Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Κατά το ήμισυ αμερικάνικο πρότυπο για τους πρέσβεις» γράφει ότι όλοι οι πρέσβεις, που πρόσφατα διορίστηκαν σε νέες θέσεις, πριν αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα θα προσέλθουν πρώτα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου θα προβούν σε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτος θα παρουσιαστεί στην εν λόγω Επιτροπή ο νυν Τ/ΥΦΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν, που διορίστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Η.Ε., ο οποίος θα ενημερώσει τους βουλευτές και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Στο μεταξύ, ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ο οποίος συναντήθηκε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, υποσχέθηκε ότι οι βουλευτές θα ενημερώνονται από τον ίδιο, το λιγότερο δύο φορές το χρόνο.

Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων συναντήθηκαν χθες στο Τ/ΥΠΕΞ στο πλαίσιο γεύματος. Κατά τη συνάντηση, επιστήθηκε η προσοχή στην ανεπάρκεια των θεσμικών σχέσεων μεταξύ Τ/ΥΠΕΞ και Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Νταβούτογλου, για την κάλυψη της έλλειψης αυτής, υποσχέθηκε ότι θα ενημερώνει περιοδικά και σε χρονικά διαστήματα, που δεν θα ξεπερνούν το εξάμηνο, τα μέλη της Επιτροπής και ότι οι νεοδιοριζόμενοι πρέσβεις θα προβαίνουν σε ενημέρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων σχετικά με τη χώρα, στην οποία μεταβαίνουν, πριν αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε., είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω όσον αφορά την πολιτική Κύπρου λόγω της επανεξέτασης της ενταξιακής της διαδικασίας από την Ε.Ε. στα τέλη του 2009. Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι το ΣΕΑ επιβεβαίωσε την κατάσταση αυτή με την ανακοίνωσή του σχετικά με το Κυπριακό και υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις θα τεθούν σε εκκρεμότητα στα τέλη του 2009 λόγω του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι υπάρχουν 10 διαπραγματευτικά κεφάλαια, για τα οποία δεν δόθηκε ακόμη έγκριση, και ότι για τα υπόλοιπα θα πρέπει να γίνουν εργασίες στην Τουρκία. Ο Τ/ΥΠΕΞ είπε πως οι εργασίες αυτές αφορούν περισσότερο τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, και ότι με αυτές θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι όροι και να ανοίξουν τα άλλα κεφάλαια. Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι για το θέμα αυτό αναμένει υποστήριξη από την αντιπολίτευση.

Ο Τ/ΥΠΕΞ επεσήμανε, τέλος, ότι το θέμα της Ε.Ε. δεν είναι ιδεολογική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά ζήτημα εκσυγχρονισμού.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP