Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Η Επιτροπή υπόσχεται οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να καταπολεμήσει την λαθρομετανάστευση


Άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην AGENCE EUROPE με τίτλο «Η Επιτροπή υπόσχεται οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να καταπολεμήσει την λαθρομετανάστευση» αναφέρει ότι ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση Jacques Barrot δεσμεύθηκε στις 30 Ιουνίου στην Αθήνα, να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε την Τουρκία να περιορίσει τα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης και για αυτό το λόγο θα ενισχύσουμε οικονομικά την Τουρκία», δήλωσε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Επίτροπος άσκησε επίσης πιέσεις προς την Άγκυρα ώστε να καταπολεμήσει τα κυκλώματα λαθρεμπόρων που προωθούν μετανάστες στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία κλείνει τα μάτια στους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται τους υποψήφιους μετανάστες και τους αποσπούν πολλά χρήματα», είπε, υπογραμμίζοντας τη «συνενοχή μετααξύ λαθρέμπορων και τοπικών αρχών».

Ο κ. Barrot κάλεσε επίσης την Τουρκία να προστατέψει καλύτερα τα ανατολικά της σύνορα και να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου «η χώρα αυτή να συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής και με άλλες χώρες της Ασίας, όπως για παράδειγμα με το Πακιστάν». Ο κ. Barrot ανέφερε ακόμα πως στηρίζει τις ελπίδες του στη σουηδική προεδρία της ΕΕ για την εφαρμογή, ως το τέλος του 2009, της τροπολογίας του κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία «θα επιτρέψει τη μεταφορά αιτήσεων ασύλου από την πρώτη χώρα υποδοχής σε άλλα κράτη μέλη, γεγονός που θα ανακούφιζε την Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Barrot υποσχέθηκε «τη χορήγηση επιπλέον ενίσχυσης στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» έως το τέλος του έτους, καθώς και τη δημιουργία ενός γραφείου στήριξης της ΕΕ και την ενίσχυση των επιχειρήσεων του Frontex στο Αιγαίο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP