Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αγαθονήσι: Αποκλιμάκωση με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου


Σύμφωνα και με περαιτέρω πληροφορίες που συλλέγει και αναλύει το defencepoint.gr, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να αποστείλει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο κι ένα πλοίο ανεφοδιασμού.

Η πρόταση αυτή που έρχεται μία μέρα μετά την επίσκεψη στην Τουρκία, του ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το τουρκικό Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό θα συγκληθεί απόρρητη-κλειστή συνεδρίαση αύριο Πέμπτη (26/5/2011) στις 2μμ. Τους Τούρκους βουλευτές θα ενημερώσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα παρουσιάσει στοιχεία της τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα την πολιτική στο ζήτημα της Λιβύης.

Άρα, εν μέρει, η απόφαση της Τουρκίας να ακυρώσει τις ασκήσεις Έφεσος και Θαλασσόλυκος είναι πιθανό να οφείλεται στην αποστολή των ναυτικών μονάδων στη Λιβύη, αποτελώντας ουσιαστικά βάσιμη ένδειξη ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την αποστολή των πλοίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμφωνία των Τούρκων βουλευτών για την αποστολή αεροσκαφών στην επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι δε θα συμμετάσχουν σε αποστολές βομβαρδισμού τα πλοία άρα και τα αεροσκάφη – αν τελικά εγκριθεί η αποστολή τους.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας δεν αναφέρει το λόγο της ακύρωσης των ασκήσεων. Εντούτοις η Milliyet αναφέρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση ίσως ακυρώθηκε λόγω του ότι ο Τ. Ερντογάν και ο Α. Γκιούλ δε θα παρευρισκόντουσαν στην τελική φάση της άσκησης, δεδομένης και της εμπλοκής του ονόματος του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου ναυτικού στη λίστα υπόπτων για την υπόθεση “Βαριοπούλα”. Το δεύτερο που αναφέρει η εφημερίδα είναι η αντίδραση της Ελλάδας στο ζήτημα των χωρικών και διεθνών υδάτων.
Δεδομένης και της έλλειψης πληροφοριών, θεωρούμε ότι πιθανότερες υποθέσεις εργασίας ως αιτιολογία της ακύρωσης των ασκήσεων, είναι η σύγκρουση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών και η πιθανότητα της αποστολής των πλοίων στη Λιβύη, οπότε σε επιχειρησιακό επίπεδο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα είχαν μειονεκτήματα. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε και την πιθανότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιθυμούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή επειδή η τουρκική ηγεσία (στρατιωτική και πολιτική) έχει τη δική της εσωτερική σύγκρουση.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά ούτε και οι “πατριωτικές κορώνες” στο πλαίσιο προσωπικών επιδιώξεων και αποκόμισης καιροσκοπικών οφελών. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, παρουσιάζοντας τα γεγονότα και την ανάλυσή τους.
______________________________________________________________
Αποφασιστικό βήμα αποκλιμάκωσης έγινε από τουρκικής πλευράς, αφού έγινε αντιληπτό ότι οι ανεύθυνες ενέργειες του γραφικού προέδρου του εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ζεϊμπέκ, έβαζαν σε περιπέτειες τις δύο χώρες.
Όπως έγινε γνωστό, η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε τη ματαίωση των ασκήσεων Deniz Gordu και EFES που θα συνεχίζονταν αύριο, αφού η τουρκική μαζική στρατιωτική παρουσία προκαλούσε τον εύλογο φόβο της ελληνικής πλευράς, ότι η πρωτοβουλία του Ζεϊμπέκ και οι ασκήσεις θα μπορούσαν να αποτελούσαν τμήμα ενός εξαιρετικά δυσμενούς στρατιωτικού σεναρίου…
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνεννοήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έγιναν σε πραγματικά καλό κλίμα και η κυβέρνηση Ερντογάν βλέποντας ότι η ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις προθέσεις της Άγκυρας είχε μεγιστοποιηθεί, αποφάσισε να επιδείξει έμπρακτα καλή θέληση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δήλωσε προς τη Τουρκία ότι η στάση της ηγεσίας εκτιμάται και ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις, ιδίως εάν συνεχιστούν και επικρατλησει πραγματικό κλίμα ύφεσης, εν όψει μάλιστα και της καλοκαιρινής – τουριστικής περιόδου.
Στην πραγματικότητα, η τουρκική κυβέρνηση αισθάνθηκε ότι η πρωτοβουλία του εθνικιστή προέδρου κόμματος και πρώην στελέχους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην δημόσια εικόνα της, κυρίως στο εξωτερικό, όπου θα ετίετο εν αμφιβόλω η πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων».
Αναμένονται ανακοινώσεις – διευκρινίσεις από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τις συνεννοήσεις των δυο μερών, με αποτέλεσμα την εκτόνωση μιας διαφαινόμενης κρίσης, πριν καλά-καλά αρχίσει.

http://nationalpride.wordpress.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP