Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ισραήλ: Δεν πουλάει τους super πυραύλους Barak-8 στην Τουρκία


Barak-8 είναι ένα εξελιγμένο σύστημα, του οποίου το ραντάρ παρέχει κάλυψη 360 μοιρών από επερχόμενους πυραύλους ή επίθεση από αέρος και το οποίο έχει αναπτυχθεί...

από κοινού με την Ινδία. Το βλήμα εδάφους-αέρος barak 8 είναι βεληνεκούς περίπου 70 km και θα έκανε άτρωτα τα τουρκικά πλοία στο Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/05/super-barak-8.html#ixzz0moDmktkq

Read more...

Προς «χαλαρή» θητεία


Οι ισλαμιστές προσπαθούν να αποδυναμώσουν πάλι το Στρατό; Θέλουν να μειώσουν την ισχύ και την αριθμητική υπεροχή του; Τέτοιου είδους «δαιμόνια» άρχισαν να τριγυρνούν στο μυαλό κοινής γνώμης και κεμαλιστών, μετά την πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεσπιστεί η εξαγοράσιμη θητεία για τους αποφοίτους πανεπιστημίου και η ενιαία στρατιωτική θητεία, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για μία συζήτηση περί επαγγελματικού Στρατού.

Περίπου 100.000 Τούρκοι, ηλικίας άνω των 30 ετών, πιέζουν εδώ και χρόνια για μία φόρμουλα που θα τους εξαιρεί από το στρατιωτικό τους καθήκον έναντι αμοιβής. Αν θεσμοθετούνταν κάτι τέτοιο, αυτό θα σήμαινε μία «ένεση ρευστότητας» 5 δισ. δολαρίων για τα ταμεία της ασθμαίνουσας τουρκικής οικονομίας. Η συνάντηση, ωστόσο, του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, έδειξε την ατολμία -ακόμη- της πολιτικής ηγεσίας να εισέλθει στα διαδικαστικά θέματα του Στρατού, αν και άπτονται των αρμοδιοτήτων της.


Η επίσημη δικαιολογία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, την οποία αποδέχτηκε τελικά και ο πρωθυπουργός, είναι ότι «εξαίρεση από τη στρατιωτική θητεία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όσο ο ''πόλεμος κατά της τρομοκρατίας'' (σ. σ. κατά του παράνομου ΡΚΚ) συνεχίζεται». Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν απέρριψε πάντως την εναλλακτική πρόταση του υπουργού Αμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, περί ενιαίας στρατιωτικής θητείας 12 μηνών. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου υπηρετούν 12 μήνες, ενώ οι απόφοιτοι λυκείου 15 μήνες.

«Το να αποδέχεται ένας πρωθυπουργός τις δικαιολογίες του Στρατού περί ''μάχης κατά της τρομοκρατίας'' δε βοηθάει καθόλου στη σύσταση επαγγελματικού Στρατού κι επιπλέον ενισχύει τη στρατοκρατική αντίληψη που θέλει να βρισκόμαστε συνεχώς σε έναν πόλεμο και η στρατολόγηση να μη σταματάει ποτέ», εκτιμά η Λαλέ Κεμάλ, ειδική επί στρατιωτικών θεμάτων στην εφημερίδα «Ζαμάν».

Η σιγουριά του παλιού...

Ο βασικός λόγος πίσω από την απροθυμία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να κάνουν αποδεκτή την εξαγοράσιμη θητεία είναι ο φόβος ότι θα περιοριστεί το μέγεθος του Στρατού και επομένως η επιρροή του στην πολιτική αρένα της Τουρκίας. Η στρατολόγηση έχει ως βασικό ιδεολογικό σκοπό την κατήχηση ανδρών που αργότερα θα έχουν ένα ειδικό βάρος στην κοινωνία.

Ενα άλλο εμπόδιο στην «αποπολιτικοποίησή» του αποτελεί η επιθυμία του Στρατού να παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο, όχι μόνο στην προστασία από τους εξωτερικούς εχθρούς, αλλά και στον καθορισμό εσωτερικών απειλών (Κούρδοι, ισλαμιστές κ.λπ.), παρόλο που δεν προβλέπεται θεσμικά ένας τέτοιος ρόλος, καθιστώντας έτσι επιτακτική την παρουσία του στα εσωτερικά πράγματα της χώρας.

Ποσότητα ή ποιότητα;

Ο τουρκικός Στρατός αριθμεί 1.000.000 στρατιώτες και κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες Ενοπλες Δυνάμεις του κόσμου και στη δεύτερη μεγαλύτερη, του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο NTV ο Ιχσάν Αρσλάν, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για αμυντικά θέματα, σε μία σπάνια κριτική κατά του Στρατού έκανε λόγο για προβληματική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και για ανάγκη αναδιοργάνωσης του «ιερού θεσμού». Στους ισχυρισμούς περί αριθμητικής μείωσης του τουρκικού Στρατού, ο Αρσλάν αντέτεινε ότι η σύσταση ενός μικρού επαγγελματικού Στρατού, εξοπλισμένου με υψηλή τεχνολογία, θα τον έκανε πιο αποτελεσματικό στη μάχη. Επίσης, επέκρινε τις τεράστιες δαπάνες που συνιστά η διατήρηση ενός τόσο μεγάλου Στρατού.

Πάνω από το 50% του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας πηγαίνει στη μισθοδοσία του στρατιωτικού προσωπικού και τις λειτουργικές του ανάγκες. Σύμφωνα με την έκθεση της «Πλατφόρμας Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών» του Πανεπιστημίου Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης με ημερομηνία 9 Απριλίου, ο προϋπολογισμός για την άμυνα ξεπερνά κι αυτόν του υπουργείου Παιδείας.

Οι στρατιωτικές δαπάνες πριν από την οικονομική κρίση του 2009 αντιστοιχούσαν στο 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σύμφωνα με την «Πλατφόρμα», ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 2,3% μετά την κρίση. Τα κονδύλια για την παιδεία, την ίδια χρονική περίοδο, ανέρχονταν στο 2%. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι μεγαλύτερος από αυτόν για την άμυνα.

Με δεδομένα τα ανωτέρω στοιχεία, η συζήτηση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών στις δύο ακτές του Αιγαίου ίσως βγάλει από το αδιέξοδο και την Τουρκία. «Αλλά η ιδεολογική προσέγγιση περί Στρατού αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία τέτοια αλλαγή νοοτροπίας», τονίζει η Λαλέ Κεμάλ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_5898.html#ixzz0mo7l2uGW

Read more...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΑΙΓΑΙΟ



Σε ένα νέο περίγραμμα τοποθετούνται στο εξής οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως διαφαίνεται από τους στόχους που έχουν τεθεί για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 15 του Μάη: Η εμπέδωση της «ενοποίησης» της περιοχής του Αιγαίου για χάρη της «ειρήνης και της ευημερίας», θα προβληθεί ως η βασική επιδίωξη της διαδικασίας προσέγγισης, η οποία θα επισφραγιστεί με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αποσκευές του ο Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει, εκτός των άλλων και υποσχέσεις για μεγάλα κεφάλαια (τουρκικά και αραβικά), τα οποία θα διατεθούν για την προώθηση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χώρων.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα κινήθηκε επιδέξια και μεθοδικά προκειμένου να διαμορφώσει και να χρηματοδοτήσει προτάσεις οι οποίες συγκαλυμμένα εξυπηρετούν τις πάγιες θέσεις της για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, η Αγκυρα επιδόθηκε σε συστηματικές συζητήσεις με Τούρκους και Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς και με εκπροσώπους μεγάλων οικονομικών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στον «ενοποιημένο» ελληνοτουρκικό τουριστικό χώρο.

Αυτή η προσπάθεια της Αγκυρας εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ότι έχει αποδώσει καρπούς, καθώς τα κεφάλαια είναι ήδη διαθέσιμα και έχουν τοποθετηθεί στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, αναμένοντας τις υπογραφές των σχετικών συμφωνιών, οι οποίες πιθανότατα θα «πέσουν» κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Η ενδιαφέρουσα προς - τουριστική κατ' αρχήν - συνεκμετάλλευση περιοχή, προφανώς ορίζεται εντός του χώρου του Αιγαίου, για τον οποίο η Αγκυρα έχει διατυπώσει σαφείς ενστάσεις για το καθεστώς του. Υπό αυτή την έννοια, η συμφωνία της κυβέρνησης για την τουριστική «συνεκμετάλλευση» της περιοχής, ισχυροποιεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί γκρίζων ζωνών και ενισχύει τη διαδικασία για τη διευθέτηση των προβλημάτων που συνδέονται με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η προσπάθεια για την τουριστική συνεκμετάλλευση που προωθείται, ενισχύει την τρέχουσα στρατιωτική ενοποίηση της περιοχής που έχει ήδη δοκιμαστεί στην πράξη, εντός του πλαισίου και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Στη νέα δομή της συμμαχίας, τα εθνικά όρια έχουν προ πολλού εξαφανιστεί, δίνοντας στην Αγκυρα το δικαίωμα να κατοχυρώνει τις θέσεις της περί «γκρίζων ζωνών».

Διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο
Πίσω από την εικόνα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, η Αγκυρα, με σίγουρες Νατοϊκές και αμερικάνικες πλάτες και εξαιτίας της αναβαθμισμένης θέσης της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, δε σταμάτησε να κινείται, υπηρετώντας την ατζέντα και τις προσδοκίες της να μετατραπεί σε κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιστολή που από τον περασμένο Οκτώβρη είχε στείλει στον Γ. Παπανδρέου ο Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφει τις τουρκικές επιδιώξεις. Στην επιστολή Ερντογάν, υπήρξε μια λεπτομερής καταγραφή των τούρκικων απόψεων - θέσεων για όλα τα ζητήματα που εγείρει η Αγκυρα σε βάρος της Ελλάδας:

Νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστη κυριαρχία (γκρίζες ζώνες).
Εύρος ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου.
Στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Διασφάλιση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής («τούρκικης» για την Αγκυρα) μειονότητας της Θράκης.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, η Τουρκία εμπράκτως φροντίζει να υπενθυμίζει τις θέσεις της. Οι καθημερινές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιούνται για να παραμένουν στην επικαιρότητα οι τούρκικες θέσεις και για να δημιουργείται η πίεση προς την Αθήνα για να διαπραγματευτεί στο Νατοϊκό τραπέζι και να βρεθεί λύση, η οποία εκ των πραγμάτων απαιτεί από την Ελλάδα απεμπόλιση επιπλέον κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφού θα έχει τη διαιτησία του ΝΑΤΟ.

Και στο βάθος, πετρέλαιο
Η τουριστική συνεκμετάλλευση περιοχών του Αιγαίου, είναι προφανές ότι ανοίγει το δρόμο και για άλλες, περισσότερο οικονομικά και στρατηγικά επωφελείς «συνεργασίες». Τέτοιες είναι ενδεχόμενες συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης τυχόν ενεργειακών κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις βασικές επιδιώξεις της παρούσας προσπάθειας στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι η διευθέτηση προβλημάτων που εμποδίζουν την πρόοδο των ερευνών (στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου) και εκμετάλλευσης (κοίτασμα Μπάμπουρα στη Θάσο) πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Γι' αυτά τα κοιτάσματα ζωηρό είναι το ενδιαφέρον και των ΗΠΑ. Δημοσιεύματα, μάλιστα, επιβεβαιώνουν ότι έχει ήδη γίνει η μοιρασιά ανάμεσα στις τρεις χώρες για την άντληση του μαύρου χρυσού που κρύβεται στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Από αυτή τη σκοπιά, τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αποτυπώνονται καθαρά στην εξέλιξη των διαβουλεύσεων και είναι δεδομένο ότι θα σφραγίσουν την όποια διευθέτηση, αφού «ακουμπάνε» τόσο το στρατιωτικό σκέλος (ΝΑΤΟ), όσο και το οικονομικό (πετρέλαια, αγωγοί και δρόμοι ενέργειας).

Για το λόγο αυτό, μέσα στο κλίμα «συνεργασίας» και «φιλίας» που θα προβληθεί με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και την ανακοίνωση συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας, έχει αποφασιστεί η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών της ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί ότι οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, που συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το 1999, μπορούν εντός καθορισμένου από Αθήνα και Αγκυρα χρόνου, να υποβάλουν τα συμπεράσματα της συζήτησής τους για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύμπτωση απόψεων, το υλικό της συζήτησης μπορεί να υποβληθεί - συμφωνημένα από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας - στο δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα γνωμοδοτήσει.

Στο τραπέζι βρίσκονται τα σύνορα
Με τον τρόπο αυτόν, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι, ακολουθώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου περί «ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», μπορεί να διευθετήσει το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, το οποίο τυπικά αναγνωρίζει ως το μόνο υπαρκτό ελληνοτουρκικό πρόβλημα.

Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, κρύβει ένα σημαντικό και εξαιρετικά επικίνδυνο τμήμα της πραγματικότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την κρίση των Ιμίων και έπειτα: Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστεί ποιο νησί, βράχος ή βραχονησίδα του Αιγαίου ανήκει σε ποιον.

Με πιο απλά λόγια, η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προϋποθέτει συζήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Για να το απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, προϋποθέτει συμφωνία για να καθοριστεί σε ποια από τις δύο χώρες ανήκουν, για παράδειγμα, τα νησιά των Ιμίων, όπως ακριβώς απαιτεί η Τουρκία.

Στις 15 του Μάη, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, έχει αποφασιστεί, εκτός των άλλων, και η πραγματοποίηση ενός κοινού ελληνοτουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών και τη συμμετοχή δέκα υπουργών από κάθε χώρα. Ο συμβολισμός της τελετής προφανώς δεν είναι άλλος από την εμπέδωση της εικόνας της «συνένωσης» της περιοχής για το καλό της πλουτοκρατίας στις δυο άκρες του Αιγαίου και βέβαια της Νατοϊκής λυκοσυμμαχίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8933.html#ixzz0mo6izOTO

Read more...

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναδεικνύει και προωθεί την "oθωμανική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας"


Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Aksam της 8ης Φεβρουαρίου 2010 μας παρουσιάζει την έρευνα που διεξάγεται εδώ και 2,5 χρόνια από την καθηγήτρια Neval Konuk του πανεπιστημίου του Μαρμαρά (Marmara Üniversitesi) για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ. Η έρευνα αυτή ανέδειξε 600 περίπου εναπομείναντα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία θεωρούνταν από τους Τούρκους κατεστραμμένα. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Το άρθρο αυτό μας αποκαλύπτει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

- Μια φαινομενικά ιστορικό-πολιτιστικού ενδιαφέροντος έρευνα διεξάγεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο με ενδιαφέρον διαβάζουμε ότι αποφάσισε να γίνει απογραφή όλων των εν Ελλάδι οθωμανικών μνημείων! Εν ολίγοις το τουρκικό ΥΠΕΞ αποφασίζει και διατάζει και εντός ελληνικών συνόρων.

- Μας πληροφορεί η εφημερίδα ότι η ερευνήτρια ενήργησε «στα κρυφά», «σαν κατάσκοπος» («Bakanlık tarafından görevlendirilen Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Neval Konuk, adeta bir hafiye gibi Yunanistan’da adım adım Osmanlı eseri aradı.»). Άραγε μια έρευνα που αποφασίστηκε (!) να γίνει από το τουρκικό ΥΠΕΞ, η οποία διεξάγεται εδώ και 2,5 χρόνια και θα ολοκληρωθεί σε άλλα 5, και της οποίας δημοσιεύονται τα πρώτα αποτελέσματα γίνεται στα κρυφά για να λειτουργεί η Καθηγήτρια Κονούκ «σαν σπιούνα»; Καταλήγουμε ότι είτε δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες, επομένως η Κα Κονούκ έπρεπε εκ των πραγμάτων να δράσει διακριτικά, είτε ότι οι έρευνες διεξάγονται με τρόπο αντιδεοντολογικό και με αποτελέσματα αμφίβολης επιστημονικής αξίας (εξάλλου το ότι έχει αναλάβει το ΥΠΕΞ αυτήν την έρευνα προδιαθέτει για το ποιά θα είναι τα αποτελέσματα και το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν) και επομένως έπρεπε πάλι να δράσει διακριτικά η ερευνήτρια, είτε ότι η εφημερίδα θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα, δηλαδή ότι μια νόμιμη (;) έρευνα δεν μπορεί να διεξαχθεί ελεύθερα εντός ελληνικής επικράτειας.
- Πληροφορούμαστε επίσης ότι η έρευνα αυτή αφορά όλα τα Βαλκάνια αλλά ειδικότερα την Ελλάδα Αυτή η πληροφορία αποκαλύπτει την ουσία της διεξαγωγής της έρευνας, που έχει πολιτικούς στόχους (γι’αυτό και την ανέλαβε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. κι όχι το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού) και όχι αμιγώς ιστορικο-πολιτιστικούς όπως θα ανέμενε κανείς. Ο στόχος είναι να αναδειχθεί το οθωμανικό παρελθόν της Ελλάδας ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την ήδη δρομολογημένη εκ νέου τουρκοποίηση της πατρίδος μας.
- Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση είναι η ομολογία της Κονούκ για την υποτιθέμενη καταστροφή που έχουν υποστεί τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα. Η ίδια αναφέρει ότι "Υπάρχει η γενικότερη εντύπωση ότι όλα τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα καταστράφηκαν και ότι δεν έχει μείνει κανένα όρθιο. Η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική. Αληθεύει ότι υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Ωστόσο, εκτός από τους Έλληνες, οι μεγάλες καταστροφές που προξένησαν κατά την διάρκεια του 2ου Βαλκανικού Πολέμου οι Βούλγαροι, αλλά και οι Ιταλοί στα Δωδεκάνησα, είναι ένα επίμαχο θέμα". Επομένως η άποψη η οποία αναμασάται και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ελληνόφωνους γενίτσαρους της ελλαδικής τουρκόπληκτης θολο-«ελίτ» οι οποίοι με πείσμα πασάρουν την ιδέα ότι «και μεις τα ίδια κάναμε» είναι τουλάχιστον υπερβολική και σε κάθε περίπτωση, «βασιλικότερη του βασιλέως».
- Επίσης, σε συνάρτηση με το προηγούμενό μας σχόλιο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας εξυπηρετούν πολιτικούς στόχους, η Κονούκ ισχυρίζεται ότι η οθωμανική πατρότητα πολλών κτηρίων στην Ελλάδα όπως σχολεία και νοσοκομεία αποκρύπτεται σκοπίμως (!). Ως μοναδικό και ατεκμηρίωτο παράδειγμα αυτού του φαινομένου αναφέρει ένα ρολόι στην πόλη της Έδεσσας που κατά την ερευνήτρια είναι οθωμανικό, κάτι που όπως λέει δεν αναγράφεται πουθενά αφού παρουσιάζεται απλά ως «πολιτιστικό μνημείο του 19ου αιώνα». Το φτωχό αυτό παράδειγμα αποδεικνύει μάλλον και την αδυναμία της τοποθέτησής της Καθηγήτριας Κονούκ ότι δεν αναγνωρίζεται η οθωμανική πατρότητα πολλών κτηρίων όπως σχολείων και νοσοκομείων. Είναι γνωστή τουρκική τακτική να βαπτίζεται ως «ρωμαϊκό» οποιοδήποτε κτίσμα - ναός, θέατρο, ιππόδρομος κλπ - κτίστηκε στις Ελληνικες πόλεις της Μικράς Ασίας επί ρωμαιοκρατίας. Μήπως εδώ βλέπουμε επέκταση της ίδιας τακτικής, δηλαδή να βαπτίζεται ως οθωμανικό όποιο κτίσμα κατασκευάστηκε τα χρόνια της τουρκοκρατίας;
- Τέλος η Νεβάλ Κονούκ μας αποκαλύπτει τον αληθινό λόγο για τον οποίο το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέλαβε την έρευνα αυτή. «Αυτόν το μήνα θα εκδοθούν οι 2 πρώτοι τόμοι της έρευνας, τα οποία εμπεριέχουν μόνο το 20% των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Με το πέρας της έρευνας, θα έχει εκδοθεί μια σειρά 8 τόμων. Όλα τα κείμενα των βιβλίων θα είναι στα τουρκικά, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι πρώτοι δύο τόμοι έχουν ένα σύνολο 516 σελίδων. Τα βιβλία αυτά δεν θα διατεθούν προς πώληση, αλλά το ΥΠΕΞ θα το αποστείλει σε όλες τις ακαδημίες και τις βιβλιοθήκες του κόσμου».
Αυτή η έρευνα αποτελεί απροκάλυπτη πολιτική δράση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντός ελληνικών συνόρων, βλαβερή για τα εθνικά μας συμφέροντα, και που διεξάγεται υπό τον μανδύα πολιτιστικής έρευνας που διαστρεβλώνει ηθελημένα την ιστορία του τόπου μας και την αλήθεια για την οθωμανική κατοχή και τυραννία. Εκ των πραγμάτων εγείρονται κάποια πολύ σοβαρά ερωτήματα:
- Αντέδρασε η ελλαδική κυβέρνηση στην έκδοση αυτών των τόμων και στην αποστολή τους «σε όλες τις ακαδημίες και τις βιβλιοθήκες του κόσμου» ενώ αυτά προωθούν σε όλον τον ακαδημαϊκό κόσμο του πλανήτη την εικόνα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα δεν είναι κάτι άλλο από μια οθωμανική επαρχία;
- Εκδόθηκε άδεια ώστε να διεξαχθεί η συγκεκριμένη έρευνα;
- Αν όχι, γιατί δεν ελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές τα προβλεπόμενα μέτρα για απαγόρευση ή αναστολή της έρευνας;
- Αν ναι, αυτός ή αυτή που την εξέδωσε γνώριζε τον αληθινό σκοπό της έρευνας και έκανε κάτι γι’ αυτό;
- Το ΥΠ.ΕΞ. του Κου Παπανδρέου σκέφτεται να διεξάγει ανάλογη έρευνα ώστε να αναδειχθεί η ομολογουμένως μεγαλειώδης ελληνική πολιτιστική κληρονομιά χιλιετιών στην σημερινή τουρκική επικράτεια και να αναδειχθεί η Τουρκία ως χώρος ιστορικά ελληνικός ως είναι;
- Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αυταπάτες για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών από ένα ΥΠΕΞ του οποίου ο αναπληρωτής υπουργός αποκαλεί το Αιγαίο «θάλασσα ειρήνης» .
Η πολιτιστική επίθεση που συντελείται εις βάρος της Ελλάδος, της ιστορίας, του πολιτισμού και του ήθους της, δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά ένας συγκεκριμένος τομέας της γενικότερης πάγιας τουρκικής επιδίωξης οθωμανοποίησης του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο. Καλούμε τώρα την κυβέρνηση Παπανδρέου να πράξει αυτό που επιτάσσει το σύνταγμα και η δημοκρατική νομιμότητα και να κάνει το παν για να εμποδίσει την εν Ελλάδι και εις βάρος της Ελλάδος ανεξέλεγκτη δράση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. και να προβεί στην άμεση αποπομπή του Κου Δρούτσα που δίνει ρεσιτάλ ενδοτισμού κι επισκέπτεται σαν να μην τρέχει τίποτα τον τούρκο ΥΠΕΞ μέσα σε «άριστο κλίμα». Μήπως χάριν της συνεργασίας μας με την Τουρκία (μεταξύ άλλων) και στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού που υπέγραψε ο Κος Δρούτσας στην Άγκυρα πριν από μερικές ημέρες θα πρέπει να αναδειχθεί και η πολιτιστική και κοινωνική προσφορά της Υψηλής Πύλης επί τουρκοκρατίας στην Ελλάδα με… το χτίσιμο σχολείων και νοσοκομείων;;

Read more...

Αυξάνεται ο αριθμός των τουρκικών απωλειών από τις επιθέσεις του PKK


Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επιθέσεις του ΡΚΚ σε περιπόλους του τουρκικού Στρατού και σε τουρκικά φυλάκια στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα μαχητές του ΡΚΚ επετέθησαν σε ομάδα Τούρκων στρατιωτών η οποία κινείτο προς το φυλάκιο Αμπαλί, της επαρχίας Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ. Από τα πυρά των Κούρδων μαχητών σκοτώθηκε ένας υπολοχαγός των καταδρομών και τραυματίστηκαν δύο ακόμα στρατιώτες.

Συνολικά από τις αρχές Μαρτίου δηλαδή μέσα σε περίπου δύο μήνες οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν 18 νεκρούς και 22 τραυματίες. Από τη δράση της αριστερής οργάνωσης ΤΚΡ/ML-TIKKO σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας ανθυπολοχαγός ενώ τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες. Τέλος ένας ακόμα άνδρας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκε την περίοδο αυτή από κεραυνό.

Επισημαίνεται ότι τους δύο τελευταίους μήνες οι μαχητές του ΡΚΚ έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 9 επιχειρήσεις και οι αριστεροί αντάρτες δύο.

Read more...

Γιγαντιαίο κατασκευαστικό έργο στο Ιράκ ανέλαβαν 14 τουρκικές εταιρείες


Ενδυναμώνοντας περεταίρω τις σχέσεις με το Ιράκ τουρκικές εταιρείες πρόκειται να αναλάβουν την κατασκευή 500.000 σπιτιών στο Ιράκ. Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η οικονομική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας προέρχεται κατά βάση από τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της χώρας οι Τούρκοι επιχειρηματίες κατάφεραν να πείσουν την ιρακινή κυβέρνηση ότι θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας ένα έργο σαν και αυτό.

Λειτουργώντας ομαδικά 14 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες συγκρότησαν ένα κατασκευαστικό consortium το οποίο αναλαμβάνει την διεκπεραίωση ενός γιγαντιαίου έργου συνολικής αξίας 27 δις δολαρίων. Σε αυτό το κατασκευαστικό έργο θα εργαστούν 500.000 Τούρκοι και 500.000 Ιρακινοί εργάτες. Επιπρόσθετα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή των οικιών θα προέρθουν από την Τουρκία αυξάνοντας την απασχόληση στη γειτονική χώρα.

Η νέα νέο-οθωμανική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην επίδειξη της στρατιωτικής ισχύς της χώρας, αλλά κυρίως χρησιμοποιεί τις οικονομικές και πολιτικές δυνατοτήτες της χώρας αξιοποιώντας την αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών της να διεισδύσουν στις γειτονικές χώρες σε συνεργασία και με τη συμβολή της τουρκικής κυβέρνησης.

Read more...

Τουρκικές ασκήσεις με στόχο την Ελλάδα


Στρατιωτικές ασκήσεις με στόχο την εξουδετέρωση των αμυντικών συστημάτων της Ελλάδας διεξάγει στο Ικόνιο το Τουρκικό Ναυτικό, τη στιγμή που η Άγκυρα υποδύεται τον «καλό φίλο» της Ελλάδας και το δόγμα Νταβούτογλου έχει ως αρχή τα μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», στη φετινή άσκηση συμπεριελήφθησαν και σενάρια που προβλέπουν συγκρούσεις με τακτικό στρατό. Επελέγησαν όπλα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν ανενεργά τα συστήματα αεροπορικής άμυνας που κατέχει η Ελλάδα. Τα σενάρια προβλέπουν να δοκιμαστούν και αμυντικά συστήματα έναντι ελληνικής επίθεσης! Στην άσκηση που δόθηκε η ονομασία «Αετός της Ανατολίας» παίρνουν μέρος φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού και χρησιμοποιούνται συστήματα εδάφους-αέρος. Επίσης λαμβάνουν μέρος μη επανδρωμένα αεροπλάνα ισραηλιτικής κατασκευής.

Read more...

Tαξίδι Δρούτσα στην Άγκυρα


Με νωπά τα σημάδια της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων από πλοία του πολεμικού ναυτικού της γείτονος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ταξίδεψε στην Άγκυρα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Δρούτσας επιδίωξε να υποβαθμίσει τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων, «αλιεύοντας» θετικά μηνύματα από την πλευρά του κ. Ερντογάν. «Εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και διπλωματικοί κύκλοι ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως απόδειξη της επιτακτικής ανάγκης να στεφθεί με επιτυχία το προσεχές ταξίδι του στην Τουρκία.

Το φλέγον θέμα στις συζητήσεις Δρούτσα – Νταβούτογλου είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με την Τουρκία να έχει παγιωμένες απόψεις για το ζήτημα και σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει ψηλά στην ατζέντα της δύο θέματα που «καίνε», την ανάγκη άμεσης επίλυσης του Κυπριακού και την κατάργηση των μονίμως δεσμευμένων περιοχών για ασκήσεις στο Αιγαίο.
Διπλωματικοί κύκλοι προεξοφλούν το αδιέξοδο των συγκεκριμένων συζητήσεων, εκτός κι αν η ελληνική πλευρά ενδώσει στις τουρκικές –και αμερικανικές– πιέσεις με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται στις «πλάτες» του αναπληρωτή υπουργού. Μάλιστα συνδέουν την έκβαση των ελληνοτουρκικών σε αυτή τη φάση και με την αισιοδοξία που υπάρχει για το Σκοπιανό, αφού ο κ. Δρούτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το «Βόρεια Μακεδονία», ονομασία που «ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που θέλουμε».

Read more...

Ελλάδα: Ο Αλί Μπαμπατζάν στον Γ. Παπανδρέου, οι τούρκοι πιλότοι, στον Ελληνικό Εναέριο χώρο και σήμερα


Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συναντιόταν με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαματζάν, η τουρκική πολεμική αεροπορία, με 8 συνολικά μαχητικά, προχώρησε σε μίαι παράβαση του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου των 10 μιλίων.
Τα 4 από τα τουρκικά μαχητικά, ήταν οπλισμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.
Ωστόσο, σύμφωνα, με πληροφορίες και παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ, πληροφορίες επιμένουν, ότι αναχαιτίσεις δεν γίνονται πλέον.

Read more...

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί και επτά τραυματίες μετά από επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ σε φυλάκιο


Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες επτά τραυματίες, αλλά και απροσδιόριστος αριθμός Κούρδων ανταρτών σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στην ανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αντάρτες του εκτός νόμου κουρδικού κόμματος PKK επιτέθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής με αυτόματα τυφέκια και ρουκέτες στο φυλάκιο κοντά στα τουρκοΙρακινά σύνορα και οι σύγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Κούρδων ανταρτών έχουν ενταθεί μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα DTP, το οποίο κατηγορείται για διασυνδέσεις με το PKK.

Read more...

Ερχεται με «καρότο» και… μαστίγιο ο Ερντογάν.


Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην επίσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται με πακέτο διεκδικήσεων και αξιώσεων.Με το δέλεαρ των τουρκικών επενδύσεων και έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του τη Θράκη, ετοιμάζεται να έρθει στην Ελλάδα στις 14-15 Μαΐου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πανηγυρικός χαρακτήρας τον οποίο επιχειρεί να προσδώσει στην επίσκεψη η κυβέρνηση δεν αντανακλά πάντως την πραγματικότητα, καθώς η Αγκυρα δεν δείχνει διάθεση για την οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση καλής θέλησης, διατηρώντας ακέραιο όλο το πακέτο των διεκδικήσεων στο Αιγαίο και προωθώντας συστηματικά τις αξιώσεις της στη Θράκη. Αντιθέτως, η Αθήνα είναι αυτή που εμφανίζεται έτοιμη να υποδεχθεί με «δώρα» τον Ερντογάν, δημιουργώντας μια στρεβλή βάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημαντικότερο είναι φυσικά η σιωπηρή αποδοχή των τουρκικών προτάσεων για «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, με ήπιες αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών ώστε να περιορίζεται μεν ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων, ενώ όμως συνεχίζονται κανονικά και τακτικά οι αμφισβητήσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όχι μόνο στα 10 ν.μ. αλλά ακόμη και κάτω από τα 6. Εν όψει της έλευσης του κ. Ερντογάν και ενώ προετοιμάζονται εντατικά συνεργασίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αναζητούνται ιδέες που επικοινωνιακά θα επικαλύψουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ενστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο έπειτα από έντονες ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων, δεν προχώρησε τελικώς η «ιδέα», για να συνοδεύει τον Ερντογάν στην Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μια κίνηση η οποία θα συνδυαζόταν με μια εξαγγελία προθέσεων για την επαναλειτουργία της Χάλκης, αλλά θα υποβάθμιζε τον ίδιο τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα δημιουργούσε αλγεινές εντυπώσεις λόγω των συμβολισμών (μια και ο Ερντογάν δεν κρύβει τις ιδεολογικές καταβολές του στην οθωμανική παράδοση).
Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν υποβλήθηκε αίτημα για επίσκεψή του στη Θράκη (εξάλλου η προετοιμασία της επίσκεψης γίνεται με απόλυτα εμπιστευτικό και απόρρητο τρόπο), η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά κάποιοι θεωρούν «καλή ιδέα» να συνοδεύσει τον Ερντογάν στη Θράκη και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Μια τέτοια κίνηση φυσικά θα προκαλούσε σοβαρά ερωτηματικά, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα στη μειονότητα και στο μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης που θέλουν να απεμπλακούν από την εξάρτηση του τουρκικού προξενείου, ενώ θα επισημοποιούσε την προσθήκη και μειονοτικού ζητήματος στην ελληνοτουρκική ατζέντα.
Στη Θράκη, πάντως, με τον «Καλλικράτη» ικανοποιήθηκε το «αίτημα» για την κατανομή των δήμων στην Ξάνθη, καθώς το Σελέρο, κατ’ εξοχήν μειονοτική περιοχή, αντί να ενταχθεί στον Δήμο Μύκης (που είναι αμιγώς μειονοτικός), μπήκε στον Δήμο Δημόκριτου (με τα Αβδηρα και τη Βιστωνίδα, όπου ήδη η μειονότητα αποτελεί περίπου το 35% των δημοτών), θέτοντας έτσι τις βάσεις για τον έλεγχο και δεύτερου δήμου από το μειονοτικό στοιχείο.
ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΜΑΣ
Επισπεύδεται η ανέγερση τζαμιού.
Εντύπωση προκαλεί η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε την Τετάρτη το βράδυ να ανακοινώσει την «άμεση οικοδόμηση τζαμιού» στον Βοτανικό, θέμα το οποίο θέτει με κάθε φορά ο Ερντογάν αναλαμβάνοντας ρόλο «προστάτη» των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα…
Πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα επισημαίνουν ότι η ανέγερση αυτού του μεγάλου τζαμιού επιδιώκεται για συμβολικούς λόγους, καθώς θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν τα περισσότερα από τα 60 τζαμιά της Αθήνας, καθώς εκ των πραγμάτων οι διαφορετικές θρησκευτικές και εθνικές κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο τζαμί (στο μεγάλο τζαμί του Ταύρου πηγαίνουν Αραβες και Αιγύπτιοι, ενώ Πακιστανοί, Θρακιώτες κ.ά. χρησιμοποιούν τους δικούς τους λατρευτικούς χώρους).
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Read more...

Απάντηση στον Μπαμπατζάν.Να σταματήσει η Τουρκία τα τεχνάσματα για το Κυπριακό, τονίζει ο Δ.Χριστόφιας


Η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας είναι καλά γνωστή και τα τεχνάσματα πρέπει να τερματιστούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ.Χριστόφιας, απαντώντας στη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού έως το τέλος του 2010.
Η Κύπρος, είπε ο Δ.Χριστόφιας, ήθελε λύση πολύ πριν το τέλος του χρόνου και πριν το τέλος του προηγούμενου χρόνου.
Το θέμα, επεσήμανε, είναι πως η Τουρκία ποδηγετεί τους διαπραγματευτές και σημείωσε ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό στο σύνολό του και να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, κάλεσε τον Ντερβίς Ερογλου να τηρήσει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Read more...

Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι «γκρίζες ζώνες» των διερευνητικών επαφών


Αγγελος Αθανασόπουλος
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου ανοίγει ξανά σε λίγες ημέρες τον φάκελο των διερευνητικών επαφών. Στις 4 Μαΐου θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη ο 43ος γύρος συνομιλιών Αθήνας- Αγκυρας για το Αιγαίο. Και 10 ημέρες αργότερα φθάνει στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πλήρη πολιτική και οικονομική ατζέντα. Η επιλογή της κυβέρνησης να συνομιλήσει με την Αγκυρα έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό σε διπλωματικούς κύκλους, ενώ βρίσκει κάθετα αντίθετη και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΝΔ έχει αποφασίσει να «σηκώσει τους τόνους» στα εθνικά θέματα καθώς πιστεύει ότι με την οικονομική κρίση να σοβεί οι συνθήκες δεν ευνοούν τέτοιου είδους συνομιλίες. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η αναβάθμιση της διεθνούς θέσεως της Τουρκίας έχει μεταβάλει τα δεδομένα. Το ίδιο και η εξασθένηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της, που αφαιρεί από την Αθήνα τον μοχλό πίεσης που διέθετε στις αρχές της δεκαετίας. Ακόμη σημαντικότερα όμως θεωρούν οι ίδιες πηγές τα διλήμματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση επί της ουσίας των συνομιλιών. Ποια είναι όμως τα βασανιστικά ερωτήματα των διερευνητικών επαφών;

1. Αποδέχεται η Ελλάδα μία ή περισσότερες της μιας διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο; Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι η μόνη διαφορά των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν, η Αθήνα προτείνει παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τη θέση περί μιας διαφοράς απέρριψε με την πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στα τέλη του 2003 το κοινό ανακοινωθέν Αθήνας- Αγκυρας για έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων ήταν έτοιμο. «Η αλήθεια είναι» σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες «ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να ξεκαθαριστεί το εύρος των χωρικών υδάτων. Επιπλέον,μπορεί να υπάρξει παραπομπή στη Χάγη με τις γκρίζες ζώνες στο τραπέζι;» ρωτούν. 2. Ποια θα είναι η γεωγραφική περιοχή οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας;

Κατά καιρούς η Αθήνα αναφέρεται αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Αλλες φορές αυτό αποφεύγεται. Αν πάντως οι συνομιλίες περιοριστούν στο Αιγαίο, όλοι συμφωνούν ότι μένει εκτός πιθανής συμφωνίας το Καστελόριζο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου όμως εφάπτεται της κυπριακής, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, αν και σε μεγάλα βάθη. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα αλλά για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που είναι περιεκτικότερη έννοια. Αλλοι εκτιμούν ότι «η ΑΟΖ δεν προσφέρει περαιτέρω πλεονεκτήματα και δεν θα οδηγούσε σε περιορισμό των τουρκικών διεκδικήσεων». Στην περίπτωση του Καστελόριζου, πάντως, ίσως η σημασία της να ήταν μεγαλύτερη καθώς μιλάμε για ένα μικρό νησί, απομονωμένο από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό, που βρίσκεται απέναντι από τις μεγάλες τουρκικές ακτές. 3. Τι θα γίνει με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων;

Η επέκταση των χωρικών υδάτων ήταν ίσως η βασικότερη επιδίωξη της Αθήνας κατά την πρώτη φάση των διερευνητικών επαφών. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αποφασίσει να προχωρήσει σε κλιμακωτή επέκταση των χωρικών υδάτων (ανάμεσα σε έξι και εννέα ναυτικά μίλια) και σε παράλληλη ευθυγράμμιση του εναερίου χώρου.

4. Πώς θα αντιμετωπιστεί η θεωρία των «γκρίζων ζωνών»;

Η θεωρία αυτή καλλιεργείται επιμελώς από τους Τούρκους. Η Αθήνα εκτιμά ότι η νομική της θέση, βασιζόμενη στην ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 και στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, είναι ισχυρότατη. Παραμένει όμως άγνωστο αν οι γκρίζες ζώνες είναι απλώς διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ή κάτι περισσότερο. Πάντως κατά τις συζητήσεις της περιόδου 1999-2004 η Αγκυρα ήταν σκοπίμως ασαφής στο σημείο αυτό. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε μια άτυπη συμφωνία πως κατά τις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του συνυποσχετικού οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εντάξουν σε αυτό και παρεμπίπτοντα ζητήματα όπως οι γκρίζες ζώνες. Και η Αθήνα εκτιμούσε ότι εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας του Δεκεμβρίου 2004 η Αγκυρα θα απέσυρε τη θεωρία αυτή.

ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ
(καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου)
«Οι δύο πλευρές είχαν φθάσειτον Δεκέμβριο του 2003στο παρά πέντε μιας συμφωνίας για έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.Αν η ελληνική πλευρά αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια διότι θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη,τα προβλήματα θα λύνονταν σχετικά εύκολα. Εξάλλουτα χωρικά ύδατα των έξι ναυτικών μιλίων υπερκαλύπτουν τα ελληνικά συμφέροντα.Οσο για τη θεωρία των γκρίζων ζωνών,εκτιμώ ότι πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας ακριβώς έναντι της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων».
ΘΑΝΟΣ ΝΤΟΚΟΣ
(γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ)
«Προσωπικάυποστηρίζω τέτοιου είδους συζητήσεις όπως οι διερευνητικές επαφές.Είναι καλό να μιλάς με κάποιον με τον οποίο έχεις διαφορές.Πάντως,η τρέχουσα περίοδος δεν είναι η καλύτερη λόγω τόσο των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσο και του ανισοζυγίου ισχύος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.Αυτό σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες για θέματα ουσίας και να φθάσουμε σε σημείο επίλυσής τους.Εκτιμώ ότι πρέπει να παίξουμεγια ένα απροσδιόριστο αυτή τη στιγμή διάστημα“έξυπνη άμυνα” προτού μπούμε σε “βαθιά νερά”».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP