Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ο Ερντογάν... εκτουρκίζει τη Θράκη! Πολίτες του οι Έλληνες μουσουλμάνοι!!!


Ενώ έχουν γραφεί αναλύσεις επί αναλύσεων σχετικά με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός ξεσπάθωσε και δημοσίως:
α) Έθεσε θέμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της περιοχής, β) Προσδιόρισε ο ίδιος χωρίς πολιτικές αναστολές τους ιδίους ως «πολίτες της χώρας του»(!), κάτι που σε περιπτώσεις άλλων λαών θα επενεργούσε με δυναμικές casus belli.
Οι σχετικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν δεν έγιναν τυχαία και ειδικότερα σχετίζονται και με όσα επίκεινται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως αφενός κι εν όψει της εδώ επισκέψεώς του, αφετέρου για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακροπόλεως.

ιατί με αυτές τις αναφορές ο τούρκος πρωθυπουργός προκαταλαμβάνει και εκβιαστικώς οριοθετεί αξιώσεις, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής που βρίσκεται, κυριολεκτικώς, εν εξελίξει.
Δεν είναι τυχαίο που επί εβδομαδιαίας πλέον βάσεως, ο τούρκος πρόξενος και οι συν αυτώ, βρίσκουν (και κατ' ακρίβειαν δημιουργούν) ευκαιρίες, για να υπογραμμίζουν τα περί «τουρκικής μειονότητος» και για τα περί του «αδιαπτώτου ενδιαφέροντος της μητέρας πατρίδας».
Σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργηθεί πέραν των αιγαιωτικών βλέψεων και άλλος άξονας διεμβολισμού της Ελλάδος.
Γιατί με αυτές τις θέσεις δημιουργείται συν τω χρόνω και μειονοτικό πρόβλημα στα χνάρια του κυπριακού μοντέλου, όπως συνήθως αναφέρουν τούρκοι αναλυτές και αρθρογράφοι.
Με τις τελευταίες δηλώσεις του ο Ερντογάν δημιουργεί πλατφόρμα «πάρε-δώσε», συνεμπλέκοντας τα πιο πάνω ζητήματα με αυτό της Χάλκης. Η επαναλειτουργία της οποίας βεβαίως, ουδέν κρισίμως ουσιαστικό θα σημάνει για την Ελλάδα, ενώ εάν υπάρξουν ανταλλάγματα που η Άγκυρα προβάλλει, θα δώσουν στην Τουρκία ερείσματα «για τα περαιτέρω».
Υπάρχουν ως προς αυτές τις τουρκικές προθέσεις κι ενέργειες μερικά σημαντικά μηνύματα της διπλωματικής μας αποστολής στην Άγκυρα, τα οποία χαρακτηρίζονται απόρρητα και στα οποία εμπεριέχονται πολλά όσον αφορά τις ενέργειες που προωθούνται. Κάτι που εξάλλου θα διαφανεί και από τις, εν όψει εξελίξεις σύντομα.
Καθώς οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας οδηγούνται σε αδιέξοδα και σοβαρές τριβές. Οπόταν και θα ξεκαθαρισθούν πολλά. Ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία βεβαίως από κοντά θα υποχρεωθούν να προσδιορίσουν τελικές τοποθετήσεις. Είτε αφήνοντας την Άγκυρα να περάσει αβρόχοις ποσί είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Κάτι που και πάλι θα προκαλέσει κρίση, την οποίαν ακριβώς η Άγκυρα, με αυτούς τους εκβιασμούς, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό.

Read more...

Το Πίρι Ρέις βγήκε στο Αιγαίο..... Όπλο πίεσης από τον Ερντογάν


Επειτα από ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών, χθες έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα έβγαλε το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο για «ωκεανογραφικές» έρευνες, θέτοντας έτσι σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής πλευράς, την παραμονή της άφιξης Ερντογάν στην Αθήνα.
Επειτα από ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών, χθες έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα έβγαλε το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο για «ωκεανογραφικές» έρευνες, θέτοντας έτσι σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής πλευράς, την παραμονή της άφιξης Ερντογάν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις δύο NAVTEX 328/09 και 335/09, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το «Πίρι Ρέις» πραγματοποιεί έρευνες, μέχρι και αύριο, σε περιοχές που εκτείνονται βορείως και δυτικώς της Σαμοθράκης και της βραχονησίδας Ζουράφα και ανοικτά του κόλπου Σάρου, αλλά και νοτίως της Λέσβου και έξω από τον κόλπο της Σμύρνης.

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές προειδοποιήσεις σε ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ότι κινούνται σε... τουρκικό εναέριο χώρο, η συνέχιση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι αλλά και το «μανιφέστο Θράκης» που προέβαλε ο κ. Ερντογάν, με πρόσχημα τη... συζήτηση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, στην μόνιμη πρακτική "πολιτικής κατευνασμού" αποδέχεται μία κίνηση από τον Τούρκο πρωθυπουργό, που σαν μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία νέων προκλήσεων προκειμένου σε οποιαδήποτε συζήτηση πραγματοποιηθεί, να μπορέσει να ζητήσει προκειμένου να υποχωρήσει από τις εκβιαστικές του κινήσεις... Και βέβαια, το πλαίσιο των Τουρκικών αιτήσεων βρίσκεται σε νησιά του Αιγαίου καθώς και στους μουσουλμάνους της Θράκης, τους οποίους προσφάτως υιοθέτησε ο κύριος Ερντογάν και τους βάφτισε "πολίτες του", δηλαδή πολίτες της Τουρκίας.
Πώς θα φαινόταν άραγε στον κύριο Ερντογάν, αν έβρισκε την απαραίτητη δύναμη ψυχής ο Έλληνας πρωθυπουργός και τον κήρυσσε ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα; Πώς θα φαινόταν άραγε στον Τούρκο πρωθυπουργό εάν "από άγνωστους λόγους" βυθιζόταν το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος; Πώς θα φαινόταν στον "κουμπάρο" του κυρίου Καραμανλή, εάν καταρρίπτονταν μία σειρά από τουρκικά αεοπλάνα που παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο;
Αυτά βέβαια, θέλουν δύναμη ψυχής αλλά και κάτι άλλο, που ξεχωρίζει τα παιδιά από τους άντρες... και η αναφορά δεν έχει να κάνει με... "τρίχες"...

Read more...

Ανάγκη επίλυσης των «εκκρεμών» διενέξεων στο Αιγαίο


Την ανάγκη επίλυσης των διενέξεων στο Αιγαίο, τις οποίες χαρακτηρίζει «εκκρεμείς», έθεσε ενώπιον της υποεπιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος στο παρελθόν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για τις απαράδεκτες θέσεις που παρουσίασε για την Κύπρο.
Στην κατάθεσή του ενώπιον των μελών της υποεπιτροπής, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες διπλωμάτες, λομπίστες και δημοσιογράφοι, παρουσιάστηκε διαφοροποιημένος από τις απόψεις που εξέφρασε ως μέλος του Ινστιτούτου Μπρούκιγκς και φρόντισε να επαναλάβει τις θέσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Κύπρο, την Αρμενία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε στρατηγική περιοχή το Αιγαίο και τόνισε πως η επίλυση των διαφορών για το θέμα αυτό θα μειώσει τις προοπτικές για αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο νέος υφυπουργός που αντικατέστησε τον Ντάνιελ Φριντ, επέλεξε να συμπεριλάβει στο κεφάλαιο για την Τουρκία την ενθάρρυνση προς την Αγκυρα για «να κάνει βήματα που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις της με τους γείτονές της, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης της ειλικρινούς διερεύνησης της τραγικής ιστορίας των δύο χωρών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γκόρντον σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός υφυπουργός πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει τρομερή επιρροή στην περιοχή και θα ενισχύσει την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ευημερία στην Κύπρο ανοίγοντας τον δρόμο της Αγκυρας προς την Ευρώπη. Επίσης θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και θα αφαιρέσει μία πηγή τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Γκόρντον επανέλαβε τα λόγια του προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητήσουν τα μέρη καθώς αυτά εργάζονται προς μία δίκαιη και διαρκή διεθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Αμερικανός υφυπουργός είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και προσέθεσε πως αυτό θα συμβεί μόλις επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Επιθυμούμε, είπε, να δούμε αυτό το θέμα να επιλύεται σύντομα. Ο κ. Γκόρντον αποκάλυψε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Τζέιμς Στάινμπεργκ μετέφερε στην Αθήνα και τα Σκόπια την αμερικανική επιθυμία για εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΕΘΝΟΣ

Read more...

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία


Σκηνικό έντασης στην Κύπρο φαίνεται να διαμορφώνει η Τουρκία με τη διεξαγωγή παράνομης άσκησης έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Καρπασίας.Πριν δύο ώρες δόθηκε τέλος στο θρίλερ με την υπόθεση εξαφάνισης Ρώσου καπετάνιου, ο οποίος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, φέρονταν να έπεσε χθες το πρωί στη θάλασσα από το εμπορικό πλοίο “Sailrose” της Μάλτας, το οποίο βρισκόταν 80 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου του Ακάμα.
Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό του Ρώσου Καπετάνιου, σε μία κίνηση που γεννά ερωτηματικά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού σκάφους επικοινώνησε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο καπετάνιος είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στο σκάφος μαζί με τους υπόλοιπους 12 Ρώσους ναυτικούς, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με την φερόμενη πτώση.


Σημειώνεται ότι στις έρευνες για τον εντοπισμό του Ρώσου καπετάνιου συμμετείχαν χθες και ελικόπτερο SUPER PUMA και αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός “Σίγμα” αποκάλυψε χθες βράδυ ότι το Μαλτέζικο πλοίο εξέπεμψε το σήμα κινδύνου, στο οποίο οι κατοχικές αρχές απάντησαν παράνομα, δίνοντας μάλιστα οδηγίες στο πλήρωμα να οδηγήσει το πλοίο στο κατεχόμενο Λιμάνι της Αμμοχώστου.

Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία με σήμα της ενημέρωσε το πλοίο για την ύπαρξη τουρκικής κατοχής στο νησί και ότι θα ήταν παράνομο να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι.

Ακολούθως οι κατοχικές αρχές έστειλαν σήμα στη Τουρκία καλώντας την να στείλει άμεσα πολεμικά πλοία στην περιοχή, για ν’ αναλάβουν τις έρευνες. Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν ότι η επιχείρηση διεξάγονταν σε περιοχή, όπου έχουν οι ίδιοι την ευθύνη διάσωσης.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού και το Προεδρικό.

Διάχυτη ήταν χθες η υποψία ότι το σενάριο της εξαφάνισης του καπετάνιου ίσως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια η Τουρκία ν’ αδράξει την ευκαιρία για να διεκδικήσει μια περιοχή που δεν της ανήκει.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει το πρωί της Δευτέρας από τη Χάιφα με προορισμό το Σεϊτάχ της Τουρκίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Ειρήσθω: Ταλάτ και Α.Ο.Ζ.


Α Λ Λ Η ΜΙΑ από τις αυταπάτες αποκαλύπτεται. Η περί «κυπριακής», δήθεν, «ιδιοκτησίας των συνομιλιών» επίλυσης του Κυπριακού. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του Αττίλα, επίλεκτος συνεργάτης και όργανο των Τούρκων κατακτητών κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Κατά τρόπο διεθνώς επιδεικτικότερο από όσο την εποχή που ένστολος και μ’ ένα αυτόματο «Τόμσον» υπηρετούσε, ως «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ, τις τουρκικές μονάδες εισβολής στην άρτι καταληφθείσα από τα «μεχμετζίκ» Κερύνεια και ράντιζε σαδιστικά, με «μια βραστή ΚΕΑΝ», τους δεμένους πισθάγκωνα Έλληνες Κύπριους αιχμαλώτους, που διψασμένοι τον εκλιπαρούσαν για λίγο νερό…
Μ Ε Τ Α ΑΠΟ συνάντηση με τον πρόεδρο της «Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» κ. Κοκσάλ Τοπτάν, ο κ. Ταλάτ προέβη σε δηλώσεις και πάλι εναντίον των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης για αναζήτηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στις νότιες θάλασσες της Κύπρου. Αυτή τη φορά, η γλώσσα του κ. Ταλάτ δεν τα μάσησε με τα περί δήθεν «ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» και περί δήθεν «συνεταιρισμών». Βρυχήθηκε την αληθέστερη ουσία του τουρκικού επεκτατισμού: Κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση (τους «κκούπρους ρουμλάρ» όπως λέει) ότι «παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας» («Φ» 15.6.09).

Η Α Γ Κ Υ Ρ Α και το όργανό της, ο Ταλάτ, θεωρούν ότι οι νότιες θάλασσες της Κύπρου ανήκουν στην ΑΟΖ της Τουρκίας! Πρόκειται για το ίδιο επιδρομικό νταηλίκι της Τουρκίας εναντίον του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που δεν αναγνωρίζει στα νησιά ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε το μερίδιο της ΑΟΖ που τους αναλογεί. Είναι το τουρκικό επεκτατικό νταηλίκι, που η επί δεκαετίες πολιτική δειλίας των Αθηνών επέτρεψε να εκτραφεί σε βάρος της Ελλάδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των νησιών, Καστελορίζου και Κρήτης συμπεριλαμβανομένων, όπως και της Κύπρου, η Άγκυρα προβάλλει δικά της «θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα», και ως δική της ΑΟΖ, ακόμα και τις θαλάσσιες περιοχές που συνορεύουν με την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Όπου στέλνει διαρκώς στόλο και αεροπορία, επιδεικνύοντας εμπράκτως απειλές χρήσης πολεμικής βίας, εναντίον πλοίων κυπριακών συμφερόντων.

Ε Κ Τ Ο Σ από τις έμπρακτες πολεμικές απειλές, η Άγκυρα, διά του Ταλάτ και των επιστολών του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, εκβιάζει και τις «κυπριακής» δήθεν «ιδιοκτησίας» συνομιλίες, ότι πλήττονται από την αναζήτηση κυπριακών πετρελαίων. Πλήρης συνδυασμός αεροναυτικών στρατιωτικών «ασκήσεων», διπλωματικών κινήσεων και «διαπραγματευτικών» εκβιασμών…


ΕΡΩΤΗΣΗ
Αφού από 1ης Μαΐου 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα έπρεπε, άραγε, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ, εκλαμπρότατος κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν να αισθάνεται, να ενεργεί και να ομιλεί ως ένας εκλεκτός μεν, κατά ένα εικοστό έβδομο, όμως, ποσοστό, υπάλληλος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Συνάδει η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του με το καθεστώς εργοδότησής του από την ΕΕ των 27, μία εκ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία; Τού το θύμισε, άραγε, η κυβέρνηση τής, κατά 1/27, εργοδότριάς του;

Read more...

Ανοίγουν μέτωπα με Τουρκία και Ε.Ε.


Η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισε να ανοίξει μέτωπα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστεί -ή καλύτερα να περιοριστεί- το μείζον θέμα της ανεξέλεγκτης πλέον εισδοχής λαθρομεταναστών στη χώρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της χορήγησης ασύλου πρέπει πλέον να πάρει τη μορφή μόνιμης κοινοτικής πολιτικής, με τη διάθεση των ανάλογων κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση των μέτρων.

Οι κυριότερες αντιδράσεις σ' αυτή την ελληνική θέση (την οποία υποστηρίζουν και άλλες, μεσογειακές κατά κύριο λόγο, χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα) προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, η οποία αντιδρά στην προοπτική χρηματοδότησης μιας κοινοτικής πολιτικής. Και αυτό γιατί η Γερμανία, όπως και οι υπόλοιποι Βορειοευρωπαίοι εταίροι έχουν λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στις χώρες τους -σε βάρος των χώρων εισδοχής όπως η Ελλάδα- από το 2003.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του «Δουβλίνου 2» το 2003 η Ελλάδα συναποφάσισε -επί ζημία της- ότι λαθρομετανάστης που θα πιάνεται σε ευρωπαϊκή χώρα θα «επιστρέφεται» στην ευρωπαϊκή χώρα από την οποία μπήκε στην Ε.Ε. (όπως η Ελλάδα), η οποία θα φροντίζει για την επαναπροώθησή του.

Καθώς λοιπόν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση επιμένει να διατίθενται κοινοτικοί πόροι από το Ταμείο Επιστροφών ώστε να διευκολύνεται η ταχεία επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών (π.χ. το αεροσκάφος της FRONTEX για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών ενοικιάζεται από την Ελλάδα, η οποία παίρνει τα χρήματα από το κοινοτικό ταμείο).

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, που ανοίγει υποχρεωτικά η Ελλάδα, είναι προς την Τουρκία, τη μεγάλη «πηγή» εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο ειδών: ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που αφήνει η Αγκυρα να περνούν ανενόχλητα από το έδαφός της για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά και η απροθυμία της Αγκυρας να εφαρμόσει και να τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει το 2001 με την Ελλάδα.

Τα θέματα αυτά συζήτησε αναλυτικά επί διήμερο στην Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, πρέσβης Κ. Μπίτσιος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα αποδώσουν καρπούς τα μέτρα που θα πάρει προκειμένου να ανακοπούν οι ροές λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα να επιδείξει «καλή συμπεριφορά» στο θέμα αυτό, με στόχο να μην προστεθεί ένα ακόμα μείζον πρόβλημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Παραμένει, όμως, άγνωστο για την ώρα αν η κυβέρνηση Ερντογάν θα προχωρήσει και στην υλοποίηση και εφαρμογή της Συμφωνίας του 2001 με την Ελλάδα για την επανεισδοχή στην Τουρκία λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Μπίτσιος επισήμανε στους Τούρκους συνομιλητές του ότι αν η Αγκυρα δεν λάβει άμεσα μέτρα τόσο στην είσοδο λαθρομεταναστών στα τουρκικά εδάφη και την προώθησή τους στην Ελλάδα αλλά και στην επανεισδοχή τους από την Ελλάδα, τότε είναι θέμα χρόνου να βρεθεί μπροστά σε μείζον ευρωτουρκικό ζήτημα. Παρατήρησε ακόμα ότι κατ' ανάγκην θα δημιουργηθεί «ένα τείχος» ανάμεσα στην Τουρκία και τα ευρωπαϊκά σύνορα, δηλαδή την Ελλάδα, καθώς η Ε.Ε. θέλει να αντιμετωπίσει δραστικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπίτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία γνωστοποιήσει τις ανάγκες της στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, τότε με αίτημα της Ελλάδας θα εξασφαλιστεί υποστήριξη στην Ε.Ε. Στην περίπτωση όμως που συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση «αν αυτό είναι απειλή», ο κ. Μπίτσιος απάντησε: «Οχι, είναι ένα γεγονός».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Τουρκία: Στο 15,8% το ποσοστό ανεργίας Φεβρουαρίου-Απριλίου


το 15,8% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία για την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου του 2009, σε σχέση με το 16,1% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas και το Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας.

Σημειώνεται πως την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου του 2008 το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 11%.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων διαμορφώνεται στα 20.148 εκατ. τον Φεβρουάριο-Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 3.776 εκατ.

Κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου του 2008, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν στα 20.389 εκατ., με τους ανέργους να διαμορφώνονται στα 2.532 εκατ.

© Dow Jones Newswires


Read more...

Η τουρκική οικονομία στους G-20


Γιώργος Κωνσταντινίδης*
Στις 15 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. η Σύνοδος των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών (G-20), στην οποία συμμετείχε και η γειτονική Τουρκία την οποία αντιπροσώπευσε ο Υπουργός των Οικονομικών και ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ενημερωτικά παραθέτουμε τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες στη Σύνοδο των G-20, που είναι οι εξής: Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Αυστραλία, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση (αντιπροσωπεύεται από την εκάστοτε Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Το γεγονός αυτό προσδίδει αναμφισβήτητα αυξημένο κύρος και γόητρο στην αναδυόμενη οικονομία της Τουρκίας. Άλλωστε, κατά τα τελευταία 7 έτη η οικονομία της Τουρκίας έχει αναπτυχθεί αισθητά, κυρίως στο βιομηχανικό τομέα. Ειδικότερα, η βαριά βιομηχανία, (heavy industries) όπως π.χ. η αυτοκινητοβιομηχανία, οι αμυντικές βιομηχανίες ή βιομηχανίες που ανήκουν στο στρατοκρατικό κεφάλαιο (defense industries), οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ειδικά οι τράπεζες, ο κλάδος των τροφίμων και της ένδυσης αποτελούν τους κλάδους αιχμής της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις αναδυόμενες αγορές (emerging markets) για τα επόμενα 10 χρόνια. Η επισήμανση αυτή έχει γίνει από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank, W.B.), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Fund, I.M.F.), αλλά και από αμιγώς αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς - φορείς με διεθνή αναγνώριση.
Η δυναμική της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, διότι η γειτονική χώρα διαθέτει αποκρυσταλλωμένους και ισχυρούς στόχους (objectives) για τη διεθνή οικονομική της πολιτική, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη διεθνή στρατηγική, υψηλής στάθμης, ποιότητας και περιεχομένου, που σχεδιάζεται με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις και στρατηγικές επιδιώξεις, με γνώμονα πρωτίστως το εθνικό συμφέρον.
Η βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας βελτιώνεται διαρκώς, η παραγωγική ικανότητα (production capacity) που διαθέτει ολοένα και αυξάνεται και η παραγωγικότητα (productivity) της οικονομίας της συνολικά αναβαθμίζεται. Τα προαναφερθέντα επιτυγχάνονται με την εισαγωγή στην τουρκική παραγωγική διαδικασία δοκιμασμένων προτύπων παραγωγής και ποιότητας (production and quality standards), τα οποία συσσωρεύουν διαρκώς περισσότερο τουρκικό κεφάλαιο, που είναι διαθέσιμο για κατανάλωση, αποταμίευση και εξαγωγές προϊόντων της Τουρκίας στους εμπορικούς της εταίρους. Η πλειοψηφία των τουρκικών προϊόντων κρίνονται ως ποιοτικά, ορισμένα δε από αυτά ως ιδιαίτερα ποιοτικά και άμεσα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.
Τα τουρκικά holdings και οι τουρκικοί όμιλοι εταιρειών που ανήκουν σε πετυχημένους και αναγνωρισμένους Τούρκους επιχειρηματίες, όπως είναι οι Κοτς, Σαμπαντσί, Καραμεχμέτ, Ορέν, Ντογάν, Ζορλού, Τσουκούροβα κ.ά. έχουν σταδιακά και με σχεδιασμένες στρατηγικές κινήσεις δημιουργήσει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πλέγμα τουρκικών επιχειρηματικών σχεδίων (business projects), τα οποία δρομολογούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και σε όλους τους τομείς της οικονομίας (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή). Η Τουρκία διαμορφώνει με συστηματικό τρόπο, ενεργοποιώντας όλες τις διαθέσιμές της δυνάμεις, τα φυσικά, πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματά της, την εικόνα της περιφερειακής οικονομικής υπερδύναμης, με σημαντικά αποτελέσματα διάχυσης της ανάπτυξής της στις γειτονικές της χώρες.
Ο γεωπολιτικός και οικονομικός ρόλος της αναβαθμίζεται διαρκώς, αφενός με τη στοχευμένη και αποδοτική διπλωματία της ενεργητικής ουδετεροφιλίας που εφαρμόζει και αφετέρου με την οικονομική της μεγέθυνση. Μια ουσιαστική παράμετρος που έχει διαφοροποιήσει την κατεύθυνση της οικονομικής ανάδυσης της Τουρκίας συνιστά η ενεργειακή της πολιτική, η οποία αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν διεθνώς για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι ενεργειακοί δίοδοι των διαφόρων μορφών ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.) διαδραματίζουν πρωταγωνιστική σημασία στην εξέλιξη της γεωστρατηγικής και της γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Υπερκαυκασίας, της Μέσης Ανατολής και στην ευρωπαϊκή ήπειρο (αγωγός South - Stream, Nabucco κ.ά.). Η Τουρκία δείχνει να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί αυτήν τη σύνθετη κατάσταση με τα ποικίλα αντικρουόμενα συμφέροντα. Έτσι καταφέρνει να αποκομίσει οφέλη και με τους κατάλληλους ελιγμούς επιδιώκει να αναδειχθεί σε ρυθμιστή και διαμεσολαβητή των προστριβών που ανακύπτουν στις προαναφερθέντες περιοχές. Χρησιμοποιεί τα ενεργειακά θέματα ως διαπραγματευτικό όπλο, ώστε να προωθήσει όχι μόνο τα οικονομικοπολιτικά της συμφέροντα, αλλά και την υποψηφιότητά (candidacy) της ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Επιπλέον η οικονομική της ανάπτυξη, κυρίως από το 2002 έως τις μέρες μας, με ρυθμούς αύξησης του τουρκικού Α.Ε.Π. που κυμαίνονται περισσότερο από 5% ετησίως και παράλληλα η ισχυρή βιομηχανική της βάση και η υψηλή παραγωγική της ικανότητα αξιοποιούνται διπλωματικά από την Τουρκία ως εχέγγυα της υποψηφιότητάς της για την είσοδό της στην Ε.Ε.
Η οικονομική διάσταση της Τουρκίας προβάλλεται ολόενα και περισσότερο με την πάροδο των ετών, καθώς η ίδια έχει επενδύσει τεράστιο πνευματικό και υλικό κεφάλαιο σε αυτόν τον τομέα. Η στρατιωτική της ηγεσία παίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτήν την επίπονη και αντίξοη προσπάθεια. Εκτός από τις πολύ δραστήριες στρατιωτικές βιομηχανίες της πρόσφατα στις 19 Δεκεμβρίου του 2008 η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη φημισμένη ιταλική εταιρεία Telespazio για την ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας, η οποία θα της παράσχει την τεχνογνωσία (know-how) για να κατασκευάσει μελλοντικά δορυφόρο παρατηρήσεως, τον επονομαζόμενο Göktürk.
Σε γενικές γραμμές τo γεγονός ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται πλέον στις 20 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη ότι η ίδια μεταλλάσσεται από μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη σε ισχυρή βιομηχανική χώρα. Οι προοπτικές της για τα επόμενα έτη αξιολογούνται από θετικές έως πολύ θετικές από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, όπως είναι η Morgan Stanley, η Moody’s, η Standard & Poor’s κ.ά. Η Τουρκία δύναται να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Υπερκαυκασίας, ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει καθηλώσει τις παραδοσιακά δυναμικές οικονομίες των Η.Π.Α., της Ε.Ε., της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και ταυτόχρονα ασκεί έντονα αρνητικές επιδράσεις στις οικονομίας της Κίνας, της Ινδίας και των υπόλοιπων ανερχόμενων οικονομιών, όπως είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό κ.ά. Η Τουρκία καταβάλλει σοβαρές και στρατηγικά σχεδιασμένες προσπάθειες για να αναδειχθεί στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων κατά την περίοδο της ανάκαμψης μετά τη λήξη της τρέχουσας κρίσης και αποσκοπεί στην ενδυνάμωσή της, μέσω οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών (business projects), συμπράξεων (consortiums) και στρατηγικών συμμαχιών (strategic alliances), με τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τα νεοσύστατα κράτη της Υπερκαυκασίας, τις γειτονικές της χώρες στη Μέση Ανατολή και κυρίως με το Ισραήλ, στα πλαίσια άλλωστε των διμερών στρατηγικών πολιτικών και οικονομικών - εμπορικών συμφωνιών που υπέγραψε η Τουρκία με το Ισραήλ το 1996.
Απαιτείται, βέβαια, η συστράτευση όλων των οικονομικών δυνάμεων της Τουρκίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από την πλήρη ενεργοποίηση των οικονομικών της φορέων, που διαθέτουν την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ταγίπ Έρντογαν καθώς και πλήθος οικονομικών παραγόντων της κυβέρνησής του επιδιώκουν να παρευρίσκονται και να παρεμβαίνουν επικοινωνιακά σε εγκαίνια και έναρξη γραμμών παραγωγής βιομηχανικών συγκροτημάτων που ανήκουν σε τουρκικούς ομίλους εταιρειών ή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εγκαινίων του βιομηχανικού συγκροτήματος της ιαπωνικής Toyota Motor Corporation που έγινε στην πόλη Adapazarı της βορειοδυτικής Τουρκίας πριν από μερικά χρόνια. Στη λαμπρή εκδήλωση έλαβε μέρος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την έναρξη των λειτουργιών του εργοστασίου και υπογραμμίζοντας την περίοπτη θέση που κατέχει διεθνώς η Τουρκία ως χώρα υποδοχής άμεσων ξένων επενδύσεων. Παρόμοια επικοινωνιακή στρατηγική εφαρμόστηκε και στην έναρξη των λειτουργιών της πίστας της φόρμουλα 1 στην Κωνσταντινούπολη (F1 Istanbul Park). Η προβολή του αθλητικού γεγονότος που έγινε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και τα διεθνή υπήρξε εντονότατη και συνεχής. Η Κωνσταντινούπολη και γενικότερα η Τουρκία προβλήθηκε ως μια χώρα που μπορεί να διοργανώσει άρτια και επιτυχημένα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Με δραστηριότητες όπως οι προαναφερθείσες η τουρκική οικονομία αναδεικνύεται αισθητά και ο ρόλος της διευρύνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μεγέθυνση και την αναγνώρισή της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Έτσι διαπραγματεύεται με ίσους όρους με τα υπόλοιπα κράτη που συναποτελούν την ομάδα των G-20, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική ισχύ της και διαμορφώνοντας την οικονομική της υπεροχή.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού PRESSCODE (www.presscode.gr), τεύχος Μαϊου 2009.
(*) Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι οικονομολόγος, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και ειδικευμένος στην τουρκική οικονομία. Το βιβλίο του με τίτλο "Συσσώρευση Κεφαλαίου και Παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία Διαχρονικά" κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP