αποφασιστική ενίσχυση του Νοτίου Τομέα απο πλευράς ΠΑ, η οποία όπως ήταν φυσικό θορύβησε σφόδρα την Άγκυρα.

Η τουρκική απάντηση ήρθε υπο την μορφή της ενίσχυσης κρίσιμων εγκαταστάσεων κατα μήκος των μικρασιατικών ακτών, με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο σε θάλασσα και αέρα καθώς και την προβολή της απαιτούμενης ισχύος εάν και εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο απο το τουρκικό επιτελείο.

Η υλοποίηση του πρώτου σκέλους ήλθε υπο την μορφή της ανάπτυξης σειράς σταθμών ραντάρ σε καίρια σημεία κατα μήκος της ακτογραμμής της Λυκίας και τα κατεχόμενα, ενδεικτικά αναφέρουμε :

* τον σταθμό ραντάρ Kas απέναντι απο το Καστελλόριζο (202 Nu.Lı Kaş Radar K.Lığı) o οποίος στεγάζει τρισδιάστατο ραντάρ ΗR-3000 με ενδεικτική εμβέλεια 310νμ,
* τον αντίστοιχο σταθμό ραντάρ του προγράμματος Uzun Ufuk που εδρεύει στην ίδια περιοχή
* δύο σταθμούς ραντάρ στην περιοχή Ανεμουρίου (Anamur) πλησίον της Μερσίνας, με συστήματα ΤΡS-117 και TRS-22XX (111,230 Hava Radar K.Lığı)
* σταθμό ραντάρ TRS-22XX στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου (1,2), ιδίου τύπου με το σύστημα της Κνιδού. (Βλέπε : To TRS-22XX της Datca)


, καθώς και την ενίσχυση των αεροπορικών βάσεων Dalaman και Αττάλειας στις οποίες είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο σημείωμα (βλέπε : Αεροπορική βάση Dalaman : ένας γνωστός-άγνωστος ). Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά συνέχισε ακάθεκτη την προσπάθεια ενίσχυσης των εγκαταστάσεων που θα της επέτρεπαν να αντιμετωπίσει πιθανή αεροπορική εμπλοκή της ΠΑ στην Κύπρο ακόμα και μετά την υπονόμευση και την σταδιακή εγκατάλειψη του ΕΑΧ απο την κυβέρνηση Σημίτη.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την επέκταση των εγκαταστάσεων του Dalaman που αποτελεί και το θέμα του παρόντος σημειώματος, ήδη απο τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε επισημάνει ότι αυτές πιθανώς να σχετίζονται με την παρουσία μέσων ναυτικής συνεργασίας του ΤΝ :

Η προσπάθεια ενίσχυσης των εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης όμως δεν σταματάει εδώ. Μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής των ενισχυμένων καταφυγίων ,στα μέσα του 2008 μια νέα επέκταση αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά. Σειρά παίρνουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες νοτίως του συμπλέγματος HAS με το μπάζωμα του παρακείμενου ρέματος, πάντα εντός της περιμέτρου της βάσης (η οποία εφάπτεται σχεδόν με την θάλασσα). Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών ξεκινά η κατασκευή συγκροτήματος κτηρίων, πίστας apron καθώς και του απαραίτητου συνδετήριου τροχοδρόμου. Τα συγκεκριμένα έργα είναι ακόμα υπο κατασκευή(βλέπε φωτ. στο τέλος του άρθρου), πιθανώς δε να σχετίζονται με το πρόγραμμα Meltem II/III. (Αεροπορική βάση Dalaman : ένας γνωστός-άγνωστος)

Ένα χρόνο μετά το εν λόγω σημείωμα η βάση ναυτικής αεροπορίας Dalaman έχει ήδη αρχίσει να φιλοξενεί τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ε/π του Τουρκικού Ναυτικού, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες που δημοσιεύει το Εν Κρυπτώ. Η ενίσχυση του στόλου του ΠΝ με υποβρύχια τεχνολογίας ΑΙΡ προφανώς και δεν πέρασε απαρατήρητη..

Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που στεγάζουν την μοίρα ναυτικής αεροπορίας Νταλαμάν (Dalaman Deniz Hava Harekat Üssü) διήρκεσε απο τον Γενάρη του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2010. Έλαβε χώρα η κατασκευή ενός κυρίως υποστέγου, συγκροτήματος κτιρίων διοίκησης και ενδιαίτησης προσωπικού, πίστας apron, συνδετηρίων διαδρόμων καθώς και η κατασκευή επιπλέον αποθηκών πυρομαχικών εντός της αεροπορικής βάσης.


Τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας της Τουρκικής Ναυτικής Αεροπορίας

Η Τουρκική Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας (Turk Donanma Havaciligi) ιδρύθηκε το 1971. Η κύρια επιχειρησιακή βάση της σήμερα βρίσκεται στο αεροδρόμιο Cengiz Topel λίγα χιλιόμετρα απο την πόλη της Νικομήδειας (Izmit) και του ναυστάθμου Γκιολτσούκ. Ειρήσθω εν παρόδω η αεροπορική βάση Τοpel έλαβε το όνομα Τούρκου αεροπορου που κατερρίφθη στην Κύπρο κατα τους βομβαρδισμούς του 1964.

Στην βάση εδρεύουν οι δύο μοίρες που φιλοξενούν τα πτητικά μέσα της Διοίκησης Ναυτικής Αεροπορίας : η 301 Μοίρα Ναυτικής Αεροπορίας "Yengec" στην οποία ανήκουν τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας CN.235M, TB.20 Trinidad, και την 351 Μοίρα Ναυτικών ελικοπτέρων "Yengeç" AB204AS, AB212ASW, AB212EW, SH-60B

Στα τέλη της δεκαετίας του 90' ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανανέωσης του γηρασμένου στόλου πτητικών μέσων της ΤΝΑ, ορισμένα εκ των οποίων όπως τα α/φ S-2 Τracker είχαν μειωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, στην ουσία αποτελούσαν μέσα μουσειακού χαρακτήρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Τουρκική Ναυτική Αεροπορία εισήγαγε σε υπηρεσία ένα σύνολο 6 αεροσκαφών CN-235 σε διαμόρφωση ναυτικής επιτήρησης (CN-235MP) για την αντικατάσταση των παρωχημένων S-2 Tracker. Στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος το οποίο ονομάστηκε Meltem I, η Τουρκική ακτοφυλακή προμηθεύτηκε ακόμα 3 α/φ του ιδίου τύπου τα οποία φέρουν ίδιο εξοπλισμό αποστολής (και περνούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΤΝ σε περίπτωση πολέμου..) Ειρήσθω εν παρόδω ο εξοπλισμός αποστολής αναπτύχθηκε με συμμετοχή τουρκικών εταιριών (Aselsan,Havelsan) στα πλαίσια του προγράμματος Μeltem II και βασιζεται στο AMASCOS (Airborne Maritime Situation Control System) της εταιρίας Thales.

Τον Ιούλιο του 2005 η Τουρκία προχωρά σε ακόμα μια αγορά αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα υπογράφει σύμβαση ύψους 180 εκ. δολαρίων με την Alenia Aeronautica για την αγορά 10 αεροσκαφών ATR-72 σε διαμόρφωση ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Στα αεροσκάφη του προγράμματος Meltem III οπως ονομάστηκε εγκαταστάθηκε κοινός εξοπλισμός αποστολής με τα προγενέστερα CN-235MP.

Περίπου δέκα χρόνια μετά απο τις πρώτες εξαγγελίες, χάρις στον προσεκτικό προγραμματισμό και την μεθοδικότητα των γειτόνων, η Τουρκική Ναυτική αεροπορία (έτος ίδρυσης 1971..) έχει στην διαθεση της έναν στόλο 19 σύγχρονων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εφοδιασμένων με αισθητήρες τελευταίας γενιάς, τα οποία της επιτρέπουν να δίνει το παρών στον ευαίσθητο χώρο της ΝΑ Μεσογείου μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, χωρίς ουδεμία αντίστοιχη παρουσία ελληνικών μέσων.


Η Ελληνική αδράνεια

Και ενώ όπως όλα δείχνουν η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αναμένεται να πάρει φωτιά, το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να τηρεί μια απόλυτη σιγή ιχθύος σε ότι αφορά την ίδρυση Αεροπορίας Ναυτικού. Η εκτός πραγματικότητας διαχρονικά αρτηριοσκληρωτική συμπεριφορά της ηγεσίας του ΓΕΝ με την συντηρητική απέχθεια σε ο,τιδήποτε ίπταται, έφερε την αμυντική σχεδίαση ως προς την Ναυτική αναγνώριση και προέκταση της προβολής ισχυος της χώρας μας σε χρόνο dt στο σημείο ναδίρ. Η άρνηση της προηγούμενης ηγεσίας του ΠΝ έστω και να εξετάσει προσφορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (πχ S-3Β Viking) την προσωρινή κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών (Συμμαχικών και ΕΘΝΙΚΩΝ) μέχρι να επαναπροκηρυχτεί ο ακυρωθείς διαγωνισμός των ΑΦΝΣ, δείχνουν ότι η παρούσα τραγική κατάσταση δεν εχει ουδεμία σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά με άλλες χρόνιες παθογένειες και κατεστημένες νοοτροπίες.

Η ασυγχώρητη ελληνική αδράνεια άφησε την ζωτική για τα εθνικά συμφέροντα τεράστια θαλάσσια έκταση της ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Λυβικό το Κρητικό, το Ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος χωρίς επιτήρηση απο αεροσκάφης Ναυτικής Συνεργασίας/Αναγνώρισης. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα περιστατικά παρουσίας ξένων ερευνητικών σκαφών υπο τις εντολές της Άγκυρας, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Να θυμίσουμε τις έρευνες του Νορβηγικού πλοίου “Malene Ostervold” νοτίως του Καστελλόριζου το 2008, καθώς και ανάλογο περιστατικό που συνέβη το καλοκαίρι 2009 με ιταλικό σκάφος ερευνών, ενώ εκκρεμούσε εκείνη την στιγμή η παραίτηση ή μη, του προηγούμενου Αρχηγού ΓΕΝ, λόγω επιθυμίας του να κατέβει στον πολιτικό στίβο..

Επιπλέον, η πανθομολογούμενη αδυναμία της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λιμενικού Σώματος να καλύψει επαρκώς το σύνολο της επικράτειας του Αιγαίου σε εναέριες αποστολές το έτος 2009, οδήγησε την χώρα στο να ζητήσει την επέμβαση της ευρωπαικής FRONTEX για την πραγματοποίηση περιπολιών απο αέρος των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία.


Ελληνική Αεροπορία Ναυτικού - Ενθάδε κείται...

Στο ΣΑΜ (Συμβούλιο Άμυνας) της 28ης Μαρτίου 2006 αποφασίσθηκε να ιδρυθεί εξ αρχής Σώμα Αεροπορίας Ναυτικού στο ΠΝ που θα περιλαμβάνει και α/φη σταθερών πτερύγων και θα μεταμορφώνει την ΔΕΝ σε πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος. Ένα χρόνο αργότερα, το 2007, ιδρύεται η Α5 στο ΓΕΝ ως γραφείο που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την συγκρότηση της νέας αυτής Διοίκησης στο ΠΝ. Έκτοτε ο διαγωνισμός για το νέο ΑΦΝΣ κηρύχθηκε άγονος και το μνημόνιο έχει αφήσει το ΠΝ χωρίς τα μέσα και τον κόσμο που θα μπορεί να προβάλει τη ναυτική ισχύ της χώρας μας απο την Γαύδο, το Καστελλόριζο εως και την Πάφο.

Η ίδρυση Μοίρας Αεροπορίας Ναυτικού συνεπάγεται την κατάλυση της υπάρχουσας Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού που διοικητικά υπάγεται στο Αρχηγείο Στόλου και την ίδρυση Σώματος Αεροπορίας Ναυτικού στο αντίστοιχο πλαίσιο ιδρύσεως του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού, αλλά -το κυριότερο- την αναπροσαρμογή της νοοτροπίας που διακατέχει πολλούς αξιωματικούς καριέρας του Ναυτικού περί της Ναυτικής Αεροπορίας.

Η διακλαδικότητα αποτελεί τη λέξη κλειδί για τις σύγχρονες ΕΔ παγκοσμίως. Είναι καιρός και οι ΕΕΔ να βάλουν στην άκρη στερεότυπα και αντιπαλότητες βαθιά ριζωμένες και να καταλάβουν οτι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κλάδων αποτελεί έγκλημα κατά της άμυνας της χώρας.

http://www.enkripto.com/2011/03/dalaman.html

Read more...

Ποιό είναι το μυστικό της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Καβάλα;


Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας αρκετές φορές κρύβονται ειδήσεις με τεράστια σημασία ιδιαίτερα δε όταν οι ειδήσεις αυτές προέρχονται από γειτονικές χώρες και αφορούν τη χώρα μας. Πιο αναλυτικά πριν από μερικές ημέρες επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Θράκη και την Μακεδονία σταμάτησε στην πόλη της Καβάλας. Αρκετοί απόρησαν για τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ σταμάτησε στην συγκεκριμένη πόλη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο Νταβούτογλου επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά. Όπως αποδείχτηκε αργότερα η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ήταν και τόσο αθώα τελικά. Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam αναφέρεται ότι στην Καβάλα θα συσταθεί και θα λειτουργήσει «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας»!!!

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Καβάλας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ «Το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Bahcesehir θα ιδρύσουν Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας με κέντρο την Καβάλα. Το εν λόγω Κέντρο θα οδηγήσει στην προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας από πολιτιστικής πλευράς. Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης των Σχέσεων με τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Bahcesehir Ονούρ Ουισάλ είπε ότι ο ευρισκόμενος στην Ελλάδα ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το κέντρο αυτό.

Ο ίδιος είπε ότι το κέντρο που συστάθηκε από το Princeton και από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bahcesehir Heath W. Lowry θα πραγματοποιήσει εργασίες αναφορικά με τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ακόμα πως στο κέντρο αυτό που θα έχει μια πλούσια βιβλιοθήκη θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια. Ακόμα θα γίνονται έρευνες σε σχέση με την ιστορία, την φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική».

Όμως ποιος είναι ο καθηγητής Heath W. Lowry του Πανεπιστημίου του Bahcesehir που αν και κάτοικος Κωνσταντινούπολης περνά μεγάλο μέρος από το χρόνο του στην πόλη της Καβάλας ; Ο εν λόγω 68χρονος Αμερικανός ακαδημαϊκός είχε ηγηθεί κίνησης για να αποτρέψει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Αμερικανική Γερουσία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρνητές της.

Επιπλέον ο Heath W. Lowry κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για να απαξιώσει τα στοιχεία που παρέδωσε στην Ιστορία και το σύνολο της ανθρωπότητας ο αμερικανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία Ε. Μορκεντάου τα οποία αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τα εγκλήματα που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς σε βάρος των Αρμενίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας (http://en.wikipedia.org/wiki/Heath_W._Lowry).

Φυσικά ο Αμερικανός ακαδημαϊκός δεν έκανε ότι έκανε χωρίς λόγο, αφού ο Lowry Heath κατέχει κατά σύμπτωση την έδρα «ΚΕMΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ» στο πανεπιστήμιο του Princeton από το 1993, ενώ την περίοδο 1973-1980 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (http://www.princeton.edu/~nes/faculty_lowry.html). Ακολούθως το 1983 με την βοήθεια και άλλων ακαδημαϊκών και την γενναία χρηματοδότηση της τουρκικής κυβέρνησης ίδρυσε το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Georgetown University. Στην συνέχεια κατέλαβε μια ακόμη έδρα αυτή την φορά στο τουρκικό πανεπιστήμιο Bahcesehir (http://www.bahcesehir.edu.tr/fakultesayfa/akademikkadro/act/fenedebiyat/program/genelegitim/id/0109), ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Τουρκία για διάφορες έρευνες που αφορούν το Οθωμανικό της παρελθόν.

Ο νέος ρόλος του Αμερικανού ακαδημαϊκού φαίνεται ότι θα είναι η λειτουργία τους ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλί στην Καβάλα και των δύο πανεπιστημίων Princeton και Bahcesehir. Το ζητούμενο είναι πώς γίνεται ένα πολιτιστικό ίδρυμα του οποίου το καταστατικό ανέφερε για συνεργασία με την Αίγυπτο να αλλάξει ξαφνικά το καταστατικό του και μνα αναφέρει συνεργασία με Μεσογειακές χώρες βλέπε Τουρκία.

Μήπως έχουμε μία ακόμα προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει την παρουσία της μέσα από τους συνηθισμένους και αθώους διόδους του πολιτισμού της τέχνης και της ιστορίας στον Νομό Καβάλας διευρύνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα παρουσία της στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και αν ναι ποιος αποφάσισε για αυτό ; Πως εξηγείται το γεγονός ότι στο ενημερωτικό φυλλάδιο του νέου ιδρύματος περιλαμβάνεται η διοργάνωση ενός καλοκαιρινού σεμιναρίου με συμμετέχοντες τους μαθητές των διπλωματικών ακαδημιών των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ;Οι ελληνικές αρχές άραγε τί γνωρίζουν για όλα αυτά ;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Έξι παραβιάσεις -και σήμερα (18/3)- από την τουρκική Αεροπορία


Συνέχισε και σήμερα η τουρκική Αεροπορία τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Έτσι και σήμερα δύο σχηματισμοί από 8 μαχητικά πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας εκδηλώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Φυσική ροή της ιστορίας»


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι οι επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για να αποκατασταθεί μια κοινή μοίρα των μαζών. "Τώρα είναι η ώρα να γίνουν ιστορικές επανεκτιμήσεις, προκειμένου να μετατραπεί η περιοχή μας σε σταθερή, ελεύθερη, με ευημερία, πολιτιστική αναγέννηση και συνύπαρξη". Το κύμα των επαναστάσεων στον αραβικό κόσμο ήταν αυθόρμητο. Αλλά έπρεπε επίσης να συμβεί. Πρόκειται για αναγκαιότητα προκειμένου να αποκατασταθεί η φυσική ροή της ιστορίας. Στην περιοχή μας - δυτική Ασία και νότια Μεσόγειο - υπήρχαν δύο ανωμαλίες κατά τον τελευταίο αιώνα:

Πρώτον, η αποικιοκρατία στη δεκαετία του 1930, '40 και '50 που χώριζε την περιοχή σε αποικιακές οντότητες, και διέκοψε τους φυσικούς δεσμούς μεταξύ των λαών και των κοινοτήτων. Για παράδειγμα, η Συρία ήταν μια Γαλλική αποικία και το Ιράκ μια Βρετανική, έτσι οι ιστορικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Δαμασκού και Βαγδάτης διακόπηκαν.

Η δεύτερη ανωμαλία ήταν αυτή του ψυχρού πολέμου: Οι χώρες που έζησαν μαζί για αιώνες έγιναν εχθροί, όπως η Τουρκία και η Συρία. Ήμασταν στο ΝΑΤΟ, η Συρία ήταν υπέρ-σοβιετική. Τα σύνορά μας δεν έγιναν τα σύνορα μεταξύ δύο κρατών-εθνών, αλλά τα σύνορα μεταξύ των δύο συνασπισμών. Η Υεμένη ήταν επίσης διχασμένη.

Τώρα είναι καιρός να πραγματοποιηθεί η φυσική ροή της ιστορίας. Βλέπω όλες αυτές τις επαναστάσεις ως μια καθυστερημένη διαδικασία που έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του '80 και του '90, όπως στην Ανατολική Ευρώπη. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι στις αραβικές κοινωνίες δεν άξιζε η δημοκρατία, και έπρεπε αυταρχικά καθεστώτα να διατηρήσουν το status quo για την πρόληψη του ισλαμικού ριζοσπαστισμού. Ορισμένες χώρες και οι ηγέτες που είχαν, ο καθένας υπερήφανος για το καθεστώς, επέμενε ότι η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, θα απειλήσει την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Τώρα λέμε όλοι μαζί: Κίνδυνος δεν υπάρχει. Ένα συνηθισμένος Τούρκος, ένας συνηθισμένος Άραβας, ένας συνηθισμένος Τυνήσιος μπορεί να αλλάξει την ιστορία. Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι καλή, και ότι οι άνθρωποι μας, την αξίζουν. Αυτή είναι μια φυσική ροή της ιστορίας. Όλοι πρέπει να σέβονται αυτή την βούληση του λαού.

Εάν αποτύχουμε να κατανοήσουμε ότι είναι ανάγκη να επανασυνδεθούν οι κοινωνίες, οι κοινότητες, οι φυλές και οι εθνότητες της περιοχής μας, θα χάσουμε τη δυναμική της ιστορίας. Το μέλλον μας είναι η αίσθηση της κοινής μοίρας. Όλοι μας στην περιοχή έχουμε ένα κοινό πεπρωμένο.

Τώρα, αν αυτή η μεταμόρφωση είναι μια φυσική ροή της ιστορίας, τότε πώς πρέπει να αντιδράσουμε; Πρώτον, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σώσει τις ζωές των ανθρώπων, για την πρόληψη καταστροφών. Δεύτερον, πρέπει να εξομαλυνθεί η ζωή. Και τέλος, πρέπει να ανακατασκευάσουμε και να αποκαταστήσουμε τα πολιτικά συστήματα στην περιοχή μας, ακριβώς όπως θα ξαναφτιάχναμε τα σπίτια μας μετά από ένα τσουνάμι.

Αλλά για να κάνουμε την αποκατάσταση, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο, ένα όραμα. Και χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση να το κάνουμε: Αυτή η περιοχή είναι δική μας, και εμείς θα την ξαναχτίσουμε. Αλλά για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσουμε.

«Η εμπιστοσύνη στις μάζες»

Πρώτον, πρέπει να εμπιστευόμαστε τις μάζες στην περιοχή μας, οι οποίες θέλουν σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η κρίσιμη έννοια σήμερα: αξιοπρέπεια. Για δεκαετίες την έχουμε προσβάλει. Για δεκαετίες έχουμε ταπεινωθεί. Τώρα θέλουμε την αξιοπρέπεια. Αυτό είναι που οι νέοι άνθρωποι στην πλατεία Tahrir απαίτησαν. Μετά την ακρόαση τους, έγινα πολύ πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Η σημερινή γενιά είναι το μέλλον της Αιγύπτου. Ξέρουν τι θέλουν. Πρόκειται για μια νέα δυναμική στην περιοχή μας, και θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Η δεύτερη αρχή είναι ότι η αλλαγή και η μεταμόρφωση, είναι μια αναγκαιότητα, δεν είναι επιλογή. Όσοι αντισταθούν στην ροή της ιστορίας θα χάσουν. Κανένας ηγέτης, όσο χαρισματικός κι αν είναι δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή της ιστορίας. Τώρα ήρθε η ώρα για αλλαγή. Κανείς δεν θα πρέπει να προσκολλάται στην παλιά λογική του ψυχρού πολέμου. Κανείς δεν θα πρέπει να υποστηρίζει ότι μόνο ένα συγκεκριμένο καθεστώς ή ένα πρόσωπο μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα μιας χώρας. Η μόνη εγγύηση για τη σταθερότητα είναι οι άνθρωποι.

Τρίτον, η αλλαγή αυτή πρέπει να είναι ειρηνική με ασφάλεια και ελευθερία. Στην περιοχή αυτή έχουν απηυδήσει με τους εμφύλιους πολέμους, και την ένταση. Όλοι μας πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση χωρίς βία ή πόλεμο μεταξύ αδελφών. Πρέπει να κάνουμε αυτή την αλλαγή όσο είναι δυνατόν με το ίδιο πνεύμα της κοινής μοίρας.

Τέταρτον, χρειαζόμαστε διαφάνεια, λογοδοσία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου, καθώς και προστασία των κοινωνικών και δημόσιων οργανισμών μας. Επανάσταση δεν σημαίνει καταστροφή. Η αιγυπτιακή υπόθεση είναι ένα καλό παράδειγμα: ο στρατός ενήργησε πολύ σοφά. Αλλά αν δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών ρόλων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Έχω εντυπωσιαστεί από την απόφαση Στρατάρχη Tantawi να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική αρχή, το ταχύτερο δυνατόν.

Τέλος, η εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας και της περιοχής πρέπει να προστατεύεται. Το νομικό καθεστώς και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Υεμένης θα πρέπει να προστατεύονται. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και της αποικιοκρατίας είχαμε αρκετούς διαχωρισμούς.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να καθοδηγείται από τον λαό της κάθε χώρας, αλλά θα πρέπει να υπάρχει περιφερειακή σύμπνοια. Αυτή είναι η περιοχή μας. Διανοούμενοι, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πολιτικοί της περιοχής αυτής θα πρέπει να συναντιούνται συχνότερα, προκειμένου να αποφασίσουν τι πρέπει να συμβεί στην περιοχή μας και στο μέλλον. Είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας για αιώνες.

Ό, τι συμβαίνει στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ ή στο Λίβανο, μας επηρεάζει όλους. Ως εκ τούτου θα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς το λαό των χωρών αυτών. Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα περιφερειακά φόρα, για τους πολιτικούς και ηγέτες, για τους διανοούμενους, για τα μέσα ενημέρωσης.

Συνήθως στη «Μέση Ανατολή» ο όρος οριενταλιστής θεωρείται συνώνυμος με συγκρούσεις εντάσεις, και υπανάπτυξη. Όμως η περιοχή μας είναι το κέντρο του πολιτισμού για χιλιετίες, οδηγώντας σε ισχυρές παραδόσεις την πολιτική τάξη η οποία άνθισε σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Εκτός από αυτή την πολιτισμική και πολιτική κληρονομιά, έχουμε επαρκείς οικονομικούς πόρους σήμερα, να κάνουμε την περιοχή μας ένα παγκόσμιο κέντρο.

Τώρα είναι καιρός να κάνουμε ιστορικές επανεκτιμήσεις, προκειμένου να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε περιοχή με σταθερότητα, ελευθερία, ευημερία, πολιτιστική αναγέννηση και συνύπαρξη προκειμένου να υπάρχει λιγότερη βία και λιγότερα εμπόδια μεταξύ των κοινωνιών, των χωρών και των αιρέσεων. Αλλά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική αλληλεξάρτηση, περισσότερος πολιτικός διάλογος και περισσότερη πολιτιστική αλληλεπίδραση.

Σήμερα, η αναζήτηση για μια νέα παγκόσμια τάξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά από την διεθνή οικονομική κρίση, πρέπει να αναπτύξουμε μια οικονομική τάξη βασισμένη στη δικαιοσύνη, καθώς και μια κοινωνική τάξη βασισμένη στο σεβασμό και στην αξιοπρέπεια. Και η περιοχή μας μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της αναδυόμενης νέας τάξης: μιας παγκόσμιας, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Η ευθύνη μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για αυτή τη νέα γενιά, και να οικοδομήσουμε μια νέα περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία που θα καθορίζεται από τη βούληση του λαού της.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Guardian.

Read more...

Όταν η επικινδυνότητα βαπτίζεται επιστημοσύνη, τότε τον λόγο έχει η... Φραγκουδάκη


Ἡ ἄνευ συνειδήσεως φαντασία τῆς Φραγκουδάκη!

Εἶναι πράγματι προβληματικό νὰ προσπαθῇς νὰ ἀποδείξῃς πώς δὲν εἶσαι ἐλέφαντας στὰ παχύδερμα! Νὰ ἔχῃς τὸν «Τοῦρκο» δίπλα σου, ποὺ προσπαθεῖ μὲ κάθε τρόπο νὰ σὲ ἐκμηδενίσῃ… Νὰ ἔχῃς τὴν «ἑλληνική» κυβέρνησι ποὺ προσπαθεῖ μὲ κάθε τρόπο νὰ σὲ …ἐκχωρήσῃ στὸν «Τοῦρκο»… Νὰ ἔχῃς καὶ τὰ σούργελα ποὺ σὲ ἀκυρώνουν…

Ποιοὶ εἶναι τὰ σούργελα; Ποιοί ἄρα γε; Μήπως μία ὁλόκληρη σχολή «παραπλανημένων» ἤ ἀνθελλήνων στὸ πιό «λαϊκό»; Δὲν ξέρω…. Ἀναρωτιέμαι πράγματι γιατί ἐξακολουθοῦν καὶ ὑπάρχουν… Τὶ δουλειά ἔχει ἡ Φραγκουδάκη τώρα μὲ τοὺς Πομάκους; Τὶ μαῦρος καϋμός κι αὐτός νὰ θέλῃ νὰ τοὺς «ἐκχωρήσῃ» στοὺς γείτονες; Τόση κάψα… Τόση ἀγωνία…. Γιατί; Λὲς καὶ μοναδικός σκοπός τῆς ζωῆς της, μαζί μὲ τὶς διάφορες δραγωνοπαρέες της, εἶναι ἡ ὁλική ἀμνησία μας!!! Λές καὶ δὲν ἔχουμε ἄλλα σοβαρότερα νὰ κάνουμε, ἀπό τὸ καταπιανόμαστε νὰ ἀποδείξουμε τὰ αὐτονόητα…

Ἔχουμε γιὰ παράδειγμα ἕναν πλανήτη νὰ καταστρέφεται… Χιλιάδες ἀνθρώπων νεκρούς ἀπό ἕνα «τυχαῖον» γεγονός… Χιλιάδες πεινασμένους καὶ κυνηγημένους… Ἑκατομμύρια ΛΑΘΡΟεποίκους στὴν χώρα μας. Ἕναν νεοβεζίρη νὰ μᾶς ἁρπάζῃ μὲ τὸ ἔτσι θέλω γῆ καὶ ὕδωρ… Κι ἔχουμε καὶ τὶς φραγκουδᾶκες νὰ μᾶς ἀλλάζουν ταυτότητα!!! Γιατί; Μήπως κι αὐτὲς χρωστοῦν, ὅπως κάποιοι ἄλλοι, στοὺς δικούς τους προγόνους; Μήπως τὰ συμβόλαιά τους, ποὺ μᾶς περιλαμβάνουν, βιάζονται νὰ τὰ κλείσουν; Μήπως τοὺς ἔπιασε τέτοια βία, μόνον καὶ μόνον γιατί ξέρουν πὼς τὸ παλιρροϊκό κύμα ποὺ θὰ τοὺς ἀφανίσῃ ξεκίνησε καὶ δὲν θὰ τοὺς λυπηθῇ; Γιὰ ἐτοῦτο λοιπόν βιάζονται;

Φιλονόη.

ΕΧΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ
Πρωτοφανείς ρατσιστικές απόψεις και αντιπομακισμός

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το λεύκωμα «Θράκη, τόσο κοντά, τόσο μακριά» της δημοσιογράφου Έλενας Μοσχίδη και της φωτογράφου Πέπης Λουλακάκη.
Θα χρειαζόμασταν δύο ολόκληρα φύλλα της εφημερίδας για να σχολιάσουμε τα γραφόμενα του λευκώματος. Στο παρόν φύλλο θα αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά πράγματα και θα επανέρθουμε στο επόμενο. Καταρχάς, δεν θαασχοληθούμε ούτε με κάποιες γραφικές συνεντεύξεις ούτε με γραφικές απόψεις του στυλ «όλοι είναι Τούρκοι».
Υπάρχουν όμως, κάποια πράγματα που πρέπει να σχολιαστούν.
Στη σ. 4 υπάρχει άρθρο της υπεύθυνης για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων καθηγήτριας Άννας Φραγκουδάκη. Στο άρθρο της αυτό, για μια ακόμη φορά, εκφράζει απίστευτες αντιπομακικές θέσεις, χαρακτηριστικό της “σταλινικής” ιδεολογίας πολλών αριστερών καθηγητών, «υπερασπιστών» των… ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Η Φραγκουδάκη ξεκινάει από την άποψη ότι οι Πομάκοι πιέζονται από…δύο πλευρές.
Από την τουρκική για να μην δηλώνουν Πομάκοι και από την ελληνική για να δηλώνουν Πομάκοι!
Συγκεκριμένα, ποια είναι αυτή η πίεση από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την Φραγκουδάκη;
Το ότι εκδόθηκε ελληνοπομακικό λεξικό!
Το λεξικό δηλαδή… πιέζει και καταπιέζει τους Πομάκους!!!
Το ακούσαμε και αυτό...!
Δηλαδή η καταγραφή της πομακικής γλώσσας προκειμένου αυτή να σωθεί για τις επόμενες πομακικές γενιές είναι… ενέργεια καταδικαστέα για την κυρία καθηγήτρια.
Τι επιστημονική άποψη! Και τι αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Αν δεν έβγαινε ποτέ το λεξικό, φανταζόμαστε τι… χαρά θα έκανε!
Προφανώς θα ενοχλήθηκε και από την έκδοση του πρώτου Αναγνωστικού για τα Πομακόπουλα και για το Πομακικό Αλφάβητο, για την έκδοση της Ζαγάλισα, για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων και για πολλά άλλα.
Την ενοχλεί μάλιστα που και ιδιώτες συνεισέφεραν.
Ε, ναι, έπρεπε να... περίμεναν το «θαρραλέο» ελληνικό κράτος!
Της ξεφεύγει βέβαια της καθηγήτριας ότι συγγραφείς λεξικών και αναγνωστικών είναι Πομάκοι από την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Όπως παραβλέπει προκλητικά ότι τα μέλη του Κέντρου Πομακικών Ερευνών βγήκαν πρώτοι προς τα έξω και δήλωσαν περήφανα ότι είναι Πομάκοι, σπάζοντας σιωπή αιώνων, με την καταπίεση που δέχονταν από Οθωμανούς και Τούρκους.
Που ήταν η κυρία καθηγήτρια όταν έβγαιναν η μία μετά την άλλη, λυσσασμένες ανακοινώσεις εναντίον των μελών του Κέντρου Πομακικών Ερευνών τη δεκαετία του 1990;
Όταν αυτοί οι Πομάκοι ήρωες τρομοκρατούνταν μέσα στα χωριά τους;
Μήπως καθόταν στο σπίτι της στην Αθήνα;
Συνεχίζει η κα Φραγκουδάκη και λέει τα εξής απίθανα: «ότι ιδιώτες προσπαθούν να ετεροπροσδιορίσουν τους Πομάκους». Δηλαδή τους Πομάκους οι ελληνόφωνοι πώς να τους αποκαλέσουν;

* Ως ..εξωγήινους;
* Ή ως ανθρώπους χωρίς όνομα;
* Ή ανθρώπους των σπηλαίων, όπως τους αποκάλεσε ένα απίθανο βιβλίο που βγήκε τη δεκαετία του 1990. Ή μήπως ως …Τούρκους;

Στη συνέχεια, παραθέτουμε ένα απόσπασμα του άρθρου της για τους Πομάκους, που όταν το διάβασε Πομάκος φίλος με άριστη γνώση ελληνικών, δεν κατάλαβε τίποτα και το χαρακτήρισε ως αρλούμπες: «είναι καιρός να επιδείξουμε τον στοιχειώδη σεβασμό σε αυτούς τους συμπολίτες μας και να αναγνωρίσουμε ότι φοβούνται το κάλεσμα της πομακοφιλίας, επειδή την εξύμνηση της πομακικής τους ταυτότητας την αντιλαμβάνονται ως μεγάλη αδιαφορία γι’ αυτή την ταυτότητα, κάτι που επίσης τους ανησυχεί, καθώς καλούνται να αρνηθούν τους μουσουλμάνους ομοίους τους».
Όποιος κατάλαβε τι εννοεί η κα. Φραγκουδάκη κερδίζει δώρο από τη Ζαγάλισα το λεξικό της ελληνικής γλώσσας των Τεγόπουλου – Φυτράκη.
Κατά τα άλλα την έχουν και υπεύθυνη για να μαθαίνουν τα μουσουλμανόπαιδα ελληνικά!
Εμείς ως Πομάκοι να δηλώσουμε ότι από την πλευρά μας ότι μας ανησυχεί το κάλεσμα της τουρκοφιλίας του προγράμματός της Φραγκουδάκη που η μόνη γλώσσα που χρησιμοποιεί ως μητρική γλώσσα των μουσουλμάνων της ελληνικήςΘράκης είναι τα τουρκικά.

(τεύχος 50, Φεβρουάριος 2011)
Ζαγάλισα

Read more...

Κουρδικό: Τελευταίες Εξελίξεις


του Χρ. Μηνάγια απο το GeoStrategy

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται συχνά σε ενδεχόμενους σχεδιασμούς του ΡΚΚ να προκαλέσει «χάος» στην Τουρκία ενόψει μάλιστα και των γενικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ, εκτός από τις ορεινές περιοχές, θα επεκταθούν και στους κατοικημένους τόπους με βομβιστικές ενέργειες εναντίον κρατικών κτηριακών εγκαταστάσεων και απόπειρες δολοφονιών πολιτικών, δημοσιογράφων και ατόμων που έχουν ευρεία αποδοχή στην τουρκική κοινωνία.

Επίσης, η κυβέρνηση του Ερντογάν προειδοποίησε τους νομάρχες να έχουν ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων από Κούρδους της Ν.Α. Τουρκίας, οι οποίοι θα ζητούν την αυτονομία των κουρδικών περιοχών. Ως κρίσιμες ημερομηνίες μαζικών κινητοποιήσεων έχουν καθορισθεί η 21 και 28 Μαρτίου, η περίοδος από 4 έως 20 Απριλίου, η 18 Μαΐου και η περίοδος από 24 έως 26 Μαΐου. Τις ανησυχίες των Τούρκων επιβεβαίωσε και η έμμεση προτροπή του Οτσαλάν, προκειμένου οι Κούρδοι να πραγματοποιήσουν μαζική κινητοποίηση στο Ντιγιαρμπακίρ, παίρνοντας ως παράδειγμα τους Αιγυπτίους στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Διαβάστε το υπόλοιπο στο GeoStrategy


Read more...

Τα παιχνίδια στο Αιγαίο


Tου Aλεξη Παπαχελα
Η Αγκυρα πρέπει να αποφασίσει τι την ενδιαφέρει: μια έντιμη λύση στα προβλήματα του Αιγαίου ή μια ψυχολογική και στρατηγική επιβεβαίωσή της με διάφορες ενέργειες που προκαλούν βαθύτατα την ελληνική κοινή γνώμη; Αν πράγματι ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας λογικής λύσης, δεν μπορεί να συνεχίσει την προκλητική διέλευση πολεμικών σκαφών σε πολύ μικρή απόσταση από τις ελληνικές ακτές. Μπορεί τα τουρκικά σκάφη να ακολουθούν όλους τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης κ.λπ. Γεγονός όμως αποτελεί ότι πρόκειται για φαινόμενο των τελευταίων ετών το οποίο εντείνει, δικαιολογημένα, τη δυσπιστία της ελληνικής κοινής γνώμης.



Παλαιότερα, οι Eλληνες διπλωμάτες και στρατιωτικοί πίστευαν ότι η συμπεριφορά αυτή αποτελούσε μια «παραχώρηση» της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας έναντι του Ναυτικού. Οτι, δηλαδή, για να έχει το Ναυτικό μαζί του ο κ. Ερντογάν, επιτρέπει στην ηγεσία του να κλιμακώνει την παρουσία του στο Αιγαίο και να αγνοεί τις ελληνικές διαμαρτυρίες.
Τελευταία, όμως, είναι σαφές πως πρόκειται για μόνιμη και καλά μελετημένη πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν. Οταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στον Τούρκο ομόλογό του, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη, πως δηλαδή δεν πρόκειται να σταματήσει σε καμιά περίπτωση αυτή η συμπεριφορά. Το ίδιο επανέλαβε χωρίς περιστροφές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, εξηγώντας μάλιστα πως έχει σημασία για την τουρκική γνώμη να μη νιώθει «καταπιεσμένη» σε ό,τι αφορά το Αιγαίο. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι ο κ. Νταβούτογλου έχει αναγάγει σε δόγμα την προβολή στρατηγικής ισχύος της Τουρκίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Εν πάση περιπτώσει, γεγονός είναι ότι στο Αιγαίο έχουν κάπως μειωθεί οι κίνδυνοι θερμού επεισοδίου λόγω των κανόνων που τηρούνται στον αέρα, αλλά και της άτυπης κόκκινης γραμμής που ενώνει τις δύο πρωτεύουσες σε πολλά επίπεδα. Η διέλευση όμως των τουρκικών πλοίων κοντά στην Εύβοια ή και στο Σούνιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια πραγματικής επίλυσης των προβλημάτων των δύο χωρών. Ισως οι Τούρκοι να θέλουν να μας δώσουν ένα σήμα με αυτό τον τρόπο και να μας υπενθυμίσουν πόσο έχει αλλάξει, κατά τη δική τους άποψη, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο κρατών. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για έναν «ψυχολογικό πόλεμο» που μπορεί να κάνει κάποιους Τούρκους να νοιώθουν «καλά», σίγουρα όμως δεν βοηθάει στο ελάχιστο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_1046.html#more

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP