Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία για τον συντονισμό σε θέματα έρευνας και διάσωσης θα υπογράψουν Κύπρος και Ισραήλ


Αργά αλλά σταθερά η κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να επανακτά την θέση που της αξίζει στην περιοχή μέσω έξυπνων και στρατηγικά στοχευόμενων συμφωνιών με κράτη που γνωρίζουν και κατανοούν την έννοια της στρατιωτικής ισχύος και πως μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών τους.

Έτσι μετά την δημοσίευση της πληροφορίας ότι στις 11 Ιανουαρίου θα επισκεφτεί το νησί η γερμανίδα Καγκελάριος για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα θα ακολουθήσει ο Γάλλο πρόεδρος την Τρίτη η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Κύπρου αποκάλυψε ότι Κύπριος και ετοιμάζονται να υπογράψουν μία νέα συμφωνία μετά την οριοθέτηση των ΑΟΖ της κάθε χώρας.

Η συμφωνία αυτή θα αφορά τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης. Η νέα συμφωνία χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική διότι κατοχυρώνει την παρουσία της Κύπρου στις διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Αν. Μεσόγειο ενώ παράλληλα η περιοχή αυτή θα ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ξεκινήσει σειρά επαφών με τον Λίβανο και τη Συρία για το συγκεκριμένο ζήτημα οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνιών με τον Λίβανο το 2008 και με τη Συρία το 2009.

Το θέμα του FIR Λευκωσίας έχει απασχολήσει έντονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τους Τουρκοκυπρίους να έχουν καταθέσει στο παρελθόν πρόταση για την ύπαρξη δύο FIR. Η Κύπρος αν και είχε αναλάβει τη διεθνή ευθύνη για παροχή έρευνας και διάσωσης από το 2002 δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να φέρει σε πέρας τέτοιου είδους αποστολές. Αντιλαμβανόμενη αυτή την αδυναμία η Κύπρος προχώρησε πρόσφατα στην αγορά πέντε ελικοπτέρων AW-139 για να καλύψει το κενό με τις παραδόσεις των ελικοπτέρων να έχουν ήδη αρχίσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP