Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 24.04.2010


Στην επισκόπηση του Σαββατιάτικου τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman η οποία δημοσιεύει ότι γιορτάστηκε η 23η Απριλίου Γιορτή της Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιού. Τα παιδιά όπως κάθε χρόνο πήραν τη θέση των πολιτικών ηγετών και έδωσαν εντολές.

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία μας πληροφορεί με την σχετική είδηση ότι τα παιδιά γιόρτασαν την 23η Απριλίου σε όλη την χώρα. Στην είδηση αναφέρεται ότι τα παιδιά στις τελετές που διοργανώθηκαν στα γήπεδα, δημιούργησαν εικόνα αγάπης και ειρήνης.

Η Hürriyet δημοσιεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σήμερα θα δώσει μήνυμα στην επέτειο των γεγονότων του 1915. Στην είδηση διαβάζουμε ότι η αρμενική διασπορά για πρώτη φορά πήρε την υποστήριξη της αρμενικής κυβέρνησης πριν τις 24 Απριλίου. Αναφέρεται ότι στα προηγούμενα χρόνια η αρμενική κυβέρνηση δεν προσπαθούσε για την αναγνώριση των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία. Την προσπάθεια αυτή είχε καταβάλλει η διασπορά.

Η Sabah μας πληροφορεί με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu σχετικά με την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στις 14-15 Μαΐου στην Αθήνα. Ο Davutoglu τόνισε ότι στην επίσκεψη, τον κ. Erdoğan θα συνοδεύουν 10 υπουργοί από τους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στα πλαίσια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί κοινή υπουργική σύνοδος. Τέλος ανέφερε ότι η επίσκεψη είναι ιστορικής σημασίας για τις Τουρκοελληνικές σχέσεις η οποία θα ξεκινήσει και μια νέα περίοδος για τις δυο χώρες.

Περνάμε στη Star δημοσιεύει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη Σύνοδο κορυφής στην Εσθονία να συμπεριληφθεί η Βοσνία Ερζεγοβίνη στο σχέδιο δράσης της Συμμαχίας. Στην είδηση διαβάζουμε την αξιολόγηση του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu ότι η σχετική απόφαση δεν είναι σημαντική μόνο για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη αλλά για την ασφάλεια των Βαλκανικών χωρών.

Η Hürriyet μας πληροφορεί σχετικά με την έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Forbes. Σύμφωνα με την έρευνα, η İstanbul είναι μεταξύ των 5 μεγαλουπόλεων που προσελκύει τους επιχειρηματίες. Το περιοδικό έκανε σύγκριση μεταξύ των πόλεων όπως İstanbul, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Λονδίνο και Λος Άντζελες.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Cumhuriyet η οποία δημοσιεύει ότι εγκαινιάστηκε το πρώτο μόνιμο παγκόσμιο μουσείο πάγου στην İstanbul, σε χώρα με ζεστό κλίμα. Το μουσείο συγκροτήθηκε από την Νορβηγική εταιρία με επένδυση 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο μουσείο με 1400 τετραγωνικά μέτρα κλειστό χώρο, εκτίθενται 34 αγάλματα τα οποία κατασκευάστηκαν από 70 τόνους πάγο.

Read more...

95η επέτειος του έπους των Χερσαίων Μαχών του Çanakkale


Τιμήθηκε στην 95η επέτειο τους η μνήμη των ηρώων του έπους των Χερσαίων Μαχών του Çanakkale.

Μηνύματα ειρήνης με αποδέκτη όλη την υφήλιο απευθύνθηκαν από τις τελετές στο Μνημείο Mehmetçik στο Gelibolu. Οι απόγονοι αυτών που πολέμησαν πριν από 95 χρόνια συγκεντρώθηκαν στο Çanakkale και τίμησαν όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων. Η τελετή στο Ιστορικό Εθνικό Πάρκο στη χερσόνησο Gelibolu, ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Atatürk μπροστά από τα ανάγλυφα που απεικονίζουν τις Μάχες του Gelibolu.

Μετά από τη σιγή που τηρήθηκε σε ένδειξη σεβασμού και τη ρίψη χαιρετιστήριων βολών, ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι.

Ο νομάρχης του Çanakkale Abdülkadir Atalık στην ομιλία που έκανε είπε ότι οι ήρωες μιας μεγάλης μάχης του χθες, σήμερα βρίσκονται εδώ ως πλευρές μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και ανοχής.

Ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι από την πλευρά του επικαλέσθηκε τα λόγια του Atatürk «Ειρήνη στην Πατρίδα, Ειρήνη στην Οικουμένη» για να πει τα εξής:

«Πέρα από τα απομεινάρια ενός σκληρού και τραγικού πολέμου, γεννήθηκε μια μόνιμη φιλία στις καρδιές αλλά και μεταξύ των εθνών».

Η γενική κυβερνήτης της Αυστραλίας Κουέντιν Μπράις σημείωσε τα παρακάτω:

«Οι ήρωες μας κείτονται εδώ γαλήνια μαζί με τους δικούς σας, οι μάνες μας δεν κλαίνε πια, τα παιδιά μας έγιναν και δικά σας παιδιά».

Ο ταξίαρχος Gökhan Gökay που μίλησε εξ' ονόματος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι η βούληση που βρήκε σάρκα και οστά στην προσωπικότητα του Mustafa Kemal, έδωσε εδώ στο Çanakkale την πεποίθηση στον λαό της Ανατολίας ότι μπορούν να γίνουν Τουρκικό Έθνος ως σύνολο.

Ακολούθησε συναυλία της μεικτής μπάντας και έπειτα παράσταση της ομάδας Mehteran (τούρκικη στρατιωτική μπάντα επί οθωμανικής εποχής, η παλαιότερη στον κόσμο).

Κατά τη διάρκεια των τελετών πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής έπλευσαν στα στενά ενώ στο Μνημείο Mehmetçik, ο κόσμος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον της επίδειξη του ελικοπτέρου της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων και της αεροβατικής ομάδας Türk Yıldızları (Τούρκικα Αστέρια).

Οι τελετές στο Μνημείο Mehmetçik ολοκληρώθηκαν με τις σημειώσεις στο Ειδικό Βιβλίο Επισκεπτών και την περιήγηση στο Κοιμητήριο Πεσόντων.

Read more...

Εξοπλισμοί μαμούθ για την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας


Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και το πρόγραμμα του μαχητικού τέταρτης γενιάς προωθείται με ρυθμό …χελώνας, οι Τούρκοι επιχειρούν να ...
ανοίξουν την ψαλίδα στο εξοπλιστικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών.

Με ένα πρόγραμμα-μαμούθ 18 δισεκατομυρίων δολαρίων για την τουρκική πολεμική αεροπορία φιλοδοξούν να αποκτήσουν την υπεροχή στο Αιγαίο και να καταστήσουν την Τουρκία αναμφισβήτητη περιφερειακή υπερδύναμη.


Το απίστευτο είναι ότι εκτός από τα αμερικανικά αεροσκάφη JSF που η προμήθειά τους έχει ήδη αποφασιστεί, οι Τούρκοι προτίθενται να αγοράσουν και τα ευρωπαικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Eurofighter!

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι να αποκτηθεί μια μοίρα αεροσκαφών Eurofighter Typhoon μέχρι το 2020.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη επιλέξει το αμερικανικό αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter Lightning II, ως το μαχητικό της επόμενης γενιάς και έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη τα οποία θα κοστίσουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, επειδή προέκυψαν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του αεροσκάφους από την αμερικανική εταιρεία, τα πρώτα JSF θα παραληφθούν το 2016 ή το 2017, δηλαδή τουλάχιστον δύο χρόνια από το χρόνο παράδοσης που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

Οι Τούρκοι για να καλύψουν την καθυστέρηση του JSF θα αγοράσουν 30 F-16 Block 50 αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα εκσυγχρονίσουν και τα παλαιότερα F-16 που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους δαπανώντας ακόμη 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και ο χορός των δισεκατομμυρίων δεν σταματάει εδώ: οι γείτονες ενισχύουν δραστικά την αντιαεροπορική άμυνά τους με νέα αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και με άλλα μικρότερα προγράμματα που θα κοστίσουν 2δισεκατομμύρια δολάρια!

Τι έχει να αντιτάξει η Ελλάδα; Ότι μέσα στο 2010 θα παρθεί …η απόφαση για τον τύπο του μαχητικού τέταρτης γενιάς που θα ενταχθεί στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Και λόγω της οικονομικής στενότητας ο αριθμός των αεροσκαφών που θα παραγγελθούν, δεν θα υπερβαίνει τα 40…

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, η αποκαλούμενη «αποτρεπτική ισχύς» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα αποτελεί, τα προσεχή χρόνια, κενόν γράμμα.

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_3596.html#ixzz0m3CoJabW

Read more...

Η Εξωτερίκευση των προβλημάτων της Τουρκίας ανησυχεί την Ελλάδα


Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε।α.
Τα Μηνύματα στην Ελλάδα
Συνεχίζονται οι εντάσεις του τουρκικού στρατού και του κυβερνώντος Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο στρατός εκλαμβάνει τον ευαυτόν του ως προστάτη των κεμαλικών παραδόσεων μέσα στο σημερινό τουρκικό κράτος και θεωρεί το AKP ως αρκούντως ισλαμικό. Το ΑΚΡ, όμως, πήρε την ψήφο για δύο (2) φορές και για καθεστώς χωρίς «ελίτ».

Ποτέ δεν έτυχε της αποδοχής του στρατού. Αλλά και το βασικό, στην πολιτική τους αντζέντα οι στρατοκράτες επιλέγουν να εξωτερικεύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, που τροφοδοτούν την ένταση και την κούρσα των εξοπλισμών στην περιοχή.


Κεμαλική Τουρκία
Το 1923, ο στρατός εμφορούμενος από την ιδεολογία του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρύει τη νέα Τουρκία για κοσμικό χαρακτήρα, δυτικές προοπτικές και τάσεις φιλελευθερισμού. Ο επικρατήσας, όμως, δυτικός απολυταρχισμός στα μέσα της δεκαετίας 1920-30 επηρέασε την Τουρκία η οποία έβλεπε σαν πρότυπο τη Δύση και επικράτησε ένα ολιγότερον φιλελεύθεο σύστημα: απολυταρχισμός, εθνικιστική αφομοίωση και κυρίαρχος ρόλος κεμαλιστών στην οικονομία. Εξέλαβαν το λαό που τους εξέλεξε, ότι δεν είχε ακόμη ωριμότητα για ορθή και σωστή κυβερνητική επιλογή.

Μετακεμαλική Εποχή
Το 2002, το ΑΚΡ ανήλθε στην εξουσία. Πάντοτε βρίσκετο σε αντιπαλότητες με το στρατό, ο οποίος ακόμη ελέγχει βασικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος. Παραχωρείται συγκρατημένη περιορισμένη ελευθερία στους Κούρδους και στους Χριστιανούς, αν και υπήρχαν εσωτερικές αντιθέσεις. Περιορίζονται οι απολυταρχικές εξουσίες των στρατοδικείων. Πολλά, όμως, υπολείπονται ακόμη.

Στην τουρκική κοινωνία, με το άνοιγμα της αγοράς, η μεσαία μουσουλμανική τάξη άρχισε να αποστασιοποιείται από την αυστηρά ισλαμική ιδεολογία και να προσφεύγει στο δυτικό φιλελευθερισμό και να υπερβαίνει τον Αταρτούκ. Ο κεμαλισμός προσέφερε λίγα, αλλά περισσότερον εθνικισμό και παράνοια. Το κεμαλικό συνταγματικό δικαστήριο, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, κατήργησε το 2009 το κουρδικό κόμμα που το θεωρούσε ότι υπονομεύει το κοσμικό σύστημα και προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ε.Ε.

Τα «πρακικοπήματα» που δεν έγιναν, αλλά άφησαν μηνύματα για την Ελλάδα
Το Φεβρουάριο 2010, έγινε το χωρίς προηγούμενο. Συνελήφθηκαν και ανακρίθηκαν αρκετοί Τούρκοι Αξιωματικοί για κατά ισχυρισμούς, συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Αυτό, όμως, είναι συνηθισμένο ως άκουσμα, αφού στις πρόσφατες δεκαετίες έχου γίνει τέσσαρα (4) πραξικοπήματα, με τελευταίο το 1980. Εκπλήσσει, όμως, ότι για πρώτη φορά Τούρκοι στρατιωτικοί καλούνται να απολογηθούν για την ασφάλεια του κράτους. Στην επιχειρούμενη αναδιαμόρφωση του τουρκικού δικαστικού συστήματος και οι αξιωματικοί θα υπάγονται στα ποινικά δικαστήρια, με ότι αυτό σημαίνει.

Στο «δια ταύτα» των ανακρίσεων γίνεται υπαινιγμός για συνωμοτικές επιχειρήσεις της περιβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης «Εργκένεκον» το 2009 και για το πραξικόπημα «βαργιοπούλα» (seodgehammer) το 2003-4. Ειδικότερα, στρατιωτικοί και άλλοι «πατριώτες εθνικιστές» θα δημιουργήσουν χάος για να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε συνδυασμό και με εξωτερικό περισπασμό από περιορισμένες συγκρούσεις και θερμά επεισόδια από το Αιγαίο μέχρι και τον Έβρο.

Πέραν των «πραξικοπημάτων» που δεν έγιναν, υπάρχει και η πραγματικότητα. Τούρκοι στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι προκάλεσαν το θερμό επεισόδιο των Ιμίων, το 1994. Αλλά και σήμερα προκαλούν με συνεχείς υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών ακόμη σε κατοικημένα νησιά, όπως το Φαρμακονήσι. Επίσης, τουρκικά πολεμικά πλοία κορβέρτες (corvette) παραβιάζουν και ηπειρωτικά ελληνικά ύδατα με μη αβλαβείς διελεύσεις.

Διαπιστώσεις
Μία περισσότερον σήμερα πλουραλιστική τουρκική κοινωνία – που αρχίζει να διαβρώνει το κεμαλισμό – φαίνεται να είναι δύσκολο να αποδεχθεί νέα προσπάθεια για ένα άλλο απολυταρχισμό. Στην μετακεμαλική Τουρκία, που άρχισε να προβάλει, θα μπορούσε να έχουν το επάνω χέρι μόνο εκλεγμένοι πολιτικοί και όχι αυτοδεικνυόμενοι στρατοκράτες. Το στρατιωτικό καθεστώς επιδιώκει συχνά να εξωτερικεύει τα προβλήματα με ένταση στην περιοχή.

Πάντως, η συνθήκη της Λωζάνης και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μόνο εξασφαλίζουν την καλή γειτονία και την εφησύχαση της Ελλάδας και της περιοχής. Αλλά, το στρατιωτικό κατεστημένο, με τους συνοδηπόρους του, εκπέμπει σήμερα διαφορετικά μηνύματα.
http://www.anparatiritis.gr/content/view/2101/2/lang,el/

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_3901.html#ixzz0m3AbvwnN

Read more...

"Σεμινάριο" χαρακτηρίζει το συνωμοτικό σχέδιο "Βαριοπούλα" για την ανατροπή Ερντογάν ο τουρκικός στρατός


Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν εκ νέου έναν Τούρκο πρώην στρατηγό, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε συνωμοσία για την ανατροπή της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του σημερινού Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τσετίν Ντογάν, πρώην αρχηγός του Α' Σώματος Στρατού, ήταν ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους που συνελήφθη τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια ενός κύματος σύλληψης στρατιωτικών που κατηγορούνταν ότι ενεπλάκησαν στη συνωμοσία με την κωδική ονομασία "Βαριοπούλα".


Ο κ. Ντογάν πέρασε ένα μήνα στη φυλακή και στις αρχές Απριλίου αφέθηκε ελεύθερος, εν αναμονή της δίκης του. Αργότερα οι εισαγγελείες διέταξαν να συλληφθεί ξανά. Πολλοί στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στη συνωμοσία "Βαριοπούλα". Κάποιοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και κάποιοι έχουν συλληφθεί εκ νέου. Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του, διαψεύδει ότι υπάρχει συνωμοσία και δηλώνει ότι η επιχείρηση "Βαριοπούλα" ήταν απλώς μία στρατιωτική άσκηση, μέρος ενός σεμιναρίου.
emea.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_166.html#ixzz0m39z6piH

Read more...

Η σημασία του δημοψηφίσματος του 2004


oυ Χρήστου Ιακώβου, διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 κατέδειξε ουσιαστικά την άρνηση της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε εργαστήρι πειραματισμών για τον περιορισμό της πολιτικής κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης να υιοθετήσει ένα κρατικό μόρφωμα που θα ήταν χειρότερο από το υφιστάμενο και θα αναιρούσε τις κατακτήσεις του, όπως είναι οι εδραίοι δημοκρατικοί θεσμοί, το κράτος δικαίου, η ισχυρή οικονομία και θα ακύρωνε τα πολιτικά πλεονεκτήματα της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν ήταν το προϊόν της λογικής μίας μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων που στηριζόταν σε εθελούσιες υποχωρήσεις προκειμένου να καταλογισθούν ευθύνες στην άλλη πλευρά με αποτέλεσμα σε κάθε νέο γύρο ο διάλογος, όποια μορφή και να είχε, άρχιζε νομοτελειακά με τις τελευταίες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ως τις αρχικές της θέσεις. Παράλληλα, οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετατοπίζοντο προς το πιο αδιάλλακτο, χωρίς αποτελεσματική αντίδραση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Πρόκειται για την περίοδο όπου εισήχθησαν ως νεολογισμοί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στο πολιτικό και διπλωματικό λεξιλόγιο του κυπριακού, έννοιες όπως «συνομιλίες χωρίς όρους», «εκ περιτροπής προεδρία», «χαλαρή ομοσπονδία», «συστατικά ή συνιστώντα κράτη», «αποδοχή (aknowledgement) του ψευδοκράτους, κ.ά. Η διολίσθηση του κυπριακού αντανακλάται στην υποβολή του σχεδίου Ανάν, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα στην εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων του νησιού, στο σεβασμό των ελευθεριών τους, στην αποκατάσταση του δικαίου των προσφύγων, στις εδαφικές αναπροσαρμογές, στην παραμονή των εποίκων, στις εγγυήσεις για την ασφάλεια κ.ά.
Το αποτέλεσμα δεν απετέλεσε άρνηση της λύσης, αλλά αντίδραση στην ανασφάλεια που προκάλεσε η αβεβαιότητα της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της έλλειψης μηχανισμών που θα προεφύλασσε τους Κυπρίους σε περίπτωση κατάρρευσης του πειράματος της λύσης. Οι ασυνάρτητες και νεφελώδεις προοπτικές του Σχεδίου Ανάν και οι ψευδαισθήσεις για καλή πίστη της Τουρκίας στη μεταβατική περίοδο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την αβεβαιότητα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, δεν ήταν τίποτε άλλο στα μάτια των Ελληνοκυπρίων παρά μία ανεξόφλητη επιταγή ελπίδας χωρίς αντίκρισμα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εισήγαγε άμεσα, μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας, αυτό που η Ελληνική πλευρά δεν θέλει να υπάρχει στη λύση:
Πρώτο, δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ταυτόχρονη υιοθέτηση ενός πολιτικού συστήματος που η λειτουργία του θα βρίσκεται υπό την κηδεμονία δικαστικών αποφάσεων.
Δεύτερο, δεν μπορεί η Τουρκία να είναι εγγυητής του προτεινομένου κρατικού μορφώματος με τον ταυτόχρονο αφοπλισμό του. Μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης, κανένα κράτος δεν χρειάζεται ούτε εξωτερικές εγγυήσεις αλλά ούτε εκχώρηση της ασφάλειάς του σε δεσποτικά κράτη όπως η Τουρκία.
Τρίτο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση που να νομιμοποιεί την παραμονή εποίκων, λαμβάνοντας υπόψη τα καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ γι’ αυτήν την πτυχή της Τουρκικής πολιτικής στην Κύπρο.
Τέταρτο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να απαιτεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά συμβιβασμούς σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να παραμένει αμετάκλητη σε ό,τι αφορά τις εκβιαστικές πιέσεις για υποχώρηση σε ζητήματα δημοκρατικών αρχών και πολιτικών κατακτήσεων του νεωτερικού δυτικού πολιτισμού, οι οποίες πρυτανεύουν χωρίς εξαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, θα ήταν στρατηγικό σφάλμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχθεί «λύση» που έχει ως αφετηριακό σημείο την εξαγορά ελπίδων και ασαφών υποσχέσεων για σταδιακή επιστροφή κάποιων χιλιάδων προσφύγων έναντι άμεσων παραχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του τελευταίου καταφυγίου αξιοπρέπειας και ελευθερίας που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η νόμιμη κρατική υπόσταση της Κύπρου απετέλεσε την κόκκινη γραμμή υποχωρήσεων στις εκβιαστικές αξιώσεις των διεθνών διαμεσολαβητών. Ουδέποτε κατά το παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εξέφρασε σε τέτοιο ύψιστο βαθμό το σύμβολο ενότητας και ελευθερίας για τους Κυπρίους.

Read more...

Ρήγμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας


Παρουσίαση με θέμα τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και πως αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, διοργάνωσε το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο, στην Ουάσιγκτον.-

Ο Ted Carpenter, αντιπρόεδρος για θέματα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου CATO, μιας απ’ τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης εδώ στην Ουάσιγκτον, προέβη σε μια σύντομη αναδρομή της, κατά τη γνώμη του, φθίνουσας πορείας των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων την τελευταία δεκαετία. Κατά τον κ. Κάρπεντερ η διαφωνία Άγκυρας-Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ιράκ, σε συνδυασμό με την σταδιακή «αλλαγή τόνου» στην εσωτερική Τουρκική πολιτική με την ενδυνάμωση του Ισλαμικού κυβερνητικού κόμματος και την στροφή προς τη Ρωσία και το Ιράν, δείχνει ότι η Άγκυρα προωθεί την δική της ατζέντα που σε πολλά σημεία διαφέρει απ’ αυτήν των ΗΠΑ.


Απαντώντας σε ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, ο κ. Carpenter ανέφερε ότι κάνοντας μια ψυχρή εκτίμηση των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία έχει συμπεράνει πως μια στενή σχέση με την Ουάσιγκτον δεν την συμφέρει αυτή τη στιγμή. Πως όμως αυτή η Τουρκική στάση θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Κύπρο;

«Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν έχει ασκήσει σοβαρές πιέσεις προς τη Τουρκία», σημείωσε ο κ. Carpenter, «αλλά αν διευρυνθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, τότε ενδεχομένως η Ουάσιγκτον να αποφασίσει να προβάλει περισσότερο το Κυπριακό και να επιδείξει λιγότερο φιλική διάθεση προς τις θέσεις της Άγκυρας για το θέμα. Αλλά κάτι τέτοιο, αν γίνει, θα συμβεί σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προσπαθεί να αποκαταστήσει το ρήγμα στις σχέσεις της με την Άγκυρα».

Ο κ. Carpenter επεσήμανε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να γεφυρώσει τις διαφορές με τη Τουρκία με το ταξίδι του στην Άγκυρα, καθώς και με την ευρύτερη αλλαγή στάσης προς τον μουσουλμανικό κόσμο, η Τουρκία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται, γεγονός που, κατά την αναλυτή του Ινστιτούτου CATO, «θα συνεχίσει να δυσαρεστεί την Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα αν η Τουρκία αψηφήσει την Αμερικανική πολιτική προς Ιράν και αν οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ συνεχίσουν να αποσυντίθενται».

Ο κ. G. Copley με τον πρόσφατα εκλιπόντα, US Secretary of State Gen. Alexander M. Haig,στις 20 Οκτωβρίου 2006. Ο Alexander M. Haig ήταν μέλος του Δ.Σ. των Ιδρυμάτων του κ. G. Copley.

Από την πλευρά του ο αναλυτής, Gregory Copley, της Ένωσης Διεθνών Στρατηγικών Μελετών, έδωσε έμφαση στην «νέα συμμαχία της Τουρκίας με τη Ρωσία» η οποία, κατά τον Αμερικανό αναλυτή, επηρεάζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιρροή της Μόσχας στη περιοχή διευρύνεται και της Ουάσιγκτον περιορίζεται, επισημαίνει ο κ. Κόπλυ, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποδέχεται την διευρυνόμενη Ρωσική κυριαρχία. Πως όμως οι στενότερες Ρωσσο-Τουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι και η Αθήνα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα;

«Η Μόσχα βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ’ ότι η Ουάσιγκτον για να πιέσει τη Τουρκία σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις της με την Ελλάδα», μας είπε ο κ. Copley. «Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την ικανότητα τους να επηρεάσουν τις διεθνείς εξελίξεις γενικά, κατά μεγάλο μέρος λόγω της απόφασης της κυβέρνησης Ομπάμα να αποσύρει τις Αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες από διάφορα μέρη του κόσμου. Κατά συνέπεια, ειδικά η Άγκυρα, αισθάνεται ότι δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει σε πιέσεις από πλευράς Ουάσιγκτον. Έχει όμως κάθε λόγο να ακούσει τη Μόσχα, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξαρτηθεί απ’ την Ελλάδα πως θα χειριστεί τις σχέσεις της με τους Ρώσους ομόθρησκους της. Το ίδιο ισχύει και για τη Κύπρο. Η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στη Μόσχα. Το ίδιο βέβαια κάνει και η Τουρκία. Η Ρωσία αναζητά επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο και αγοράζει λιμάνια στη περιοχή, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται την συνεργασία της Ελλάδας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Αθήνα και η Λευκωσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν την διπλωματική τους ικανότητα στη Μόσχα, γεγονός που θα τους ωφελήσει στη προσπάθεια συγκράτησης της Τουρκίας. Ενδεχομένως αυτή η διπλωματική προσπάθεια να μην είναι αρκετή να αναγκάσει την Άγκυρα να αποσύρει τις δυνάμεις της απ’ την Κύπρο, αλλά αποτελεί σαφώς τρόπο άσκησης πίεσης στη περιοχή», κατέληξε ο Αμερικανός αναλυτής.

Στην εκδήλωση του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου τις απόψεις τους παρουσίασαν και οι καθηγητές Βαν Κουφουδάκης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και Θεόδωρος Καριώτης του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ.

Ο κ. Κουφουδάκης αναφέρθηκε στη «συμβιωτική», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, κατά τη γνώμη του, οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζονται μόνο σε γραφειοκρατικό επίπεδο, εδώ στην Ουάσιγκτον και το Κυπριακό είναι για τις ΗΠΑ διακοινοτικό θέμα και όχι θέμα κατοχής.

Από την πλευρά του ο κ. Καριώτης αναφέρθηκε στην Ελληνο-Τουρκική διαμάχη στο Αιγαίο σημειώνοντας την σπουδαιότητα της σύστασης από την Ελλάδα «Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» στο Αιγαίο και υποστηρίζοντας το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το Διεθνές Δικαστήριο στην επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

Καταλήγοντας ο ιδρυτής και πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, Gene Rossides, αναφέρθηκε σε τρόπους που οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον, κατά τη γνώμη του, «αναξιόπιστο» σύμμαχο τους, τη Τουρκία, η οποία, όπως είπε ο κ. Rossides, δεν ευθυγραμμίζεται με τις Αμερικανικές αξίες και διεθνή πολιτική φιλοσοφία.

Σημειώνεται πως ο διακεκριμένος αναλυτής και μεγάλος φιλλέληνας, κ. G. Copley, είναι Πρόεδρος του «International Strategic Studies Association» με έδρα την Ουάσινγκτον (http://www.strategicstudies.org/) και του οργανισμού «Global Information System»(http://www.gisresearch.com/), εκδίδει το περιοδικό «Defense&Foreigna Affairs» (www.DFAonline.net) και πλήθος βιβλία κάθε χρόνο.

O διαχειριστής του παρόντος ιστολογίου, είναι συνεργάτης του κ. G. Copley, και είναι Δ/ντής των ως άνω για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Read more...

Συνδιαχείριση μέσω και της «τουριστικής ενοποίησης»


Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η διευθέτηση των «λεπτομερειών» και η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει η Αγκυρα, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Χτες, μετά από μια ακόμη μεταξύ τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αθήνα στις 14 και 15 του Μάη.

Οι δύο κυβερνήσεις προβάλλουν σε πρώτο πλάνο τις δυνατότητες συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, αλλά και τις δυνατότητες μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών που θα επιφέρει η προσέγγιση με Νατοϊκή ομπρέλα. Σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο, και χωρίς ιδιαίτερες αναφορές προς το παρόν, εντείνεται η προσπάθεια της ελληνοτουρκικής επιτροπής υψηλόβαθμων παραγόντων των ΥΠΕΞ από τις δυο χώρες, για την προώθηση μιας συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, η οποία ωστόσο προϋποθέτει συμφωνία για το καθεστώς βράχων, νησίδων και νησιών του Αιγαίου, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά η Αγκυρα.

Ο Τ. Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, που θα συμμετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Το εν λόγω Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 10 Τούρκων και 10 Ελλήνων υπουργών (μεταξύ αυτών οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενέργειας, Μεταφορών, Παιδείας και Περιβάλλοντος), θα συνεδριάσει πανηγυρικά υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών προκειμένου να επισφραγιστούν τα μεταξύ τους «συμφωνηθέντα».
Χτες, από το Καστελόριζο, του οποίου την υφαλοκρηπίδα αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το «όραμά» του για την επικείμενη ελληνοτουρκική στενή συνεργασία στον τουριστικό τομέα:
«Ηδη, είπε ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά σε διευκολύνσεις στα θέματα της VISA με αρκετές χώρες. Θα έχουμε σύντομα την επίσκεψη και του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Ερντογάν, στην Αθήνα. Ενα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι και αυτό, να δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε πολύ περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία για τα νησιά μας, ιδιαίτερα αυτά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, στα οποία μπορεί να γίνει μια πολύ εύκολη ημερήσια εκδρομή, με σημαντικό όφελος για τα νησιά και για την οικονομία».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε επίπεδο διαβουλεύσεων με άκρα μυστικότητα και υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, συνομιλίες Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή «μεγάλων διεθνών χρηματοδοτικών χαρτοφυλακίων» για την «τουριστική ενοποίηση» περιοχών του Αιγαίου κάτω από μία ενιαία επιχειρηματική ομπρέλα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «επίσκεψη ιστορικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», η πρόοδος των οποίων θα πρέπει να στοχεύει στην «οικονομική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Read more...

Και τώρα η μυστική ατζέντα με τον Ερντογάν: τα πετρέλαια του Αιγαίου


Δεν είναι προφανώς καθόλου τυχαίο ότι τις ίδιες ώρες που ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδιδε την διακυβέρνηση της χώρας στο ΔΝΤ, ανακοινωνόταν και η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, συνοδευόμενου μάλιστα από το … μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο.

Η επίσκεψη ορίστηκε για τις 14 και 15 Μαΐου. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, που θα συμμετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά για την επίσκεψη αυτή. Οι πληροφορίες όμως του antinews επιμένουν ότι ένα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει: η συνεκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας και των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της. Η εκχώρηση δηλαδή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την εκμετάλλευση του πετρελαίου του Αιγαίου θα αναλάβει αμερικανικό κονσόρτσιουμ με την συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών. Ήδη έχουν αγοραστεί 17 γεωτρύπανα. Η αξία των κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτιμάται σε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία η Ελλάδα και η Τουρκία θα μοιραστούν το 40%.
Θυμάστε την επίσκεψη στον Ομπάμα διαμέσου ΔΝΤ;
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι παίζεται, με αφορμή την οικονομική κρίση.
Αν οι πληροφορίες μας επιβεβαιωθούν τότε θα βρουν εξήγηση και πολλά από τα μεγάλα ερωτηματικά που συνοδεύουν τις τελευταίες δράσεις και της ελληνικής κυβέρνησης και της τουρκικής στην περιοχή.
Θα εξηγηθεί πρωτίστως το γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου άφησε να δημιουργηθεί τόσο μεγάλος πανικός με τα ομόλογα, ενώ την ίδια περίοδο μη Τουρκία κλιμάκωνε τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. Θα εξηγηθούν επίσης οι κουβέντες του Βενιζέλου για μείωση των εξοπλισμών και όσα άλλα περίεργα έγιναν τις ημέρες που πέρασαν (πχ η προβοκάτσια με τους ΟΥΚάδες).
Ορίστε, θα πουν στον δύσμοιρο ελληνικό λαό. Σας προσφέρουμε ειρήνη και λεφτά.
Το έχουμε ξαναπεί: Χρησιμοποιούν την κρίση και την προπαγανδιστική τρομοκρατία για να μας το βουλώσουν.
Ο Γιώργος νομίζει ότι με όπλο τον ΦΟΒΟ θα τα περάσει όλα
Θα το δεχθούμε κι αυτό;

Read more...

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνωρίζει επίσημα τους Πομάκους.


Μια απίστευτη εξέλιξη ήρθε να ενισχύσει τον αγώνα των Πομάκων για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς τους. Δυστυχώς, όχι από την Ελλάδα, αλλά από την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της χώρας που επεξεργάζεται και προωθεί την πολιτισμική γενοκτονία μας, σε δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του αλλά και στα τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των μειονοτήτων της Τουρκίας, αναγνώρισε για πρώτη φορά τους Πομάκους, ως μη τουρκική ομάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από την τουρκική εθνική ομάδα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε «επιθυμούμε να άρουμε όλες τις δυσκολίες, ώστε να μην υπάρχει μέσα στην Τουρκία των 72 εκ. κατοίκων η ανώτερη εθνική ταυτότητα του Τούρκου και οι κατώτερες των Λαζών, των Κούρδων, των Κιρκασίων των Πομάκων και των άλλων ομάδων». Πραγματικά, στην Τουρκία συμβαίνουν συγκλονιστικές αλλαγές και κανείς δεν περίμενε να ακουσθεί από στόμα Τούρκου πρωθυπουργού αυτή η φράση.

Τη στιγμή που στην Ελληνική Θράκη κυβερνήσεις, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες κρύβονται και στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στο πομακικό, μόνο και μόνο για να έχουν τα εύσημα και τις ψήφους των εθνικιστών, στην ίδια την Τουρκία οι εξελίξεις τους ξεπερνούν.
Τι μπορούν να πουν τώρα όσοι τουρκόφρονες στη Θράκη (μουσουλμάνοι βουλευτές, τουρκόφωνες εφημερίδες, μαϊμου-μουφτήδες και άλλοι) αρνούνται την ύπαρξή μας ή προπαγανδίζουν ανοησίες του τύπου ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι; Η φράση του Ταγίπ Ερντογάν είναι για εμάς η καλύτερη πιστοποίηση της διαφοράς μας από τους Τούρκους. Η ίδια η Τουρκία αναγνωρίζει ότι δεν είμαστε Τούρκοι.
Πλησιάζει η ώρα και στην Ελλάδα, όπου πολλοί θα ντρέπονται για όσα κάνουν και για όσα δεν κάνουν (κυβέρνηση, βουλευτές, πανεπιστήμια κ.ά.). Η ιστορία δεν γυρνάει πίσω. Οι Πομάκοι θα επιβιώσουν είτε το θέλουν είτε όχι. Περιμένουμε και από τον Έλληνα πρωθυπουργό μια ανάλογη δήλωση αναγνώρισης της ύπαρξής μας!

Σεντάτ Μπίμπαση

Read more...

Σοβαρά γεγονότα στην Σάμο στα οποία δεν αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα;


Άλλο ένα σοβαρό γεγονός που φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και εξετάζεται γιατί οι αρμόδιες αρχές το χειρίστηκαν με αυτό τον τρόπο ή αμέλησαν να το χειριστούν με την σοβαρότητα που του έπρεπε.Μάθαμε πως την Κυριακή του Πάσχα 4 Απριλίου είχαμε στη Σάμο μια σημαντική επίσκεψη στο νησί μας.

Μια θαλαμηγός που έφερε το όνομα "Delphin" αποφάσισε να κάνει μια στάση στη Σάμο και μέσα σε αυτή επέβαιναν (σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε) 8 άτομα, εκ των οποίων το ένα από αυτά να είναι ο Τούρκος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Χουσείν Οζτσεμίρ μαζί με την οικογένειά του και κάποιους άλλους φίλους τους.Κατά την άφιξή τους εδώ πήγαν στο Λιμεναρχείο προκειμένου να δηλώσουν την παρουσία τους ως όφειλαν, καταθέτοντας τα διαβατήριά τους και τα όποια ταξιδιωτικά τους έγγραφα.Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως από την ενημέρωση που έχουμε, στο Λιμεναρχείο δηλώθηκαν τα 4 από τα 8 άτομα και απορούμε πως είναι δυνατόν (αν συμβαίνει κάτι τέτοιο) να μην εξετάζεται με επί τόπου έλεγχο ο αριθμός των επιβαινόντων.


Το πιο σοβαρό όμως απ' όλα είναι πως από τις πληροφορίες που έχουμε και από μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί τους,....... είναι πως την παρέα του Τούρκου Πρόξενου συνόδευε και ένας Τούρκος δημοσιογράφος, που μάλιστα εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες, την "Σαμπάχ" !!!

Εξετάζεται μάλιστα αν ο Τούρκος δημοσιογράφος ήταν ένας από αυτούς που δεν δηλώθηκαν για την παρουσία τους στο "Delphin".Επίσης το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο αντιλαμβανόμαστε την παρουσία κάποιων ανθρώπων στο νησί μας και κατά πόσο μπορούμε να λέμε ότι ξέρουμε τις προθέσεις της επίσκεψής τους εδώ!

Ένα πολύ σοβαρό γεγονός έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στη Σάμο, που όπως φαίνεται κάποιοι φρόντισαν να το υποβαθμίσουν και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό το κράτησαν κρυφό.Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό, είναι ότι σαν κράτος έχουμε χαλαρώσει και με πάρα πολύ ευκολία αφήνουμε την εντύπωση σε ξένες δυνάμεις να μας θεωρούν (γενικώς) ένα μπάχαλο!Συγκεκριμένα.

Το περασμένο Σάββατο 17 Απριλίου, στις 14:45 το μεσημέρι, εμφανίστηκε στα ελληνικά χωρικά μας ύδατα, στο ύψος του Πυθαγορείου, ένα σκάφος που έφερε πάνω του μια αμερικανική σημαία.Την ώρα εκείνη στο ίδιο σημείο έκανε την καθημερινή του περιπολία το Ιταλικό σκάφος της FRONTEX και το πλήρωμά του θεώρησε σκόπιμο να κάνει σήμα, προκειμένου να ελέγξουν τους επιβαίνοντες στο αμερικάνικο αυτό σκάφος.Στο σημείο αυτό αρχίζει η περιπέτεια, αφού το άγνωστο σκάφος ανέπτυξε ταχύτητα και έτσι άρχισε μια τρελή...τρελή καταδίωξη!

Η περιπολία της Frontex τότε έκανε αμέσως εξέπεμψε σήμα και στην καταδίωξη, έσπευσε να συνδράμει και ένα άλλο Φιλανδικό σκάφος της διεθνούς δύναμης....και πάλι όμως το άγνωστο σκάφος δεν άκουγε στις συνεχείς εκκλήσεις για να σταματήσει!Τότε άλλαξε πορεία και άρχισε να κατευθύνεται προς το λιμάνι του Πυθαγορείου!Εκεί είχε ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο όπου άνδρες του λιμενικού μόλις έδεσε το καταδιωκόμενο αυτόσκάφος προχώρησαν στην σύλληψη 5 ατόμων!

Οι άγνωστοι ταξιδιώτες δήλωσαν αμέσως πως έχουν μείνει από καύσιμα και πως έρχονται από την Τουρκία και γι αυτό τον λόγο βρέθηκαν μέσα στα χωρικά μας ύδατα.
Οι άνδρες του λιμενικού σώματος στον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν πως κανένας τους, δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά μόνο ο ένας, όπου έφερε μια αστυνομική ταυτότητα πάνω του και κατά δήλωσή τους ήταν όλοι τους Τούρκοι επιχειρηματίες και έκαναν ένα περιηγητικό ταξίδι αναψυχής.Αμέσως όλοι τους οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο για παράνομη είσοδο στην χώρα αλλά και για μη υπακοή στα σήματα που τους έκαναν οι άνδρες της διεθνούς δύναμης.Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 18 Απριλίου, κατά την διαδικασία του αυτοφώρου οι 5 Τούρκοι επιχειρηματίες ζήτησαν και πήραν τακτική δικάσιμο για τις 9 Ιουλίου και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να δικαστούν για όλες τις πράξεις τους!

Αυτό που είναι σίγουρα περίεργο, είναι το γεγονός της ελαφρότητας που κάποιοι είδαν το γεγονός, αφού υπάρχουν μερικά στοιχεία και πληροφορίες που έχουμε, εμάς μας κάνουν να απορούμε, πως είναι δυνατόν οι αρχές να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο!

Υπάρχουν πληροφορίες πως δεν έγινε καθόλου έλεγχος να διαπιστωθεί αν αυτοί οι άνθρωποι πράγματι είχαν μείνει από καύσιμα!Αν πράγματι έγινε κάτι τέτοιο το ερώτημα είναι γιατί ανέπτυξαν ταχύτητα (ξοδεύοντας μάλιστα και έξτρα καύσιμα) και δεν άκουσαν στις εντολές των ανδρών της Frontex;

Το πιο σοβαρό απ' όλα όμως είναι πως έχουμε την πληροφορία ότι οι 5 αυτοί κύριοι ή τέλος πάντων κάποιοι άλλοι Τούρκοι, στις 11 Ιανουαρίου του 2010 (πριν 3 μήνες) είχαν εντοπιστεί και πάλι να έχουν δέσει το σκάφος τους σε ένα ελληνικό ξερονήσι το "Βαρελούδι" (που βρίσκεται απέναντι στην Ψιλή Άμμο και συγκεκριμένα δίπλα στον Αι Νικόλα) και στον έλεγχο που τους έγινε, είχαν προβάλει την ίδια δικαιολογία!!!
Δηλαδή ότι έχουν μείνει από καύσιμα!!!.Μάλιστα τότε όπως μάθαμε έγιναν πιστευτοί και έγινε και το εξής τρελό!!!Άναψαν τα τηλέφωνα ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες (Λιμενικό, Αστυνομία, φίλοι, γνωστοί και άλλοι) για το αν πρέπει να τους δώσουν, ή όχι καύσιμα, ποιος θα τους τα δώσει, ή αν θα πάνε κατηγορούμενοι!!!

Όλα αυτά αν πράγματι επιβεβαιωθούν από την επίσημη πολιτεία, είναι σίγουρα τραγελαφικά!Πως είναι δυνατόν σε μια τόσο ευαίσθητα αυτή την στιγμή περιοχή, οι υπηρεσίες να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και μάλιστα να γινόμαστε και διεθνώς ρεζίλι, αφού σίγουρα στα πληρώματα και στην ηγεσία της Frontex δεν αφήνουμε και τις καλύτερες εντυπώσεις!.Ακόμα πιο σοβαρό είναι και το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκε τίποτε από το Υπουργείο στα Μέσα Ενημέρωσης που σημαίνει πως κάποια πράγματα γίνονται εν κρυπτώ.Όλα αυτά εμάς μας κάνουν και ανησυχούμε.Πόσο δε τους απλούς πολίτες!

http://logospoliti.blogspot.com/
*Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους συναδέλφους του nationalpride.wordpress.com για την επισήμανση της είδησης αυτής

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_9892.html#ixzz0lxeU9wgX

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP