Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ανακάλυψαν τα άρθρα 40 και 41 της συνθήκης της Λοζάνης


Οι συνήθως ήσυχοι και απλώς ψηφίζοντες επί διαφόρων θεμάτων χωρίς να γνωρίζουν, σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξαφνικά ανακάλυψαν τα άρθρα 40 και 41 της συνθήκης της Λοζάνης για να πουν όχι στον Καλλικράτη που ετοιμάζεται για τις συγχωνεύσεις των μειονοτικών σχολείων.
-Έτσι, τα δημοτικά συμβούλια Ιάσμου και Αρριανών αποφάνθηκαν ότι η συνθήκη χαρακτηρίζει τα σχολεία ιδιωτικά και αυτόνομα και δεν πρέπει να κλείσει κανένα χωρίς να ερωτηθούν οι ιδρυτές των σχολείων, οι σχολικές εταιρίες και οι κάτοικοι.
-Ξαφνικά σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι από την μειονότητα απέκτησαν φωνή και έδειξαν ότι είναι γνώστες των διεθνών συνθηκών και των μορφωτικών πρωτοκόλλων, ενώ σε άλλα θέματα που αφορούν τον τόπο, τηρούν σιγή ιχθύος.
-Ξέχασαν βέβαια πάνω στον οίστρο τους να αναφέρουν πως τόσα χρόνια τα «ιδιωτικά και αυτόνομα» αυτά σχολεία, χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος, που πληρώνει μισθούς δασκάλων, λειτουργικά έξοδα, έξοδα συντήρησης, αλλά συγχρόνως χτίζει και νέα κτήρια.
-Αυτά άραγε γίνονται σε άλλα «ιδιωτικά εκπαιδευτήρια»;
-Ούτε διευκρινίζουν ότι οι συγχωνεύσεις που εξαγγέλθηκαν για τα μειονοτικά σχολεία είναι πολύ πιο άτολμες από αυτές των χριστιανικών.
-Και βέβαια δεν μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν οι λαλίστατοι σύμβουλοι, άραγε τι συμφέροντα εξυπηρετούν να λειτουργούν σχολεία με μαθητές μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού;
-Εκτός αν όλα αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στις επιταγές του προξενείου και της συμβουλευτικής επιτροπής, για να σηκώσουν το λάβαρο της αντίστασης στις συγχωνεύσεις.

Από τη στήλη ΜΙΚΡΟΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ της εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

ΟΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΑ


Ο νέος ρόλος μας ως νεοραγιάδες, στην εποχή της υποταγής των συνειδήσεων

Ας μην κρυβόμαστε, ως Θράκη τα τελευταία χρόνια είχαμε την τιμητική μας. Επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού, πριν δύο χρόνια, επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πρόσφατα, ενώ κι όταν έρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, πηγαίνει σε κάποιο ορεινό χωριό και εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις που αφορούν αποκλειστικά στο μειονοτικό στοιχείο. Τελικά τι συμβαίνει σ’ αυτόν τον τόπο; Συμβαίνει κάτι που δεν το ξέρουμε, ή μήπως επιχειρείται κάτι που θα το μάθουμε αργότερα, αφού προετοιμασθούμε ψυχολογικά;

Τουρκικές φρεγάτες «διέρχονται αβλαβώς και ασφαλώς» το Αιγαίο και φτάνουν μέχρι την Σκύρο και την Αττική. Τουρκικά αεροσκάφη κοσμούν πλέον σε καθημερινή βάση τους ουρανούς του Αγαθονησιού και του Καστελόριζου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ για πρώτη φορά μας νουθέτησε ισχυριζόμενος πως τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν δικαιωματικά στο Αιγαίο, όπως πετούν και τα ελληνικά (προφανώς γι’ αυτόν δεν υπάρχει ελληνικός εναέριος χώρος ούτε το FIR Αθηνών). Μάθαμε ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Μεσόγειο και όχι στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ως φοβισμένη και άπορη κορασίδα, αρνείται να οριοθετήσει την ΑΟΖ που της αναλογεί, για να μην δυσαρεστήσει την μονίμως παραπονούμενη γείτονα της, ενώ κάνει πως δεν άκουσε όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε ως προϋπόθεση άρσης του casus belli, την παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα να επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα της στα 12 ναυτικά μίλια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέπτεται ιδιωτικά την Θράκη, ενώ ο Έλληνας ομόλογος του τον χαιρετά διακριτικά από την ασφαλή (λόγω απόστασης από την Θράκη) κατοικία του στο κτίριο του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Βασ. Σοφίας στην Αθήνα. Άραγε ο κ. Δρούτσας τολμά να επισκεφθεί ιδιωτικά την Ίμβρο ή την Τένεδο;

Έλληνες μουσουλμάνοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου ηγούνται άτυπων Συμβουλευτικών Επιτροπών και παρανόμων «τουρκικών» ενώσεων, ψευτομουφτήδες αλωνίζουν την Θράκη, αλλά και διάφορες χώρες (υπό ποία ιδιότητα;) προσβάλλοντας την Ελλάδα, διασπείρουν διχόνοια και φανατισμό, πληρώνουν δικούς τους ιμάμηδες με εκατομμύρια ευρώ αγνώστου προελεύσεως (βλ. πρόσφατες αποκαλύψεις WIKILEAKS), ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό κράτος φοβικό και αναξιόπιστο, αρνείται να εφαρμόσει τον δικό του νόμο και να αναγνωρίσει τους 240 συντοπίτες μας ιεροδιδασκάλους, επιτυχόντες σχετικού διαγωνισμού, ενισχύοντας την αίσθηση της παντοδυναμίας του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. Οι ίδιοι ψευτομουφτήδες αντιποιούνται την ιδιότητα των νομίμων μουφτήδων ως κράτος εν κράτει, χωρίς να υφίστανται κανένα ποινικό κολασμό (πώς να γίνει κάτι τέτοιο, όταν συναντιούνται με υπουργούς παραμονές εκλογών;).
Τόσα περίεργα διαπιστώνονται στην περιοχή μας για τα οποία σιωπούν τα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, ενώ μόλις κάποιος επώνυμος τολμήσει να αναφερθεί στα τεκταινόμενα της περιοχής (σερ Μαρκεζίνης, Μίκης Θεοδωράκης, κλπ) ενεργοποιούνται οι διάφοροι προοδευτικοί κειμενογράφοι των Αθηνών (Μανδραβέλης, Σωμερίτης, κλπ) οι οποίο σε ρόλο θορυβοποιού σπεύδουν, να ευτελίσουν - διασκεδάσουν ότι ενδεχομένως ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση της αφύπνισης συνειδήσεων και σκέψεων, αμαυρώνοντας κάθε τι το διαφορετικό από την δική τους σκέψη, ωσάν να έχουν ορισθεί από το ίδιο νοσηρό και παρασκηνιακό σύστημα εξουσίας ως θεματοφύλακες της νέας τάξης πραγμάτων στην χώρα και στην περιοχή μας.
Την ίδια στιγμή, ατέλειωτα ελληνικά ντοκιμαντέρ Ελληνίδας βουλευτού και δημοσιογράφου της ελληνικής τηλεόρασης στην γείτονα χώρα και ατέλειωτες κοινωνικές τηλεοπτικές σειρές της γείτονος κατακλύζουν την ελληνική ιδιωτική (!!) τηλεόραση, άλλο κανάλι παίζει μια πιο light (ελαφριά) εκδοχή του 1821, κιόλα αυτά σε συνέχεια των Ρεπούσειων νεωτερισμών περί συνωστισμού στην Σμύρνη και των Δραγώνειων πειραματισμών στην εκμάθηση των μουσουλμανοπαίδων της περιοχής μας, να συνθέτουν ένα σκηνικό ομολογουμένως, πολυδιάστατα συμβολικό, αλλά προφανώς συντονισμένο και προγραμματισμένο με συγκεκριμένη στόχευση στην αλλοτρίωση της συνείδησής μας και στην άμβλυνση των αντιρρήσεων προς την κατεύθυνση της δουλοπρεπούς υποταγής μας στον τουρκοοθωμανικό επεκτατισμό που διακηρύσσει και με συγγραφικό τρόπο ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Με έναν Έλληνα υπουργό επί των Εξωτερικών άχρωμο, διάφανο, αναιμικό και ετερόφωτο, απόντα από τον κύκλο επαφών του ομολόγου του, αντικατασταθέντα από τον υπερνεωτεριστή και αμφιλεγόμενα υπερεκτιμημένο δήμαρχο Θεσσαλονίκης σε ρόλο ανατρεπτικούυπουργού Τουρισμού, αναρωτιέμαι τελικά μήπως ΟΛΑ (πιά), έχουν τελειώσει. Όταν μάλιστα βλέπω ότι κανείς δεν ασχολείται με την περιοχή σοβαρά, αρχίζω να πιστεύω ότι όλα έχουν δρομολογηθεί και προαποφασισθεί όπως προαποφασισμένη ήταν και η υποδούλωσή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εμείς γράμματα πολλά δεν ξέρουμε, σοφοί δεν είμαστε, γραφικοί μπορεί να θεωρούμαστε, πάντως ανόητοι δεν υπήρξαμε ποτέ, ούτε αφελείς. Καταλάβαμε και προσαρμοζόμαστε. Τον ρόλο μας τον εμπεδώσαμε και προδομένοι όλοι οι κάτοικοι αυτής της περιοχής χριστιανοί και μουσουλμάνοι, περιμένουμε καρτερικά, ίσως και με απάθεια, τα μελλούμενα.
Όπως αντιλαμβανόμαστε και τον ρόλο του πρωθυπουργού της χώρας, ως θιασώτη της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Ψάχνουμε να βρούμε το νέο μας κοστούμι, αυτό του νεοραγιά, αυτό που φέρει τα χρώματα της νέας ανεξάρτητης περιφέρειας Δυτικής Θράκης, αυτό με την πράσινη σημαία και την ημισέληνο που φορούσαν τα παιδάκια στον Εχίνο. Ίσως μας πάει περισσότερο και πού ξέρετε: μπορεί και να το προτιμάμε από αυτό του γελωτοποιού και του ζητιάνου που μας αγόρασαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων…

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=67648

Read more...

Μεγάλα ελληνικά κανάλια φλερτάρουν με το δημοφιλέστερο σήριαλ της Τουρκίας


Ο Χασίμ Άκκαγια αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής Pana Holding αποκάλυψε στο «Χ» τις συζητήσεις που γίνονται. Ο κ. Άκκαγια βρέθηκε στην Κομοτηνή με αφορμή την πρώτη προβολή της ταινίας «Κοιλάδα των λύκων: Παλαιστίνη»,παρουσία δύο γνωστών Τούρκων ηθοποιών.Σημείο των καιρών, που όμως εξελίσσεται σε μία καλά οργανωμένη δουλειά με πολλά κέρδη για τους εμπλεκόμενους, αποτελεί η εξαγορά δικαιωμάτων ξένων σειρών και η προβολή τους από τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, δεν συνάδει με την θεαματική αύξηση των σειρών που παράγονται στην γειτονική Τουρκία, όπου οι προϋπολογισμοί είναι θεαματικοί. Ποιος άλλωστε δεν παρακολούθησε έστω και μία φορά τις περιπέτειες του Ονούρ και της Σεχραζάτ στο τηλεοπτικό παραμύθι «Χίλιες και μία νύχτες» ή δεν παρασύρθηκε από τους γοητευτικούς χαρακτήρες, τις ειδυλλιακές εικόνες και τη γεμάτη ανατροπές πλοκή στο «Κισμέτ». Συνέχεια σε αυτό το ελληνοτουρκικό «αλισβερίσι» έρχεται να δώσει στη χώρα μας, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών της Τουρκίας, η Pana Holding. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της δύο επιτυχημένα τηλεοπτικά σήριαλ, «Κοιλάδα των λύκων» και «Ψωμί και Βούτυρο», που από τη σεζόν 2004 – 2005 σημειώνουν τις υψηλότερες θεαματικότητες.



Την «Κοιλάδα των λύκων» αφορούν οι συζητήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα μεταξύ της τουρκικής εταιρείας και γνωστών ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, όπως αποκάλυψε στο «Χ» Χασίμ Άκκαγια αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής Pana Holding. Το συγκεκριμένο σήριαλ έχει χαρακτηριστεί ως τηλεοπτικό φαινόμενο, ενώ συμμετοχή σε αυτό ως γκεστ σταρ έχουν και γνωστοί ηθοποιοί του Χόλυγουντ όπως η Σάρον Στόουν και ο Άντι Γκαρσία. Ο «Χ» συνάντησε τον κ. Άκκαγια στην Κομοτηνή, όπου βρέθηκε με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας «Η κοιλάδα των λύκων: Παλαιστίνη». Η ταινία αποτελεί ένα είδος συνέχειας της σειράς και προβλήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην πόλη μας, συνεργασία με τη νεοσύστατη εταιρεία διανομής και προβολής A&D Distribution των Ισμαήλ Ντίκιλη και Αιντίν Αχμέτ. «Η ταινία κόστισε περισσότερο από 10 εκ. δολάρια», όπως έκανε γνωστό ο κ. Άκκαγια, «η ταινία μέχρι στιγμής έχει προβληθεί σε 33 χώρες και θα συνεχίζει σε περισσότερες, θα φτάσει να προβάλλεται σε πάνω από 50 χώρες. Στην Γερμανία δημιουργήθηκε πρόβλημα και απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας. Γι’ αυτό νομίζω ότι υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στην Ελλάδα παρά στην Γερμανία. Εμείς στην Τουρκία λέμε ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της δημοκρατίας».

Υψηλού προϋπολογισμού, όμως, είναι και η ομώνυμη σειρά «Κοιλάδα των λύκων», που φαίνεται να ενδιαφέρει ελληνικά κανάλια. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Άκκαγια, «μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει με τον Alpha και ο Ισμαήλ Ντίκιλη από την A&D εταιρία διανομής έχει μιλήσει με το MEGA, με το Alter και με τον Antenna. Η Pana Holding έχει κάνει πάρα πολλές ταινίες, αλλά ειδικά οι τρεις τελευταίες ενδιαφέρουν την παγκόσμια αγορά. Θέλουμε να κάνουμε ταινίες για όλο τον κόσμο, δεν είμαστε κλειστή χώρα, θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο τι παράγεται στην Τουρκία. Άλλωστε γιατί να μην υπάρχει και στην Ελλάδα η καλύτερη σειρά και το καλύτερο έργο της Τουρκίας».; Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας παραγωγής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την ενασχόληση των δύο Κομοτηναίων με το χώρο της διανομής και προβολής ταινιών.

Read more...

Διαπιστευτήρια στον Πρόξενο


Γνωστή βεβαίως η ιστορία με τους διάφορους (δήθεν πολιτιστικούς) τουρκοσυλλόγους της περιοχής μας και την προφανέστατη σχέση τους με το Προξενείο Κομοτηνής. Συνεχείς και οι επισκέψεις των συλλόγων αυτών στον Πρόξενο της Τουρκίας, προφανώς γιαα να μην απομείνει καμμία αμφιβολία σε κανένα για το ποιος είναι το…αφεντικό όλων αυτών των φορέων τουρκισμού, αλυτρωτισμού και φυλετικού μίσους μέσα στην ελληνική Θράκη.

Κατά τις προηγούμενες μέρες λοιπόν είχαμε άλλες δύο επισκέψεις από τέτοιους συλλόγους: στις 20 Απρολίου πήγε στο Προξενείο (α΄φωτό) το ΔΣ του «Συλλόγου Γυναικών Μικρού Δουκάτου» (ήτοι μιας ανθυποπολίχνης 10 χλμ έξω απ’ την Κομοτηνή – τρέχα γύρευε δηλαδή) και όπως μάλιστα δήλωσε η πρόεδρος Βιλντάν Μεχμέτογλου πρώτη δραστηριότητα του συλλόγου θα είναι – κρατηθείτε – η διοργάνωση πικνίκ προς τιμήν της κυρίας Εσίν Σαρνίτς (σ.σ. έτσι, για να μην έχετε αμφιβολίες περί του τι είδους πολιτιστικός οργασμός επίκειται, ε;). Μια βδομάδα όμως πριν (β΄φωτό), τις πύλες του Προξενείου είχε διαβεί και τo Δ. Σ. του «Μειονοτικού Μορφωτικού και Φολκλορικού Συλλόγου Σαππών», με την (σ.σ. φέρουσα – υπενθυμίζω – εισέτι ελληνική υπηκοότητα) πρόεδρο Ντετσλά Τσαβούς να κάνει λόγο για «επίσκεψη στον πρόξενό μας»!

Διαβάστε αναλυτικότερα για τα δύο περιστατικά (από αντίστοιχα δημοσιεύματα της τοπικής «Μπιρλίκ», τα οποία αναμφίβολα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας για το φαινόμενο όλων αυτών των συλλόγων, που όπως παρατηρούμε πια πως ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Άλλο ένα σημείο των καιρών και αυτό. Και καθόλου τυχαίο βέβαια…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Μικρού Δουκάτου επισκέφτηκε τον πρόξενο Σάρνιτς
Γυναίκες από το Μικρό Δουκάτο που απέχει 10 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή ενώθηκαν για να αναπτύξουν κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Όπως το Δ.Σ. των άλλων συλλόγων μας, έτσι και αυτό κάνει μια σειρά από συναντήσεις. Σε μια από αυτές επισκέφτηκαν τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς. Μετά την επίσκεψη μιλώντας στην εφημερίδα Μπιρλίκ η πρόεδρος Βιλντάν Μεχμέτογλου είπε τα εξής:
«22 γυναίκες από το Μικρό Δουκάτο ιδρύσαμε έναν νέο σύλλογο. Εγώ η Βιλντάν Μεχμέτογλου ως πρόεδρος μαζί με τις 7 φίλες μου θα προσπαθήσουμε να διοικήσουμε το σύλλογο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το όνομα του συλλόγου μας είναι ¨Σύλλογος Γυναικών Μικρού Δουκάτου¨ και για πρώτη φορά ιδρύεται σύλλογος στο Μικρό Δουκάτο. Πρώτη μας δραστηριότητα θα είναι να οργανώσουμε ένα πικνίκ προς την κυρία Εσίν (Σάρνιτς) και μετά θα συνεχίσουμε με άλλες εκδηλώσεις».
Ο πρόξενος Σάρνιτς, σχολιάζοντας από την πλευρά του την επίσκεψη, είπε: «Θέλω να εκφράσω την μεγάλη μου ικανοποίηση για αυτήν την επίσκεψη. Συνεχάρηκα την πρόεδρο Βιλντάν και τα μέλη του συλλόγου. Είδα ότι πραγματικά είναι ενθουσιασμένες. Ο ενθουσιασμός για την ίδρυση του νέου συλλόγου φαινόταν στο πρόσωπο τους. Συζητήσαμε όλοι μαζί. Τους ευχήθηκα να έχουν επιτυχίες. Για μια ακόμη φορά με την ίδρυση αυτού του συλλόγου σε αυτό το μικρό χωριό, αποδεικνύεται το πόσο δυνατές και ανιδιοτελείς είναι οι γυναίκες της μειονότητας, και το τι μπορούνε να πετύχουν όταν θέλουν. Πραγματικά πρόκειται για μια σημαντική κίνηση. Διότι το Μικρό Δουκάτο είναι ένα χωριό στα 9 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή με λίγους κατοίκους από τη μειονότητα. Εντέλει το να υπάρχει μια τέτοια κίνηση σε τόσο μικρό χωριό είναι σημαντικό. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το τι μπορούνε να κάνουν την επόμενη περίοδο. Είδα πως είναι σε επαφή με την σύζυγο μου Εσίν, και πως επιθυμούνε να την καλέσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να οργανώσουν εκδηλώσεις σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο και τελικά αυτός ο σύλλογος πρέπει να γεμίσει. Είναι σημαντική η δημιουργία συλλόγων. Η οργανωμένη κοινωνία πάντα διασφαλίζει κέρδος. Υπό αυτή την έννοια τους ευχήθηκα να έχουν επιτυχίες και να φανούνε επωφελείς¨
Ως εφημερίδα Μπιρλίκ συγχαίρουμε όλους όσους ίδρυσαν και στηρίζουν το σύλλογο, και επιθυμούμε να αναφέρουμε πως θα είμαστε αρωγοί τους (σ.σ. ε, αλλοίμονο!), όποτε το ζητήσουν»
Επίσκεψη από τον Σύλλογο Σαππών στον πρόξενο Σάρνιτς
To Δ. Σ. του Μειονοτικού Μορφωτικού και Φολκλορικού Συλλόγου Σαππών επισκέφτηκαν τον πρόξενο Μουσταφά Σάρντις. Τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου υπό την προεδρία της Ντετσλά Τσαβούς, επισκέφτηκαν τον πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς στο γραφείο του. Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα. Η πρόεδρος Νετσλάμ Τσαβούς και οι συνάδελφοι της ενημέρωσαν τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν κάνει και για αυτές που σχεδιάζουν να κάνουν στο μέλλον.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη η πρόεδρος Νετσλά Τσαβούς δήλωσε στην εφημερίδα Μπιρλίκ : «Πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη αβροφροσύνης στον πρόξενο μας και τον ενημερώσαμε για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουμε κάνει και για αυτές που σχεδιάζουμε να κάνουμε στο μέλλον». Εμείς πάλι τις…αναμένουμε κάθιδροι…

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ - ΣΤΟΠ

Read more...

Στενές σχέσεις PKK με το Ισραήλ βλέπει η ΜΙΤ


Εμπιστευτική αναφορά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) της 24ης Φεβρουαρίου παρουσιάζει τους στενούς δεσμούς του ΡΚΚ με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι μέλη της κουρδικής οργάνωσης έχουν εκπαιδευθεί από τη Mossad και προετοιμάζονται για νέο κύκλο συγκρούσεων με τη Τουρκία με στόχο τις εκλογές στις 12 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη Zaman, το Ισραήλ εντατικοποίησε τις επαφές του με το PKK μετά τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan με την ηγεσία της Hezbollah κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο.

Η ΜΙΤ παρουσίασε μάλιστα βίντεο με συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της κουρδικής οργάνωσης Murat Karayılan όπου φέρεται να δηλώνει ότι η επίθεση των Κούρδων ανταρτών στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας το περασμένο Μάιο, μεσούσης της κρίσης με το Mavi Marmara, έγινε σε συνεννόηση με το Τελ Αβίβ.

http://greeknation.blogspot.com/2011/04/pkk.html#more

Read more...

Ο θάνατος του Αρμένιου φαντάρου


Έρευνες για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου ενός Αρμένιου φαντάρου διεξάγει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Δικές τους έρευνες θα κάνουν, όμως, και οι γονείς του που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για «τυχαίο» περιστατικό, καθώς συνέπεσε με την επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Ο 26χρονος Σεβάγκ Σαχίν, που σε 23 ημέρες θα ολοκλήρωνε την θητεία του, υπηρετούσε στο Μπάτμαν και επισήμως ανακοινώθηκε πως έχασε τη ζωή του από το όπλο φίλου του με τον οποίο αστειεύονταν, όταν αυτό εκπυρσοκρότησε, το ξημέρωμα της ημέρας του Πάσχα.

Ο Σεβάγκ ήταν γιος γνωστού κοσμηματοπώλη της Κωνσταντινούπολης και πολύ αγαπητός μεταξύ των κατοίκων του γραφικού νησιού της Πρώτης. Η σορός του μεταφέρθηκε με στρατιωτικές τιμές στη γενέτειρα του , όπου θα τελεστεί η κηδεία του. Η οικογένεια του ενημερώθηκε από την τηλεόραση τον θάνατο του παιδιού τους, γιατί, όπως είπαν, δεν τους έβρισκαν οι στρατιωτικές αρχές! Το όνομα του δράστη που κρατείται δεν ανακοινώθηκε.

http://www.elzoni.gr

Read more...

Κάποτε έρχεται η στιγμή που ο φασισμός και η βαρβαρότητα πληρώνονται! Στο ταμείο κύριοι!


Γνωστή εδώ και καιρό βέβαια η ιστορία με τις (κερδισμένες) αγωγές της Χαράς Νικοπούλου εναντίον των προξενοτουρκοφυλλάδων «Γκιουντέμ» της Κομοτηνής και «Μιλλέτ» της Ξάνθης, για τα όσα κακοήθη συκοφαντικά είχαν εξεμέσει εναντίον της (υπενθυμίζουμε, για τη δήθεν προτροπή της προς τα παιδιά του μειονοτικού σχολείου του Μ. Δερείου να…ζωγραφίσουν τον Αλλάχ)!

Πριν από λίγες μέρες όμως είχαμε και άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα εξελιξη με το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών των εν λόγω φυλλάδων. Δείτε παρακάτω πώς ανακοινώνει το γεγονός η μία εξ αυτών (η «Γκιουντέμ») σε δημοσίευμα της 15ης Απριλίου (και μετάφραση από το αδελφό ιστολόγιο http://tourkikanea.gr). Προφανώς βέβαια το σοκ ήταν μεγάλο για τους τουρκόψυχους "δημοσιογράφους» (λέμε τώρα), που έχοντας συνηθίσει εδώ και χρόνια να υβρίζουν και να απειλούν σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, δεν περίμεναν ασφαλώς τέτοιες εξελίξεις. Και εδικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα υφίσταντο τέτοια πανωλεθρία όχι από κάποιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο (τα δημαρχοπεριφερειαρχίδια άλλωστε και όλες τις υπόλοιπες παρατρεχάμενες φοβικές κότες της περιοχής, αυτοί τα έχουνε για…σφαλιάρες), αλλά από μια απλή Ελληνίδα δασκάλα. Ευτυχώς όμως ζούμε σε μια χώρα, όπου ακόμη (στοιχειωδώς τουλάχιστον) λειτουργούν και κάποιοι νόμοι. Και το ψεύδος και η λάσπη έχουν κι αυτά καμμιά φορά το τίμημά τους…

“Κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ
Άρχισαν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε βάρος των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ. Οι διαδικασίες κατάσχεσης άρχισαν λόγω των αστρονομικών προστίμων που καταδικάστηκαν να πληρώσουν οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ, λόγω των αγωγών που είχε υποβάλει η Ελληνίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου που υπηρετούσε στο τουρκικό (σ.σ. τον χαβά τους αυτοί!) δημοτικό του Μεγάλου Δερείου. Ως αποτέλεσμα των εγγράφων κατάσχεσης που έστειλε ο δικηγόρος της Χαράς Νικοπούλου, μπλοκαρίστηκαν και πάγωσαν οι λογαριασμού της Γκιουντέμ και της Μιλλέτ στις τράπεζες Ζιραάτ και Εθνική.
Το δικαστήριο κρίνοντας τις αγωγές που είχε υποβάλλει η Χαρά Νικοπούλου ζητώντας από κάθε μια εφημερίδα 1 εκατομμύριο ευρώ, καταδίκασε τις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ σε πρόστιμα 150 και 120 χιλιάδων ευρώ.
Το Πρωτοδικείο αποφάσισε μάλιστα πως από αυτά τα πρόστιμα θα έπρεπε να πληρωθούνε αμέσως στην Χαρά Νικοπούλου από την μεν Γκιουντέμ 20.000 ευρώ και από την δε Μιλλέτ 30.000 ευρώ. Η Χαρά Νικοπούλου τις προηγούμενες μέρες είχε κοινοποιήσει και στις δύο εφημερίδες πως ζητά την πληρωμή αυτών των χρημάτων, αναφέροντας πως σε περίπτωση μη πληρωμής θα προέβαινε σε πράξεις κατάσχεσης.
Η Χαρά Νικοπούλου τις προηγούμενες μέρες με κοινοποίηση δικαστικής απόφασης προς τις τράπεζες Ζιραάτ και Εθνική μπλοκάρισε τους λογαριασμούς των εφημερίδων τις οποίες είχε μηνύσει. Έτσι κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί των Χουλιά Εμίν και Τζεμίλ Καμπζά από τη Γκιουντέμ και οι λογαριασμοί των Τζενγκίζ Ομέρ και Μπιλάλ Μπουντούρ από τη Μιλλέτ. Η πράξη κατάσχεσης που έστειλε στις τράπεζες η Χαρά Νικοπούλου, έφτασε στη μεν Γκιουντέμ στις 11-4, στη δε Μιλλέτ στις 12-4.
Στο επόμενο στάδιο αναμένεται να αρχίσουν από τη Χαρά Νικοπούλου οι διαδικασίες κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των δημοσιογράφων των Γκιουντέμ και Μιλλέτ”.
Σχόλιο: Όταν η Χαρά τούς είπε να ζητήσουν συγγνώμη στη βάση ενός συγκεκριμένου κειμένου που είχε ετοιμάσει (πράγμα που αποδέχθηκε η τρίτη τουρκοφυλλάδα, η «Μπιρλίκ», κι έτσι τη…γλίτωσε), αυτοί δεν ήθελαν. Ε, καλή λοιπόν η μαγκιά, αλλά μπορεί τελικά να έχει και τα επίχειρά της! Πάντως αν ζορίζονται να πληρώσουν, εμείς τους έχουμε ήδη έτοιμη τη λύση.Ας απευθυνθούν στον εικονιζόμενο τουρκοπρόξενο!

Πηγή: Προξενείο Στοπ

Read more...

Πολυμερή διάσκεψη για Τύμπου προωθεί η Άγκυρα


Λευκωσία:
Με προφανή στόχο τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, η Άγκυρα προωθεί πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την επικοινωνία των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Τουρκίας-Κύπρου, απαιτώντας όπως σε αυτή μετάσχει και το ψευδοκράτος.Η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», προνοεί σχεδιασμό σε δύο στάδια:

* Πρώτον, μια συνάντηση με τη συμμετοχή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών Αρχών και των κυπριακών Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας υπό την αιγίδα του ICAO, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

* Δεύτερον, συνάντηση στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Και στις δύο συναντήσεις προτείνεται παρουσία του Eurocontrol και της Κομισιόν.

Η Άγκυρα προχωρεί ένα ακόμη βήμα παρακάτω, βάζοντας στο τραπέζι εισήγηση για πολυμερή διάσκεψη στην παρουσία της ίδιας και της Ελλάδας υπό την αιγίδα της ICAO.

Οι Τούρκοι στην πρότασή τους παρουσιάζουν το αεροδρόμιο «Ερτζάν» ως σύγχρονο, αποτελεσματικό για την ασφάλεια των πτήσεων με πρόθεση, όπως σημειώνουν, να συμβάλει στη διασύνδεση των κέντρων εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πιστεύουμε ότι τεχνικές και εφαρμόσιμες λύσεις μπορούν να εξευρεθούν χωρίς προκαταλήψεις σε πολιτικές και νομικές θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών», σημειώνει η Άγκυρα, στην προσπάθειά της για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

http://www.philenews.com

Read more...

Το μήνα του μέλιτος, διάγουν πλέον οι σχέσεις Σερβίας, Τουρκίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης


Οι ηγέτες της Σερβίας, της Τουρκίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης συμφώνησαν σήμερα στο Καρατζόρτζεβο ότι οι τρεις χώρες στο μέλλον θα αλληλοστηρίζονται ειλικρινώς στη διαδικασία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα των γειτονικών τους χωρών.

Από το Καρατζόρτζεβο της Βοϊβοντίνα, όπου οι Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Φράνιο Τούτζμαν είχαν συζητήσει για το σχέδιο διχοτόμησης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης πριν από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι πρόεδροι της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς διεμήνυσαν ότι σήμερα αντιμετώπισαν τα «φαντάσματα του παρελθόντος» και στράφηκαν προς το μέλλον.

Ο πρόεδρος της Σερβίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μαζί με τους κ.κ. Γκιουλ και Ραντμάνοβιτς δήλωσε ότι προϋπόθεση για την ποιοτική συνεργασία είναι η εκρίζωση των προκαταλήψεων.
«Μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε κατά των προκαταλήψεων που απορρέουν από τη δύσκολη ιστορία μας, επειδή αν αφήσουμε χώρο για τις προκαταλήψεις στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τάντιτς.
«Επιθυμούμε ολόκληρη η περιοχή να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στην ΕΕ και αυτός είναι ο σημαντικότερος πολιτικός στόχος που τελικώς θα επιφέρει οφέλη στους πολίτες μας.
Η Κροατία πρέπει να γίνει σύντομα μέλος της ΕΕ, αλλά είναι σημαντικό μετά την προσχώρηση της Κροατίας να μην υπάρξει μεγάλο διάλλειμα έως την ένταξη της επόμενης χώρας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα οι τρεις χώρες στο μέλλον να βρεθούν υπό την ίδια σκέπη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει να επιλύουν συνεργαζόμενες τα προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Στόχος μας είναι αυτή η περιοχή, που κάποτε ήταν εστία συγκρούσεων να μετατραπεί σε περιοχή ενότητας, που θα προχωρήσει προς το μέλλον και θα εδραιώσει ισχυρή συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Γκιουλ και πρόσθεσε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι η περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά το κέντρο της και ότι η Σερβία είναι η καρδιά αυτή της περιοχής.
Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς είπε ότι συναντήσεις όπως η σημερινή αποδεικνύουν ότι μετά το ταραχώδες παρελθόν, στον 21ο αιώνα όλοι επιθυμούν να γίνουν τα Βαλκάνια όαση ειρήνης. «Και οι τρεις χώρες είναι προσηλωμένες στην ΕΕ και έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και να αλληλοβοηθηθούμε», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βοσνία το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας κ. Ιζετμπέγκοβιτς ανέφερε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί πιθανότατα στο Σαράγεβο, αλλά δεν απέκλεισε την πραγματοποίησή της στη Σρεμπρένιτσα.

e-typos.com

Read more...

Ο Αρχηγός της CIA ,πέντε μέρες στη Τουρκία.Γιατί έκανε το ταξίδι.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Οι ΗΠΑ δείχνουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέλουν την Άγκυρα δίπλα τους , γι’ αυτό φαίνεται και πραγματοποιήθηκε η “μυστική” αποστολή του αρχηγού της CIA Λίον Πανέτα στην Τουρκία. Ο αρχηγός της CIA επισκέφθηκε την Τουρκία στα τέλη Μαρτίου και έμεινε στην τουρκική πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, ακριβώς 5 ημέρες! Η επίσκεψη Πανέτα αποκρύφτηκε απο την κοινή γνώμη. Η άφιξη του έγινε αργά τη νύχτα όπως και αναχώρηση του. Ο αρχηγός της CIA είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας.

Αυτές τις 5 ημέρες της παραμονής του, ο Πανέτα συζήτησε τις εξελίξεις στις κρίσεις στη Λιβύη και στη Συρία, επίσης εξετάστηκαν οι σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ αλλά και η δράση του PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Στο θέμα της Λιβύης διαπιστώθηκε οτι υπάρχει κενό ελέγχου στα χερσαία σύνορα, στη Συρία πως η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Επίσης εξετάστηκε και ο “κρυφός κωδικός” ο οποίος περιλαμβάνει την προστασία και διάσωση της οικογένειας Άσαντ σε περίπτωση αλλαγής τους καθεστώτος στη χώρα. Ο Πανέτα μετα απο τις διαδοχικές συσκέψεις αναχώρησε απο την Τουρκία χωρίς να γνωρίζουν πολλοί, κάτι για την παρουσία του στην ΄Αγκυρα..

onalert.gr

Read more...

Φαραωνικό έργο ανακοίνωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Διώρυγα Μαρμαρά-Μαύρης Θάλασσας!


Ένα τεράστιο έργο, που απαιτεί κολοσσιαία χρηματοδότηση, την ένωση της Θάλασσας του Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα μέσω μιας διώρυγας πλάτους 150 μέτρων, με σκοπό να αποσυμφορηθεί ο Βόσπορος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η διώρυγα υπολογίζεται να έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα.

«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για την "Διώρυγα Κωνσταντινούπολη", ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ», δήλωσε ο Ερντογάν, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο θα αρχίσουν μετά τις εκλογές και θα διαρκέσουν δύο χρόνια, δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί σε εκτιμήσεις όσον αφορά το οικονομικό κόστος του - αν μη τι άλλο - φιλόδοξου εγχειρήματος.

H διώρυγα θα χρησιμοποιείται από τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 την ημέρα. Από τον Βόσπορο, ο οποίος έχει μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα, διέρχονται κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα οι περίπου 13 εκατ. κάτοικοι της Κωνστνατινούπολης να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "το σχέδιο αυτό είναι ένα ενεργειακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τις μεταφορές. Όμως πρώτα απ' όλα πρόκειται για ένα σχέδιο για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο για την προστασία της φύσης, της θάλασσας, των υδάτινων πόρων της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της". Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στις οικονομικές παραμέτρους του σχεδίου.

Πρόσθεσε δε, ότι μεταξύ των σχεδίων είναι η κατασκευή ενός αεροδρομίου -- του τρίτου της Κωνστνατινούπολης και του μεγαλύτερου της Τουρκίας-- και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα. Ως έτος για την ολοκλήρωση των εργασιών όρισε το 2023.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Σε οικονομικά επιζήμια μετατρέπεται η επένδυση της Τουρκίας στον αγωγό Μπακού-Τσειχάν


Ασύμφορη και μακροχρόνια ζημιογόνα φαίνεται να μετατρέπεται η εμπλοκή της Τουρκίας στον αγωγό Μπακού Τσειχάν σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή της εταιρείας BIL (Botaş International Limited Şirketi (BIL)), Ιμπραήμ Παλάζ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Μπιργκιούν το άρθρο της οποίας αναδημοσιεύουν τα «Τουρκικά Νέα» η εταιρεία BIL αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των λαθών που έγιναν κατά την σύνταξη της συμφωνίας ίδρυσης της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

Πιο συγκεκριμένα η BIL είναι η τουρκική εταιρεία θυγατρική της κρατικής Botaş η οποία διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού που βρίσκεται εντός του τουρκικού εδάφους και όπως δήλωσε ο Ιμπραήμ Παλάζ από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού το 2006 έως σήμερα η Botaş υπέστη σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας BIL, «Η συμφωνία λειτουργεί σε βάρος της Τουρκίας. Έχουμε 31 εκατ. δολάρια ζημία. Μέχρι το 2045 η ζημία μπορεί να φτάσει τα 2 δις δολάρια ζημιά.».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Ιμπραήμ Παλάζ επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση του 2002 έκανε μια συμφωνία πλήρως επιζήμια με την BTC, 40+10+10 χρόνων -σύνολο 60 χρόνων- χωρίς να κοιτάξει τις λεπτομέρειες. Όποιος θα ήξερε κάτι ελάχιστο από νομικά δεν θα υπέγραφε αυτήν τη συμφωνία. Λόγω αυτής της μονόπλευρης και ζημιογόνας για την Τουρκία συμφωνίας, οι ζημιές της BIL αυξάνουν συνεχώς. Και αυτή η ζημιά δεν είναι μόνο για σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η συμφωνία».

Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της BIL « Η Τουρκία για τα 1.076 χιλιόμετρα μήκους του αγωγού παίρνει 35 σεντς ανά βαρέλι, όταν για τα 700 χιλιόμετρα του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας πληρώνονται 78 σεντς. Με αυτή τη πορεία η εταιρία BIL είναι υποχρεωμένη να έχει ζημίες μέχρι το 2045 και το σχετικό νούμερο ως τότε θα περάσει τα 2 δις $».

Από την άλλη πλευρά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό BTC στην Τουρκία Σολέν Καραβελίογλου δήλωσε πως, «η BIL και η BTC δεν είναι ανταγωνιστές αλλά εταίροι. Εμείς κοιτώντας το θέμα από τη δική μας σκοπιά δεν το βλέπουμε ακριβώς έτσι. Καθώς όμως το θέμα βρίσκεται τώρα στην διαιτησία δεν μπαίνουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι συνομιλίες μας με την BIL συνεχίζονται και ευχή μας είναι να βρεθεί λύση».

Ο Καραβελίογλου ανέφερε επίσης πως η εταιρεία BTC δεν πληρώνει μόνο τα σχετικά έξοδα λειτουργίας αλλά και την σχετική με τον αγωγό φορολογία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι τουρκικές παραβιάσεις σήμερα


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 16 τουρκικά μαχητικά τα 8 έφεραν οπλισμό και η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ξεκίνησε η κατεδάφιση του αγάλματος της Ανθρωπότητας στην τουρκική πόλη Κάρς


Ξεκίνησε η κατεδάφιση του τεράστιου τουρκικού αγάλματος, αφιερωμένου στην συμφιλίωση με την Αρμενία, το οποίο ονομάζεται Άγαλμα της Ανθρωπότητας, λίγους μήνες αφότου ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή το είχε χαρακτηρίσει ως «έκτρωμα».

Το άγαλμα ύψους 30 μέτρων απεικόνιζε δύο μορφές η μία απέναντι από την άλλη. Κατασκευάστηκε σε ένα βουνό κοντά στην τουρκική πόλη Καρς, στα σύνορα με την Αρμενία, και συμβόλιζε το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις προσπάθειες των καλλιτεχνών να σώσουν το έργο, η κατεδάφιση θα προχωρήσει και θα χρειαστούν δέκα ημέρες.

Το έργο αποτελεί δημιουργία του γνωστού Τούρκου καλλιτέχνη, Μεχμέτ Ακσόι ο οποίος με δήλωσε ότι “Λυπάμαι πραγματικά, λυπάμαι εκ μέρους της Τουρκίας” εκφράζοντας με λίγα λόγια αυτό που πιστεύουν χιλιάδες πνευματικοί άνθρωποι της γειτονικής χώρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η Τουρκία κλείνει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου για Ελλάδα


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

- Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV που μεταδίδει την είδηση με τίτλο " Η Τουρκία σταματά την πώληση αερίου στην Τουρκία" η Άγκυρα ετοιμάζεται να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τις δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας που τονίζει πως η Άγκυρα θα σταματήσει να πουλά 750 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν για να το χρησιμοποιεί στην εσωτερική κατανάλωση.

Σύμφωνα με το NTV το υψηλόβαθμο στέλεχος τονίζει " οι υπογραφές με το Αζερμπαϊτζάν θα πέσουν στο επόμενο διάστημα. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να αγοράζει απο το Αζερμπαϊτζάν 6.6 δισ. κυβικά φυσικού αερίου αλλά οι εξαγωγές αερίου προς την Ελλάδα που συνεχίζονται απο το 2008 θα σταματήσουν. Την ποσότητα αυτή θα την πουλήσει απ' ευθείας στην Ελλάδα."
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τουρκίας τονίζει οτι η Ελλάδα θα μπορεί να αγοράζει Αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας όμως θα πρέπει να πληρώνει τέλη διέλευσης, χωρίς να διευκρινίζει το ποσό.
Το NTV τονίζει πως η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου ΒΟΤΑŞ έχει σαν στόχο να μειώσει τη τιμή της αγοράς φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν και με την αγορά και του μεριδίου της Ελλάδας πιθανότατα θα έχει πετύχει το στόχο αυτό.

onalert

Read more...

Η Τουρκία κλείνει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου για Ελλάδα

Read more...

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ JITEM


Η εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ που ερευνά την υπόθεση δολοφονιών αγνώστων δραστών στα νοτιοανατολικά της χώρας, πήρε καταθέσεις από το τέως στέλεχος των ¨Προστατών των χωριών ¨ Ακντάγ και από τον υπαξιωματικό Ογούζ. Η Εισαγγελία του Ντιγαρμπακίρ άρχισε μια νέα έρευνα σχετικά με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών στην περιοχή. Η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη μυστικότητα και στα πλαίσια της λήφθηκε κατάθεση από τον Ακντάγ.

Μετά την κατάθεση του Ακντάγ που είπε πως σε πολλές δολοφονίες αγνώστων δραστών υπάρχει δάχτυλος της JİTEM και αποκάλυψε την ¨Ομάδα-χατζάρι¨, κατάθεση 25 σελίδων υπέβαλε και ο τέως υπαξιωματικός Χουσείν Ογούζ που είχε αποκαλύψει την συμμορία της Γιουκσέκοβας. Μιλώντας στην εφημερίδα Ταράφ ο τέως υπαξιωματικός πληροφοριών Χουσείν Ογούζ, είπε πως πριν από μικρό διάστημα πήγε στο Ντιγιαρμπακίρ και έδωσε κατάθεση μετά από κλήση. Ο Ογούζ περιέγραψε την κατάθεση του ως εξής:

Τους δύο νέους τους σκότωσε υπαξιωματικός
¨Δύο μέρες πριν από εμένα είχε δώσει κατάθεση ο ¨Προστάτης χωριού¨ Μπεντιρχάν. Όταν τους είπε πως και εγώ είμαι γνώστης αυτών των θεμάτων, με κάλεσαν. Πήγα στο Ντιγιαρμπακίρ. Είπα στον εισαγγελέα ότι θέλω να επωφεληθώ από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Αμέσως κάλεσαν το τμήμα προστασίας. Μετά από αυτό άρχισα και εγώ να λέω αυτά που ήξερα. Κυρίως για την JİTEM, για τις δολοφονίες, για τις εκτελέσεις εντός των οργανώσεων, καθώς και για την συνεργασία των οργανώσεων¨ .
Ο περιγράφει ως εξής την 25 σελίδων κατάθεση που έδωσε στην εισαγγελία : ¨Στην κατάθεση μου περιέγραψα την συνεργασία PKK-DHKPC. Στις 30 Μαρτίου λήφθηκε αυτή η απόφαση συνεργασίας. Λήφθηκαν αποφάσεις οικονομικής συνεργασίας, ακόμη και συνεργασία στο θέμα των μαχητών. Για παράδειγμα όταν το ΠΚΚ δεν ήταν ακόμη ισχυρό η DHKP-C του είχε δώσει 100 τόνους αλεύρι. Με εκείνο το αλεύρι πέρασε το ΠΚΚ τον χειμώνα στα βουνά.
Περιέγραψα επίσης αυτά που ήξερα σχετικά με τον θάνατο του στρατιωτικού Εσρέφ Μπιτλίς. Εξήγησα πως τον στρατηγό Μπιτλίς τον σκότωσαν αυτοί που δεν θέλανε να τελειώσει η τρομοκρατία. Αργότερα είπα αυτά που ήξερα για τους φόνους των φοιτητών Φατμά και Σερβέτ Ασλάν. Μάλιστα έδωσα και το όνομα του υπαξιωματικού που τους δολοφόνησε. Εκείνα τα παιδιά τα σκότωσαν διότι είχαν δει δραστηριότητες της JİTEΜ. Στην κατάθεση μου περιέγραψα τις εκτελέσεις που διέπραξε η JİTEΜ. Πιστεύω πως μετά την κατάθεση μου θα διεξαχθεί μια νέα έρευνα για την JİTEΜ.¨

tourkikanea

Read more...

Περί Σάρνιτς ο λόγος


Ἡ σπουδαία ἀποκάλυψη τῆς ἑβδοµαδιαίας ἐφηµερίδας «Τά νέα τῆς Θράκης» (9/4) γιά ἔγγραφη καταγγελία 14 µουσουλµάνων ἔρχεται νά βεβαιώσει πανηγυρικά ὅσα λέγονται στήν περιοχή γιά τήν δραστηριότητα τοῦ Τούρκου Προξένου Κοµοτηνῆς, Μουσταφά Σάρνιτς.

Πρόκειται γιά ἐπιστολή πρός τόν Ἐρντογάν καί στό τουρκικό ΥΠΕΞ, ὅπου οἱ ὑπογράφοντες «καρφώνουν» τόν Πρόξενο ὅτι ἔχει δηµιουργήσει πρωτοφανές σχῖσµα στό ἐσωτερικό τῆς µειονότητας, καθώς διαχωρίζει τούς µουσουλµάνους σέ «δικούς µας» καί «χαφιέδες τῶν Ἑλλήνων»! Μέ τόν τρόπο αὐτόν ὅποιος διαφωνήσει στό παραµικρό ἀποµονώνεται καί µάλιστα κινδυνεύει «νά διακοπεῖ καί ὁ µισθός του» (ἄλλη µία ἀτράνταχτη ἀπόδειξη γιά τόν βρώµικο ρόλο τοῦ Προξενείου, πού χρηµατοδοτεῖ δασκάλους – κι ὄχι µόνο – γιά νά δροῦν κατά τῆς ἑλληνικῆς πολιτείας καί νοµιµότητας).

Ἡ ἐπιστολή ἔχει ἡµεροµηνία 25-10-2010, δηλαδή ἐστάλη προεκλογικά, πρᾶγµα πού σηµαίνει ὅτι ἐνδεχοµένως τό κίνητρο τοῦ ἔχοντος τήν πρωτοβουλία νά ἦταν ἡ µή στήριξή του ἀπό τόν προξενικό µηχανισµό. Ἄλλωστε γράφονται µέσα πολλά γιά τήν προεκλογική συµπεριφορά τοῦ Προξένου, ὁ ὁποῖος ἔσπρωξε ὅσο µπόρεσε πέρυσι τά διχαστικά ψηφοδέλτια τῶν µουσουλµάνων (π.χ. τῆς Σιµπέλ Μουσταφάογλου) καί ὑποστήριξε ἀνοικτά στίς βουλευτικές ἐκλογές τοῦ 2009 συγκεκριµένους ὑποψηφίους (σάν τόν Κοτζά Μουµίν Ριτβάν). Ὅπως καί νά ἔχει ὅµως τό πρᾶγµα, ὅποια κι ἄν ἦταν τά κίνητρα τῶν ἐπιστολογράφων, οὐδόλως µειώνεται ἡ ἀξία τῆς καταγγελίας, οὔτε καί ἀµφισβητεῖται ἡ ἀλήθεια τῶν ἀναγραφοµένων σ’ αὐτήν. Δέν θά κάρφωναν ἐπωνύµως στόν πρωθυπουργό τῆς γείτονος ἕναν διπλωµάτη της ὡς ἐκβιαστή ἄν δέν εἶχαν στοιχεῖα! Γιά νά δοῦµε τώρα τήν ἀντίδραση τῆς χώρας µας µετά τίς ἀποκαλύψεις. Τί ἔχει δηλαδή νά πεῖ ἡ Κυβέρνηση γιά τόν διπλωµάτη πού φιλοξενεῖ καί χαρακτηρίζει «χαφιέ» της ὅποιον δέν συντάσσεται µέ τόν σχεδιασµό του γιά τήν περιοχή…

http://tourkikanea.gr

Read more...

Περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό


Στις 20 Απριλίου 2011 παραδόθηκε στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) το ΤCG KARABURUN (P1201), δεύτερο Περιπολικό Σκάφος Νέου Τύπου εκτοπίσματος 400t (YTKB-400) από τα ιδιωτικά ναυπηγεία Dearsan AS. Είχε προηγηθεί το 2010 η παράδοση του ΤCG TUZLA (P1200), αρχικού σκάφους του τύπου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση δύο επιπλέον με συνολικές απαιτήσεις για 16 ώστε να παροπλισθούν τα απαρχαιωμένα περιπολικά του TDK.

Τα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης (OPV) YTKB-400 είναι σχεδιασμένα για παράκτια ανθυποβρυχιακή περιπολία και θεωρούνται ιδανικά για το περιβάλλον του Αιγαίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν μήκος 55,75m, πλάτος 8,85m, βύθισμα σχεδίασης 2,5m και ενδιαιτήσεις για 34 επιβαίνοντες. Δύο πετρελαιοκινητήρες MTU 16V4000 M90 ισχύος 2.720kW (3.700hp) στις 2.100rpm κινούν Έλικες Σταθερού Βήματος (FPP) παρέχοντας ταχύτητα 25 κόμβων και μέγιστη αυτονομία πλεύσης 2.000 ναυτικών μιλίων. Δύο πετρελαιοκίνητες ηλεκτρογεννήτριες παρέχουν ισχύ 250kW έκαστη. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται:

- Δίδυμος Συμπαγής πύργος πυροβόλων 40mm/70cal (Twin 40L70 Compact) της Oto Melara.

- Δύο τηλεχειριζόμενα Σταθεροποιημένα Βάθρα Πολυβόλου (STAMP) 12,7mm της Aselsan, με θερμική μονάδα διπλού οπτικού πεδίου μήκους κύματος 8-12μm και τηλεοπτική Εξαρτήματος Σύζευξης Φορτίου (CCD).

- Σύστημα Εκτόξευσης Ανθυποβρυχιακών Ρουκετών (ASRL) της Aselsan.

- Βόμβες βάθους.

- Σόναρ SP92MKII της Simrad εμπορικής προέλευσης. Πρόκειται για σταθεροποιημένο σόναρ με 11 συχνότητες λειτουργίας στο φάσμα 20-30kHz, με εμβέλεια εντοπισμού μεγαλύτερη των 3.000m. Χρησιμοποιεί τεχνολογία μορφοτροπέα υπερβολικής Διαμόρφωσης Συχνότητας (FM) παρέχοντας απεικόνιση χωρίς θόρυβο και υψηλότερης λεπτομέρειας από τα συστήματα Συνεχούς Κύματος (CW) και τυποποιημένης τεχνολογίας FM. Η μονάδα σόναρ σκάφους με μήκος καλωδίου 120cm μπορεί να αντεπεξέλθει σε ταχύτητα 24 κόμβων πλήρως εκτεταμένη.

- Ραντάρ ναυτιλίας Χ-ζώνης συχνοτήτων (8-12GHz) ισχύος 25kW με Βοήθημα Αυτόματης Αποτύπωσης Ραντάρ (ARPA) και ικανότητα Συστήματος Απεικόνισης Ηλεκτρονικού Χάρτη και Πληροφοριών Πολεμικού πλοίου (WECDIS).

- Hλεκτροπτικό σύστημα πρόσκτησης στόχων και ελέγχου βολής AselFLIR 300T της Aselsan.

Τα τουρκικά ναυπηγεία Dearsan έλαβαν από το Τουρκμενιστάν παραγγελία ύψους $100 εκατ. για τη ναυπήγηση δύο περιπολικών σκαφών του τύπου, σημειώνοντας σημαντική εξαγωγική επιτυχία.

www.strategyreport.gr

Read more...

«Το Αιγαίο φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο»


«Ως Δωδεκανήσιος το πονάω διπλά, το ελληνικό κράτος είναι ενιαίο, αδιάσπαστο και αδιαίρετο και φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο! Για μας, το Αιγαίο φτάνει μέχρι εκεί!» τόνισε ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Βαληνάκης, σε συζήτηση που διεξήχθη στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την ΑΟΖ και την ελληνική εξωτερική πολιτική, από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αφού αναφέρθηκε στα σημαντικά διαπραγματευτικά βήματα που η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε για την χάραξη θαλασσίων ζωνών την περίοδο 2004 - 2009 (με Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο), ο τέως Υφυπουργός αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο καλούμενο «θέμα Καστελλορίζου», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς:

«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε να τεθεί χωριστά «θέμα Καστελλόριζου», σαν να είναι κάτι το ξεχωριστό. Παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας χρησιμοποιώντας αυτές τις ορολογίες. Υπάρχει λοιπόν μία ενιαία γραμμή, συμφωνημένη μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας (Συμφωνία 1932) την οποία κληρονόμησε φυσικά το Ελληνικό κράτος.

Και επειδή ως Δωδεκανήσιος το πονάω αυτό διπλά, πρέπει να πω ότι, εμείς έχουμε την δική μας ερμηνεία, και η δική μας ερμηνεία είναι φυσικά ότι: το ελληνικό κράτος είναι ενιαίο, αδιάσπαστο και αδιαίρετο και φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο! Και υπάρχει μάλιστα και συμφωνημένη πολιτικά οριοθετική γραμμή. Για μας, το Αιγαίο φτάνει μέχρι εκεί!

Φαντάζομαι ότι όποιος τον έκανε αυτόν τον χάρτη δε θα έλαβε υπόψη του ότι υπάρχει η συνεχής οριοθετημένη γραμμή μέχρι το Καστελόριζο. Τουλάχιστον πολιτικά, θεωρώ ότι η δική μας η βάση πρέπει να είναι αυτή».

«Η ιστορία με το casus belli πρέπει ν’ απαντηθεί πλέον με ευρωπαϊκή αντίδραση. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να έρχεται ένας Πρωθυπουργός, ένας Υπουργός Εξωτερικών και να μας λένε, περίπου χαριτολογώντας, και να το παίρνουμε και εμείς χαριτολογώντας, ότι αν εμείς εφαρμόσουμε κάποιο κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που είναι μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου, θα μας απαντήσει η Τουρκία με πόλεμο. τα θέματα πρέπει να γίνονται αντικείμενο της διαπραγματευτικής ύλης, Δηλαδή ότι γίνονται κομμάτια των αντίστοιχων κεφαλαίων της τουρκικής διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν εργαλεία τα οποία δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Αντίθετα πρέπει όλα αυτά να αποτελούν μέρος μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής».

Ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών απαρίθμησε τους στρατηγικούς άξονες της ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας όσον αφορά τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων για τη χάραξη ΑΟΖ, της περιόδου 2004 -2009 λέγοντας:

«Πρώτον, Διμερείς Συμφωνίες Οριοθέτησης, στη βάση της λογικής ότι θέλουμε μία ενιαία γραμμή οριοθέτησης που να είναι η μέση γραμμή με τις απέναντι ακτές, όπως αυτή οριστεί από τους εμπειρογνώμονες. Αυτή λοιπόν η μέση γραμμή είναι ενιαία γραμμή οριοθέτησης, που σημαίνει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Δεύτερον, η εσωτερική διάσταση της προετοιμασίας (νομική και πολιτική).

Τρίτον, η ευρωπαϊκή διάσταση, η οποία λείπει πολλές φορές από τις συζητήσεις μας για τα ελληνοτουρκικά».

«Δηλαδή, είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, συμμετέχουμε στον προσδιορισμό αυτών των σχέσεων (Συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Ένωσης με γειτονικά κράτη), άρα αυτόν τον μοχλό πρέπει και να τον χρησιμοποιήσουμε και όχι απλώς να τον κοιτάμε».

«Η μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης και η ανάγκη προωθημένης αστυνόμευσης σε θάλασσες μακριά από τις άμεσες ακτές μας. Είναι ένα άλλο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής μας πολιτικής, που όμως, φαντάζομαι, θα το συνδέσετε όλοι στο μυαλό σας και με τα θέματα της ΑΟΖ. Όπως ίσως ξέρετε ορισμένοι, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ και με την πίεση της Ελλάδας σε ορισμένα μάλιστα σημεία με έντονη παρέμβαση, υιοθέτησε την λεγόμενη Ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική. πως η ΕΕ θα έπρεπε να έχει μία συνεκτική και ενιαία στάση απέναντι στα θέματα των θαλασσίων ζωνών».

Επιπλέον, ο κ. Βαληνάκης εισηγούμενος έναν κεντρικό άξονα για την ανάπτυξη, μιας ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο θέμα της ΑΟΖ καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή πρόσθεσε: «Χρειάζονται πολιτικές κινήσεις για να απεμπλακεί το ζήτημα από εκεί που έχει φτάσει μέχρι σήμερα. Ως προς την Αλβανία να εξηγήσουμε ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος προϋποθέτει σεβασμό των συμφωνηθέντων και να προχωρήσει και αυτή η οριοθέτηση».

«Να συντονίσουμε την παρουσία μας στις επιχειρήσεις για τη Λιβύη με την εφαρμογή στην πράξη αυτού που λέμε, ότι δηλαδή εκεί είναι η ελληνική ΑΟΖ, νότια της Κρήτης. Και να μην αφήνουμε τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να αλωνίζουν στην περιοχή, όπως έχω την αίσθηση ότι γίνεται -μακάρι να μην είναι έτσι».

Παράλληλα ο τέως Υφυπουργός επισήμανε: «Πρέπει από τώρα να συνεργαστούμε με τη FRONTEX για τις επιχειρήσεις αυτές που υπογραμμίζουν την σημασία της ελληνικής ΑΟΖ εκεί - όλα δένουν μεταξύ τους. Να επιμείνουμε και να προβάλλουμε σταθερά τη συμφωνία του 1932, και όχι το ελληνικό κράτος να την ξεχνάει, και οι χάρτες μας να την ξεχνάνε. Να εργαστούμε στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υπάρξει μία ρύθμιση για μία κοινοτική ΑΟΖ».

«Είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κυβέρνηση Καραμανλή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και υπό την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού υπηρετήσαμε αυτό το σχέδιο ώστε να φέρουμε νέο πλούτο στη χώρα και να ανατρέψουμε την πολιτική που είχαν ακολουθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ στα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών από το 1981 και μετά».

Πηγή : Ροδιακή

Read more...

Πτώση τουρκικού F-4 στο Εσκίσεχιρ


Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Fantom F-4 κατέπεσε και ανεφλέγη σήμερα, περί τις 15:45΄, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης αποπροσγείωσης στον διάδρομο προσγείωσης του στρατιωτικού αεροδρόμιο του Εσκίσεχιρ.
Ο χειριστήςτραυματίστηκε από την πυρκαγιά που προκλήθηκε μετά την πτώση του αεροσκάφους και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας.
Δεν αναφέρθηκε η ακριβής αιτία της πτώσης του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Read more...

Τουρκική οργάνωση προγραμματίζει νέα αποστολή βοηθείας στη Γάζα


Η τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ, που πέρσι είχε οργανώσει τον επίμαχο στολίσκο βοηθείας προς τη Γάζα, σχεδιάζει μια παρόμια ενέργεια για τον προσεχή μήνα. Στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στις 14 Απριλίου ότι το Ισραήλ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την προσεχή αποστολή. Επιμένουν, ωστόσο, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν τα πλοία και να μην αποπλεύσουν.

Οκτώ Τούρκοι και ένας Αμερικανός πολίτης τουρκικής καταγωγής σκοτώθηκαν στην προηγούμενη αποστολή βοήθειας κατά την έφοδο των ισραηλινών κομάντο. Ο στολίσκος της ΙΗΗ είχε παραβιάσει αποκλεισμό της γάζα που επέβαλε το Ισραήλ, το οποίο είπε ότι ενεργούσε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι αναλυτές λένε ότι αν και η Τουρκία τηρεί επικριτική στάση για τις ισραηλινές πολιτικές προς τους Παλαιστινίους, ο τόνος της σκλήρυνε αφότου ανήλθε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται.

"Στην Τουρκία, οι άνθρωποι νοιάζονταν πάντα για τους Παλαιστινίους, όμως αυτοί που χάρασσαν την εξωτερική πολιτική δεν έδιναν και πολύ σημασία στην κοινή γνώμη" είπε ο Κεμάλ Κιρίσκι πανεπιστημίου Bogazici. "Τώρα είναι διαφορετικά, το ΚΔΑ είναι πολύ καλό στο λαϊκισμό" είπε.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία αδυμονεί να παίξει έναν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ διαφόρων πλευρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να οργανώσει συνάντηση ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες παλαιστινιακές οργανώσεις, την Φατάχ και την Χαμάς.

"Η Τουρκία είπε πρόσφατα ότι έχει μια συγκεκριμένη αποστολή ως χώρα η οποία κατέχει στρατηγική θέση ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως δημιουργό τάξης και πρότυπο για την υπόλοιπη περιοχή" είπε ο Ταρίκ Ογκούζλου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Βιλκέντ, στους SETimes.

Σύμφωνα όμως με τον Γιαίρ Χίρσφελντ του πανεπιστημίου της Χάιφα, η Τουρκία υπονομεύει τους επίσημους ηγέτες της Παλαιστίνης συζητώντας με την Χαμάς.

"θα ήταν πολύ σημαντικό για την Τουρκία να αναγνώριζε την επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία. Το να παίζει παιχνίδια με αυτό και να υπονομεύει την επίσημη ηγεσία δεν είναι πολύ εποικοδομητικό" είπε ο Χίρσφελντ.

Μετά την περσινή κρίση με το στολίσκο, το αντι-ισραηλινό αίσθημα διογκώθηκε στην Τουρκία. Μια δημοφιλής ταινία η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, "Κοιλάδα των Λύκων η Παλαιστίνη", παρουσιάζει τους Ισραηλινούς ως αιμοχαρή καθάρματα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, υπήρξε μια σπάνια στιγμή συνεργασίας, με την Τουρκία να στέλνει βοήθεια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια δασοπυρκαγιάς στο όρος Κάρμελ, κατά την οποία 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Παρά την πληθώρα των θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν για να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων, ορισμένοι ειδικοί είναι αισιόδοξοι.

"Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι το "στρίμωγμα" του Ισραήλ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας" εξηγεί ο Κιρίσκι. "Η Τουρκία χρειάζεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Ισραήλ. Αυτό, ασφαλώς, είναι δύσκολο να το πετύχεις εάν οι εσωτερικές πολιτικές του Ισραήλ ολισθαίνουν ολοένα και περισσότερο προς τα δεξιά και η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει τους ανθρώπους στη Γάζα".

"Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καθίσουμε ήρεμα και να αποτρέψουμε τις ανόητες ενέργειες και από τις δύο πλευρές και να δούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το πραγματικό κοινό στρατηγικό συμφέρον στην περιοχή σε μια πολιτική συνεργασίας", είπε ο Χίρσφελντ. "Το Ισραήλ έχει πολλούς φίλους στην Τουρκία καθώς και η Τουρκία πολλούς φίλους στο Ισραήλ. Η εξεύρεση λύσης είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών".
SETimes.com.

*Και όλα αυτά στον απόηχο:
1) της έκκλησης του Αμερικανικού Προέδρου Ομπάμα προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας καθώς θεωρεί την Τουρκία και το Ισραήλ τους δύο πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
2) της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με την οποία καλεί το Ισραήλ να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος, σταματώντας εκ νέου τον στολίσκο για την Γάζα δηλώνοντας οτι η «Η Μεσόγειος δεν ανήκει σε κανένα έθνος»,οτι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι παράνομος αναφέροντας παράλληλα ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ στην νέα της αποστολή αλλά δεν είναι δυνατόν να την σταματήσει καθώς η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/blog-post_2623.html#more

Read more...

Επανατοποθετούνται οι τουρκοπράτορες της Θράκης εν όψει πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα


* Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Εναλλακτικές επιλογές εξετάζουν οι ακραίοι κύκλοι της μειονότητας, ώστε να έχουν λάβει θέση «μάχης» για ενδεχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει το ρευστό και αβέβαιο πολιτικό σκηνικό. Οι προβλέψεις ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα οδηγήσουν σε ένα πολυδιασπασμενο πολιτικό σκηνικό με οριακές στην καλύτερη περίπτωση πλειοψηφίες, ανοίγουν την όρεξη σε όσους ονειρεύονται τη μετατροπή της μειονότητας και των πολιτικών εκπροσώπων της σε ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει την πολιτική κυριαρχία του στη μειονότητα λόγω και της εμπιστοσύνης και της συμπάθειας που τρέφει η μειονότητα στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου από την εποχή ακόμη της θητείας του στα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών. Η αποστολή αυτή διευκολύνεται από την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς οι δεσμοί του με μεγάλο κομμάτι της μειονότητας έχουν διαρραγεί από το 1990.

Η ύπαρξη δύο ισχυρών μειονοτικών παραγόντων, όπως είναι ο Α. Χατζηοσμάν (που τυγχάνει και πρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης»), και ο Τ. Ματατζή, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, και η πιθανότατη επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί ούτε να μεγιστοποιηθεί ούτε όμως και να αγνοηθεί. Και σε αυτήν τη Βουλή, αλλά με κάθε βεβαιότητα στην επόμενη, όταν αυτή προκύψει, η ύπαρξη δύο βουλευτών που προωθούν μια κοινή ατζέντα μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά, όμως, τίποτα δεν εγκαταλείπεται στην τύχη του και έτσι προωθείται και η ενίσχυση του κόμματος «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και έχει επανασυσταθεί έχοντας στη θέση του πρόεδρου (που μέχρι πρότινος κατείχε ο ίδιος ο κ. Χατζηοσμάν) τον Μουσταφά Αλή Τσάβους.

Σύλλογος χωρίς άδεια
Καθώς ο ίδιος θεωρείται περιορισμένου βεληνεκούς, ήδη προσέρχονται στο κόμμα νέα στελέχη που εκτός των άλλων διαθέτουν και διεθνή εμπειρία λόγω της ενασχόλησής τους με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τελευταία στον κατάλογο αυτό ήταν η κ. Περβίν Χαϊρουλάχ, η οποία κατέχει τη θέση της διευθύντριας της «Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας Δυτικής Θράκης», ενός συλλόγου που λειτουργεί μια σειρά από παιδικούς σταθμούς χωρίς τις στοιχειώδεις άδειες που απαιτούνται και με άδηλους πόρους. Η Περβίν Χαϊρουλάχ είναι όμως ιδιαίτερα γνώριμη στους Ελληνες διπλωμάτες, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι πανταχού παρούσα σε κάθε λογής διεθνή φόρουμ προκειμένου να προβάλει τις «παραβιάσεις των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

Το να μπορέσει το DEB να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο εξαρτάται άμεσα από το πλαφόν του 3%, το οποίο δεν φαίνεται πιθανό να καταργηθεί.

Η ύπαρξη, όμως, ενός αμιγώς μειονοτικού κόμματος που υιοθετεί τη σκληρή γραμμή θα αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό μοχλό πίεσης προς κάθε κόμμα εξουσίας, το οποίο θα πρέπει κάθε φορά να προβαίνει σε «παραχωρήσεις» προκειμένου να μην απολέσει τις πολύτιμες δύο ή και τρεις βουλευτικές έδρες που μπορεί να προσφέρει η συμπαγής μειονοτική ψήφος. 

Οι μουφτήδες
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη Θράκη, η Αθήνα προσφέρει ένα ακόμη «δώρο» στην Αγκυρα, καθώς ξεκινά συζήτηση για το θέμα της ανάδειξης των μουφτήδων, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει η τουρκική πλευρά, έχοντας αφήσει σε εκκρεμότητα την υλοποίηση του νόμου για τον διορισμό των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη.

Η αδράνεια της πολιτείας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ιμάμηδες που περίμεναν από το 2007 τον διορισμό τους και τώρα πλέον που έχουν γίνει γνωστά και τα ονόματά τους (μετά από διαρροή σε μειονοτικό έντυπο) όσοι δεν υπέκυψαν στις απειλές και τους εκβιασμούς των ακραίων κύκλων οδηγούνται στην «αγκαλιά» του προξενείου, το οποίο τουλάχιστον τους διαθέτει τον μηνιαίο μισθό. 

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_1470.html

Read more...

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον φόβο Κουρδικής επανάστασης


Μετά την εντολή εκκένωσης της Συρίας από τους αμερικανούς πολίτες και την μετατροπή των συγκρούσεων που γίνονταν επί ημέρες σε Συριακές πόλεις σε εμφύλιο μεταξύ στρατού και πολιτών, το καμπανάκι κινδύνου φαίνεται πως χτύπησε στην Άγκυρα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκαλέσει σε έκτακτη σύσκεψη (σήμερα 26/4/2011 το απόγευμα) το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος χώρας.

Ο μεγάλος φόβος της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκεται στην στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι και στην σοβαρή πιθανότητα να μεταφερθούν οι σκληρές συγκρούσεις από την Συρία στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Τουρκία. Οι Κούρδοι που βρίσκονται στη βόρεια Συρία, καθώς και Κούρδοι από το βόρειο Ιράκ είναι δεδομένο πως θα στηρίξουν ή θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις και να θέσουν την κυβέρνηση Ερντογάν μπροστά σε τραγικές αποφάσεις…

Η Ελλάδα «σανίδα σωτηρίας» για την Τουρκία

Μέχρι και σήμερα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών η τουρκική κυβέρνηση είχε προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις Κούρδων –κυρίως στη νοτιο-ανατολική Τουρκία-, σε μία προσπάθεια να καταστείλει μία Κουρδική επανάσταση πριν αυτή πάρει σάρκα και οστά. Είναι δεδομένο πως η σημερινή βραδιά είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της Τουρκίας και την μελλοντική της (γεωγραφική) μορφή. Δυστυχώς, για την Άγκυρα, μία καθολική Κουρδική επανάσταση είναι δυνατόν να μεταφερθεί και σε άλλες εθνικές μειονότητες που ζούνε στην Τουρκία. Και κάτι τέτοιο, δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά θα φέρει στο προσκήνιο την πολυσυζητημένη διάλυση της γείτονος.

Κατά πόσο ενδιαφέρει την Ελλάδα τι θα συμβεί στην Τουρκία; Είτε θέλουμε να το κατανοήσουμε είτε όχι, η δημιουργία εξωτερικού κινδύνου λειτουργεί πάντα θετικά αφού καταφέρνει να συσπειρώσει τους πολίτες μίας χώρας. Και, δυστυχώς, η πιο εύκολη λύση για την κυβέρνηση Ερντογάν είναι η δημιουργία ενός σοβαρού θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Επεισόδιο που θα του δώσει την ευκαιρία να κερδίσει χρόνο ή και κάλυψη για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους με οποιονδήποτε τρόπο.

Κωνσταντίνος

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_3994.html

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP