Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Πακέτο μέτρων αύξησης εμπιστοσύνης κάνει λόγο για φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής πτέρυγας


Η Sabah στην πρώτη σελίδα της με τον τετράστηλο τίτλο «Πακέτο μέτρων αύξησης εμπιστοσύνης κάνει λόγο για φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής πτέρυγας» γράφει ότι η κυβέρνηση, για να μειώσει την ένταση, η οποία είχε απήχηση στη Σύνοδο του ΣΕΑ, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία πακέτο αύξησης εμπιστοσύνης 5 βημάτων.

Τα κεφάλαια, που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο εν λόγω πακέτο, απαριθμήθηκαν ως εξής:

1. Θα δοθεί στους στρατιωτικούς το μήνυμα: «Δεν είμαστε προκατειλημμένοι».
2. Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από νομικούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα αξιολογήσει τη νομοθετική ρύθμιση [τροπολογία], που ανοίγει το δρόμο για την πολιτική δικαιοσύνη στους στρατιωτικούς.
3. Θα εξηγηθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ότι η τροποποίηση στον ποινικό κώδικα είναι αποτέλεσμα του χρονοδιαγράμματος εναρμόνισης και της πορείας της χώρας προς την Ε.Ε..
4. Θα επισημανθεί ότι την τροποποίηση επιθυμεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
5. Η δίκη των ανώτατων αξιωματικών [από τα πολιτικά δικαστήρια] θα εξαρτάται από την άδεια του Προέδρου.


Read more...

Η πτώση της τουρκικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή.


Μετά τη συρρίκνωση κατά 6,2%, το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η πτώση του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, συνεχίσθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009, αγγίζοντας το επίπεδο ρεκόρ του 13,8%, σε ετήσια αναγωγή. Το μέγεθος της συρρίκνωσης θα μπορούσε να μετρηθεί επίσης από το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο, μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, που παρουσίαζε μια από τις ακμαιότερες οικονομίες με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, 7,6%.

Η οικονομική αυτή ύφεση καθιστά αναγκαία τη σύναψη δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ζητά και ο επιχειρηματικός τομέας. Αντιμετωπίζοντας σημαντικά τρέχοντα ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά, τη δυσπιστία των ξένων επενδυτών και την πτώση της τουρκικής λίρας, η Άγκυρα διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ από τον περασμένο Οκτώβριο. Η εξυπηρέτηση του διεθνούς χρέους του τουρκικού κράτους ανήλθε στα 20 δις δολ. το τρέχον έτος, χωρίς να συνυπολογίζεται η αποπληρωμή άμεσων χρεών των τουρκικών επιχειρήσεων που είναι χρεωμένες σε συνάλλαγμα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την υποτίμηση της λίρας.

Read more...

TOYΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Μονόστηλο δημοσίευμα στην 7η σελίδα της σημερινής αγγλόγλωσσης Today’s Zaman, με τίτλο «Energy Minister: Shah Deniz, Nabucco are compartible», σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

O Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ είπε πως τα σχέδια αγωγών Shah Deniz και Νabucco, τα οποία θα μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Τουρκίας, δεν είναι εναλλακτικοί μεταξύ τους και ότι η ώθηση στις εργασίες του ενός δεν σημαίνει απαραίτητα ως προϋπόθεση την εγκατάλειψη του άλλου.

Απευθυνόμενος χθες στην Κων/πολη προς ομάδα δημοσιογράφων, προ της αναχώρησής του για τη Ρωσία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα συναντηθεί με το Ρώσο Υπουργό Ενεργείας Σεργκέι Ιβάνοβιτς Σμάτκο, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αύξησης της συνεργασίας σε κοινά ενεργειακά θέματα: «Ως συνέχεια της συνάντησης του προηγουμένου μηνός μεταξύ του Π/Θ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, σήμερα πραγματοποιώ την επίσκεψη αυτή, ως αντιπρόεδρος της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής με τη Ρωσία. Πλέον της ενέργειας, θα έχω συναντήσεις για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας», σημείωσε ο Γιλντίζ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το σχέδιο του αγωγού Blue Stream - 2 θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, και τόνισε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες: «Στο σχέδιο αυτό, το οποίο έχει επανασχεδιαστεί πρόσφατα, θα συζητήσουμε τις αναπροσαρμογές του συμβολαίου για να καλυφθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη δυτική γραμμή». Επιπρόσθετα όπως σημείωσε ο Γιλντίζ οι προκαταρτικές συζητήσεις, που θα ξεκινήσουν για την αγορά συνολικά 6 δις. κ.μ. φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά το 2010 και το 2011, θα είναι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης με το Ρώσο Υπουργό Σμάτκο. Οι συνομιλίες θα καλύψουν, επίσης, το γνωστό θέμα της κατασκευής στην Τουρκία πυρηνικού κέντρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κοινοπραξία υπό ρωσική ηγεσία και την πυρηνική ενέργεια γενικά.

Ο κ. Γιλντίζ έθιξε και το θέμα των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε., λέγοντας πως πρέπει να διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να ενδυναμώσουν την ασφάλεια ενεργειακής παροχής. «Παρομοίως, η πρωτοβουλία μας σχετικά με το σχέδιο Nabucco είναι ένα διαφορετικό ζήτημα και πρέπει να γίνει αντιληπτή ως κανονική», τόνισε εμφατικά ο Τούρκος Υπουργός. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έθεσε, την Τρίτη, υποψηφιότητα από κοινού με την Γκαζπρόμ για τις άδειες φυσικού αερίου του Ιράκ, στις οποίες απέτυχε η κρατική τουρκική εταιρεία TPAO. Άποψη του Γιλντίζ είναι ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει συνεργασία σε πολλές πτυχές συναφείς με ενεργειακά θέματα.

Κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, ο Γιλντίζ είπε ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει την πώληση 500 εκατομμυρίων κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου στη Ρωσία από το 2010 και δεν σχετίζεται καθόλου με τα αποθέματα, που θα διοχετευτούν στο σχέδιο Shah Deniz, καταλήγει το δημοσίευμα.

Read more...

Παραβίασεις του τουρκικού εναέριου χώρου......το αλλο με τον Τοτό το ξέρετε????


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, την 1η Ιουλίου 2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν δύο φορές, ΝΑ της Ικαρίας, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.
Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια της Σάμου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.
Την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ανατολικά της Ρόδου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από τo αεροδρόμιο της Λήμνου.
Την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, βόρεια της Πάτμου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.
Την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΒΑ των Λειψών, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από τo αεροδρόμιο της Λήμνου.
Τέλος, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μια φορά, ανατολικά της Λέρου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από τo αεροδρόμιο του Καστελίου.



Read more...

Η κοροϊδία συνεχίζεται..............


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων των χωρικών υδάτων, την 1η Ιουλίου 2009 δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, από ώρα 11.00’ έως 14.00’ παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των βραχονησίδων των Ιμίων.

Το θέμα γνωστοποιήθηκε στο Τ/ΥΠΕΞ, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.


Read more...

Συστάσεις για το Αφγανιστάν στον Αμερικανό Διοικητή


Ο Αμερικανός Διοικητής, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μπασμπούγ, και τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ενημερώθηκε για τις απόψεις της Τουρκίας σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία απαρίθμησε τα θέματα, στα οποία θα πρέπει να επιδειχθεί προσοχή για την κατοχύρωση της σταθερότητας στην περιοχή:
o Είναι σημαντικές οι εκλογές, που θα διεξαχθούν στο Αφγανιστάν. Για να μπορέσουν αυτές να διεξαχθούν κατά τρόπο ασφαλή, πρέπει να υπάρξει επαφή με κάθε τομέα της κοινωνίας που δεν έχει ανάμιξη στην τρομοκρατία.
o Για την επίλυση των προβλημάτων δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι στρατιωτικές επιλογές.
o Για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ηρεμίας πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
o Η σημαντικότερη αιτία για το γεγονός ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, παράλληλα με τους ιστορικούς δεσμούς, είναι ο καθορισμός των αναγκών του λαού, που έχουν προτεραιότητα.
o Πρέπει να γίνεται προσφορά υπηρεσιών στο λαό σε βασικά θέματα, όπως η παιδεία, η συγκοινωνία, το πόσιμο νερό και η υγεία. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην κατασκευή σχολείων και δρόμων.
o Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το λαό, πρέπει να εξασφαλιστεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Χάρη σε αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί σημαντική πρόοδος σχετικά με το θέμα της διείσδυσης στο λαό του τομέα που έχει σαν στόχο την τρομοκρατία.
o Πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στα ήθη και στα έθιμα του λαού. Οι τομείς, οι οποίοι τηρούν ιδιαίτερα τα έθιμα της χώρας, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται συνολικά ως «τρομοκράτες». Πρέπει να ακούγονται τα προβλήματα όσων δεν έχουν ανάμιξη στην τρομοκρατία, αλλά βλέπουν με συμπάθεια τους Ταλιμπάν, και πρέπει να παράγονται λύσεις.

Ο στρατηγός Petraus ενημέρωσε την Άγκυρα για το θέμα της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, χωρίς να προβεί σε οιοιδήποτε συγκεκριμένο αίτημα. Ο Αμερικανός στρατηγός, που αναχώρησε από την Άγκυρα, είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι «επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας». Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία είναι ένας άκρως σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και της διπλωματίας στην περιοχή.

Ο Petraus, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της Τουρκίας όσον αφορά το θέμα του ΡΚΚ, είπε ότι έχουν συνεργασία με την Άγκυρα και ότι έχουν λάβει σημαντικές αποφάσεις, και υπενθύμισε πως σε αυτό το πλαίσιο κινείται, άλλωστε, και ο τριπλός μηχανισμός Τουρκίας - ΗΠΑ - Ιράκ. Ο Petraus είπε ότι στον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ έχει διανυθεί σημαντική απόσταση.

Η Cumhuriyet γράφει για την επίσκεψη Petraus σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων, τονίζοντας ότι συναντήθηκε με τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, με τον οποίο συζήτησε για το Ιράκ, για το Αφγανιστάν και για το Πακιστάν. Επίσης, συζήτησε για τη συνεργασία όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ. Ο Petraus ενημέρωσε σχετικά με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και έγινε γνωστό πως δεν προέβη σε κανένα αίτημα. Ο Αμερικανός στρατηγός, πριν την αναχώρησή του, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, τόνισε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και ότι παίζει άκρως σημαντικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και της διπλωματίας στην περιοχή.

Στις επαφές του Αμερικανού στρατηγού αναφέρεται η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Η κρίσιμη επίσκεψη του Αμερικανού Διοικητή στην Άγκυρα». Σημειώνεται ότι ο Petraus συναντήθηκε με τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μπασμπούγ, και ακολούθησαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών με επικεφαλής τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χασάν Ιγσίζ. Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα, όπως το Ιράκ, ο αγώνας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ο Αμερικανός στρατηγός, κατά τις δηλώσεις του, είπε ότι είχε έρθει για πρώτη φορά στην Τουρκία πριν από 33 χρόνια και ότι είχε επισκεφθεί τότε το Καρς και το Ερζερούμ. Επίσης, είπε ότι επηρεάστηκε πολύ από την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό που παρουσίασε η Τουρκία.

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Petraus, ο οποίος συναντήθηκε στο Τ/ΥΠΕΞ με τον Υπουργό Νταβούτογλου και τον Υφυπουργό Απακάν, συζήτησε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για θέματα ασφάλειας και στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας. Επίσης, οι ανωτέρω προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τη διεθνή πολιτική.

Η Radikal αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ο Petraus ζήτησε τη μεγαλύτερη υποστήριξη για το Αφγανιστάν». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές είπαν ότι ο Petraus ζήτησε από την Τουρκία την μεγαλύτερη υποστήριξη, που μπορεί να παράσχει, όσον αφορά το θέμα των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Petraus επεσήμανε τη σημασία της εμπειρίας των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή και είπε ότι περιμένουν τη μεγαλύτερη συμβολή, που μπορεί να υπάρξει από την Τουρκία στις εκεί νατοϊκές δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές, οι οποίες είπαν ότι αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αίτημα των ΗΠΑ από την Τουρκία για αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν, το οποίο δεν δέχθηκε η Τουρκία, πρόσθεσαν: «Η Τουρκία θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στο Αφγανιστάν, όχι μόνο γιατί το ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά ως ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι τώρα αλλά σε κάποια φάση αργότερα, ενδέχεται να έρθει στην επικαιρότητα το θέμα αποστολής στρατιωτών στην περιοχή.

Read more...

Ε.Ε./ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στα 11 έφτασε ο αριθμός των θεματικών κεφαλαίων που άνοιξαν πλέον για την Τουρκία στη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., σημειώνει σε άρθρο του ο Toby Vogel στην EUROPEAN VOICE αυτής της εβδομάδας.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι η Σουηδία, που ανέλαβε από χθες την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε., και οι δύο εν εξελίξει διαδικασίες ένταξης- της Τουρκίας και της Κροατίας - φαίνεται να έχουν τελματώσει εξαιτίας του βέτο που ασκούν η Κύπρος και η Σλοβενία, αντίστοιχα.


Στο πλαίσιο αυτό, αφενός η Σλοβενία εμποδίζει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Κροατία, λόγω της διμερούς συνοριακής τους διένεξης, αφετέρου η Κύπρος εμποδίζει το άνοιγμα οχτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις της Τουρκίας, εξαιτίας της τουρκικής άρνησης για την πρόσβαση από θαλάσσης και αέρος των κυπριακών μέσων μεταφοράς. Η Τουρκία από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, διότι η Ε.Ε. δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να θέσει τέλος στη διεθνή απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και υπογραμμίζει ότι επιθυμεί την ταυτόχρονη πραγματοποίηση και των δύο υποχρεώσεων.

Το εν λόγω ζήτημα, σημειώνει ο συντάκτης, πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο η σουηδική προεδρία θα καταφέρει να ανοίξει νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Άγκυρα έως τότε, παρά την τουρκική πεποίθηση ότι δύο κεφάλαια θα ανοίξουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Carl Bildt έκανε λόγο, προχθές, για «μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., σε περίπτωση που αποτύχουν οι εν εξελίξει συζητήσεις για την επανένωση της Κύπρου.

Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan, από τις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο (στις 26 Ιουνίου) τόνισε ότι ο αργός ρυθμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι «αφύσικος» και προκαλείται λόγω «πολιτικών προφάσεων» από πλευράς ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. Υπογράμμισε δε, ότι «η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. συνιστά στρατηγικό στόχο για την Τουρκία».

Σημειώνεται τέλος, ότι στο πνεύμα αυτό, η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε στις 24 Ιουνίου να ενισχύσει το προσωπικό που στελεχώνει το γραφείο του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, Egemen Bagic, από 100 σε 345 υπαλλήλους.

Στο θέμα του ανοίγματος του νέου κεφαλαίου, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., αναφέρεται σε άρθρο της η σημερινή AGENCE EUROPE, όπου γίνεται μνεία στην Ενταξιακή Διάσκεψη Ε.Ε.- Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Read more...

Η Επιτροπή υπόσχεται οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να καταπολεμήσει την λαθρομετανάστευση


Άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην AGENCE EUROPE με τίτλο «Η Επιτροπή υπόσχεται οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να καταπολεμήσει την λαθρομετανάστευση» αναφέρει ότι ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση Jacques Barrot δεσμεύθηκε στις 30 Ιουνίου στην Αθήνα, να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε την Τουρκία να περιορίσει τα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης και για αυτό το λόγο θα ενισχύσουμε οικονομικά την Τουρκία», δήλωσε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Επίτροπος άσκησε επίσης πιέσεις προς την Άγκυρα ώστε να καταπολεμήσει τα κυκλώματα λαθρεμπόρων που προωθούν μετανάστες στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία κλείνει τα μάτια στους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται τους υποψήφιους μετανάστες και τους αποσπούν πολλά χρήματα», είπε, υπογραμμίζοντας τη «συνενοχή μετααξύ λαθρέμπορων και τοπικών αρχών».

Ο κ. Barrot κάλεσε επίσης την Τουρκία να προστατέψει καλύτερα τα ανατολικά της σύνορα και να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου «η χώρα αυτή να συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής και με άλλες χώρες της Ασίας, όπως για παράδειγμα με το Πακιστάν». Ο κ. Barrot ανέφερε ακόμα πως στηρίζει τις ελπίδες του στη σουηδική προεδρία της ΕΕ για την εφαρμογή, ως το τέλος του 2009, της τροπολογίας του κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία «θα επιτρέψει τη μεταφορά αιτήσεων ασύλου από την πρώτη χώρα υποδοχής σε άλλα κράτη μέλη, γεγονός που θα ανακούφιζε την Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Barrot υποσχέθηκε «τη χορήγηση επιπλέον ενίσχυσης στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» έως το τέλος του έτους, καθώς και τη δημιουργία ενός γραφείου στήριξης της ΕΕ και την ενίσχυση των επιχειρήσεων του Frontex στο Αιγαίο.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Κατά το ήμισυ αμερικάνικο πρότυπο για τους πρέσβεις» γράφει ότι όλοι οι πρέσβεις, που πρόσφατα διορίστηκαν σε νέες θέσεις, πριν αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα θα προσέλθουν πρώτα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου θα προβούν σε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτος θα παρουσιαστεί στην εν λόγω Επιτροπή ο νυν Τ/ΥΦΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν, που διορίστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Η.Ε., ο οποίος θα ενημερώσει τους βουλευτές και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Στο μεταξύ, ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ο οποίος συναντήθηκε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, υποσχέθηκε ότι οι βουλευτές θα ενημερώνονται από τον ίδιο, το λιγότερο δύο φορές το χρόνο.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων συναντήθηκαν χθες στο Τ/ΥΠΕΞ στο πλαίσιο γεύματος. Κατά τη συνάντηση, επιστήθηκε η προσοχή στην ανεπάρκεια των θεσμικών σχέσεων μεταξύ Τ/ΥΠΕΞ και Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Νταβούτογλου, για την κάλυψη της έλλειψης αυτής, υποσχέθηκε ότι θα ενημερώνει περιοδικά και σε χρονικά διαστήματα, που δεν θα ξεπερνούν το εξάμηνο, τα μέλη της Επιτροπής και ότι οι νεοδιοριζόμενοι πρέσβεις θα προβαίνουν σε ενημέρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων σχετικά με τη χώρα, στην οποία μεταβαίνουν, πριν αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε., είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω όσον αφορά την πολιτική Κύπρου λόγω της επανεξέτασης της ενταξιακής της διαδικασίας από την Ε.Ε. στα τέλη του 2009. Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι το ΣΕΑ επιβεβαίωσε την κατάσταση αυτή με την ανακοίνωσή του σχετικά με το Κυπριακό και υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις θα τεθούν σε εκκρεμότητα στα τέλη του 2009 λόγω του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι υπάρχουν 10 διαπραγματευτικά κεφάλαια, για τα οποία δεν δόθηκε ακόμη έγκριση, και ότι για τα υπόλοιπα θα πρέπει να γίνουν εργασίες στην Τουρκία. Ο Τ/ΥΠΕΞ είπε πως οι εργασίες αυτές αφορούν περισσότερο τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, και ότι με αυτές θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι όροι και να ανοίξουν τα άλλα κεφάλαια. Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι για το θέμα αυτό αναμένει υποστήριξη από την αντιπολίτευση.

Ο Τ/ΥΠΕΞ επεσήμανε, τέλος, ότι το θέμα της Ε.Ε. δεν είναι ιδεολογική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά ζήτημα εκσυγχρονισμού.

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ μεταδίδει τηλεγραφήματα σχετικά με τη συνάντηση, σήμερα (2/07) στη Μόσχα, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι για το πως αναπτύσονται οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Παρά την διεθνή κρίση, οι οικονομικές μας σχέσεις δημιουργούν, ακόμη, μια σταθερή βάση στις σχέσεις μας», δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι οι θέσεις των δύο χωρών συμπίπτουν σε πολλά διεθνή ζητήματα. Επίσης, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι «η Ρωσία και η Τουρκία συμβάλλουν στην επίλυση της κατάστασης στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολήκαι υποβάλλουν ‘στέρεες’ προτάσεις».
Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στον Καύκασο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τουρκικές προτάσεις για την δημιουργία πλατφόρμας ασφαλείας στην περιοχή και συμφώνησαν να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για την συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της BLACKSEAFOR και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου τόνισε την σημασία της συνεργασίας αλλά και των σχέσεων εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Τουρκία σύντομα αναμένει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Την επίσκεψη αυτή συζητήσαμε με τον κ. Λαβρόφ. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις ασκούν θετική επιρροή στους οικονομικούς δείκτες. Το τελευταίο έτος το διμερές εμπόριο έφτασε τα 38 δις δολάρια. Η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και η Τουρκία τον δεύτερο της Ρωσίας», δήλωσε.
Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο του αγωγού ‘South Stream’, υπό οποιαδήποτε μορφή και ο κ. Νταβούτογλου με την σειρά του ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να συζητήσει ενεργειακά θέματα και να δεχτεί τις ρωσικές προτάσεις.

Read more...

Προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών φρεγατών Ο.Η. Perry


Η Τουρκία βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης των φρεγατών της κλάσης O.H. Perry.

Και οι οκτώ φρεγάτες της κλάσης θα αναβαθμιστούν με την εγκατάσταση μεταξύ άλλων, και του εγχώριας ανάπτυξης συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS.

Τρεις φρεγάτες της κλάσης έχουν ήδη αναβαθμιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος και έχουν παραδοθεί στο τουρκικό Ναυτικό.

Μια τέταρτη βάσει χρονοδιαγράμματος, παραδόθηκε στα τέλη του Ιουνίου.

Οι τελευταίες τέσσερεις αναμένεται να λάβουν πιο εκτεταμένο εκσυγχρονισμό, αφού θα αποκτήσουν και κάθετους εκτοξευτές MK41 VLS με ικανότητα βολής πυραύλων ESSM.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr



Read more...

Υπoγράφει η Τουρκία για τα 6 υποβρύχια Type 214


Η Τουρκία πρόκειται να υπογράψει την τελική συμφωνία με τα γερμανικά ναυπηγεία HDW για την προμήθεια έξι νέων υποβρυχίων Type 214.
Έτσι τουλάχιστον αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman, επικαλούμενη ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Τα έξι αυτά υποβρύχια, με βάση τις τουρκικές απαιτήσεις, θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.


Η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ Γερμανών και Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και ανώτατων αξιωματικών του τουρκικού Ναυτικού.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει αρνηθεί να παραχωρήσει πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες του συστήματος διαχείρισης μάχης των υποβρυχίων, όπως ήταν η επιθυμία της Τουρκίας.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Προετοιμάζεται αμερικανικό σχέδιο για τα ελληνοτουρκικά;


Τo αμερικανικό Πεντάγωνo επεξεργάζεται σχέδιo για την άρση των πρoβλημάτων στις Ελληνoτoυρκικές σχέσεις, απoκαλύπτει η τoυρκική εφημερίδα «Today's Zaman», επικαλoύμενη «υψηλά ιστάμενo αξιωματoύχo τoυ αμερικανικoύ Πενταγώνoυ» o oπoίoς διατηρεί την ανωνυμία τoυ.

Σύμφωνα με τo δημoσίευμα, o Αμερικανός αξιωματoύχoς εκτιμά, ότι «oι δύo χώρες σπαταλoύν μεγάλo μέρoς της ενέργειας και τoυ κεφαλαίoυ τoυς στη μεταξύ τoυς αντιπαράθεση. Κάτι πoυ εμπoδίζει τις πρoσπάθειες των δύo χωρών στo πλαίσιo της Συμμαχίας να συμβάλλoυν σε περιoχές όπως τo Αφγανιστάν και τo Πακιστάν».

H «αμερικανική πρωτoβoυλία» η oπoία εν ευθέτω χρόνω θα δημoσιoπoιηθεί, εκτιμάται ότι στoχεύει σε κινήσεις καλής θελήσεως και από τις δύo πλευρές.

Η Άγκυρα διαμoρφώνει τo νoμικό πλαίσιo για την επανέναρξη της θεoλoγικής σχoλής της Χάλκης, ενώ παράλληλα, μέσω δημoσιευμάτων στoν τoυρκικό τύπo, «πρoετoιμάζει» την κoινή γνώμη ώστε να ελαχιστoπoιηθoύν oι αντιδράσεις, από εθνικιστικoύς κυρίως κύκλoυς.


Στην Oυάσινγκτoν, εκτιμoύν, ότι η Αθήνα από την πλευρά της, δεν έχει oυσιαστικά πρoβλήματα για να απoδεχθεί και να παρoυσιάσει ένα σχέδιo για την άμεση εκλoγή μoυφτήδων στην Θράκη αντί τoυ διoρισμoύ τoυς.
Τo θέμα απασχoλεί έντoνα την ελληνική κυβέρνηση, λόγω και της καταδίκης από τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριo Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.
Τα όσα δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "σηκώνουν πολύ κουβέντα" για μία σειρά λόγων όπως: Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν είναι αρμόδιο ούτε μπορεί να καταθέσει κάποιο σχέδιο όπως αυτό στο οποίο αναφέρεται η Zaman, χωρίς την άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών.
Πρακτικά, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο σχέδιο, γιατί τίθενται θέματα εγγυήσεων "καλής εκτέλεσης" και συνέπειας των δύο πλευρών (στηνν περίπτωσή μας, στης Τουρκίας) τα οποία φυσικά δεν μπορούν να δώσουν οι ΗΠΑ. Ακούγεται κωμικό για όσους γνωρίζουν βασικά σημεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιβάλουν κάποιο σχέδιο στην Άγκυρα, το οποίο να την αποτρέπει από τις ρεβιζιονιστικές θέσεις της έναντι της Ελλάδος.

Read more...

Γκιουλ: Εμείς κυβερνάμε όχι ο στρατός


Οχτώ ολόκληρες ώρες διαπληκτίζονταν το βράδυ της Τρίτης οι Γκιουλ - Ερντογάν με την ηγεσία του τουρκικού στρατού πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, χωρίς να λύσουν τις διαφορές τους.
Αυτό δεν φάνηκε τόσο από το «νευρικό» ανακοινωθέν με τη σφραγίδα των στρατηγών όσο από την... απαξίωση του θεσμού, που τόλμησε ο πρόεδρος Γκιουλ σε συζήτηση με δημοσιογράφους:
«Μη δίνετε υπερβολική σημασία στο ΣΕΑ. Εκεί απλώς διατυπώνονται απόψεις. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον λαό και παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Σημαντικό μεν το ΣΕΑ, αλλά μη δώσουμε και την εντύπωση πως η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...», είπε, σύμφωνα με τη «Ζαμάν», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ακριτομυθίες του ήταν μια επίδειξη αυτοπεποίθησης της ισλαμικής κυβέρνησης απέναντι στους στρατηγούς, που δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Ενόσω συνεδρίαζε το ΣΕΑ, η αστυνομία συλλάμβανε ένα στέλεχος-κλειδί του επιτελείου, τον ναύαρχο Ντουρσούν Τσιτσέκ, τον οποίο άφησε ελεύθερο λίγο αργότερα υπό περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για τον διαβόητο φερόμενο συντάκτη του τετρασέλιδου «Σχεδίου Δράσης» για τη δυσφήμηση και υπονόμευση των ισλαμιστών, που έφερε στο φως η εφημερίδα «Ταράφ» -και το οποίο ο αρχιστράτηγος Ι. Μπασμπούγ βιάστηκε να χαρακτηρίσει «πλαστό». Η στρατιωτική δικαιοσύνη έβγαλε λάδι τον Τσιτσέκ, αλλά ο Ερντογάν είχε προδιαγράψει το στρίμωγμά του από πολιτικούς δικαστές -όπερ και εγένετο.
Τυπικά ο Τσιτσέκ συνελήφθη για την υπόθεση της «Εργκενεκόν», για την οποία προσήχθησαν χτες για κατάθεση άλλοι οκτώ εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί.
Ομως το «μεγάλο κόλπο» του ΑΚΡ σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Τότε ψηφίστηκε ο νόμος που ψαλιδίζει τις αρμοδιότητες των στρατοδικείων και παραπέμπει σε πολιτικά δικαστήρια τους στρατιωτικούς που παραβιάζουν το Σύνταγμα, συγκροτούν ένοπλες ομάδες ή προβαίνουν σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Οι ισλαμιστές δεν αιφνιδίασαν μόνο τον στρατό αλλά και την κεμαλική αντιπολίτευση (CHP, ΜΗΡ) που πρώτα ψήφισε το ξεδόντιασμα των στρατοδικείων κι ύστερα έβαλε τις φωνές ότι... εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση λόγω της πρόχειρης διατύπωσης του νομοσχεδίου!
Πάντως, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου διεύρυνσης Ολι Ρεν, Κριστίνα Νάγκι, επαίνεσε την κυβέρνηση Ερντογάν για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η επιβολή πολιτικού ελέγχου στον στρατό αποτελεί βασικό όρο της ενταξιακής προόδου της Τουρκίας και πηγάζει από το έγγραφο Εταιρικής Σχέσης», τόνισε.
Ανακοινωθέν
Το ανακοινωθέν του ΣΕΑ μεταφέρει την ένταση της συνεδρίασης αφήνοντας υπονοούμενα για κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Εγινε συζήτηση για δηλώσεις και δημοσιεύματα που διαβρώνουν το κύρος των θεσμών και δεν φέρνουν κανένα καλό στη χώρα. Ο αγώνας ενάντια στις δραστηριότητες που αποσκοπούν στο σπάσιμο της εθνικής ακεραιότητας και της ενότητας του λαού θα συνεχιστεί με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην επεισοδιακή συνεδρίαση του ΣΕΑ οι Γκιουλ, Ερντογάν πλαισιώνονταν από τον υπουργό Επικρατείας Μπ. Αρίντς, τον ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Εργκίν. Στην απέναντι όχθη ο αρχηγός του στρατού Ι. Μπασμπούγ είχε δίπλα του τους αρχηγούς των τριών Οπλων και τον αρχηγό της στρατοχωροφυλακής.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ΣΕΑ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο από δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, με συνέχιση των εγγυήσεων της Ζυρίχης/Λονδίνου, που διατηρούν σε ισχύ τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Read more...

Από το Αζερμπαϊτζάν χαστούκι στην Τουρκία


Hürriyet
(30/6/2009)

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ, μετά από πρόσκληση του Αζέρου ομολόγου του Αλίγεβ, πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στο Μπακού και εξασφάλισε την υπογραφή περιεκτικής συμφωνίας αγοράς φυσικού αερίου, η οποία παράλληλα καθιστά κενού περιεχομένου και το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nabucco. Με βάση τη συμφωνία αυτή, από 1ης Ιανουαρίου 2010 η ρωσική GAZPROM θα αγοράζει όλο το προς εξαγωγή φυσικό αέριο, το οποίο θα προέρχεται από τα κοιτάσματα Σάχντενιζ 2, σε λίαν συμφέρουσα τιμή. Εάν ληφθούν υπόψη οι εσωτερικές ανάγκες του Αζερμπαϊτζάν, τότε το φυσικό αέριο, το οποίο θα αγοράζει η Μόσχα από το Μπακού, ετησίως θα ανέρχεται στα έξι δις. κυβικά μέτρα.


Read more...

Δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» για τα Πομακοχώρια της Ξάνθης


Στα Πομακοχώρια της Ξάνθης κάνει αναφορά η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» στο ταξιδιωτικό της ένθετο. Το κείμενο υπογράφει η Ιωάννα Κακίση και καταγράφει εντυπώσεις από περσινή πενθήμερη επίσκεψή της στη Θράκη, σημειώνοντας ότι «ήλθε στο προσκήνιο ως ταξιδιωτικός προορισμός, μετά τη βελτίωση των ελληνοβουλγαρικών και κυρίως ελληνοτουρκικών σχέσεων, που επέτρεψαν στη βορειοανατολική Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια να πάψει να είναι ο προμαχώνας εναντίον μιας εχθρικής Τουρκίας και μιας κομμουνιστικής Βουλγαρίας».


Μεταξύ άλλων, στο οδοιπορικό σημειώνεται ότι «τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, λόγω των συνοριακών διαφορών με τη Βουλγαρία κατά την κομμουνιστική εποχή, ήσαν αποξενωμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η ελληνική κυβέρνηση αφαίρεσε το στρατιωτικό φραγμό (μπάρα) της ψυχροπολεμικής εποχής, που έφραζε το μοναδικό δρόμο προς τα χωριά, και που για να τον περάσουν οι Πομάκοι, έπρεπε να επιδεικνύουν στους Έλληνες στρατιώτες ένα ειδικό δελτίο ταυτότητας».

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι «οι Πομάκοι είναι θύματα της πολιτικής, καθώς η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία τους διεκδικούσαν ως δικούς τους», σημειώνοντας ότι «σήμερα, οι Πομάκοι εντάσσονται με επιφυλάξεις στην ελληνική κοινωνία, όμως τα χωριά τους παραμένουν απελπιστικά φτωχά».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη νομαρχία Ροδόπης, «όπου περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους είναι τουρκόφωνοι Έλληνες μουσουλμάνοι και άλλοι Τσιγγάνοι (γνωστοί επίσης ως Ρομά), Αρμένιοι και Έλληνες Πόντιοι», όπως υπογραμμίζεται.

Τέλος, επισημαίνεται ότι «ύστερα από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά των Οθωμανών Τούρκων, το μεγαλύτερο μέρος της οθωμανικής ιστορίας της Ελλάδας εγκαταλείφθηκε σε μαρασμό» και αναφέρεται ότι «το πλέον εντυπωσιακό από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια είναι το Ιμαρέτ του Μοχάμεντ Αλί Πασά στην πόλη της Καβάλας, που άνοιξε ως ξενοδοχείο πολυτελείας το 2004».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Π. Παναγιώτου

Read more...

Πυρά με το... γάντι, μεταξύ στρατιωτικής, θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας


Tο πνεύμα σύμπνοιας στα ανακοινωθέντα είναι δεδομένο στην Τουρκία, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει μόνο την πρόνοια της πολιτικής, της στρατιωτικής και έτσι όπως έχει εξελιχθεί το πράγμα, και της θρησκευτικής ηγεσίας της Τουρκίας, να γίνεται ολομέτωπος βομβαρδισμός, αλλά με το γάντι.
Την ώρα που συνεδρίαζε προχτές το βράδυ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, έσκασε η είδηση ότι παραπέμπεται στο δικαστήριο με αίτημα σύλληψης ο πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ. Χθες όμως, αργά το απόγευμα, ο πλοίαρχος αποφυλακίστηκε, ύστερα από ένσταση του δικηγόρου του. Το ερώτημα είναι, πρώτον γιατί αποφυλακίστηκε προτού ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες και, δεύτερον, γιατί κρίθηκε αρχικά προφυλακιστέος. Θα δείξει. Μπορεί όμως και να μη δείξει!

Το γιατί συνελήφθη ο πλοίαρχος μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό. Βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστήριξε ότι δεν συνελήφθη για το «σχέδιο» που δημοσίευσε η «Ταράφ», αλλά επειδή προκύπτει σχέση του με το όλο πλέγμα της υπόθεσης Εργκενεκόν. Ηδη το «σχέδιο» είχε βρεθεί σε γραφείο κάποιου δικηγόρου που είναι κατηγορούμενος στην εν λόγω υπόθεση.

Στη συνεδρίαση οι στρατιωτικοί εξέφρασαν, ένας Θεός ξέρει πώς, τις αντιρρήσεις τους για την όλη πορεία της χώρας. Στο σχετικό ανακοινωθέν υπογραμμίστηκε ότι «διατυπώθηκαν αντιδράσεις και σκέψεις γύρω από τις προσπάθειες φθοράς κρατικών θεσμών και επιβεβαιώθηκε ότι τέτοιες προσπάθειες δεν πρόκειται να προσφέρουν κανένα όφελος στη χώρα». Οι αναφερόμενοι «κρατικοί θεσμοί» είναι οι ένοπλες δυνάμεις. Ως προς τις «προσπάθειες», τέτοιες χαρακτηρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις τον «ασύμμετρο ψυχολογικό πόλεμο εναντίον των ενόπλων δυνάμεων». Ολα αυτά, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταράφ» στις 12 Ιουνίου για «σχέδιο» εναντίον της κυβέρνησης και του ηγέτη του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος Φετχουλάχ Γκιουλέν -η κατά τα φαινόμενα θρησκευτική ηγεσία της Τουρκίας- που φέρει την υπογραφή του πλοιάρχου Τσιτσέκ. Η στρατιωτική εισαγγελία πριν από μέρες αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανάκρισης, αφού έκρινε ότι το κείμενο δεν έχει συνταχθεί στο γενικό επιτελείο και ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν πρόκειται για γνήσιο έγγραφο. Ολα δείχνουν ότι σημαντικό σημείο αναφοράς θα είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μέσα σε δώδεκα μέρες θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα ασκήσει βέτο σε τροπολογία που υπερψήφισε η συμπολίτευση. Η τροπολογία προβλέπει την παραπομπή στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια και όχι σε στρατιωτικά, αν προκύψει θέμα συνεργασίας με μη στρατιωτικούς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βεβαίως, δεν έσκασαν σαν βόμβα οι ειδήσεις για τη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας για το πρώτο τέταρτο του έτους κατά 13,8%. Αρνητική ανάπτυξη δηλαδή. Κι αυτό τη στιγμή που η ανεργία κλιμακώνεται έχοντας φτάσει το 15,8% για το Μάρτιο, πράγμα που μεταφράζεται σε 3,7 εκατομμύρια ανέργους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP