Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Φαραωνικό έργο ανακοίνωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Διώρυγα Μαρμαρά-Μαύρης Θάλασσας!


Ένα τεράστιο έργο, που απαιτεί κολοσσιαία χρηματοδότηση, την ένωση της Θάλασσας του Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα μέσω μιας διώρυγας πλάτους 150 μέτρων, με σκοπό να αποσυμφορηθεί ο Βόσπορος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η διώρυγα υπολογίζεται να έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα.

«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για την "Διώρυγα Κωνσταντινούπολη", ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ», δήλωσε ο Ερντογάν, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο θα αρχίσουν μετά τις εκλογές και θα διαρκέσουν δύο χρόνια, δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί σε εκτιμήσεις όσον αφορά το οικονομικό κόστος του - αν μη τι άλλο - φιλόδοξου εγχειρήματος.

H διώρυγα θα χρησιμοποιείται από τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 την ημέρα. Από τον Βόσπορο, ο οποίος έχει μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα, διέρχονται κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα οι περίπου 13 εκατ. κάτοικοι της Κωνστνατινούπολης να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "το σχέδιο αυτό είναι ένα ενεργειακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τις μεταφορές. Όμως πρώτα απ' όλα πρόκειται για ένα σχέδιο για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο για την προστασία της φύσης, της θάλασσας, των υδάτινων πόρων της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της". Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στις οικονομικές παραμέτρους του σχεδίου.

Πρόσθεσε δε, ότι μεταξύ των σχεδίων είναι η κατασκευή ενός αεροδρομίου -- του τρίτου της Κωνστνατινούπολης και του μεγαλύτερου της Τουρκίας-- και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα. Ως έτος για την ολοκλήρωση των εργασιών όρισε το 2023.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP