Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ


ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ της οριστικής διαγραφής από τα μητρώα του κόμματος έχει ήδη παραπεμφθεί στην Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠαΣοΚ, δηλαδή το περίφημο Πειθαρχικό Συμβούλιο που έχει στην προεδρία του τον πρώην υπουργό Γιώργο Ανωμερίτη, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο και δεν αμφισβητείται. Ωστόσο απόφαση μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένουμε πριν τις εκλογές, εκτός και αν το θέμα ξεφύγει και πάρει μεγάλες διαστάσεις στις εφημερίδες του σαββατοκύριακου. Ο προγραμματισμός πάντως αναφέρει ότι η εκτίμηση της υπόθεσής της θα γίνει μαζί με όλες τις υπόλοιπες αντάρτικες υποψηφιότητες, μετά δηλαδή τις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ αντιμετωπίζουν την περίπτωση της Σιμπέλ ως μια γυναίκα της μειονότητας που «σηκώνει τουρκικό μπαϊράκι» αλλά ως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που κατεβαίνει ως «αντάρτισσα» απέναντι στον επίσημο υποψήφιο που στηρίζει το κόμμα στην Κομοτηνή και ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Πετρίδη. Με άλλα λόγια, την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, επίσης μετά τις εκλογές μάλλον, την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή στην Αλεξανδρούπολη κόντρα στον Μιχάλη Κογιομτζή.

ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΣΑΝ χθες στη στήλη κορυφαία στελέχη του κόμματος που ασχολούνται με το θέμα, η περίπτωση της Σιμπέλ δεν είναι όμοια με εκείνες του Γιάννη Δημαρά και του Αλέξη Μητρόπουλου, που ανακοίνωσαν υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος Γιάννη Σγουρό. Και αυτό γιατί οι Περιφέρειες είναι κεντρική πολιτική επιλογή για τις οποίες το ΠαΣοΚ δίνει χρίσμα, ενώ στους Δήμους απλά παρέχει στήριξη. Ωστόσο, η περίπτωσή της περιπλέκεται από το όνομα του συνδυασμού της «Πρώτο βήμα για την Ισότητα» που ευθέως δείχνει να αμφισβητεί την πολιτική του ΠαΣοΚ τα τελευταία χρόνια στο μειονοτικό ζήτημα. Και εδώ υπάρχει θέμα και μάλιστα σημαντικό – πρωτίστως ηθικό.

* * * * *
ΗΔΗ ΠΑΝΤΩΣ ΜΙΑ πρώτη αίσθηση για τις απόψεις της κοινής γνώμης την πήραν στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ από τις χθεσινές εφημερίδες. Στην Ιπποκράτους ξύπνησαν και ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσαν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νίκη», που ζητούσε την άμεση διαγραφή της Μουσταφάογλου από το κόμμα:

ΜΠΟΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ η συγκεκριμένη εφημερίδα να μην έχει ιδιαίτερες πωλήσεις, ωστόσο πρόκειται για ένα αμιγώς φιλοπασοκικό φύλλο που δεν παύει να κρεμιέται στα μανταλάκια των περιπτέρων και να διαβάζεται από τις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης. Αυτό σημαίνει ότι η θέση της εφημερίδας πέρασε σε πολλαπλάσιο κόσμο από αυτόν που το αγοράζει – και μάλιστα κόσμο που ψηφίζει ΠαΣοΚ. Γιατί το θέμα ανέδειξαν και άλλες εφημερίδες, αλλά αυτές τουλάχιστον κινούνται στον γαλάζιο χώρο.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ αυτές που χτύπησαν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα της Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην πρώτη τους σελίδα και η πιο σημαντική κυκλοφοριακά είναι ασφαλώς ο «Ελεύθερος Τύπος»:

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ δημοσίευμα της εφημερίδας, που καλύπτει σχεδόν μία σελίδα, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου παρομοιάζεται με την Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν. Ο «Ελεύθερος Τύπος» στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επικεφαλής της ανεξάρτητης κίνησης είναι σημαίνον στέλεχος του ΠαΣοΚ και φυσικά στην περσινή επιλογή της να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου. Παρατίθεται μάλιστα και η σχετική φωτογραφία.

Η ΕΤΕΡΗ νεοδημοκρατική εφημερίδα που ασχολήθηκε πρωτοσέλιδα με το θέμα ήταν ο «Ελεύθερος». Ωστόσο πάνω στην βιασύνη τους, είναι αλήθεια ότι την έκαναν την... γκάφα τους. Έτσι, έκαναν αλλαγή φύλου στην Σιμπέλ την οποία μετέτρεψαν από γυναίκα… άνδρα. Δείτε πως δεξιά:

* * * * *

ΜΕ ΤΟΥΤΑ ΚΑΙ με τα’ άλλα δόθηκε η ευκαιρία και στην «Ελεύθερη Ώρα» του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου να ασχοληθεί και πάλι με την Θράκη, για την οποία δεν περνά μήνας χωρίς δύο με τρία κινδυνολογικά πρωτοσέλιδα.

* * * * *

ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ πάντως ότι αυτές οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν πολλά χρόνια πίσω την περιοχή μας. Και έφεραν σε δύσκολη θέση πρωτίστως τον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, που παραμονές των περιφερειακών εκλογών βρέθηκε στο δύσκολο δίλημμα αν θα έπρεπε να την αποπέμψει από αντινομάρχη Ροδόπης ή όχι. Υπήρχαν τοπικά στελέχη που τόνιζαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα με την επισήμανση ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα στερούσε χριστιανικές ψήφους από τα άκρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (Έβρο, Καβάλα, Δράμα), κάποιοι άλλοι επεσήμαιναν ωστόσο ότι αυτό θα την... «ηρωοποιούσε» στα μάτια των ακραίων της μειονότητας, χώρια που θα έφερνε ενδεχομένως κάποιες εκλογικές απώλειες. Τελικά, από την δύσκολη θέση έβγαλε τον Γιαννακίδη η ίδια η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, που χθες το μεσημέρι υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή της. Η γνωστοποίηση της πληροφορίας βρήκε το νομάρχη στην Αθήνα, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να πέταξε από την χαρά του με αυτήν την εξέλιξη. Η παραίτηση έγινε φυσικά αποδεκτή και έτσι για τους εναπομείναντες τρεις μήνες θα διοριστεί στην θέση της Σιμπέλ άλλος αντινομάρχης, σίγουρα από τον χώρο της μειονότητας, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Μουζαφέρ Χατζή Ισμαήλ Μουχτερέμ από την Φιλύρα.

* * * * *

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΩΣ να σημειωθεί ότι η παραίτηση της Σιμπέλ Μουσταφάογλου είναι μόνο από την θέση του αντινομάρχη Ροδόπης και όχι και από το νομαρχιακό συμβούλιο. Την τελευταία θέση θα εξακολουθήσει να την έχει, για τους τρεις εναπομείναντες μήνες. Έτσι και αλλιώς η θητεία ολοκληρώνεται και το πολύ να γίνει άλλη μία συνεδρίαση νομαρχιακού συμβουλίου, οπότε μικρό το κακό. Οι δρόμοι της Σιμπέλ και του Άρη χώρισαν – και αυτό που τονίζουν οι περισσότεροι είναι ότι αυτό έγινε με πρωτοβουλία της πρώτης, που φέρει και την όλη ευθύνη. Οι δρόμοι της Σιμπέλ και του ΠαΣοΚ είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου. Μόνο που αυτό θα γίνει μάλλον μετά τις εκλογές, αν δεν σπεύσει η ίδια μέχρι τότε να καταθέσει την κομματική της ταυτότητας...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP