Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ο Yalçın Doğan σε άρθρο του στη Hürriyet με τίτλο «Σε κάθε υπουργό και μια περιοχή» γράφει:

Δεκατέσσερις υπουργοί διαμοιράζονται την Αφρική. Δεκαπέντε υπουργοί διαμοιράζονται την Ευρώπη και άλλοι δεκαπέντε την Ασία.

Αναφέρομαι στις Μικτές Οικονομικές Επιτροπές [ΜΟΕ]. Είναι επιτροπές, οι οποίες διαχειρίζονται τις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Είναι οι ανώτατοι φορείς, στους οποίους οι σχέσεις αυτές συζητούνται σε ανώτατο επίπεδο, αλλά και περιεκτικά. Τα θέματα είναι οικονομικά και εμπορικά, όμως είναι φορείς, οι οποίοι εργάζονται με πολιτική δύναμη. Κατά συνέπεια, επικεφαλής αυτών τίθεται και ένας υπουργός.

Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, προσδιορίστηκαν εκ νέου οι υπουργοί, οι οποίοι θα τεθούν επικεφαλής των επιτροπών αυτών. Η νέα κατανομή των υπουργών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 8 Μαΐου 2009.


Από τη μια ήπειρο στην άλλη:
Βλέποντας τη νέα αυτή κατανομή, παρατήρησα κάτι το πολύ ενδιαφέρον. Οι περιοχές που κατανεμήθηκαν έχουν τέτοια διανομή, ώστε η μια χώρα να βρίσκεται στο ένα άκρο του κόσμου και η άλλη στο άλλο. Είναι λάθος να αναζητεί κανείς τη λογική της κατανομής αυτής. Για παράδειγμα:

Στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Günay παραχωρούνται η Χιλή, η Αυστραλία, η Μαδαγασκάρη και η Λευκορωσία. Χώρες οι οποίες δεν έχουν γεωγραφική και εταιρική συνάφεια.

Στον υπουργό Άμυνας Vecdi Gönül παραχωρούνται η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες. Η μια βρίσκεται στη Νότια Αμερική και η άλλη στην Άπω Ανατολή, μαζί με τη Βενεζουέλα, τη Μυανμάρ και το Ισραήλ.

Στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Bülent Arınç, μαζί με το Βιετνάμ και την Ουγκάντα, παραχωρούνται η Μογγολία, η Υεμένη και η Μαλαισία, δηλαδή Ασία και Αφρική.

Στον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız αναλογούν η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική, αλλά και το Τουρκμενιστάν με το Αζερμπαϊτζάν. Το ένα βρίσκεται στα ΒΑ της Ασίας και το άλλο στα βάθη της Αφρικής.

Στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Cemil Çiçek παραχωρούνται η Κούβα, η Νιγηρία, η Σιέρα Λεόνε, η Αργεντινή και η Πορτογαλία.

Δύο εξαιρέσεις:
Η Τουρκία συνολικά με 117 χώρες έχει ΜΟΕ. Θα πρέπει λοιπόν να μοιράσεις τις χώρες αυτές μεταξύ 24 υπουργών. Κατά συνέπεια, σε έναν υπουργό θα αναλογούν τρεις έως πέντε χώρες. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Όμως, όταν πραγματοποιείται η κατανομή αυτή, οι χώρες θα πρέπει να έχουν μια ομοιογένεια. Όμως δεν είναι έτσι. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και δύο εξαιρέσεις στην εν λόγω κατανομή:

Η μια είναι αυτή του υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για την Ε.Ε. Egemen Bağış. Και οι πέντε χώρες, οι οποίες του παραχωρήθηκαν, είναι μέλη της Ε.Ε., ήτοι η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.

Την άλλη την αποτελεί ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Şimşek, στον οποίο παραχωρήθηκαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ. Κατά την άποψή μου, και αυτό έχει μια λογική: Ο Şimşek είναι υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιθυμεί να προσελκύσει τα αραβικά κεφάλαια. Άλλωστε, από τις χώρες αυτές υπάρχει ήδη μια ροή κεφαλαίων. Τώρα, το καθήκον συντονισμού των κεφαλαίων αυτών ανήκει στον Şimşek.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω και πάλι – αναφέρει ο αρθρογράφος – ότι 117 χώρες θα μοιραστούν ανάμεσα σε 24 υπουργούς. Αυτό είναι σωστό, όμως η κατανομή είναι τέτοια, που ο κάθε υπουργός σε κάθε ήπειρο θα σφυρίζει και σε διαφορετικό σκοπό… //

Read more...

TOYΡΚΙΑ – AMYNTIKH ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ


Η Λαλέ Σαριιμπραχίμογλου δημοσιεύει στη στήλη της, στις εσωτερικές σελίδες της σημερινής αγγλόγλωσσης Τοday’s Zaman, άρθρο με τίτλο «Τurkey intensifies lobbying for european force».

Στο άρθρο αναφέρεται πως η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της Ε.Ε., έχει εντατικοποιήσει τις δραστηριότητες lobby με στόχο να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας ESDP, κατά τη διάρκεια του σταδίου προπαρασκευής ειρηνευτικών επιχειρήσεων, όπου γης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές αμυντικές απόψεις, το ελληνικό τμήμα της Κύπρου, μέλος της Ε.Ε., το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ο μοναδικός εκπρόσωπος στο νησί, παρά την ύπαρξη τουρκοκυπριακής κοινότητας, χρησιμοποιεί το δικαίωμα του veto εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να κινηθεί εγγύτερα της Ε.Ε..


Ανταποδίδοντας, η Τουρκία εμποδίζει τις κοινές ειρηνευτικές αποστολές ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και απορρίπτει τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων σε αυτές, αφού οι συμφωνίες, που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε.Ε. για ειρηνευτικές αποστολές, εξαιρούν την Κύπρο.

Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχουν επίσης μπλοκάρει, όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, στο οποίο υπάρχει πρόνοια για άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων στους Ελληνοκύπριους.

Στο μεταξύ, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια συζητήσεων για ειρηνευτικές αποστολές αντιφάσκει με τη Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία αφορά στην εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας ESDP όσων χωρών – συμμάχων στην Ευρώπη δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και είναι επίσημα γνωστή ως NID (Nice Implementation Document), που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2002. Η NID, μεταξύ άλλων, προνοεί για διαβουλεύσεις σε καιρό ειρήνης, σε μόνιμη βάση, οι οποίες να καλύπτουν πλήρως τα θέματα ασφαλείας.

Σχετικά με τους τρόπους της συμμετοχής σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ε.Ε., στην περίπτωση της Τουρκίας δεν εφαρμόστηκε η αρχή των εντατικοποιημένων διαβουλεύσεων με συμμάχους μη μέλη της Ε.Ε. όπως η ίδια, προ της έκδοσης μιας απόφασης της Ε.Ε. σχετικά με τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης μιας κρίσης. Συνεπώς, δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις με την Τουρκία, προ της EUJUST THEMIS στη Γεωργία και της EUJUST LEX στο Ιράκ. Τούρκοι διπλωμάτες σημείωσαν πως «παρά τη γεωγραφική μας εγγύτητα, η ίδια απουσία διαβουλεύσεων επαναλήφθηκε στην περίπτωση της EUPOL COPPS στη Μέση Ανατολή και της ΕUBAM στη Rafah».

Από τον Ιούλιο, που αρχίζει η σουηδική προεδρία της Ε.Ε., η οποία θα συνεχιστεί από την προεδρία της Ισπανίας μέχρι τον Ιούνιο του 2010, η Τουρκία θα επιταχύνει τις προσπάθειες επηρεασμού, ώστε να κερδίσει τα δικαιώματά της, όπως προβλέπονται από τη Συνθήκη της Νίκαιας, σχετικά με τη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων προ των ειρηνευτικών αποστολών.

Η Τουρκία πιστεύει πως, επειδή Σουηδία και Ισπανία φαίνονται να είναι γενικά θερμότερες για την τουρκική θέση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μπορεί να κερδίσει το δικαίωμά της, όπως περιγράφεται στη Συνθήκη της Νίκαιας, κατά τη διάρκεια των εκ περιτροπής προεδριών τους.

Η Άγκυρα, προκειμένου να κερδίσει υποστήριξη για τη θέση της, φιλοξένησε μία από κοινού διάσκεψη του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες European Institute for Security Studies και του Μiddle East Technical University, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί εν ενεργεία Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αλλά και πολιτικοί υπάλληλοι.

Μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, η Τουρκία και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη της Ε.Ε., υπέγραψαν το Δεκέμβριο του 2002 μια Διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας ESDP, σύμφωνα με την οποία παρεχόταν η δυνατότητα χρήσης στοιχείων και δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ από την Ε.Ε. ως τμήμα των επιχειρήσεων της ESDP, γνωστής και ως Ρυθμίσεις Berlin Plus.

Αυτό έγινε δυνατό υπό τη Συμφωνία της Άγκυρας το 2001, η οποία ορίζει σαφώς και κατηγορηματικά πως η Τουρκία θα συμμετέχει αυτομάτως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ε.Ε., εάν χρησιμοποιούνται στοιχεία και δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Όταν υπεγράφη η συμφωνία, η “ε/κ διοίκηση” δεν ήταν μέλος της Ε.Ε., αφού εντάχθηκε το 2004.

Στο πλαίσιο της σουηδικής και της ισπανικής προεδρίας, η Τουρκία ενδέχεται να λάβει υποστήριξη για να ασκήσει τα δικαιώματά της, που της έχουν δοθεί από τη Συνθήκη της Νίκαιας. Πλην όμως, ως σύνολο, τα πάνω-κάτω στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. θα συνεχίζονται, μέχρις ότου η Άγκυρα συγκεντρωθεί ξανά στις από μακρού παραμελημένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, καταλήγει το άρθρο.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ / ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ


Ο Dogan Heper σε άρθρο του στη Milliyet με τίτλο «Υπάρχει Διευθυντής από τις Μειονότητες;» γράφει:

Η Τουρκία έχει μοιραστεί στα δύο. Πριν από τη γεωγραφία της, έχει μοιραστεί ο λαός της. Δηλαδή τα 72 εκατομμύρια κατοίκων της έχουν χωρισθεί στα δύο. Υπεύθυνος της κατάστασης αυτής είναι ο Π/Θ Ερντογάν. Αυτός, το πλεονέκτημα του να είναι μόνος δεν το χρησιμοποιεί για την ενότητα της Τουρκίας. Γιατί, όμως, είναι μόνος;

Διότι δεν έχει απέναντί του έναν Μεντερές, έναν Ινονού, έναν Οζάλ ή έναν Ντεμιρέλ. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχουν αυτοί, τότε ο Ερντογάν δεν θεωρείται ο μοναδικός ηγέτης της Τουρκίας; Δεν θεωρείται ως μη έχων αντίπαλο; Ασφαλώς και θεωρείται.


Όμως, αυτός δεν γνωρίζει την αξία του να είσαι μοναδικός. Για την ακρίβεια, αντί να υλοποιεί χρήσιμα πράγματα για τη χώρα, αρκείται να περνά την ώρα του με τα λόγια. Αντί να αγκαλιάζει το σύνολο της χώρας, αρκείται σε μια μερίδα αυτής. Λες και θεωρεί αρκετούς αυτούς που τον ψήφισαν και απαξιοί να ενδιαφερθεί για τους υπόλοιπους. Όμως, αυτός δεν είναι ο Π/Θ των 72 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας; Είναι κρίμα?

Ο Ερντογάν επικρίνει το παρελθόν μιλώντας για φασιστικές προσεγγίσεις. Όμως, αυτό είναι το θέμα της ημέρας; Τι σχέση έχει με το σήμερα; Τα λόγια αυτά θα βοηθήσουν στην ενότητα του λαού ή στην αναβίωση των παλιών πληγών; Η Τουρκία σήμερα δεν έχει να λύσει άλλα προβλήματα; Η άκαιρη αυτή ομιλία είναι χρήσιμη για τη χώρα ή επιζήμια;

Ή μήπως τα λόγια είναι ευκολότερα από τις πράξεις; Τα λες και γίνεσαι πρωτοσέλιδο για δύο ημέρες. Αν ο Π/Θ επικρίνει όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν κατά το παρελθόν και αν τα χαρακτηρίζει ως «φασιστική προσέγγιση», τότε αυτοί που θα ζητήσουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως «απόδειξη ειλικρίνειας του Π/Θ», θα έχουν άδικο;

Ο Π/Θ αυτός τόσα χρόνια βρίσκεται στην εξουσία. Καλά, δεν βρήκε ποτέ έναν Εβραίο, έναν Αρμένιο ή ένα Ρωμιό να τον διορίσει Γενικό Διευθυντή;?

Read more...

«Θαλασσόλυκος 2009»


Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu και στο σημερινό γραπτό Τύπο, στην ημέρα επιλεγμένων προσκεκλημένων παρατηρητών για την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2009» παρέστησαν ο Π/Θ Ερντογάν, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπασμπούγ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιονούλ, οι Αρχηγοί των Όπλων και ο Αρχηγός της Ακτοφυλακής. Στην άσκηση έλαβαν μέρος, από το Αρχηγείο Ναυτικών Δυνάμεων, 11 φρεγάτες, 14 τορπιλάκατοι, 3 κορβέτες, 8 υποβρύχια, 14 βοηθητικά πλοία, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Στην ίδια άσκηση έλαβαν μέρος F-16, F-4 και RF-4E αναγνωριστικά και ΚC-135 ανεφοδιασμού από το Αρχηγείο Αεροπορικών Δυνάμεων. Στην άσκηση έλαβε μέρος το Αρχηγείο της Ακτοφυλακής με 15 σκάφη και 3 ελικόπτερα. Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Π/Θ Ερντογάν, κατά την επιβίβασή τους σε φρεγάτα, έγιναν δεκτοί με ειδική τελετή. Ο στρατηγός Μπασμπούγ κατά την ομιλία του τόνισε ότι οι ναυτικές δυνάμεις, με την υψηλή αποδοτικότητά τους, απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη που δείχνει σ΄ αυτές ο λαός.

Η Sabah γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Οι άνδρες υποβρυχίων καταστροφών έκοψαν τις ανάσες». Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Π/Θ και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησαν την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2009», που πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο, από το πλοίο Kemalreis. Ο Ερντογάν, που μετέβη για την άσκηση στη Μαρμαρίδα, διανυκτέρευσε μαζί με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Αρχηγούς των Όπλων στη Ναυτική Βάση του Άκσαζ.


Read more...

TOYΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο, με τίτλους, όπως «Εντυπωσιακές δηλώσεις από τον Πρόεδρο Γκιούλ» και «Σημαντικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο Γκιούλ», ο Πρόεδρος Γκιούλ προέβη σε νέες δηλώσεις από την Κιργισία, όπου είχε μεταβεί, σε σχέση με το Κουρδικό, λέγοντας αυτή τη φορά ότι «όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο περισσότερα προβλήματα προκύπτουν. Τώρα είμαι πιο αισιόδοξος για τη λύση».

Ο Πρόεδρος Γκιούλ, μετά από το μήνυμα που είχε στείλει περί «ιστορικής ευκαιρίας», τώρα έδωσε νέο μήνυμα με τα παραπάνω λόγια του, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατό». Ο Πρόεδρος Γκιούλ, σχετικά με το Κουρδικό, δεν έδωσε ξεκάθαρες πληροφορίες όσον αφορά το περιεχόμενο μιας λύσης, αλλά κάλεσε την αντιπολίτευση να είναι εποικοδομητική και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να προκύψει κανένα αποτέλεσμα, εκεί που υπάρχει βία. Θέλετε πέστε το ?κουρδικό θέμα?, θέλετε αποκαλέστε το ?πρόβλημα της ΝΑ περιοχής?. Όπως κι αν το πείτε, είναι ολοφάνερο ότι είναι το πιο σημαντικό θέμα της Τουρκίας. Σε όλους αναλογούν καθήκοντα για τη λύση. Δεν τίθεται θέμα παζαρεμάτων με την τρομοκρατική οργάνωση. Εάν κάπου υπάρχει βία, εκεί επικρατούν προβλήματα, όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό. Αναλογούν καθήκοντα σε όλους. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση, στις ΜΚΟ, σε όλους. Όλοι πρέπει να κάνουν κάτι. Οι συζητήσεις που γίνονται, είναι άκρως σημαντικές. Πρέπει να συμβάλει και το DTP. Πρέπει να συμβάλουν όλα τα κόμματα, που εκπροσωπούνται στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πρέπει να γίνει κάθε τι που απαιτείται από την Τουρκία».

Read more...

TOYΡΚΙΑ - ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ


Σύντομο δίστηλο στις εσωτερικές σελίδες της σημερινής αγγλόγλωσσης Today’s Zaman με τίτλο «Defense expenditures jump with new projects» αναφέρεται στην αύξηση κατά 34% των δαπανών [αγγίζοντας τα 1,6 δις δολάρια το περασμένο έτος] του Ταμείου Υποστήριξης Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSDF, το οποίο λειτουργεί εκτός πλαισίων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με Έκθεση του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας SSM, οφείλεται κατά 85% στο σχέδιο του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΤΑΚ. Τον Ιούνιο 2008, η ΤΑΙ, η ιταλική Αugusta Westland και η Αselsan υπέγραψαν συμβόλαια αξίας περίπου 2,7 δις δολαρίων για την παραγωγή των ιταλικών ελικοπτέρων τύπου Α-129 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, oι εξαγωγές της εγχώριας παραγωγής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 37% το 2008, αγγίζοντας τα 576 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, ο Τ/ΥΕΘΑ Γκιονούλ δήλωσε πως οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 90% εντός του 2008 σε σύγκριση με το 2007, φθάνοντας τα 510 εκατομμύρια δολάρια.

Η Έκθεση του SSM σημειώνει πως μέχρι το 2010 η τουρκική κυβέρνηση αναμένει να εκπληρώνει το 50% των αναγκών της σε στρατιωτική τεχνολογία, με προϊόντα τουρκικής κατασκευής.

Ως γνωστόν, η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Read more...

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΑΚΟΥ- ΤΣΕΪΧΑΝ


Άρθρο των δημοσιογράφων Carola Hoyos και Roula Khalaf με τίτλο «Κurdish exports resume despite Iraq impasse» δημοσιεύεται στην αμερικανική έκδοση της ε/φ Financial Times (σελ.4).
Το άρθρο αναφέρεται στην έναρξη εξόρυξης και διοχέτευσης πετρελαίου προς τη Δύση από το Ιρακινό Κουρδιστάν, μέσω του αγωγού που ξεκινά από το Ιράκ και διασχίζει το Κουρδιστάν και την Τουρκία.
Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για εξαγωγή 10.000 βαρελιών ημερησίως (σε αρχικό στάδιο) από την κοιλάδα Tawke και Taq Taq, μέσω του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν προς τη Δύση, με στόχο οι εξαγωγές να φτάσουν τα 50.000 βαρέλια ημερησίως. Οι συντάκτες αναφέρονται στην αντιπαλότητα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του Κουρδιστάν και της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης για το θέμα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων της χώρας η οποία κατέχει την τρίτη θέση σε πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο - εξαιτίας της οποίας η εκμετάλλευση είχε καταστεί αδύνατη εδώ και μια διετία τουλάχιστον. Η πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί δείγμα της πρόθεσης του Κουρδιστάν να υπερβεί τους σκοπέλους αλλά δε σημαίνει ότι τα νομικά προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών έχουν λυθεί.


Read more...

Επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας Hurriyet, ο Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Στρατηγός Başbuğ, θα μεταβεί στα τέλη του μήνα στις ΗΠΑ, όπου θα έχει επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Ναύαρχο Michael Mullen.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ay sonunda ABD'ye gidecek.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen'ın resmi davetlisi olarak bu ülkeye gidecek olan Orgeneral Başbuğ, Oramiral Mullen'ın yanı sıra bazı ABD'li yetkililerle de görüşecek. Orgeneral Başbuğ, Amerikan Türk Konseyi faaliyetlerine de katılacak.

Read more...

1400 νέα τεθωρακισμένα οχήματα για τον Στρατό της Τουρκίας


Με έναν νέο μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων αναμένεται πολύ σύντομα να εξοπλισθούν οι χερσαίες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα οι τουρκικές εταιρείας παραγωγής αμυντικού υλικού FNSS, HEMA και ΟΤΟCAR έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης, δηλαδή στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, για την κατασκευή οχημάτων ειδικών αποστολών καθώς και οχημάτων μεταφοράς οπλικών συστημάτων.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα κατασκευής 336 τεθωρακισμένων οχημάτων ενώ ο προβλεπόμενος αριθμός για την δεύτερη κατηγορία, τα οχήματα μεταφοράς όπλων, είναι μεγαλύτερος και αγγίζει τα 1075 οχήματα.


Από τα 336 τεθωρακισμένα οχήματα ειδικών αποστολών τα 108 προβλέπεται να φέρουν αισθητήρες ανίχνευσης, τα 36 θα είναι εξοπλισμένα με ραντάρ, τα 54 θα φέρουν συστήματα ελέγχου και διοίκησης, τα 30 θα είναι προσαρμοσμένα σε ρόλους αναγνώρισης και επιτήρησης, ενώ άλλα 108 οχήματα θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές υποστήριξης.
Αναφορικά με τα 1075 οχήματα μεταφοράς οπλισμού, τα 229 θα φέρουν συστήματα εκτόξευσης ρουκετών, τα 152 σχεδιάζεται να φέρουν ένα αντιαρματικό όπλο μέσου βεληνεκούς, τα 344 θα διαθέτουν τον αντιαρματικό εκτοξευτή ΜΙΛΑΝ ενώ τα 350 θα φέρουν ΤΟW. Υπενθυμίζεται πως ο τουρκικός Στρατός διαθέτει περί τα 392 συστήματα MILAN, με διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης ΜΙRA, καθώς και 365 αντιαρματικά συστήματα ΤΟW I/II τα οποία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα νέα οχήματα. Επιπροσθέτως, άλλα 48 συστήματα TOW έχουν ενσωματωθεί σε τεθωρακισμένα οχήματα YPR-765 ATV. Bέβαια με τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο υπηρετούν και 72 συστήματα Koncurs-M, τα οποία αποκτήθηκαν το 1998 από την Σλοβακία.

To όλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή των περίπου 1400 νέων οχημάτων προβλέπεται να εξασφαλιστεί από τα κονδύλια του ταμείου αμυντικής βιομηχανίας.

Read more...

Μεγάλες καταστροφές στο τουρκικό υποβρύχιο (S 348) Saldiray-II από την έκρηξη


Νέες πληροφορίες του www.defencenet.gr για την έκρηξη στο τουρκικό υποβρύχιο TCG Saldiray-II (S 348) στις 21 Απριλίου αναφέρουν ότι το υποβρύχιο έχει τεθεί εκτός μάχης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ υπάρχουν σκέψεις στο τουρκικό Ναυτικό για παροπλισμό και αντικατάστασή του!


Read more...

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Έρογλου. Στόχος μας η συνομοσπονδία...


Ο « πρωθυπουργός» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης του κυπριακού είναι η συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των θέσεων του κόμματός του και των όσων θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στις απευθείας διαπραγματεύσεις, είπε, συζητείται η διζωνική ομοσπονδία, αλλά "οι απαιτήσεις και οι επιθυμίες αντανακλώνται στη συνομοσπονδία".
Πρόσθεσε πώς είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει διζωνικότητα, δύο περιοχές και πολιτική ισότητα. Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι η ομοσπονδία μπορεί να λειτουργήσει μόνο μεταξύ δύο ίσων μερών, ενώ μεταξύ των δύο λαών, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο, υπάρχουν πολλές ανισότητες από την πληθυσμιακή αναλογία μέχρι το εθνικό εισόδημα.

Έτσι ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι ακριβώς επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι (και φυσικά οι Τούρκοι στρατηγοί αλλά και ο μη φασίστας Ερντογάν) για την Κύπρο, το Κυπριακό ζήτημα και την επίλυσή του. Απλά, τα θέλουν όλα δικά τους. Να συνεχιστεί το καθεστώς ως έχει, να αναγνωριστούν και να εισπράττουν φυσικά από την Ευρώπη τεράστια κονδύλια (μέρος των οποίων θα προωθείται προς την Τουρκία εις ένδειξη ευχαριστίας) και... "εις άλλα με υγεία"...
Φυσικά, ποτέ δεν υπήρξε κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστέψει πως οι Τουρκοκύπριοι και ο τουρκικός παράγοντας επιθύμησαν την δίκαιη λύση του Κυπριακού. Ποτέ δεν υπήρξε εχέφρων πολίτης στην Ελλάδα και στην Κύπρο που να σκεφτεί πως οι Τούρκοι επιθυμούν να αποσυρθούν από την Κύπρο και να αποκατασταθεί το Διεθνές Δίκαιο, επιστρέφοντας όλοι οι διωγμένοι Κύπριοι στις εστίες τους, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κατεχόμενα. Ποτέ δεν υπήρξε Έλληνας (που να σκέφτεται Ελληνικά και όχι συμφεροντολογικά) που να πίστεψε στα λόγια των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, που δια στόματος Ταλάτ στις ημέρες μας ισχυρίζονται πως οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που έχουν ζημιωθεί και πως εις βάρος των Τουρκοκυπρίων εξελίσσονται όλα! Κανείς από αυτούς που δεν ξέχασαν πως υπήρξε εισβολή και κατοχή δεν πρόκειται ποτέ να πιστέψει τα ψεύτικα λόγια των Τουρκοκυπρίων που έχουν καταλάβει θέσεις και αξιώματα πολιτικά επειδή έγιναν σφαγείς αμάχων Κυπρίων, επειδή βίασαν και λεηλάτησαν για να αναδειχθούν ως καλοί και πιστοί Τούρκοι!!!
Ο Ντερβίς Έρογλου σήμερα μας λέει την αλήθεια, αυτό που πιστεύει, όσο και αν μας ενοχλεί. Εάν όμως απαιτούσε η Ελληνοκυπριακή πλευρά την δίωξη όσων συμμετείχαν σε εκτελέσεις και σφαγές, τότε, το σκηνικό θα άλλαζε δραματικά και όλοι θα ξαναθυμόντουσαν τι πράγματι συνέβη στο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης, όπου τα στρατεύματα του Αττίλα μέχρι σήμερα αφοδεύουν την κτηνωδία τους...
Η ατιμωρησία τους έχει αποθρασύνει και γι αυτό είμαστε υπεύθυνοι εμείς που δεν θυμίζουμε στη Διεθνή κοινότητα όλα αυτά που η Τουρκική θηριωδία και οι πιστοί υπηρέτες της έχουν "προσφέρει" στην Κύπρο...

Read more...

Ο φασισμός της Τουρκίας στο προσκήνιο!


Ο σάλος δεν λέει να κοπάσει στην Τουρκία από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σχετικά με τη «φασιστοειδή» πολιτική της εκδίωξης των μειονοτικών πολιτών από τη χώρα. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.
Διότι μέχρι στιγμής τον χορό των αντιδράσεων σέρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι εθνικιστές και τα ΜΜΕ που στηρίζουν το κοσμικό κεμαλικό σύστημα. Ο στρατός σιωπά. Ομως είναι περίπου βέβαιο ότι θα υποχρεωθεί να πάρει θέση σε ένα θέμα που τον αφορά ευθέως... Η ιστορική έρευνα έχει αποσαφηνίσει ποιος και με ποιες μεθοδεύσεις -παρά τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης- αφάνισε μεθοδικά τις μειονότητες, και ιδιαίτερα την ελληνική, τα τελευταία 70 χρόνια.

Το γεγονός αυτό έρχεται να αυξήσει τις ενδείξεις ότι ύστερα από μια περίοδο προσμέτρησης και ανασύνταξης δυνάμεων, το βαθύ κράτος στην Τουρκία και η κυβέρνησή της οδεύουν προς την τελική αναμέτρηση. Οι θεματοφύλακες του κοσμικού πολιτεύματος, δηλαδή οι στρατιωτικοί, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνούν με τις επιλογές -και τις δηλώσεις- του κ. Ερντογάν. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός δείχνει να τους αγνοεί. Του αρκεί που τον στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η Δύση και το εκλογικό σώμα της χώρας του.
Η βασική ανησυχία των στρατιωτικών της Τουρκίας επικεντρώνεται κυρίως στον παλιό φόβο της ανόδου του πολιτικού Ισλάμ. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σημεία διάστασης μεταξύ κυβέρνησης και κεμαλιστών, τα οποία έχουν βαρύνουσα υπόσταση στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας με κυριότερο το Κουρδικό. Η πρόθεση για κάποια, χαλαρή έστω, μορφή επίλυσής του, που έχει εκδηλώσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τους συμβιβασμούς που δρομολογούνται για την προσέγγιση της χώρας με την Αρμενία, το τίμημα που μια τέτοια εξέλιξη θα κοστίσει στην ιστορική σχέση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ε.Ε., η πιθανή επανεκτίμηση της θέσης της χώρας στο Κυπριακό, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η τροποποίηση του Συντάγματος βρίσκουν -όπως όλα δείχνουν- κάθετα αντίθετους τους Τούρκους στρατηγούς. Ομως, η αντιπαράταξη των ταγών του κοσμικού κράτους και εκείνων του κοσμικού Ισλάμ επιβεβαιώνεται και από άλλα γεγονότα, σε βαθμό που να προκαλούνται ξανά στη Δύση (και στην Τουρκία) ρίγη ανησυχίας.
Οι πρόσφατες δημόσιες καταγγελίες του επιτελάρχη στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγκ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο «στήσιμο» της συνωμοτικής υπόθεσης Εργκένεγκον που ενοχοποιεί τον Στρατό, το δικαστικό αίτημα παραπομπής σε δίκη του προέδρου της χώρας κ. Γκιουλ για αδίκημα του... 1990, οι ομολογημένες επαφές του πρώην επιτελάρχη κ. Μπουγιουκανίτ με παράγοντες και κατηγορούμενους της υπόθεσης Εργκένεγκον, οι προειδοποιήσεις ανώτατων δικαστών προς την κυβέρνηση Ερντογάν να μην τροποποιήσει το Σύνταγμα, είναι ένα (μικρό) ορατό τμήμα αυτής της αναμέτρησης.
Για όσους γνωρίζουν τα πράγματα, το κλίμα θυμίζει έντονα τις πρώτες ημέρες του 1997. Τότε ο στρατός ύστερα από αντίστοιχες προσμετρήσεις δυνάμεων, δημόσιων παρεμβάσεων και προειδοποιήσεων, πραγματοποίησε το «βελούδινο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου. Χωρίς τη χρήση των τανκς, με μια καλά ενορχηστρωμένη διαδικασία πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής απαξίωσης, ανέτρεψε την κυβέρνηση συνασπισμού του (ισλαμιστή) πρωθυπουργού κ. Ερμπακάν και προέβη στη λεγόμενη «Παλινόρθωση του Κεμαλισμού». Ενας ανώτατος αξιωματικός που αναμείχθηκε ενεργά στο «πραξικόπημα» εκείνο, ο τ. στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ σε συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα ξεκαθάρισε τότε ότι «ο αγώνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας εναντίον των ισλαμιστών ξεπερνάει σε σημασία και προτεραιότητα κι αυτόν ακόμα τον αγώνα μας εναντίον του ΡΚΚ».
Πρώτοι λοιπόν οι ισλαμιστές κι έπειτα το ΡΚΚ, η Αριστερά, όλοι οι γείτονες της χώρας πλην της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Ρωμιοί, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι διεθνείς συνθήκες (Σεβρών, Λωζάννης, Μοντρέ), τα προοδευτικά κόμματα, οι νεοφιλελεύθεροι, οι ιεραπόστολοι, η υφαλοκρηπίδα, τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το Αιγαίο, η Κύπρος, ο Τύπος, οι βιομήχανοι, οι διανοούμενοι, οι ξένοι επενδυτές, ακόμα κι αυτό το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και οι... ΗΠΑ (κατά τον τ. διοικητή της Ακαδημίας Ενόπλων Δυνάμεων ταξίαρχο Σιμσέκ και τον τ. ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κιβρίκογλου), αποτέλεσαν κατά καιρούς το άλλοθι για τις πολιτικές εκτροπές και τις στρατιωτικές παρεκτροπές της Τουρκίας.
Δώδεκα χρόνια μετά το «βελούδινο πραξικόπημα» της 27ης Φεβρουαρίου 1997 τα πράγματα έχουν βέβαια αλλάξει. Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια μετριοπαθής κυβέρνηση με ευρεία λαϊκή αποδοχή. Και η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι της Ε.Ε. Το βαθύ κράτος όμως ρίχνει βαριά τη σκιά του στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο ρόλος και τα προνόμιά του, παρά τα μεταρρυθμιστικά βήματα της κυβέρνησης, παραμένει κυρίαρχος στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και την εκπαίδευση. Οσο κι αν ηγεμονικές και νεοοθωμανικές ρητορείες χαϊδεύουν ευχάριστα τον αέρα (και τα μυαλά) της χώρας, όσο κι αν δηλώσεις εθνικής αυτογνωσίας, όπως αυτές του κ. Ερντογάν, ξεσηκώνουν θύελλες αντιδράσεων, ένα είναι βέβαιο: ότι ο αγώνας μεταξύ Ερντογάν και στρατηγών βρίσκεται υπό εξέλιξη. Και ότι είναι ένας αγώνας σκληρός. Ενας αγώνας αμφίρροπος.
Χρίστος Χριστοδούλου

Read more...

Τουρκία: Συνελήφθη αξιωματικός καταδρομών ως μέλος της Εργκένεκον. Προκαλεί την τύχη του ο Ερντογάν...


Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν ο εν ενεργεία αντιπλοίαρχος Τουράν Ετζεβίτ. Το όνομά του συνδέεται με τον οπλισμό που είχε βρεθεί σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, τον περασμένο μήνα.
Οι έρευνες στην περιοχή Ποϊράζκιοϊ στην ανατολική ακτή του Βοσπόρου είχαν γίνει στις 21 Απριλίου. Είχαν βρεθεί εκρηκτική ύλη, χειροβομβίδες, διάφορα όπλα και σφαίρες. Στη συνέχεια συνελήφθησαν τέσσερις αξιωματικοί, εκ των οποίων ο ένας απόστρατος. Ταυτόχρονα εκδόθηκε ένταλμα για τον εν λόγω αντιπλοίαρχο.
Την περασμένη Παρασκευή, κατά το τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του τουρκικού γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι ο αντιπλοίαρχος είναι σε υπηρεσία σε πολεμικό πλοίο, ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και ότι μόλις επιστρέψει θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες.

Προχθές, ο αντιπλοίαρχος επέστρεψε στην Τουρκία και παραδόθηκε στις στρατιωτικές αρχές. Χθες οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου και συνελήφθη για να οδηγηθεί στις φυλακές. Κατηγορείται ως μέλος σπείρας, αλλά και για παραβίαση του νόμου περί όπλων. Πρόκειται για τη γνωστή μονάδα SAT (μονάδα υποβρύχιων αποστολών). Δεν είναι ο πρώτος άντρας της συγκεκριμένης μονάδας που συλλαμβάνεται στην υπόθεση «Εργκενεκόν». Αρκετοί εν ενεργεία και απόστρατοι άντρες της μονάδας έχουν συλληφθεί από τότε που ξέσπασε η υπόθεση πριν από 1,5 χρόνο.
Έτσι, σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις, διαπιστώνεται περίτρανα πως η Εργκένεκον ήταν, και εξακολουθεί φυσικά να είναι, μία οργάνωση η οποία διείσδυσε σε όλα τα κλιμάκια του στρατού αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής. Η Εργκένεκον αποκαλύπτεται να είναι η ίδια το "βαθύ κράτος" που κυβερνούσε την Τουρκία επί δεκαετίες και σε αυτήν ουσιαστικά απευθύνονταν η μομφή του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν περί "φασιστικής νοοτροπίας".
Ποιές θα είναι όμως οι αντιδράσεις; αναρωτιούνται όλοι όσοι γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό της γείτονος χώρας. Πώς θα αντιδράσει ο στρατός αλλά και όλοι αυτοί που είτε απειλούνται με φυλάκιση είτε κινδυνεύουν να χάσουν τις "εξουσίες" που διέθεταν μέχρι τώρα; Οι ψίθυροι για πιθανή "έκρηξη" των στρατηγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση να "χάνεται" από στόχος του Ερντογάν, προβάλλουν πολύ ισχυροί και κανείς πλέον δεν αποκλείει την πιθανότητα μίας ένοπλης παρέμβασης του στρατού. Εξάλλου, οι στρατηγοί και το βαθύ κράτος, όλα τα στελέχη (μικρά και μεγάλα) της Εργκένεκον δεν έχουν να χάσουν πλέον τίποτε εάν αντισταθούν και προσπαθήσουν να αλλάξουν την ροή των εξελίξεων. Η φυλακή δεν είναι και ό,τι πιό ευχάριστο, αλλά και η απουσία της διαχείρισης της εξουσίας είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα τους οδηγήσει στο "απονενοημένο διάβημα", αυτό του πραξικοπήματος, που πιθανότατα να μην αργήσει καθόλου...

Read more...

Ο Νταβούτογλου ζητάει ένωση ισλαμικών κρατών! Θέλει Οργανισμό Πρόληψης Κρίσεων


Η Τουρκία ανακοίνωσε πως υποστηρίζει την ιδέα συγκρότησης "μονάδας πρόληψης κρίσεων" υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Και φυσικά η ιδέα αυτή της Τουρκίας έγκειται στις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να μετατραπεί σε μία ισλαμική υπερδύναμη, η οποία θα έχει στα χέρια της την ισχύ όλων των ισλαμικών κρατών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Δαμασκό όπου βρίσκεται με αφορμή την 36η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης απάντησε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας είπε πως όταν ωριμάσουν οι συνθήκες η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες όσον αφορά τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Ακόμα είπε πως η συνάντηση στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε σε μια άκρα σημαντική ατμόσφαιρα για την ενίσχυση του καταστατικού που τέθηκε με την αλλαγή και την διαδικασία εσωτερικής μεταρρύθμισης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο Νταβούτογλου επεσήμανε πως ο Ισλαμικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλοι να λύσουν τα προβλήματά τους και σημείωσε πως ο οργανισμός πρέπει να συγκροτήσει ένα μηχανισμό πρόληψης και καταστολής κρίσεων πριν να εμφανιστούν.
Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του που θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν έπειτα από την πρώτη που είχε κάνει στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου και επεσήμανε πως υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα για την επίλυση του καθεστώτος των υπό εισβολή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου.
Ο κος Νταβούτογλου αξιολόγησε και τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, ενώ σχετικά με τη συνάντηση του Λαβρόφ με τον εξόριστο ηγέτη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ στη Δαμάσκο είπε το εξής:
"Επικροτούμε κάθε καλοπροαίρετη πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής."
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ακόμα εξέφρασε άκρα ικανοποίηση για το γεγονός ότι ενέκριναν την εκπροσώπηση της ΤΔΒΚ σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών στην συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και η στάση που τήρησε στα θέματα που συζητήθηκαν.

Read more...

Τα ανθελληνικά μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους μουσουλμάνους της Θράκης


Γιά ὅσους νοµίζουν ὅτι τά λεγόµενα περί φασισµοῦ στή µειονοτική κοινωνία εἶναι σχήµατα λόγου, ἄς προσέξουν τό κάτωθι µέρος τῆς ὁµιλίας τοῦ τουρκοµουφτῆ Ἀχµέτ Μέτε στό «χάτιµ» τοῦ ποµάκικου χωριοῦ Μελίβοια τῆς ὀρεινῆς Ξάνθης, στίς 19 Ἀπριλίου, παρουσίᾳ τοῦ Τούρκου ὑποπροξένου Κοµοτηνῆς Ὀνούρ Ἐκρέν:
«Πρέπει νά εἴµαστε ἑνωµένοι ἔναντι τῶν κινδύνων πού µᾶς περικυκλώνουν. Ἀκοῦµε ὅτι στά ὀρεινά χωριά πρόκειται νά ἱδρυθεῖ νέος ἑλληνοποµάκικος σύλλογος. Γιατί; Γιατί θέλουν νά µᾶς διαιρέσουν. Αὐτοί κάνουν τή δουλειά τους. Ὅµως ὅ,τι γίνεται γίνεται καί µέσα ἀπό µᾶς. Κάποιοι ἀπό ἐµᾶς, κάποιοι πουληµένοι προδότες, γίνονται ὄργανά τους κι ἐµεῖς ἐξαιτίας του γινόµαστε θύµατα καταπίεσης. Αὐτοί οἱ σύλλογοι τῶν ἑλληνοποµάκων προσπαθοῦν νά δείξουν στούς διπλωµάτες πού ἔρχονται ἀπό τήν Ἀµερική καί τήν Εὐρώπη ὅτι εἴµαστε Ποµάκοι.»
Ἔτσι λοιπόν ὅποιος Ποµάκος διεκδικεῖ τήν ταυτότητά του εἶναι «πουληµένος προδότης», εὐθύνεται γιά τήν «καταπίεση» (!!!;;;) τῶν συγχωριανῶν του καί ἡ «κεφαλή» τῆς µειονοτικῆς κοινωνίας τό διαλαλεῖ ὅπου καθήσει καί σταθεῖ! Αὐτός εἶναι ὁ τρόπος µέ τόν ὁποῖον λειτουργεῖ ἡ ἀποκαλούµενη «µειονότητα», γιά νά ξέρουµε τί λέµε…

Ὅµως δέν εἶναι µόνον οἱ τουρκόφρονες τό πρόβληµα. εἶναι κυρίως αὐτοί πού τούς νοµιµοποιοῦν στά µάτια τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας καί ἀποδέχονται τίς προτεραιότητές τους ὡς «αἰτήµατα τῆς µειονότητας». Κι ἕνα τέτοιο κλασικό παράδειγµα εἴχαµε πρό ἡµερῶν, µέ τίς θέσεις τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, ἔτσι ὅπως τίς παρουσίασε (στή «Γκιουντέµ» 24/4/09) ὁ πρώην βουλευτής τοῦ Συνασπισµοῦ, Μουσταφά Μουσταφά: «Πρόκειται γιὰ µία πολὺ σηµαντικὴ γιὰ τὴν µειονότητα ἀναφορά. Ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἔχει ὁµάδα ἐργασίας Δικαιωµάτων καὶ Ἐλευθεριῶν. Πρόκειται γιὰ µία ἐργασία ποὺ κάναµε µαζὶ µὲ αὐτὴν τὴν ὁµάδα.(…) Τώρα πιὸ ὀργανωµένα, τὶς παρουσιάζουµε ὡς ὄργανο τοῦ κόµµατος. Ἡ ἀναφορὰ φυσικὰ ποὺ ἑτοιµάστηκε ἀπὸ τὴν Ἐπιτροπὴ Δικαιωµάτων καὶ Ἐλευθεριῶν εἶναι πολὺ πλατιὰ καὶ περιλαµβάνει θέµατα διαφόρων ὁµάδων. Ὅµως τὸ σχετικὸ µὲ τὴν µειονότητα λῆµµα ἑτοιµάστηκε µὲ τὴν συµβολὴ µας. Οἱ θέσεις ποὺ παρουσιάζονται στὴν ἀναφορὰ εἶναι γενικὰ οἱ θέσεις ποὺ ὑπερασπίζεται ἡ µειονότητα. Μπορεῖ σὲ µερικὰ σηµεῖα νὰ ὑπάρχουν µικρὲς διαφορές, ἀλλὰ στὸν µεγαλύτερο βαθµὸ ἐναρµονίζονται µὲ τὰ δηµοκρατικὰ αἰτήµατα τῆς µειονότητας. Ἡ τέταρτη πολιτικὴ δύναµη τῆς χώρας δηµοσιεύει µία τέτοια ἀναφορά. Πιστεύω πὼς αὐτὸ εἶναι µία θετικὴ ἐξέλιξη γιὰ µᾶς.»
Ποιές εἶναι οἱ 20 προτάσεις τῆς ἐπιτροπῆς τοῦ ἑλληνικοῦ αὐτοῦ κόµµατος; Γιά νά µήν σᾶς κουράζουµε µέ λεπτοµέρειες, σηµειώνουµε τά …χειρότερα:
Νά λειτουργήσουν ὅλα τά σωµατεῖα µέ τά τουρκικά ὀνόµατα.
Νά ἀνοίξουν δίγλωσσα νηπιαγωγεῖα καί νά ἐξασφαλισθεῖ ἡ ὅλη ἐκπαίδευση στά ἑλληνικά καί στά τουρκικά. Στή Μέση ἐκπαίδευση µέσα ἀπό τά τουρκικά νά διδάσκονται τά ἔθιµα καί οἱ παραδόσεις (τίνος;) ἀπό «κατάλληλους» διδάσκοντες.
Νά κλείσει ἡ ΕΠΑΘ καί νά δηµιουργηθοῦν Παιδαγωγικά Τµήµατα Τουρκικῆς Γλώσσας µέ καθηγητές ἀρχικά ἀπό τήν …Τουρκία!
Νά λυθεῖ τό πρόβληµα τῆς ἀπουσίας τίτλων ἰδιοκτησίας στά ὀρεινά (δηλ. στά ποµακο-χώρια πού ἀρνοῦνται καί νά τά ὀνοµάσουν!), προφανῶς µοιράζοντας τίτλους «γιάµα».
Νά ἐπεκταθεῖ καί νά διπλασιαστεῖ ἡ ποσόστωση γιά τό ἑλληνικό Δηµόσιο (διά τοῦ Ν. 3647/2008), νά τεθεῖ ὅρος ἡ ἐντοπιότητα καί ἡ γνώση τῆς τουρκικῆς γλώσσας καί οἱ θέσεις τῶν διοριζόµενων νά βρίσκονται µόνο στή Θράκη!!!
Νά ἀκυρωθεῖ ὁ νόµος γιά τόν διορισµό τῶν 240 ἰµάµηδων. Οἱ µουφτῆδες νά ἐκλέγονται, ὅπως καί οἱ βακουφικές ἐπιτροπές καί ὅλοι νά πληρώνονται ἀπό τό ἑλληνικό κράτος.
Νά ἀποδοθεῖ ἀµέσως ἡ ὑπηκοότητα σέ ὅσους ζοῦν ἐκτός Ἑλλάδος (!!!) καί τούς τήν εἶχαν ἀφαιρέσει στό παρελθόν, µέ βάση τό ἄρθρο 19 τοῦ Κώδικα Ἑλληνικῆς Ἰθαγένειας.
Νά διαλυθοῦν τά σχετικά µέ τή µειονότητα τµήµατα τοῦ ΥΠΕΞ καί τῆς ΕΥΠ. Κτλ, κτλ.
Καί καλά, αὐτοί οἱ συριζάνθρωποι ἴσως δέν ἔχουν ἀκούσει οὔτε γιά Ποµάκους οὔτε γιά Ροµά στή Θράκη. Ὅµως δέν ἄκουσαν οὔτε γιά τό τουρκικό Προξενεῖο Κοµοτηνῆς; Ἤ µόνο αὐτό θεωροῦν ὅτι λειτουργεῖ σωστά στόν τόπο µας;

Read more...

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ: ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Το 2009 θα είναι η χρονιά επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε από την Άγκυρα την οποία επισκέφθηκε, μετά την Αθήνα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. «Θέλουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού όσο το δυνατό συντομότερα. Θα υποστηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις από την Κύπρο για την Κύπρο. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούντογλου. «Αυτή η χρονιά είναι η χρονιά που το θέμα μπορεί να λυθεί».

Στη συνέχεια ο βρετανός υπουργός (και δελφίνος των Εργατικών) επιχειρηματολόγησε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την ισχυρή δέσμευση της χώρας του στην κατεύθυνση του να γίνει η Τουρκία ισότιμο και πλήρες μέλος της ΕΕ. Σε αντίθεση φυσικά με την θέση της Μέρκελ και του Σαρκοζύ που προκρίνουν την παραχώρηση καθεστώτος ειδικής σχέσης. Συνδέοντας μάλιστα το Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έδειξε ότι το ενδιαφέρον της γηραιάς Αλβιόνας για την επίλυση του Κυπριακού δεν υπαγορεύεται από την ευαισθησία για την εβαρμογή του διεθνούς δικαίου, δεν είναι τόσο… αθώο. Ο τούρκος υπουργός μάλιστα προειδοποίησε την Κυπριακή Δημοκρατία να μην εκμεταλλευτεί την συμμετοχή της στην Ένωση για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα αλλά, αντίθετα, να πράξει με βάση τα συμφέροντα όλου του νησιού.

Read more...

Η Τουρκία συνδέεται με τους G-8


Ηürriyet Daily News
(27/5/2009)


Στο δημοσίευμα, που προέρχεται από ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από τη Ρώμη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως την προηγούμενη Δευτέρα, η Τουρκία συμμετείχε ως παρατηρητής στη συνάντηση των Υπουργών Ενεργείας των χωρών G – 8, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yildiz, ο οποίος δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 23 κρατών, την οποία χαρακτήρισε παραγωγική από πάσης απόψεως, είχε την ευκαιρία και για διμερείς συνομιλίες.

Ο Yildiz συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Ιταλία, τη Ρωσία, την Αλγερία και την Αίγυπτο, καθώς και με ανώτατα στελέχη εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Τουρκία, όπως η ΕΝΙ και η ΕDISON.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον ενεργειακό τομέα, ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ενέργειας, μεταξύ των χωρών – παραγωγών ενέργειας και χωρών – καταναλωτών: Οι χώρες – παραγωγοί της ενέργειας θεωρούν πως οι χώρες – καταναλωτές δεν διαθέτουν ένα σταθερό καθεστώς κατανάλωσης, ενώ οι καταναλώτριες χώρες πιστεύουν πως το αποτέλεσμα αυτό παρατηρείται λόγω των ανεπαρκών επενδύσεων από τις χώρες – παραγωγούς, επεσήμανε ο κ. Yildiz.

Read more...

Είναι εύκολο να λέει κάποιος το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση


Είδατε τα στιγμιότυπα; Σε μια μεγάλη υπαίθρια αλάνα 50-60 παιδιά, που έκαναν ¨διαδήλωση¨ πέταξαν πέτρες στις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας που με ¨βαρύ εξοπλισμό¨ προσήλθαν επί τόπου. Και αν δε πήγαινε η αστυνομία εκεί τι θα γινόταν; Τα παιδιά θα φώναζαν λίγο και θα διαλυόταν. Παιδιά 13 και 14 χρονών έκαναν ¨διαδήλωση¨ σε μια μεγάλη αλάνα.
Όχι, δε γίνεται, τα παιδιά των Κούρδων δεν γίνεται να κάνουν διαδήλωση και να φωνάζουν στις εξοχές. Οι αστυνομικοί επιτίθενται στα παιδιά με νερό υπό πίεση και κρατώντας όπλα στα χέρια. Ένας εκ των αστυνομικών πιάνει ένα αδύναμο 14χρονο και το ρίχνει κάτω… Και αρχίζει να το χτυπάει στο κεφάλι με τον υποκόπανο. Χτυπάει με δολοφονικό τρόπο. Διότι τον χτύπησε χωρίς λόγο.

Μη μπορώντας να κυριαρχήσει την οργή μέσα του, χτυπάει άγρια με τον υποκόπανο. Μετά ένας άλλος αστυνομικός συγχαίρει αυτόν που έδειρε το παιδί. Αυτά δεν είναι αγριότητες ενός ή δύο αστυνομικών. Στα ΝΑ έτσι είναι το κράτος. Ένα κράτος που νοιώθει τέτοιο μίσος, τέτοια οργή ενάντια σε έναν λαό πως θα κυβερνήσει εκεί; Αλλά και γιατί να κυβερνήσει; Γιατί η Τουρκία να επιμένει να διοικεί έναν λαό που μισεί τόσο πολύ; Αν ακόμα και τα μικρά παιδιά τα σέρνετε κάτω και τα χτυπάτε με τον υποκόπανο και χτυπάτε το κρανίο τους σαν εχθρούς μέχρι να σπάσει, τότε δεν μπορείτε να παραμείνετε εκεί. Όλοι όσοι είδαν τη σκηνή θυμήθηκαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έσπαζαν με πέτρα το χέρι ενός Παλαιστίνιου. Αυτό το κράτος δεν αντιμετωπίζει τους Κούρδους σαν δικούς του. Για αυτό και φέρεται εκεί σαν ¨Κατοχική Δύναμη¨. Σκοτώνει ανθρώπους και τους πετάει στα ρέματα, καίει χωριά και γεμίζει τις φυλακές με παιδιά. Και την στιγμή που φαίνεται να είμαστε κοντά στην ειρήνη, σέρνει στο έδαφος το κεφάλι και προσπαθεί να το λιώσει με τον υποκόπανο. Αυτό το τελευταίο περιστατικό μπορέσαμε να το δούμε επειδή ήταν εκεί οι κάμερες. Ακόμα και μπροστά στις κάμερες έτσι φέρονται. Για σκεφτείτε τι κάνουν στα ορεινά χωριά, στους οικισμούς και στα έρημα σοκάκια. Αν φερόταν έτσι σε εσάς, αν κάποιος βαρούσε με τον υποκόπανο τα παιδιά σας εσείς τι θα κάνατε ; Ποιος θα προφυλάξει αυτούς τους ανθρώπους; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί κρατάει 25 χρόνια αυτός ο πόλεμος; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί εκείνα τα παιδιά των Κούρδων βγαίνουν στο βουνό αν και ξέρουν ότι θα πεθάνουν; Βγαίνουν. Τι να κάνουν; Αν δεν τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα να προστατεύουν τις ζωές τους, την τιμή τους και τα παιδιά τους, σε ποιόν να εμπιστευτούν, που να καταφύγουν; Φεύγουν και αυτά στο βουνό. Οι εφημερίδες γράφουν και οι πολιτικάντηδες μιλάνε για την ¨τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ¨ Πολλοί όπως και εγώ λέμε ¨το ΡΚΚ να τελειώσει τον πόλεμο¨. Είναι εύκολο να ονομάζεις την ¨τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ¨. Η JİTEM τότε που πυροβολεί τους ανθρώπους στο σβέρκο τι είναι; Οι Ειδικές Δυνάμεις που χτυπάνε το κρανίο των παιδιών με υποκόπανο τι είναι; Αυτά που κάνουν δεν είναι ¨τρομοκρατία¨; Αν εσύ εφαρμόζεις αδιάκριτα, και στα παιδιά ενός λαού τρομοκρατία, εκείνος ο λαός τι θα κάνει; Πώς θα διαφυλάξουν τους εαυτούς τους αυτοί; Αυτό πείτε μου…Πείτε μου πως θα προφυλάξουν αυτοί οι άνθρωποι τα παιδιά τους. Αν αντιμετωπίζεις γενικά ένα λαό ως εχθρό, αν καις τα χωριά του, προσβάλλεις τις γυναίκες του, φυλακίζεις τους άντρες και χτυπάς με τον υποκόπανο τα παιδιά του, τότε αυτός ο λαός βγαίνει στο βουνό. Βγήκε ήδη… Και μετά πολεμώντας προκαλείς τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Όταν είδα εκείνες τις εικόνες, εκείνη τη φοβερή αγριότητα και την ευχαρίστηση που εκφράστηκε για την αγριότητα των αστυνομικών σκέφτηκα πως αυτό το κράτος δε θα μπορεί να κυβερνάει εκεί και πως επίσης δεν έχει και το δικαίωμα να κυβερνάει εκεί. Όταν εσύ πας και λες εκεί πως ¨Εγώ είμαι το κράτος σου¨, αυτό είναι το κράτος τους; Είναι δικό τους κράτος αυτό όπου οπλισμένοι στρατιώτες με έμφαση στον ¨τουρκισμό¨ πηγαίνουν σε πόλεις 90% Κουρδικές και περνάνε το μήνυμα ¨θα σας λιώσουμε με τα όπλα¨; Τι θέλει αυτό το κράτος; Ειρήνη; Πόλεμο; Όταν καταπιέζετε ολόκληρο λαό δεν μπορείτε να κερδίσετε τον πόλεμο, κανείς δεν τον κέρδισε κατά μήκος της ιστορίας. Ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί ενάντια σε στρατούς, όμως ενάντια σε λαούς δεν κερδίζεται. Θέλετε ειρήνη; Χτυπώντας με τον υποκόπανο τα κεφάλια των παιδιών, ειρήνη δεν γίνεται. Η τυραννίες δεν κερδίζουν ούτε τον πόλεμο, ούτε την ειρήνη…Εγώ είδα πως χτυπούσαν με τον υποκόπανο το κεφάλι εκείνου του παιδιού… Εκείνα τα εδάφη ακόμα και αν είναι δικά σου τι έγινε, και αν δεν είναι τι έγινε. Εκείνα τα χώματα μπορεί να είναι δικά σου, αλλά εκείνος ο λαός δεν είναι δικός σου. Όποιος εξασφαλίσει τα παιδιά εκεί, να μπορούνε να τρέξουν, να μπορούνε να γελάνε και να παίζουν χωρίς να χτυπιούνται, και να δέρνονται με τον υποκόπανο, εκείνου θα γίνει.

Ahmet Altan - 25.04.2009 εφ. «Ταράφ»
ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Φαρμακονήσι: Τουρκική πρόκληση


Σχηματισμός οκτώ τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενος από τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4, χθες στις 11.02 το πρωί, παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο, μεταξύ Χίου και Σάμου και κατά την έξοδό τους, στις 11.24, δύο από αυτά πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 1.000 πόδια.

Επίσης, χθες, δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, από τα οποία τα οκτώ ήταν οπλισμένα και τρία μεμονωμένα, προκάλεσαν στο νότιο, το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, έξι παραβάσεις και 11 παραβιάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, η τουρκική προκλητικότητα αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από την Πολεμική μας Αεροπορία.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Read more...

Αεροπορικός βομβαρδισμός στόχων του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, μετά από αεροπορική επιδρομή στις περιοχές Avaşin-Basyan του Β. Ιράκ πλησίον στην Τουρκοϊρακινή μεθόριο τις πρωινές ώρες της 28 Μαϊ.09, προσεβλήθησαν στόχοι του ΡΚΚ. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τα αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.


Genelkurmay'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

''Irak’ın kuzeyinde bölgesinde sınırımıza yakın bir noktada tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait kalabalık bir terörist grup Türk Hava Kuvvetlerine mensup savaş uçaklarınca 28 Mayıs 2009 sabah saatlerinde etkili bir şekilde ateş altına alınmış ve tam isabetle vurulmuştur. Görevini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir. İcra edilen harekatta, her zaman olduğu gibi sadece PKK/KONGRA-GEL terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir.''

Read more...

Επτά στρατιώτες νεκροί στην Τουρκία


Επτά Tούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σήμερα από έκρηξη νάρκης στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Η νάρκη που είχε τοποθετηθεί από τους αντάρτες του ΡΚΚ εξερράγη τη στιγμή που στρατιωτικό όχημα περνούσε από δρόμο κοντά στο χωρίο Καβσάκ στη περιοχή Κουρκουτζά, στα ιρακινά σύνορα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Λίγο μετά το περιστατικό ξεκίνησε νέα επιδρομή τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που στοχεύουν κρησφύγετα Κούρδων ανταρτών στην ορεινή περιοχή μεταξύ Τουρκίας και βόρειου Ιράκ.
Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε την Πέμπτη στη σύλληψη 30 ατόμων, τους οποίους θεώρησε υπόπτους για σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες και το PKK. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε πέντε τουρκικές πόλεις.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι, αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.
Η μάχη του τουρκικού κράτους με τους Κούρδους, που ζητούν αυτονομία, κρατά από το 1984. Στη διάρκεια των 25 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

7 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας πολύ σοβαρά, από έκρηξη νάρκης στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Η έκρηξη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του στρατού που κατήγγειλε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ότι φέρει την ευθύνη. Η χθεσινή επίθεση ήταν η πιο αιματηρή που δέχτηκε ο τουρκικός στρατός από τον Απρίλιο. Αμέσως μετά το χτύπημα ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά θέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Πριν δύο μήνες η αστυνομία της Τουρκίας σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που εκτυλίχθηκε ταυτοχρόνως σε 12 επαρχίες συνέλαβε πολλά στελέχη του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοινωνίας (DTP) τους οποίους κατηγόρησε για σχέσεις με το παράνομο ΡΚΚ. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν δύο δικηγόροι του έγκλειστου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν κι ο αρχισυντάκτης ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ,ΝΕΑ

Read more...

Τουρκία: συνέλαβαν αντιπλοίαρχο στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν


Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν ο εν ενεργεία αντιπλοίαρχος Τουράν Ετζεβίτ. Το όνομά του συνδέεται με τον οπλισμό που είχε βρεθεί σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, τον περασμένο μήνα.Οι έρευνες στην περιοχή Ποϊράζκιοϊ στην ανατολική ακτή του Βοσπόρου είχαν γίνει στις 21 Απριλίου. Είχαν βρεθεί εκρηκτική ύλη, χειροβομβίδες, διάφορα όπλα και σφαίρες. Στη συνέχεια συνελήφθησαν τέσσερις αξιωματικοί, εκ των οποίων ο ένας απόστρατος. Ταυτόχρονα εκδόθηκε ένταλμα για τον εν λόγω αντιπλοίαρχο.


Την περασμένη Παρασκευή, κατά το τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του τουρκικού γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι ο αντιπλοίαρχος είναι σε υπηρεσία σε πολεμικό πλοίο, ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και ότι μόλις επιστρέψει θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες. Προχθές, ο αντιπλοίαρχος επέστρεψε στην Τουρκία και παραδόθηκε στις στρατιωτικές αρχές. Χθες οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου και συνελήφθη για να οδηγηθεί στις φυλακές. Κατηγορείται ως μέλος σπείρας, αλλά και για παραβίαση του νόμου περί όπλων. Πρόκειται για τη γνωστή μονάδα SAT (μονάδα υποβρύχιων αποστολών). Δεν είναι ο πρώτος άντρας της συγκεκριμένης μονάδας που συλλαμβάνεται στην υπόθεση «Εργκενεκόν». Αρκετοί εν ενεργεία και απόστρατοι άντρες της μονάδας έχουν συλληφθεί από τότε που ξέσπασε η υπόθεση πριν από 1,5 χρόνο.

Read more...

Η καλή θέληση του Ερντογάν


Της Ελίνας Γαληνού
Κάθε πολιτισμένος λαός, οφείλει να αναπτύσσει ευρύτητα στη σκέψη, να μην εγκλωβίζεται από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακάμπτει την Ιστορία του. Οταν λοιπόν η ελληνική πλευρά άκουσε την ιστορική αυτοκριτική του κ. Ερντογάν σχετικά με την εκδίωξη των αλλοεθνών και αλλοθρήσκων, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να την δεχτεί θετικά, θεωρώντας την σαν ένδειξη προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διότι μια τέτοια δήλωση εκ στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού και μάλιστα την επομένη επεισοδίων που προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από εξτρεμιστικά μουσουλμανικά στοιχεία, ενδεχομένως εμπεριείχε και ένα πνεύμα συγνώμης. Και οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, όταν βλέπουν ότι ο άλλος προβαίνει σε μια σαφή κίνηση προσέγγισης, την εκλαμβάνουν ως θετικό δείγμα...

Πόσο όμως ουσιαστική μπορεί να αποδειχτεί αυτή η κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποκλείεται να κατανόησε τις ιστορικές ευθύνες της δικής του χώρας προς την Ελλάδα, όπως και το γεγονός ότι η μεγάλη αδιαλλαξία απομακρύνει ολοένα την Τουρκία από τον ευρωπαικό δρόμο... Ηδη πληροφορηθήκαμε τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η δήλωσή του αυτή μέσα στη χώρα που κυβερνά, εκ μέρους μιας ομάδας πολιτικών του αντιπάλων. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Δράσης της Τουρκίας χαρακτήρισε την συμπεριφορά του τούρκου πρωθυπουργού "ανάρμοστη" και προειδοποίησε ότι αν δεν πάρει πίσω τα λόγια του, "το τουρκικό έθνος θα τον καταδικάσει ενώπιον της εθνικής συνείδησης, γιατί υιοθετεί ψευδείς ισχυρισμούς των Αρμενίων και των Ελλήνων"...Με ανάλογο πνεύμα εκφράστηκε και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαικού Κόμματος, ο οποίος αρνείται να δεχτεί ότι έγιναν διώξεις στην Τουρκία για λόγους εθνικής καταγωγής...
Αυτά δηλώνουν ξεκάθαρα την κατάσταση που επικρατεί στην σημερινή Τουρκία, καταδεικνύοντας το έντονο κλίμα διχασμού που εμποδίζει την ανάδειξη προοδευτικής σκέψης στη γειτονική χώρα. Διότι όταν ένας πρωθυπουργός δέχεται τόσες πιέσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους επειδή τόλμησε να παραδεχτεί ανοιχτά, σφάλματα που βαρύνουν το ιστορικό παρελθόν της χώρας του, πόση αισιοδοξία μπορεί να εμπνέει η καλή του θέληση; Με ποιές προυποθέσεις η καλή αυτή θέληση μπορεί να αποκτήσει έναν χαρακτήρα εφαρμόσιμο και χρήσιμο για το μέλλον της δικής του χώρας, πρώτα-πρώτα;

Read more...

Αγιά Σοφιά και Σύγχρονη Τουρκία


Του Μάριου Ευρυβιάδη

Βγαίνοντας από την Αγιά Σοφιά στην Πόλη τα λόγια του Ρωμιού συνάδελφου Βύρωνα Ματαράγκα, μαζί με τον οποίο και με άλλους συναδέλφους συνοδεύσαμε ομάδα φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου για μια συνεργασία με το μη κρατικό και υπερσύγχρονο Πανεπιστήμιο Μπιλκί, επανέρχονται συνεχώς στ'αυτιά μου. "Όταν περιοδεύσεις την Αγία Σοφία, όταν συγκεντρωθείς και μελετήσεις την πνευματικότητα του ναού, τη μεγαλοπρέπειά του, την αγία του σοφία, θα αντιληφθείς τη μοναδικότητα του στον κόσμο της χριστιανοσύνης και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και, παρεμπιπτόντως, αν είχες την επιλογή, δεν θα ξανάμπαινες σε άλλη εκκλησία για να προσευχηθείς!".

Μπορεί η πάρα πάνω κρίση να είναι υποκειμενική. Αλλά και ο ευγενέστατος Τούρκος συνοδός ήταν και αυτός απόλυτος σε ότι αφορά στο μεγαλείο και στην αρχιτεκτονική του κτιρίου. "Δεν υπάρχει", τόνισε, "παρόμοιο αρχιτεκτόνημα πουθενά στον κόσμο που να έχει αντέξει στη φθορά του χρόνου και να στέκεται τόσο επιβλητικό για περίπου 1500 χρόνια"! Μας είπε, επίσης ότι, όλη η αρχιτεκτονική της Πόλης μετά την Άλωση, τα τζαμιά (το Mπλε τζαμί, το τζαμί του Σουλεϊμάν το Γενί τζαμί, είναι όλα, στο περίπου, αντιγραφές της Αγιά Σοφιάς. Μόνο ένα τέμενος, μας τόνισε, αυτό της Αδριανούπολης πλησιάζει κάπως το μεγαλείο της Αγιάς Σοφιάς. Και αυτό όχι τυχαία. Το έχτισε ο μεγάλος Σινάν, αρχιτέκτονας του Σουλτάνου, Έλληνας χριστιανός με καταβολές από την Κεντρική Μικρά Ασία, αντιγράφοντας την Αγιά Σοφιά. (Όταν κατακτήθηκε η Κύπρος το 1571 και δόθηκαν εντολές για τον αποικισμό της, το χωριό και η οικογένεια του Σινάν εξαιρέθηκαν από αυτόν τον καταναγκασμό με προσωπική παρέμβαση του Σουλτάνου κατόπιν παράκλησης του Σινάν).

"Νενίκηκά σε Σολομών" υποτίθεται ότι είπε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, μόλις αντίκρυσε ολοκληρωμένο το αφιέρωμά του και προφανώς δεν υπερέβαλλε.

Η Τουρκία σήμερα, χωρίς τη Βασιλεύουσα και τον Ελλήσποντο, κυρίως την ευρωπαϊκή πλευρά των Στενών, θα ήταν ένα κράτος και μια χώρα κάτι μεταξύ Αιγύπτου και Πακιστάν. Η Μικρά Ασία στο σύνολό της ήταν και παραμένει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο αναφοράς. Αλλά χωρίς την Ρούμελη (την ευρωπαϊκή πλευρά) η σημερινή Τουρκία δεν θα είχε το ειδικό βάρος που έχει σήμερα, ούτε και δείγματα γραφής του μεγαλείου των Οθωμανών και των Βυζαντινών.

Η Πόλη σήμερα μπορεί να έχει και 20 εκ. κατοίκους! Κάθε χρόνο 400-500 χιλιάδες εσωτερικοί μετανάστες καταλήγουν εκεί από την Ανατολή αναζητώντας την τύχη τους. Η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι. Η Πόλη σήμερα, ίσως, να είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στην Πόλη αποτυπώνεται και η σύγχρονη Τουρκία. Παντού νέοι άνθρωποι (ο μέσος όρος στην ηλικία του πληθυσμού της Τουρκίας είναι κάτω από τα 25), πανζουρλισμός, με υπερμοντέρνα κτίρια και συστήματα καθαριότητας και παραδίπλα ο κόσμος της Ανατολής, μαντήλες, ταλαιπωρία και κακομοιριά. Χλιδή και οικονομικός γιγαντισμός, από τη μία, μαζί με τη φτώχεια και την υπανάπτυξη από την άλλη.

Δείγματα γραφής αναφορικά με την ανερχόμενη δύναμη των ισλαμιστών υπάρχουν παντού: τζαμιά, το κάλεσμα για προσευχή του μουεζίνη, μαντήλες και φοιτητές θρησκευτικών σχολείων. Αλλά περισσότερο εμφανές είναι και το κεμαλικό δεβλέτι -το κράτος και η ισχύς του- ο στρατός που, μεταξύ άλλων, κατέχει όλα τα φιλέτα γης και κτιρίων ένθεν και ένθεν του Βοσπόρου). Να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι οι κεμαλιστές δεν πρόκειται να αφήσουν τα εκπληκτικά προνόμιά τους, δηλαδή την καλοζωία, την καλοφαγία και μία υπερφίαλη, σχεδόν, γελοία συμπεριφορά που περιστρέφεται γύρω από τον κεμαλικό φετιχισμό τους.

Εκεί που συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι οι κεμαλιστές είναι στην καλλιέργεια του ακραίου εθνικισμού και του σωβινισμού. Το τελευταίο δείγμα γραφής τους είναι το «Πρόγραμμα των Δέκα Σημαιών». Δέκα πελώριες και συνεχώς φωτιζόμενες σημαίες αναρτήθηκαν πρόσφατα και με αφορμή το κουρδικό, σε ολόκληρη την Πόλη, ορατές από παντού. Τέσσερις δεσπόζουν σε στρατηγικά σημεία του Βοσπόρου, μία στην γνωστή πλατεία Ταξίμ και οι υπόλοιπες σε άλλα σημεία. Και ας είναι Επτά οι Λόφοι της Πόλης. Η υπερβολή και η επίφαση παραμένουν αναπόσπαστο στοιχείο της σύγχρονης, δηλαδή, της κεμαλικής Τουρκίας.

Read more...

Πιέσεις σε Τουρκία για λαθρομετανάστες


Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει το καθεστώς επανεισδοχής - Ο Μπαρό ζήτησε να εισαχθεί το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Βρυξελλες, του Κωνσταντινου Kαλλεργη

Πιέσεις στην Τουρκία να αλλάξει στάση στο θέμα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, που διέρχονται από το έδαφός της καθ' οδόν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ασκεί συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως εξήγησε χθες σε αποκλειστικές για την Ελλάδα δηλώσεις του στην «Κ», ο αντιπρόεδρός της Ζακ Μπαρό. Ομως, όπως επίσης δέχθηκε, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό.

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε χθες σε ειδική συνάντηση των επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ενόψει της κατάθεσης, σήμερα, εισήγησης στους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών για την έγκριση πακέτου βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι σε απόλυτους αριθμούς η πλέον πληττόμενη από τη λαθρομετανάστευση μεσογειακή χώρα της Ε.Ε., με συνολικά 57.260 αιτήσεις ασύλου, κυρίως από Πακιστανούς, Αφγανούς και Γεωργιανούς μόνο την τριετία 2006-2008. Εξ αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί, εγκρίθηκε μόλις το 0,08%, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο... 99,92% εγκαταλείπει τη χώρα, ενώ πολλαπλάσιος είναι ούτως ή άλλως ο αριθμός των «απλών» λαθρομεταναστών που δεν ζητούν καν άσυλο.

Οι περισσότεροι από αυτούς φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αλλά όπως επισήμανε ο Μπαρό, οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ίδιο, μεταξύ άλλων με επίσκεψή του στην Αγκυρα τον Νοέμβριο, έχουν πέσει στο κενό και η τουρκική πλευρά δηλώνει πλήρη αδυναμία να δεχθεί τους λαθρομετανάστες που έχουν περάσει από το έδαφός της. Αυτό, όπως σημείωσε ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, τον οδήγησε να ζητήσει, χθες, από τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, να εισάγει «λίγο εντονότερα» το θέμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του ευρύτερου ευρωτουρκικού «δούναι και λαβείν». Αλλωστε οικονομικά «ήδη βοηθάμε αρκετά» την Τουρκία, πρόσθεσε...

Αντίστοιχα προβλήματα όμως υπάρχουν και με τη δεύτερη σημαντική χώρα διέλευσης λαθρομεταναστών, τη Λιβύη, αλλά όπως επεσήμανε ο Μπαρό κάθε συνεννόηση με τρίτες χώρες, ακόμα και ο «χρηματισμός» τους για να φανούν πιο συνεργάσιμες, είναι αναγκαστικά πολύ μακροπρόθεσμος στόχος. Βραχυπρόθεσμα η λύση μπορεί να δοθεί μόνο εντός της ίδιας της Ευρώπης.

Ετσι, ο ίδιος θα ζητήσει άμεσα από τα «βόρεια» κράτη-μέλη να δεχθούν στο έδαφός τους μέρος των αιτούμενων ασύλου που σήμερα έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο ή και την Ισπανία, αν και όπως παραδέχθηκε δεν θα είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε ήδη προβλέπεται κοινοτική ενίσχυση ύψους 4.000 ευρώ για κάθε λαθρομετανάστη (εφόσον έχει ζητήσει άσυλο) που μετεγκαθίσταται εντός Ευρώπης, για παράδειγμα από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ομως, ως κίνητρο είναι προφανές ότι μάλλον δεν αρκεί, όπως ανεπαρκή έχουν αποδειχθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν ήδη δεσμευθεί για δράσεις κατά της λαθρομετανάστευσης. Το πραγματικό ζητούμενο, κατέληξε ο Μπαρό, είναι «να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα», διαφορετικά η τραγωδία θα συνεχίζεται.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP