Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Περί "ακύρωσης της Εφές 2011"..


Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, η γειτονική χώρα φέρεται "να ακύρωσε τις μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις Ντενίζ Κουρντού και Εφές 2011". Στην σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Την είδηση αναμετέδωσαν σχεδόν όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέροντας αναληθώς πως "Ματαιώθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο". Και λέμε αναληθώς γιατί παραλείπεται μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Η ακύρωση αφορά μόνο ένα σκέλος των ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα την τελική φάση η οποία συγκεντρώνει συνήθως και τα φώτα της δημοσιότητας. Η δε ανακοινώσεις περί "ματαίωσης" έγιναν μόνο αφού οι εμπλεκόμενες μονάδες ολοκλήρωσαν επιτυχώς πολυήμερες ασκήσεις στα σχετικά σενάρια (ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νήσων, αποβατικές/αεραποβατικές ενέργειες κ.ά).

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις ξεκίνησαν στα μέσα Μαίου με μια πρωτοφανή κινητοποίηση πλήθους μέσων των ΤΕΔ, μια εκ των μεγαλύτερων των τελευταίων ετών,και ιδιαίτερη ένταση με τις υπόκωφες εκρήξεις στον κόλπο του Ντογάνμπει να αντηχούν ημέρα και νύχτα για αρκετές ημέρες χωρίς παύση. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε αντίστοιχης έντασης κινητοποίηση του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα.

Πιθανότερος λόγος για την ματαίωση της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων είναι πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ανταποκριτές όπως ο Μ.Ιγνατίου, η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο (συνεπικουρούμενη από την απόπειρα δημιουργίας θερμού επεισοδίου στο Αγαθονήσι) προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον.

Παρά τις ανακοινώσεις του Τουρκικού επιτελείου, οι εξελίξεις τρέχουν, καθώς η έξοδος του συνόλου σχεδόν του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και οι περιρρέουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση ματαίωσης της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων δεν θα οδηγήσει την ενδοτική ελληνική ηγεσία στην ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης "Ιωνάς 2011"..

http://www.enkripto.com/2011/05/2011.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP