Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Στρατιωτική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Κεσσάνη


Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας HURRIYET, η Νομαρχία Ραιδεστού (TEKIRDAG), για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και την διάσωση πολιτών, ζήτησε τη συνδρομή από την Δκση της 1ης Στρατιάς (ΚΩΝ/ΠΟΛΗ), η οποία απέστειλε στην πληγείσα περιοχή 6 ελικόπτρα τύπου BLACK HAWK, ενώ η Δκση Στρατοχωροφυλακής Ραιδεστού, διέθεσε τις ομάδες διάσωσης που διαθέτει. Η 8η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, διέθεσε αριθμό ΤΘ οχημάτων YPR 765 και αριθμό προσωπικού για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Μέχρι στιγμής απεγκλωβίστηκαν περίπου 200 άτομα.


Read more...

Έλληνες κρατήσανε ως λάφυρο, ένα κομμάτι απο την προπέλα της τουρκικής κορβέτας «Μποντρούμ» (F-501) στη Ρώ


Σε έναν απ' τους υφάλους της Ρω «καρφώθηκε» η συσκευή ανθυποβρυχιακού πολέμου (σόναρ) της τουρκικής κορβέτας «Μποντρούμ» (F-501) το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, όταν επιχείρησε να παραβιάσει τα χωρικά ύδατα του συγκεκριμένου νησιού. Το περιστατικό είχε γίνει γνωστό στα ΜΜΕ, αλλά ουδέποτε η Τουρκία παραδέχτηκε επισήμως το γεγονός. Ούτε ότι η συγκεκριμένη κορβέτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και, κυρίως, ούτε ότι το τουρκικό πολεμικό σκάφος έχασε την πολύτιμη συσκευή τους.

Με το «λάφυρο» στο χέρι. Ο Κάρολος Λίταινας κρατάει κομμάτι από την προπέλα της τουρκικής κορβέτας περιστοιχισμένος από τον δήμαρχο Μεγίστης και την υπόλοιπη παρέα.
Ομως, για κακή τους τύχη την ώρα της πρόσκρουσης στη Ρω ήταν Ελληνες λουόμενοι που παραθέριζαν στο Καστελόριζο και οι οποίοι κατέγραψαν καρέ καρέ την τουρκική πρόκληση.
Το ημερολόγιο και το φωτογραφικό ντοκουμέντο του επιχειρηματία Κάρολου Λίταινα, που παραχώρησε κατ' αποκλειστικότητα στο «Εθνος», είναι άκρως αποκαλυπτικά:

12 Αυγούστου, 6.00 μ.μ.: Καθώς απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στην τοποθεσία «Πλάκες», στην ανατολική πλευρά της Ρω, ξαφνικά βλέπουμε μπροστά μας ένα πολεμικό πλοίο. Δεν ανησυχήσαμε διότι νομίζαμε ότι ήταν ελληνικό. Το θαυμάζαμε κιόλας, καθώς μας πλησίαζε με την πλώρη του καμαρωτό καμαρωτό...
Ο ψαράς από το Καστελόριζο, που βρίσκεται κοντά μας, φωνάζει στο VHF: «Καπετάνιε, κράτει! Καπετάνιε, πίσω! Εχει ξέρα, πρόσεχε!».
Πολύ αργά, όμως. Ενας δυνατός ήχος ακούστηκε και τότε καταλάβαμε ότι το πολεμικό πλοίο είχε χτυπήσει στην ξέρα. Μαύροι καπνοί έβγαιναν από το φουγάρο του στην προσπάθειά του να ξεκολλήσει.

12 Αυγούστου, 6.13 μ.μ.: Το πολεμικό ξεκολλάει, στρίβει και ξαφνικά βλέπουμε την τουρκική σημαία! Αρχίζει βιαστικά να απομακρύνεται. Μόνο τότε είδαμε πως ήταν μια τούρκικη κορβέτα. Και ήταν στα πόδια μας! Πανικόβλητοι οι Καστελορίζιοι ψαράδες προσπαθούν με κιάλια να δουν τα νούμερα του τουρκικού πλοίου «Μποντρούμ F-501». Καλούν το Λιμεναρχείο...

12 Αυγούστου, 6.17 μ.μ.: Η φωνή των ψαράδων ακούγεται και πάλι: «Ερχονται δύο αρματαγωγά από πίσω... Παιδιά, πρέπει να φύγετε, είναι δύσκολες ώρες». Ο σύζυγός μου κοιτάζει μια τον τρίχρονο γιο μας και μια εμένα. Αποφασίζουμε να αποχωρήσουμε... Η Ειρήνη τραβάει φωτογραφίες με το κινητό της. Η Ρω έχει περικυκλωθεί από τουρκικά πολεμικά πλοία και το Καστελόριζο αναστατώνεται, περισσότερο οι επισκέπτες παρά οι ντόπιοι που είναι μπαρουτοκαπνισμένοι...

13 Αυγούστου, 1 μ.μ.: Την επομένη του συμβάντος και ενώ δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί αντίδραση των αρμόδιων Αρχών, φεύγουμε τρία φουσκωτά με «καπετάνιο» τον δήμαρχο Μεγίστης, Παύλο Πανηγύρη, και πηγαίνουμε στο σημείο της πρόσκρουσης.
Ως δύτης έχω μαζί μου πλήρη εξοπλισμό και μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή. Αναλαμβάνω να βουτήξω και να βγάλω φωτογραφίες από τυχόν συντρίμμια...
Κατεβαίνω στα 6 μέτρα και ω τι έκπληξη! Ολόκληρη η συσκευή σόναρ ήταν καρφωμένη στα βράχια. Κατεστραμμένη μεν, αλλά τρανταχτή απόδειξη ότι η τουρκική κορβέτα έφτασε σε απόσταση ανάσας από τις ακτές της Ρω!
Ευτυχώς, παρά τα πολύ ισχυρά ρεύματα, κατάφερα να τραβήξω κάποιες κοντινές και κατατοπιστικές φωτογραφίες. Και εκεί που φωτογράφιζα, δίπλα στο σόναρ, υπήρχαν και τα κομμάτια της πλωριάς μπρούντζινης προπέλας. Πήρα ένα κομμάτι της για ενθύμιο...

14 Αυγούστου, 2.00 π.μ.: Δεκαοκτώ ώρες μετά την πρόσκρουση, δύτες του Λιμενικού αποκλείουν την περιοχή και αρχίζουν την περισυλλογή των κομματιών του σόναρ.

17 Αυγούστου, 7.00 π.μ.: Τριάντα πέντε άτομα με πέντε σκαφάκια και με μπροστάρη τον παπα-Γιώργη Μαλτέζο πηγαίνουμε στη Ρω για να τελέσουμε Θεία Λειτουργία στον Αϊ-Γιώργη και Τρισάγιο στην Κυρά της Ρω, Δέσποινα Αχλαδιώτη...

17 Αυγούστου, 9.31 π.μ.: Κατά την επιστροφή μας στο Καστελόριζο, τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί τα δύο μικρότερα βαρκάκια της «αρμάδας» μας, κάνοντας ελιγμούς ανάμεσά μας. Στην πλώρη της διακρίνουμε κάποιους με πολιτική περιβολή και φωτογραφικές μηχανές...

ΕΘΝΟΣ

Read more...

Η Αγκυρα μεθοδεύει τετελεσμένα στο Αιγαίο.....


Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες εξηγούν ότι απώτερος σκοπός της Τουρκίας παραμένει πάντα η διχοτόμηση του αρχιπελάγους. Και προς τον σκοπό αυτόν ενεργεί με συγκεκριμένο σχέδιο.

Δεν αποκλείεται και θερμό επεισόδιο μετά τις εκλογές

ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ και υπομονή η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο, τη στιγμή που η Αθήνα βρίσκεται βυθισμένη σε προεκλογική ραστώνη. Αυτή είναι η άποψη στην οποία συγκλίνουν κορυφαίοι παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, παρατηρώντας την ελεγχόμενη κλιμάκωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το αν η Τουρκία επιθυμεί να προκαλέσει τώρα ένα θερμό επεισόδιο διαφέρουν. Δεν είναι λίγοι όμως όσοι φοβούνται ότι εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο η Αγκυρα είναι αυτή τη φορά αποφασισμένη να ζητήσει επιτακτικά συνομιλίες για όλο το πακέτο των θεμάτων του Αιγαίου- έτσι όπως εκείνη τα αντιλαμβάνεται-, καθώς αισθάνεται να έχει τουλάχιστον την κατανόηση της Ουάσιγκτον σε αρκετές από τις διεκδικήσεις της.

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες εξηγούν ότι απώτερος σκοπός της Τουρκίας παραμένει πάντα η διχοτόμηση του αρχιπελάγους. Και προς τον σκοπό αυτόν ενεργεί με συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλει, πρώτον, να θεμελιώσει με πράξεις τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Δεύτερον, να ουδετεροποιήσει τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της διαφοράς έξι και 10 ναυτικών μιλίων μεταξύ αιγιαλίτιδας ζώνης και εναέριου χώρου (ζήτημα στο οποίο οι τουρκικές θέσεις ταυτίζονται πλήρως με τις αμερικανικές). Τρίτον, να περιορίσει τα όρια του FΙR Αθηνών στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο. Τέταρτον, να ακυρώσει τα ελληνικά επιχειρήματα περί υφαλοκρηπίδας των νησιών. Και, πέμπτον, «να παγώσει» την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Αγκυρα δεν διστάζει να αμφισβητεί ακόμη και επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ή να διακινδυνεύει ατυχήματα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Οι συνεχιζόμενες και την εβδομάδα που πέρασε παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου σε ιπτάμενα μέσα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας FRΟΝΤΕΧ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και το πρόσφατο περιστατικό με τα τουρκικά μαχητικά που πέρασαν σε κοντινή απόσταση από αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Οι παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου σε αεροσκάφη που κατά την άποψη της Αγκυρας εισέρχονται σε τουρκικό εναέριο χώρο (!) αποτελούν ουσιώδη ποιοτική διαφοροποίηση. Και, κατά την άποψη ορισμένων, συνιστούν το τελευταίο βήμα προτού αρχίσουν οι Τούρκοι να αναχαιτίζουν ελληνικά αεροσκάφη ή ευρωπαϊκά ελικόπτερα.

Παράλληλα αποπειράται να εκμεταλλευθεί και τις διεργασίες εντός του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης της νέας δομής της Συμμαχίας. Η υπόθεση της διασύνδεσης (connectivity) ελληνικών και τουρκικών ραντάρ χρησιμοποιείται έντεχνα από την Αγκυρα, η οποία επιμένει να προσφέρει για τον σκοπό αυτόν συγκεκριμένα ραντάρ κοντά στα μικρασιατικά παράλια, τα οποία είναι φυσικό ότι «βλέπουν» ως το μέσο του Αιγαίου σε άλλη μία προσπάθεια έμμεσης διχοτόμησής του. Οι Τούρκοι επιδιώκουν μέσω της διασύνδεσης να χαρακτηρίζονται «φιλικά» τα ίχνη των τουρκικών αεροσκαφών που προβαίνουν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ή παραβάσεις του FΙR Αθηνών, ώστε να μην αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά, καθώς και να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσεως. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε την προσφορά από την Αγκυρα κάποιων ραντάρ πιο βαθιά στην τουρκική επικράτεια, ώστε να έχει ευρύτερη εικόνα. Προς το παρόν πάντως οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τα ραντάρ υπό την αιγίδα της Συμμαχίας έχουν αποβεί άκαρπες.

Ωστόσο σε διπλωματικούς κύκλους με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Ορισμένοι εκφράζουν σαφείς φόβους ότι «η Αγκυρα θα επιδιώξει κατά το διάστημα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να προκαλέσει την Αθήνα, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμα δεν βγάλει ισχυρή κυβέρνηση». Κάποιοι άλλοι όμως σημειώνουν ότι οι Κασσάνδρες που μιλούν για θερμό επεισόδιο ως τον Δεκέμβριο προτρέχουν. «Αν και η Αγκυρα φαίνεται να έχει πλέον κατανοήσει ότι η ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια,δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μια ενέργεια που θα έπληττε σοβαρά το προφίλ της ευρισκόμενης σε κομβικό σημείο χώρας που συμβάλλει στην επίλυση συγκρούσεων» επισημαίνουν. Προσθέτουν όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να προβάλλει τις πάγιες διεκδικήσεις της».


Η Τουρκία «γκριζάρει» και τους Φούρνους
Oι συνεχιζόμενες είσοδοι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και στο FΙR Αθηνών, ιδιαίτερα όμως οι υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκυρας. Πόσο μάλλον που τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν σε σχηματισμούς μάχης των οκτώ, δηλαδή αναχαίτισης ελληνικών αεροσκαφών και εν συνεχεία εικονικών βομβαρδισμών στόχων. Εσχάτως μάλιστα η τουρκική πολεμική αεροπορία επιμένει σε υπερπτήσεις στους Φούρνους, προχωρώντας πιο μέσα στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Ηδη στο μυαλό παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας έχουν αρχίσει να κυοφορούνται σκέψεις για πιο δυναμικές αντιδράσεις στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, γνώση των οποίων έχει «Το Βήμα», οι Τούρκοι χρησιμοποιούν εσχάτως στο Αιγαίο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία έχουν νοικιάσει από τους Ισραηλινούς και τα αξιοποιούν για να «ακτινογραφήσουν» τις περιοχές που αμφισβητούν. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο στόχαστρο της Αγκυρας δεν βρίσκονται πλέον μόνο ακατοίκητες νησίδες ή βραχονησίδες, αλλά και κατοικημένα νησιά, όπως οι Φούρνοι. Επιχειρώντας να τα «γκριζάρει», επιθυμεί να αμφισβητήσει και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Αθήνας, ότι δηλαδή τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Τουρκία επιδιώκει να τορπιλίσει τις συνομιλίες Αθήνας- Καΐρου για καθορισμό των ΑΟΖ τους. Η «διπλωματία της κανονιοφόρου» που ακολουθεί στην περίπτωση του Καστελόριζου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έκδοση αδειών έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι πιέσεις που ασκεί στην Αίγυπτο ώστε να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα υπηρετούν τον σκοπό αυτόν. Αλλωστε οι Αιγύπτιοι εμφανίζονται τελευταία να κωλυσιεργούν στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, ένδειξη ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις.

ΒΗΜΑ

Read more...

Εκβιασμός με τήβεννο


Το δικαστικό παρακράτος της Τουρκίας επιστρέφει στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας, και πάλι ως δύναμη ανάσχεσης των σχεδίων εκδημοκρατισμού της.
Αυτή τη φορά, η απειλή στοχεύει στην πολυδιαφημισμένη κυβερνητική «κουρδική πρωτοβουλία», που κινδυνεύει να ναυαγήσει πριν καλά καλά ξεκινήσει, καθώς το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP) αναμένεται να συρθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου θα αποφασιστεί η παρουσία του ή όχι στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

*Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2007, όταν ο γενικός εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια απέστειλε σχετικό αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το DTP για αντικαθεστωτική δράση και προπαγάνδα υπέρ του κουρδικού αυτονομιστικού αντάρτικου ΡΚΚ. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, και με το DTP να παραμένει σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι επίκειται η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, για να προλάβουν οι δικαστές τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Ερντογάν, που κάνουν δυσκολότερο το «κλείσιμο» των πολιτικών κομμάτων.

Αν το DTP οδηγηθεί στο εδώλιο, «θα εξοντωθεί κάθε προοπτική υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων για μεταρρυθμίσεις στο Κουρδικό», σχολιάζει ο Μπενγκί Γιλντίζ, βουλευτής του DTP. Ταυτόχρονα, ο φιλοκυβερνητικός τύπος στην Τουρκία δημοσιεύει αντίστοιχες εκτιμήσεις- επισημαίνοντας μάλιστα ότι η πλειοψηφία των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου στηρίζει την «κατεστημένη τάξη πραγμάτων».

*Υπάρχει, όμως, και μια άλλη δικαστική απειλή, μικρότερου βεληνεκούς, αλλά εξίσου σημαντική. Είναι η υπόθεση της ποινικής δίωξης του προέδρου του DTP, Αχμέτ Τουρκ, και δύο βουλευτών του κόμματος, επίσης για αντικαθεστωτική δράση. Αν και οι τρεις κούρδοι πολιτικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν, εκείνοι έχουν αρνηθεί να παρουσιαστούν στις δικαστικές αρχές. Στις 29 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία εμφάνισής τους, και η προοπτική να οδηγηθούν βίαια στους ανακριτές πυροδοτεί νέες ανησυχίες.

*Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ερντογάν κρατά μυστικό το ακριβές περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» που παρέλαβε από τον ισοβίτη ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν για την επίλυση του Κουρδικού, γεγονός που καταγγέλλεται από την τουρκική αντιπολίτευση ως «ύποπτο παζάρι» μεταξύ των Κούρδων και του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η κουρδική πλευρά, πάντως, θέτει ως απαραίτητο όρο επίλυσης του Κουρδικού τη διοικητική αυτονομία της κουρδικής μειονότητας, πολιτική θέση που περιλαμβάνεται ως κατηγορία στο αίτημα του Γιαλτσίνκαγια για «κλείσιμο» του DTP.

Αυτό περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η όποια ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναπόφευκτα θα καθορίσει ανάλογα και την τύχη της κυβερνητικής «κουρδικής πρωτοβουλίας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Κορύφωση της κόντρας Ντογάν με Ερντογάν


Σε κορύφωση, οδηγείται το πολιτικο-οικονομικό δράμα με κεντρικό πρόσωπο επί σκηνής τον ισχυρό άνδρα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης Αϊντίν Ντογάν και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να κινεί τα νήματα στα παρασκήνια. Η τελευταία πράξη διαδραματίσθηκε την περασμένη εβδομάδα με την επιβολή προστίμου ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην Yayin Dogan, ιδιοκτησία της Dogan Holding με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο των περιουσιακών στοχείων του Ομίλου, στον οποίο ανήκουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μεγάλης κυκλοφορίας και ακροαματικότητας, όπως οι εφημερίδες Hurriyet, Milliyet, Radikal, η αγγλόφωνη Hurriyet Daily News –πρώην Turkish Daily News– η Vatan, η Posta, η αθλητική Fanatik και τα τηλεοπτικά δίκτυα Kanal D, Star TV και CNNTurk.

Η αυλαία της πράξης αυτής του δράματος σηκώθηκε την Τρίτη, με το ιλιγγιώδες πρόστιμο εις βάρος της Yayin Dogan, που προκάλεσε ρίγη σε συγκεκριμένους πολιτικούς, οικονομικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Τουρκίας και μαζί την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ως από μηχανής θεός, ο εκπρόσωπος τής επεσήμανε ότι το ιλιγγιώδες ποσό του προστίμου απειλεί με εξόντωση έναν εκδοτικό όμιλο και κατ’ επέκτασιν αυτή καθεαυτή την ελευθερία του Τύπου. «Η Κομισιόν θα μεταβιβάσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές Αρχές και προφανώς θα λάβει υπόψη της την τελευταία αυτή εξέλιξη στην επερχόμενη Εκθεση Προόδου για την Τουρκία της 14ης Οκτωβρίου», είπε. Ισως τώρα, λοιπόν, μετά την ευρωπαϊκή παρέμβαση, να επέλθει η λύση του δράματος Ντογάν. Ισως... Διότι τα όσα προηγήθηκαν, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η σύγκρουση Ερντογάν - Ντογάν, δεν πείθουν περί της αποτελεσματικότητας των θεών στην Τουρκία.

Η σύγκρουση Ερντογάν - Ντογάν άρχισε να εκδηλώνεται μετά τα τρία πρώτα χρόνια της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Ερντογάν και προσέλαβε διαστάσεις και δημοσιότητα την άνοιξη του 2008. Τότε οι εγχώριοι επικριτές του καταλόγισαν στον κ. Ερντογάν «κατακτητικές βλέψεις νεο-οθωμανικής κοπής με στόχο την «άλωση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης με αθέμιτα μέσα».

Αφορμή για ένα είδος υστερίας που είχε καταλάβει πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Τουρκίας, ήταν η εξαγορά του Kanalturk. Αυτό που «δεν χωρούσε στον νου» ορισμένων ήταν η εξαγορά του τηλεοπτικού δικτύου του Τουντζάι Οζκάν, «νεοεθνικιστή αριστερής απόκλισης», δηλωμένου εχθρού του κ. Ερντογάν και υπόδικου σήμερα στην υπόθεση Εργκένεκον, από τον φιλοκυβερνητικό όμιλο Koza Ipek Holding, ένα μήνα μετά την ακόμη πιο «εξοργιστική» εξαγορά της ATV - Sabah. Ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στα μέσα ενημέρωσης αγοράστηκε από τον επίσης φιλοκυβερνητικό Calik Holding. Διευθυντής του ραδιοτηλεοπτικού συγκροτήματος Turkuaz του ανερχόμενου αυτού Ομίλου ήταν ο γαμπρός του πρωθυπουργού, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Για «ιλαροτραγωδία γνησίως τουρκική και για ξεπούλημα στον εχθρό» έκανε λόγο ο σχολιαστής της «Μιλιέτ». Για λόγους αυτοσυντήρησης κυρίως, αυτός όπως και άλλοι, διέκριναν στις δύο αλλεπάλληλες εξαγορές μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς με απώτερο στόχο τη διείσδυση και επικράτηση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών εφημερίδων η ATV - Sabah, κατασχέθηκε το 2007 λόγω οφειλών του ιδιοκτήτη της. Επειτα χρηματοδοτήθηκε από εταιρεία προσκείμενη στην Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, κατόπιν παρεμβάσεων του κ. Ερντογάν, αφού δύο μεγάλες τράπεζες, η Halkbank και η Vakifbank χορήγησαν δάνειο ύψους 750 εκατ. δολαρίων στον Ομιλο Calik. Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, η «Χουριέτ» θυμόταν ότι ο απολύτως αμφιλεγόμενος Τζεμ Ουζάν, αρχηγός εξίσου αμφιλεγόμενου κομματιδίου και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και μιας τράπεζας, κατηγορήθηκε το 2004 για απάτη και υπεξαίρεση. Τα έχασε όλα και έκτοτε οι Ουζάν ζουν αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό.

Πρόκειται για πρωτοτυπία; Μάλλον όχι, αυτά συμβαίνουν και αλλού. Ισως να πρόκειται για τουρκική ιδιαιτερότητα, για το σύμφυρμα οθωμανικών κατάλοιπων και νεο-κεμαλικού δεσποτισμού, την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει να διαχειρίζεται ενδεδυμένος μανδύα ευρωπαϊκό ή γενικώς δυτικό, επ’ ονόματι ενός ευρύτερου σχεδίου για την υποκατάσταση της ισχύουσας καθεστηκυίας τάξης στην Τουρκία από μια άλλη, νέα.

Τα περιθώρια

Με συμπαθητικό τρόπο, η ίδια φορολογική Αρχή που επέβαλε το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 1,7 δισ. ευρώ στον Ομιλο Dogan, ανακοίνωσε δύο ημέρες αργότερα ότι «υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού και διακανονισμού». Εν τω μεταξύ όμως η αξία των μετοχών του Ομίλου κατακρημνίσθηκε στα τάρταρα του Χρηματιστηρίου, ενώ κάποιοι άρχισαν να διερωτώνται τι θα γίνει με τη συνεγασία του γερμανικού εκδοτικού κολοσσού Axel Springer με τον Ομιλο Dogan. Πρόστιμο ύψους 411 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε και τον περασμένο Φεβρουάριο στην Dogan Yayin, για φορολογικές παρατυπίες μετά την πώληση του 25% των μετοχών τηλεοπτικών μέσων στον Αξελ Σπρίνγκερ. «Βομβαρδισμένη» από πρόστιμα η εταιρεία προσέφερε το 45% του δικτύου Kanal D, το 92% του Star TV και ακίνητό της στο Πέραν ως εγγύηση. Η προσφορά δεν έγινε δεκτή, όπως δεν έγιναν δεκτές οι επιστολές που είχε στείλει νωρίτερα ο Αϊντίν Ντογάν στον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για απλή εκτίμηση, αλλά μάλλον ο Τούρκος πρωθυπουργός τού κρατούσε κακία για τη στάση των γερμανικών δικαστηρίων στην υπόθεση Ντενίζ Φενερί. Η ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Γερμανία, όπου ο Ομιλος Dogan δραστηριοποιείται εντόνως, προσήχθη στα γερμανικά δικαστήρια κατηγορούμενη ότι εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από δωρεές, κατέληξαν στο ΑΚΡ. Επακολούθησε η καταδίκη τριών Τούρκων και μαζί τα «βάσανα« του κ. Ντογάν, που τέλος δεν έχουν...

Πρόστιμο δεν επεβλήθη μόνο στις εκδοτικές του επιχειρήσεις, αλλά και στην πετρελαϊκή του εταιρεία Petrol Ofisi (POAS), η οποία αποκλείστηκε από συμμετοχή σε σύστημα αγωγών στην κεντρική Τουρκία.

Σύμφωνα με άρθρο της φιλοκυβερνητικής «Ζαμάν» στις 6 Αυγούστου, φορολογική Αρχή της Κωνσταντινούπολης επέβαλε διπλό πρόστιμο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ στην POAS. Το πρόστιμο μειώθηκε, έπειτα όμως η εταιρεία αποκλείστηκε για ένα χρόνο από όλους του διαγωνισμούς του Δημοσίου. Ο αποκλεισμός ήρθη, όμως στις αρχές Αυγούστου ο Ομιλος Dogan άρχισε να διαπραγματεύεται την πώληση μέρους ή του συνόλου των μετοχών του στην POAS στον αυστριακό ενεργειακό κολοσσό OMV, ήδη κάτοχο του 34% των μετοχών. Ο OMV μετέχει στην κοινοπραξία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ανταγωνιστικού προς τα ρωσικά συμφέροντα, τα οποία όμως φροντίζει, εκ παραλλήλου με τον Nabucco, ο κ. Ερντογάν.

Υστατο, αλλά σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του πολέμου Ερντογάν - Ντογάν είναι η πολιτική διάσταση της διαμάχης, διαρκούσης της δίκης για την υπόθεση Εργκένεκον, «δίκης κατά της καθεστηκυίας τάξεως και του κεμαλικού - στρατιωτικού κατεστημένου».

Ο κ. Ντογάν και οι αρκετές πολλαπλών αποχρώσεων εφημερίδες του δεν θέλησαν να ακολουθήσουν στις εκσυγχρονιστικές του προσπάθειες τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός πέτυχε την εκλογή του Αμπντουλά Γκιουλ στην προεδρία της Δημοκρατίας, γλίτωσε από το Συνταγματικό Δικαστήριο και ως «διώκτης των ατασθαλιών» βρήκε πεδίο συνεννόησης με τους στρατηγούς. Πιστεύει προφανώς ότι όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, τον πόλεμο τον χάνει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Η Vatan στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Το DTP θα μεταβεί στο Βόρειο Ιράκ» γράφει ότι αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος DTP, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος Αχμέτ Τουρκ και τη συμπρόεδρο Εμινέ Αϊνά, την προσεχή Τρίτη πρόκειται να μεταβεί στο Βόρειο Ιράκ, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ Ταλαμπανί και τον Πρόεδρο της τοπικής κουρδικής διοίκησης Μπαρζανί.

****
Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Τέθηκαν υπό κράτηση 17 μέλη του DTP στο Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν» γράφει ότι κατόπιν ενεργειών της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας στο Ντιγιάρμπακιρ, στο πλαίσιο διερεύνησης του μορφώματος Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χθες το πρωί και ώρα 05:30 διενήργησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ και Βαν, όπου και συνέλαβαν 17 άτομα, μεταξύ αυτών παλιοί δήμαρχοι του DTP, καθώς και ο Ντεμίρ Τσελίκ, αρχηγός του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο έχει ιδρυθεί ως εναλλακτικό κόμμα, στην περίπτωση δικαστικής απαγόρευσης λειτουργίας του DTP.


****
Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Οτζαλάν: Τα μέλη του ΡΚΚ βεβαίως και θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους» γράφει ότι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ, ανέφερε το εξής: «Τα μέλη του ΡΚΚ, εάν δουν ότι υπάρχει κίνηση εναντίον τους, βεβαίως και θα προστατεύσουν τους εαυτούς τους». Ο ίδιος ανέφερε ότι στην περίπτωση, κατά την οποία δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο κουρδικό πρόβλημα, εντός τριών μηνών ο Π/Θ Ερντογάν θα έχει τελειώσει. Ο ίδιος είπε ακόμη και το εξής: «Παρακαλώ τον Π/Θ να μην στρέφει τους στρατιώτες εναντίον τους [του ΡΚΚ]. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν και οι συγκρούσεις».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι λεπτομέρειες της συνάντησης του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του γνωστοποιήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Firat. Ο Οτζαλάν ανέφερε: «Η δική μου αντίληψη περί κοινής πατρίδας δεν είναι μια αντίληψη, η οποία εδράζεται σε μια πατρίδα ενός έθνους. Εγώ την έννοια αυτή τη χρησιμοποιώ για μια περιοχή, στην οποία ζουν από κοινού πολλά έθνη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εδώ ζουν Συροχαλδαίοι, Αρμένιοι, Κούρδοι κ.τ.λ.. Γι` αυτό και λέω ότι δεν ισχύει η αντίληψη της "μιας πατρίδας - ενός έθνους", αλλά μιας περιοχής - κοινής διαβίωσης όλων. Εγώ εμπιστεύομαι το χάρτη πορείας μου. Δεν πρόκειται να υποχωρήσω από την ιδέα της Δημοκρατίας. Ο χάρτης πορείας είναι η πορεία της Δημοκρατίας, το άνοιγμα της Δημοκρατίας, αλλά και το περιεχόμενό του είναι δημοκρατικό. Από τον Π/Θ αναμένουμε να δείξει την αποφασιστικότητά του για μια δημοκρατική λύση του προβλήματος. Διαφορετικά σε τρεις μήνες μπορεί να τον έχουν τελειώσει, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Οζάλ. Εξάλλου, και στην υπόθεση Εργκενεκόν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν κάποια σχέδια για τη δολοφονία του».

****
Η Aksam στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Δεν δόθηκε άδεια για Κουρδικό Τμήμα» γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΥOK [Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης] κάλεσε τους δημοσιογράφους, προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ΥOK.

Ο ανωτέρω, αφού είπε ότι δεν εκχωρήθηκε άδεια στο Πανεπιστήμιο Ντίτσλε για το άνοιγμα Κουρδικού Τμήματος, πρόσθεσε: «Κατά το στάδιο λήψης των αποφάσεών μας όσον αφορά αιτήματα που μας περιέρχονται, δείχνουμε και την ανάλογη ευαισθησία ώστε να μην λάβουμε μια απόφαση πολιτικής υφής για μια ομάδα, η οποία έχει αναμιχθεί στην τρομοκρατία, χρησιμοποιεί ως μέσον την τρομοκρατία ή συνδέεται με αυτή με οποιοδήποτε τρόπο. Το ΥOK ουδέποτε αποδέχθηκε ως συνομιλητές αυτούς, οι οποίοι έχουν αναμιχθεί στην τρομοκρατία και την χρησιμοποιούν ως ασπίδα. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξε απόφαση αποδοχής προς την κατεύθυνση αυτή. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας διαβίβασε ένα αίτημά της. Εάν απαιτείται το άνοιγμα ενός Ινστιτούτου, αυτό πρέπει πρώτα να συζητηθεί μέσα στα ακαδημαϊκά όργανα. Λαμβάνεται η απόφαση και ακολούθως ερωτάται και ή άποψη του YOK. Είναι ένα εξωπανεπιστημιακό αίτημα που έρχεται μέσω του Πανεπιστημίου. Επειδή δεν το βρήκαμε ορθό, το επιστρέψαμε».

Read more...

Η τουρκική αποθράσυνση και οι Ελληνικές αγκυλώσεις


Του Α. Λυκαύγη
Χωρίς καθόλου να σημαίνει αλόγιστη αντίδραση κι επιλογές εν θερμώ, σε ό,τι αφορά τις εκτός ορίων πλέον τουρκικές προκλήσεις στον αιγαιωτικό χώρο, εντούτοις πρέπει να γίνει αντιληπτό πως: η παθητική ανοχή (και στην καλύτερη περίπτωση η χλιαρή ρητορική αντιμετώπισή τους) όχι απλώς αποθρασύνει την πρακτική των παραβιάσεων, αλλά και τείνει να προσδώσει δυναμική τετελεσμένου.
Απαράδεκτου μεν, αλλά ανεκτού.
Ρητορικώς καταγγελτέου μεν, αλλά χωρίς καθόλου συνέπειες.
Προπαντός όμως, χωρίς αποτρεπτικό αποτέλεσμα.
Η πικρή αλήθεια, η οποία εάν δεν συνειδητοποιηθεί ως προς τα παράγωγά της σε βάθος χρόνου, θα νομιμοποιήσει ατύπως διεκδικήσεις. Και θα επιβάλει πραγματικότητες οι οποίες αυτή τη στιγμή τείνουν να παγιωθούν, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές αγκυλώσεις και τις καταθλιπτικές αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής.

Πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό ότι με τις κλιμακούμενες αυτές προκλήσεις, η Τουρκία βυθομετρά τις Ελληνικές αντιστάσεις. Και ειδικότερα τα αντανακλαστικά της Αθήνας, τα οποία δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα και εγκαιροφλεγή.
Η άλλη αλήθεια…
Πέραν αυτού, το άλλο που επιβάλλεται να συνειδητοποιηθεί και να προκαλέσει ανάλογες ενέργειες, είναι ο επιτήδειος αλληθωρισμός εκείνων που θεωρούνται (και τύποις είναι) σύμμαχοι και εταίροι. Των οποίων, βεβαίως, η πολιτική των ίσων αποστάσεων (και κατ’ ακρίβειαν της πλήρους αποστασιοποίησης από το θέμα) βολεύεται ακριβώς με την ελληνική χαλαρότητα έναντι των τεκταινομένων. Και αναποτελεσματική χαλαρότητα ως προς τις αντιδράσεις.
Όταν η Τουρκία παραβιάζει ασύστολα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την ίδια ώρα παραβιάζονται και τα όρια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Αφού τα σύνορα της Ελλάδας είναι, υποτίθεται, και κοινοτικά.
Εκτός και αν δεν…
Πού είναι λοιπόν το ΝΑΤΟ;
Και που είναι η ευρωπαϊκή θεσμική ενότητα και ασφάλεια;
Και αυτοί μεν μπορεί να σιωπούν γιατί τους βολεύει, απαλλασσόμενοι από τους ελληνοτουρκικούς μπελάδες…
Αλλά η Αθήνα δεν πρέπει να σιωπά ούτε να τους αφήνει αμέριμνους.
Για να μην διερωτάται μετά για το λάθος…
Καθημερινές προκλήσεις
Για του λόγου του αληθές ας κοιτάξουμε τις εναέριες προχθεσινές και χθεσινές παραβιάσεις που πραγματοποίησαν στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από την Ελληνική πλευρά.
Προχθές, λοιπόν, από τον βόρειο μέχρι το νότιο τομέα του Αιγαίου οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις προχώρησαν και σήμερα σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων.
Συνολικά 8 παραβιάσεις του ΕΕΧ από 16 μαχητικά και δύο ελικόπτερα ήταν το αποτέλεσμα της τουρκικής δραστηριότητας.
Είχαμε δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Οκτώ από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που επιχειρούν και ελικόπτερα στο Αιγαίο, χωρία να διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ αν είναι ναυτικής συνεργασίας ή επιθετικά.
Όλα τα τουρκικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.
Χθες, μία οκτάδα τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε ισάριθμες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Τα μισά τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και εκτός από τις παραβιάσεις είχαμε και μία παράβαση των κανόνων του FIR Αθηνών.
Σημειώθηκε και μία εμπλοκή όταν ένα τουρκικό μαχητικό αρνήθηκε να απομακρυνθεί…
Φυσικά, ο κύριος Μεϊμαράκης και ολόκληρη η κυβέρνηση, δεν βλέπει απολύτως τίποτε… Γιατί να δούνε άλλωστε; Αρκετά προβλήματα έχουν με τις εκλογές και την (κατά τα φαινόμενα) αποχώρησή τους…

Read more...

Το κόστος των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο...


Το κόστος της Πολεμικής Αεροπορίας για την αντιμετώπιση των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων, σύμφωνα με τους πιλότους, είναι δυνατόν να το προσεγγίσουμε γνωρίζοντας τον αριθμό των αεροσκαφών που απογειώθηκαν για την αναγνώριση και την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών και έναν μέσο όρο κόστους της ώρας πτήσης των μαχητικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κατασκευαστικών εταιρειών των αεροσκαφών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, το κόστος κυμαίνεται από 10.000 έως και 20.000 ευρώ ανά ώρα, ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους. Κατά τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσος όρος είναι τα 15.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης.
Το ποσόν αυτό αναλογεί σε μία ώρα πτήσης και συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα του αεροσκάφους, η συντήρηση που θα πρέπει να έχει το κόστος λειτουργίας των ραντάρ και του προσωπικού υποστήριξης, ακόμα και το κόστος των σχολείων και εκπαιδευτικών πτήσεων που κάνουν οι χειριστές πριν ονομαστούν διαθέσιμοι στον τύπο του αεροσκάφους.

Επίσημο μοντέλο υπολογισμού δεν υπάρχει, αλλά σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο κανόνας που χρησιμοποιούν οι αεροπορίες για να βγάζουν έναν μέσο όρο κόστους των πτήσεών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, την τελευταία οκταετία, από το 2000 μέχρι και το τέλος του 2008, η τουρκική αεροπορία έβγαλε για πτήσεις στο Αιγαίο, εντός του χώρου ευθύνης της Ελλάδας και σε πολλές περιπτώσεις και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, 46.150 αεροσκάφη. Για την αντιμετώπισή τους από την Ελλάδα απογειώθηκαν 18.505 μαχητικά. Ο μέσος χρόνος πτήσεων είναι μιάμιση ώρα, δηλαδή τα ελληνικά αεροσκάφη πέταξαν για αναχαιτίσεις 27.757,5 ώρες. Πολλαπλασιαζόμενο με τον μέσο όρο κόστους της ώρας πτήσης, που είναι 15.000 ευρώ την ώρα, το συνολικό κόστος των πτήσεων είναι 416,3 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσόν αυτό είναι πέραν του κόστους των πτήσεων κατά τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες θα γίνονταν ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις. Επίσης στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται και το κόστος αεροσκαφών που έχουν πέσει κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν χαθεί τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις Ελληνες χειριστές κατά τις αναχαιτίσεις. Τα δύο μαχητικά ήταν τύπου F-4 Φάντομ, το πλήρωμα του ενός εκ των δύο σκοτώθηκε, ένα Μιράζ (F-1), ο χειριστής του σκοτώθηκε, και ένα F-16, του οποίου επίσης ο χειριστής σκοτώθηκε. Δεν είναι γνωστό, τουλάχιστον επίσημα, ποιο είναι το κόστος των αεροσκαφών που χάθηκαν, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε μπορεί να υπολογιστεί, γιατί δεν γνωρίζουμε τι οπλικά συστήματα είχε κάθε αεροσκάφος επάνω όταν έπεσε. Φυσικά στο κόστος δεν μπορεί να υπολογιστεί η ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα όταν αυτή χάνεται σε καιρό ειρήνης.
Οι περισσότερες παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών έγιναν μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά, δηλαδή στην περιοχή που η Τουρκία αμφισβητεί ότι ανήκει στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα του καθορισμού του εναέριου χώρου της Ελλάδας, καθώς είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο της οποίας τα χωρικά ύδατα δεν συμπίπτουν με τον εναέριο χώρο, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι αξιωματικοί εκφράζουν ανοιχτά πλέον την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί μια ρύθμιση στο θέμα του Αιγαίου, καθώς δεν είναι δυνατόν να θρηνούμε θύματα σε καιρό ειρήνης, ούτε να ξοδεύουμε τεράστια ποσά τόσο σε καύσιμα όσο και σε εξοπλισμούς, όταν μπορεί να βρεθεί μια πολιτική λύση στο θέμα. «Οι συνεχιζόμενες αναχαιτίσεις στο Αιγαίο έχουν οδηγήσει πολλές φορές στα όρια χειριστές αλλά και αεροσκάφη. Εχουν γίνει λάθη, έχουμε χάσει ανθρώπους μας και από τις δύο πλευρές και όλα αυτά σε περίοδο ειρήνης. Κάποιες φορές έχουν δημιουργηθεί και "αιτίες πολέμου", αλλά ευτυχώς ποτέ δεν φτάσαμε σε αυτόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε ενεργοποίηση της κόκκινης γραμμής Αθήνας - Άγκυρας και δόθηκε εντολή αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν θέλουν οι δύο πλευρές, μπορούν να βρουν λύσεις, και αυτό πρέπει να κάνουν».
Πηγή

Read more...

ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ GAZPROM ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Gazprom σχεδιάζει να υπογράψει νέες συμβάσεις όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Τουρκία, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. "Η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να επανεξαγάγει ρωσικό φυσικό αέριο και όλες συμβάσεις απο εδώ και πέρα θα πρέπει να καταρτίζονται με αυτή την αρχή", είπε ο Alexei Miller. "Αν κάποιος θέλει να επανεξαγάγει το ρωσικό φυσικό αέριο, τότε θα πρέπει να παίρνει άδεια", πρόσθεσε. Μια από τις συμβάσεις που αφορά την προμήθεια έξι δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου προς την Τουρκία λήγει το 2011.


Read more...

Τορπίλες Μk54 για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό


Η Raytheon Co. ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου πως ανέλαβε σύμβαση ύψους $19,3 εκατ. για την προμήθεια 241 ελαφρών τορπιλών Mk54, 100 εκ των οποίων προορίζονται για τη Τουρκία και οι υπόλοιπες για το Αμερικανικό Ναυτικό. Το τουρκικό αίτημα περιελάμβανε 100 τορπίλες μάχης Mk54 και θα υλοποιηθεί μέσω προγράμματος Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS)
Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις τορπίλες σε φρεγάτες, ελικόπτερα S-70B Seahawk και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το TDK διαθέτει ήδη εμπειρία με την τορπίλη Mk46 Mod5A(S) των 324mm, η οποία είναι άμεσος προκάτοχος της Mk54. Η τελευταία είναι σχεδιασμένη για να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό και την υποδομή συντήρησης και υποστήριξης της τορπίλης Mk46, με ελάχιστη αναβάθμιση.
Οι επιδόσεις πρόωσης και η πολεμική κεφαλή της τορπίλης Mk46 Mod5 είναι επαρκείς κατά συμβατικών υποβρυχίων χαμηλής ταχύτητας, αλλά ο ερευνητής της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατά στόχων ακινητοποιημένων στον βυθό ή χαμηλής μετατόπισης συχνότητας Ντόπλερ υπό δυσμενείς ακουστικές συνθήκες, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν πολλαπλά αντίμετρα.


Read more...

Προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot για τη Τουρκία


Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι απέστειλε ειδοποίηση προς το Κογκρέσο για πιθανή πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς Patriot στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τέλος στο πολύπαθο πρόγραμμα επιλογής νέων Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS).
Πιο συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρεται στην πώληση 13 Μονάδων Βολής (FU) Patriot, 72 βλημάτων Προηγμένης Ικανότητας 3 (PAC-3) και 172 βλημάτων ΜΙΜ-104Ε GEM-T μέσω προγράμματος FMS (Foreign Military Sales), εκτιμώμενου κόστους $7,8 δις.

Στο πακέτο πιθανής αγοράς, συμπεριλαμβάνονται επίσης 10 τερματικά MIDS/LVT2, 13 ραντάρ AN/MPQ-65, 13 κλωβοί διοίκησης πυροβολαρχίας, 13 κλωβοί ECS (engagement control station), 48 μονάδες εκτόξευσης Μ902 και λοιπά συστήματα για τη συγκρότηση 13 ολοκληρωμένων Μοιρών Patriot.
Με την προμήθεια αυτή, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζουν σε σημαντικό βαθμό την αντιαεροπορική τους άμυνα, η οποία μέχρι σήμερα βασιζόταν στα παρωχημένα συστήματα MIM-14B Νike-Hercules και σε πυροβολαρχίες εκσυγχρονισμένων συστημάτων μέσου βεληνεκούς I-HAWK.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP