Σάββατο 24 Απριλίου 2010

95η επέτειος του έπους των Χερσαίων Μαχών του Çanakkale


Τιμήθηκε στην 95η επέτειο τους η μνήμη των ηρώων του έπους των Χερσαίων Μαχών του Çanakkale.

Μηνύματα ειρήνης με αποδέκτη όλη την υφήλιο απευθύνθηκαν από τις τελετές στο Μνημείο Mehmetçik στο Gelibolu. Οι απόγονοι αυτών που πολέμησαν πριν από 95 χρόνια συγκεντρώθηκαν στο Çanakkale και τίμησαν όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων. Η τελετή στο Ιστορικό Εθνικό Πάρκο στη χερσόνησο Gelibolu, ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Atatürk μπροστά από τα ανάγλυφα που απεικονίζουν τις Μάχες του Gelibolu.

Μετά από τη σιγή που τηρήθηκε σε ένδειξη σεβασμού και τη ρίψη χαιρετιστήριων βολών, ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι.

Ο νομάρχης του Çanakkale Abdülkadir Atalık στην ομιλία που έκανε είπε ότι οι ήρωες μιας μεγάλης μάχης του χθες, σήμερα βρίσκονται εδώ ως πλευρές μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και ανοχής.

Ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι από την πλευρά του επικαλέσθηκε τα λόγια του Atatürk «Ειρήνη στην Πατρίδα, Ειρήνη στην Οικουμένη» για να πει τα εξής:

«Πέρα από τα απομεινάρια ενός σκληρού και τραγικού πολέμου, γεννήθηκε μια μόνιμη φιλία στις καρδιές αλλά και μεταξύ των εθνών».

Η γενική κυβερνήτης της Αυστραλίας Κουέντιν Μπράις σημείωσε τα παρακάτω:

«Οι ήρωες μας κείτονται εδώ γαλήνια μαζί με τους δικούς σας, οι μάνες μας δεν κλαίνε πια, τα παιδιά μας έγιναν και δικά σας παιδιά».

Ο ταξίαρχος Gökhan Gökay που μίλησε εξ' ονόματος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι η βούληση που βρήκε σάρκα και οστά στην προσωπικότητα του Mustafa Kemal, έδωσε εδώ στο Çanakkale την πεποίθηση στον λαό της Ανατολίας ότι μπορούν να γίνουν Τουρκικό Έθνος ως σύνολο.

Ακολούθησε συναυλία της μεικτής μπάντας και έπειτα παράσταση της ομάδας Mehteran (τούρκικη στρατιωτική μπάντα επί οθωμανικής εποχής, η παλαιότερη στον κόσμο).

Κατά τη διάρκεια των τελετών πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής έπλευσαν στα στενά ενώ στο Μνημείο Mehmetçik, ο κόσμος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον της επίδειξη του ελικοπτέρου της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων και της αεροβατικής ομάδας Türk Yıldızları (Τούρκικα Αστέρια).

Οι τελετές στο Μνημείο Mehmetçik ολοκληρώθηκαν με τις σημειώσεις στο Ειδικό Βιβλίο Επισκεπτών και την περιήγηση στο Κοιμητήριο Πεσόντων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP