Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Συνδιαχείριση μέσω και της «τουριστικής ενοποίησης»


Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η διευθέτηση των «λεπτομερειών» και η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει η Αγκυρα, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Χτες, μετά από μια ακόμη μεταξύ τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αθήνα στις 14 και 15 του Μάη.

Οι δύο κυβερνήσεις προβάλλουν σε πρώτο πλάνο τις δυνατότητες συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, αλλά και τις δυνατότητες μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών που θα επιφέρει η προσέγγιση με Νατοϊκή ομπρέλα. Σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο, και χωρίς ιδιαίτερες αναφορές προς το παρόν, εντείνεται η προσπάθεια της ελληνοτουρκικής επιτροπής υψηλόβαθμων παραγόντων των ΥΠΕΞ από τις δυο χώρες, για την προώθηση μιας συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, η οποία ωστόσο προϋποθέτει συμφωνία για το καθεστώς βράχων, νησίδων και νησιών του Αιγαίου, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά η Αγκυρα.

Ο Τ. Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, που θα συμμετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Το εν λόγω Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 10 Τούρκων και 10 Ελλήνων υπουργών (μεταξύ αυτών οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενέργειας, Μεταφορών, Παιδείας και Περιβάλλοντος), θα συνεδριάσει πανηγυρικά υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών προκειμένου να επισφραγιστούν τα μεταξύ τους «συμφωνηθέντα».
Χτες, από το Καστελόριζο, του οποίου την υφαλοκρηπίδα αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το «όραμά» του για την επικείμενη ελληνοτουρκική στενή συνεργασία στον τουριστικό τομέα:
«Ηδη, είπε ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά σε διευκολύνσεις στα θέματα της VISA με αρκετές χώρες. Θα έχουμε σύντομα την επίσκεψη και του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Ερντογάν, στην Αθήνα. Ενα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι και αυτό, να δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε πολύ περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία για τα νησιά μας, ιδιαίτερα αυτά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, στα οποία μπορεί να γίνει μια πολύ εύκολη ημερήσια εκδρομή, με σημαντικό όφελος για τα νησιά και για την οικονομία».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε επίπεδο διαβουλεύσεων με άκρα μυστικότητα και υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, συνομιλίες Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή «μεγάλων διεθνών χρηματοδοτικών χαρτοφυλακίων» για την «τουριστική ενοποίηση» περιοχών του Αιγαίου κάτω από μία ενιαία επιχειρηματική ομπρέλα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «επίσκεψη ιστορικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», η πρόοδος των οποίων θα πρέπει να στοχεύει στην «οικονομική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP