Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Το Κουρδικό στοιχειώνει την Τουρκική Διπλωματία


Σύμφωνα με το Ισραηλινό κόμβο debkafiles ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά το Ιράν έδωσε κρυφή εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να διακόψουν τις σχέσεις με το καθεστώς της Δαμασκού Ανάμεσα σε αυτούς καταγράφεται και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν στον οποίο δόθηκε εντολή οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να σταματήσουν να ενημερώνουν το συριακό καθεστώς για τις κινήσεις των εξεγερμένων

Στα πλαίσια της αλλαγής πλεύσης της Αγκυρας δόθηκε άδεια στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Συρίας να διεξάγουν συνέδριο στην Αττάλεια από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου με σκοπό την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της τρίμηνης λαϊκής εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος. Μετά από την αμέριστη υποστήριξη του καθεστώτος Assad από την τουρκική κυβέρνηση, η τουρκική διπλωματία προσπαθεί να διακόψει τους δεσμούς με ένα καθεστώς το οποίο δολοφονεί αδιακρίτως άμαχους μουσουλμάνους γιατί αυτό προκαλεί δυσμενή σχόλια και αλλοιώνει την εικόνα της ως μουσουλμανικής δημοκρατικής χώρας.

Ο ισραηλινός κόμβος παραθέτει ως επιχειρήματα :
1) ζητήθηκε από τον Σύρο Πρόεδρο να μην επισκεφθεί την Τουρκία,

2) η καταστολή της εξέγερσης στις κουρδικές περιοχές προκαλεί ζυμώσεις μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της νότιας Τουρκίας κάτι που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία η όποια και επιθυμεί την άμεση διακοπή της καταστολής απο τον φόβο μετάδοσης της εξέγερσης στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Ομως εδώ υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση η οποία αναφέρει πως οι "παροχές" του Συριακού καθεστώτος προς τις Κουρδικές περιοχές δύνανται να προκαλέσουν μεγαλύτερο κύμα αντίδρασης των Κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

3)Ο Ερντογάν έχει διακόψει τις σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ασαντ. Σε κάθε περίπτωση, οι συμβουλές του προς το Συρο Πρόεδρο για το πως το συριακό καθεστώς θα ξεπεράσει την κρίση δεν εισακούστηκαν

Ο ισραηλινός κόμβος αναφέρει ότι στα πλαίσια της αλλαγής πολιτικής της Αγκύρας αναμένεται να επανεξεταστεί η αποστολή στολίσκου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και το σπάσιμο του αποκλεισμού της από την μουσουλμανική "ανθρωπιστική" οργάνωση ΙΗΗ.

Αναφέρεται και ως ενδεχόμενο πως μια πιθανή σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας στην θάλασσα ίσως προσφέρει την ευκαιρία στο συριακό καθεστώς να επιτεθεί στο Ισραήλ στα βόρεια σύνορα του, δείχνοντας την έτσι την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_3665.html#more

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP