Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Η Vatan στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Το DTP θα μεταβεί στο Βόρειο Ιράκ» γράφει ότι αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος DTP, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος Αχμέτ Τουρκ και τη συμπρόεδρο Εμινέ Αϊνά, την προσεχή Τρίτη πρόκειται να μεταβεί στο Βόρειο Ιράκ, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ Ταλαμπανί και τον Πρόεδρο της τοπικής κουρδικής διοίκησης Μπαρζανί.

****
Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Τέθηκαν υπό κράτηση 17 μέλη του DTP στο Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν» γράφει ότι κατόπιν ενεργειών της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας στο Ντιγιάρμπακιρ, στο πλαίσιο διερεύνησης του μορφώματος Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χθες το πρωί και ώρα 05:30 διενήργησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ και Βαν, όπου και συνέλαβαν 17 άτομα, μεταξύ αυτών παλιοί δήμαρχοι του DTP, καθώς και ο Ντεμίρ Τσελίκ, αρχηγός του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο έχει ιδρυθεί ως εναλλακτικό κόμμα, στην περίπτωση δικαστικής απαγόρευσης λειτουργίας του DTP.


****
Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Οτζαλάν: Τα μέλη του ΡΚΚ βεβαίως και θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους» γράφει ότι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ, ανέφερε το εξής: «Τα μέλη του ΡΚΚ, εάν δουν ότι υπάρχει κίνηση εναντίον τους, βεβαίως και θα προστατεύσουν τους εαυτούς τους». Ο ίδιος ανέφερε ότι στην περίπτωση, κατά την οποία δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο κουρδικό πρόβλημα, εντός τριών μηνών ο Π/Θ Ερντογάν θα έχει τελειώσει. Ο ίδιος είπε ακόμη και το εξής: «Παρακαλώ τον Π/Θ να μην στρέφει τους στρατιώτες εναντίον τους [του ΡΚΚ]. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν και οι συγκρούσεις».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι λεπτομέρειες της συνάντησης του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του γνωστοποιήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Firat. Ο Οτζαλάν ανέφερε: «Η δική μου αντίληψη περί κοινής πατρίδας δεν είναι μια αντίληψη, η οποία εδράζεται σε μια πατρίδα ενός έθνους. Εγώ την έννοια αυτή τη χρησιμοποιώ για μια περιοχή, στην οποία ζουν από κοινού πολλά έθνη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εδώ ζουν Συροχαλδαίοι, Αρμένιοι, Κούρδοι κ.τ.λ.. Γι` αυτό και λέω ότι δεν ισχύει η αντίληψη της "μιας πατρίδας - ενός έθνους", αλλά μιας περιοχής - κοινής διαβίωσης όλων. Εγώ εμπιστεύομαι το χάρτη πορείας μου. Δεν πρόκειται να υποχωρήσω από την ιδέα της Δημοκρατίας. Ο χάρτης πορείας είναι η πορεία της Δημοκρατίας, το άνοιγμα της Δημοκρατίας, αλλά και το περιεχόμενό του είναι δημοκρατικό. Από τον Π/Θ αναμένουμε να δείξει την αποφασιστικότητά του για μια δημοκρατική λύση του προβλήματος. Διαφορετικά σε τρεις μήνες μπορεί να τον έχουν τελειώσει, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Οζάλ. Εξάλλου, και στην υπόθεση Εργκενεκόν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν κάποια σχέδια για τη δολοφονία του».

****
Η Aksam στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Δεν δόθηκε άδεια για Κουρδικό Τμήμα» γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΥOK [Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης] κάλεσε τους δημοσιογράφους, προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ΥOK.

Ο ανωτέρω, αφού είπε ότι δεν εκχωρήθηκε άδεια στο Πανεπιστήμιο Ντίτσλε για το άνοιγμα Κουρδικού Τμήματος, πρόσθεσε: «Κατά το στάδιο λήψης των αποφάσεών μας όσον αφορά αιτήματα που μας περιέρχονται, δείχνουμε και την ανάλογη ευαισθησία ώστε να μην λάβουμε μια απόφαση πολιτικής υφής για μια ομάδα, η οποία έχει αναμιχθεί στην τρομοκρατία, χρησιμοποιεί ως μέσον την τρομοκρατία ή συνδέεται με αυτή με οποιοδήποτε τρόπο. Το ΥOK ουδέποτε αποδέχθηκε ως συνομιλητές αυτούς, οι οποίοι έχουν αναμιχθεί στην τρομοκρατία και την χρησιμοποιούν ως ασπίδα. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξε απόφαση αποδοχής προς την κατεύθυνση αυτή. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας διαβίβασε ένα αίτημά της. Εάν απαιτείται το άνοιγμα ενός Ινστιτούτου, αυτό πρέπει πρώτα να συζητηθεί μέσα στα ακαδημαϊκά όργανα. Λαμβάνεται η απόφαση και ακολούθως ερωτάται και ή άποψη του YOK. Είναι ένα εξωπανεπιστημιακό αίτημα που έρχεται μέσω του Πανεπιστημίου. Επειδή δεν το βρήκαμε ορθό, το επιστρέψαμε».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP