Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Το Κουρδικό στοιχειώνει την Τουρκική Διπλωματία


Σύμφωνα με το Ισραηλινό κόμβο debkafiles ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά το Ιράν έδωσε κρυφή εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να διακόψουν τις σχέσεις με το καθεστώς της Δαμασκού Ανάμεσα σε αυτούς καταγράφεται και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν στον οποίο δόθηκε εντολή οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να σταματήσουν να ενημερώνουν το συριακό καθεστώς για τις κινήσεις των εξεγερμένων

Στα πλαίσια της αλλαγής πλεύσης της Αγκυρας δόθηκε άδεια στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Συρίας να διεξάγουν συνέδριο στην Αττάλεια από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου με σκοπό την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της τρίμηνης λαϊκής εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος. Μετά από την αμέριστη υποστήριξη του καθεστώτος Assad από την τουρκική κυβέρνηση, η τουρκική διπλωματία προσπαθεί να διακόψει τους δεσμούς με ένα καθεστώς το οποίο δολοφονεί αδιακρίτως άμαχους μουσουλμάνους γιατί αυτό προκαλεί δυσμενή σχόλια και αλλοιώνει την εικόνα της ως μουσουλμανικής δημοκρατικής χώρας.

Ο ισραηλινός κόμβος παραθέτει ως επιχειρήματα :
1) ζητήθηκε από τον Σύρο Πρόεδρο να μην επισκεφθεί την Τουρκία,

2) η καταστολή της εξέγερσης στις κουρδικές περιοχές προκαλεί ζυμώσεις μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της νότιας Τουρκίας κάτι που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία η όποια και επιθυμεί την άμεση διακοπή της καταστολής απο τον φόβο μετάδοσης της εξέγερσης στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Ομως εδώ υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση η οποία αναφέρει πως οι "παροχές" του Συριακού καθεστώτος προς τις Κουρδικές περιοχές δύνανται να προκαλέσουν μεγαλύτερο κύμα αντίδρασης των Κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

3)Ο Ερντογάν έχει διακόψει τις σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ασαντ. Σε κάθε περίπτωση, οι συμβουλές του προς το Συρο Πρόεδρο για το πως το συριακό καθεστώς θα ξεπεράσει την κρίση δεν εισακούστηκαν

Ο ισραηλινός κόμβος αναφέρει ότι στα πλαίσια της αλλαγής πολιτικής της Αγκύρας αναμένεται να επανεξεταστεί η αποστολή στολίσκου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και το σπάσιμο του αποκλεισμού της από την μουσουλμανική "ανθρωπιστική" οργάνωση ΙΗΗ.

Αναφέρεται και ως ενδεχόμενο πως μια πιθανή σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας στην θάλασσα ίσως προσφέρει την ευκαιρία στο συριακό καθεστώς να επιτεθεί στο Ισραήλ στα βόρεια σύνορα του, δείχνοντας την έτσι την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_3665.html#more

Read more...

«Χαστούκια» από Τουρκία σε Θράκη και Αιγαίο


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Όσον η Ελλάδα αποδυναμώνεται διεθνώς εμφανίζοντας ανικανότητα να αντιμετωπίσει το οικονομικό της πρόβλημα, τόσο η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης σε Αιγαίο και Θράκη, αναγκάζοντας την Ελλάδα είτε σε παρατεταμένη σιωπή, είτε σε αμυντικές κινήσεις πάνω στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ολόκληρη την Κυριακή στη Θράκη κυριαρχούσαν οι τούρκικες σημαίες κατά την επίσκεψη της συζύγου του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν στη Ροδόπη για την ανάγνωση του κορανίου στο Τέμενος Κικιδίου.

Σε μια άκρως εθνικιστική έξαρση η λεγόμενη τουρκική μειονότητα της Θράκης, έχοντας σαν ηγέτες τους ψευτομουφτσήδες Κομοτηνής και Ξάνθης σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις των μειονοτικών μίλησαν πάλι για τουρκική Θράκη, για Τούρκους της Θράκης που καταπιέζονται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίστηκε και η σημαία της Θράκης με το μισοφέγγαρο!

Κι ενώ αυτά συνέβησαν στην Θράκη χθες Κυριακή από σήμερα το Αιγαίο είναι γεμάτο τουρκικά πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα σε μία μεγάλη τουρκική άσκηση, που γίνεται χωρίς άδεια της ελληνικής κυβέρνησης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Και η τουρκική πρόκληση έφτασε στην κορύφωσή της όταν σε απάντηση της άσκησης των Τούρκων που ξεκίνησε σήμερα, η Αθήνα ανακοίνωσε ελληνική αεροναυτική άσκηση στις 7 Ιουνίου στην ίδια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου για να υπάρξει όμως αμέσως η έκδοση της αγγελίας Α1743/2011 της Άγκυρας, η οποία δηλώνει διεθνώς τα εξής πρωτοφανή: Η θαλάσσια περιοχή, όπου η Ελλάδα σκοπεύει να κάνει την άσκησή της αποτελεί περιοχή αρμοδιότητας της Άγκυρας και για να γίνει η ελληνική άσκηση στην περιοχή αυτή, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει άδεια από την Τουρκία.

Δηλαδή «de facto» η Τουρκία ανακηρύσσει δική της την περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Παρά τις προσπάθειές μας να πάρουμε μια συγκεκριμένη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να δώσει κάποια απάντηση.

newsbomb

Read more...

Σοβαρά ερωτήματα για τα υπουργεία Εξωτερικών – Εθνικής Άμυνας


Ορισμένες πολύ σοβαρές πληροφορίες – καταγγελίες έχουν φθάσει στο «defencepoint.gr» οι οποίες αφορούν στις τουρκικές ασκήσεις που ακυρώθηκαν οι οποίες εάν αληθεύουν συνιστούν ένα ακόμη σοβαρό ολίσθημα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Κατά συνέπεια, εξηγήσεις και διευκρινίσεις θα ζητηθούν τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου μέχρι στιγμής συναντάμε σφραγισμένα χείλη, κάτι που επιτείνει την καχυποψία… Οι πληροφορίες αναφέρουν για την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων κλείστηκε πολιτική συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν το επίπεδο αυτό είναι Παπανδρέου – Ερντογάν ή Δρούτσας – Νταβούτογλου. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αντάλλαγμα για την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων και την παρέμβαση για την αποτροπή κλιμάκωσης με αφορμή την απόπειρα του εθνικιστή Ζεϊμπέκ να προσεγγίσει το Αγαθονήσι και να αναρτήσει την τουρκική σημαία, οι Τούρκοι έλαβαν ένα σημαντικότατο αντάλλαγμα:

Πρόκειται για την ακύρωση της άσκησης ΙΩΝΑΣ με αντικείμενο τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου… Υπογραμμίζουμε, ότι προς το παρόν δεν διαθέτουμε όλα τα στοιχεία ώστε να υιοθετήσουμε τις καταγγελίες οι οποίες προέρχονται από συνήθως αλλά ενημερωμένες πηγές. Εάν όμως αληθεύουν, τότε όσο σύγκρουση και να προκλήθηκε – εάν προκλήθηκε – στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και τους στρατηγούς, γεγονός παραμένει ότι η υποχώρηση της Αθήνας «για το καλό της ειρήνης», αν και δεν είναι του μεγέθους της αθλιότητας που πραγματοποιήθηκε στην κρίση των Ιμίων, αποτελεί επίσης πλήγμα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και αυτό διότι η Ελλάδα καταγράφεται να υπαναχωρεί από μία πρωτοβουλία «επίδειξης σημαίας» σε μια περιοχή τη δικαιοδοσία επί της οποίας αμφισβητεί η Άγκυρα. Επαναλαμβάνουμε, ΔΕΝ είναι του ιδίου μεγέθους ατόπημα με αυτό των Ιμίων, ωστόσο, αποτελεί μια σαφή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, με την ακύρωση της άσκησης να έρχεται να προστεθεί στην εξαιρετικής σημασίας άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΤΟΞΟΤΗΣ η οποία κάποτε γινόταν σε συνδυασμό με τον κυπριακό Ελληνισμό… Περιττεύει προφανώς να αναφέρουμε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δώσουν εξηγήσεις διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις προαναφερθείσες καταγγελίες. Όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, ο ελληνικός λαός ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να γνωρίζει ποιες συμφωνίες κλείνει η εκλεγμένη από τον ίδιο ηγεσία του στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής. Εάν η απάντηση είναι ότι το έπραξαν «για το καλό της ειρήνης», ας βγουν κι ας το δηλώσουν, να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασής τους και να ακούσουν τη θετική ή αρνητική αξιολόγηση. Εάν το επιχείρημα συνδέεται με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τη συνειδητοποίηση εκ μέρους της ηγεσίας ότι έχουν τις Ένοπλες Δυνάμεις παρατημένες, τότε και αυτό έχει τη δική του αξία και πρέπει να αξιολογηθεί. Επιτέλους, πρέπει να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση επί των θεμάτων της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ο κόσμος δικαιούται να διατυπώνει την άποψή του επ’ αυτών των ζητημάτων.

http://nationalpride.wordpress.com


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Επιτρεψτε μας φιλοι και φιλες να διατυπωσουμε μια διαφορετικη αποψη. Ισως η ακυρωση της ασκησης ΙΩΝΑΣ να αποτελει την πλεον μεγαλυτερη διπλωματικη νικη των τελευταιων ετων της χωρας μας σε βαρος της Τουρκιας...και γινομαστε πιο σαφεις λεγοντας οτι με την "εκτακτη" ασκηση ερευνας και διασωσης που εξαγγειλαμε ως χωρα, κατορθωσαμε να αποτρεψουμε την ολοκληρωση δυο εκ των μεγαλυτερων και σοβαροτερων τουρκικων στρατιωτικων ασκησεων που διεξαγονται καθε χρονο στο Αιγαιο, με σαφεις επιθετικους προσανατολισμους, την Ντενιζ Κουρντου (θαλασσολυκος) και την ΕΦΕΣ (Εφεσσος).

Και οταν λεμε σαφεις επιθετικους προσανατολισμους, μιλαμε κυριολεκτικα και οχι μεταφορικα. Σε ολες τις χωρες ανα την υφιλιο, οι ενοπλες δυναμεις, υπαρχουν κυριως για να αποτρεπουν εξωτερικες απειλες, επομενως υπαρχουν για την αμυνα και ασφαλεια της εδαφικης ακεραιοτητας των χωρων τους. Στην Τουρκια ομως συμβαινει το εξης παραδοξο, ειναι η μονη χωρα τοσο στην ευρυτερη περιοχη της βαλκανικης, της Μ. Ανατολης αλλα και του ΝΑΤΟ, η οποια διεξαγει στρατιωτικες ασκησεις με αποβατικη ενεργεια σε ακτη, η οποια αποτελει σαφη επιθετικη ενεργεια.

Το παραπανω σε συνδυασμο με το γεγονος οτι, το μειζον του αποβατικου της στολου βρισκεται στην περιοχη της Σμυρνης και σε αποσταση αναπνοης απο την εδρα της Ταξιαρχιας Πεζοναυτων (που σημαινει οτι φορτωνει σε συντομο χρονικο διαστημα), μαζι με την ονομασια που εχει αποδοθει στην 4η Στρατια (Στρατια Αιγιου), καταδεικνυει τις προθεσεις της κατα τα αλλα φιλης, γειτονος και συμμαχου χωρας. Ας μην ξεχναμε βεβαια οτι η Τουρκια εχει και τα εσωτερικα της προβληματα που πολλες φορες και προκειμενου να δοσει διεξοδο σε αυτα χρησιμοποιει την Ελλαδα ως αλλοθι. Ειναι η μια παραμετρος που πρεπει να κρατησουμε στο πισω μερος του μυαλου μας...

Συνεκτιμωντας τα παραπανω, επιμενουμε να λεμε οτι η ακυρωση των παγιωμενων εδω και χρονια ετησιων τακτικων ασκησεων απο μερους της Τουρκιας, με ανταλλαγμα τη μη πραγματοποιηση της ασκησης ΙΩΝΑΣ, η οποια βρισκεται στο σταδιο της σχεδιασης, αποτελει μειζονα διπλωματικη επιτυχια της χωρας μας, διοτι εξαναγκασε την Τουρκια σε αναδιπλωση επειδη φοβηθηκε την νομιμη ελληνικη αντιδραση (συμβολικου παντα χαρακτηρα), να εκτελεσει ασκηση ερευνας και διασωσης εντος τοσο του FIR Αθηνων αλλα και εντος της εληνικης ΑΟΖ. Και αυτο για να συνεχισουν να "διατηρουν" το δικαιωμα να εκτελουν και αυτοι τετοιου ειδους ασκησεις. υποθετικα νομιζουν οτι νικησαν στα σημεια, αλλα εχουν χασει πανηγυρικα.

Read more...

Αγαθονήσι: Αποκλιμάκωση με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου


Σύμφωνα και με περαιτέρω πληροφορίες που συλλέγει και αναλύει το defencepoint.gr, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να αποστείλει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο κι ένα πλοίο ανεφοδιασμού.

Η πρόταση αυτή που έρχεται μία μέρα μετά την επίσκεψη στην Τουρκία, του ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το τουρκικό Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό θα συγκληθεί απόρρητη-κλειστή συνεδρίαση αύριο Πέμπτη (26/5/2011) στις 2μμ. Τους Τούρκους βουλευτές θα ενημερώσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα παρουσιάσει στοιχεία της τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα την πολιτική στο ζήτημα της Λιβύης.

Άρα, εν μέρει, η απόφαση της Τουρκίας να ακυρώσει τις ασκήσεις Έφεσος και Θαλασσόλυκος είναι πιθανό να οφείλεται στην αποστολή των ναυτικών μονάδων στη Λιβύη, αποτελώντας ουσιαστικά βάσιμη ένδειξη ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την αποστολή των πλοίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμφωνία των Τούρκων βουλευτών για την αποστολή αεροσκαφών στην επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι δε θα συμμετάσχουν σε αποστολές βομβαρδισμού τα πλοία άρα και τα αεροσκάφη – αν τελικά εγκριθεί η αποστολή τους.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας δεν αναφέρει το λόγο της ακύρωσης των ασκήσεων. Εντούτοις η Milliyet αναφέρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση ίσως ακυρώθηκε λόγω του ότι ο Τ. Ερντογάν και ο Α. Γκιούλ δε θα παρευρισκόντουσαν στην τελική φάση της άσκησης, δεδομένης και της εμπλοκής του ονόματος του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου ναυτικού στη λίστα υπόπτων για την υπόθεση “Βαριοπούλα”. Το δεύτερο που αναφέρει η εφημερίδα είναι η αντίδραση της Ελλάδας στο ζήτημα των χωρικών και διεθνών υδάτων.
Δεδομένης και της έλλειψης πληροφοριών, θεωρούμε ότι πιθανότερες υποθέσεις εργασίας ως αιτιολογία της ακύρωσης των ασκήσεων, είναι η σύγκρουση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών και η πιθανότητα της αποστολής των πλοίων στη Λιβύη, οπότε σε επιχειρησιακό επίπεδο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα είχαν μειονεκτήματα. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε και την πιθανότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιθυμούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή επειδή η τουρκική ηγεσία (στρατιωτική και πολιτική) έχει τη δική της εσωτερική σύγκρουση.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά ούτε και οι “πατριωτικές κορώνες” στο πλαίσιο προσωπικών επιδιώξεων και αποκόμισης καιροσκοπικών οφελών. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, παρουσιάζοντας τα γεγονότα και την ανάλυσή τους.
______________________________________________________________
Αποφασιστικό βήμα αποκλιμάκωσης έγινε από τουρκικής πλευράς, αφού έγινε αντιληπτό ότι οι ανεύθυνες ενέργειες του γραφικού προέδρου του εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ζεϊμπέκ, έβαζαν σε περιπέτειες τις δύο χώρες.
Όπως έγινε γνωστό, η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε τη ματαίωση των ασκήσεων Deniz Gordu και EFES που θα συνεχίζονταν αύριο, αφού η τουρκική μαζική στρατιωτική παρουσία προκαλούσε τον εύλογο φόβο της ελληνικής πλευράς, ότι η πρωτοβουλία του Ζεϊμπέκ και οι ασκήσεις θα μπορούσαν να αποτελούσαν τμήμα ενός εξαιρετικά δυσμενούς στρατιωτικού σεναρίου…
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνεννοήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έγιναν σε πραγματικά καλό κλίμα και η κυβέρνηση Ερντογάν βλέποντας ότι η ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις προθέσεις της Άγκυρας είχε μεγιστοποιηθεί, αποφάσισε να επιδείξει έμπρακτα καλή θέληση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δήλωσε προς τη Τουρκία ότι η στάση της ηγεσίας εκτιμάται και ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις, ιδίως εάν συνεχιστούν και επικρατλησει πραγματικό κλίμα ύφεσης, εν όψει μάλιστα και της καλοκαιρινής – τουριστικής περιόδου.
Στην πραγματικότητα, η τουρκική κυβέρνηση αισθάνθηκε ότι η πρωτοβουλία του εθνικιστή προέδρου κόμματος και πρώην στελέχους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην δημόσια εικόνα της, κυρίως στο εξωτερικό, όπου θα ετίετο εν αμφιβόλω η πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων».
Αναμένονται ανακοινώσεις – διευκρινίσεις από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τις συνεννοήσεις των δυο μερών, με αποτέλεσμα την εκτόνωση μιας διαφαινόμενης κρίσης, πριν καλά-καλά αρχίσει.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Τουρκικές σημαίες σε ελληνικά νησιά


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Συναγερμός στο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ με επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου γύρω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι με περιπολίες του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού μετά την επίσημη δήλωση του εθνικιστή προέδρου του δημοκρατικού κόμματος Τουρκίας, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ ότι: Την Τετάρτη 25 Μαΐου θα ξεκινήσει με οπαδούς του από τα Δίδυμα της Τουρκίας για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι προκειμένου να υψώσουν στα δύο αυτά ελληνικά νησιά την τούρκικη σημαία.

Το σενάριο για τη δημιουργία μιας νέας κρίσης τύπου Ιμίων φαίνεται ότι ήδη έχει σχεδιαστεί από το βαθύ κράτος της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται τη δυσχερέστατη διεθνή θέση της Ελλάδας σήμερα και παράλληλα θέλει να πλήξει πολιτικά τον Ερντογάν, ενόψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου, ο οποίος ακολουθεί μια πιο ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των εθνικιστικών κομμάτων της Τουρκίας.

Η διαφωνία του Ερντογάν για μια τέτοια προβοκατόρικη ενέργεια κατά της Ελλάδας φαίνεται και από την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ζεϊμπέκ κατά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και βασικού συνεργάτη του Ερντογάν του Νταβούτογλου, τον οποίον ο Ζεϊμπέκ κατηγόρησε ότι: «Δέχεται την άποψη ότι τα δύο νησιά ανήκουν στις γκρίζες ζώνες ενώ είναι τούρκικα και πρέπει να καταληφθούν άμεσα από τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις».

Τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας παρακολουθούν με ψυχραιμία τους νέους αυτούς παληκαρισμούς των Τούρκων αλλά υπάρχει η ρητή εντολή στα ελληνικά πολεμικά πλοία και στις ακταιωρούς του λιμενικού να επέμβουν αμέσως σε οποιαδήποτε ομαδική εμφάνιση Τούρκων σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, ώστε να αποτραπεί εν τη γενέσει της μια νέα κρίση τύπου Ιμίων.

newsbomb

Read more...

Περί νεοθωμανισμού


Άρθρο του Αλί Οσμάν στην Αφρίκα

ΟΙ ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν δεν διαφέρουν από ενέργειες δικτατόρων που πιστεύουν ότι θα βρίσκονται εσαεί στην εξουσία.Όσοι ακούνε τις δηλώσεις των Νταβούτογλου και Μπαγίς θα έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι βεζίρηδες της αυτοκρατορίας του Ερντογάν, οι οποίοι εξουσιάζουν τον κόσμο και στόχος τους είναι να επιλύσουν τα προβλήματα της διεθνούς κοινότητας.

Όσοι τους ακούνε και δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, θα έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για την ηγεσία ενός λαού που ζει σε καθεστώς ειρήνης, δημοκρατίας και ευτυχίας.Η Ε.Ε. κλείνει τα μάτια σε κάποιες αταξίες της Τουρκίας λόγω του ότι προσφέρει φθηνά εργατικά χέρια και πρόκειται για μια αγορά των 80 εκατ.Μέρος αυτών των αταξιών είναι και η Κύπρος.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν να παίξουν τον χωροφύλακα ή και να καταλάβουν τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής με την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας. Με αυτόν το αέρα η Τουρκία αναμιγνύεται σε πράξεις μεγαλύτερες από το μπόι της. Το γνωρίζει η ίδια και ενώ δεν είναι ανεξάρτητη το παίζει ως τέτοια.
Η στάση της στη Μ. Ανατολή είναι μέρος των σχεδίων των ΗΠΑ και της ΕΕ .Θα της ανέθεταν τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στη Μέση Ανατολή αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να σημειωθεί μια σύγκρουση με το Ισραήλ για το θεαθήναι. Αυτή έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και η Τουρκία θεωρήθηκε ηγέτιδα του αραβικού κόσμου. Σε ψηφοφορία των ακροατών του αραβόφωνου σταθμού του CΝΝ ο Ερντογάν εξελέγη ως ο ηγέτης του Αραβικού Κόσμου.


Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θελουν να αναθέσουν τον ρόλο του ηγέτη στην Τουρκία. Και αυτός είναι η Κίνα, από την οποία φοβούνται οι ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ θα ασχολούνται με την Κίνα δεν θα ήθελαν να χάσουν τη Μ. Ανατολή και για τον λόγο αυτό εξουσιοδότησαν την Τουρκία. Άσχετα αν οι ΗΠΑ είναι υπερδύναμη, δεν της είναι δυνατόν να προλαβαίνει παντού και να έχει πολλά ανοικτά μέτωπα.Σήμερα στόχος της είναι η Κίνα των δισεκατομμυρίων η οποία επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη διεθνή αγορά.

Έτσι βλέπουμε την Τουρκία στο προσκήνιο και έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις του Νταβούτογλου περί νεοοθωμανισμού.

Στο παρόν στάδιο οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δυσαρεστήσουν την Τουρκία επειδή την έχουν ανάγκη και ούτε η Ε.Ε. μπορεί να της πει να αποχωρήσει από τα εδάφη της στην Κύπρο, εξού και ο Ερντογαν δήλωσε: «Δεν παραχωρούμε ούτε γραμμάριο εδάφους» και ο Μπαγίς «Αν ανοίξουν τα τ/κ λιμάνια τότε θα ανοίξουμε και εμείς τα λιμάνια μας στους Ε/κ».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή έφερε στην ημερησία διάταξη τον νεοοθωμανισμό από τον οποίο πάσχουν πολλοί.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Συνάντηση κοροϊδία για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ


Στη Γενεύη κλείστηκε το νέο ραντεβού του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, σε ένα ραντεβού στο οποίο θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Κορεάτης Μπαν Κι Μουν. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου σε μια προσπάθεια – απέλπιδα άραγε; – επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της νήσου. Αποτελεί συνέχεια των επαφών των δυο πλευρών στις 18 Νοεμβρίου 2010 στη Νέα Υόρκη και στις 26 Ιανουαρίου του παρόντος έτους στη Γενεύη.

Ωστόσο, οι προσδοκίες στους «γνωρίζοντες» την πραγματική κατάσταση είναι μικρές. Η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευρά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ πλέον η διακηρυκτική θέση της διεθνούς κοινότητας περί της ανάγκης επανένωσης της νήσου δεν αποτελεί και θέσφατο συγκριτικά με το παρελθόν.

Πλέον, η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας, έχουν καταστήσει την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με σχέδια τύπου Ανάν, λιγότερο ελκυστική σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της θεαματικής αντι-Δυτικής στροφής της Τουρκίας του Ερντογάν.

Εάν μάλιστα το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών διατηρήσει τον ισλαμιστή Τούρκο ηγέτη στην εξουσία, η γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί της Δύσης θα αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, ασχέτως του έντονου φλερτ που αναπτύσσουν με την Άγκυρα χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία…

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Ο επικίνδυνος για τους Αμερικανούς Τούρκος κροίσος Καραμεχμέτ και τα πετρέλαια στο Αιγαίο


Toν Αύγουστο του 2005 γινόταν γνωστό ότι ο τουρκικός όμιλος Cukurova Holdings συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ποσοστού της Aramco στη Motor Oil, έναντι του χρηματικού ποσού των 500 εκατ. δολαρίων. Η Cukuroca Holdings είναι όμιλος συμφερόντων του επιχειρηματία Ερμίν Μεχμέτ Καραμεχμέτ, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes με τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Σήμερα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο αμερικανικού διπλωματικού τηλεγραφήματος με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2005, το οποίο προειδοποιούσε τις αμερικανικές εταιρείες να μην προχωρήσουν σε συμφωνίες με τον Καραμεχμέτ εξαιτίας του γεγονότος ότι «Κλείνει δουλειές με απειλές θανάτου».

Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα, το περιεχόμενο του οποίου είχε εγκρίνει ο τότε Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο Καραμεχμέτ είναι γνωστός στην πρεσβεία μας ως ένας αναξιόπιστος και ανέντιμος εταίρος για δουλειά.
Η πρεσβεία μας ξέρει ότι ο Καραμεχμέτ για να στρέψει υπέρ του μια ασυμφωνία στην δουλειά που είχε με μια αμερικανική εταιρία χρησιμοποίησε ανήθικες μεθόδους όπως απειλές θανάτου.Για αυτό η πρεσβεία μας συμβουλεύει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μην κάνουν δουλειές μαζί του».
Να σημειωθεί ότι ο Έντελμαν είναι εκείνος, ο οποίος είχε πληροφορήσει μέσω απόρρητου διπλωματικού τηλεγραφήματος με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2004 την Ουάσιγκτον, αναφορικά με τις υποψίες για την ύπαρξη οκτώ τραπεζικών λογαριασμών του Ταγίπ Ερντογάν σε ελβετικές τράπεζες, αλλά και για τον πλουτισμό του Τούρκου πρωθυπουργού από την ιδιωτικοποίηση διυλιστηρίου πετρελαίου.
Ποιος είναι ο Καραμεχμέτ
Ο Ερμίν Μεχμέτ Καραμεχμέτ καταλαμβάνει την 1η θέση στη λίστα του «Forbes» με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους της Τουρκίας και στην παγκόσμια σχετική κατάταξη καταλαμβάνει την 268η θέση.
Ο Καραμεχμέτ είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, της Turkcell, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ είναι επικεφαλής του ομίλου Cukurova Holdings και ελέγχει τον τηλεοπτικό σταθμό Show TV, την εφημερίδα «Ακσάμ», όπως επίσης τις εταιρίες Digitürk, Superonline, Sky Türk, Lig TV, Alem FM, KVK, BMC, Baytur.
Πρόσφατα, δηλαδή το έτος 2009, στον τουρκικό Τύπο πραγματοποιήθηκε αναφορά στις σχέσεις του Καραμεχμέτ με το παρακρατικό δίκτυο της Εργκένεγκον. Που στηρίχθηκαν αυτές οι αναφορές; Σε όσα είπε ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο της «Εργκένεγκον», συνταγματάρχης και επικεφαλής του Τομέα Τεχνικών Παρακολουθήσεων των υπηρεσιών της Τουρκίας Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος είχε αναφέρει το 2009 ότι οι σχέσεις του με την Turkcell ήταν ιδιαίτερα καλές, ενώ δεν είχε παραλείψει να αναφερθεί και στις καλές σχέσεις που διατηρούσε με τον ίδιο τον Καραμεχμέτ.
Από την πλευρά του ο Καραμεχμέτ αποκαλούσε τον Ερσόζ «διοικητά μου». Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία ήταν υπεύθυνος των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Τουρκία.
Το περίεργο είναι ότι ο Καραμεχμέτ θεωρείται από κάποιους ως ένα από τα πρόσωπα που διάκεινται φιλικά προς το κυβερνητικό κόμμα AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά πάντοτε επισημαίνεται ότι τηρεί τις αναγκαίες ισορροπίες με τον χώρο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα πετρέλαια στο Αιγαίο
Στις 16 Ιουνίου 2003, η εφημερίδα «Ακσάμ», την οποία ελέγχει ο όμιλος συμφερόντων Καραμεχμέτ, είχε ως πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο τον εξής: «Μυστικές διαπραγματεύσεις για το πετρέλαιο».
Το περιεχόμενο του ρεπορτάζ εκείνης της έκδοσης της εφημερίδας «Ακσάμ» έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού οκτώ χρόνια πριν αναφερόταν ότι «Οι Αμερικανοί έχουν ετοιμάσει και ένα σχέδιο, με βάση το οποίο Ελλάδα και Τουρκία θα εισπράξουν μερίδιο από 30% και κάποια αμερικανική εταιρεία 40%».
Ο δημοσιογράφος, ο οποίος υπέγραφε το ρεπορτάζ είναι ο Τουντζάι Οζκάν, ο οποίος έχει συλληφθεί για την υπόθεση της Εργκένεγκον. Ο ίδιος επικαλούμενος αρμόδιους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους σημείωνε ότι «υπό το φως των διαπιστώσεων αυτών, συνεχίζονται οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βρίσκονται κοντά και μέσα στα σύνορά μας.
Αμφότερες οι πλευρές προσεγγίζουν το θέμα με καλή πρόθεση και διανύουμε απόσταση. Οι συνομιλίες είναι μυστικές για να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα και συνεχίζονται υπό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών».
Σύμφωνα με εκείνο το ρεπορτάζ ο Τούρκος Κροίσος Μεχμέτ Ερμίν Καραμεχμέτ είχε μεταφέρει την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί διαπίστωσαν την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα.
Τον 2010 ο Καραμεχμέτ κυριάρχησε στον χώρο των συμβάσεων για τη διανομή ενέργειας, αλλά η συνεργασία που πραγματοποίησε με τον Μεχμέτ Καζαντσί, κατόπιν της οποίας ίδρυσαν την εταιρία ΜΜΕΚΑ, δεν πέτυχε. Η ΜΜΕΚΑ δεν κατέθεσε τα απαραίτητα ποσά, με αποτέλεσμα να χαθεί το χρηματικό ποσό των εγγυήσεων ύψους 92,5 εκατ. δολαρίων και οι τράπεζες να διακόψουν τις πιστώσεις προς την εν λόγω εταιρία.
Εκτός από το γεγονός ότι το 2005, οι Αμερικανοί θεωρούσαν αναξιόπιστο τον Καραμεχμέτ, εξαιτίας των μεθόδων, τις οποίες υποστήριζαν ότι χρησιμοποιούσε, το διπλωματικό έγγραφο ίσως εξηγεί για ποιους λόγους δεν προχώρησε η συμφωνία για τα πετρέλαια στο Αιγαίο, στην οποία πραγματοποιούσε ειδική αναφορά η εφημερίδα «Ακσάμ».
Εκείνο το δημοσίευμα επίσης είναι αποκαλυπτικό του γεγονότος ότι ο Καραμεχμέτ ήθελε να διεισδύσει στον τομέα της ενέργειας από το 2003, ενώ οι πληροφορίες τις οποίες μετέφερε και οι οποίες προέρχονταν από αμερικανικές πηγές, δεν απέχουν πολύ από τα σενάρια για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τα οποία αναπαράγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πηγή: newscode.gr

Read more...

Παράδοση πρώτου Advanced F-16 στη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους Advanced F-16D Block 50+, που συναρμολογεί η TAI στα πλαίσια του προγράμματος Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) Peace Onyx IV, παρουσία του Τούρκου υπουργού Άμυνας Vecdi Gönül και του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Francis J. Ricciardone. H Tουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK) αναμένεται να παραλάβει μέχρι το 2013 συνολικά 14 μονοθέσια F-16C και 16 διθέσια F-16D στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2007. Κύρια διαφοροποίηση σε σχέση με τα αντίστοιχα 30 Advanced F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι οι αεριωθητές παράκαμψης F110-GE-129B που κατασκεύασε η Τουρκική Βιομηχανία Κινητήρων (ΤΕΙ) καθώς και η εγκατάσταση Προηγμένων Ολοκληρωμένων Αμυντικών Συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου (AIDEWS) ALQ-211(V)4 της ΙΤΤ. Σημειώνεται ότι η ΤΗΚ έχει ολοκληρώσει την παραλαβή 127 σύγχρονων βλημάτων κλειστής αερομαχίας ΑΙΜ-9Χ, τον πλέον εξελιγμένο τύπο του γνωστού Sidewinder, εφάμιλλων των IRIS-T που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της ελληνικής ΠΑ, η οποία διατηρεί ωστόσο σαφή υπεροχή στην εναέρια μάχη καθώς χρησιμοποιεί συστήματα απεικόνισης κάσκας (JHMCS).

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

80% πάνω οι παραβιάσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες


Mε εννέα παραβιάσεις και δύο παραβάσεις από 14 τουρκικά μαχητικά πέρασε η σημερινή ημέρα στο Αγαίο. Οι παραβιάσεις τις τελευτάίες δύο εβδομάδες είναι αυξημένες κατά 80% σε σχέση με την αμέσως παρελθούσα περίοδο.

Συγκεκριμένα είχαμε

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : -
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 14
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 9
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ματαιώθηκαν τουρκικές ασκήσεις λόγω φόβου προβοκάτσιας στην κυβέρνηση Ερντογάν


Ματαιώθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις «Θαλασσόλυκος 2011» και «Έφες 2011» που κάθε χρόνο διεξάγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με τους λόγους της ματαίωσης των ασκήσεων που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 25-27 Μαΐου, αλλά όπως αναφέρουν πηγές από την Άγκυρα η κυβέρνηση αποφάσισε λόγω των εκλογών και της έντασης που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο να αναβληθούν οι ασκήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν "θέματα που δεν συμφέρουν την κυβέρνηση Ερντογάν" κοινώς προβοκάτσιες από τους κεμαλικούς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Κρίση από το πουθενά: Πήγαιναν για "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο


«Θερμό» επεισόδιο και πιθανόν μείζονος έκτασης επιθετική επιχείρηση φαίνεται ότι αποτράπηκε την τελευταία στιγμή στο Αιγαίο, ίσως και με την επέμβαση τρίτης χώρας. (Ανανέωση 16.38: Τελικά η Άγκυρα μετά τις ελληνικές παραστάσεις "έκανε πίσω" και απέτρεψε τον Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ να πραγματοποιησει την απειλή του και να αποβιβαστεί σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, επιβεβαιώνοντας ότι το όλο σκηνικό ήταν στημένο και είχε σχέση με τις δύο τουρκικές ασκήσεις που ματαιώθηκαν).

Οι πληροφορίες για στημένο θερμό επεισόδιο από την πλευρά των κεμαλικών παραμονές εκλογών στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει ο εσωτερικός πολιτικός συσχετισμός, δείχνει να ήταν η αιτία που ματαιώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τέσσερις ώρες πριν από την έναρξή τους οι δύο μεγάλες ασκήσεις εκ των οποίων η μία αποβατική: Η τελευταία φάση της Deniz Gordu και η EFES 2011. Για την αποβατική άσκηση, την EFES 2011 οι Τούρκοι είχαν συγκεντρώσει για πρώτη φορά τόσο μεγάλες αποβατικές δυνάμεις και κυρίως δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Η ματαίωση των ασκήσεων, ενώ όλες οι δυνάμεις βρίσκονταν στα σημεία συγκέντρωσης και ήδη 3 ομάδες της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli) και τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT είχαν προωθηθεί σε προκεχωρημένα αεροδρόμια για να πραγματοποιήσουν νυκτερινές ρίψεις στην ζώνη επιχειρήσεων (πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακλήθηκαν ενώ είχαν ξεκινήσει για τους στόχους!), είναι κάτι το πρωτοφανές για τα τουρκικά δεδομένα και σπάνιο γενικώς.

Οι πληροφορίες που έχουν συλλέψει οι ελληνικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι «Κάτι έχει συμβεί σε σχέση με τα σενάρια της άσκησης και με την «απόβαση» ποου ετοιμάζει σήμερα σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι (σ.σ.: στις 11.00 το πρωί είχαν προγραμματίσει να αρχίσουν τη εκδήλωση στα τουρκικά παράλια) το κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο ηγέτης του Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ».

Χθες το απόγευμα οι ελληνικές υπηρεσίες εντόπισαν αυξημένη δραστηριότητα στις στρατιωτικές επικοινωνίες στα τουρκικά παράλια που εν μέρει δικαιολογούντο από τις ασκήσεις. Από ελληνικής πλευράς υπήρχε ετοιμότητα, αλλά όχι υψηλή, δεομένου ότι δεν είχε αξιολογηθεί η άσκηση με σχέση με την πρόκληση του Ζεϊμπέκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις σε σημείο που το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να συζητά την ματαίωση της άσκησης ΙΩΝΑΣ 2011 προκειμένου να μην σηκωθεί το "θερμόμετρο" και δοθούν οι αφορμές στην άλλη πλευρά να προβεί σε "θερμές" κινήσεις. Από το ΓΕΕΘΑ διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο: "Η ΙΩΝΑΣ 2011 θα γίνει κανονικά" δηλώθηκε στο defencenet.gr από ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα σε όλο τον τουρκικό τύπο επικρατεί αμηχανία για την ακύρωση των ασκήσεων και κανείς δν μπορεί να εξηγήσει τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

"Η αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο είναι απόφαση που αφορά αποκλειστικά το Γενικό Επιτελείο", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Αμύνης Βετζντί Γκιονούλ.

Από την Αττάλεια όπου βρίσκεται, κ. Γκιονούλ δήλωσε ότι δεν έχει καμία ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με την στρατιωτική ηγεσία, αφού η στρατιωτική ηγεσία βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη,για κάποια άλλη άσκηση.

"Γι' αυτό και δεν είχαμε κατ' ιδίαν συνάντηση",είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων και προσέθεσε ότι "πρόκειται για αποτέλεσμα δικής τους εσωτερικής αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή προήλθε από εσωτερική αξιολόγηση του Γενικού Επιτελείου".

Στην άσκηση EFES-2011 θα συμμετείχαν περί τις 8.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων:

• 2 μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού, 1 επιλαρχία αρμάτων, 3 μοίρες πυροβολικού, 2 τάγματα πεζοναυτών, 3 ομάδες της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT και 1 τάγμα καταδρομών
• Πολεμικά πλοία (φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια), 47 αποβατικά σκάφη, 45 ελαστικές λέμβοι και σκάφη της διοίκησης ασφαλείας ακτών.
• 46 πολεμικά αεροσκάφη (F-16 και F-4), 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, 1 αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, 33 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη tουρκικής κατασκευής mini UAV’s.

http://www.defencenet.gr

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 1 παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ. Από τα 16 τουρκικά μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό και η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Περί "ακύρωσης της Εφές 2011"..


Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, η γειτονική χώρα φέρεται "να ακύρωσε τις μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις Ντενίζ Κουρντού και Εφές 2011". Στην σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Την είδηση αναμετέδωσαν σχεδόν όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέροντας αναληθώς πως "Ματαιώθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο". Και λέμε αναληθώς γιατί παραλείπεται μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Η ακύρωση αφορά μόνο ένα σκέλος των ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα την τελική φάση η οποία συγκεντρώνει συνήθως και τα φώτα της δημοσιότητας. Η δε ανακοινώσεις περί "ματαίωσης" έγιναν μόνο αφού οι εμπλεκόμενες μονάδες ολοκλήρωσαν επιτυχώς πολυήμερες ασκήσεις στα σχετικά σενάρια (ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νήσων, αποβατικές/αεραποβατικές ενέργειες κ.ά).

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις ξεκίνησαν στα μέσα Μαίου με μια πρωτοφανή κινητοποίηση πλήθους μέσων των ΤΕΔ, μια εκ των μεγαλύτερων των τελευταίων ετών,και ιδιαίτερη ένταση με τις υπόκωφες εκρήξεις στον κόλπο του Ντογάνμπει να αντηχούν ημέρα και νύχτα για αρκετές ημέρες χωρίς παύση. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε αντίστοιχης έντασης κινητοποίηση του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα.

Πιθανότερος λόγος για την ματαίωση της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων είναι πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ανταποκριτές όπως ο Μ.Ιγνατίου, η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο (συνεπικουρούμενη από την απόπειρα δημιουργίας θερμού επεισοδίου στο Αγαθονήσι) προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον.

Παρά τις ανακοινώσεις του Τουρκικού επιτελείου, οι εξελίξεις τρέχουν, καθώς η έξοδος του συνόλου σχεδόν του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και οι περιρρέουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση ματαίωσης της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων δεν θα οδηγήσει την ενδοτική ελληνική ηγεσία στην ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης "Ιωνάς 2011"..

http://www.enkripto.com/2011/05/2011.html

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP