Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η εξαγωγική προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας


Η Τουρκική αμυντική βιομηχανία αναζητά νέες αγορές με σκοπό να διπλασιάσει τις εξαγωγές της. Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ανέλαβε να δημιουργήσει έναν οργανισμό ο οποίος θα έχει ως κύριο λόγο ύπαρξης την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών των εγχώριων εταιρειών (δημόσιων και ιδιωτικών) με σκοπό να βοηθήσει στην επίτευξη των υψηλών στόχων της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί πελάτες του αμυντικού υλικού που εξάγει η χώρα είναι η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία, η Νότια Ασία καθώς και άλλες μικρότερες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις η ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα μπορούσε να εξαγάγει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα το έτος 2010, κάνοντας έτσι ιστορικό υψηλό όλων των εποχών και διπλασιάζοντας τα σχεδόν 832 εκατομμύρια δολάρια των εξαγωγών του 2009.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο κατασκευαστών αμυντικού υλικού (SaSaD) της Τουρκίας, οι εγχώριες βιομηχανίες έκαναν εξαγωγές συστημάτων αξίας 669 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009 και 576 εκατομμυρίων δολαρίων το 2008. Επίσημα στοιχεία του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) δείχνουν ότι οι εξαγωγές για το 2009 ήταν 832 εκατομμύρια δολάρια, αλλά στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την πολιτική αεροπορική βιομηχανία της χώρας. Ο SaSaD υπολογίζει μόνο τις εξαγωγές συστημάτων.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του SSM υποστήριξαν ότι η αύξηση των εξαγωγών, αμυντικού υλικού κατασκευαζόμενου στην εγχώρια βιομηχανία είναι στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης. Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προέβηκαν στη σύσταση οργανισμού για την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών. Ο οργανισμός σύμφωνα με το SSM θα αναλαμβάνει να προωθήσει αμυντικά προϊόντα αλλά και να διαπραγματευτεί συμφωνίες, με μελλοντικούς πελάτες προκειμένου έτσι να διευκολυνθεί η προσπάθεια εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Οι τομείς στους οποίους οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές είναι τα θωρακισμένα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά συστήματα και το λογισμικό, οι πλατφόρμες του πολεμικού ναυτικού και της αεροδιαστημικής.


Οι εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα
Η Τουρκική Αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI), είναι ο κύριος εξαγωγικός πυλώνας της χώρας, στο παρελθόν έχει πωλήσει σε τρίτες χώρες σημαντικό αεροπορικό εξοπλισμό κατόπιν συμφωνιών με κατασκευαστές αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπως η Lockheed Martin, η Boeing και η Airbus.
Άλλος ένας επικερδής τομέας της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από πλευράς εξαγωγών είναι τα θωρακισμένα οχήματα, που κατασκευάζουν οι εταιρείες Otokar και FNSS. Και οι δύο έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία μόνο το περασμένο έτος. Πέρυσι, η FNSS κατέληξε σε συμφωνία με τη Μαλαισία για την από κοινού παραγωγή 48 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τελευταία, προστέθηκαν ως πελάτες και οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το 2010 το Τουρκμενιστάν υπέγραψε συμφωνία με τα ναυπηγεία Dearsan ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ για την ναυπήγηση δύο περιπολικών σκαφών νέας γενιάς τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Κασπία Θάλασσα.
Άλλος ένας σοβαρός πελάτης της Τουρκίας είναι το Πακιστάν, το οποίο εκσυγχρονίζει στην ΤΑΙ, κατόπιν σχετικής άδειας από τις ΗΠΑ, μαχητικά αεροσκάφη F-16, επίσης προμηθεύεται από την ASELSAN ηλεκτρονικά συστήματα και ασυρμάτους για τον στρατό.
Την ίδια στιγμή, η TAI έχει αναβαθμίσει τα F-16 της Ιορδανίας, ενώ η Otokar εξασφάλισε συμφωνία 24 εκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει το Αζερμπαϊτζάν με θωρακισμένα οχήματα.
Πρόσφατα η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Ιταλική AgustaWestland για την συμπαραγωγή 60 Επιθετικών Ελικοπτέρων Τ-129 για τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Την παρούσα φάση η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ιταλική AgustaWestland και την Αμερικανική Sikorsky για την συμπαραγωγή των 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης για τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Από τις δύο παραπάνω επιδιωκόμενες συμπαραγωγές ελικοπτέρων ευελπιστούν στο μέλλον, πάντα μέσω συμπαραγωγής, να έχουν όφελος αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σοβαρές εξελίξεις στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία. Η κυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια αντιλαμβανόμενη την σοβαρότητα του θέματος έχει δημιουργήσει σοβαρές δομές και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την αμυντική της βιομηχανία ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, ως παράγοντα που θα αυξήσει το «ειδικό βάρος» της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και ως μέσο για να ικανοποιήσει-κατευνάσει τους στρατηγούς και τις απαιτήσεις τους.


enstolos

Read more...

Μιχάλης Ιγνατίου: "Ιταμές προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν"


H αήθης επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Τουρκοκυπρίων...που φαίνεται πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιθυμούν να έχουν την παραμικρή σχέση με τους ακραίους φανατικούς ισλαμιστές της Τουρκίας, τους οποίους εκφράζει ο επικίνδυνος πρωθυπουργός της Τουρκίας, μας βοηθά να επιβεβαιώσουμε συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε στο παρελθόν. Το πλέον σοβαρό συμπέρασμα, ζωτικό για τον Ελληνισμό της Κύπρου, είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία απολύτως διάθεση για λύση του Κυπριακού, εκτός βέβαια εάν εξυπηρετούνται οι στρατηγικοί της στόχοι, όπως καθορίστηκαν από το 1955. Και οι στόχοι αυτοί είναι η τουρκοποίηση και ο απόλυτος έλεγχος του νησιού.

Η Κύπρος είναι το τελευταίο πρόβλημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Είναι απλά τα πράγματα. Διάφοροι λόγοι και συγκυρίες δεν του επιτρέπουν να αλώσει το νησί. Οι σκέψεις του επικεντρώνονται στο μέγα αυτοκρατορικό όραμά του για να καταστεί ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον και αγάπη ούτε για τους όψιμους σύμμαχούς του –Ιράν, Συρία, Παλαιστίνη– ούτε για τους Τουρκοκύπριους, που ουσιαστικά αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά του. Δεν είναι υπερβολή η θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μεγαλύτερο εμπόδιο για υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών από μερικούς Ελληνοκύπριους πολιτικούς, οι οποίοι πίεζαν για επιβολή του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν γνωρίζοντας εκ των προτέρων –εκτός των άλλων αρνητικών– ότι η Βρετανία θα είχε γνώμη για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κύπρου.


Ανησυχούν οι Ελληνοκύπριοι
Η συμπεριφορά του Ερντογάν και η απαράδεκτη γλώσσα που χρησιμοποίησε αποδεικνύουν ότι οι εκθέσεις για την ψυχολογική και ψυχική του κατάσταση πρέπει να είναι ορθές. Δρα και αντιδρά με αυταρχισμό και είναι κυριαρχημένος από επικίνδυνο ισλαμικό εθνικισμό, που καθιστά εχθρούς όσους στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών έχουν διαφορετική άποψη. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για τους Τουρκοκύπριους δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες και φόβους στους Ελληνοκύπριους. Διότι όταν μηδενίζει τους Τουρκοκύπριους, που έχουν και αυτοί δικαιώματα στο νησί, μπορείτε να υπολογίσετε πώς σκέφτεται για τους Ελληνοκύπριους και τι τους επιφυλάσσει. Είναι η κλασική περίπτωση του κατακτητή που καταπιέζει και πνίγει κάθε ελεύθερη φωνή.
Αυτή η διαπίστωση δεν σημαίνει πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να παραδοθούν, όπως υποστηρίζουν μερικοί Ελληνοκύπριοι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων και οι περιθωριακοί εκλογικοί τους σύμμαχοι της ορφανής φιλοαμερικανικής Αριστεράς. Δεν θα αποτελέσει βιώσιμη λύση το αποτέλεσμα των κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεων, όπως δεν αποτελούσε δίκαιη διευθέτηση το φιλοτουρκικό κείμενο του Κόφι Ανάν. Τα σχέδια αυτά οδηγούν σε τουρκοποίηση της Κύπρου με τη δική μας υπογραφή.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου ο Ερντογάν θα κλείσει το Κουρδικό και το Κυπριακό και θα προχωρήσει σε διακανονισμό στο Αιγαίο. Ομιλούν ως να πρόκειται για έναν αυτοκράτορα που αποφασίζει και διατάζει. Ο κ. Ερντογάν λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, διότι οι Κούρδοι δεν πρόκειται να θέσουν υπογραφή χωρίς να εξασφαλίσουν –το λιγότερο– αυτονομία, οι Ελληνοκύπριοι θα του πουν και πάλι «όχι», αρνούμενοι να ξεπουλήσουν το νησί τους και στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου ευτυχώς άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού έτσι κι αλλιώς έχει αντιληφθεί πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τον χρησιμοποιεί χωρίς η χώρα μας να έχει το παραμικρό κέρδος. Η αντίσταση στον Ερντογάν αποτελεί υποχρέωση και καθήκον και οι Τουρκοκύπριοι χωρίς αμφιβολία μας έδειξαν το δρόμο.


epikaira

Read more...

Υποκλοπές εναντίον του καταγγέλλει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία


Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών τις οποίες είχε διατάξει, σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση. «Γίνονταν υποκλοπές στα κινητά τηλέφωνά μου, το τηλέφωνο του σπιτιού μου και των παιδιών μου», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Αν αυτή η επονείδιστη πράξη έχει διαπραχθεί από την κυβέρνηση, τι μπορώ να πω;», ανέφερε ακόμη. «Είναι αυτό δημοκρατία;», αναρωτήθηκε. Ο Κιλιτσντάρογλου είναι αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία.

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν διαπραχθεί από τις αρχές σε βάρος του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Σονέρ Γιαλτσίν, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Εργκενεκόν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο η δικαιοσύνη μπορεί να διατάξει τηλεφωνικές υποκλοπές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, κυρίως για υποθέσεις τρομοκρατίας.


Φιλελεύθερος

Read more...

Τέσσερις τουρκικές παραβιάσεις σήμερα


Τρεις τουρκικοί αεροπορικοί σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό, πραγματοποίησαν σήμερα 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας εκδηλώθηκε στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

defencenet

Read more...

Νέα αντιπαράθεση του Τ. Ερντογάν-στρατιωτικών για τη «μαύρη» προπαγάνδα στο διαδίκτυο


Του Μανώλη Κυπραίου

Σε επιστολή του που απέστειλε το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού στο γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, αρνείται πως έδωσε οποιαδήποτε εντολή στο Γενικό Επιτελείο της χώρας να δημιουργήσει ιστοσελίδες για να ασκήσει «μαύρη προπαγάνδα» ενάντια σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ομάδων.

Η επιστολή αυτή είναι ολοφάνερο πως έχει σαν σκοπό να στείλει νέο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν προς τους στρατιωτικούς, πως το «πάρτι τελείωσε» και η κυρίαρχη παρέμβασή τους στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι πλέον παρελθόν και φυσικά ελεγχόμενη.

Οι στρατιωτικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση και στους οποίους πριν από λίγο καιρό ασκήθηκαν διώξεις, περίμεναν από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να τους δώσει «χάρη» αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη, απαλλάσσοντας τους στρατιωτικούς. Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τους έκανε τη χάρη.
Η ύπαρξη αυτών των ιστοσελίδων έγινε γνωστή, μετά την αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος σε εφημερίδες και δημοσιογράφους από έναν τούρκο αξιωματικό το 2009. Ο εν λόγω στρατιωτικός-που παραμένει ανώνυμος-κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK-TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ) πως έχει κατασκευάσει 42 διαφορετικές ιστοσελίδες στο πλαίσιο της ψυχολογικής της προπαγάνδας εναντίον πολιτικών ομάδων και «μη φιλικών» χωρών.
Οι ιστοσελίδες είχαν διαχωριστεί σε δύο τομείς
Ο πρώτος ήταν αυτών των πολιτικών ομάδων εντός Τουρκίας, που είχαν χαρακτηριστεί: «ανατρεπτικές», «διασπαστικές», «υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος», «ενάντια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων»
Και ο δεύτερος αφορούσε ιστοσελίδες κατασκευασμένες για να στρέφονται ενάντια σε «χώρες-εχθρούς της Τουρκίας». Παράλληλα παρακολουθούνταν περισσότερες από 400 ιστοσελίδες στην τουρκική, ελληνική, αραβική και αγγλική γλώσσα.
Μεταξύ αυτών των σελίδων αναφέρουμε τις δύο «γνωστότερες» οι οποίες είχαν σκοπό την αμαύρωση της Ελλάδας, έχοντας τις διευθύνσεις www.cameria.org και www.greekmurderers.net, οι οποίες πλέον δε λειτουργούν.
Ο κατάλογος αυτών είναι μακρύς. Μερικές από αυτές ήταν οι: abdullahocalanakademisi.info, apopkk.com, armenianreality.com, gencizbiz.net, genclik.info, gnkur.net, irtica.net, irtica.org, naksilik.com, nursi.info, pkkapo.com, pkkgercegi.com, terorveguvenlik.net, turkatak.com, yunanli.com, stratejik.info, turkler.info, terrorizm.info, pontuslu.com, members.tripod.com/camerian_volunteer, ozgurgenc.net, geocities.com/fethullahgercegi, tskasker.com, turkeyturks.com.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το 2009, ο αντιστράτηγος Χιφζί Τσουμπουκλού, παραδέχτηκε την ύπαρξη αυτών των ιστοσελίδων και την παρακολούθηση άλλων, τονίζοντας πως αυτό γίνεται, «κατόπιν σχεδιασμού και εντολών του πρωθυπουργού». Τα λεγόμενα του τούρκου ανώτατου αξιωματικού προκάλεσαν την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο να γνωστοποιήσει το πότε και πως έδωσε αυτή την εντολή. Η απάντηση του Γενικού Επιτελείου ήταν… αποστομωτική. Σε νεώτερη ανακοίνωσή του τόνισε πως ο πρωθυπουργός που έδωσε αυτή την εντολή δεν ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο… Μπουλέντ Ετσεβίτ το 2000!
Παρόλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να ερευνηθεί η αλληλογραφία μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου και του Γενικού Επιτελείου, για να ανακαλυφθεί πως ουδέποτε δόθηκε-επίσημα-τέτοια εντολή.
Έτσι, η κυβέρνηση έστειλε την υπόθεση στη δικαιοσύνη με τον εισαγγελέα Ζεκερίγια Οζ να την αναλαμβάνει και μετά από μήνες ερευνών να ανακαλύπτει και εκείνος επίσης πως ουδέποτε είχε δοθεί τέτοια εντολή στο Γενικό Επιτελείο, ασκώντας διώξεις στους στρατιωτικούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση για «παρακρατική δραστηριότητα».
Την ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία αυτών των ιστοσελίδων είχε η «Τρίτη Μονάδα Υποστήριξης» του Γενικού Επιτελείου, την οποία διοικούσαν συνταγματάρχες του τουρκικού στρατού και βρισκόνταν υπό τις διαταγές του πρώην υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Χασάν Ιγσίζ. Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, ήταν-όπως αποδείχθηκε-ενήμερος για τη δράση του εν λόγω τμήματος.
Πάντως παρότι οι περισσότερες ιστοσελίδες που κατασκεύασαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, δεν λειτουργούν, κάποιες από αυτές βρίσκονται ακόμη στον «αέρα» με πιο χαρακτηριστική, αυτή που βρίσκεται στη διεύθυνση www.irtica.org.

newscode.gr

Read more...

Κατεχόμενα: Η Άγκυρα ανοίγει το πουγκί


Ειδικού Συνεργάτη

Μετά το μαστίγιο, το καρότο. Ενόψει των διαδηλώσεων της 2ας Μαρτίου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την βοήθεια προς τα Κατεχόμενα στα 600 εκ δολάρια τον χρόνο. Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ, που σε προηγούμενες δηλώσεις του δεν ήταν τόσο αβρός και γενναιόδωρος έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ποσού που κάθε χρόνο διαθέτει η Άγκυρα για να διατηρεί την εξουσία της στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αποφασίσθηκε σε ειδική συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς κατά την έξοδό του από αυτό, ο Τσιτσέκ δήλωσε:

«Το ανώτερο ποσό που οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις διέθεταν για την ΤΔΒΚ ήταν περίπου 200 εκ δολάρια τον χρόνο. Τώρα, η κυβέρνησή μας ανεβάζει το ποσό στα 600 εκ δολάρια».

Ειδικά για το συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου που οργανώνει η τουρκοκυπριακή Πλατφόρμα, ο κ. Τσιτσέκ προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, λέγοντας: «Είτε το συλλαλητήριο γίνει, είτε όχι, η ΤΔΒΚ είναι μια δημοκρατική χώρα. Εμείς απλώς αντιδράσαμε στις ψευδείς κατηγορίες που δεν αξίζουν στην Τουρκία».

Είναι πάντως σαφές ότι η αλλαγή στάση αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, που φαίνεται ότι αποφάσισε να «τραβήξει τα λουριά» στον Τσιτσέκ, ζητώντας του να χαμηλώσει τους τόνους.

Μια μόλις ημέρα πριν από αυτήν την συνεδρίαση και την απόφαση για αύξηση της επιχορήγησης, ο Τσιτσέκ ούτε μπορούσε να διανοηθεί την εξέλιξη. Γι’ αυτό και είχε επιμείνει στις επιθετικές δηλώσεις του, λέγοντας πως η «Β. Κύπρος» οφείλει «να χρησιμοποιεί με σύνεση τους οικονομικούς της πόρους», διαφορετικά, «θα χρεοκοπήσει όπως οι Αερογραμμές της»!

Μάλιστα είχε δώσει και διαφορετικά νούμερα. Όπως είπε, η Τουρκία δίνει στα Κατεχόμενα 500 εκ δολάρια τον χρόνο (ενώ την επομένη, ο Τσιτσέκ μίλησε για βοήθεια ύψους 200 εκ δολαρίων).

Είχε επίσης πει πως «οι Τουρκικές Αερογραμμές Β. Κύπρου εμφάνιζαν ετήσια ζημία της τάξης των 40 εκ λιρών Τουρκίας και τελικά βάρεσαν κανόνι». Περιγράφοντας δεν την κατάσταση στα Κατεχόμενα, είπε πως «το 84% όλων των εσόδων ξοδεύεται σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και δεν μένουν χρήματα για άλλες παροχές και δαπάνες».

Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, πριν από τρεις ημέρες, δεν είχε μιλήσει για αύξηση της βοήθειας, αλλά απλώς είχε υποσχεθεί ότι αυτή δεν επρόκειτο να περικοπεί.

Τον περασμένο μήνα, η τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» επέβαλε μειώσεις της τάξης του 40% σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για πώληση της ηλεκτρικής και της τηλεφωνικής εταιρίας της.

Εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα φθάσει τα 550-600 εκ λίρες Τουρκίας (314-376 εκ δολάρια), με σαφή τον προδιαγραφόμενο κίνδυνο να βρεθεί ενώπιον τρομερού αδιεξόδου ως το Φθινόπωρο.

Από την πλευρά του και ο Ντερβίς Έρογλου καλεί τα συνδικάτα και τα κόμματα να «κάνουν υπομονή» και να φροντίσουν για την διατήρηση της ηρεμίας.

Σε συζήτηση που είχε προχθές με εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Έρογλου είπε ότι η «κυβέρνηση» βρίσκεται μπροστά σε οικονομική κρίση από το 2007. Όπως είπε, «οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται χωρίς την λήψη μέτρων. Κυβερνήσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα διακινδυνεύουν την ίδια την εξουσία τους».

Τα μέτρα που περισσότερο έχουν προκαλέσει την οργή των Τουρκοκυπρίων είναι αυτά που πρόσφατα ανακοινώθηκαν και πλήττουν κυρίως τους συνταξιούχους, καθώς και η ανακοινωθείσα αύξηση του ΦΠΑ.

Ο Έρογλου έχει δηλώσει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, καλώντας τα κόμματα και τα συνδικάτα να «συνεργαστούν».

Η αύξηση της βοήθειας εκ μέρους της Τουρκίας σίγουρα θα του δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση.

elzoni

Read more...

ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ


Η οικογένεια των Ζουμπείρ, Μουσταφά και Σιντίκ Ουιγκούν, που είχαν σκοτωθεί το 1994 και στις τότε ανακοινώσεις είχε λεχθεί πως ¨Τους σκότωσε το ΠΚΚ¨, υπέβαλε καταγγελία προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης , ισχυριζόμενοι που τους δικούς τους , τους σκότωσε η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Μπόλου.

Τον Μάιο του 1994, μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του χωριού Γκεγικλερέ του νομού Μπίνγκιολ, βρέθηκαν τα πτώματα 6 χωρικών. Μετά την έρευνα που έκανε σχετικά με το γεγονός η εισαγγελία του Γκεντς, ανακοινώθηκε πως οι χωρικοί δολοφονήθηκαν από το PΚΚ.

17 χρόνια μετά το περιστατικό, ο Χαρούν Ουιγκούν, γιός του δολοφονηθέντος Ζουμπείρ Ουιγκούν, ισχυρίζεται πως το περιστατικό δεν διαπράχθηκε από το ΠΚΚ, αλλά από την Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Μπόλου. Μιλώντας στην εφημερίδα Ταράφ ανέφερε πως οι Μουσταφά Και Σιντίκ Ουιγκούν που περιλαμβάνονται στους δολοφονηθέντες είναι επίσης συγγενείς του.
Ο Ουιγκούν περιγράφει πως για χρόνια δεν έψαχναν το γεγονός από τον φόβο ¨μήπως έρθουν τα ίδια και στο κεφάλι μας¨.
Ο Ουιγκούν αργότερα θεώρησε ως υπευθύνους για τον θάνατο του πατέρα του, του θείου του και του γιού του θείου του, τους αξιωματικούς που υπηρετούσαν τότε στην Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Μπόλου, και υπέβαλε καταγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

TourkikaNea.gr

Read more...

Τουρκία: Κλείνει η πρεσβεία του Ισραήλ και το Γενικό Προξενείο για λόγους ασφαλείας


Δύο διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ στην Τουρκία, η πρεσβεία στην Άγκυρα και το Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, θα κλείσουν λόγω του “φόβου επιθέσεων”.
Η διακοπή της λειτουργίας των αντιπροσωπειών εντάσσεται σε μέτρα που έχει λάβει το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ δεν εξειδικεύει ποιες αντιπροσωπείες πρόκειται να κλείσουν.

Η εφημερίδα Μιλιέτ (Milliyet) αναφέρει σήμερα ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από απειλές για “εκδίκηση” δολοφονίας στη Δαμασκό διακεκριμένου μέλους της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Οι αντιπροσωπείες αυτές δε είναι γνωστό το πότε θα ανοίξουν ξανά.

ΑΠΕ
imerisia

Read more...

Θέμα εθνικής ασφάλειας με το τουρκικό ρεύμα στα ακριτικά νησιά;


Η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας και στα ακριτικά ελληνικά νησιά, όπου το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ, αποτελεί μία ακόμη απαίτηση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η Τρόϊκα «με βάση το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο για την ενέργεια , ζητεί από την χώρα μας να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, όπου το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «αυτό σημαίνει ότι όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια τα νησιά μας θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Το ίδιο και οι Τούρκοι, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον».

Μάλιστα, στις 14 Μαΐου 2010, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν θέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θέμα ηλεκτροδότησης των Ελληνικών νησιών από Τουρκικές εταιρείες, χωρίς να υπάρξει θετική απάντηση από την πολιτική ηγεσία.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τώρα το θέμα επανέρχεται, με αφορμή την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τονίζει ότι η χώρα μας μέχρι την 31η Μαρτίου του 2011 υποχρεούται να συμπεριλάβει και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στην προσαρμογή με το τρίτο ενεργειακό πακέτο.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ , κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ενέργειας, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας, που προκύπτουν από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για ακριτικά νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των Δανειακών Συμβάσεων που υπέγραψε με την Τρόικα.
Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι:
1) Αν αληθεύουν οι πληροφορίες του σχετικού δημοσιεύματος.
2) Ποιός είναι ο ειδικός ενεργειακός σχεδιασμός για την τροφοδοσία των ακριτικών νησιών και πως επηρεάζεται αυτός από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου.
3) Σε ποιές ενέργειες και σε ποιούς σχεδιασμούς έχουν προχωρήσει τα τρία Υπουργεία, ώστε οι όποιες εξελίξεις και αλλαγές στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, να μην δημιουργήσουν προβλήματα σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και προστασίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

newsbomb

Read more...

Περί ανυπαρξίας τεμένους στην Θεσσαλονίκη


Η Yeni Safak στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Προσευχή για την γέννηση του Μωάμεθ στο υπόγειο» γράφει ότι πολύ μουσουλμάνοι μεταξύ των οποίων και Δυτικοθρακιώτες που είχαν μεταναστεύσει πριν από χρόνια στην Θεσ/κη για να δουλέψουν, έκαναν την προσευχή τους για την γέννηση του Μωάμεθ σε υπόγειο κτηρίου που το μετέτρεψαν σε τέμενος λόγω ανυπαρξίας τεμένους στην πόλη. Οι ίδιοι είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πιο πικρό από το να μην έχει ο άνθρωπος ένα χώρο προσευχής για να προσευχηθεί άνετα. Στην προσευχή που έγινε στο υπόγειο παρέστησαν Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Χουσείν Οζντεμίρ , ο Πρόεδρος του τουρκικού Κόμματος «Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης» , και πολύς κόσμος . Στην συνέχεια γράφει ότι αν και το θέμα αυτό αναφέρθηκε επανειλημμένα στις ελληνικές αρχές δεν βρέθηκε ακόμα λύση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσουλμάνων της Θες/κης Ισμαίλογλου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα τους είναι η έλλειψη τεμένους και νεκροταφείου . Επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Χουσείν Οζντεμίρ θα πρέπει να βρει το γρηγορότερο δυνατόν λύση στα προβλήματα των μουσουλμάνων που ζούν στην Θεσσαλονίκη .

Yeni Safak

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ SINIRLIOĞLU ΣΤΗΝ «ΤΔΒΚ»


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Sinirlioğlu θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται εκατέρωθεν για επανόρθωση των σχέσεων των δύο πλευρών. Όπως ανέφεραν στην Hürriyet Daily News διπλωματικές πηγές: «Κύριο θέμα της επίσκεψης Sinirlioğlu θα αποτελέσουν τα ζητήματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με τους ελληνοκυπρίους».

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «Η ‘βορειοκυπριακή’ πλευρά χρειάζεται οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έλειπαν για δεκαετίες. Αφού λόγω της απομόνωσης του μισού νησιού η οικονομική ενίσχυση προέρχεται μόνο από την Τουρκία η Τουρκία ζήτησε μεταρρυθμίσεις σε αυτήν την πλευρά του νησιού. Στην Τουρκία δεν δίνουμε 13ο μισθό , στην Κύπρο έχει μείνει από την εποχή των Βρετανών και τον απαιτούν. Έγιναν συζητήσεις επ’ αυτού και τελικά πληρώθηκαν».

Hürriyet Daily News

Read more...

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ


Η Hürriyet Daily News σε άρθρο με τον τίτλο: «Οι φίλοι της Τουρκίας τάσσονται υπέρ της ένταξης» αναφέρει ότι την εβδομάδα αυτή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας σε αυτήν την κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων.

Ο Βρετανός Υπουργός για τις ευρωπαϊκές Υποθέσεις Lidington ανέφερε σε συνάντηση στην Αυστρία ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενισχύσει την οικονομία και την επιρροή της ΕΕ και θα προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επεκτείνει την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Προσέθεσε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα εξαιρετικό εταίρο για την ΕΕ και μια αγορά γεμάτη ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα καθώς και πιλοτική χώρα για την Μ. Ανατολή και τον ισλαμικό κόσμο.


Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Carl Bildt με τη σειρά του σε ομιλία του την Τετάρτη στη σουηδική βουλή τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με την εκπλήρωση των απαραίτητων κριτηρίων, θα προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ στην ΕΕ.

Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό . Ο Bildt ανέφερε ότι η επίλυση θα ενισχύσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και θα απομακρύνει τα εμπόδια για πιο αποτελεσματική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ ενώ ο Lidington ότι το status quo στην Κύπρο αποτελεί προφανώς μια κακή επιλογή από την οποία χάνουν όλοι. Αντίθετα, υποστήριξε, τα οφέλη που θα προκύψουν από μια λύση θα είναι τεράστια όχι μόνο για όλους τους Κυπρίους αλλά και για την Τουρκία, την υπόλοιπη Ευρώπη και ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η εφημερίδα παραθέτει ότι Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε σχετικά στο Reuters στην Άγκυρα: «Αν δεν διακυβεύεται η ένταξη τότε γιατί να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις; Ποιο είναι το νόημα να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις; Αυτές είναι πολύ δύσκολες αλλαγές για την Τουρκία».

Hürriyet Daily News

Read more...

Πέντε νεκροί πράκτορες της ΜΙΤ σε τέσσερις μήνες


Πέντε νεκροί πράκτορες της ΜΙΤ σε τέσσερις μήνες. Προχθές βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι όπου έμενε μόνος του στην Ίζμιτ (Νικομήδεια) ο τριαντάχρονος υπάλληλος της Δ/νσης Κοτζάελι της ΜΙΤ, Τεβφίκ Ατάσεβαν. Με την ευκαιρία, οι εφημερίδες σημείωσαν ότι (1) τον Οκτώβρη 2010 σκοτώθηκε πηδώντας από τον έβδομο όροφο της πολυκατοικίας όπου έμενε η συνταξιούχος υπάλληλος της ΜΙΤ Σεμρά Μαλίς, (2) τον Νοέμβρη 2010 βρέθηκε νεκρός –από καρδιακή προσβολή, όπως ανακοινώθηκε- ο επικεφαλής της Δ/νσης Κοτζάελι Αχμέτ Σουρεγιά, (3) τον Δεκέμβριο 2010 υπάλληλος της ΜΙΤ στην πόλη Μάνισα (Μαγνησία), σκοτώθηκε με μαχαιριά προσπαθώντας να χωρίσει κάποιους που είχαν πιαστεί στα χέρια και (4) πάλι κάπου μέσα στον Δεκέμβρη του ’10, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του υπάλληλος της ΜΙΤ στην Άγκυρα.

Τουρκικός Τύπος

Read more...

Βαριοπούλα: το δικαστήριο διέταξε 163 προφυλακίσεις


Την ώρα που τα ειδησεογραφικά, αλλά και τα ‘ποικίλου περιεχομένου’ τουρκικά κανάλια δεν μετέδιδαν τίποτε άλλο από ειδήσεις και σχόλια για την εξέγερση στην Αίγυπτο με τις κάμερες σταθερά καρφωμένες στην Πλατεία Ταχρίρ, εμφανίστηκε στο κάτω μέρος της οθόνης το κρόουλ που προκάλεσε έκπληξη στην τουρκική κοινή γνώμη: «Βαριοπούλα: το δικαστήριο διέταξε 163 προφυλακίσεις». Ήταν την Παρασκευή (11/2) κατά τις 19.30.

Οι κατηγορούμενοι (134) που παρακολουθούσαν εκείνη την ημέρα τη δίκη, συνελήφθησαν επί τόπου , παραπέμφθηκαν σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες για εξετάσεις και στάλθηκαν στις φυλακές Σηλυβρίας οι απόστρατοι και στις στρατιωτικές φυλακές ‘Χάσνταλ’ οι εν ενεργεία. Για τους υπόλοιπους 29 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και μέχρι σήμερα έχουν προφυλακιστεί όλοι εκτός από 5 αξιωματικούς που βρίσκονται σε υπηρεσία εξωτερικού και θα συλληφθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στο αεροδρόμιο που θα καταφθάσουν.


Στη ‘Βαριοπούλα’ υπάρχουν συνολικά 196 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 102 είναι εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας και μεταξύ αυτών 29 εν ενεργεία στρατηγοί/ναύαρχοι/πτέραρχοι –που αν σκεφτεί κανείς ότι στις τ/ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν 349 (κατά άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες 345) ‘στρατηγοί’ (general), αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή περίπου ο 1 στους 9.
Η δίκη ‘Βαριοπούλα’ έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο ‘σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος’ που αποκάλυψε η εφημερίδα ‘Ταράφ’ στις 20.1.2010 και ο στρατός δήλωσε ότι ήταν ‘άσκηση επί χάρτου’. Στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Μεχμέτ Μπαράνσου παραδόθηκαν (από πηγή που βεβαίως δεν αποκαλύπτει, λέει όμως ότι ‘είναι απόστρατος που είχε υπηρετήσει στο 1ο Σώμα Στρατού’ που είναι αυτό που έκανε την εν λόγω άσκηση επί χάρτου), μέσα σε βαλίτσα, τα 5.000 σχετικά έγγραφα, που αποτέλεσαν τη βάση του κατηγορητηρίου, που συνέταξε, τον Ιούλιο 2010, η εισαγγελία του 14ου Κακουργιοδικείου Κωνσταντινούπολης, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση. Στα έγγραφα αυτά ήρθαν προ δύο μηνών να προστεθούν άλλα που βρέθηκαν σε ‘κρυψώνα’ στο πάτωμα των γραφείων της Δ/νσης Αντικατασκοπίας της Διοίκησης του Στόλου στην Τούζλα. Λέγεται ότι τα νέα έγγραφα και στοιχεία ‘επιβεβαιώνουν τα ήδη υπάρχοντα’ και το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση των κατηγορουμένων έναντι του ‘κινδύνου συσκότισης των αποδείξεων’. Η ‘έκπληξη’ της κοινής γνώμης οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ πριν δεν έχει δει να συλλαμβάνονται τόσο μαζικά μέλη του στρατού και, ίσως, επίσης, ότι όλοι περίμεναν ότι τόσο υψηλόβαθμοι και εν ενεργεία αξιωματικοί δεν επρόκειτο να προφυλακιστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις συνεχίστηκαν κανονικά και μετά τη συνάντηση που ζήτησε και είχε ο Επιτελάρχης Ισίκ Κοσάνερ με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν (Σάββατο, 12/2).

Τη Δευτέρα (14/2) η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του ιστοχώρου «odatv», κατάσχεσε σκληρούς δίσκους και όλο το αρχείο και συνέλαβε τον διευθυντή Soner Yalçın και τρεις εργαζόμενους δημοσιογράφους. Με τα αντανακλαστικά αμβλυμμένα ακόμα από τις δεκαετίες της ‘αυτολογοκρισίας’ (για να πούμε το ελαφρύτερο), ο δημοσιογραφικός κόσμος –πλην των ομοϊδεατών του Γιαλτσίν (που γράφει, επίσης, κάθε Κυριακή στη ‘Χουριέτ’)- δεν αντέδρασε αυτοστιγμεί. Την επόμενη ημέρα όμως, πρέπει να πούμε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τους οποίους ‘ασχολείτο’ το odatv: Χασάν Τζεμάλ, Ρουσέν Τσακίρ, Μπιράντ, Ισμέτ Μπερκάν και άλλοι πολλοί, σχεδόν βροντοφώναξαν το ‘ελευθερία είναι η ελευθερία των αντιφρονούντων/αυτών που σκέφτονται διαφορετικά’.
Οι σύλληψη των τεσσάρων δημοσιογράφων έγινε στα πλαίσια των ερευνών και ανακρίσεων για την άλλη μεγάλη δίκη, την ‘Εργκενέκον’. Ο ιστοχώρος «odatv», που σύμφωνα με τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και αυτόκλητου ‘δικηγόρου’ της Εργκενέκον- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ‘γράφει αυτά που δεν γράφονται / γράφει τις αλήθειες’, είναι η αλήθεια ότι είναι μάλλον ένας χώρος παραπληροφόρησης, συκοφαντίας και ακραιφνούς κεμαλισμού…

Την επομένη των εν λόγω συλλήψεων, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φράνσις Ριτσαρντόνε (Francis Ricciardone), έδινε δεξίωση γνωριμίας με προσκεκλημένους και δημοσιογράφους και από την πρώτη κιόλας δεξίωσή του και τις πρώτες απαντήσεις σε δημοσιογράφους, ‘εξόργισε’ την τουρκική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Αυτά που είπε, «σε χαλαρή ατμόσφαιρα και ως σύντομες απαντήσεις σε καταιγισμό ερωτήσεων», όπως γράφει ο Μουράτ Γετκίν στη ‘Ραντικάλ (17/2), συγκεφαλαιώθηκαν στις εφημερίδες ως εξής: «[ο Ριτσαρντόνε λέει] πρώτη προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου… Οι τούρκοι, όπως και εμείς, απαιτούν την ελευθερία του Τύπου… Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει το να γίνεται λόγος για την ελευθερία έκφρασης απ’ τη μια και να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι από την άλλη (…) Η άλλη προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι η ελεύθερη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αναμένουμε μια διαφανή πορεία των δικών’.
Κατόπιν αυτών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ Χουσεϊν Τσελίκ έπνευσαν τα μένεα: «Ο κ. πρέσβης είναι πολύ ‘φρέσκος’, θα πρέπει ίσως να μείνει λίγο καιρό ακόμα στο πόστο του για να καταλάβει ότι άλλο η ελευθερία σκέψης και έκφρασης των δημοσιογράφων και άλλο οι δραστηριότητες τους που μπορεί να συνιστούν αδίκημα, πράγμα που αφορά τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο Αρίντς, ενώ ο Τσελίκ ήταν πιο κοφτός «οι πρέσβεις δεν μπορούν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά μας» -ξεχνώντας, ο δεύτερος, ότι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ισχύει πλέον το ‘κάνω ό,τι θέλω στους πολίτες μου’.

Milliyet, Cumhuriyet, Radikal, Taraf, Zaman, Yeni Çağ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP