Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Περί νεοθωμανισμού


Άρθρο του Αλί Οσμάν στην Αφρίκα

ΟΙ ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν δεν διαφέρουν από ενέργειες δικτατόρων που πιστεύουν ότι θα βρίσκονται εσαεί στην εξουσία.Όσοι ακούνε τις δηλώσεις των Νταβούτογλου και Μπαγίς θα έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι βεζίρηδες της αυτοκρατορίας του Ερντογάν, οι οποίοι εξουσιάζουν τον κόσμο και στόχος τους είναι να επιλύσουν τα προβλήματα της διεθνούς κοινότητας.

Όσοι τους ακούνε και δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, θα έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για την ηγεσία ενός λαού που ζει σε καθεστώς ειρήνης, δημοκρατίας και ευτυχίας.Η Ε.Ε. κλείνει τα μάτια σε κάποιες αταξίες της Τουρκίας λόγω του ότι προσφέρει φθηνά εργατικά χέρια και πρόκειται για μια αγορά των 80 εκατ.Μέρος αυτών των αταξιών είναι και η Κύπρος.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν να παίξουν τον χωροφύλακα ή και να καταλάβουν τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής με την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας. Με αυτόν το αέρα η Τουρκία αναμιγνύεται σε πράξεις μεγαλύτερες από το μπόι της. Το γνωρίζει η ίδια και ενώ δεν είναι ανεξάρτητη το παίζει ως τέτοια.
Η στάση της στη Μ. Ανατολή είναι μέρος των σχεδίων των ΗΠΑ και της ΕΕ .Θα της ανέθεταν τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στη Μέση Ανατολή αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να σημειωθεί μια σύγκρουση με το Ισραήλ για το θεαθήναι. Αυτή έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και η Τουρκία θεωρήθηκε ηγέτιδα του αραβικού κόσμου. Σε ψηφοφορία των ακροατών του αραβόφωνου σταθμού του CΝΝ ο Ερντογάν εξελέγη ως ο ηγέτης του Αραβικού Κόσμου.


Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θελουν να αναθέσουν τον ρόλο του ηγέτη στην Τουρκία. Και αυτός είναι η Κίνα, από την οποία φοβούνται οι ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ θα ασχολούνται με την Κίνα δεν θα ήθελαν να χάσουν τη Μ. Ανατολή και για τον λόγο αυτό εξουσιοδότησαν την Τουρκία. Άσχετα αν οι ΗΠΑ είναι υπερδύναμη, δεν της είναι δυνατόν να προλαβαίνει παντού και να έχει πολλά ανοικτά μέτωπα.Σήμερα στόχος της είναι η Κίνα των δισεκατομμυρίων η οποία επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη διεθνή αγορά.

Έτσι βλέπουμε την Τουρκία στο προσκήνιο και έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις του Νταβούτογλου περί νεοοθωμανισμού.

Στο παρόν στάδιο οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δυσαρεστήσουν την Τουρκία επειδή την έχουν ανάγκη και ούτε η Ε.Ε. μπορεί να της πει να αποχωρήσει από τα εδάφη της στην Κύπρο, εξού και ο Ερντογαν δήλωσε: «Δεν παραχωρούμε ούτε γραμμάριο εδάφους» και ο Μπαγίς «Αν ανοίξουν τα τ/κ λιμάνια τότε θα ανοίξουμε και εμείς τα λιμάνια μας στους Ε/κ».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή έφερε στην ημερησία διάταξη τον νεοοθωμανισμό από τον οποίο πάσχουν πολλοί.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP