Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θράκη: Επιτακτική η ίδρυση Συμβουλίου Χάραξης Εθνικής Πολιτικής


Μία άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή απέστειλε προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας, το Ελληνικό Ακαδημαϊκό Φόρουμ, προτρέποντας για την επαγρύπνηση της κυβέρνησης και των πολιτικών φορέων στο θέμα της Παιδείας και την εκπαίδευση, ιδιαίτερα στη Θράκη.
Στην επιστολή τους αυτή, οι Έλληνες επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη υπερεθνικής πολιτικής που θα πρέπει να βασίζεται στην ύπαρξη ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής, το οποίο και θα λειτουργεί με συμβουλευτικό χαρακτήρα.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από Το Hellenic Academic FORUM
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Βουλευτές,
Το Hellenic Academic FORUM έχει ως μέλη του, Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, και επιστήμονες κατόχους διδακτορικού πτυχίου, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και σε 19 ακόμα χώρες. Είναι δε κλάδος του Hellenic Electronic Center (www.greece.org), Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων, και περιλαμβάνει περί τα 40.000 μέλη.
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από συναδέλφους στην Θράκη, αλλά και ανησυχητικών πληροφοριών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επί σειρά ετών ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στις περιοχές μειονοτήτων της Θράκης. Παρακολουθήσαμε, επίσης, σχετική ειδησεογραφία και τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενες τόσο στο ζήτημα της ηρωικής, κατά την άποψή μας, δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου, όσο και σε θέματα σχετιζόμενα με την δράση ατόμων που έχουν στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Ως απλοί Έλληνες που αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πολλοί από μας και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, για τον χειρισμό ενός ζωτικής σημασίας Εθνικού Προβλήματος εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων.
Έχουμε πληροφορηθεί από διάφορες πηγές, ότι η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική στην Θράκη βασίζεται εν πολλοίς, σε προτάσεις που προέκυψαν από προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ συνολικού ύψους 20 εκατ. Ευρώ, και εκπονήθηκαν από ερευνητική ομάδα με τωρινή έδρα στο Παν/μιο Αθηνών. Δεν θα υπεισέλθουμε σε οποιαδήποτε κριτική των σχετικών πορισμάτων. Αυτή έχει γίνει από άλλους οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα στοιχεία για την σχετική αξιολόγηση. Επισημαίνουμε όμως, πως είναι αδιανόητο η εθνική πολιτική σε ένα τέτοιο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, πολιτική που υποχρεώνει τους Πομάκους και Ρομά της Θράκης να διδάσκονται ως μητρική την τουρκική γλώσσα, με προφανείς συνέπειες για την κοινωνική και εθνική τους ένταξη, να βασίζεται σε αμφιλεγόμενες απόψεις μιας ερευνητικής ακαδημαϊκής ομάδας, ανεξάρτητα από το επιστημονικό κύρος των εμπλεκομένων.
Πιστεύουμε ότι, η χάραξη Εθνικής πολιτικής σε τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να βασίζεται σε εισηγήσεις ενός Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής (για την Θράκη), το οποίο θα στελεχώνεται από υψηλού κύρους ειδικούς, όχι μόνο εκπαιδευτικούς αλλά και έμπειρους, καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, από τους οποίους κάποιοι να κατοικούν στην Θράκη, για να έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των εκεί συμβαινόντων. Ένα τέτοιο Συμβούλιο θα μελετά τις απόψεις όχι μόνο κάποιας ομάδας με προσβάσεις στα εκάστοτε κέντρα εξουσίας, αλλά και πολλών άλλων. Θα εξετάζει σε βάθος τις τυχόν επιπτώσεις του ενός ή του άλλου μέτρου, στα πλαίσια πάντα των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν το καθεστώς των μειονοτήτων, της διεθνούς πρακτικής, της τοπικής εμπειρίας, αλλά και της αντίστοιχης πολιτικής της Τουρκίας προς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και μόνο μετά από μια τέτοια ενδελεχή διερεύνηση, θα εισηγείται την ενδεικνυόμενη Εθνική Πολιτική, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων της.
Οι ευθύνες των μέχρι σήμερα ηγεσιών για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσης ζωτικής σημασίας θέματος, είναι τεράστιες. Δυστυχώς, αυτού του είδους άστοχοι, και κάποιες φορές επιπόλαιοι, χειρισμοί οδήγησαν την Ελλάδα, σε πάρα πολλούς τομείς, στην σημερινή της κατάντια πού όλους, μας πληγώνει και μας προκαλεί ντροπή ως πολίτες της.
Θεωρούμε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η χωρίς τυμπανοκρουσίες ίδρυση ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θράκης, το οποίο σε ταχύτατο χρόνο θα εξετάσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στα σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων και με τον επιχειρούμενο εκτουρκισμό της περιοχής. Το Συμβούλιο αυτό να στελεχωθεί με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός, έξω από κομματικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις, όλα δε τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την συνέχειά του. Είναι φυσικά αυτονόητο, ότι θα λειτουργεί έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα, για την διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Ας διδαχθούμε από τους γείτονες στα ανατολικά μας σύνορα! Ας ακούσουμε τις κραυγές αγωνίας, που έρχονται από Έλληνες, χριστιανούς, Πομάκους και Ρομά, της Θράκης μας. Ας ξεκινήσουμε κάποτε ως χώρα, κάνοντας τα αυτονόητα, χωρίς προκαταλήψεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και τον κοινό νου. Και ταυτόχρονα, ας μεριμνήσουμε, αν μη τι άλλο, για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του Νόμου σε κάθε πόλη και χωριό της Θράκης, ώστε κανένας Έλληνας πολίτης της περιοχής, χριστιανός ή μουσουλμάνος, να μην αισθάνεται ότι ανήκει σε μια καταπιεζόμενη μειονότητα μέσα στην ίδια του την χώρα. Ίσως έτσι, να αποτρέψουμε μελλοντικές, και για πολλούς επερχόμενες, εθνικές συμφορές.

Με Τιμή,
Οι υπογράφοντες (ακολουθούν οι 276 υπογραφές των μελών)

http://kostasxan.blogspot.com/2010/09/blog-post_5521.html

Read more...

Ματαίωσε τη «Νικηφόρος» ο Χριστόφιας


Μαζί με τη «Νικηφόρος» ματαιώνεται και η ελληνική άσκηση «Τοξότης»

Η προετοιμασία της στρατιωτικής άσκησης «Νικηφόρος 2010» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, αλλά χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρότεινε την από κοινού ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων στο χώρο της Κύπρου. Με την αναφορά του Προέδρου, όλα έχουν ανασταλεί και η άσκηση «Νικηφόρος» θεωρείται ματαιωθείσα, μια και προηγείται χρονικά της τουρκικής άσκησης «Ταύρος».

Μαζί με τη «Νικηφόρος» ματαιώνεται και η ελληνική άσκηση «Τοξότης», που διεξαγόταν ακριβώς την ίδια περίοδο στην ευαίσθητη περιοχή της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος. Τα ελληνικά φτερά κάλυπταν το χώρο που σήμερα διεκδικεί η Τουρκία, που δημοσιοποίησε και σχετικούς χάρτες.
Οι δύο ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Τοξότης» διεξάγονταν σε ζεύξη και άλλαξαν το κλίμα της τουρκικής και βρετανικής κυριαρχίας στους αιθέρες και στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου την περίοδο που διεξάγονταν.

Από τις παραμονές της υποβολής του σχεδίου Ανάν το 2002 έχει να διεξαχθεί άσκηση «Νικηφόρος», ενώ τα ελληνικά φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν να εμφανιστούν στους κυπριακούς αιθέρες από το 1996.

Εξαιρούνται, βεβαίως, κάποιες βραχύχρονες προσγειώσεις για υπηρεσιακούς λόγους και για μεταφορά υλικού σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Δύο ελληνικά φάντομ F16 προσγειώθηκαν στο ενδιάμεσο διάστημα στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και άλλες τρεις φορές μεταφορικό πολεμικό αεροσκάφος C130 προσγειώθηκε στη Λάρνακα, μεταφέροντας καταδρομείς που πολέμησαν στην Κύπρο, για τα μνημόσυνα της Εισβολής. Άλλη μία φορά C130 προσγειώθηκε στη Λάρνακα καθ' οδόν προς τη Μέση Ανατολή, όπου ενεργούσε στη ζώνη επιτήρησης ελληνική φρεγάτα.

Ξεθωριάζουν
Το 1996, πέραν των αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ήρθαν στην Κύπρο και σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας. Σε μιαν από τις φρεγάτες επετράπη και η είσοδος του κοινού στο Λιμάνι της Λάρνακας, ενώ την ίδια ώρα τρία F16 σε σχηματισμό πέταξαν πάνω από το σκάφος και την πόλη της Λάρνακας. Την ίδια χρονιά, αεροσκάφη τύπου Κορσέρ και Μιράζ έπληξαν εικονικούς στόχους στο πεδίο βολής Καλού Χωριού. Στο πεδίο βολής έπεσαν και Έλληνες αλεξιπτωτιστές.

Από το 1996 προοδευτικά οι κοινές ασκήσεις και το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ξεθωριάζει και δημιουγείται ξανά το ψυχολογικό φράγμα, ότι η Ελλάδα είναι μακριά. Αύτο, σύμφωνα με απόστρατους αξιωματικούς, γίνεται επιτηδευμένα, για να οδηγηθεί ο λαός σε συμβιβασμό και να πάψει να τοποθετεί ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεών του. Οι ξένοι και κυρίως οι Αμερικανοί, με διακριτικές παρεμβάσεις, προδιαθέτουν την Ελλάδα ν’ αφήσει τους Κυπρίους να συμβιβαστούν. Την ίδια ώρα, όμως, οι Αττίλες συνεχίζουν να παραβιάζουν σε τακτική βάση τον εναέριο χώρο της Κύπρου και στα παρασκήνια εμφανίζονται ότι έχουν διχοτομήσει και τον αέρα.

Ατύπως έχουν ενημερώσει το ΝΑΤΟ στο χώρο που επιχειρούν, την ίδια στιγμή που η ελλαδική και η κυπριακή πλευρά απέχουν από το στοιχειώδες δικαίωμα αυτοάμυνας.

Κορυφαία στελέχη των κομμάτων, που σε αυτή τη συγκυρία θέλουν να κρατήσουν ανωνυμία, διερωτώνται τι ελπίδες διόρθωσης της κατάστασης έχουμε, με ένα αρνητικό κλίμα να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό σε Ελλάδα και Κύπρο. Λένε μαζί με ανώτατους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ ότι θα έρθει η ώρα, που ο ίδιος ο κόσμος θα συναισθανθεί ότι με αυτή την πολιτική δεν πάμε πουθενά και θα ζητήσει διόρθωση γραμμής. «Αν προλάβουμε...», είπε χαρακτηριστικά ανώτατο κομματικό στέλεχος του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ. Η νόμιμη άμυνα της Κύπρου εξισώνεται με την παράνομη δραστηριότητα του Αττίλα.

Σημερινή

Read more...

O εγκληματίας Ντεκτάς και οι μηχανισμοί του τουρκικού παρακράτους


Toυ Σάββα Καλεντερίδη

Οι δολοφόνοι αποκαλύπτουν ο ένας μετά τον άλλο το βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στα εγκλήματα που έγιναν στην Κύπρο. Ακριβώς τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν στην Ελληνική Θράκη. Η επίθεση στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή, μια μέρα πριν τη λειτουργία στη Σουμελά, ήταν έργο των ίδιων μηχανισμών. Να τους ξεσκεπάσουμε στην Κύπρο, για να είναι πιο εύκολη η αποκάλυψή τους στη Θράκη, όπου το τουρκικό προξενείο είναι άντρο του φασιστικού βαθέος κράτους της Άγκυρας.

Πίσω από τις δολοφονίες και τις βόμβες στα τζαμιά, κρύβεται ο Ντενκτάς

YILDIRAY OĞUR - Κωνσταντινούπολη - 25.09.2010

Η κόρη του Αϊχάν Χικμέτ (Ayhan Hikmet), ενός από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν τη δεκαετία του ’60 στην Κύπρο, είπε: «Είναι γνωστό ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται ο Ντενκτάς». Μετά την ομολογία του πρώην διοικητή της Διοίκησης Ανορθοδόξου Πολέμου (Özel Harp Dairesi), στρατηγού Σαμπρί Γιμριμπέσογλου (Sabri Yirmibeşoğlu): «Στην Κύπρο κάψαμε ακόμα και τζαμιά, για να αυξήσουμε τη συσπείρωση και τη συμμετοχή του κόσμου στην Αντίσταση (ΤΜΤ)», ομολογία που επανέφερε στο προσκήνιο την καταστροφή μετά από τοποθέτηση βόμβας στα τζαμιά Μπαϊρακτάρ και Ομεριέ της Λευκωσίας και τις επακολουθήσασες δολοφονίες τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, η εφημερίδα Ταράφ έψαξε και βρήκε μάρτυρες εκείνων των γεγονότων.

Η Χισφιέ Χικμέτ (Hıfsiye Hikmet) κόρη του δημοσιογράφου Αϋχάν Χικμέτ, που ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν την ημέρα (23 Απριλίου 1962) που έγραψαν στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ότι γνωρίζουν και θα αποκαλύψουν στα επόμενα φύλλα τους δράστες των βομβαρδισμών των τζαμιών, που έγιναν την προηγούμενη μέρα, απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδας Ταράφ.

Η Χισφιέ, που ζει στην ελεύθερη Κύπρο με την αδελφή της, Εμίν, ήταν μόλις τεσσάρων χρονών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της.
Η Χισμιέ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με την ελπίδα ότι μετά τις αποκαλύψει του Γιρμιμπέσογλου, που έγιναν 48 χρόνια ολόκληρα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα, θα εξιχνιαστεί επιτέλους η δολοφονία του πατέρας της, απάντησε τηλεφωνικά στις ερωτήσεις μας. Η Χισμιέ μας είπε ότι είναι σε όλους γνωστό ότι πίσω από τις βόμβες στα τζαμιά και πίσω από τη δολοφονία του πατέρα της κρύβεται ο ίδιος ο Ντενκτάς, όμως κανείς δεν το λέει επειδή φοβάται.

Ερ. Σε ποια φάση και πού βρίσκεται ο φάκελος της δολοφονίας του πατέρα σας;
Απ. Εγώ και η αδελφή μου ψάξαμε παντού, ερευνήσαμε τα αρχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο φάκελος της δολοφονίας του πατέρα μας δεν υπάρχει πουθενά, χάθηκε. Ο φάκελος αυτός δεν βρέθηκε σε κανένα δικαστήριο. Κάποιοι κατέστρεψαν το φάκελο του πατέρα μου. Ποιος θα μπορύσε να το κάνει αυτό;

Ερ. Κατηγορείται η ΤΜΤ και ο Ντενκτάς για τη δολοφονία. Εσείς συμφωνείται με αυτό;
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Ντενκτάς βρίσκεται πίσω από αυτά τα γεγονότα. Όμως κανείς δεν λέει τίποτα επειδή όλοι φοβούνται.

Ερ. Την περίοδο εκείνη εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς εδώ ήταν ο Ντενκτάς. Η ελληνική πλευρά συγκρότησε μια επιτροπή υπό την προεδρεία του υπουργού εσωτερικών Γιωρκάτζη, που ήταν ένα από τα ονόματα της ΕΟΚΑ και του Σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ, για να ερευνήσει το θέμα. Η επιτροπή εκείνη δεν έβγαλε κανένα αποτέλεσμα.
Μα πώς θα μπορούσε να αποκαλύψει την αλήθεια, όταν την δουλειά την είχε κάνει ο Ντενκτάς. Η επιτροπή εκείνη κουκούλωσε την υπόθεση.

Ερ. Την περίοδο εκείνη και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Κύπρο, Εμίν Ντιρβάνα (Emin Dırvana) κατηγόρησε την τουρκική πλευρά για τις δολοφονίες.
Μάλιστα, εκείνος ήξερε την αλήθεια. Άλλωστε, γι’ αυτό τον απέσυραν αμέσως μετά από τη θέση του.

Ερ. Ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια και μετά από τις αποκαλύψεις του Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, ήλθε και πάλι στο προσκήνιο η δολοφονία του πατέρα σας και του Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν (Ahmet Muzaffer Gürkan). Σκέφτεστε να κάνετε κάτι για να ανακινηθεί νομικά το θέμα της δολοφονίας του πατέρα σας;
Θα πρέπει να κάνουμε κάτι ως κοινωνία. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Οι δολοφονηθέντες αγωνίστηκαν γι’ αυτήν την κοινωνία. Εμάς μας αποκαλούσαν τόσα χρόνια προδότες. Τραβήξαμε πολλά. Επιτέλους, μετά από 48 χρόνια θα πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Όλοι στο νησί γνωρίζουν την αλήθεια

Και ο Λεβέντ Σενέρ, εκδότης της εφημερίδας Αφρική, που εκδίδεται στην Κύπρο, θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Γιρμιμπέσογλου έχουν ιστορική σημασία. Ο Λεβέντ, που πιστεύει ότι οι ανατινάξεις των τζαμιών και οι επακολουθήσασες δολοφονίες των Τ/Κ δημοσιογράφων, το 1962, ήταν γεγονότα που οδήγησαν στο διαμελισμό του νησιού, είπε τα εξής:
«Στην πραγματικότητα (ο Γιρμιμπέσογλου) δεν είπε κάτι που δεν ήταν γνωστό σε μας. Εμεί το έχουμε γράψει πολλές φορές στην εφημερίδα Αφρική ότι στα τζαμιά που ανατινάχτηκαν το 1962, τις βόμβες τις τοποθέτησε η ΤΜΤ».

Και ο Λεβέντ είναι της άποψης ότι από τη μια πλευρά ο εθνικιστής Ντενκτάς που ήταν υπέρ του διαμελισμού συμμετείχε στα γεγονότα και από την άλλη, ο Γεωργκάτζης, που ήταν επίσης εθνικιστής και υπέρ του διαμελισμού του νησιού, ως πρόεδρος της σχετικής επιτροπής τα κουκούλωσε για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ο Τούρκος πρέσβης κατηγόρησε τον Ντενκτάς

ο Λεβέντ λέει ότι δεν έχει στα χέρια του γραπτά ντοκουμέντα, όμως ισχυρίζεται ότι η μαρτυρία του Τούρκου πρέσβη της εποχής, του Εμίν Ντιρβάνα, αποτελεί από μόνη της απόδειξη. Ο Ντιρβάνα ήταν ένας κυπριακής καταγωγής συνταγματάρχης, που έστειλαν στο νησί ως πρέσβη οι κινηματίες που έκαναν το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου (λέγεται ότι τον επέλεξε προσωπικά ο Αρπαρσλάν Τουρκές, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων). Ο Ντιρβάνα, που αγωνίστηκε για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλούσε συχνά με τους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους Γκιουρκάν και Χικμέτ. Ο Ντιρβάνα, μετά τη δολοφονία τους, συστήνει τον τουρκοκυπριακό λαό να μην ρίχνει τις ευθύνες και να μην κατηγορεί του ελληνοκυπρίους και κατονομάζει τον Ντενκτάς ως υπεύθυνο των δολοφονιών. Την αντίδρασή του δε στη δολοφονία την δείχνει έμπρακτα στέλνοντας ένα στεφάνι με μια τεράστια μαύρη σημαία στην κηδεία των δολοφονηθέντων. Ο Ντιρβάνα πληρώνει για τη στάση του αυτή. Μερικούς μήνες μετά τις δολοφονίες, χωρίς να έχει πληρωθεί ο χρόνος παραμονής του στη θέση του, ανακαλείται στην Άγκυρα. Ο Λεβέντ λέει ότι «ο Ντιρβάνα, αφού γύρισε στην Τουρκία, έγραψε στην εφημερίδα Μιλλιέτ ότι πίσω από το έγκλημα ήταν ο Ντενκτάς».

Ένα από τους δολοφόνους βρίσκεται ακόμα στην Κύπρο

Ο εκδότης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ λέει ότι οι δολοφόνοι των Γκιουρκάν και Χικμέτ ήταν δυο τουρκοκύπριοι, ο ένας από τους οποίους έχει πεθάνει, ενώ ο άλλος ζει ακόμα στην Κύπρο. Λέει επίσης ότι τα ονόματα των δυο δολοφόνων είναι γνωστά. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ο γιος ενός εκ των στελεχών της ΤΜΤ που αναμείχθηκαν στις δολοφονίες έγραψε μια επιστολή και την έστειλε στον Σενέρ Λεβέντ, μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε σε σχετικό άρθρο του Λεβέντ. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στη δολοφονία του Αϋχάν Χικμέτ. Ο γιός του δολοφόνου, που ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα του Χικμέτ, όταν τον πυροβόλησε στο κρεβάτι που κοιμόταν, γράφει στην επιστολή του:
«Ο πατέρας μου τράβηξε τη σκανδάλη, όμως οι πραγματικοί δολοφόνοι είναι εκείνοι που του έδωσαν την εντολή». Γράφει ότι ο πατέρας του σηκωνόταν πάντα ενωρίς το πρωί και πήγαινε να ανοίξει το μικρό κατάστημα που διατηρούσε. Ένα πρωί, περπατώντας στα στενοσόκακα της Λευκωσίας, συναντήθηκε με μια νεαρή γυναίκα. Όταν ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο, τα μάτια του πατέρα μου γέμισαν δάκρια. Η γυναίκα, όταν είδε τον πατέρα του να κλαίει, γύρισε και του είπε:

-Εκείνο το βράδυ σε είδα να σκοτώνεις τον άνδρα μου. Σε θυμάμαι. Όμως μην κλαις, δεν φταις εσύ, το φταίξιμο είναι εκείνων που όπλισαν το χέρι σου, εκείνων που σου έδωσαν την εντολή να το κάνεις…

Πηγή: Εφημερίδα Ταράφ

Read more...

Θράκη: ο ΓΑΠ σπέρνει ανέμους, η Ελλάδα θερίζει θύελλες...


Μετά την Καραχασάν, η Μουσταφάογλου...

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, μια "πολυπολιτισμική" επιλογή του Γ. Παπανδρέου στη Θράκη αποδεικνύεται Δούρειος Ίππος της Άγκυρας.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τη Δημαρχία Κομοτηνής στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, επικεφαλής ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού με τίτλο "Πρώτο Βήμα για την Ισότητα".

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα "τουρκική" και ήταν πλαισιωμένη από γνωστούς "αγωγούς" τουρκικής επιρροής στη μειονότητα, όπως ο «ψευτομουφτής» Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερήφ, ο «ψευτομουφτής» Ξάνθης και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Αχμέτ Μετέ, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων», Σαμήτ Οραμάν, κ.ά.

Η κ. Μουσταφάογλου, που είναι νομαρχιακή σύμβουλος Ροδόπης, είχε επιλεγεί από τον Γ. Παπανδρέου ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009, σε μια από εκείνες τις κινήσεις, με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να δώσει "πολυπολιτισμική" χροιά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του.

Aπο την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της κ.Μουσταφάογλου. Σε πρώτο πλάνο η ίδια, και ο γνωστός για την δράση του ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ


Ατυχώς (;) για τον κ. Παπανδρέου, είναι η δεύτερη φορά που οι επιλογές του από το χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας αποδεικνύονται να έχουν προνομιακές σχέσεις με την Άγκυρα και το Προξενείο. Θυμίζουμε ότι η κ. Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, την οποία υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξανθης το 2006, αποδείχθηκε πειθήνιο όργανο της Άγκυρας: υπέγραψε διακήρυξη, με την οποία ζητείται η αναγνώριση "τουρκικού" σωματείου στη Θράκη, συμμετείχε στις εκλογές της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης" ενώ με δηλώσεις της σε τουρκική εφημερίδα αποκάλεσε τους μουσουλμάνους της Θράκης "Τούρκους", υιοθέτησε τη θέση περί αιρετού μουφτή και δήλωσε ότι έχει ως πρότυπό της την Τανσού Τσιλέρ Επιπλέον η κ Καραχασάν, ως επικεφαλής πλέον της μειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο, περιοδεύει τα πομακικά χωριά και μεταφέρει την προπαγάνδα της Άγκυρας, λέγοντας στους κατοίκους πως είναι έγκλημα να αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι και όχι ως Τούρκοι. Όσο για τη διαδικασία επιλογής της κας Καραχασάν, το "Βήμα" μας πληροφορεί ότι ερωτήθηκαν "κάποιοι άνθρωποι" στη μειονότητα, και ότι πρωτοσυναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου σε αθηναϊκό σπίτι όπου την υποδέχθηκε οικοδέσποινα με τουρκική παραδοσιακή ενδυμασία (!!!) Τα καλά της πολυπολιτισμικότητας...

Mε τις "πολυπολιτισμικές" εμμονές του κ. Παπανδρέου είχαμε ασχοληθεί προ καιρού εκτενώς και δεν θα επαναλάβουμε εδώ τις διαπιστώσεις μας. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει τις ιδεοληψίες του, ακόμα και τις αυταπάτες του. Όταν όμως είναι πολτικός αρχηγός και πρωθυπουργός, οι αυταπάτες πρέπει να υποχωρούν μπροστά στην πραγματικότητα, και οι ιδεοληψίες μπροστά στο εθνικό συμφέρον. Ο κ. Παπανδρέου με τις ιδεοληπτικές "πολυπολιτισμικές" επιλογές του στη Θράκη υπονομεύει μια διακομματική εθνική πολιτική, που ακολουθήθηκε με σχετική επιτυχία επί 15 περίπου χρόνια:

Συγκεκριμένα, μετά τη δυσάρεστη εμπειρία των ανεξάρτητων μειονοτικών βουλευτών (Σαδίκ, Φαϊκογλου) το 1989-90, το ελληνικό πολιτικό σύστημα (ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε συμφωνία) αποφάσισε να αποτρέψει την περιχαράκωση της μειονότητας σε "ξένο σώμα", θεσπίζοντας εκλογικό πλαφόν του 3% πανελλαδικά για την είσοδο κόμματος στη Βουλή (ώστε να μην έχει πιθανότητες εκλογής βουλευτών ένας ανεξάρτητος συνδυασμός) και περιλαμβάνοντας μουσουλμάνους βουλευτές στα ψηφοδέλτιά τους. Ανάλογη πολιτική ακολουθήθηκε και όταν έγινε αιρετός ο Β΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης (οι νομαρχίες). Έτσι συνενώθηκαν οι νομαρχίες Δράμας - Καβάλας - Ξανθης και Έβρου-Ροδόπης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκύπτει πουθενά μουσουλμανική πλειοψηφία και να είναι αδύνατη η εκλογή μειονοτικού νομάρχη. Ο στόχος ήταν να "καναλιζάρεται" η μειονότητα μέσα από τα υπάρχοντα μεγάλα κόμματα βάσει πολιτικών (όχι εθνικών) προτιμήσεων και να αποτραπεί η πολιτική εκπροσώπησή της σε εθνοτική βάση.

Αυτή η πολιτική, για ευνόητους λόγους, δεν έχει ποτέ καταγραφεί ως επίσημος στόχος του ελληνικού κράτους. Είναι όμως φανερό ότι στο ζήτημα αυτό υπήρξε στα μέσα της δεκαετίας του '90 μια συνεννόηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η οποία είναι σπάνια περίπτωση υπευθυνότητας και εθνικής ομοψυχίας στην πολιτική μας ζωή. Η πολιτική αυτή υπήρξε συνολικά επιτυχής, με τίμημα μερικές φιλοτουρκικές δηλώσεις των εκάστοτε μειονοτικών βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Την πολιτική αυτή ήρθε πρώτος να τη "σπάσει" ο Γ. Παπανδρέου το 2006, προτείνοντας τη Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν ως υποψήφια υπερνομάρχη Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο έδωσε τη δυνατότητα σε μια μειονοτική (εγκεκριμένη από το προξενείο Κομοτηνής) να γίνει εκλεγμένη νομάρχης μιας μεγάλης και κρίσιμης περιφέρειας, αλλά επιπλέον πόλωσε τη μειονότητα, προσπαθώντας να πάρει το σύνολό της με τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Τώρα γίνεται το επόμενο βήμα: υπό την κ. Μουσταφάογλου, επίσης εκλεκτή του κ. Παπανδρέου το 2009, η μειονότητα πολώνεται σε ένα αμιγώς μειονοτικό ψηφοδέλτιο.

"Το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού"..

Ίσως το αφελές "ιδανικό" του κ. Παπανδρέου να είναι η πολυπολιτισμικότητα - το πραγματικό αποτέλεσμα της πολιτικής του όμως είναι η πόλωση της μουσουλμανικής μειονότητας. Και αυτή η πόλωση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί οδηγεί σταδιακά στην "Κοσοβοποίηση" της Θράκης. Έχει αναρωτηθεί ποτέ ο κ. Παπανδρέου τι θα γίνει αν αύριο η κ. Καραχασάν ή η κ. Μουσταφάογλου, με τις θεσμικές τους ιδιότητες, εμφανιστούν π.χ. στο CNN λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι τους καταπιέζονται γιατί δε μπορούν να ονομάζονται Τούρκοι; Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, κ. πρωθυπουργέ...

Read more...

Τουρκικά πυρά κατά Kυπριακού αλιευτικού - Διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών στην UNFICYP


Καταιγισμό πυρών, αλλά και μία κανονιά στον αέρα για εκφοβισμό, δέχθηκε το κυπριακό αλιευτικό σκάφος «Santa Elena» από τουρκική φρεγάτα και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ ψάρευε σε διεθνή χωρικά ύδατα, στα βορειοανατολικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα. Δραματικές ώρες έζησαν τα οκτώ μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφου, δύο καπετάνιοι και έξι ναύτες, όταν βρέθηκαν γύρω στις έντεκα το πρωί σε απόσταση 13 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τουρκίας. Ξαφνικά πλησίασε το αλιευτικό σκάφος της ακτοφυλακής της Τουρκίας, το οποίο συνόδευε τουρκική φρεγάτα.

Υπό προειδοποιήσεις να εγκαταλείψουν την περιοχή, παρόλο που βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, δέχθηκαν έως και εκατό πυροβολισμούς, καθώς και κανονιοβολισμό. Εν μέσω των πυρών, το «Santa Elena» εγκατέλειψε το σημείο όπου βρισκόταν και βρέθηκε στα 19 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Μόλις πρόλαβαν οι καπετάνιοι να επικοινωνήσουν, μέσω ασυρμάτου, με τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού, το σκάφος δέχθηκε νέα προειδοποίηση από τα τουρκικά πλοία, που το είχαν ακολουθήσει, οπότε και απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού προέβη σε καταγγελία προς το Τμήμα Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Ανέφερε, μάλιστα, σε δηλώσεις σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι το αλιευτικό δεν παραβίασε κανένα διεθνή κανόνα αλιείας. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες, τους οποίους ακολουθούν τα κυπριακά αλιευτικά, επιτρέπουν το ψάρεμα σε απόσταση έως και δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές. Επιπλέον, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας είναι στα έξι ναυτικά μίλια.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «αμέσως μετά το συμβάν ρίψης προειδοποιητικών βολών κατά κυπριακού αλιευτικού σκάφους από τουρκικά λιμενικά σκάφη, το οποίο έλαβε χώρα βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα, σε διεθνή ύδατα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας για να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες». Προστίθεται ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών ήδη επικοινώνησε με την UNFICYP για το εν λόγω περιστατικό και, ταυτόχρονα, προβαίνει σε περαιτέρω διερεύνησή του».

ikypros

Read more...

Αρχίζουν έρευνες για πετρέλαιο


Πράσινο φως με επικαιροποιημένο νόμο για έναρξη ερευνών στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου. Ανοίγει η προσέλκυση επενδυτών και η διαδικασία χορήγησης αδειών έρευνας. Στο 50% η ενεργειακή κάλυψη της Ελλάδας από το πετρέλαιο. Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι νέες νομοθετικές αλλαγές με τις οποίες το Δημόσιο αναμιγνύεται ενεργά τόσο στην έρευνα όσο και στην εκμετάλλευση, των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι και το πρώτο βήμα της προσπάθειας αυτής. Για να θωρακισθεί το όλο εγχείρημα δίνεται βάρος στην εισαγωγή νομοθετικών αλλαγών οι οποίες θα διευκολύνουν τις έρευνες υδρογονανθράκων, με περιβαλλοντικά όμως κριτήρια. Αυτό θα γίνεται με την αυστηρή εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 2004/17/ΕΚ, αλλά και 2001/42/ΕΕ, οι οποίες και κανονίζουν το καθεστώς των θαλάσσιων ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες. Αφενός στην προσέλκυση επενδυτών μέσα από την παροχή γενναίων κινήτρων, αφετέρου θα εναρμονίζει τη χώρα μας με τις διεθνείς πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί για την ανάπτυξη δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων.
Έτσι, η κάθε άδεια εκμετάλλευσης θα έχει ξεχωριστή διάρκεια η οποία θα ορίζεται μέσα στην άδεια, ανάλογα με τις ιδιομορφίες της κάθε περίπτωσης και δεν θα περιορίζεται στα 25 έτη όπως προβλέπει σήμερα το Ελληνικό Δίκαιο. Να σημειωθεί πως το πετρέλαιο είναι ο κυρίαρχος υδρογονάνθρακας στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας καθώς τα ποσοστά του είναι σταθερά πάνω από το 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 99,5% του αργού πετρελαίου που διατίθεται για διύλιση, εισάγεται από το εξωτερικό και μόνο το 0,5% παράγεται στην Ελλάδα. Άκρως σημαντικό στοιχείο εάν αναλογισθεί κάποιος πως για την προμήθεια πετρελαιοειδών από το εξωτερικό πληρώνουμε ετησίως το 4,6% του ΑΕΠ. Το 56% της συνολικής κατανάλωσης παρατηρείται στον τομέα των μεταφορών. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 18,5%, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι (οικιακός, εμπορικός, κ.α.) αντιπροσωπεύουν το 25%

Τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ελλάδας, να προβεί σε έρευνα και εκμετάλλευση κάθε ενεργειακού αποθέματος στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο μέσα στην Ζώνη Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας. Αναφορά και στο casus belli της Τουρκίας. Την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ενεργειακή εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, μεταξύ άλλων, σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Μ.Ξενογιαννακοπούλου και τους υφυπουργούς.

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής για το 2011 όπως είπε ο Δ.Δρούτσας είναι η αξιοποίηση όλων των δικαιωμάτων στα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, ερωτηθείς δε για την ενδεχόμενη πρόθεση της Ελλάδας να διερευνήσει πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ο Δ.Δρούτσας ήταν σαφής. "Σαφές χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά στην Τουρκία δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να βάζεις, να πεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά νομίζω ότι και οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πόσο γρήγορα θα πρέπει να προβούμε, εάν μπορέσουμε, στα απαραίτητα βήματα".
Η ερώτηση στην οποία απάντησε θέτοντας το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών, αφορούσε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ και η έρευνα για τις ενεργειακές δυνατότητες του οποίου, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, με την αποστολή στο Αιγαίο, το καλοκαίρι δύο ερευνητικών σκαφών.
Πρόκειται για το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η ύπαρξή του, ανάμεσα στις Ζώνες Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή.
'Οσον αφορά την Τουρκία και το θέμα του casus belli, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως πρόκειται για μια "απαράδεκτη” αναφορά - τόσο στο επίπεδο των γενικών αρχών και της καλής γειτονίας, όσο και στο επίπεδο των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται από μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα".


news247.gr

Read more...

ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.


Σε απόσταση μικρότερη των έξι ναυτικών μιλίων από την Κύθνο, το Σούνιο, την Κέα και την Άνδρο, δηλαδή μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα έφτασε η φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Μπεϊκόζ», παραβιάζοντας κάθε κανόνα αβλαβούς διέλευσης!
Η τουρκική κορβέτα απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το ναύσταθμο του Ακσάζ και χωρίς προφανή λόγο κινήθηκε δυτικά. Πέρασε βόρεια της Κρήτης και ξεκίνησε την περιπλάνησή της στο Αιγαίο.

Η «Μπεϊκόζ» συνέχισε με βόρεια πορεία και διέπλευσε τα Κύθηρα και την Μήλο, στο πλαίσιο υποτίθεται της αβλαβούς διέλευσης. Ενώ κινούνταν δυτικά της Κύθνου, το τουρκικό πολεμικό πλοίο άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε νότια προς το Σούνιο.

Παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συνέχισε τον πλου εντός περιοχής ελληνικής δικαιοδοσίας. Περιέπλευσε το στενό Σουνίου – Τζιας και συνέχισε κινούμενη ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα.

Την προκλητική πορεία της τουρκικής κορβέτας παρακολουθεί η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Κρυσταλλίδης», το πλήρωμα της οποίας έχει καλέσει επανειλλημένα την «Μπεϊκόζ» να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όμως χωρίς αποτέλεσμα τουλάχιστον προς το παρόν.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΥΛΙΔΗ


Εφ. Μπιρλίκ 26-09-2010
Ο ΝΤΕΡΝΤΙΜΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ
Συρροή υποψηφίων παρατηρείται στην μουσουλμανική τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης για τις εκλογές των Τοπικών Διοικήσεων της 7ης Νοεμβρίου.
Μετά από τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας, Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Παυλίδη, άλλος ένας πρόεδρος συλλόγου, ο Μεχμέτ Ντερντιμάν, ανακοίνωσε στο τέλος αυτής της εβδομάδος την υποψηφιότητά του με τον συνδυασμό του Παυλίδη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ, Μεχμέτ Ντερντιμάν, ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφιος για το συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον συνδυασμό του Νομάρχη Ξάνθης Παυλίδη.

Στην σύντομη εκτίμηση που έκανε στην εφημερίδα μας είπε: ¨Ας είναι καλορίζικο για το έθνος μας.
Η υποψηφιότητά μου οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ. Μετά την απόφαση αυτή που πήρα, σε περίπτωση που ο λαός μας με εμπιστευτεί, μου δώσει την ψήφο του και εκλεγώ, τότε θα είμαι στην υπηρεσία του.
Φυσικά και από εσάς ως Τύπο περιμένω την βοήθειά σας. Όσο για τον λόγο που κατεβαίνω υποψήφιος, θέλω να δηλώσω ότι τις προσεχείς μέρες θα στείλω στον Τύπο μια ανακοίνωση¨.
Σχόλιο : ¨Κύριε Παυλίδη ποιό έθνος άραγε εννοεί ο κύριος Ντερντιμάν ; Εσείς συμφωνείτε με αυτό ; Η απλά αδιαφορείτε ;

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ
Εφ. Μπιρλίκ 20-9-2010
Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΑΤΡΑΝΤΖΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Πλησιάζοντας οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου άρχισαν να εμφανίζονται και οι υποψήφιοι.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Μουσταφά Κατραντζή, σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι στις τοπικές εκλογές είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό που έχει ετοιμάσει ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης για την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο Κατραντζή δήλωσε ότι επί 8 συναπτά έτη μέχρι και σήμερα είχε καθήκοντα στο δημοτικό συμβούλιο της Μαρώνειας και μεταξύ των προτάσεων που είχε για να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές, πλέον κατάλληλη βρήκε την πρόταση του Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη.
Είπε ότι χάρη του συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας ΑΜ & Θράκης μπορούν να εξασφαλιστούν περισσότερες λύσεις για τα προβλήματα της μειονότητας και πήρε αυτή την απόφαση επειδή πιστεύει ότι ο συνδυασμός του Γιώργου Παυλίδη είναι σωστός.
Παρά το ότι δεν περιλαμβάνεται στο καταστατικό του συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας δυτικής Θράκης, με την σκέψη και μόνο ότι δεν είναι ηθικό να παραμείνει στην προεδρεία και επειδή δεν επιθυμεί να ξεκινήσει άδικος ανταγωνισμός, ο Κατραντζή τόνισε πως παραιτήθηκε από την προεδρεία του συλλόγου αλλά θα συνεχίσει να παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Μουσταφά Κατραντζή είναι γεννημένος το 1973, απόφοιτος της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Από το 2000 και εντεύθεν εργάστηκε ως ιδιώτης λογιστής στον νομό Ροδόπης και το διάστημα μεταξύ 2003-2008 υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας, αντιδήμαρχος και πρόεδρος.
Για την περίοδο 2010-2011 είχε εκλεγεί πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας δυτικής Θράκης.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Read more...

Απίστευτα (δήθεν) εκπαιδευτικά αιτήματα τουρκοφρόνων


Καθώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, τα μειονοτικά αιτήματα σχετικά με την εκπαίδευση ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια.
O Σύλλογος Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης (B.T.T.Ö.B.) δημοσίευσε μήνυμα – το βρήκαμε στην τουρκόφωνη «Μπιρλίκ» (15/9/2010) – όπου αναφέρεται σε λιμνάζοντα «προβλήματα στην εκπαίδευση της Τουρκικής Μειονότητας» και ζητά άμεση σύγκλιση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Στο μήνυμα αναφέρεται η ανάγκη «συνέχειας της τουρκικής κουλτούρας», «διαμόρφωσης γενιάς συνδεδεμένης με την ιστορία μας, την κουλτούρα μας και με τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες», και «προόδου στην τουρκική γλώσσα» (άλλος εκπαιδευτικός στόχος ούτε καν μνημονεύεται!).
Θυμίζουν το νομοθετικό πλαίσιο της μειονοτικής εκπαίδευσης, ζητούν ρυθμίσεις στο πνεύμα της Ε/Τ μορφωτικής συμφωνίας του …1951 (!), αύξηση των μετακλητών δασκάλων από 8 σε 35 και ξαναζητούν το κλείσιμο της ΕΠΑΘ και τον διορισμό εκπαιδευτικών που φοίτησαν δάσκαλοι στην Τουρκία.
Επίσης, να μετατραπούν σε Τουρκικά σχολεία τα δημόσια γυμνάσια που γίνανε στα Πομακοχώρια και τα ιεροσπουδαστήρια Εχίνου και Κομοτηνής, να «σταματήσει η διδασκαλία των τουρκικών ως κατ΄επιλογήν μάθημα σε κάποια κρατικά σχολεία της Δυτικής Θράκης»!
Ας το διαβάσουν αυτό όσοι είχαν αντίρρηση με την εισαγωγή της τουρκικής ως γλώσσας επιλογής σε κάποια δημόσια σχολεία, αδυνατώντας να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα του μέτρου εκείνου.
Τέλος, ο …εκπαιδευτικός αυτός σύλλογος γράφει επί λέξει τα εξής απίθανα: «…Υπάρχει μια σοβαρή ροή παιδιών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης προς τα Ελληνικά κρατικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Στο θέμα της εκπαίδευσης πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας στα Ελληνικά κρατικά σχολεία. Εν όψει αυτής της άσχημης κατάστασης προτείνουμε την άμεση σύγκλιση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης με μόνο θέμα την εκπαίδευση. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.»
Πέφτουν λοιπόν όλες οι μάσκες, καθώς προτάσσεται ένας ξέφρενος τουρκικός σωβινισμός, που κατ’ επανάληψη έχει αποδειχθεί εδώ στον «Αντιφωνητή» με κείμενα σαν το ανωτέρω (και ανάλογες πράξεις).
Το αποτέλεσμα ήταν να …χαρακτηριστούμε εμείς «ακραίοι», γιατί δεν κάνουμε τους κουφούς και τους τυφλούς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας!
Ας μας πούνε λοιπόν οι άλλοι, οι μετριοπαθείς, τι απαντούν στα ανωτέρω. Κι ας μας πουν τι απαντάνε στους μουσουλμάνους γονείς του Αράτου, που διαμαρτύρονται σε Αρχές και δημοσίως για το κλειστό νηπιαγωγείο του χωριού τους.
Θυμίζουμε την περσινή συμπεριφορά του δημάρχου Φιλύρας, Χασάν Κιασήφ, ο οποίος με πράξεις στα όρια του τραμπουκισμού πέταξε έξω τις νηπιαγωγούς από τα 4 νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία του δήμου του (ένα ήταν κι αυτό του Αράτου), επειδή δεν ήταν «από τις δικές του».
Τα νηπιαγωγεία σφραγίστηκαν, το κράτος γελοιοποιήθηκε, οι υποσχέσεις του Χατζηοσμάν (πως σε μια βδομάδα θα το έλυνε το θέμα) ξέφτισαν, κι έναν χρόνο μετά όχι μόνο τα παιδιά δεν πήγαν σε κανένα νηπιαγωγείο αλλά ούτε και στην Α΄ τάξη του δημοτικού μπορούν να γραφούν, αφού δεν έχουν χαρτί πως πήγανε σε νηπιαγωγείο! Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, οι μουσουλμάνοι γονείς που μένουν στη μέση τα πληρώνουν όλα. Ποιος όμως θα νοιαστεί;
«Αντιφωνητής», 16/9/2010

Read more...

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ-ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!


Καλλικράτης: Ο ήπιος συναινετικός και… νόμιμος εκτουρκισμός της Θράκης Σχέδιο της Άγκυρας που εμφανίζει στατιστικά τουρκικό έθνος στην μισή Θράκη
Απαραίτητη η άμεση επιβολή απαγόρευσης μεταδημοτεύσεων στην Θράκη
Τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου που δεν μιλάει καθόλου για τη Θράκη;
Οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να χαρακτηριστούν από την συμμετοχή όλων, για να μην εμφανιστούν παράξενα αποτελέσματα ακόμη και σε δήμους που δεν δείχνουν να έχουν «πρόβλημα»
Πολλά έχουν ειπωθεί για τον Καλλικράτη. Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν
«πλησίασε» την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη στην περιοχή της Θράκης. Μία ευαίσθητη περιοχή της χώρας, η οποία χρήζει ειδικής μέριμνας, αφού λάθη δεκαετιών, σοβαρές παραλείψεις, αλλά και «περίεργες» πολιτικές τοποθετήσεις από την Αθήνα αλλά και από αστείους και φοβικούς τοπικούς πολιτικάντηδες, έχουν διαμορφώσει ένα
σκηνικό απολύτως κατάλληλο για δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι γνωστό πως η Άγκυρα «ορέγεται» την Θράκη. Βέβαια, γνωστό είναι
πως δεν μπορεί
να «βάλει πόδι» για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω της ισχυρής
Ελληνικής στρατιωτικής άμυνας στον ποταμό Έβρο. Έτσι, τα σχέδια της
Τουρκίας είναι από καιρό γνωστό πως έχουν προσανατολιστεί στην
Κοσοβοποίηση ή στην «γκριζοποίηση» της Ελληνικής Θράκης, με άτυπη
τουρκική συγκυριαρχία. Και στο σημείο αυτό, ακριβώς, η Τουρκία δέχτηκε
το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσε να της δώσει η Ελληνική πλευρά. Ο
Καλλικράτης, η νέα δομή, η ανακατανομή και το «μοίρασμα» που έγινε από
το υπουργείο Εσωτερικών και τον (πολλά βαρύ κύριο Ραγκούση), φούσκωσε
τα πανιά της Άγκυρας, η οποία άρχισε να επιταχύνει τις διαδικασίες
επιλογής έμπιστων σε αυτήν προσώπων, που έχουν ήδη «δοκιμαστεί»
επιτυχώς από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.

Νομός Ροδόπης

Στο νομό Ροδόπης, με βάση τον Καλλικράτη, θα υπάρξουν τέσσερις (4)
Δήμοι, μετά από τις συγχωνεύσεις Δήμων και Κοινοτήτων (οι οποίες
συγχωνεύσεις άφησαν και πολλές «απορίες» γύρω από την… σκοπιμότητά
τους). Ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, δείχνει να είναι το μοίρασμα
-που καταφέρνει να επιβάλει ο περιβόητος Καλλικράτης- θέτοντας μία
ιδιότυπη ισορροπία μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού
(να σημειωθεί πως υπάρχουν πλείστες όσες ενστάσεις κυρίως από την
πλευρά των Πομάκων μουσουλμάνων που φωνάζουν για τοποθέτηση
τουρκόφιλων στα «κεφάλια» τους…).

Αναλυτικά:

Δήμος Κομοτηνής: Ο Δήμος Κομοτηνής έχει συνενωθεί με τον Δήμο Αιγείρου
και τον Δήμο Σιδηροχωρίου, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό σημαντική
ενίσχυση στον χριστιανικό πληθυσμό (η οποία ενίσχυση ίσως να είναι και
πλέον του δέοντος εις βάρος άλλου δήμου του νομού Ροδόπης. Έτσι
επικρατεί μία παράξενη κατάσταση, ακόμη μή σταθεροποιημένη, αφού οι
«ισχυροί» χριστιανικοί υποψήφιοι δείχνουν να επιζητούν συμφωνία με
εκπροσώπους του μουσουλμανικού πληθυσμού (κυρίως μέσα στην πόλη της
Κομοτηνής). Πληροφορίες μας αναφέρουν πως αυτοί οι μουσουλμάνοι
«ακουμπάνε» στην πλευρά του Τουρκικού Προξενείου. Έτσι, ενώ ο δήμος
της Κομοτηνής θα περάσει σε «χριστιανικά χέρια», ταυτόχρονα θα
επηρεάζεται πάρα πολύ από τις διαθέσεις του τούρκου προξένου και από
τις εκάστοτε πιέσεις-απαιήσεις που θα δημιουργεί το μουσουλμανικό
στοιχείο που θα βρίσκεται στην «πλευρά» του νικητή Δημάρχου. Στον Δήμο
της Κομοτηνής αναμένεται το ποσοστό που θα «κερδίσει» ο συνδυασμός των
τουρκοφρόνων, να κυμανθεί γύρω στο 35-40%, ενώ εάν δεν υπάρξει
συμφωνία μερίδας μουσουλμάνων με κάποιον χριστιανικό συνδυασμό δεν
αποκλείεται να υπάρξει οριακή νίκη από την πλευρά ενός συνδυασμού με
υποψήφιο δήμαρχο χριστιανό.

Δήμος Σαππών: Ένας εν πολλοίς αμφισβητούμενος δήμος, που όμως
«δείχνει» πως τελικά γέρνει προς την ανάδειξη χριστιανού Δημάρχου,
αφού θα στηριχθεί από τον πρώην Δήμο Μαρωνείας ο οποίος είχε υψηλότατο
ποσοστό χριστιανών δημοτών. Η ένωση των δύο δείχνει να είναι αρκετά
ισχυρή και τηρουμένων των σημερινών ισορροπιών, προφανώς η δημοτική
αρχή θα βρεθεί υπό την διοίκηση χριστιανού δημάρχου. Οι πληροφορίες
μας αναφέρουν πως το ποσοστό που αναμένεται να συγκεντρώσει η
τουρκόφωνη παράταξη θα πλησιάσει και ίσως θα καταφέρει να ξεπεράσει το
30%. Ποσοστό που όμως ίσως να ανατραπεί αφού δεν είναι γνωστό το
ποσοστό μεταδημοτεύσεων που έχει προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα
(από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές) τόσο στον χριστιανικό όσο και
στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Οι μετακινήσεις που έχουνε γίνει είναι
άγνωστες, οπότε -δεδομένου του συγκεντρωτισμού της μουσουλμανικής
παράταξης- ίσως θα πρέπει να υπάρξει κάποια σύνεση στις παρατάξεις των
χριστιανών υποψηφίων.

Δήμος Αρριανών: Ένας δήμος που ουσιαστικά έχει παραδοθεί (αμαχητί) από
τον Καλλικράτη (των Ραγκούση και Παπανδρέου) στον τουρκόφρονο
συνδυασμό. Υπάρχουν σημαντικά παράπονα από την πλευρά Πομάκων
μουσουλμάνων, οι οποίοι σκέφτονται την μεταδημότευση στις Σάππες, για
να μην είναι αναγκασμένοι να «προσκυνάνε» τουρκόφρονα δήμαρχο
προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ό,ποιες ανάγκες τους. Αναμένεται η
επικράτηση του συνδυασμού τουρκοφρόνων, που θα κερδίσει την εκλογική
μάχη, να ξεπεράσει το ποσοστό του 60%, μεταβάλλοντας έτσι την περιοχή
της ανατολικής ορεινής Ροδόπης σε καθαρό «θύλακα» του Προξενείου και
της Άγκυρας.

Δήμος Ιάσμου: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Δήμος Ιάσμου, αφού
αποτελεί και το ξεκάθαρο «χάρισμα-δώρο» του Καλλικράτη στο τουρκικό
προξενείο. Κι αυτό, επειδή ενώ θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται
κάποια χωριά (Αίγειρος-Παλλάδιο-Γλυκονέρι-Καλλίστη) με σχεδόν
αποκλειστικά χριστιανούς κατοίκους, μεταφέρθηκαν στον Δήμο Κομοτηνής,
παραδίδοντας έτσι τον (μέχρι σήμερα) χριστιανικό Δήμο Ιάσμου στα χέρια
του ό,ποιου τουρκόφρονα υποψηφίου θέσει υποψηφιότητα. Στον Δήμο Ιάσμου
έχουν «συγχωνευθεί» ο Δήμος Σώστη (με μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων) και
η κοινότητα Αμαξάδων (άντρο του τουρκικού προξενείου στην δυτική
πλευρά του νομού Ροδόπης. Η πιθανολόγηση ποσοστού νίκης του
τουρκόφρονα υποψηφίου ίσως να αγγίξει στον συγκεκριμένο Δήμο
εξωφρενικά νούμερα, ξεπερνώντας ακόμη και το ποσοστό του 70%…,
δημιουργώντας έναν ακόμη ξεκάθαρο «θύλακα» τουρκοφρόνων, όπου το
προξενείο θα έχει τον πρώτο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά για όλους τους Δήμους του νομού Ροδόπης
έγινε σε τουρκόφρονες υποψηφίους, αφού οι τελευταίες αναφορές στα
διάφορα «τουρκο-πανηγύρια» ήταν σαφείς και γύρω πάντα από συσπείρωση
των μουσουλμάνων σε ανθρώπους που θα πάρουν το «χρίσμα» του τούρκου
προξένου. Οι μουσουλμανικοί συνδυασμοί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη,
γεγονός που προδίδει πως γίνονται σημαντικές διεργασίες για τις
ό,ποιες συμφωνίες γίνονται αυτή τη στιγμή στους μουσουλμάνους (μέχρι
και το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου Ντεντέ έχει ακουστεί ως
υποψηφίου Δημάρχου…!). Πάντως, συζητείται έντονα και η εμφάνιση
συνδυασμών από την πλευρά του τουρκο-εθνικιστικού κόμματος του Αχμέτ
Σαδίκ. Τέλος, (για το νομό Ροδόπης) δεν θα πρέπει να αμεληθεί η «τάση»
των τουρκόγλωσσων εφημερίδων να ζητάνε την ανάδειξη νέων ανθρώπων, που
θα είναι άφθαρτοι και «πιστοί στον αγώνα»…!

Τέλος, το τεράστιο «λάθος» του Καλλικράτη, είναι πως «διαγράφει» τον
Πομακικό πληθυσμό, τον οποίο τοποθετεί (πολύ έξυπνα) μέσα σε
τουρκόφωνους πληθυσμούς, στερώντας του τη δυνατότητα (ενώ κάτι τέτοιο
θα ήταν δυνατόν) να τονίσει την ύπαρξη των Πομάκων δημιουργώντας έναν
Δήμο γι αυτούς (όχι επιπλέον από τους ήδη υπάρχοντες) αντί να τους τον
στερήσει, όπως γίνεται τώρα…

Νομός Ξάνθης

Στο νομό Ξάνθης, το κατασκεύασμα της τοπικής αυτοδιοίκησης
«Καλλικράτης», έφερε μεγάλες αλλαγές. Συνενώσεις (αδικαιολόγητες)
μεγάλων δήμων, διαχωρισμό της ορεινής περιοχής που κατοικούν Πομάκοι
και επικίνδυνες καταστάσεις που θα εξαρτηθούν (και πάλι) από
μεταδημοτεύσεις ή «πιέσεις» του τουρκικού προξενείου. Κατʼ αρχήν, οι
δήμοι έχουν μειωθεί, και από πέντε (5) έγιναν τέσσερις (4)! Το γιατί,
το γνωρίζει μόνο ο… αναμοχλευτής υπουργός Εσωτερικών.

Δήμος Ξάνθης: Ενώθηκε με τον ορεινό δήμο Σταυρούπολης. Τελείως
αναιτιολόγητα; Όχι φυσικά. Το κυβερνών κόμμα ελπίζει πως θα μπορέσει
να μικρύνει την ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία. Τίποτε λιγότερο, τίποτε
περισσότερο. Η περίπτωση ανόδου των μουσουλμάνων είναι μηδενική. Ο
νικητής των δημοτικών εκλογών αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό που
θα κυμαίνεται γύρω στο 55%. Από το σημείο αυτό και μετά, τίποτε…

Δήμος Μύκης: Καθαρά μουσουλμανικός, με πομάκους κατοίκους.
Καταλαμβάνει την ορεινή βόρεια και βορειο-ανατολική περιοχή του νομού.
Ουσιαστικά παραδίνεται στο τουρκικό Προξενείο, αφού είναι γνωστό πως
τα τρία μεγάλα κέντρα τουρκοφρόνων (Μύκη, Εχίνος, Κένταυρος) του νομού
Ξάνθης κυριαρχούν ποικιλοτρόπως (κυρίως μέσα από την θρησκευτική
τρομοκρατία, αλλά και μέσω των απειλών απώλειας εργασίας αφού οι
«εργολάβοι» οικοδομών κατοικούν κάτω από τη στέγη του Τουρκικού
Προξενείου Κομοτηνής) στους Πομάκους. Εάν ο συγκεκριμένος Δήμος
χωριζόταν και ένα μέρος του πήγαινε στο Δήμο Ξάνθης, ενώ το υπόλοιπο
μέρος του δημιουργούσε έναν Δήμο με την Σταυρούπολη (αμιγώς
χριστιανική περιοχή), ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Τώρα
δημιουργείται μία γκετοποιημένη περιοχή, θύλακας τουκοφρόνων, άκρως
ελεγχόμενη από την Άγκυρα και της προσφέρεται το επιχείρημα του
παραμερισμού και της σύγχρονης επιβολής «μπάρας»… Δυστυχώς, το
παρελθόν της περιοχής δεν έχει δίδαξει τίποτε στους σύγχρονους
αναρμόδιους των Αθηνών, οι οποίοι επαναλαμβάνουν τα λάθη, προσφέροντας
νέες λαβές στην τουρκική προπαγάνδα. Τα ποσοστά εδώ (αν και δεν έχουν
ανακοινωθεί συνδυασμοί) δεν είναι αντικείμενο έρευνας, αφού το
τουρκικό προξενείο «παίζει μπάλα» στην περιοχή, χωρίς αντίπαλο!!! Με
ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών…

Δήμος Αβδήρων: Αυτή είναι η έκπληξη, αφού συγχωνεύθηκε (προφανώς για
λόγους οικονομίας) ο Δήμος Βιστωνίδας με τον Δήμο Αβδήρων. Στο σημείο
αυτό ίσως να χρειαστεί προσοχή και ίσως θα έπρεπε να ελεγχθούν οι
μεταδημοτεύσεις τουρκοφρόνων που μετακινήθηκαν από τα ορεινά και
κατοικούν πλέον σε χωριά της περιοχής, αφού το προξενείο φρόντισε να
τους δώσει (μέσω της Ziraat Bank) τα κατάλληλα ποσά για αγορά γης και
ανέγερσης κατοικίας. Αν και δεν αναμένεται κάποια έκπληξη, θα
σημειωθεί άνοδος (στατιστική) στην εμφάνιση του «τουρκόφωνου»
πληθυσμού. Και τα στατιστικά είναι στοιχεία που μπορούν να γίνουν
αντικείμενο εκμετάλλευσης στα διάφορα διεθνή φόρα, όπου τρέχουν οι
διάφοροι σύλλογοι επιστημόνων για να αναφέρουν καταπατήσεις της
Ελλάδας εις βάρος των «τούρκων» της Ελληνικής Θράκης. Η «συγχώνευση»
της αμιγώς μουσουλμανικής κοινότητας Σελέρου θα μειστοποιήσει τα
ποσοστά των μουσουλμάνων. Εάν, δε, υπάρχει σημαντικός αριθμός
μεταδημοτεύσεων από πλευράς χριστιανών, υπάρχει η πιθανότητα
δημιουργίας προβλήματος. Το κυβερνών κόμμα ευελπιστεί να κερδίσει τον
Δήμο, με τον κύριο Τσολακίδη, ο οποίος πρόσφατα είχε πάει στην Τουρκία
για να παρακολουθήσει μία γιορτή των «Τούρκων της Θράκης»… Είναι η
χαρακτηριστική περίπτωση αναζήτησης ψήφου που έχει χαρακτηριστεί και
ως «τουρκοτσολιαδισμός»… Τα ποσοστά νίκης αναμένονται γύρω στο 55%,
ενώ εάν υπάρξει η αναμενόμενη συσπείρωση των τουρκοφρόνων
μουσουλμάνων, δεν αποκλείεται να δούμε ένα 20% να «ξεπετιέται»,
κυριολεκτικά από το πουθενά.

Δήμος Τοπείρου: Ένας ακόμη δήμος που το κυβερνών κόμμα ελπίζει να
θριαμβεύσει. Άλλωστε επί σειρά εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης
εκλέγεται ο ίδιος υποψήφιος. Όμως, στον δήμο αυτό παρατηρείται μία
έντονη κινητικότητα (το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο Αβδήρων) από
αυτοκίνητα που επισκέπτονται μουσουλμάνους της περιοχής. Τα αυτοκίνητα
αυτά είναι από την ορεινή περιοχή και οι οδηγοί τους πραγματοποιούν
επισκέψεις αβροφροσύνης (στα πλαίσια θρησκευτικής αλληλεγγύης λόγω του
Μπαϊράμ). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επισκέψεις άσκησης πίεσης
ή εξαγοράς ψήφων, αφού οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής είναι
αθιγγανικής καταγωγής που όμως έχουν επηρεαστεί αρκετά από τους
τουρκόφρονες. Έκπληξη στο αποτέλεσμα; Αν και η «ιστορία» μας λέει πως
αποκλείεται, η κινητικότητα των τουρκοφρόνων (που δεν υπήρχε σε
προηγούμενες εκλογικές περιόδους) μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Τα ποσοστά του νικητή δημάρχου, αναμένονται γύρω στο 55%.

Η σιωπή της κυβέρνησης για την Θράκη

Αξιοπερίεργη είναι η στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου, που επί μήνες
έχει αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για την Θράκη. Σε πολλούς
θυμίζει τις αποστάσεις που κρατάει ο ένοχος από τον τόπο του
εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που, ίσως, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Είναι γεγονός, πάντως, πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ευλπιστούν σε μία
καλή απόδοση μέσω Καλλικράτη. Το ζητούμενο είναι, όμως, πόσο θα
κοστίσει στην ελληνικότητα της ευρύτερης περιοχής μία «καλή απόδοση»
στα εκλογικά αποτελέσματα.

* Μήπως το διακύβευμα είναι τελικά πολύ σπουδαιότερο από το αποτέλεσμα;

* Μήπως η Θράκη κινδυνεύει να χάσει πολλά περισσότερα από όσα θα
κερδίσουν τα πολιτικά κόμματα;

* Μήπως μία στατιστική άνοδος (3 ή 4 τουρκόφρονες δήμοι) σε Ροδόπη και
Ξάνθη, σταθούν αιτία για να θέσουν ζητήματα «ιδιαίτερου καθεστώτος»
από τους καλο-δασκαλεμένους πρακτορίσκους της Άγκυρας;

* Αντέχει ο Ελληνισμός της περιοχής ένα σοκ αμφισβήτησης της
Ελληνικότητας της περιοχής;

* Και αν όχι, έχει συνυπολογίσει ο κύριος Ραγκούσης και ο κύριος
Παπανδρέου τι ακριβώς θα σήμαινε για την Ελλάδα μία πιθανή αίτηση
δημιουργίας «ανεξάρτητης μουσουλμανικής αρχής» για την περιοχή;

Τι πρέπει να γίνει;

Ποιά μπορεί να είναι η Ελληνική απάντηση στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας
για την Κοσοβοποίηση της Θράκης; Τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες για
να μην μετατραπεί σε γκρίζα περιοχή ένα ολόκληρο γεωγραφικό διαμέρισμα
της χώρας;

Η απάντηση είναι μία και μόνη. Οι Έλληνες χριστιανοί πρέπει να
απαντήσουν με καθολική συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής
αυτοδιοίκησης. Πρέπει να περάσουν το μήνυμα στην Άγκυρα, πως στην
Ελληνική Θράκη τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Έλληνες κάτοικοί της και
όχι η Αθήνα και τα κυβερνώντα κόμματα με τις ό,ποιες μεθοδεύσεις τους.
Από αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να λείψει ούτε ένας χριστιανός
ψηφοφόρος. Σε αυτές τις εκλογές η Θράκη «παίζει» με το μέλλον της. Οι
κάτοικοί της είναι μόνοι απέναντι στην Τουρκία και καλούνται ως
σύγχρονοι ακρίτες να αποδείξουν πως ξέρουν να προφυλάσσουν την πατρίδα
τους από τους σχεδιασμούς και τις προσεγμένες κινήσεις της Άγκυρας.

Δυσφορία των Πομάκων για τον παραγκωνισμό τους από την κυβέρνηση και
τον Καλλικράτη

Σχετικό δημοσίευμα της Πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» (αρ. φύλλου 43,
Ιούλιος 2010) όχι μόνο ενισχύει την άποψή μας, αλλά δυστυχώς
αποδεικνύει πως η Θράκη λίαν συντόμως θα αποτελεί γκρίζα ζώνη για την
Ελλάδα…

Τουρκοκαλλικράτης!

Οι τουρκοφοβικές και ανίκανες Ελληνικές κυβερνήσεις, όταν σχεδιάζουν
για τη Θράκη, οι μόνοι με τους οποίους δεν «διαβουλεύονται» είναι οι
Πομάκοι. Πάντα απευθύνονται μονοπωλιακά στους γνωστούς εκπροσώπους της
Άγκυρας εν Ελλάδι, τόσο κρυφά όσο και φανερά.

Έτσι βλέπουμε ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον περίφημο
«Καλλικράτη» που αφορά τη συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων, στο νομό
Ροδόπης, δεν τέθηκε κανένα κριτήριο για το τι πρέπει να γίνει σύμφωνα
με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των Πομάκων.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Ζαγάλισα», η πλειοψηφία είναι
δυσαρεστημένη με τον σχεδιασμό της υπαγωγής των δύο Πομακικών
κοινοτήτων της Οργάνης και του Κέχρου στο νέο γιγαντωμένο -πληθυσμιακά
και εδαφικά- τουρκόφωνο δήμο Αρριανών (με έδρα την Φιλλύρα). Οι
Πομάκοι κάτοικοι της ανατολικής πλευράς της ορεινής Ροδόπης θα ήθελαν
έναν πομακικό δήμο αποτελούμενο από τα χωριά της κοινότητας Οργάνης,
της κοινότητας Κέχρου, την Εσοχή και την Ραγάδα. «Τι δουλειά έχουμε
εμείς με τους τουρκόφωνους;» αναρωτιούνται Πομάκοι από τη Σμιγάδα, ενώ
κάποιοι από την κοινότητα Κέχρου, σκέφτονται να κάνουν μεταδημότευση
στις Σάπες για να μην έχουν σχέση με τους τουρκόφρονες των πεδινών και
το νέο Δήμο Αρριανών όπου υποχρεωτικά θα ενταχθούν…!

Το τουρκικό ΥΠΕΞ βέβαια είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο, αφού οι δύο
Πομακικές κοινότητες θα χάσουν την διοικητική και πολιτισμική τους
αυτοτέλεια και θα ενταχθούν στην πλημμυρίδα των τουρκοφρόνων.

Κάποιοι κάτοικοι σχολίασαν θετικά τη δήλωση του πρώην υπουργού
Ευριπίδη Στυλιανίδη: «…αξίζει να σημειώσουμε ότι και στον
προβλεπόμενο δήμο Αρριανών, δεν λαμβάνονται υπʼ όψιν ούτε τα
πολιτισμικά αλλά ούτε και τα αναπτυξιακά κριτήρια που σχετίζονται με
τη μορφολογία της περιοχής κι έτσι οι Πομακικές ορεινές κοινότητες του
Κέχρου και της Οργάνης υπάγονται στο νεοσύστατο δήμο Αρριανών που
κατοικείται κυρίως από τουρκογενείς μουσουλμάνους» (εφημ. «Χρόνος»,
Κομοτηνή, 28.5.2010).

Κι εμείς σχολιάζουμε θετικά την δήλωση, με την εξής έντονη επιφύλαξη:
Καλό θα είναι, τέτοιες δηλώσεις για τους Πομάκους να γίνονται από
υπουργούς και βουλευτές όταν είναι στην κυβέρνηση και έχουν επιρροή.
Τότε, αποκτούν και ουσία, έχουν νόημα και φέρνουν αποτελέσματα.
Αλλιώς, εντάσσονται σε επικοινωνιακές πολιτικές και διατυπώνονται εκ
του ασφαλούς. Είναι σαν να δίνουμε ευχές μπαϊραμντάν σονρά (μετά το
πέρας του μπαϊραμιού…). Ας θυμηθούμε και τις περυσινές δηλώσεις για
τους Πομάκους του Απόστολου Κακλαμάνη (όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν
αντιπολίτευση). Σήμερα, τσιμουδιά ο κύριος Κακλαμάνης… τσιμουδιά…

ΠΗΓΗ-http://www.votegreece.gr/archives/4666

Read more...

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ


ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ της οριστικής διαγραφής από τα μητρώα του κόμματος έχει ήδη παραπεμφθεί στην Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠαΣοΚ, δηλαδή το περίφημο Πειθαρχικό Συμβούλιο που έχει στην προεδρία του τον πρώην υπουργό Γιώργο Ανωμερίτη, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο και δεν αμφισβητείται. Ωστόσο απόφαση μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένουμε πριν τις εκλογές, εκτός και αν το θέμα ξεφύγει και πάρει μεγάλες διαστάσεις στις εφημερίδες του σαββατοκύριακου. Ο προγραμματισμός πάντως αναφέρει ότι η εκτίμηση της υπόθεσής της θα γίνει μαζί με όλες τις υπόλοιπες αντάρτικες υποψηφιότητες, μετά δηλαδή τις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ αντιμετωπίζουν την περίπτωση της Σιμπέλ ως μια γυναίκα της μειονότητας που «σηκώνει τουρκικό μπαϊράκι» αλλά ως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που κατεβαίνει ως «αντάρτισσα» απέναντι στον επίσημο υποψήφιο που στηρίζει το κόμμα στην Κομοτηνή και ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Πετρίδη. Με άλλα λόγια, την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, επίσης μετά τις εκλογές μάλλον, την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή στην Αλεξανδρούπολη κόντρα στον Μιχάλη Κογιομτζή.

ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΣΑΝ χθες στη στήλη κορυφαία στελέχη του κόμματος που ασχολούνται με το θέμα, η περίπτωση της Σιμπέλ δεν είναι όμοια με εκείνες του Γιάννη Δημαρά και του Αλέξη Μητρόπουλου, που ανακοίνωσαν υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος Γιάννη Σγουρό. Και αυτό γιατί οι Περιφέρειες είναι κεντρική πολιτική επιλογή για τις οποίες το ΠαΣοΚ δίνει χρίσμα, ενώ στους Δήμους απλά παρέχει στήριξη. Ωστόσο, η περίπτωσή της περιπλέκεται από το όνομα του συνδυασμού της «Πρώτο βήμα για την Ισότητα» που ευθέως δείχνει να αμφισβητεί την πολιτική του ΠαΣοΚ τα τελευταία χρόνια στο μειονοτικό ζήτημα. Και εδώ υπάρχει θέμα και μάλιστα σημαντικό – πρωτίστως ηθικό.

* * * * *
ΗΔΗ ΠΑΝΤΩΣ ΜΙΑ πρώτη αίσθηση για τις απόψεις της κοινής γνώμης την πήραν στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ από τις χθεσινές εφημερίδες. Στην Ιπποκράτους ξύπνησαν και ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσαν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νίκη», που ζητούσε την άμεση διαγραφή της Μουσταφάογλου από το κόμμα:

ΜΠΟΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ η συγκεκριμένη εφημερίδα να μην έχει ιδιαίτερες πωλήσεις, ωστόσο πρόκειται για ένα αμιγώς φιλοπασοκικό φύλλο που δεν παύει να κρεμιέται στα μανταλάκια των περιπτέρων και να διαβάζεται από τις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης. Αυτό σημαίνει ότι η θέση της εφημερίδας πέρασε σε πολλαπλάσιο κόσμο από αυτόν που το αγοράζει – και μάλιστα κόσμο που ψηφίζει ΠαΣοΚ. Γιατί το θέμα ανέδειξαν και άλλες εφημερίδες, αλλά αυτές τουλάχιστον κινούνται στον γαλάζιο χώρο.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ αυτές που χτύπησαν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα της Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην πρώτη τους σελίδα και η πιο σημαντική κυκλοφοριακά είναι ασφαλώς ο «Ελεύθερος Τύπος»:

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ δημοσίευμα της εφημερίδας, που καλύπτει σχεδόν μία σελίδα, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου παρομοιάζεται με την Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν. Ο «Ελεύθερος Τύπος» στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επικεφαλής της ανεξάρτητης κίνησης είναι σημαίνον στέλεχος του ΠαΣοΚ και φυσικά στην περσινή επιλογή της να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου. Παρατίθεται μάλιστα και η σχετική φωτογραφία.

Η ΕΤΕΡΗ νεοδημοκρατική εφημερίδα που ασχολήθηκε πρωτοσέλιδα με το θέμα ήταν ο «Ελεύθερος». Ωστόσο πάνω στην βιασύνη τους, είναι αλήθεια ότι την έκαναν την... γκάφα τους. Έτσι, έκαναν αλλαγή φύλου στην Σιμπέλ την οποία μετέτρεψαν από γυναίκα… άνδρα. Δείτε πως δεξιά:

* * * * *

ΜΕ ΤΟΥΤΑ ΚΑΙ με τα’ άλλα δόθηκε η ευκαιρία και στην «Ελεύθερη Ώρα» του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου να ασχοληθεί και πάλι με την Θράκη, για την οποία δεν περνά μήνας χωρίς δύο με τρία κινδυνολογικά πρωτοσέλιδα.

* * * * *

ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ πάντως ότι αυτές οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν πολλά χρόνια πίσω την περιοχή μας. Και έφεραν σε δύσκολη θέση πρωτίστως τον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, που παραμονές των περιφερειακών εκλογών βρέθηκε στο δύσκολο δίλημμα αν θα έπρεπε να την αποπέμψει από αντινομάρχη Ροδόπης ή όχι. Υπήρχαν τοπικά στελέχη που τόνιζαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα με την επισήμανση ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα στερούσε χριστιανικές ψήφους από τα άκρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (Έβρο, Καβάλα, Δράμα), κάποιοι άλλοι επεσήμαιναν ωστόσο ότι αυτό θα την... «ηρωοποιούσε» στα μάτια των ακραίων της μειονότητας, χώρια που θα έφερνε ενδεχομένως κάποιες εκλογικές απώλειες. Τελικά, από την δύσκολη θέση έβγαλε τον Γιαννακίδη η ίδια η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, που χθες το μεσημέρι υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή της. Η γνωστοποίηση της πληροφορίας βρήκε το νομάρχη στην Αθήνα, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να πέταξε από την χαρά του με αυτήν την εξέλιξη. Η παραίτηση έγινε φυσικά αποδεκτή και έτσι για τους εναπομείναντες τρεις μήνες θα διοριστεί στην θέση της Σιμπέλ άλλος αντινομάρχης, σίγουρα από τον χώρο της μειονότητας, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Μουζαφέρ Χατζή Ισμαήλ Μουχτερέμ από την Φιλύρα.

* * * * *

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΩΣ να σημειωθεί ότι η παραίτηση της Σιμπέλ Μουσταφάογλου είναι μόνο από την θέση του αντινομάρχη Ροδόπης και όχι και από το νομαρχιακό συμβούλιο. Την τελευταία θέση θα εξακολουθήσει να την έχει, για τους τρεις εναπομείναντες μήνες. Έτσι και αλλιώς η θητεία ολοκληρώνεται και το πολύ να γίνει άλλη μία συνεδρίαση νομαρχιακού συμβουλίου, οπότε μικρό το κακό. Οι δρόμοι της Σιμπέλ και του Άρη χώρισαν – και αυτό που τονίζουν οι περισσότεροι είναι ότι αυτό έγινε με πρωτοβουλία της πρώτης, που φέρει και την όλη ευθύνη. Οι δρόμοι της Σιμπέλ και του ΠαΣοΚ είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου. Μόνο που αυτό θα γίνει μάλλον μετά τις εκλογές, αν δεν σπεύσει η ίδια μέχρι τότε να καταθέσει την κομματική της ταυτότητας...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Νέα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, σημαίνουν συναγερμό!


Η κυπριακή εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», σε δημοσίευμα τoυ Άδωνη Παλληκαρίδη με τίτλο «Στην Πέτρα του Ρωμιού κρύβεται αμύθητος πλούτος» και υπότιτλο «Στα ανοικτά της θάλασσας βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εντοπίσει ξένοι ερευνητές στην ΑΟΖ Κύπρου, ανοικτά της Πέτρας του Ρωμιού προς τη Λεμεσό. Δορυφορικές φωτογραφίες και αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου η νορβηγική εταιρεία ‘Petroleum Ceo-Services’, καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Λεμεσού είναι άλλη μια πολύ πιθανή δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο χάρτης των κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τους μελετητές της αμερικανικής Noble Energy, τώρα σχηματίζεται και ενδέχεται η περιοχή να κρύβει στα έγκατά της πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υδρογονανθράκων απ’ ό,τι στην αρχή διαφάνηκε. Μπορεί, επισημαίνουν οι ειδικοί, να υπάρχουν πετρέλαια που να συντηρήσουν όχι μόνο την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και την ίδια την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες.

Ταρακουνήθηκαν οι Τούρκοι
Στα ανώτερα δώματα της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό. Οι Αττίλες βυσσοδομούν γιατί η πατημένη στο λαιμό Κύπρος από τις δυνάμεις κατοχής έχει το θράσος να προσπαθεί να εξορύξει τα πετρέλαια της, αλλάζοντας τους οικονομικούς συσχετισμούς στην περιοχή. Μια Κύπρος με πετρέλαια δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για την Ευρώπη και να εγκαταλειφθεί στο έλεος της Τουρκίας. Αυτό και μόνο ακυρώνει τον επεκτατικό της στόχο. Ίσως δε να ήταν ο από μηχανής θεός που περιμέναμε όλοι.

Η πολιτική της προώθησης των δύο κρατών θέτει την Άγκυρα εκτός διεκδίκησης κοιτασμάτων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά έναν παράξενο τρόπο όλα τα κοιτάσματα και τα πιθανά κοιτάσματα που έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί, βρίσκονται σε θαλάσσια περιοχή που ακόμη και με τη διχοτόμηση ως λύση εμπίπτει στην ελληνική πολιτεία. Η μετατόπιση της πολιτικής της Άγκυρας επί του θέματος διεφάνη στις απευθείας συνομιλίες όταν η τ/κ πλευρά επέμενε πεισματικά ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων πρέπει να δοθούν στον τομέα ευθύνης του ομόσπονδου κράτους. Με τη θεωρία της ίσης αριθμητικής εκπροσώπησης στα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους θεωρείται βέβαιο ότι το συνιστών τ/κ κράτος θα διεκδικήσει το 50% του υποθαλάσσιου πλούτου, θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, δηλώνει ο Νίκος Ρολάνδης, ώστε η Τουρκία να μην έχει έρεισμα στα πετρέλαια. Πώς θα συμφωνήσεις, όμως, με τους εγκάθετους της κατοχής όταν ποδηγετούνται από τον εισβολέα και έκαναν ό,τι έκαναν για να καταστρέψουν τη χώρα μας και να την υποδουλώσουν στην Τουρκία; Πολύ πιθανόν η τ/κ κοινότητα των 80 σήμερα χιλιάδων ανθρώπων (οι υπόλοιποι είναι έποικοι και στρατός κατοχής) να προβάλει και αιτιάσεις για τη διαχείριση της όλης εργασίας ανόρυξης, ζητώντας να δοθεί ρόλος ασφαλείας στην εγγυήτρια Τουρκία. Ήτοι, και ο πλούτος στα νοτιοδυτικά περιπίπτει με τεχνάσματα στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. [...]

Γιατί επιλέχθηκε η ‘Noble Energy’
Δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ έχει ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy με έδρα το Χιούστον, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με εβραϊκά συμφέροντα. Η Κύπρος επέλεξε την ίδια εταιρεία, δίνοντας της τα δικαιώματα στο ‘Οικόπεδο 12’ στο όριο της κυπριακής ΑΟΖ. Η αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (US Geological Survey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ – Ανατολικής Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο ίσως απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο.

Το μικρότερο από τα δύο κοιτάσματα, το ‘Ταμάρ’, με 8,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές της HIS Global Insight του Λονδίνου, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι το 2025. Το κοίτασμα ‘Λεβιάθαν’, με αποθέματα 16 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου, όχι μόνο θα εξασφάλιζε ενεργειακή αυτάρκεια στο Ισραήλ, αλλά θα το μετέτρεπε και σε χώρα εξαγωγής ενέργειας. Το ‘Λεβιάθαν’ εντοπίζεται σε απόσταση 130 χμ. από τη Χάιφα, σε κοντινή απόσταση από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ. Αν αυτό γίνει, θα είναι τεράστια επιτυχία που σχεδόν ακυρώνει τα αποτελέσματα της εισβολής στη θάλασσα. Η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει για το Τελ Αβίβ τα δικά του κοιτάσματα, αλλά και την Κύπρο, που δεν θα έχει πια καμιά διεθνή αμφισβήτηση για τις κινήσεις της».

Read more...

Βουλγαρία: κρίση στην εκπροσώπηση των Μουσουλμάνων


Το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ αναφέρει ότι το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» εγκάλεσε τους κυβερνητικούς θεσμούς για σιωπή και παθητικότητα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί με το μουσουλμανικό δόγμα στη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι αυτά δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Αυτά εξέφρασε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε δήλωσή της, που αναγνώσθηκε στη βουλή την περασμένη Παρασκευή από τον βουλευτή του κόμματος Aliosman Imamov. Ο κ. Imamov τόνισε ότι «για δεύτερο συνεχή μήνα, οι θεσμοί δεν αντιδρούν στις επιστολές και τις διαμαρτυρίες μουσουλμάνων, ή στις περισσότερες από 213.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν προς στήριξη της ηγεσίας που εξελέγη στην τελευταία μουσουλμανική Διάσκεψη, που είχε ως αποτέλεσμα η ένταση στην κοινότητα να αυξηθεί». Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο αντιπρόεδρος του ΚΔΕ, Λιουτβί Μεστάν είχε τονίσει πριν από μερικές μέρες ότι το κόμμα θα αποστείλει επιστολή στην Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ Viviane Reding και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με το μουσουλμανικό δόγμα στη Βουλγαρία. Ο κ. Μεστάν τόνισε ότι πριν από μερικούς μήνες η ηγεσία του Γραφείου του Ανώτατου Μουφτή ενημέρωσε όλους τους θεσμούς της χώρας σχετικά με την «ανώμαλη κατάσταση» σε σχέση με «τις προσπάθειες του Νεντίμ Γκέντζεφ».

Παράλληλα, το ίδιο πρακτορείο, σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα και επικαλούμενο το πρακτορείο Anadolu, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Mevlut Cavusoglu είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», Yunal Lyutvi, όπου συζήτησε την κρίση στην ηγεσία της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βουλγαρία. Ο κ. Lyutvi τόνισε στον κ. Cavusoglu αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «βαθιά ανησυχία των Βουλγάρων μουσουλμάνων και του ΚΔΕ για τις προσπάθειες των βουλγαρικών αρχών να τοποθετήσουν τον Νεντίμ Γκέντζεφ στη θέση του νομίμως εκλεγμένου Mustafa Alish Hadji». Ο κ. Lyutvi επέδωσε επιστολή εκ μέρους των Βουλγάρων μουσουλμάνων εκφράζοντας την βαθιά αγανάκτησή τους και εμμένοντας στη θέση ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο συνατόν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Βουλγάρων μουσουλμάνων. Από την πλευρά του, ο κ. Cavusoglu ανέφερε ότι είναι ενήμεροι για το πρόβλημα και θα παρακολουθήσουν την πορεία της αποκατάστασης της κρίσης.

Read more...

Αναλαμβάνει Τούρκος βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ


O διπλωματικός συντάκτης της Hurrıyet Ουγούρ Εργκάν στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Τούρκος Βοηθός ΓΓ στο ΝΑΤΟ μετά από 31 χρόνια» γράφει ότι ο Πρέσβης Χουσεγίν Ντιρίοζ που εξελέγη στη θέση του Βοηθού ΓΓ του ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας την έγκριση όλων των συμμάχων και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρασμούσεν, αύριο αναχωρεί από την Τουρκία για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Ο Ντιρίοζ είναι ο πρώτος Τούρκος που εξελέγη Βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά από 31 χρόνια. Τελευταία ο καθηγητής Μεχμέτ Οζντάς ήταν Βοηθός ΓΓ Υπεύθυνος επί Επιστημονικών Υποθέσεων μεταξύ 1973-1979.

O Ντιρίοζ πριν αναλάβει τα καθήκοντα αυτά ήταν πρώτος Σύμβουλος του Προέδρου Γκιούλ επι θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής. Τώρα θα είναι υπεύθυνος επι θεμάτων Αμυντικής Πολιτικής και Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ που είναι ένας τομέας από τους πιο κρίσιμους στο ΝΑΤΟ.

Read more...

Τουρκία: διάλογος για τρομοκρατία χωρίς το ΡΚΚ


Όπως αναφέρεται τόσο στον γραπτό όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο η Τουρκία έβαλε μπρος και για στρατιωτική ενίσχυση στην πολιτική διαλόγου που ξεκίνησε για τον τερματισμό της τρομοκρατίας, που ωστόσο δεν περιλαμβάνει συνομιλίες με το ίδιο το ΡΚΚ. Ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Ιράκ έφτασε χθες το απόγευμα στην Τουρκία και στο μεταξύ άνοιξε προς υπογραφή χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η παράταση του «Πολιτικού Εγγράφου» που λήγει στις 17 του μηνός για την περίπτωση αποστολής στρατιωτών στο εξωτερικό (σ.σ. το εν λόγω κυβερνητικό έγγραφο αφορά και τη δυνατότητα που δίδεται για επιχειρήσεις εκτός συνόρων). Η σχετική δήλωση έγινε χθες αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκπρόσωπο αυτής κ. Τσιτσέκ, ο οποίος είπε ότι το θέμα του Πολιτικού Εγγράφου θα είναι το πρώτο που θα συζητηθεί με την έναρξη των εργασιών της Βουλής την 1η Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ μετά τη μετάβαση του επικεφαλής της ΜΙΤ Φιντάν στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε με αμερικανούς αρμοδίους για το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας καθώς και μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Αταλάι στο βόρειο Ιράκ όπου συναντήθηκε με τον Μπαρτζανί, σήμερα το απόγευμα φτάνει στην Άγκυρα ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Lloyd Austin o οποίος θα επισκεφθεί πρώτα το στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου και θα συναντηθεί με τον Υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Ασλάν Γκιουνέρ. Αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αταλάι. Κατά τις συνομιλίες που θα γίνουν θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο δράσης που ετοιμάστηκε για την εκκαθάριση του ΡΚΚ από το βόρειο Ιράκ. Επίσης θα συζητηθούν οι τρόποι εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου, οι τρόποι περιορισμού των κινήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ και άλλα θέματα. Ο Αμερικανός Διοικητής που έρχεται σήμερα στην Τουρκία διοικεί 52.000 αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP