Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Αγαθονήσι:”Υπάρχουν ανοιχτά θέματα στο Αιγαίο”,λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ


Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επιχείρηση αποβίβασης υποψήφιου Τούρκου βουλευτή στο Αγαθονήσι ,κάνοντας ωστόσο λόγο για “θέματα του Αιγαίου που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί”.

« Είναι γνωστό πως στο Αιγαίο υπάρχουν αλληλοσυνδεόμενα θέματα. Η θέση της χώρας μας για την θάλασσα του Αιγαίου είναι σαφής και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλες οι σχετιζόμενες πλευρές”,υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ λέγοντας ότι “μέχρι την επίλυση αυτών των θεμάτων είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι μονόπλευρες κινήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής και ζημιώνουν την θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες”.

onalert

Read more...

Παρακράτος, ακροδεξιοί και ... σεξ στη Τουρκία


Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι αντιπρόεδροι του τουρκικού ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Οσμάν Τσακίρ, Ουμίτ Σαφάκ και Μεχμέτ Εκιτσί, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Τσιχάν Πακατσί και τον δεύτερο γραμματέα Μεχμέτ Ταϊτάκ παραιτήθηκαν από μέλη του κόμματος και υποψήφιοι βουλευτές εξαιτίας της προβολής σε ιστοσελίδα κάποιων βίντεο που τραβήχτηκαν μυστικά και δείχνουν μέλη του κόμματος σε εξωσυζυγικές ερωτικές περιπτύξεις.

Με αυτές τις παραιτήσεις ανέρχονται σε εννέα οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματος που αποχώρησαν εξαιτίας του σεξουαλικού σκανδάλου. Η ιστοσελίδα με τίτλο "Διαφορετικός Εθνικισµός" είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει κι άλλα βίντεο του ιδίου περιεχομένου αν ο ηγέτης του κόμματος Ντεβλέτ Μαχτσελί δεν παραιτούνταν ως τις 18 Μαϊου. Ο Μπαχτσελί δεν παραιτήθηκε. Δεν είναι σαφές ποιός βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα, αλλά είναι αύκολο να μαντέψουμε την ΜΙΤ που ελέγχεται σχεδόν πλήρως από το κυβερνητικό κόμμα του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Κατέπεσε ελικόπτερο της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης


Ελικόπτερο της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης κατέπεσε στην περιοχή Anadolu Kava, Beykoz. Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ όπως ανέφερε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο πιλότος επέζησε από την πτώση χωρίς όμως να συμβεί το ίδιο και για τα τέσσερα άλλα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο.

Όπως δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Cihan μεταξύ των επιβαινόντων στο ελικόπτερο ήταν και ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας ο οποίος ηγείτο του Τμήματος ΙΤ της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέες απειλές Davutoglu κατά Ισραήλ: «Θα απαντήσουμε αυτή τη φορά»


Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ να απέχει από οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον ενός νέου στολίσκου με βοήθεια προς τη λωρίδα της Γάζας. «Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως η Τουρκία θα προβεί στην απαραίτητη απάντηση σε οποιαδήποτε επανάληψη της ισραηλινής προκλητικότητας σε διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ahmet Davutoglu στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει αναγκαία μέτρα για να σταματήσει το διεθνή στολίσκο από το να αποπλεύσει πρέπει πρώτα να προειδοποιήσουν το Ισραήλ να μην επαναλάβει την ανθρώπινη αυτή τραγωδία που προκάλεσε την περασμένη φορά» πρόσθεσε ο Davutoglu.

Η οργάνωση ισλαμική φιλανθρωπία που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη έχει ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ένας νέος στολίσκος από πλοία πρόκειται να αποπλεύσει με προορισμό τη λωρίδα της Γάζας στα τέλη Ιουνίου. Ο στολίσκος και σύμφωνα με τους διοργανωτές του πρόκειται να συγκεντρώσει περί τα 1500 άτομα από 100 χώρες.

Σε ερώτηση εάν η Άγκυρα έκανε ή προτίθεται να κάνει κάτι για την ακύρωση της αποστολής ο Davutoglu είπε: «Δεν ενθαρρύναμε ποτέ κανένα στολίσκο. Εκφράσαμε τις απόψεις μας για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και όλων των εμπλεκομένων μερών. Αυτή ήταν η στάση μας τον περασμένο χρόνο και δεν διαφέρει σε τίποτα από φέτος».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησής του λέγοντας πως δεν «μπορεί να κάνει τίποτα ούτε να δώσει εντολές σε πολίτες ή κινήματα « επιμένοντας για άλλη μια φορά πως το Ισραήλ με τον αποκλεισμό της Γάζας είναι αυτό που προκαλεί τις εντάσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία: "Μας απείλησε ότι θα μας βυθίσει ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ"


Ένα τιμητικό για τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Γράψα τηλεγράφημα των ΗΠΑ που αποκαλύπτει το Wikileaks φέρει τον πρώην ανώτατο Έλληνα αξιωματικό να απειλεί με βύθιση το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold και το τουρκικό συνοδό του πλοίο όταν στις 13 Νοεμβρίου 2008 έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το defencenet.gr ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, λίγους μήνες αργότερα το καλοκαίρι του 2009 είχε προβεί σε πλήρη πολεμική προετοιμασία στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι η Τουρκία, ετοιμαζόταν για "θερμό" επεισόδιο.

Ένα επεισόδιο που παραλίγο να γίνει όταν κάποιοι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέρρευσαν την αποστολή ειδικών δυνάμεων σε βραχονησίδες του Αιγαίου και τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο έσπευσε να κινηματογραφήσει την αλλαγή φρουράς σε μικρό νησί ανατολικά της Ρόδου για να "τεκμηριώσει" την αποστολή ελληνικού Στρατού σε νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών.

Στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναφέρεται ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεία μάλιστα και τουρκικής φρεγάτας.

Η Ελλάδα αντέδρασε με διαβήματα και αφού έγινε προειδοποίηση ότι τα σκάφη βρίσκονταν σε ελληνικά ύδατα, απέπλευσαν και τα δύο για τα τουρκικά νερά.

Λίγες ημέρες μετά τις προκλήσεις υπήρξε συνάντηση του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ με τον αμερικανό επιτετραμένο στην Άγκυρα Ντάγκλας Σίλιμαν. Στη συνάντηση σύμφωνα με το Wikileaks o τούρκος υφυπουργός “κατήγγειλε” ότι το ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού που έσπευσε στην περιοχή πλησίασε στα 50 μέτρα το νορβηγικό ερευνητικό και απείλησε να το βυθίσει. Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό σκαφος “παρενοχλούσε” το νορβηγικό ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ερντογάν: Βαρυσήμαντες πολιτικές ανακοινώσεις


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον και ενόψει των επικείμενων εκλογών του Ιουνίου στην Τουρκία. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως πρόκειται να παραιτηθεί από την εξουσία και θα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή εάν το κόμμα του, ΑΚΡ, δεν μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτός από τις «προσωπικής» υφής ανακοινώσεις δεν παρέλειψε να συμβουλεύσει τους ανθυποψηφίους του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP και Ντεβλέτ Μπαχτσελί του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) να πράξουν το ίδιο εάν βρεθούν αυτοί χαμένοι την βραδιά των εκλογών.

Πέραν των προεκλογικών κορόνων συναισθηματικής υφής, οι έως τώρα προβλέψεις υπογραμμίζουν το γεγονός πως το ΑΚΡ θα νικήσει τις εκλογές και μάλιστα θα σχηματίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποιες αναλύσεις οι οποίες υποστηρίζουν πως το ΑΚΡ θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες εκλογές του 2007 το ΑΚΡ συγκέντρωσε το 46.6% των ψήφων. Η επικείμενη όμως εκλογική διαδικασία ίσως αποδειχθεί ως η πλέον κρίσιμη της ιστορίας της Κεμαλικής Τουρκίας αφού ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με την συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία και επικυρώθηκε από το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση που η συνταγματική μεταρρύθμιση προχωρήσει το σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα αποκεμαλικοποιηθεί με αποτέλεσμα η χώρα να πάψει να είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε έως σήμερα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εσωτερικής αλλαγής πρόκειται να είναι κατακλυσμιαία αφού τόσο οι εσωτερικές ισορροπίες θα αλλάξουν όσο και οι εξωτερικές σχέσεις της Οθωμανικής Τουρκίας πρόκειται να τεθούν σε έναν νέο πιο… αυτοκρατορικό και αναθεωρητικό επίπεδο…

Το ερώτημα εάν στην Αθήνα αντιλαμβάνεται κανείς τις επικείμενες εξελίξεις και τους κινδύνους που υποκρύπτουν είναι βέβαια ρητορικό… για την ώρα ασχολούμαστε με την «μόδα» της ΑΟΖ… ας ελπίσουμε πως τα γεγονότα δεν θα μας οδηγήσουν στην «μόδα» εκμάθησης της… τουρκικής!

http://www.defence-point.gr/news/?p=10840

Read more...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Προς θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο;


(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Η τουρκική αναφορά μέσα στη ΝΟΤΑΜ στη Σύμβαση του Αμβούργου (1979) για την Παράκτια Έρευνα και Διάσωση είναι αρκούντως πονηρή: Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει στον IMO (International Maritime Organization) τα περί της δικής της ευθύνης για τη διενέργεια επιχειρήσεων SAR και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το έχει κατοχυρώσει, αφού όπως αναφέρεται στη ΝΟΤΑΜ έχει ενταχθεί στο «παγκόσμιο σχέδιο SAR του IMO» (…included in the IMO’s Global SAR Plan). Βασιζόμενη δε, σε αυτό, υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να διενεργεί επιχειρήσεις SAR στην περιοχή (…and will continue to conduct SAR operations in the said area).

Κατά συνέπεια προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα, τα οποία εμπλέκουν, σε μια πρώτη ανάγνωση δύο υπουργεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟ.ΠΟ.) και το υπουργείο Εξωτερικών: Οι απεσταλμένοι της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, που πλέον υπάγεται όπως πληροφορηθήκαμε στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ., έχουν υπόψη τους να έχει καταθέσει κάτι παρόμοιο η Τουρκία το οποίο μάλιστα να έχει γίνει αποδεκτό;

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πρέσβη υπεύθυνο για τον εν λόγω διεθνή Οργανισμό, ώστε να υπάρχει κάποιος με τις απαραίτητες γνώσεις για να διευκρινίσει τι έχει γίνει και κυρίως, εάν υπάρχει ολιγωρία από ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που ο ισχυρισμός των Τούρκων δεν είναι ψευδής; Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο «διασταλτικής» τουρκικής ερμηνείας, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της αναθεωρητικής της πολιτικής…

Αναμένουμε…

Με μια ξεκάθαρη δήλωση αμφισβήτησης της ελληνικής αρμοδιότητας στον τομέα έρευνας και διάσωσης (SAR: Search & Rescue), η Τουρκία διευκρινίζει προς κάθε αφελές μέλος της ελληνικής κυβέρνησης ή του πολιτικού μας κόσμου γενικότερα, ότι την ύφεση στο διμερές μέτωπο την εννοεί ΜΟΝΟ εάν γίνουν αποδεκτοί οι δικοί της όροι.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ που ήρθε πριν λίγο στο φως της δημοσιότητας από τον διαδικτυακό κόμβο «defencenet.gr», αναφέρεται επί λέξει ότι «η Τουρκία δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής SAR όπως αυτή καθορίζεται από το FIR Αθηνών» (Turkey does not accept the definition of the SAR area with reference to Athens FIR)!

Και συνεχίζει η τουρκική ΝΟΤΑΜ ότι «σύμφωνα με τη σύμβαση του Αμβούργου για την θαλάσσια έρευνα και διάσωση, η Τουρκία έχει τα μέσα και τις ικανότητες να επιχειρεί στη δική της περιοχή SAR, όπως έχει δηλωθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας». Διευκρινίζει δε, ότι σκοπεύει να συνεχίσει να διενεργεί αποστολές SAR σε αυτές τις περιοχές και πως κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να συντονίζει τις ενέργειές του με τις τουρκικές αρχές! Η Ελλάδα με καινούργια ΝΟΤΑΜ απέρριψε την τουρκική, λέγοντας ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη στην περιοχή του FIR Αθηνών.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι επί της ουσίας αποκλείει κάθε δυνατότητα της προσφιλούς σε πολλούς άρον-άρον υπαναχώρησης, στο πλαίσιο της αυτοανακηρυχθείσας από τα ίδια πρόσωπα, ως «ειρηνικής πολιτικής» (βλ. κατευναστικής πολιτικής).

Εάν η Ελλάδα υπαναχωρήσει και πει ότι «προς όφελος της ειρήνης και της ηρεμίας θα ακυρώσουμε ή θα αναβάλλουμε την άσκηση», τότε η Τουρκία θα έχει εγγράψει μία ακόμη γκρίζα ζώνη στον μακρύ κατάλογο των διεκδικήσεών της στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, έναν κατάλογο τον οποίο νομίζουν ότι «διαχειρίζονται» κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες – διαχρονικά – μέσω των επαφών αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.


Εάν πάλι δηλώσουμε όπως είναι το αυτονόητο ότι εμείς θα εκτελέσουμε κανονικά την άσκηση, τότε υφίσταται όντως κίνδυνος εκδήλωσης θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου.


Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι παρά τα προβλήματά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας εκτιμήσει σωστά την κατάσταση βρίσκονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας, με τα νούμερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία πραγματικά να εντυπωσιάζουν (δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας).

Πρόκειται για ένα πραγματικό «τεστ αντοχής», το πρώτο επί της ουσίας για τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος το πρωί, μιλώντας στον REAL FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, «διερρήγνυε τα ιμάτιά του» ότι δεν τίθεται το παραμικρό θέμα αμφισβήτησης του Αγαθονησίου.

Ο κ. Δρούτσας θα θυμηθεί και τα περί «μόδας» της ΑΟΖ που ανέφερε προ ημερών, και θα χρειαστεί να σκεφθεί καλύτερα το πως ακριβώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι όσα θεωρούν ως δικαιώματα: Δεν τα διαφημίζουν απλώς με ανέξοδες δηλώσεις, τα υπερασπίζουν κιόλας…

http://www.defence-point.gr/news/?p=10857

Read more...

Ψυχραιμία και εκτόνωση στον Έβρο


Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης διευκρίνισε το χθεσινό περιστατικό στον Έβρο με τους δουλεμπόρους, ενώ σε μια προσπάθεια τήρησης χαμηλού προφίλ και αποφυγής του να πέσει «λάδι στη φωτιά», ομιλεί για ελληνοτουρκική αστυνομική συνεργασία στη αντιμετώπιση του περιστατικού και τη σύλληψη 97 λαθρομεταναστών στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Ενδιαφέρον έχει το ότι οι δουλέμποροι προσήλθαν στην ελληνική πλευρά των συνόρων με δύο, όχι με μία βάρκα όπως έγινε αρχικώς, χθες, γνωστό.

Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (20-05-2011) στην αγροτική περιοχή Τυχερού Έβρου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και δυνάμεις της FRONTEX, για την αποτροπή διέλευσης ομάδας λαθρομεταναστών, που είχε εντοπιστεί στην παραποτάμια περιοχή, επί του τουρκικού εδάφους. Επίσης είχαν εντοπιστεί και δύο βάρκες με τέσσερις λαθροδιακινητές.

Την 10.30 ώρα, δύο από τους λαθροδιακινητές επιβαίνοντας στη μία βάρκα κινήθηκαν προς την ελληνική όχθη και όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων επέστρεψαν στο τουρκικό έδαφος, πυροβολώντας δύο φορές στον αέρα με κυνηγετικές καραμπίνες.

Στη συνέχεια αποβιβάστηκαν από τη βάρκα και κινούμενοι νότια στην τουρκική όχθη, την 11.00 ώρα, πυροβόλησαν με τις κυνηγετικές καραμπίνες τέσσερις φορές, προς την πλευρά που βρίσκονταν άνδρες της FRONTEX, στην ελληνική πλευρά του ποταμού.

Προηγουμένως την 10.45 ώρα, οι δύο άλλοι λαθροδιακινητές, κινήθηκαν με τη δεύτερη βάρκα προς την ελληνική όχθη και πυροβόλησαν με κυνηγετικές καραμπίνες τέσσερις φορές, προς την πλευρά που βρίσκονταν Έλληνες αστυνομικοί. Όλοι οι πυροβολισμοί προήλθαν από τους λαθροδιακινητές, που βρίσκονταν στη τουρκική όχθη, και σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από τα σημεία που βρίσκονταν οι αστυνομικές δυνάμεις, δηλαδή σε απόσταση μεγαλύτερη του βεληνεκούς των κυνηγετικών όπλων.

Από τις τουρκικές Αρχές, που είχαν ειδοποιηθεί από τη Διεύθυνσή μας συνελήφθησαν στην τουρκική πλευρά 97 λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στην γύρω περιοχή και είχαν εντοπιστεί από το αεροσκάφος του FRONTEX .

Καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού υπήρξε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές.»

http://www.defence-point.gr/news/?p=10889

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP