Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

ΑΝΑΛΥΣΗ: Προς θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο;


(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Η τουρκική αναφορά μέσα στη ΝΟΤΑΜ στη Σύμβαση του Αμβούργου (1979) για την Παράκτια Έρευνα και Διάσωση είναι αρκούντως πονηρή: Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει στον IMO (International Maritime Organization) τα περί της δικής της ευθύνης για τη διενέργεια επιχειρήσεων SAR και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το έχει κατοχυρώσει, αφού όπως αναφέρεται στη ΝΟΤΑΜ έχει ενταχθεί στο «παγκόσμιο σχέδιο SAR του IMO» (…included in the IMO’s Global SAR Plan). Βασιζόμενη δε, σε αυτό, υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να διενεργεί επιχειρήσεις SAR στην περιοχή (…and will continue to conduct SAR operations in the said area).

Κατά συνέπεια προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα, τα οποία εμπλέκουν, σε μια πρώτη ανάγνωση δύο υπουργεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟ.ΠΟ.) και το υπουργείο Εξωτερικών: Οι απεσταλμένοι της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, που πλέον υπάγεται όπως πληροφορηθήκαμε στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ., έχουν υπόψη τους να έχει καταθέσει κάτι παρόμοιο η Τουρκία το οποίο μάλιστα να έχει γίνει αποδεκτό;

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πρέσβη υπεύθυνο για τον εν λόγω διεθνή Οργανισμό, ώστε να υπάρχει κάποιος με τις απαραίτητες γνώσεις για να διευκρινίσει τι έχει γίνει και κυρίως, εάν υπάρχει ολιγωρία από ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που ο ισχυρισμός των Τούρκων δεν είναι ψευδής; Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο «διασταλτικής» τουρκικής ερμηνείας, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της αναθεωρητικής της πολιτικής…

Αναμένουμε…

Με μια ξεκάθαρη δήλωση αμφισβήτησης της ελληνικής αρμοδιότητας στον τομέα έρευνας και διάσωσης (SAR: Search & Rescue), η Τουρκία διευκρινίζει προς κάθε αφελές μέλος της ελληνικής κυβέρνησης ή του πολιτικού μας κόσμου γενικότερα, ότι την ύφεση στο διμερές μέτωπο την εννοεί ΜΟΝΟ εάν γίνουν αποδεκτοί οι δικοί της όροι.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ που ήρθε πριν λίγο στο φως της δημοσιότητας από τον διαδικτυακό κόμβο «defencenet.gr», αναφέρεται επί λέξει ότι «η Τουρκία δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής SAR όπως αυτή καθορίζεται από το FIR Αθηνών» (Turkey does not accept the definition of the SAR area with reference to Athens FIR)!

Και συνεχίζει η τουρκική ΝΟΤΑΜ ότι «σύμφωνα με τη σύμβαση του Αμβούργου για την θαλάσσια έρευνα και διάσωση, η Τουρκία έχει τα μέσα και τις ικανότητες να επιχειρεί στη δική της περιοχή SAR, όπως έχει δηλωθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας». Διευκρινίζει δε, ότι σκοπεύει να συνεχίσει να διενεργεί αποστολές SAR σε αυτές τις περιοχές και πως κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να συντονίζει τις ενέργειές του με τις τουρκικές αρχές! Η Ελλάδα με καινούργια ΝΟΤΑΜ απέρριψε την τουρκική, λέγοντας ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη στην περιοχή του FIR Αθηνών.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι επί της ουσίας αποκλείει κάθε δυνατότητα της προσφιλούς σε πολλούς άρον-άρον υπαναχώρησης, στο πλαίσιο της αυτοανακηρυχθείσας από τα ίδια πρόσωπα, ως «ειρηνικής πολιτικής» (βλ. κατευναστικής πολιτικής).

Εάν η Ελλάδα υπαναχωρήσει και πει ότι «προς όφελος της ειρήνης και της ηρεμίας θα ακυρώσουμε ή θα αναβάλλουμε την άσκηση», τότε η Τουρκία θα έχει εγγράψει μία ακόμη γκρίζα ζώνη στον μακρύ κατάλογο των διεκδικήσεών της στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, έναν κατάλογο τον οποίο νομίζουν ότι «διαχειρίζονται» κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες – διαχρονικά – μέσω των επαφών αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.


Εάν πάλι δηλώσουμε όπως είναι το αυτονόητο ότι εμείς θα εκτελέσουμε κανονικά την άσκηση, τότε υφίσταται όντως κίνδυνος εκδήλωσης θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου.


Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι παρά τα προβλήματά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας εκτιμήσει σωστά την κατάσταση βρίσκονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας, με τα νούμερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία πραγματικά να εντυπωσιάζουν (δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας).

Πρόκειται για ένα πραγματικό «τεστ αντοχής», το πρώτο επί της ουσίας για τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος το πρωί, μιλώντας στον REAL FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, «διερρήγνυε τα ιμάτιά του» ότι δεν τίθεται το παραμικρό θέμα αμφισβήτησης του Αγαθονησίου.

Ο κ. Δρούτσας θα θυμηθεί και τα περί «μόδας» της ΑΟΖ που ανέφερε προ ημερών, και θα χρειαστεί να σκεφθεί καλύτερα το πως ακριβώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι όσα θεωρούν ως δικαιώματα: Δεν τα διαφημίζουν απλώς με ανέξοδες δηλώσεις, τα υπερασπίζουν κιόλας…

http://www.defence-point.gr/news/?p=10857

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP