Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συνάντηση κοροϊδία για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ


Στη Γενεύη κλείστηκε το νέο ραντεβού του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, σε ένα ραντεβού στο οποίο θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Κορεάτης Μπαν Κι Μουν. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου σε μια προσπάθεια – απέλπιδα άραγε; – επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της νήσου. Αποτελεί συνέχεια των επαφών των δυο πλευρών στις 18 Νοεμβρίου 2010 στη Νέα Υόρκη και στις 26 Ιανουαρίου του παρόντος έτους στη Γενεύη.

Ωστόσο, οι προσδοκίες στους «γνωρίζοντες» την πραγματική κατάσταση είναι μικρές. Η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευρά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ πλέον η διακηρυκτική θέση της διεθνούς κοινότητας περί της ανάγκης επανένωσης της νήσου δεν αποτελεί και θέσφατο συγκριτικά με το παρελθόν.

Πλέον, η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας, έχουν καταστήσει την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με σχέδια τύπου Ανάν, λιγότερο ελκυστική σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της θεαματικής αντι-Δυτικής στροφής της Τουρκίας του Ερντογάν.

Εάν μάλιστα το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών διατηρήσει τον ισλαμιστή Τούρκο ηγέτη στην εξουσία, η γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί της Δύσης θα αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, ασχέτως του έντονου φλερτ που αναπτύσσουν με την Άγκυρα χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία…

http://nationalpride.wordpress.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP