Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ανοίγουν μέτωπα με Τουρκία και Ε.Ε.


Η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισε να ανοίξει μέτωπα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστεί -ή καλύτερα να περιοριστεί- το μείζον θέμα της ανεξέλεγκτης πλέον εισδοχής λαθρομεταναστών στη χώρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της χορήγησης ασύλου πρέπει πλέον να πάρει τη μορφή μόνιμης κοινοτικής πολιτικής, με τη διάθεση των ανάλογων κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση των μέτρων.

Οι κυριότερες αντιδράσεις σ' αυτή την ελληνική θέση (την οποία υποστηρίζουν και άλλες, μεσογειακές κατά κύριο λόγο, χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα) προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, η οποία αντιδρά στην προοπτική χρηματοδότησης μιας κοινοτικής πολιτικής. Και αυτό γιατί η Γερμανία, όπως και οι υπόλοιποι Βορειοευρωπαίοι εταίροι έχουν λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στις χώρες τους -σε βάρος των χώρων εισδοχής όπως η Ελλάδα- από το 2003.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του «Δουβλίνου 2» το 2003 η Ελλάδα συναποφάσισε -επί ζημία της- ότι λαθρομετανάστης που θα πιάνεται σε ευρωπαϊκή χώρα θα «επιστρέφεται» στην ευρωπαϊκή χώρα από την οποία μπήκε στην Ε.Ε. (όπως η Ελλάδα), η οποία θα φροντίζει για την επαναπροώθησή του.

Καθώς λοιπόν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση επιμένει να διατίθενται κοινοτικοί πόροι από το Ταμείο Επιστροφών ώστε να διευκολύνεται η ταχεία επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών (π.χ. το αεροσκάφος της FRONTEX για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών ενοικιάζεται από την Ελλάδα, η οποία παίρνει τα χρήματα από το κοινοτικό ταμείο).

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, που ανοίγει υποχρεωτικά η Ελλάδα, είναι προς την Τουρκία, τη μεγάλη «πηγή» εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο ειδών: ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που αφήνει η Αγκυρα να περνούν ανενόχλητα από το έδαφός της για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά και η απροθυμία της Αγκυρας να εφαρμόσει και να τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει το 2001 με την Ελλάδα.

Τα θέματα αυτά συζήτησε αναλυτικά επί διήμερο στην Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, πρέσβης Κ. Μπίτσιος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα αποδώσουν καρπούς τα μέτρα που θα πάρει προκειμένου να ανακοπούν οι ροές λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα να επιδείξει «καλή συμπεριφορά» στο θέμα αυτό, με στόχο να μην προστεθεί ένα ακόμα μείζον πρόβλημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Παραμένει, όμως, άγνωστο για την ώρα αν η κυβέρνηση Ερντογάν θα προχωρήσει και στην υλοποίηση και εφαρμογή της Συμφωνίας του 2001 με την Ελλάδα για την επανεισδοχή στην Τουρκία λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Μπίτσιος επισήμανε στους Τούρκους συνομιλητές του ότι αν η Αγκυρα δεν λάβει άμεσα μέτρα τόσο στην είσοδο λαθρομεταναστών στα τουρκικά εδάφη και την προώθησή τους στην Ελλάδα αλλά και στην επανεισδοχή τους από την Ελλάδα, τότε είναι θέμα χρόνου να βρεθεί μπροστά σε μείζον ευρωτουρκικό ζήτημα. Παρατήρησε ακόμα ότι κατ' ανάγκην θα δημιουργηθεί «ένα τείχος» ανάμεσα στην Τουρκία και τα ευρωπαϊκά σύνορα, δηλαδή την Ελλάδα, καθώς η Ε.Ε. θέλει να αντιμετωπίσει δραστικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπίτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία γνωστοποιήσει τις ανάγκες της στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, τότε με αίτημα της Ελλάδας θα εξασφαλιστεί υποστήριξη στην Ε.Ε. Στην περίπτωση όμως που συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση «αν αυτό είναι απειλή», ο κ. Μπίτσιος απάντησε: «Οχι, είναι ένα γεγονός».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP