Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ


Προετοιμασίες για χειμερινούς αγώνες στο Ερζουρούμ

Η στην πρώτη σελίδα και με τίτλο «Νέο Νταβός το Ερζουρούμ» γράφει ότι έγινε μεγάλη προετοιμασία στην πόλη του Ερζουρούμ για τους χειμερινούς αγώνες στους οποίους θα λάβουν μέρος 57 χώρες. Σύγχρονα ξενοδοχεία μετατρέπουν την περιοχή Παλαντοκεν σε κέντρο χειμερινού τουρισμού. Τα χιονοδρομικά κέντρα πλημυρίζουν από Τούρκους και ξένους τουρίστες. Στο μεταξύ το Ερζουρούμ αποκ-τά τώρα και πολιτική ταυτότητα. Το Παλάντοκεν με την Διάσκεψη πρέσβεων στις 6 Ιανουαρίου θα φθάσει στο σημείο να μην αναζητάει κανείς το Νταβός της Ελβετίας το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες πο-λιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στην Διάσκεψη Πρέσβεων μαζί με τον Ερντογάν θα λάβουν μέρος ο Π/θ της Ελλάδας κ Παπανδρέου και ο ΓΓ του ΟΗΕ . Λέγεται ότι οι δύο π/θ θα προβούν σε σημαντικές δηλώσεις στο Ερζουρούμ αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι θα τεθούν επι τάπητος πολλά θέματα.


Πρόστιμο σε μουσουλμανική εφημερίδα στη Δ Θράκη

Η Χουριέτ δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα «Αστρονομικό πρόστιμο σε τουρκική εφημερίδα» στην οποία γράφει ότι μετά από δίκη που ξεκίνησε η υποδιευθύντρια σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο κ Χαρά Νικοπούλου του χωριού Ντερμπεντ της Κομοτηνής όπου ζούν πολλοί «τούρκοι» επιβλήθηκε σοβαρή χρηματική ποινή σε δύο τοπικές «τουρκικές» εφημερίδες.

Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι τα πάντα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν στην ιστοσελίδα «Ανεμος της Ροδόπης» στην δυτική Θράκη καταχωρήθηκε είδηση ότι η Νικοπούλου είπε στους «τούρκους» μαθητές «ζωγραφίστε μου τον Θεό». Από τις τοπικές εφημερίδες, η εφημερίδες Μπιρλίκ, Γκιουντέμ και Μιλέτ ξεκινώντας από την είδηση αυτή έγραψαν για το θέμα. Στην συνέχεια η Νικοπούλου ξεκίνησε δίκη εναντίον των τριών εφημερίδων ζητώντας αποζημίωση από 1 εκ ευρώ από την κάθε εφημερίδα.

Η εφημερίδα Μπιρλίκ τον Μάιο κατέληξε σε συνεννόηση με την Νικοπούλου ζητώντας συγνώμη από αυτή σε δημοσίευμά της. Η Νικοπούλου σταμάτησε την δίκη εναντίον της Μπιρλίκ και συνέχισε όμως την δίκη εναντίον της Γκιουντέμ και Μιλέτ . Το δικαστήριο έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα της Νικοπούλου για αποζημίωση ενώ η ίδια πήρε μετάθεση για την Θεσσαλονίκη και ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών ΜΜΕ την παρουσίασε ως «ήρωα».

Η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας Γκιουντέμ, Χουριά Εμίν σχετικά με το θέμα είπε στην Χουριέτ τα εξής: « η αποζημίωση που προβλέπει το δικαστήριο είναι ένα ποσό με το οποίο εμείς δεν μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας. Βεβαίως και σεβόμαστε την δικαστική απόφαση όμως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το δίκαιο υπάρχει όχι για να τιμωρεί αλλά για να εξασφαλίζει την ευθυδικία και την ισότητα».

Ο Μπιλάλ Μποντούρ ένας από τους συνεταίρους της εφημερίδας Μιλετ είπε: « Επιβλήθηκε μια αστρονομική ποινή. Κατ αυτόν τον τρόπο θέλουν να σωπάσουν τον μειονοτικό τύπο».

Εξάλλου ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μπιρλίκ σχετικά με το θέμα είπε ότι είναι πολύ βαρύ το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στις εφημερίδες.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Yenı Safak σε τρίστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Εκφοβισμός στον τουρκικό τύπο στην Ελλάδα». Η εφημερίδα γράφει ότι οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλέτ καταδικάστηκαν να καταβάλλουν πρόστιμο 150.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων λένε πως αυτή η ποινή είναι για να σωπάσουν τις εφημερίδες.

Περί μετανάστευσης Ελλήνων στην Τουρκία

Η Βατάν στη πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Οι Ελληνες αναζητούν δουλειά στην Τουρκία» γράφει ότι οι ελληνες, οι οποίοι δίνουν μάχη για την οικονομική κρίση τώρα άρχισαν να μεταναστεύουν στην Κων/λη και γενικά στην Τουρκία για μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με είδηση του ρ/σ Voıce of Amerıca ένα μεγάλο μέρος αυτών που μεταναστεύουν στην Τουρκία είναι ακαδημαϊκοί που κατάγονται από την Κων/λη. Ο ρ/σ μετέφερε και τα λόγια του Κων/τη κ Λάκη Βίγκα ο οποίος είπε: «Παλιά οι οικογένειες μετανάστευαν στην Ελλάδα. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ».Στην συνέχεια του δημοσιεύματος στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο ελληνας καθηγητής Γρηγοριάδης που διδάσκει στο Παν/ο Μπίλκεντ και έχει μεταναστεύσει στην Τουρκία, σχετικά με το θέμα είπε: «Απέχουμε πολύ από την περίοδο του 1990 που είχαμε έρθει στα πρόθυρα του πολέμου. Παιδιά από την Ελλάδα έρχονται στην Τουρκία για να μάθουν την γλώσσα και τα τουρκικά σήριαλ αντιμετωπίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Τουρκιγιε στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η ελπίδα του Ελληνα, η Τουρκία» . Στο δημοσίευμα γράφει ότι και η Ελένη Βαρμάζη που άρχισε να εργάζεται σε ιδιωτικό παν/ο στην Κων/λη δήλωσε ότι είναι πολύ ευτυχισμένη που ζεί εδώ και ότι το Σαβ/κο πηγαίνει στην πατρίδα της . Η Βαρμάζη είπε ότι γνωρίζει πως έχουν έρθει και άλλοι ελληνες στην Κων/λη .

Το ίδιο θέμα προβάλλει η Γενι Σαφάκ στην πρώτη σελίδα με τον δίστηλο τίτλο « Η Κων/λη πόρτα ελπίδας για τον γείτονα».


Σύλληψη Τούρκου στην Θεσ/κη

Η Μιλλιέτ στην κορυφή της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο « Η αναγκαστική προσγείωση έγινε αιτία να συλληφθεί» δημοσιεύει ανταπόκριση του Τάκη Μπερμπεράκη από την Αθήνα στην οποία γράφει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του απαγορευθέντος κουρδικού κόμματος DTP Μουσταφά Σαρίκαγια, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» συνελήφθη με πλαστό βουλγάρικο διαβατήριο στον αερολιμένα της Θεσ/κης ενώ μετέβαινε από τον «Ε/κ τομέα» στην Σόφια. Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Σαρίκαγια έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω κακοκαιρίας και στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι καταζητείται. Ο Σαρίκαγια όταν ετέθη υπο κράτηση ζήτησε από την Ελλάδα πολιτικό άσυλο.

Σημειώνεται ότι ο Σαρικαγια καταζητείται από την Τουρκία με ερυθρό δελτίο.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Σαμπάχ γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «συνελήφθη με πλαστό διαβατήριο».

Περί μυστικής συμμαχίας Αρμενίων και Ελληνοκυπρίων

Η Μιλλιετ στην κορυφή της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο « Η πραγματικότητα στα βρετανικά αρχεία:Μυστική συμμαχία Αρμενίων και Ε/κ» γράφει ότι σύμφωνα με τα μυστικά βρετανικά στοιχεία, τα οποία έπαυσαν να είναι μυστικά έπειτα από 30 χρόνια, τις επιθέσεις των αρμενίων τρομοκρατών εναντίον των τούρκων διπλωματών τις υποστήριξε ο Ε/κ ηγέτης Λυσσαρίδης .

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται είδηση που καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τ/δ CNN Turk με τον τίτλο « Σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τις επιθέσεις των αρμενίων εναντίον των Τούρκων διπλωματών.»


Για τα Παν/α στα κατεχόμενα

Η Μιλλιέτ στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «αν δεν έρθουν μαθητές η ΤΔΒΚ θα καταρρεύσει» γράφει ότι δημιούργησε πανικό στα παν/α των κατεχομένων το γεγονός ότι πήγαν μόνο 4000 μαθητές από την Τουρκία στα εκεί 6 Παν/α ενώ το δυναμικό των παν./ων είναι για 17000 . Στο μεταξύ ανησυχούν οι τουριστικοί πράκτορες διότι το ¼ των 400000 τουριστών που μεταβαίνουν κάθε χρόνο στο νησί είναι οικογένειες των φοιτητών. Επίσης εκφράζονται παράπονα ότι δεν γίνονται καλές αναφορές στην ¨ΤΔΒΚ¨ στα τουρκικά σήριαλ .

Πορεία εθνικιστών στην Κύπρο

Σε ανταπόκριση του Ρεσάτ Ακά από τα κατεχόμενα στην Τζουμχουριέτ αναφέρεται ότι έγινε χθές πορεία από Ε/κ νέους στην Λάρνακα από την Ε.Λ.Α.Μ. η οποία είναι γνωστή οργάνωση για τα φρονήματά της εναντίον των ξένων και προβάλλει τον ελληνικό εθνικισμό. Η εν λόγω οργάνωση υποστηρίζεται από την Εκκλησία της Κύπρου. Στην πορεία όπως γράφει, αναφωνήθηκαν συνθήματα όπως «να φύγουν όλοι οι ξένοι από την Κύπρο», «Η Κύπρος είναι ελληνική».

Στόχος ο Εγκεμέν Μπαγίς

Η Ακσάμ στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα στις ΗΠΑ Phılıp Chrıstopher και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου αντέδρασαν στο «βραβείο θρησκευτικών ελευθεριών» που απονεμήθηκε στον Υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες . Ο Chrıstopher ζήτησε εξηγήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και από το Πατριαρχείο «Φαναρίου» για το βάσει τίνων κριτηρίων δόθηκε το βραβείο αυτό. Ο Chrıstopher είπε ότι θεωρεί πρόκληση την απονομή του βραβείου αυτού στον Μπαγίς ενώ στην βόρεια Κύπρο υπάρχουν 500 κατεστραμμένες εκκλησίες. Επίσης είπε ότι ήταν λάθος αυτή η απονομή βραβείου διότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τίποτε από αυτά που της ζητούνται και ότι κάνει κάποια βήματα μόνο μετά από αποφάσεις του ΕΔΑΔ.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Διορισμός Αμερικανών Πρέσβεων στην Tουρκία και στο Αζερμπαιτζάν

Ο τύπος αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον διορισμό του Francıs Rıccıardone ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Ο τύπος επισημαίνει ότι έπειτα από το βέτο της Γερουσίας από τον περασμένο Ιούλιο του διορισμού του Rıccıarrdone, ο Λευκός Οίκος επέλεξε την οδό του διορισμού κατά την διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου ( recess appoıntment) διαδικασία που επιτρέπει στον αμερικανό Πρόεδρο να προχωρήσει στον διορισμό, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

Λόγω της επιλογής αυτής της διαδικασίας ο διορισμός ισχύει για ένα έτος και ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να υποβάλλει εκ νέου τον διορισμό του Rıccardıone στο νέο 112ο Κογκρέσο.

Επίσης αναφέρεται ότι ο Λευκός Οίκος δια μέσου της ίδιας διαδικασίας προχώρησε στον διορισμό του Matt Bryza ως Πρέσβη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος ο τύπος επισημαίνει ότι ο Francıs Rıccardıone είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα το διάστημα 1995-1999.( Sabah, Milliyet)





Κρίσιμο το 2011 για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας


Η Zaman χαρακτηρίζει το 2011 ως κρίσιμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να παγώσουν αν δεν σημειωθεί σύντομα επίλυση του Κυπριακού και η ΕΕ θα αντιμετωπίσει το στρατηγικό δίλημμα είτε να εγκαταλείψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είτε να πιέσει τους Ε/κ να συνεργαστούν για την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης η εφημερίδα χαρακτηρίζει το 2011 ως ιστορικό έτος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και σημειώνοντας ότι οι ελπίδες για πρόοδο είναι μικρές λόγω της αρνητικής στάσης Γαλλίας και Γερμανίας την βαθιά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη και την αυξημένη ισλαμοφοβία στην Γηραιά Ηπειρο. Το μόνο θετικό είναι η δυναμική πορεία της τουρκικής οικονομίας και ο αυξημένος ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ιράν – Τουρκία

Η Cumhurrıyet σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων γράφει ότι ενώ η διεθνής κοινή γνώμη συζητάει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν στην ημερήσια διάταξη του Ιράν υπάρχουν οι πυρηνικές βόμβες όπου λέγεται ότι υπάρχουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας Tehran Tımes ο ιρανός βουλευτής Mustafa Kavakebyan προέβη σε έκκληση προς τον Αχμαντινετζάντ ζητώντας διαμαρτυρία για τις 90 πυρηνικές βόμβες που λέγεται ότι υπάρχουν στην Τουρκία.

Η ίδια είδηση καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τ/δ CNN Turk

Tουρκία- Συρία

Η Hurrıyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «μίλησαν για τις ασκήσεις» γράφει ότι ο υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ που βρίσκεται στη Δαμασκό για να λάβει μέρος στις Συνόδους Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας –Συρίας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ασσαντ .

Σύμφωνα με είδηση του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της Συρίας SANA κατά την συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας κοινής αντίληψης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και στο πλαίσιο αυτό την διεύρυνση των στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο Στρατηγός Γκιουνέρ στο πλάισιο των επαφών του στην Δαμασκό συναντήθηκε με τον Σύρο ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγο Αλι Χαμπίμπ και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Racıha.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

Aνακοίνωση ΣΕΑ

Ο τύπος δίνει εκτεταμένη κάλυψη στη χθεσινή σύνοδο του ΣΕΑ και την ανακοίνωση που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωσή της. Κύριο μήνυμα της ανακοίνωσης με αποδέκτες εκείνους που ζητούν αυτονομία και απαιτούν τη χρήση της κουρδικής στην καθημερινή ζωή ήταν επιγραμματικά ότι η γραμμή του τουρκικού κράτους είναι «μια σημαία, ένα έθνος, μια χώρα, ένα κράτος». Η ανακοίνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφασιστικότητα του τουρκικού λαού να ζήσει ειρηνικά ενώ σαφής ήταν η προειδοποίηση ότι κάθε συμπεριφορά που δε συνάδει με τη διαφύλαξη της ενότητας θα μπορούσε να πλήξει την τουρκική δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη.(βλ και τηλ/μα ΑΠ 3447, 30/12/2010)

Επίσκεψη Τούρκου προέδρου Γκιούλ στο Ντιγιάρμπακιρ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Γκιούλ στο Ντιάρμπακιρ που ξεκινά σήμερα κυρίως εξαιτίας της έντασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα λόγω των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά την αποδοχή της επίσημης χρήση της κουρδικής και το αίτημα για δημοκρατική αυτονομία. Ο Πρόεδρος Γκιούλ θα γίνει δεκτός με πλακάτ γραμμένα στην κουρδική ενώ ο δήμαρχος της πόλης Μπαϊντεμίρ θα τον συνοδεύσει κατά την περιήγησή του στην πόλη.

Σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος Γκιούλ θα δειπνήσει μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θα παρευρεθεί σε συναυλία στην οποία θα ερμηνευθούν κουρδικά τραγούδια. Η εφημερίδα Vatan αναφέρει ότι ο Γκιούλ θα συμμετάσχει σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της TRT-6 (κρατικό κανάλι που εκπέμ-πει στην κουρδική). Ο ίδιος θα χαιρετίσει στα κουρδικά ενώ η ομιλία του θα μεταφραστεί στην κουρδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκιούλ αναμένεται να τονίσει ότι η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι η τουρκική.

Συναγερμός για «ζωντανή βόμβα» στην Αγκυρα

Η Cumhurrıyet σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων γράφει ότι μετά την πληροφορία πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις κατά τις τελευταίες μέρες του έτους θα προβούν σε επιθετικές ενέργειες εναντίον στρατιωτικού προσωπικού στην Αγκυρα , οι δυνάμεις ασφαλείας ετέθησαν σε συναγερμό και ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα . Κατά τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας συνελήφθησαν 12 άτομα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP