Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τουρκική οργάνωση προγραμματίζει νέα αποστολή βοηθείας στη Γάζα


Η τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ, που πέρσι είχε οργανώσει τον επίμαχο στολίσκο βοηθείας προς τη Γάζα, σχεδιάζει μια παρόμια ενέργεια για τον προσεχή μήνα. Στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στις 14 Απριλίου ότι το Ισραήλ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την προσεχή αποστολή. Επιμένουν, ωστόσο, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν τα πλοία και να μην αποπλεύσουν.

Οκτώ Τούρκοι και ένας Αμερικανός πολίτης τουρκικής καταγωγής σκοτώθηκαν στην προηγούμενη αποστολή βοήθειας κατά την έφοδο των ισραηλινών κομάντο. Ο στολίσκος της ΙΗΗ είχε παραβιάσει αποκλεισμό της γάζα που επέβαλε το Ισραήλ, το οποίο είπε ότι ενεργούσε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι αναλυτές λένε ότι αν και η Τουρκία τηρεί επικριτική στάση για τις ισραηλινές πολιτικές προς τους Παλαιστινίους, ο τόνος της σκλήρυνε αφότου ανήλθε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται.

"Στην Τουρκία, οι άνθρωποι νοιάζονταν πάντα για τους Παλαιστινίους, όμως αυτοί που χάρασσαν την εξωτερική πολιτική δεν έδιναν και πολύ σημασία στην κοινή γνώμη" είπε ο Κεμάλ Κιρίσκι πανεπιστημίου Bogazici. "Τώρα είναι διαφορετικά, το ΚΔΑ είναι πολύ καλό στο λαϊκισμό" είπε.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία αδυμονεί να παίξει έναν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ διαφόρων πλευρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να οργανώσει συνάντηση ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες παλαιστινιακές οργανώσεις, την Φατάχ και την Χαμάς.

"Η Τουρκία είπε πρόσφατα ότι έχει μια συγκεκριμένη αποστολή ως χώρα η οποία κατέχει στρατηγική θέση ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως δημιουργό τάξης και πρότυπο για την υπόλοιπη περιοχή" είπε ο Ταρίκ Ογκούζλου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Βιλκέντ, στους SETimes.

Σύμφωνα όμως με τον Γιαίρ Χίρσφελντ του πανεπιστημίου της Χάιφα, η Τουρκία υπονομεύει τους επίσημους ηγέτες της Παλαιστίνης συζητώντας με την Χαμάς.

"θα ήταν πολύ σημαντικό για την Τουρκία να αναγνώριζε την επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία. Το να παίζει παιχνίδια με αυτό και να υπονομεύει την επίσημη ηγεσία δεν είναι πολύ εποικοδομητικό" είπε ο Χίρσφελντ.

Μετά την περσινή κρίση με το στολίσκο, το αντι-ισραηλινό αίσθημα διογκώθηκε στην Τουρκία. Μια δημοφιλής ταινία η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, "Κοιλάδα των Λύκων η Παλαιστίνη", παρουσιάζει τους Ισραηλινούς ως αιμοχαρή καθάρματα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, υπήρξε μια σπάνια στιγμή συνεργασίας, με την Τουρκία να στέλνει βοήθεια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια δασοπυρκαγιάς στο όρος Κάρμελ, κατά την οποία 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Παρά την πληθώρα των θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν για να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων, ορισμένοι ειδικοί είναι αισιόδοξοι.

"Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι το "στρίμωγμα" του Ισραήλ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας" εξηγεί ο Κιρίσκι. "Η Τουρκία χρειάζεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Ισραήλ. Αυτό, ασφαλώς, είναι δύσκολο να το πετύχεις εάν οι εσωτερικές πολιτικές του Ισραήλ ολισθαίνουν ολοένα και περισσότερο προς τα δεξιά και η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει τους ανθρώπους στη Γάζα".

"Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καθίσουμε ήρεμα και να αποτρέψουμε τις ανόητες ενέργειες και από τις δύο πλευρές και να δούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το πραγματικό κοινό στρατηγικό συμφέρον στην περιοχή σε μια πολιτική συνεργασίας", είπε ο Χίρσφελντ. "Το Ισραήλ έχει πολλούς φίλους στην Τουρκία καθώς και η Τουρκία πολλούς φίλους στο Ισραήλ. Η εξεύρεση λύσης είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών".
SETimes.com.

*Και όλα αυτά στον απόηχο:
1) της έκκλησης του Αμερικανικού Προέδρου Ομπάμα προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας καθώς θεωρεί την Τουρκία και το Ισραήλ τους δύο πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
2) της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με την οποία καλεί το Ισραήλ να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος, σταματώντας εκ νέου τον στολίσκο για την Γάζα δηλώνοντας οτι η «Η Μεσόγειος δεν ανήκει σε κανένα έθνος»,οτι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι παράνομος αναφέροντας παράλληλα ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ στην νέα της αποστολή αλλά δεν είναι δυνατόν να την σταματήσει καθώς η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/blog-post_2623.html#more

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP