Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ανακάλυψαν τα άρθρα 40 και 41 της συνθήκης της Λοζάνης


Οι συνήθως ήσυχοι και απλώς ψηφίζοντες επί διαφόρων θεμάτων χωρίς να γνωρίζουν, σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξαφνικά ανακάλυψαν τα άρθρα 40 και 41 της συνθήκης της Λοζάνης για να πουν όχι στον Καλλικράτη που ετοιμάζεται για τις συγχωνεύσεις των μειονοτικών σχολείων.
-Έτσι, τα δημοτικά συμβούλια Ιάσμου και Αρριανών αποφάνθηκαν ότι η συνθήκη χαρακτηρίζει τα σχολεία ιδιωτικά και αυτόνομα και δεν πρέπει να κλείσει κανένα χωρίς να ερωτηθούν οι ιδρυτές των σχολείων, οι σχολικές εταιρίες και οι κάτοικοι.
-Ξαφνικά σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι από την μειονότητα απέκτησαν φωνή και έδειξαν ότι είναι γνώστες των διεθνών συνθηκών και των μορφωτικών πρωτοκόλλων, ενώ σε άλλα θέματα που αφορούν τον τόπο, τηρούν σιγή ιχθύος.
-Ξέχασαν βέβαια πάνω στον οίστρο τους να αναφέρουν πως τόσα χρόνια τα «ιδιωτικά και αυτόνομα» αυτά σχολεία, χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος, που πληρώνει μισθούς δασκάλων, λειτουργικά έξοδα, έξοδα συντήρησης, αλλά συγχρόνως χτίζει και νέα κτήρια.
-Αυτά άραγε γίνονται σε άλλα «ιδιωτικά εκπαιδευτήρια»;
-Ούτε διευκρινίζουν ότι οι συγχωνεύσεις που εξαγγέλθηκαν για τα μειονοτικά σχολεία είναι πολύ πιο άτολμες από αυτές των χριστιανικών.
-Και βέβαια δεν μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν οι λαλίστατοι σύμβουλοι, άραγε τι συμφέροντα εξυπηρετούν να λειτουργούν σχολεία με μαθητές μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού;
-Εκτός αν όλα αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στις επιταγές του προξενείου και της συμβουλευτικής επιτροπής, για να σηκώσουν το λάβαρο της αντίστασης στις συγχωνεύσεις.

Από τη στήλη ΜΙΚΡΟΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ της εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP