Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Συστάσεις για το Αφγανιστάν στον Αμερικανό Διοικητή


Ο Αμερικανός Διοικητής, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μπασμπούγ, και τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ενημερώθηκε για τις απόψεις της Τουρκίας σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία απαρίθμησε τα θέματα, στα οποία θα πρέπει να επιδειχθεί προσοχή για την κατοχύρωση της σταθερότητας στην περιοχή:
o Είναι σημαντικές οι εκλογές, που θα διεξαχθούν στο Αφγανιστάν. Για να μπορέσουν αυτές να διεξαχθούν κατά τρόπο ασφαλή, πρέπει να υπάρξει επαφή με κάθε τομέα της κοινωνίας που δεν έχει ανάμιξη στην τρομοκρατία.
o Για την επίλυση των προβλημάτων δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι στρατιωτικές επιλογές.
o Για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ηρεμίας πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
o Η σημαντικότερη αιτία για το γεγονός ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, παράλληλα με τους ιστορικούς δεσμούς, είναι ο καθορισμός των αναγκών του λαού, που έχουν προτεραιότητα.
o Πρέπει να γίνεται προσφορά υπηρεσιών στο λαό σε βασικά θέματα, όπως η παιδεία, η συγκοινωνία, το πόσιμο νερό και η υγεία. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην κατασκευή σχολείων και δρόμων.
o Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το λαό, πρέπει να εξασφαλιστεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Χάρη σε αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί σημαντική πρόοδος σχετικά με το θέμα της διείσδυσης στο λαό του τομέα που έχει σαν στόχο την τρομοκρατία.
o Πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στα ήθη και στα έθιμα του λαού. Οι τομείς, οι οποίοι τηρούν ιδιαίτερα τα έθιμα της χώρας, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται συνολικά ως «τρομοκράτες». Πρέπει να ακούγονται τα προβλήματα όσων δεν έχουν ανάμιξη στην τρομοκρατία, αλλά βλέπουν με συμπάθεια τους Ταλιμπάν, και πρέπει να παράγονται λύσεις.

Ο στρατηγός Petraus ενημέρωσε την Άγκυρα για το θέμα της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, χωρίς να προβεί σε οιοιδήποτε συγκεκριμένο αίτημα. Ο Αμερικανός στρατηγός, που αναχώρησε από την Άγκυρα, είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι «επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας». Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία είναι ένας άκρως σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και της διπλωματίας στην περιοχή.

Ο Petraus, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της Τουρκίας όσον αφορά το θέμα του ΡΚΚ, είπε ότι έχουν συνεργασία με την Άγκυρα και ότι έχουν λάβει σημαντικές αποφάσεις, και υπενθύμισε πως σε αυτό το πλαίσιο κινείται, άλλωστε, και ο τριπλός μηχανισμός Τουρκίας - ΗΠΑ - Ιράκ. Ο Petraus είπε ότι στον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ έχει διανυθεί σημαντική απόσταση.

Η Cumhuriyet γράφει για την επίσκεψη Petraus σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων, τονίζοντας ότι συναντήθηκε με τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, με τον οποίο συζήτησε για το Ιράκ, για το Αφγανιστάν και για το Πακιστάν. Επίσης, συζήτησε για τη συνεργασία όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ. Ο Petraus ενημέρωσε σχετικά με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και έγινε γνωστό πως δεν προέβη σε κανένα αίτημα. Ο Αμερικανός στρατηγός, πριν την αναχώρησή του, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, τόνισε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και ότι παίζει άκρως σημαντικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και της διπλωματίας στην περιοχή.

Στις επαφές του Αμερικανού στρατηγού αναφέρεται η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Η κρίσιμη επίσκεψη του Αμερικανού Διοικητή στην Άγκυρα». Σημειώνεται ότι ο Petraus συναντήθηκε με τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μπασμπούγ, και ακολούθησαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών με επικεφαλής τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χασάν Ιγσίζ. Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα, όπως το Ιράκ, ο αγώνας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ο Αμερικανός στρατηγός, κατά τις δηλώσεις του, είπε ότι είχε έρθει για πρώτη φορά στην Τουρκία πριν από 33 χρόνια και ότι είχε επισκεφθεί τότε το Καρς και το Ερζερούμ. Επίσης, είπε ότι επηρεάστηκε πολύ από την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό που παρουσίασε η Τουρκία.

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Petraus, ο οποίος συναντήθηκε στο Τ/ΥΠΕΞ με τον Υπουργό Νταβούτογλου και τον Υφυπουργό Απακάν, συζήτησε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για θέματα ασφάλειας και στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας. Επίσης, οι ανωτέρω προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τη διεθνή πολιτική.

Η Radikal αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ο Petraus ζήτησε τη μεγαλύτερη υποστήριξη για το Αφγανιστάν». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές είπαν ότι ο Petraus ζήτησε από την Τουρκία την μεγαλύτερη υποστήριξη, που μπορεί να παράσχει, όσον αφορά το θέμα των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Petraus επεσήμανε τη σημασία της εμπειρίας των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή και είπε ότι περιμένουν τη μεγαλύτερη συμβολή, που μπορεί να υπάρξει από την Τουρκία στις εκεί νατοϊκές δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές, οι οποίες είπαν ότι αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αίτημα των ΗΠΑ από την Τουρκία για αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν, το οποίο δεν δέχθηκε η Τουρκία, πρόσθεσαν: «Η Τουρκία θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στο Αφγανιστάν, όχι μόνο γιατί το ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά ως ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι τώρα αλλά σε κάποια φάση αργότερα, ενδέχεται να έρθει στην επικαιρότητα το θέμα αποστολής στρατιωτών στην περιοχή.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP