Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ μεταδίδει τηλεγραφήματα σχετικά με τη συνάντηση, σήμερα (2/07) στη Μόσχα, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι για το πως αναπτύσονται οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Παρά την διεθνή κρίση, οι οικονομικές μας σχέσεις δημιουργούν, ακόμη, μια σταθερή βάση στις σχέσεις μας», δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι οι θέσεις των δύο χωρών συμπίπτουν σε πολλά διεθνή ζητήματα. Επίσης, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι «η Ρωσία και η Τουρκία συμβάλλουν στην επίλυση της κατάστασης στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολήκαι υποβάλλουν ‘στέρεες’ προτάσεις».
Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στον Καύκασο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τουρκικές προτάσεις για την δημιουργία πλατφόρμας ασφαλείας στην περιοχή και συμφώνησαν να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για την συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της BLACKSEAFOR και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου τόνισε την σημασία της συνεργασίας αλλά και των σχέσεων εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Τουρκία σύντομα αναμένει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Την επίσκεψη αυτή συζητήσαμε με τον κ. Λαβρόφ. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις ασκούν θετική επιρροή στους οικονομικούς δείκτες. Το τελευταίο έτος το διμερές εμπόριο έφτασε τα 38 δις δολάρια. Η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και η Τουρκία τον δεύτερο της Ρωσίας», δήλωσε.
Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο του αγωγού ‘South Stream’, υπό οποιαδήποτε μορφή και ο κ. Νταβούτογλου με την σειρά του ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να συζητήσει ενεργειακά θέματα και να δεχτεί τις ρωσικές προτάσεις.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP