Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

TOYΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Μονόστηλο δημοσίευμα στην 7η σελίδα της σημερινής αγγλόγλωσσης Today’s Zaman, με τίτλο «Energy Minister: Shah Deniz, Nabucco are compartible», σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

O Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ είπε πως τα σχέδια αγωγών Shah Deniz και Νabucco, τα οποία θα μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Τουρκίας, δεν είναι εναλλακτικοί μεταξύ τους και ότι η ώθηση στις εργασίες του ενός δεν σημαίνει απαραίτητα ως προϋπόθεση την εγκατάλειψη του άλλου.

Απευθυνόμενος χθες στην Κων/πολη προς ομάδα δημοσιογράφων, προ της αναχώρησής του για τη Ρωσία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα συναντηθεί με το Ρώσο Υπουργό Ενεργείας Σεργκέι Ιβάνοβιτς Σμάτκο, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αύξησης της συνεργασίας σε κοινά ενεργειακά θέματα: «Ως συνέχεια της συνάντησης του προηγουμένου μηνός μεταξύ του Π/Θ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, σήμερα πραγματοποιώ την επίσκεψη αυτή, ως αντιπρόεδρος της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής με τη Ρωσία. Πλέον της ενέργειας, θα έχω συναντήσεις για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας», σημείωσε ο Γιλντίζ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το σχέδιο του αγωγού Blue Stream - 2 θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, και τόνισε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες: «Στο σχέδιο αυτό, το οποίο έχει επανασχεδιαστεί πρόσφατα, θα συζητήσουμε τις αναπροσαρμογές του συμβολαίου για να καλυφθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη δυτική γραμμή». Επιπρόσθετα όπως σημείωσε ο Γιλντίζ οι προκαταρτικές συζητήσεις, που θα ξεκινήσουν για την αγορά συνολικά 6 δις. κ.μ. φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά το 2010 και το 2011, θα είναι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης με το Ρώσο Υπουργό Σμάτκο. Οι συνομιλίες θα καλύψουν, επίσης, το γνωστό θέμα της κατασκευής στην Τουρκία πυρηνικού κέντρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κοινοπραξία υπό ρωσική ηγεσία και την πυρηνική ενέργεια γενικά.

Ο κ. Γιλντίζ έθιξε και το θέμα των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε., λέγοντας πως πρέπει να διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να ενδυναμώσουν την ασφάλεια ενεργειακής παροχής. «Παρομοίως, η πρωτοβουλία μας σχετικά με το σχέδιο Nabucco είναι ένα διαφορετικό ζήτημα και πρέπει να γίνει αντιληπτή ως κανονική», τόνισε εμφατικά ο Τούρκος Υπουργός. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έθεσε, την Τρίτη, υποψηφιότητα από κοινού με την Γκαζπρόμ για τις άδειες φυσικού αερίου του Ιράκ, στις οποίες απέτυχε η κρατική τουρκική εταιρεία TPAO. Άποψη του Γιλντίζ είναι ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει συνεργασία σε πολλές πτυχές συναφείς με ενεργειακά θέματα.

Κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, ο Γιλντίζ είπε ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει την πώληση 500 εκατομμυρίων κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου στη Ρωσία από το 2010 και δεν σχετίζεται καθόλου με τα αποθέματα, που θα διοχετευτούν στο σχέδιο Shah Deniz, καταλήγει το δημοσίευμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP