Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

TOYΡΚΙΑ - ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ


Σύντομο δίστηλο στις εσωτερικές σελίδες της σημερινής αγγλόγλωσσης Today’s Zaman με τίτλο «Defense expenditures jump with new projects» αναφέρεται στην αύξηση κατά 34% των δαπανών [αγγίζοντας τα 1,6 δις δολάρια το περασμένο έτος] του Ταμείου Υποστήριξης Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSDF, το οποίο λειτουργεί εκτός πλαισίων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με Έκθεση του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας SSM, οφείλεται κατά 85% στο σχέδιο του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΤΑΚ. Τον Ιούνιο 2008, η ΤΑΙ, η ιταλική Αugusta Westland και η Αselsan υπέγραψαν συμβόλαια αξίας περίπου 2,7 δις δολαρίων για την παραγωγή των ιταλικών ελικοπτέρων τύπου Α-129 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, oι εξαγωγές της εγχώριας παραγωγής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 37% το 2008, αγγίζοντας τα 576 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, ο Τ/ΥΕΘΑ Γκιονούλ δήλωσε πως οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 90% εντός του 2008 σε σύγκριση με το 2007, φθάνοντας τα 510 εκατομμύρια δολάρια.

Η Έκθεση του SSM σημειώνει πως μέχρι το 2010 η τουρκική κυβέρνηση αναμένει να εκπληρώνει το 50% των αναγκών της σε στρατιωτική τεχνολογία, με προϊόντα τουρκικής κατασκευής.

Ως γνωστόν, η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP