Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ


Προετοιμασίες για χειμερινούς αγώνες στο Ερζουρούμ

Η στην πρώτη σελίδα και με τίτλο «Νέο Νταβός το Ερζουρούμ» γράφει ότι έγινε μεγάλη προετοιμασία στην πόλη του Ερζουρούμ για τους χειμερινούς αγώνες στους οποίους θα λάβουν μέρος 57 χώρες. Σύγχρονα ξενοδοχεία μετατρέπουν την περιοχή Παλαντοκεν σε κέντρο χειμερινού τουρισμού. Τα χιονοδρομικά κέντρα πλημυρίζουν από Τούρκους και ξένους τουρίστες. Στο μεταξύ το Ερζουρούμ αποκ-τά τώρα και πολιτική ταυτότητα. Το Παλάντοκεν με την Διάσκεψη πρέσβεων στις 6 Ιανουαρίου θα φθάσει στο σημείο να μην αναζητάει κανείς το Νταβός της Ελβετίας το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες πο-λιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στην Διάσκεψη Πρέσβεων μαζί με τον Ερντογάν θα λάβουν μέρος ο Π/θ της Ελλάδας κ Παπανδρέου και ο ΓΓ του ΟΗΕ . Λέγεται ότι οι δύο π/θ θα προβούν σε σημαντικές δηλώσεις στο Ερζουρούμ αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι θα τεθούν επι τάπητος πολλά θέματα.


Πρόστιμο σε μουσουλμανική εφημερίδα στη Δ Θράκη

Η Χουριέτ δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα «Αστρονομικό πρόστιμο σε τουρκική εφημερίδα» στην οποία γράφει ότι μετά από δίκη που ξεκίνησε η υποδιευθύντρια σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο κ Χαρά Νικοπούλου του χωριού Ντερμπεντ της Κομοτηνής όπου ζούν πολλοί «τούρκοι» επιβλήθηκε σοβαρή χρηματική ποινή σε δύο τοπικές «τουρκικές» εφημερίδες.

Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι τα πάντα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν στην ιστοσελίδα «Ανεμος της Ροδόπης» στην δυτική Θράκη καταχωρήθηκε είδηση ότι η Νικοπούλου είπε στους «τούρκους» μαθητές «ζωγραφίστε μου τον Θεό». Από τις τοπικές εφημερίδες, η εφημερίδες Μπιρλίκ, Γκιουντέμ και Μιλέτ ξεκινώντας από την είδηση αυτή έγραψαν για το θέμα. Στην συνέχεια η Νικοπούλου ξεκίνησε δίκη εναντίον των τριών εφημερίδων ζητώντας αποζημίωση από 1 εκ ευρώ από την κάθε εφημερίδα.

Η εφημερίδα Μπιρλίκ τον Μάιο κατέληξε σε συνεννόηση με την Νικοπούλου ζητώντας συγνώμη από αυτή σε δημοσίευμά της. Η Νικοπούλου σταμάτησε την δίκη εναντίον της Μπιρλίκ και συνέχισε όμως την δίκη εναντίον της Γκιουντέμ και Μιλέτ . Το δικαστήριο έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα της Νικοπούλου για αποζημίωση ενώ η ίδια πήρε μετάθεση για την Θεσσαλονίκη και ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών ΜΜΕ την παρουσίασε ως «ήρωα».

Η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας Γκιουντέμ, Χουριά Εμίν σχετικά με το θέμα είπε στην Χουριέτ τα εξής: « η αποζημίωση που προβλέπει το δικαστήριο είναι ένα ποσό με το οποίο εμείς δεν μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας. Βεβαίως και σεβόμαστε την δικαστική απόφαση όμως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το δίκαιο υπάρχει όχι για να τιμωρεί αλλά για να εξασφαλίζει την ευθυδικία και την ισότητα».

Ο Μπιλάλ Μποντούρ ένας από τους συνεταίρους της εφημερίδας Μιλετ είπε: « Επιβλήθηκε μια αστρονομική ποινή. Κατ αυτόν τον τρόπο θέλουν να σωπάσουν τον μειονοτικό τύπο».

Εξάλλου ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μπιρλίκ σχετικά με το θέμα είπε ότι είναι πολύ βαρύ το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στις εφημερίδες.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Yenı Safak σε τρίστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Εκφοβισμός στον τουρκικό τύπο στην Ελλάδα». Η εφημερίδα γράφει ότι οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλέτ καταδικάστηκαν να καταβάλλουν πρόστιμο 150.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων λένε πως αυτή η ποινή είναι για να σωπάσουν τις εφημερίδες.

Περί μετανάστευσης Ελλήνων στην Τουρκία

Η Βατάν στη πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Οι Ελληνες αναζητούν δουλειά στην Τουρκία» γράφει ότι οι ελληνες, οι οποίοι δίνουν μάχη για την οικονομική κρίση τώρα άρχισαν να μεταναστεύουν στην Κων/λη και γενικά στην Τουρκία για μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με είδηση του ρ/σ Voıce of Amerıca ένα μεγάλο μέρος αυτών που μεταναστεύουν στην Τουρκία είναι ακαδημαϊκοί που κατάγονται από την Κων/λη. Ο ρ/σ μετέφερε και τα λόγια του Κων/τη κ Λάκη Βίγκα ο οποίος είπε: «Παλιά οι οικογένειες μετανάστευαν στην Ελλάδα. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ».Στην συνέχεια του δημοσιεύματος στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο ελληνας καθηγητής Γρηγοριάδης που διδάσκει στο Παν/ο Μπίλκεντ και έχει μεταναστεύσει στην Τουρκία, σχετικά με το θέμα είπε: «Απέχουμε πολύ από την περίοδο του 1990 που είχαμε έρθει στα πρόθυρα του πολέμου. Παιδιά από την Ελλάδα έρχονται στην Τουρκία για να μάθουν την γλώσσα και τα τουρκικά σήριαλ αντιμετωπίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Τουρκιγιε στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η ελπίδα του Ελληνα, η Τουρκία» . Στο δημοσίευμα γράφει ότι και η Ελένη Βαρμάζη που άρχισε να εργάζεται σε ιδιωτικό παν/ο στην Κων/λη δήλωσε ότι είναι πολύ ευτυχισμένη που ζεί εδώ και ότι το Σαβ/κο πηγαίνει στην πατρίδα της . Η Βαρμάζη είπε ότι γνωρίζει πως έχουν έρθει και άλλοι ελληνες στην Κων/λη .

Το ίδιο θέμα προβάλλει η Γενι Σαφάκ στην πρώτη σελίδα με τον δίστηλο τίτλο « Η Κων/λη πόρτα ελπίδας για τον γείτονα».


Σύλληψη Τούρκου στην Θεσ/κη

Η Μιλλιέτ στην κορυφή της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο « Η αναγκαστική προσγείωση έγινε αιτία να συλληφθεί» δημοσιεύει ανταπόκριση του Τάκη Μπερμπεράκη από την Αθήνα στην οποία γράφει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του απαγορευθέντος κουρδικού κόμματος DTP Μουσταφά Σαρίκαγια, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» συνελήφθη με πλαστό βουλγάρικο διαβατήριο στον αερολιμένα της Θεσ/κης ενώ μετέβαινε από τον «Ε/κ τομέα» στην Σόφια. Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Σαρίκαγια έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω κακοκαιρίας και στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι καταζητείται. Ο Σαρίκαγια όταν ετέθη υπο κράτηση ζήτησε από την Ελλάδα πολιτικό άσυλο.

Σημειώνεται ότι ο Σαρικαγια καταζητείται από την Τουρκία με ερυθρό δελτίο.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Σαμπάχ γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «συνελήφθη με πλαστό διαβατήριο».

Περί μυστικής συμμαχίας Αρμενίων και Ελληνοκυπρίων

Η Μιλλιετ στην κορυφή της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο « Η πραγματικότητα στα βρετανικά αρχεία:Μυστική συμμαχία Αρμενίων και Ε/κ» γράφει ότι σύμφωνα με τα μυστικά βρετανικά στοιχεία, τα οποία έπαυσαν να είναι μυστικά έπειτα από 30 χρόνια, τις επιθέσεις των αρμενίων τρομοκρατών εναντίον των τούρκων διπλωματών τις υποστήριξε ο Ε/κ ηγέτης Λυσσαρίδης .

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται είδηση που καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τ/δ CNN Turk με τον τίτλο « Σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τις επιθέσεις των αρμενίων εναντίον των Τούρκων διπλωματών.»


Για τα Παν/α στα κατεχόμενα

Η Μιλλιέτ στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «αν δεν έρθουν μαθητές η ΤΔΒΚ θα καταρρεύσει» γράφει ότι δημιούργησε πανικό στα παν/α των κατεχομένων το γεγονός ότι πήγαν μόνο 4000 μαθητές από την Τουρκία στα εκεί 6 Παν/α ενώ το δυναμικό των παν./ων είναι για 17000 . Στο μεταξύ ανησυχούν οι τουριστικοί πράκτορες διότι το ¼ των 400000 τουριστών που μεταβαίνουν κάθε χρόνο στο νησί είναι οικογένειες των φοιτητών. Επίσης εκφράζονται παράπονα ότι δεν γίνονται καλές αναφορές στην ¨ΤΔΒΚ¨ στα τουρκικά σήριαλ .

Πορεία εθνικιστών στην Κύπρο

Σε ανταπόκριση του Ρεσάτ Ακά από τα κατεχόμενα στην Τζουμχουριέτ αναφέρεται ότι έγινε χθές πορεία από Ε/κ νέους στην Λάρνακα από την Ε.Λ.Α.Μ. η οποία είναι γνωστή οργάνωση για τα φρονήματά της εναντίον των ξένων και προβάλλει τον ελληνικό εθνικισμό. Η εν λόγω οργάνωση υποστηρίζεται από την Εκκλησία της Κύπρου. Στην πορεία όπως γράφει, αναφωνήθηκαν συνθήματα όπως «να φύγουν όλοι οι ξένοι από την Κύπρο», «Η Κύπρος είναι ελληνική».

Στόχος ο Εγκεμέν Μπαγίς

Η Ακσάμ στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα στις ΗΠΑ Phılıp Chrıstopher και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου αντέδρασαν στο «βραβείο θρησκευτικών ελευθεριών» που απονεμήθηκε στον Υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες . Ο Chrıstopher ζήτησε εξηγήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και από το Πατριαρχείο «Φαναρίου» για το βάσει τίνων κριτηρίων δόθηκε το βραβείο αυτό. Ο Chrıstopher είπε ότι θεωρεί πρόκληση την απονομή του βραβείου αυτού στον Μπαγίς ενώ στην βόρεια Κύπρο υπάρχουν 500 κατεστραμμένες εκκλησίες. Επίσης είπε ότι ήταν λάθος αυτή η απονομή βραβείου διότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τίποτε από αυτά που της ζητούνται και ότι κάνει κάποια βήματα μόνο μετά από αποφάσεις του ΕΔΑΔ.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Διορισμός Αμερικανών Πρέσβεων στην Tουρκία και στο Αζερμπαιτζάν

Ο τύπος αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον διορισμό του Francıs Rıccıardone ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Ο τύπος επισημαίνει ότι έπειτα από το βέτο της Γερουσίας από τον περασμένο Ιούλιο του διορισμού του Rıccıarrdone, ο Λευκός Οίκος επέλεξε την οδό του διορισμού κατά την διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου ( recess appoıntment) διαδικασία που επιτρέπει στον αμερικανό Πρόεδρο να προχωρήσει στον διορισμό, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

Λόγω της επιλογής αυτής της διαδικασίας ο διορισμός ισχύει για ένα έτος και ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να υποβάλλει εκ νέου τον διορισμό του Rıccardıone στο νέο 112ο Κογκρέσο.

Επίσης αναφέρεται ότι ο Λευκός Οίκος δια μέσου της ίδιας διαδικασίας προχώρησε στον διορισμό του Matt Bryza ως Πρέσβη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος ο τύπος επισημαίνει ότι ο Francıs Rıccardıone είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα το διάστημα 1995-1999.( Sabah, Milliyet)





Κρίσιμο το 2011 για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας


Η Zaman χαρακτηρίζει το 2011 ως κρίσιμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να παγώσουν αν δεν σημειωθεί σύντομα επίλυση του Κυπριακού και η ΕΕ θα αντιμετωπίσει το στρατηγικό δίλημμα είτε να εγκαταλείψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είτε να πιέσει τους Ε/κ να συνεργαστούν για την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης η εφημερίδα χαρακτηρίζει το 2011 ως ιστορικό έτος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και σημειώνοντας ότι οι ελπίδες για πρόοδο είναι μικρές λόγω της αρνητικής στάσης Γαλλίας και Γερμανίας την βαθιά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη και την αυξημένη ισλαμοφοβία στην Γηραιά Ηπειρο. Το μόνο θετικό είναι η δυναμική πορεία της τουρκικής οικονομίας και ο αυξημένος ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ιράν – Τουρκία

Η Cumhurrıyet σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων γράφει ότι ενώ η διεθνής κοινή γνώμη συζητάει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν στην ημερήσια διάταξη του Ιράν υπάρχουν οι πυρηνικές βόμβες όπου λέγεται ότι υπάρχουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας Tehran Tımes ο ιρανός βουλευτής Mustafa Kavakebyan προέβη σε έκκληση προς τον Αχμαντινετζάντ ζητώντας διαμαρτυρία για τις 90 πυρηνικές βόμβες που λέγεται ότι υπάρχουν στην Τουρκία.

Η ίδια είδηση καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τ/δ CNN Turk

Tουρκία- Συρία

Η Hurrıyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «μίλησαν για τις ασκήσεις» γράφει ότι ο υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ που βρίσκεται στη Δαμασκό για να λάβει μέρος στις Συνόδους Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας –Συρίας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ασσαντ .

Σύμφωνα με είδηση του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της Συρίας SANA κατά την συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας κοινής αντίληψης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και στο πλαίσιο αυτό την διεύρυνση των στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο Στρατηγός Γκιουνέρ στο πλάισιο των επαφών του στην Δαμασκό συναντήθηκε με τον Σύρο ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγο Αλι Χαμπίμπ και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Racıha.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

Aνακοίνωση ΣΕΑ

Ο τύπος δίνει εκτεταμένη κάλυψη στη χθεσινή σύνοδο του ΣΕΑ και την ανακοίνωση που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωσή της. Κύριο μήνυμα της ανακοίνωσης με αποδέκτες εκείνους που ζητούν αυτονομία και απαιτούν τη χρήση της κουρδικής στην καθημερινή ζωή ήταν επιγραμματικά ότι η γραμμή του τουρκικού κράτους είναι «μια σημαία, ένα έθνος, μια χώρα, ένα κράτος». Η ανακοίνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφασιστικότητα του τουρκικού λαού να ζήσει ειρηνικά ενώ σαφής ήταν η προειδοποίηση ότι κάθε συμπεριφορά που δε συνάδει με τη διαφύλαξη της ενότητας θα μπορούσε να πλήξει την τουρκική δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη.(βλ και τηλ/μα ΑΠ 3447, 30/12/2010)

Επίσκεψη Τούρκου προέδρου Γκιούλ στο Ντιγιάρμπακιρ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Γκιούλ στο Ντιάρμπακιρ που ξεκινά σήμερα κυρίως εξαιτίας της έντασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα λόγω των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά την αποδοχή της επίσημης χρήση της κουρδικής και το αίτημα για δημοκρατική αυτονομία. Ο Πρόεδρος Γκιούλ θα γίνει δεκτός με πλακάτ γραμμένα στην κουρδική ενώ ο δήμαρχος της πόλης Μπαϊντεμίρ θα τον συνοδεύσει κατά την περιήγησή του στην πόλη.

Σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος Γκιούλ θα δειπνήσει μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θα παρευρεθεί σε συναυλία στην οποία θα ερμηνευθούν κουρδικά τραγούδια. Η εφημερίδα Vatan αναφέρει ότι ο Γκιούλ θα συμμετάσχει σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της TRT-6 (κρατικό κανάλι που εκπέμ-πει στην κουρδική). Ο ίδιος θα χαιρετίσει στα κουρδικά ενώ η ομιλία του θα μεταφραστεί στην κουρδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκιούλ αναμένεται να τονίσει ότι η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι η τουρκική.

Συναγερμός για «ζωντανή βόμβα» στην Αγκυρα

Η Cumhurrıyet σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων γράφει ότι μετά την πληροφορία πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις κατά τις τελευταίες μέρες του έτους θα προβούν σε επιθετικές ενέργειες εναντίον στρατιωτικού προσωπικού στην Αγκυρα , οι δυνάμεις ασφαλείας ετέθησαν σε συναγερμό και ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα . Κατά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας συνελήφθησαν 12 άτομα.

Read more...

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή στον Ίασμο....και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς μείναμε με τη γλύκα (πίκρα)


Στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιάσμου έγινε η ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής του ενιαίου Δήμου Ιάσμου.

Σε χαιρετισμό του, πριν την ορκωμοσία των νέων αιρετών εκπροσώπων του Δήμου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Καδή Ισμέτ, εστίασε στις αλλαγές που επιφέρει η διοικητική μεταρρύθμιση, στην αυτοδιοίκηση κι ειδικότερα στη διοίκηση και τη λειτουργία των Δήμων. Ανέφερε χαρακτηριστικά «ανοίγουμε μια καινούρια σελίδα, εάν αυτή είναι δύσκολη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυσκολίες ξεπερνιούνται με σκληρή και σοβαρή δουλειά». Ο κ. Ισμέτ, ευχήθηκε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και στο σύνολο των συμβούλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του νέου Δήμου, «καλή δύναμη», επισημαίνοντας ταυτόχρονα «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταβάλλουμε ο καθένας μας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πάμε πιο μπροστά αυτό τον τόπο».

«Υποσχόμαστε να στηρίξουμε τη Δημοτική Αρχή που η πλειοψηφία του κόσμου εξέλεξε, θα μας έχετε δίπλα σας όλους μαζί» τόνισε σε χαιρετισμό του ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Κυριάκος Αμούτζας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για το καλό του τόπου και των πολιτών «αγκαλιασμένοι όλοι μαζί θα πορευθούμε. Οι εκλογές τελείωσαν, η δουλειά είναι πολλή, τα προβλήματα είναι μεγάλα κι εκτιμώ ότι όλα θα πάνε καλά».

Με το τέλος των χαιρετισμών, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των συμβούλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιάσμου καθώς κι η υπογραφή των σχετικών πρακτικών.


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Και μιας όπως ανέφερε ο απερχόμενος δήμαρχος, ότι οι εκλογές τελείωσαν θεωρούμε πλέον χρέος μας να κάνουμε τώρα την κρίτική που αποφεύγαμε να κάνουμε τόσο καιρό, θέλοντας με αυτό τον τρόπο και να επισημάνουμε και να ξανατονίσουμε κάποια πράγματα.

Κατ' αρχήν οι εκλογές τελείωσαν (χάθηκαν είναι ο πιο δόκιμος όρος) πριν καν αρχίσουν...για ένα και μοναδικό λόγο...οι άλλοι είναι περισσότεροι. Αυτό το έχουμε ξαναπεί, αλλά το επαναφέρουμε μπας και γίνει κατανοητό, γιατί μάλλον δεν έγινε.

Δεύτερον, δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για αλληλοστήριξη ανάμεσα στους υποψηφίους συμβούλους, με αποτέλεσμα:

* Να υπάρξουν μονοσταυρίες ενώ είχαν συμφωνηθεί τα αντίθετα.

* Να μην εισακουστεί η γραμμή του (τέως πλέον) δημάρχου, για αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους συμβούλους.

* Χωριά όπως ο Σώστης και ο Ασώματος με σημαντική προσφορά και στήριξη στο συνδυασμό του Κυριάκου Αμούτζα να μείνουν για πρώτη φορά χωρίς (χριστιανούς) συμβούλους στο νέο δημοτικό συμβούλιο, εξ αιτίας των παραπάνω.

* Δεν είναι σύμπτωση ότι μόνο από τον Ίασμο (ενοούμε τον παλαιό δήμο Ιάσμου) υπάρχουν χριστιανοί δημοτικοί σύμβουλοι (5 όλοι κι όλοι), ενώ από τον παλαιό δήμο Σώστη...κανένας. Η μάλλον ένας... αλλά και αυτός "τοποθετήθηκε" εκεί για να υφαρπάξει τις ψήφους που δικαιούντο οι υποψήφιοι του παλαιού δήμου Σώστη, από τους ψηφοφόρους του δήμου Ιάσμου....(κι άλλο τρυκ)

Τρίτον, εάν αληθεύει ότι υπήρξε πρόταση συνεργασίας με μουσουλμανικό συνδυασμό, με σοβαρά και ουσιώδη ανταλλάγματα γιατί δεν τέθηκε το θέμα στο σύνολο των υποστηρικτών στα χωριά μιας και το αποτέλεσμα θα είχε κριθεί από την πρώτη Κυριακή και με μεγάλη διαφορά????

Και όλα αυτά γιατί???.....Επείδή υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας κάπου εκεί στο δήμο Ιάσμου, όπως μας μετέφεραν αξιόπιστα άτομα, έντονο το στοιχείο του τοπικισμού.

Οι Ιασμιώτες δύσκολα θα δεχόταν να χάσουν τις θέσεις έστω και αυτές του συμβούλου, προκειμένου να υπάρξει και από άλλες περιοχές εκπροσώπηση ακόμα και από τους μουσουλμάνους που έτρεξαν να στηρίξουν αυτόν που πίστεψαν άσχετα από την θρησκευτική του ταυτότητα και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, παρά την παραίτηση που διαφημήστηκε παραμονές του δεύτερου γύρου, η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν ένα εκλογικό τέχνασμα. Η φωτογραφία που έχουμε αναρτήσει (όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι) είναι αδιάψευτος μάρτυρας των όσων λέμε.

Κι εδώ έρχεται η επεξήγηση του προηγούμενου σχετικού σχολίου μας, ότι δηλαδή τα κάστρα πέφτουν από μέσα.

Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτηθούμε κάποια πράγματα:

* Οι Ιασμιώτες είναι έτοιμοι να στηρίξουν μελλοντικά κάποιον χριστιανό υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος δεν θα είναι από το χωριό τους???

* Θα προτιμήσουν να στηρίξουν έναν Ιασμιώτη μουσουλμάνο υποψήφιο ή έναν χριστιανό υποψήφιο από το Γλυκονέρι ή τη Σάλπη?

Σκληρά και αναπάντητα ερωτήματα που φτάνουν στα όρια των διλειμάτων.

Προσωπική μας άποψη είναι ότι κάποιοι δυστυχώς δεν είναι έτοιμοι ακόμα για παραχωρήσεις για το συνολικό συμφέρον και όφελος, γιατί κοιτάζουν να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Ας μη μας παραξενέψει εάν μετά 3,5 χρόνια που θα ξαναέχουμε εκλογές οι κατά τα άλλα φιλικοί και συμπαθείς Ιασμιώτες μείνουν μόνοι, χωρίς συμμαχίες από την άλλη πλευρά του ποταμού γιατί το παιχνίδι θα παιχτεί αλλιώς και οι αποφάσεις δεν θα παρθούν με γνώμωνα το συναίσθημα ή τις συμπάθιες αλλά προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου του καθενός, μετρώντας τις δυνάμεις και παίρνοντας κλίμα από το βαθμό σεισπείρωσης των συνδυασμών που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν στις εκλογές, προσδοκώντας να εκπροσωπήσουν τα χωριά τους στα δημοτικά δρώμενα.

Εν κατακλείδει εκτιμούμε ότι μελλοντικά, οι πιθανότητες για ενιαία κάθοδος συνδυασμού με χριστιανό υποψήφιο, είναι πλέον ελάχιστες και αυτό γιατί από συζητήσεις που ακολούθησαν τις μέρες μετά τις εκλογές διαπιστώσαμε την απροθυμία πολλών να βγουν μπροστά και να τραβήξουν το κουπί στη γαλέρα που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση,μετά τα καμώματα και τα παρατράγουδα που είχαμε....έτσι δεν είναι φίλε μου Τάσο?


Υ.Γ.

Επειδή όλο και θα μας δοθεί ξανά και ξανά η ευκαιρία να ασχοληθούμε με το δήμο Ιάσμου, στο επόμενο σχόλιό μας θα ασχοληθούμε με τους ριψάσπιδες που αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιο.

Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ...ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ Βάζει συλλόγους να αμφισβητούν την ελληνικότητα της Θράκης


ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Υπάρχει, όμως και κάτι πολύ ανησυχητικό, το οποίο ακόμα δεν το επικαλέστηκε επίσημα η Άγκυρα, αλλά μας το γνωστοποίησε μέσω του Κέντρου Ερευνών Τούρκων της Δ. Θράκης. Ειδικότερα, στο δελτίο Τύπου της 8ης Μαρτίου 2010 του «Κέντρου Ερευνών Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BATTAM) ο πρόεδρος Οζκάν Χουσεΐν αναφέρει: «Ως BATTAM στο Συνέδριο Ερευνών Τούρκων Δυτικής Θράκης που έγινε στο Μόναχο το 2009, αποδείξαμε ότι η Δυτική Θράκη νομικά δεν έχει περάσει στην Ελλάδα, λόγω του ότι η Ελλάδα μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποδέχτηκε την υποχρέωση απόδοσης των δικαιωμάτων «Θρησκείας, γλώσσας και φυλής» των μειονοτήτων των Συνθηκών Ειρήνης και εγκαταστάθηκε τότε στην Δυτική Θράκη ως στρατιωτική δύναμη κατοχής. Λόγω αυτού, η Ελλάδα που βρίσκεται στην Δυτική Θράκη με το στάτους της στρατιωτικής δύναμης κατοχής, νομικά δεν κατέχει την Δυτική Θράκη, δεν μπορεί να αφαιρεί την υπηκοότητα από κανέναν πολίτη που δεν είναι υπήκοός της, και δεν μπορεί να του αφαιρεί το δικαίωμα εγκατάστασης και διαβίωσης στην Δυτική Θράκη». Ας το έχουμε υπόψη μας, γιατί όσο τρελό και αν ακούγετε θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας… Οι γνωστοί κονδυλοφόροι θα το υποστηρίξουν ενώ κάποιοι θα ψελλίζουν τα νέα «δεδομένα» μπας και καταφέρουν απλά να εγείρουν θέμα εκ του μη όντως, ενώ εμείς θα σπεύδουμε να αποδείξουμε τα αυτονόητα.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ


Οι αλεξιπτωτιστές του στρατού, εκπαιδεύονται σε μοντέρνες συνθήκες, σε τούνελ κάθετου αέρα, κάτι που λίγες χώρες στο κόσμο διαθέτουν.

Το τούνελ κάθετου αέρα που βρίσκεται στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, στην Άγκυρα, δίνει την δυνατότητα στους αλεξιπτωτιστές την εκπαίδευση που θα έπαιρναν σε 3-5 χρόνια, να την έχουν σε 6 εβδομάδες. Το Γενικό Επιτελείο για να δείξει το ευρισκόμενο στην Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων τούνελ κάθετου αέρα, οργάνωσε ενημέρωση τύπου. Οι δημοσιογράφοι όταν ήρθαν στο τούνελ κάθετου αέρα, έγιναν δεκτοί από τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων ταξίαρχο Λοκμάν Εκιντζί και από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου ταξίαρχο Ταγιάρ Σουνγκού.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το τούνελ κάθετου αέρα και για την εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα από τον διευθυντή του τομέα αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων συνταγματάρχη Ογούζ Τοζάκ, ο οποίος τους είπε πως η εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα στις Τ.Ε.Δ. γίνεται σχετικά με την στατική και ελεύθερη πτώση.

Ο συνταγματάρχης Τοζάκ τους είπε πως τα στατικά άλματα γίνονται περίπου από τα 400 μέτρα ύψος, και πως το αλεξίπτωτο ανοίγει αυτόματα με το άλμα που κάνει το προσωπικό. Για την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο είπε πως γίνεται από το μεγάλο ύψος των 10 χιλ. μέτρων, και πως σε αυτές τις πτώσεις τα αλεξίπτωτα ανοίγουν από το άτομο που εκτελεί το άλμα. Ο Συνταγματάρχης Τοζάκ ανέφερε πως η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων για να εκπαιδεύσει αλεξιπτωτιστές οργανώνει μαθήματα για στατική και ελεύθερη πτώση, και πως αυτοί που περνάνε τις εξετάσεις, κάνουν βραδινό άλμα –πλήρως εξοπλισμένοι- και μπορούνε πλέον να πάρουνε πουλάδα. Ο συνταγματάρχης Τοζέρ ανέφερε πως ένα μέρος της εκπαίδευσης των αλεξιπτωτιστών γίνεται στο τούνελ κάθετου αέρα.

Ανέφερε πως το τούνελ κάθετου αέρα ήταν ένα σχέδιο του υπουργείου εθνικής άμυνας, πραγματοποιήθηκε από Τούρκους μηχανικού , παραδόθηκε στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων στις 31-10-2008, και πρόσθεσε πως με το τούνελ κάθετου αέρα η έξοδος από το αεροπλάνο μέχρι τη στιγμή που ανοίγει το αλεξίπτωτο στην ελεύθερη πτώση γίνεται σε ένα τεχνητό περιβάλλον.

ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο συνταγματάρχης Τοζάκ είπε πως καθώς στο τούνελ κάθετου αέρα, ο αέρας περνά μέσα από κλειστούς αγωγούς, στην αίθουσα της πτήσης δίδεται η επιθυμητή ταχύτητα και ανέφερε πως ¨ Ο στόχος της χρησιμοποίησης του τούνελ κλειστού αέρα είναι να αντιμετωπίσει την ανάγκη εκπαίδευσης ελεύθερης πτώσης με τρόπο ασφαλή, οικονομικό και χρονικά σύντομο. Η εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα είναι επικίνδυνη, μακρού χρονικού διαστήματος και δαπανηρή. Χάρη στο τούνελ κάθετου αέρα η επικίνδυνη εκπαίδευση για τα αλεξίπτωτα, γίνεται σε ένα περιβάλλον πλήρως ελεγχόμενο και ασφαλές. Τα διάστημα της ελεύθερης πτώσης από αεροπλάνο διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Στο τούνελ κάθετου αέρα το προσωπικό μπορεί να ίπταται από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Η εκπαίδευση για την οποία παλιότερα χρειαζόταν 150 άλματα και μια περίοδο 3 έως 5 χρόνων, πλέον μπορεί να γίνει στο σύντομο διάστημα των 6 εβδομάδων. Στο δε θέμα των εξόδων πτήσης, τα 30 δευτερόλεπτα πτώσης από αεροπλάνο κοστίζουν κατά μέσο όρο 60 δολάρια, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στο τούνελ, κοστίζει περίπου 2 δολάρια.

Την ώρα που ένας πλήρως εξοπλισμένος αλεξιπτωτιστής έκανε μια παρουσίαση, ο Τοζάκ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο συνταγματάρχης Τοζάκ ανέφερε πως τα αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης μπορούνε να φέρουν βάρος έως 160 κιλών και πως για πρώτη φορά η εκπαίδευση παρέχεται συνοδεία ψυχολόγου, ώστε να ξεπεραστεί ο φόβος του ύψους.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ
Μετά την ενημέρωση αλεξιπτωτιστές της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων έκαναν επίδειξη στο τούνελ κάθετου αέρα.

Εφ. Ραντικάλ 29-12-2010

Read more...

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Το Γενικό Επιτελείο μετά τις διαρροές πληροφοριών τα τελευταία χρόνια, ανέβασε τα μέτρα ασφαλείας στο ύψιστο επίπεδο. Σε χώρους όπως οι ¨αίθουσες ασφαλείας¨ και τα ¨Κέντρα επιχειρήσεων και πληροφοριών¨ που χρειάζονται υψηλό επίπεδο ασφάλειας, πλέον εφαρμόζεται ιδιαίτερη ασπίδα ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό ανανεώθηκαν όλα τα κριτήρια ασφαλείας στους 14 χώρους ασφαλείας (κόζμικ) της Τουρκίας. Οι υπηρετούντες σε αυτούς μπορούνε να μπούνε μόνο μέσω συστήματος ¨αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος, ματιού και προσώπου¨. Περιορισμοί επήλθαν και στους υπηρετούντες στους χώρους αυτούς. Η είσοδος στις αίθουσες κόζμικ κατά μόνας, συνδέθηκε μόνο με έκτακτες περιπτώσεις. Επίσης τέθηκε σε εφαρμογή πρώτα στο Γενικό Επιτελείο και μετά στις στρατιές και στα σώματα στρατού η ¨έξυπνη κάρτα¨, που περιορίζει το πέρασμα του προσωπικού σε άλλες μονάδες. Έτσι ένα άτομο που υπηρετεί στο αρχηγείο, όποιος και αν είναι ο βαθμός του, αν η κάρτα του δεν είναι εξουσιοδοτημένη δεν μπορεί να μπει σε άλλη μονάδα. Η είσοδος του προσωπικού στην μονάδα είναι δυνατή μόνο με την εξουσιοδοτημένη κάρτα.

Εφ. Σαμπάχ 29-12-2010

Read more...

Ο ρόλος της Κύπρου στη διαμάχη Ισραήλ-Τουρκίας


Στο χθεσινό μας άρθρο (βλ. Η σημασία της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ για διαχωρισμό της ΑΟΖ), τονίσαμε, ότι το όραμα του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου όπως αυτό διατυπώνεται στο βιβλίο του “Στρατηγικό βάθος- Η σημερινή θέση της Τουρκίας” και το οποίο υλοποιείται πιστά από της ανόδου στην εξουσία του Ισλαμικού κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, έχει σαν ακρογωνιαίο λίθο τη “Μεσογειακή Στρατηγική”. Την άσκηση δηλαδή γεωστρατηγικού ελέγχου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Αυτή όμως η στρατηγική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός άλλου σημαντικού παίχτη της περιοχής, του Ισραήλ, το οποίο, περικυκλωμένο από τις τρεις πλευρές από 100 εκατομύρια Άραβες μουσουλμάνους, έχει μια μόνο διέξοδο, τη Μεσόγειο. Εάν ο πνεύμονας της Μεσογείου κλείσει για οποιοδήποτε λόγο, τότε το Ισραήλ είναι καταδικασμένο στον αργό θάνατο.

Εάν, σαν υπόθεση εργασίας, θεωρήσουμε ότι η Κύπρος δεν υπήρχε στο χάρτη, τότε τα πράγματα για τη Τουρκία θα ήταν πολύ πιο εύκολα αναφορικά με τον έλεγχο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Αυτός ο έλεγχος θα μπορούσε να ασκηθεί από τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της νότιας και νοτιοανατολικής Τουρκίας, με δεδομένο ότι το μεν FIR της Τουρκίας θα έφθανε μέχρι τις ακτές του Ισραήλ, η δε Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, 200 ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της.

Η ύπαρξη όμως της Κύπρου στο στόμιο αυτής της ευαίσθητης περιοχής, όχι τόσο σαν χερσαίο έδαφος, όσο σαν κρατική οντότητα με δικαίωμα διατήρησης ενόπλων δυνάμεων, ανατρέπει εκ βάθρων τη στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας για έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου. Και τούτο, γιατί η γεωγραφία της περιοχής, περιορίζει, εξ αιτίας της Κύπρου, τα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, (FIR, ΑΟΖ, Έρευνα-Διάσωση) σε μια στενή λωρίδα νότια των παραλίων της.

Στρατηγική διαχρονική επιδίωξη της Τουρκίας αναφορικά με την επιδιωκόμενη από αυτή λύση στο Κυπριακό, ήταν και είναι η απαγόρευση του Κυπριακού κράτους να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα αναφορικά με το FIR, την ΑΟΖ, την Έρευνα – Διάσωση και την ασφάλειά του. Αυτές οι επιδιώξεις της Τουρκίας, που θα επιτρέψουν στην ίδια να καλύψει το κενό ασφάλειας που θα υπάρξει στη περιοχή και να ασκήσει τον έλεγχο επί της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, υπερπηδώντας τον σκόπελο της κρατικής οντότητας της Κύπρου, θα μορφοποιηθεί μέσα από μια λύση στη βάση των δύο χωριστών κρατών και της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης του νέου κράτους (εξαιρουμένων βέβαια των δικών της ή και άλλων ξένων δυνάμεων που θα σταθμεύουν στο νησί).

Αυτοί όμως οι σχεδιασμοί της Τουρκίας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του Ισραήλ, το οποίο είναι αποφασισμένο έναντι κάθε τιμήματος, να διατηρήσει τον πνεύμονα της ανατολικής Μεσογείου ανοικτό. Με λίγα λόγια, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Τουρκία να ασκήσει το στρατηγικό έλεγχο στη περιοχή αυτή η οποία αποτελεί το ζωτικό του χώρο. Κύπρος και Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε μια άτυπη συμφωνία αναφορικά με τη χρήση του FIR Λευκωσίας από τη πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ μόλις απογειωθούν από τα αεροδρόμια, ελλείψει χερσαίου βάθους, εισέρχονται εντός του FIR Λευκωσίας παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Αυτό γίνεται δεκάδες φορές ημερησίως και η Κυπριακή Δημοκρατία, σιωπηρά, ανέχεται αυτή τη κατάσταση. Στη περίπτωση όμως που σε μια λύση του Κυπριακού, τον έλεγχο του FIR Λευκωσίας αναλάβει άμεσα ή έμμεσα η Τουρκία, τα πράγματα για το Ισραήλ δεν θα είναι τα ίδια.

Και επειδή η σύμπτωση συμφερόντων μεταξύ των κρατών από την εποχή του Θουκυδίδη υπήρξε το κλειδί στην επίτευξη των εθνικών συμφερόντων, η επιδίωξη του Ισραήλ σήμερα να κρατήσει την Ισλαμική Τουρκία μακρυά από την ανατολική Μεσόγειο, περνά μέσα από το κοινό συμφέρον της Κύπρου και της Ελλάδας, που επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό. Κατ εξοχήν όμως, η επιδίωξη αυτή του Ισραήλ περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Γιατί μια λύση που θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κενού ασφάλειας στη περιοχή, θα ανέτρεπε τις ισορροπίες και θα δημιουργούσε πρόβλημα επιβίωσης για το Ισραήλ.

Καθήκον λοιπόν της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, είναι, αφήνοντας κατά μέρος ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος να προχωρήσει χωρίς ενδοιασμούς σε κάθε είδους σχέσεις με το γειτονικό Ισραήλ, με έμφαση στον αμυντικό τομέα, στα πλαίσια πάντοτε του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου. Η συνθήκη της Λισαβόνας, μέσω της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, παρέχει το πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ κρατών – μελών αλλά και τρίτων κρατών. Ελλάδα- Κύπρος θα πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν σ΄αυτή τη συνεργασία, εντάσσοντας σ΄αυτή κατά περίπτωση και το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, εξυπηρετώντας πρωτίστως τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα, μπορεί να εξελιχθεί σε αποφασιστικό παράγοντα επίλυσης του Κυπριακού, λόγω κυρίως του Εβραϊκού λόμπυ, που ασκεί ως γνωστό μεγάλη επιρροή στα Αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Aνδρέας Πενταράς, Υποστράτηγος ε.α. για το Geopolitics-Gr

Read more...

Συμφωνία για τον συντονισμό σε θέματα έρευνας και διάσωσης θα υπογράψουν Κύπρος και Ισραήλ


Αργά αλλά σταθερά η κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να επανακτά την θέση που της αξίζει στην περιοχή μέσω έξυπνων και στρατηγικά στοχευόμενων συμφωνιών με κράτη που γνωρίζουν και κατανοούν την έννοια της στρατιωτικής ισχύος και πως μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών τους.

Έτσι μετά την δημοσίευση της πληροφορίας ότι στις 11 Ιανουαρίου θα επισκεφτεί το νησί η γερμανίδα Καγκελάριος για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα θα ακολουθήσει ο Γάλλο πρόεδρος την Τρίτη η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Κύπρου αποκάλυψε ότι Κύπριος και ετοιμάζονται να υπογράψουν μία νέα συμφωνία μετά την οριοθέτηση των ΑΟΖ της κάθε χώρας.

Η συμφωνία αυτή θα αφορά τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης. Η νέα συμφωνία χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική διότι κατοχυρώνει την παρουσία της Κύπρου στις διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Αν. Μεσόγειο ενώ παράλληλα η περιοχή αυτή θα ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ξεκινήσει σειρά επαφών με τον Λίβανο και τη Συρία για το συγκεκριμένο ζήτημα οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνιών με τον Λίβανο το 2008 και με τη Συρία το 2009.

Το θέμα του FIR Λευκωσίας έχει απασχολήσει έντονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τους Τουρκοκυπρίους να έχουν καταθέσει στο παρελθόν πρόταση για την ύπαρξη δύο FIR. Η Κύπρος αν και είχε αναλάβει τη διεθνή ευθύνη για παροχή έρευνας και διάσωσης από το 2002 δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να φέρει σε πέρας τέτοιου είδους αποστολές. Αντιλαμβανόμενη αυτή την αδυναμία η Κύπρος προχώρησε πρόσφατα στην αγορά πέντε ελικοπτέρων AW-139 για να καλύψει το κενό με τις παραδόσεις των ελικοπτέρων να έχουν ήδη αρχίσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Καστελόριζο…SOS: Προχωρήστε στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!


Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο Θεόδωρος Καρυώτης δημοσιοποίησαν μία ανοιχτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και ουσιαστικά στα 20 εκατομμύρια των Ελλήνων (φυσικά δεν μιλάμε για τους… ελληνόφωνους) ανά τον πλανήτη για την ανάγκη ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ειδικά στην περιοχή του Καστελορίζου…



Το defence-point.gr παραθέτει το βαρυσήμαντο κείμενο που έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η Τραγωδία του Καστελόριζου» ως έχει και θα ακολουθήσει σχολιασμός:
"Κύριε Διευθυντά,
Η δια μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής (ΑΟΖ) το 2004 από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρύθη, η απόφαση έγινε αμέσως αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την Ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, του έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιωματά της.
Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία - η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου - είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ' αυτή της ΑΟΖ. Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μεχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.
Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.
Κλειδί σ' αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείται και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!
Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Οι περισσότερες απο αυτές τις μελέτες έγιναν από αμερικανικές εταιρείες πού, προφανώς, ειδοποίησαν τους Τούρκους γι΄αυτό και, πιθανώς, είναι ζήτημα χρόνου προτού οι τελευταίοι αρχίσουν να προκαλούν την Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή.
Τελευταία ακούονται πολλά γύρω από την παλαιά Αμερικανική ιδέα περί συνεκμεταλλεύσεως. Η συνεκμετάλλευση δεν οδηγεί πουθενά, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και γι΄αυτό ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Συνεκμετάλλευση λοιπόν θα είναι τραγικό λάθος με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας και για άλλους οικονομικούς πόρους, όπως την αλιεία.
Εν όψει των ανωτέρω, η Ελλάδα, ακολουθούσα το παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ ΗΠΑ, Ρωσία, των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ, Ισραήλ) να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του 1982.
Τα ανωτέρω μπορούν να γίνουν με την ψήφιση νόμου που να δημιουργεί ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες και εν συνεχεία να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ. Μετά θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο προς καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής.
Βεβαίως, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τέτοια κίνηση, όπως έπραξε και πρόσφατα με την Κύπρο. Νομικώς όμως αυτό είναι αδιάφορο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι η προσχώρησή της στην Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας είναι μια από τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.
Βεβαίως, η «χώρα των μηδενικών διαφορών» θα μπορούσε, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, να επανέλθει στις παράνoμες παραβιάσεις του εναερίου και υδάτινου χώρου μας. Επιθυμεί όμως να καταστρέψει την εικόνα ότι «έχει αλλάξει» που και η ίδια αλλά και οι εν Ελλάδι υποστηρικτές της, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να δημιουργήσουν;
Με φιλικόυς χαιρετισμούς,
Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαικός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου"

Από την πλευρά μας για ακόμα μία φορά θεωρούμε χρέος μας να υπογραμμίσουμε αυτά που γράφαμε ήδη από τις αρχές της άνοιξης του 2010 στην ΣΙ&Γ, αναφορικά με το ζήτημα της ΑΟΖ (ΣΙ&Γ Τεύχος 2ο, Απρ. 2010 Κεμαλικός και Νεοθωμανικός θαλάσσιος ιμπεριαλισμός: ΑΟΖ και η ελληνική "στρατηγική ψυχραιμία"...).
Ας σημειωθεί πως η Τουρκία, υπάρχει δεν υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι έτοιμη να προχωρήσει στα τελευταία στάδια ανατροπής της Συνθήκης της Λωζάννης και αλλαγής, με την βία, του καθεστώτος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως πέραν των υδρογονανθράκων, η Άγκυρα έχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ να ανατρέψει το καθεστώς και να χρησιμοποιήσει το ενεργειακό ζήτημα της περιοχής ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ (ΣΙ&Γ Τεύχος 8, Οκτ. 2010 Η Τουρκία ανοίγει τις πόρτες του...τρελοκομείου, από το δημοψήφισμα στη "ΒΑΡΙΑ").
Αυτό ακριβώς είναι το σημείο το οποίο φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται ούτε στην Αθήνα, ούτε όμως και στην Ουάσιγκτον. Οι Έλληνες και οι… ελληνόφωνοι των Αθηνών ούτε μπορούν ούτε θέλουν να καταλάβουν πως το ζήτημα της Τουρκίας στην περιοχή αντιπαράθεσης με τον ελληνισμό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ και, υπάρχουν δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, η Άγκυρα θα κάνει την κίνησή της εάν και εφόσον αντιληφθεί πως οι συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην Ελλάδα, είναι ώριμες για το απονενοημένο διάβημα…
Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον, λόγω του αγγλοσαξονικού «τεχνοκρατικού» χαρακτήρα του πολιτικού της συστήματος διαπράττει το θανάσιμο λάθος να πιστεύει πως η Τουρκία είναι 100% ελεγχόμενη και δρα… ρατιοναλιστικά. Δυστυχώς, για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρασία γενικότερα η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό έχει πάψει να λειτουργεί… συμβατικά.
Για να γίνουμε ποιο συγκεκριμένοι η Τουρκία, ή κάποια συγκεκριμένα κέντρα μέσα σε αυτή, δρα ρατιοναλιστικά ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ, και όχι αναφορικά με την λογική που πρέπει να διέπει μία κρατική οντότητα.


Με λίγα λόγια, τόσο η πολιτική «κατευνασμού» από μεριάς της Αθήνας όσο και η πολιτική «χαϊδέματος» από πλευράς της Ουάσιγκτον το μόνο που είναι δυνατόν να αποφέρει είναι μία «αποκάλυψη» στον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος κατά την οποία στην Αθήνα να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει και στην Ουάσιγκτον απλά θα παρατηρούν τα… φαινόμενα…
Ας ανακηρύξουμε ΑΟΖ και ας υπερασπιστούμε τα απαράγραπτα ιστορικά, νομικά, οικονομικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δικαιώματά μας στην κοιτίδα του ελληνισμού, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, ακόμα και να ενδώσουμε, δεν θα κάτσει ήσυχη. Ας αντιληφθούμε επιτέλους πως το θέμα της Άγκυρας έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται την ασφάλεια του μικρασιατικού γεωγραφικού όγκου και όχι με τα αν θα πάρει 10 ή 20% από δυνητικά ενεργειακά πλούτη.
Μόνο εάν το αντιληφθούμε αυτό, τόσο εμείς όσο και ο κάθε… ενδιαφερόμενος, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κακό στην ρίζα του και θα δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή. Έως τότε… θα θεωρούμε πως εάν τα βρούμε στα πετρέλαια.. το θέμα θα έχει λυθεί…
… δυστυχώς μόλις τότε θα αρχίζει, διότι η Άγκυρα θα το θεωρήσει ως το πρώτο βήμα στην αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο… και τότε θα είναι αργά και για κλάματα αλλά και για ειρηνικές πολιτικές…


defencepoint

Read more...

Eναέρια τουρκική "εισβολή" πριν λίγο στο Αιγαίο - Πέρασαν επάνω από πέντε νησιά!


Καθαρά εχθρική ενέργεια που έδινε το δικαίωμα στην ελληνική αεράμυνα να τα καταρρίψουν, θεωρείται η εναέρια εισβολή, ειδικά των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4 της τουρκικής Αεροπορίας, που συνέβη πριν λίγο. Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ "Η υπέρπτηση αναγνωριστικών μαχητικών, ο εγκλωβισμός από εχθρικό ραντάρ Α/Α όπλου και η χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων συνιστά εχθρική ενέργεια που δίνει το δικαίωμα στον θιγόμενο να προχωρήσει στην λήψη ενεργών μέτρων κατά του εισβολέα κατά το διεθνές δίκαιο"!

Γενικά η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας (αν και κάποιοι θεωρούσαν, έστω όχι σε τέτοια έκταση, την τουρκική κίνηση λόγω της επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στην περιοχή), έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά η οποία βλέπει ότι η Άγκυρα αντί να αποκλιμακώνει, κλιμακώνει και "δείχνει" καθαρά τις προθέσεις της...
-------------------------------------------------------------------------------------
Η μεγαλύτερη εναέρια "εισβολή" της τουρκικής Αεροπορίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή: Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών (4 F-16 & 2 RF-4), εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ νοτίως Σάμου, στις 13:05. Στις 13:08, τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές εδάφους με stant-off όπλα καθώς και αναγνώριση των ελληνικών οχυρώσεων λαμβάνοντας εκατοντάδες φωτογραφίες συνολικά επάνω από πέντε νησιά: Φαρμακονήσι, στις 13:09 στο Αγαθονήσι, στις 13:17 πέταξαν επάνω από την νήσο Λεβίθα, στις 13:18 επάνω από την Κίναρο, στις 13:25 προσέβαλαν εικονικά τους Φούρνους και στις 13:28 "έκλεισαν" με επαναληπτική υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι!

Τα τουρκικά αναγνωριστικά (RF-4) πετούσαν χαμηλότερα και καλύπτονταν από τα δύο F-16, ενώ από τα άλλα δύο ασκούντο σε εικονικές αφέσεις όπλων. Κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων τα αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος από 20.000 έως 26.000 πόδια και εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ νοτίως Σάμου, στις 13:28. Στα τουρκικά αεροδρόμια επικρατεί "κάπως υψηλότερη από το κανονικό" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο defencenet.gr, αξιωματικός της Π.Α. από το ΑΤΑ και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί αυξημένη ετοιμότητα και στα δικά μας αεροδρόμια.
Στο ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκαν για το "πακέτο" της τουρκικής Αεροπορίας περίπου είκοσι λεπτά πριν τα τουρκικά μαχητικά φτάσουν επάνω από τα νησιά. Τα ελληνικά μαχητικά κατευθύνθηκαν προς την πλευρά των τουρκικών, αλλά είχαν λάβει εντολή να μην εμπλακούν σε αερομαχίες μαζί τους...
Πέρα από όλα αυτά, εντυπωσιάζει σε πολιτικό επίπεδο, το κουρέλιασμα των ΜΟΕ από πλευράς Τουρκίας. Μία ημέρα πριν την Πρωτοχρονιά, σε πλήρη εορταστική περίοδο για την Ελλάδα προχωρούν σε de facto αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με μείζονα εχθρική ενέργεια περνώντας επάνω από πέντε νησιά και στο ένα από αυτά, δύο φορές! Και με τα χέρια των Ελλήνων πιλότων "δεμένα" από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Ως πότε;


defencenet

Read more...

Με Κύπρο ασχολήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη Τουρκία.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Περίπου 6 ώρες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την Τουρκία. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση το Συμβούλιο βάζει τέλος στη συζήτηση για την χρήση δεύτερης γλώσσας στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας δηλαδή της Κουρδικής γλώσσας.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια που θα εναντιώνεται στην αρχή πως η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι η τουρκική, και κατά της αρχής «μια σημαία, μια πατρίδα και ένα κράτος» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει κάτι σχετικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά αντιθέτως υπάρχει αναφορά για την Κύπρο. «Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για εξεύρεση λύσης, η προσπάθεια καθυστέρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει αξιολογηθεί» τονίζει η ανακοίνωση.» Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υποστηρίζει ότι υπάρχει κατάλληλο υπόβαθρο για λύση και εκφράζει τη στήριξη του στον πρόεδρο του «ψευδοκράτους» Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συμμετείχαν , ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμντουλάχ Γκιούλ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ,΄ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός Προεδρίας Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Υπουργός Προεδρίας αρμόδιος για τα θέματα οικονομικής πολιτικής Αλί Μπαμπατζάν. Από τους στρατηγούς συμμετείχαν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ, και οι αρχηγοί όλων των σωμάτων Ασφαλείας.

Read more...

Νέα συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ προκαλεί τουρκικές αντιδράσεις


Νέα αντίδραση εκ μέρους της Αγκυρας αναμένεται να προκαλέσει η συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ για τον συντονισμό τους σε θέματα αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών μετά από αυτή για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. Ηδη, η τουρκική εφημερίδα «Bugun» έγραψε ότι το Ισραήλ επεκτείνει τις συμμαχίες του εναντίον της Τουρκίας.

Η νέα συμφωνία, την οποία απεκάλυψε χθες η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική διότι κατοχυρώνει την παρουσία της Κύπρου στις διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και επειδή θα ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει μάλιστα ήδη ολοκληρώσει ανάλογες συμφωνίες τόσο με τον Λίβανο (το 2008) όσο και με τη Συρία (το 2009), ακολουθώντας το μοντέλο που καθιέρωσε στις διαπραγματεύσεις και για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα του FIR Λευκωσίας έχει απασχολήσει έντονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τους Τουρκοκυπρίους να έχουν καταθέσει στο παρελθόν πρόταση για δύο FIR.
Η Κύπρος είχε αναλάβει τη διεθνή ευθύνη για παροχή έρευνας και διάσωσης από το 2002. Ωστόσο, ο ανεπαρκής εξοπλισμός της είχε ουσιαστικά επιτρέψει στην Τουρκία να ασκεί de facto το δικαίωμα αυτό. Η Λευκωσία προχώρησε πρόσφατα στην αγορά πέντε ελικοπτέρων για να καλύψει το κενό.

Read more...

Συνεκμετάλλευση Αιγαίου από το… 1975!


Το παιχνίδι είναι στημένο αδέλφια και αυτό φαίνεται και από τα αποκαλυπτικά αποσπάσματα πρακτικών του Λευκού Οίκου του 1975, περί των πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και την συνεκμετάλλευσή τους, με την Τουρκία!
Συμφώνως με αποδιαβαθμισμένα και δημοσιευόμενα στον αμερικανικό Τύπο, αποσπάσματα πρακτικών από συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, την 25η Απριλίου του 1975, επισημαίνεται ότι, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Gerald Ford, ο τότε ΥΠΕΞ, Henry Kissinger και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Brent Scowcroft, συζήτησαν με εκπροσώπους της γνωστής ελληνοαμερικανικής οργανώσεως ΑΧΕΠΑ, περί των πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων που διαθέτει το Αιγαίο, εκδηλώνοντας μάλιστα το «ενδιαφέρον» τους για τη σύναψη συμφωνιών, μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, για την συνεκμετάλλευσή τους!

Θα ήταν παράλειψη, πέραν των ανωτέρω διαλόγων, να μη λάβει κανείς, σοβαρώς υπ’ όψιν του, το ομώνυμο ίδρυμα, που ίδρυσε και διευθύνει ο τρίτος των συμμετεχόντων στους ανωτέρω διαλόγους, που είναι το «Scowcroft Group», που οι δραστηριότητες του οποίου, έχουν πολύ χαρακτηριστικούς «προσανατολισμούς», δράσεις και γεωγραφικά ενδιαφέροντα!
Πώς τοποθετείται, αλήθεια, η ελληνική Κυβέρνηση στο περιεχόμενο αυτών των πρακτικών και τις τότε απόψεις της αμερικανικής ηγεσίας, περί των κοιτασμάτων στο Αιγαίο;
Ποια στάση θα κρατήσουμε, ώστε να προστατευθούν, τα πάγια ενεργειακά ελληνικά συμφέροντα;

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο!


Απίστευτη πρόκληση των Τούρκων μέσα στις γιορτές! Έξι μαχητικά τους αεροσκάφη πέταξαν πριν από λίγο πάνω από Φραμακονήσι-Αγαθονήσι-Λεβίθα-Κίναρος-Φούρνους!!!
Τέσσερα F 16 και δύο φωτογραφικά RF 4 PHANTOM ,της τουρκικής ΠΑ, μπήκαν στο Αιγαίο απο τη Σάμο και πέρασαν πάνω απ΄όλα αυτά τα νησιά. Υποτίθεται ότι αυτές τις ημέρες ισχύει το “γιορτινό” μορατόριουμ,το οποίο η Ελλάδα μονίμως σέβεται και η Τουρκία συνεχώς παραβιάζει,ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Το ΓΕΕΘΑ,ανακοίνωσε:
Ανακοινώνεται ότι σχηματισμός 6 Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών (4 F-16 & 2 RF-4), εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ νοτίως Σάμου, στις 13:05.

Στις 13:08, τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν Φαρμακονησίου, στις 13:09 υπέρπτηση άνωθεν Αγαθονησίου, στις 13:17 υπέρπτηση άνωθεν Λεβίθα, στις 13:18 υπέρπτηση άνωθεν Κίναρου, στις 13:25 υπέρπτηση άνωθεν Φούρνων και στις 13:28 υπέρπτηση άνωθεν Αγαθονησίου.
Κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων τα αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος από 20.000 έως 26.000 πόδια και εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ νοτίως Σάμου, στις 13:28.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Read more...

Πρωτοχρονιά στα κόκπιτ! Οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί.


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν εκπλήσσει πλέον το θράσος με το οποίο η Τουρκία κινείται στο Αιγαίο. Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν αποτελεί καν είδηση για τα ελληνικά ΜΜΕ , η πτήση οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών άλλης χώρας πάνω από ελληνικό έδαφος. Η πτήση των έξι τουρκικών μαχητικών με την οποία πέρασαν …”κοκορέτσι” πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους άσχετα αν εμείς φαίνεται ότι κάτι τέτοια πια τα…χωνεύουμε πολύ εύκολα.

Οι πρώτες προσπάθειες για να δοθεί μία εξήγηση στην προκλητική τουρκική “εισβολή” στο Αιγαίο προέρχονται από πηγές του υπουργείου Άμυνας ,του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ. Λίγο πολύ οι ερμηνείες ταυτίζονται:

*Εκνευρίστηκαν γιατί αυτές τις ημέρες ο Α/ΓΕΣ και ο Α/ΓΕΝ, επισκέφθηκαν νησιά της περιοχής για να ανταλλάξουν ευχές με το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί σ΄ αυτά.

Ο Α/ΓΕΣ έφθασε μέχρι το Καστελλόριζο. Ο Α/ΓΕΝ πήγε στη Ρόδο και τη Κω. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά όλα αποτελούν μέρος της ελληνικής επικράτειας στην οποία επισης αν είμαστε σωστά ενημερωμένοι ,ασκούμε χωρίς πρόβλημα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συνεπώς η παραπάνω ερμηνεία περί “εκνευρισμού των Τούρκων” δεν μπορεί να γίνει δεκτή προς συζήτηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουμε να δώσουμε μία εύκολη εξήγηση στις προκλήσεις των Τούρκων.
Για πάρα πολλά χρόνια ακούγαμε το παραμύθι των “κακών” στρατιωτικών οι οποίο έκαναν ότι ήθελαν και δεν άκουγαν τους “καλούς” Τούρκους πολιτικούς που επιθυμούσαν ως γνωστόν πάντα την ειρήνη. Όπως ο Ετζεβίτ ας πούμε.

Η άνοδος των ισλαμιστών του Ερντογάν στην εξουσία έχει καταρρίψει προ πολλού αυτόν τον μύθο.
Στην Αθήνα βέβαια ,δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Αποφεύγουν έτσι να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος, η οποία είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τις πολιτικές -πρωτίστως- ηγεσίες των τελευταίων δεκαετιών,αλλά και για τους στρατιωτικούς ηγέτες:

*Η Άγκυρα ήθελε,θέλει και θα διεκδικήσει με λύσσα το μισό Αιγαίο. Τελεία και παύλα. Και για να το πετύχει δεν αξιοποιεί μόνο τους πράγματι ικανούς διπλωμάτες της και την εξαιρετικά πολύτιμη γεωπολιτική της θέση.
Πιέζει όλο και περισσότερο την Ελλάδα και με στρατιωτικά μέσα κάθε μέρα στο Αιγαίο. Η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια αισθάνεται όλο και πιο ισχυρή στρατιωτικά και το δείχνει.
Έρχεται και “τραντάζει” το φράχτη μας ακόμη κι εξω από το Σούνιο,μετράει αντιδράσεις σε κρίσιμες στιγμές,όπως αυτή στη Κάρπαθο με τη δολοφονία του Κ.Ηλιάκη και πάνω απ΄ όλα εξοπλίζεται σαν αστακός.

Οι αδυναμίες του ελληνικού οπλοστασίου είναι δεδομένες και γνωστές στους απέναντι.
Τα τρισεκατομμύρια του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια σπαταλήθηκαν σε οπλικά συστήματα άχρηστα στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής κι αυτό είναι ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων και των περισσότερων στρατιωτικών ηγεσιών που δεν αντιδρούσαν στις λανθασμένες αποφάσεις.
Όμως ακόμη και τα οπλικά συστήματα που έχουν λόγο ύπαρξης στο οπλοστάσιό μας ,έχουν ποσοστά διαθεσιμότητας ανησυχητικά για μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι ελλείψεις ανταλλακτικών και συντήρησης,συνέπεια της προχειρότητας με την οποία έγινε οι αγορά τους,προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην άψογη επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση.

Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι η πολιτική της “στρατηγικής ψυχραιμίας” δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Τουλάχιστον με την ίδια προσήλωση με την οποία την ακολουθούμε μέχρι σήμερα. Η καλή ελληνική διάθεση -λόγω ανάγκης ή λόγω στρατηγικής- έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο στην γειτονική χώρα.
To 2009 με 1678 παραβιάσεις στο Αιγαίο,σημειώθηκαν 237 εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Το 2010,που φεύγει είχαμε 1145 παραβιάσεις και μόλις …14 εμπλοκές!

Κανείς δεν προτείνει …πόλεμο. Κι όσοι το λένε,το γράφουν ή το υποννοούν, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν γραφικοί.
Υπάρχουν πάρα πολλά βήματα μέχρι μια χώρα να φθάσει κοντά στο ενδεχόμενο να βρεθεί σε ένοπλη σύγκρουση με μία άλλη.
Αυτή η άποψη ότι είμαστε “στρατηγικά ψύχραιμοι” επειδή δεν θέλουμε πόλεμο είναι τουλάχιστον παράδοξη.
Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να καταλάβει η κατά τ΄ άλλα φίλη και σύμμαχος Τουρκία, ότι η αλλαζονεία δεν οδηγεί ποτέ σε θετικό αποτέλεσμα . Όσο δύσκολο κι αν είναι λόγω της ιστορίας της, η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν όρια ανοχής.
Ας αφήσουμε λοιπόν τη ψυχραιμία κι ας κάνουμε πολύ και δυνατό θόρυβο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.Ας φωνάξουμε,ας γκρινιάξουμε,ας σπάσουμε “αυγά’ και νεύρα εκεί στις Βρυξέλλες.

Ίσως θα ήταν και χρήσιμο να δείξουμε με αριθμητικα στοιχεία πόσο “μας έχουν βάλει” μέσα οι “αντολίτικοι τσαμπουκάδες” της Τουρκίας,είτε φοράει τα γαλόνια του Κεμάλ,είτε τις μαντήλες του Ισλάμ.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP