Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Εφετειακή καταδίκη της τουρκόφωνης «Μιλλέτ»


Εκδικάστηκε και τελεσιδίκησε σε εφετειακό βαθμό η υπόθεση αγωγής σε βάρος της εφημερίδας «Μιλλέτ» για προσβλητικό και αναληθές δημοσίευμά της, που αφορούσε τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Νίκο Κόκκα στην Ξάνθη.

Στις 22 Μαΐου 2009 εγκαλούμενη ήταν η εφημερίδα «Millet» ιδιοκτησίας Μπουντούρ Μπιλάλ - Ομέρ Τζεγκίς Ο.Ε. στην Ξάνθη και ο εκπρόσωπος Μπουντούρ Μπιλάλ κάτοικος Ξάνθης, που εμφανίστηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Ικσάν Αχμέτ Κεχαγιά.


Το δικαστήριο εξέδωσε σε δεύτερο βαθμό την απόφασή του και υποχρεώνει τους υπεύθυνους της τουρκόφωνης εφημερίδας που υπερέβη τα εσκαμμένα να καταβάλλουν το αξιοσέβαστο ποσό των 40.000 ευρώ στον θιγόμενο εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νίκο Κόκκα, ενώ υποχρεώνουν την δημοσίευση περίληψης της καταδικαστικής απόφασης με την απειλή χρηματικής ποινής του ποσού των 200 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης της καταχώρησης σε βάρος των εναγόμενων και προσωπικής κράτησης δύο μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν κι άλλες αγωγές του κ. Κόκκα για τον πόλεμο λάσπης που είχε δεχθεί για το έργο του, που αφορά την έρευνα του πομακικού στοιχείου και την διάσωση των λαογραφικών τους παραδόσεων, μια ενδελεχή επιστημονική δουλειά που κυκλοφόρησε σε βιβλία και έντυπα αφιερώματα.

Θυμίζουμε ότι ο Νικόλαος Θ. Κόκκας γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου το 1964. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αναγεννησιακή τραγωδία στο πανεπιστήμιο του Hull της Μ. Βρετανίας. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Θράκη όπου ασχολείται με την καταγραφή του παραδοσιακού πολιτισμού των Πομάκων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες ενώ έχει κάνει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Read more...

Βολές του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού


Kατά τη διάρκεια την άσκησης Deniz Yildizi 2010, σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) εκτέλεσαν βολές κατά στόχων επιφανείας και συγκεκριμένα, οι φρεγάτες TCG Gaziantep (F-490) και TCG Göksu (F-497) κλάσης Ο.Η. Perry εκτόξευσαν βλήματα SM-1MR Block VI, η φρεγάτα TCG Turgutreis (F-241) κλάσης MEKO-200ΤΝ Track I εκτόξευσε βλήμα RIM-7M, το Ταχύ Περιπολικό Σκάφος (ΤΠΚ) TCG Şimşek (P-328) εκτόξευσε βλήμα Penguin Mk2 ενώ και ελικόπτερο S-70B Sea Hawk εκτόξευσε βλήμα AGM-114B Hellfire. Δεν έχει διευκρινιστεί αν όλες οι βολές εκτελέστηκαν κατά πολλαπλών στόχων, πάντως στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία ενός παροπλισμένου ναρκαλιευτικού τύπου ΜSC 289 χρησιμοποιήθηκε ως στόχος.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6-18 Απριλίου στον Εύξεινο Πόντο και συμμετείχαν συνολικά 7 φρεγάτες, 1 κορβέτα, 3 υποβρύχια, 4 περιπολικά σκάφη, 3 βοηθητικά σκάφη, 4 σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG), 4 ελικόπτερα και αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK).


Read more...

Διεθνές ενδιαφέρον για το υπό ανάπτυξη τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ129


Το Αζερμπαϊτζάν θα είναι μία από τις χώρες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το υπό ανάπτυξη τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο ιταλικής σχεδίασης T129. Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman άλλες χώρες εκτός από το Αζερμπαϊτζάν που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ελικόπτερο, είναι η Ιορδανία, η Μαλαισία, και το Πακιστάν.

Το υπό ανάπτυξη ελικόπτερο αποτελεί μία ικανοποιητική λύση για το Αζερμπαϊτζάν, αφού ενσωματώνει δυτική τεχνολογία, θα είναι πιο φτηνό από το αμερικανικό Apache και είναι πιο σύγχρονο κατά τους Τούρκους από το ρωσικό ελικόπτερο Κ-50.

ο πρωτότυπο του Τ129 κατέπεσε στις 19 Μαρτίου κατά τη διάρκεια δοκιμών στην Ιταλία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ομαλή πορεία εξέλιξης του προγράμματος. Η συμφωνία συνολικής αξίας 3 δις δολαρίων για την ανάπτυξη και την αγορά 50 ελικοπτέρων Τ129 υπογράφηκε το 2008.

Το πρωτότυπο Τ129 P1 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Σεπτέμβριο του 2009. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το πρώτο ελικόπτερο Τ129 θα παραδιδόταν στον τουρκικό Στρατό το 2013. Μετά όμως από το ατύχημα της 19ης Μαρτίου εκτιμάται ότι το χρονοδιάγραμμα θα μετατοπιστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες αργότερα.

Read more...

Οι παραβιάσεις της 22ας Απριλίου


Το δίκτυο των ραντάρ της ΠΑ εντόπισε σήμερα 22 Απριλίου δύο σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών με σύνολο 14 αεροσκάφη και περιοχές εισόδου σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τα οποία πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 14 αεροσκάφη τα 6 έφεραν οπλισμό.


Read more...

Nέα συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου


Νέα συνάντηση επί εσθονικού εδάφους του ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επί εσθονικού εδάφου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), στο περιθώριο της οποίας θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων βρίσκεται ήδη στην Εσθονία.

Το αντικείμενο των συζητήσεων της Συνόδου θα είναι η επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, θέμα για το οποίο θα συναντηθούν οι συνεισφέρουσες δυνάμεις στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF). Θα συζητηθούν επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου, οι σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας.


Read more...

Άγκυρα: "Τουρκική περιοχή έρευνας-διάσωσης Σκύρος-Λέσβος-Ψαρά"!


Η Τουρκία σήμερα ανακοίνωσε με NAVTEX την διεξαγωγή στις 29 και 30/4/2010 άσκηση έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που αναφέρει ως "Τουρκικές SAR περιοχές" στο κεντρικό Αιγαίο (και εντός FIR Αθηνών φυσικά)!Η πρώτη εκτείνεται σε μεγάλη έκταση στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σκύρου-Λέσβου-Αγ.Ευστρατίου-Ψαρών, ενώ η δεύτερη μεταξύ Χίου-Λέσβου.

Αναμένεται ΝΟΤΑΜ από ελληνικής πλευράς ή τουλάχιστον ελπίζεται ότι η ελληνική πλευρά θα εκδώσει ΝΟΤΑΜ, τουλάχιστον για τους τύπους, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα σε θεωρητική βάση, αφού σε πρακτική βάση δεν επιθυμούν οι κυβερνώντες να κάνουν κάποια κίνηση.
Η NAVTEX έρχεται σε συνέχεια της ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει πριν μία εβδομάδα και την οποία είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, με την οποία «απαγόρευε» την διενέργεια ελληνικής αποστολής έρευνας-διάσωσης για την ανεύρεση του ψαρά που είχε χαθεί στην περιοχή των Ψαρών.
Το κείμενο της ΝAVTEX έχει ως εξής:

ZCZC DA95
220653 UTC APRIL 2010
ISTANBUL TURK RADIO

NAVTEX-N/W NR:313/10

AEGEAN SEA

SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE ON 29-30 APR 10,IN THE TURKISH SAR AREAS BOUNDED BY ;

AREA.I
39 04 N 024 55 E
39 04 N 025 30 E
38 44 N 025 30 E
38 44 N 024 55 E

AREA.II
38 55 N 026 00 E
38 51 N 026 20 E
38 43 N 026 12 E
38 44 N 025 53 E

CAUTION ADVISED

Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση. Προφανώς για να μην περεξηγηθεί ο Α.Νταβούτογλου και «κρατήσει μούτρα» σήμερα στην συνάντησή του με τον ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα στην Εσθονία...

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ


Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Τουρκίας, Μπόρις Τάντιτς και Αμπντουλάχ Γκιουλ, αντίστοιχα και ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Χάρις Σίλαϊτζιτς θα συναντηθούν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Σερβίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου αναγγέλλοντας χθες από τις Βρυξέλλες τη συνάντηση των τριών προέδρων, τόνισε ότι πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» (Anadolu).
«Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τα Βαλκάνια», εκτίμησε ο κ. Νταβούτογλου και εξήγησε ότι είχε απευθείας ή τηλεφωνικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των τριών κρατών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, της Τουρκίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συναντήθηκαν πέντε φορές τους τελευταίους έξι μήνες. Η συνάντηση των κ.κ. Τάντιτς, Γκιουλ και Σίλαϊτζιτς θα είναι η πρώτη εκπροσώπων των τριών χωρών σε ανώτατο επίπεδο.


Read more...

«Φόβητρο» η πολεμική μηχανή της Τουρκίας


Ισχυρή οικονομία, επιθετική διπλωματία και στρατιωτική υπεροχή είναι το τρίπτυχο το οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη. Μπορεί στα λόγια η κυβέρνηση Ερντογάν να τάσσεται υπέρ της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών για Ελλάδα και Τουρκία, στην πράξη όμως, προχωρεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος-μαμούθ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας - ίσως, του πιο φιλόδοξου και ακριβού στην ιστορία της. Ενός προγράμματος το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί, θα δώσει στην Τουρκία τον τίτλο της αδιαφιλονίκητης στρατιωτικής υπερδύναμης στην ευρύτερη περιφέρεια, στηρίζοντας αποτελεσματικά τα γενικότερα σχέδια της τουρκικής ελίτ.


Ανάκαμψη
Η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το γεγονός ότι η κρίση δεν άφησε βαθιές «πληγές» στην τουρκική οικονομία, η οποία ήδη δείχνει να ανακάμπτει με ικανοποιητικό ρυθμό. Στόχος της είναι να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι όλων των βασικών ανταγωνιστών της και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διπλωματίας-φιλίας έναντι των γειτονικών χωρών, να τις αναγκάσει να συνεργαστούν μαζί της, με την ίδια σε θέση ισχύος.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet, πρώτη προτεραιότητα είναι η υπεροπλία στους αιθέρες. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία αποτελεί ήδη τμήμα της κοινοπραξίας που έχει συστήσει η αμερικανική Lockheed Martin, για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς F-35 JSF. Σύμφωνα πάντα με την Hurriyet, έχει προγραμματιστεί η αγορά τουλάχιστον 100 αεροσκαφών αυτού του τύπου, αξίας 12 δισ. δολαρίων, με τις παραδόσεις να προβλέπεται ότι θα αρχίσουν το 2016-'17.
Μέχρι τότε, όμως, και προκειμένου να καλυφθεί το «κενό», η Lockheed κατασκευάζει για την Τουρκία, πάντα σε συνεργασία μαζί της, 30 μαχητικά F-16 Block 50+, ενώ προχωρά ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αεροσκαφών αυτού του τύπου. Τα δύο συγκεκριμένα συμβόλαια έχουν συνολική αξία της τάξης των 3 δισ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αποφασιστεί και η αγορά αριθμού Eurofighter-Typhoon, τα οποία κατασκευάζει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της EADS, έτσι ώστε αφενός να μη μείνουν παραπονεμένοι οι Ευρωπαίοι προμηθευτές και, αφετέρου, να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη για τους στρατηγούς, ανάλογη με εκείνη που είχε σημάνει η προμήθεια από την Ελλάδα των γαλλικών Mirage.


Υποβρύχια
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά, επίσης, το ναυτικό και τον στρατό ξηράς. Έτσι, δρομολογείται η προμήθεια ή κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων U-214, οκτώ κορβετών και έξι φρεγατών, με συνολική αξία άνω των 8 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει θέσει ως στόχο να κατασκευάσει το πρώτο βαρύ τεθωρακισμένο μάχης, το Altay, σε 250 κομμάτια, καθώς και εκατοντάδων ΤΟΜΑ, αξίας επίσης πολλών δισ. δολ. Τέλος, προχωρά ταχύτατα και η παραγγελία για 50 επιθετικά ελικόπτερα, από την ιταλο-βρετανική κοινοπραξία AgustaWestland, αλλά και εκατοντάδων ελικοπτέρων για διάφορες χρήσεις, που διεκδικούνται και από την αμερικανική Sikorsky. Μόνο φέτος, η Άγκυρα θα ξοδέψει για νέους εξοπλισμούς πάνω από 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Ημερησία

Read more...

Χωρίς λύση, η Τουρκία δεν μπαίνει στην Ε.Ε.


Οι συνομιλίες είναι σημαντικές, για τον απλό λόγο ότι «αν δεν υπάρξει συμφιλίωση και συμφωνία στην Κύπρο, η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε στο αυστραλιανό κρατικό κανάλι SBS ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. «Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, και πιθανώς και άλλες χώρες, αρκούν ώστε να μπλοκάρουν πάντα την πρόσβαση της Τουρκίας στην ΕΕ όσο δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό», εξήγησε. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μια επιτυχημένη επίλυση του Κυπριακού δεν εγγυάται ότι η Τουρκία θα καταστεί μέλος της ΕΕ, αλλά μετακινεί ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο στην πορεία της. Μιλώντας για πρώτη φορά μετά την «εκλογή» του Ντερβίς Έρογλου στις ψευδοεκλογές, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε πως είναι σημαντικό ότι τόσο ο Έρογλου και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν τη συνέχιση των συνομιλιών.

Αναφορικά με τον ΟΗΕ, είπε ο κ. Ντάουνερ, σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί έως τώρα από τα Ηνωμένα Έθνη, και σύμφωνα με τις δηλώσεις και τα συμφωνημένα μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων το Μάιο του 2008, και εφόσον αυτές οι παράμετροι και αυτό το πλαίσιο γίνουν σεβαστά από τους κ. Χριστόφια και Έρογλου, τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη σωστή κατάληξη των συνομιλιών.



Read more...

Ραούφ Ντενκτάς: Ο πρώην αρχηγός του ψευδοκράτους θα μετέχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό


Ο Ραούφ Ντενκτάς στο προσκήνιο ξανά. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο νέος πρόεδρος του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου προτίθεται να εντάξει στη διαπραγματευτική του ομάδα το γηραιό πλέον πολιτικό, του οποίου οι θέσεις είναι γνωστές και καταγεγραμμένες. Δείγμα ενδεικτικό, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, των προθέσεων της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες λύσης του Κυπριακού στην ίδια βάση με την οποία διεξάγονταν από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μετά την αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ίδια επιστολή εστάλη επίσης προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Κομισιόν καθώς και όλους τους εταίρους στην Ε.Ε.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε σε συνάντηση τους πρέσβεις των πέντε μεγάλων του ΟΗΕ στον Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Τα Ηνωμένα Εθνη ήδη μέσω του εκπροσώπου τους διατύπωσαν τη θέση τους ότι η βάση συζητήσεων παραμένει αυτή που συμφωνήθηκε ήδη από τις δύο πλευρές. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος κάλεσε τον Ερογλου να συνεχίσει την προώθηση μιας διευθέτησης η οποία να επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Ο κ. Χριστόφιας συνομίλησε με τον Ντερβίς Ερογλου τηλεφωνικά και του μετέφερε την ετοιμότητά του να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σύντομα.

Read more...

Μετά το F-35 η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί και το EF2000.


Η Τουρκία έχει ήδη επιλέξει το υπό ανάπτυξη F-35 Joint Strike Fighter Lightning II ως το επόμενο μαχητικό νέας γενιάς για την TuAF και σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη αξίας τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το αεροσκάφος αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από διεθνή κοινοπραξία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Lockheed Martin, συμπεριλαμβανομένων και τουρκικων εταιρειών. Επιπλέον, η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει μέχρι το 2020 για να αγοράσει ένα στόλο από αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, το μοντέλο που έχει κατασκευαστεί από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία του Eurofighter.


Read more...

Ο Γκρος στην Κω, μετά τη Ρόδο.


Την Κω επισκέφθηκε μετά τη Ρόδο ο Ελβετός βουλευτής Ανδρέα Γκρος συνοδευόμενος από τις κυρίες Ελσα Παπαδημητρίου και Αννα Νταλάρα στο πλαίσιο των επισκέψεών του για τη σύνταξη πορίσματος σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης της μουσουλμανικής κοινότητας στην Κω.
Μετά την καταγγελία Τούρκων βουλευτών που έκαναν καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την οποία υποστήριζαν ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Ρόδου και της Κω επισκέφθηκε τα δύο αυτά νησιά ο Ελβετός Ευρωβουλευτής Αντρέα Γκρος, συνοδευόμενος από την τ. αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Έλσα Παπαδημητρίου. Η Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία διαπίστωσε από κοντά ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα όπως το έθεσαν οι Τούρκοι βουλευτές.

Ο κ. Γκρος, που είναι ο εισηγητής του πορίσματος του ελέγχου που προκλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα παρουσιάσει την πραγματική εικόνα διαβίωσης των Μουσουλμάνων της περιοχής μας, οι οποίοι δηλώνουν Έλληνες και δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα με την Ελλάδα, όπως δυστυχώς κατά καιρούς παρουσιάζουν ορισμένοι Τούρκοι.
Η Έλσα Παπαδημητρίου μιλά στην τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ και εξηγεί τα του ταξιδιού τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καρό ο κ. Γκρός είχε επισκεφθεί την Ίμβρο και την Τένεδο.

Read more...

Η Human Rights Watch επικρίνει την Τουρκική αστυνομία


Η οργάνωση Human Rights Watch επέκρινε την Τουρκική αστυνομία την Τρίτη (20 Απριλίου) για χρήση υπερβολικής βίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Η οργάνωση επιθεώρησης ανέφερε αρκετά επεισόδια, όπως βιαιοπραγίες εναντίον παιδιών και θανατηφόρες ενέργειες εναντίον των συλληφθέντων.
Το προηγούμενο έτος, κατεγράφησαν 48 συνολικά θανάσιμοι πυροβολισμοί, ανέφερε η έκθεση, συμβουλεύοντας την κυβέρνηση να εκπαιδεύσει καλύτερα τις δυνάμεις ασφαλείας. (Δικτυακός τόπος HRW, UPI – 20/04/10)


Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τουρκική φρεγάτα σε Ψαρά-Μύκονο » F490L


Νέα τουρκική επιθετική κίνηση με φρεγάτα (F490 Gaziantep, κλάσης O.H.Perry), είχαμε πριν λίγες ημέρες στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ακολούθησε αντίθετη πορεία (Δαρδανέλλια- Aksaz), από αυτή που είχαν ακολουθήσει στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις τα τουρκικά σκάφη, διαπλέοντας το κεντρικό Αιγαίο, φτάνοντας μέχρι έξω από την Μύκονο και εισερχόμενη σε τρεις περιπτώσεις εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πριν κατευθυνθεί στο ναύσταθμο του Aksaz. Η τουρκική φρεγάτα αποκόπηκε από την κύρια δύναμη που ασκείτο στο βόρειο Αιγαίο, κοντά στα Δαρδανέλλια και ακολουθώντας πορεία νοτιοδυτική προσέγγισε τα Ψαρά.

Στην συνέχεια διαπλέοντας τη γραμμή κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού που κατά την Άγκυρα αποτελεί το νοητό «σύνορο» Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, πέρασε ανάμεσα Ικαραίας-Μυκόνου (τελικά πολύ «φλερτάρει» με την Μύκονο η Άγκυρα τόσο σε επίπεδο συχνότητας επισκέψεων τουρκικών σκαφών, όσο και σε ότι αφορά τις ΝΟΤΑΜ που εκδίδει) και φθάνοντας λίγο έξω από την Αμοργό, έλαβε πορεία νοτιοανατολική, πέρασε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πάλι στην περιοχή της Κω για να καταλήξει στο Aksaz.
Καθόλη την διάρκεια της πορεία της παρακολουθείτο από ελληνική κανονιοφόρο. Όπως ανέφεραν πηγές του Π.Ν., «Η πορεία της είχε όλα τα χαρακτηριστικά πρόκλησης-επίδειξης σημαίας, αφού όπως και στις άλλες περιπτώσεις επιλέχθηκε διαδρομή που καμία σχέση δεν είχε με την κανονική πορεία Δαρδανέλλια-Αksaz».
Η φρεγάτα είναι η πρώην αμερικανική Clifton Sprague και εντάχθηκε σε υπηρεσία στο τουρκικό Π.Ν. το 1998 Acquired 1998.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες συλλογής δημοσιογραφικών πληροφοριών για τις πλόες των τουρκικών πολεμικών σκαφών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αλλά και γενικότερα για τις τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στο Αιγαίο, γίνονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και είναι πλέον αυστηρά διαβαθμισμένες. Δεν ανακοινώνονται από το ΓΕΕΘΑ, κατ’εντολήν του υπουργείου Εξωτερικών «Για να μην δυσχεραίνονται οι συνομιλίες με την Άγκυρα», ενώ έχουν δοθεί και ανάλογες αυστηρές εντολές στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων “να μην μιλάνε σε δημοσιογράφος για τις τουρκικές κινήσεις”…
Επίσης το πρωί είχαμε την είσοδο στο Αιγαίο μιας εξάδας – άλλη πηγή μιλάει για οκτάδα - τουρκικών μαχητικών F-16 μεταξύ Χίου-Λέσβου και παραβίαση του ΕΕΧ, σε δύο περιπτώσεις.

Read more...

Τρία δισ. ευρώ για όπλα δίνει η Αγκυρα.


Περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια (σχεδόν τρία δισ. ευρώ) αναμένεται να δαπανήσει το 2010 η Τουρκία για την προμήθεια εξοπλισμών. Και ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Ερντογάν καταγράφεται η προμήθεια νέων υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
Και όλα αυτά έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος, μιλώντας σε γνωστή αμερικανική εφημερίδα, είχε εμφανιστεί ως υποστηρικτής της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει κλίμα φιλίας στο Αιγαίο και να ξεφύγουν οι δύο χώρες από τη γάγγραινα των υπέρογκων αμυντικών δαπανών.

Το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, δεν λαμβάνει φυσικά υπόψη μόνο την Ελλάδα. Και αυτό καθώς η Τουρκία συνορεύει με «εύφλεκτες» περιοχές στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «η εικόνα που μεταδίδει ο εξοπλιστικός “οργασμός” της Τουρκίας δεν διευκολύνει όσους επιθυμούν μια νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας- Αγκυρας».
Αλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας , όταν είχε κληθεί να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαγίς, είχε τονίσει ότι δεν αρκούν τα λόγια, απαιτούνται και συγκεκριμένες πράξεις. Η μείωση εξοπλισμών συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Δρούτσα στην Αγκυρα, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και κατά την προγραμματιζόμενη για τα μέσα Μαΐου επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον κ. Γ. Παπανδρέου.
Στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, το οποίο μεταβάλλει άρδην τις ισορροπίες στο Αιγαίο, η Αγκυρα επιμένει… αμερικανικά, όπως έγραψε χθες και η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σχεδιάζει λοιπόν να προμηθευτεί κατ΄ αρχάς 30 F-16 Βlock 50, ένα πρόγραμμα που υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μεταβατική λύση ώσπου να αρχίσουν να παραδίδονται από το 2016-2017 τα πρώτα από τα μαχητικά F-35 Joint Strike Fighter (JSF), στο πρόγραμμα παραγωγής των οποίων συμμετέχει η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα δώσουν επίσης τα επόμενα χρόνια έμφαση στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με την κατασκευή 14 πλοίων (κορβετών και φρεγατών) αλλά και τεσσάρων υποβρυχίων.

Read more...

Τι συμβαίνει στην Τουρκία;


Στη σύνοδο των 47 κρατών της Ουάσιγκτον με θέμα τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δε θα συμπράξει στην επιβολή οικονομικού αποκλεισμού του Ιράν. Την ίδια στάση κρατάει και η Βραζιλία.
Οι δύο χώρες έχουν κάποιες αξιοσημείωτες ομοιότητες:

*
Πρόκειται για δύο χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
*
Πρόκειται για δύο ανερχόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις που είναι ήδη μέλη του κλειστού club του G20.

Η Τουρκία ήδη επενδύει σε αγωγούς μεταφοράς γαιανθράκων από το Ιράν, που δυνητικά μπορούν να συνδεθούν με την Ευρώπη. Οι σχέσεις των Βραζιλιάνων με το Ιράν γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες και εκτείνονται σε κλάδους όπως η ενέργεια, τα μεταλλεύματα, οι κατασκευές, η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανία. Για δεκαετίες και οι δύο χώρες ήταν στενά συνδεδεμένες με την Ουάσιγκτον, με τη Βραζιλία να ανήκει στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την Τουρκία να ανήκει στο ΝΑΤΟ. Το «όχι» στην Ουάσιγκτον αυτών των δύο χωρών είναι λοιπόν ένα δείγμα ότι ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο με ασαφείς ακόμα σφαίρες επιρροής.

Το παράδοξο είναι ότι η στάση της Τουρκίας έναντι του Ιράν δεν προσδιορίζεται ούτε από την «ευρωπαϊκή της προοπτική». Θεωρητικά, φαίνεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συντάσσονται με την ιδέα επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας θα είχε άμεσες διπλωματικές επιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη σαφή σφαίρα επιρροής, ούτε καν έναντι ενός κράτους που βρίσκεται στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε αντίθεση με το γεωπολιτικό περιβάλλον που κυριαρχούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1990, η Τουρκία είναι ολοένα και λιγότερο προβλέψιμη. Η κρίση καταδεικνύει από τη μία πλευρά ότι η Τουρκία, όπως και η Βραζιλία, μπορούν να έχουν αυτόνομη γεωπολιτική ταυτότητα και από την άλλη πλευρά ότι η ΕΕ δεν μπορεί. Συνεπώς, δίπλα στην αρνητική στάση που επιδεικνύουν η Γερμανία και η Γαλλία ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πρέπει να προσθέσουμε και τον κίνδυνο η Τουρκία να προκρίνει ότι μία «ειδική σχέση» μπορεί να εξυπηρετεί τελικά τα ευρύτερα συμφέροντά της.
Εως σήμερα, η Τουρκία ανοίγει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στην ΕΕ χωρίς όρους και δρα ως πρώτη ζώνη ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών. Αυτή η «λειτουργική» της σχέση με την Ευρώπη είναι αρκούντως ειδική, εάν το εξετάσει κανείς από γερμανο-γαλλική σκοπιά. Αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετά «ειδική» από ελληνικής σκοπιάς. Δεδομένης της αναδυόμενης γεωπολιτικής ταυτότητας της Τουρκίας, το ερώτημα είναι εάν είναι αρκούντως ειδική για τη γείτονα. Η κρίση του Ιράν καταδεικνύει ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να διαφοροποιήσει τις επιλογές της στο μέλλον, γεγονός που συνάδει με την παρατήρηση-απειλή του κ. Ερντογάν προς την καγκελάριο Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία: «Η Τουρκία είναι σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία απ’ ό,τι η Ιαπωνία».
Η ερώτηση είναι απλή: «Και εάν η Τουρκία εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή της προοπτική;».

Read more...

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ Ο ΜΑΝΤΑΤΖΗ


Την ίδια μέρα που οι χριστιανοί ξανθιώτες πολιτικοί ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με την ομάδα τους, ο έτερος πράσινος βουλευτής του νομού Τσετίν Μαντατζή πρωταγωνιστούσε στα αθηναϊκά μίντια εξαιτίας της παρουσίας του στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της «Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης», σωματείου που εξακολουθεί να θεωρείται «μη νόμιμο» από την ελληνική Δικαιοσύνη, παρά την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε και την συγκεκριμένη φωτογραφία από τις εκλογές και κάλεσε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να διαγράψει τον Τσετίν από το ΠαΣοΚ. Ξεχνά ωστόσο η αθηναϊκή εφημερίδα ότι αν υπήρχε αυτή η λογική, τότε ο Μαντατζή δεν θα έπρεπε καν να εκτεθεί ως υποψήφιος με το ΠαΣοΚ. Πρόεδρος για χρόνια ήταν ο άνθρωπος της «Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης», λογικό και επόμενο είναι λοιπόν να συμμετέχει στις αρχαιρεσίες και τις εκδηλώσεις της. Δεν άλλαξε σε τίποτα τώρα ο άνθρωπος, ούτε έκρυψε ποτέ ότι είναι μέλος της – και μάλιστα από τα πλέον δραστήρια...


Read more...

Μεγαλύτερο μουσουλμανικό προσκύνημα της Τουρκίας... ο Αη Γιώργης!


Οι δυο τους κάθισαν δίπλα μου με ένα τσούρμο παιδιά, καθώς το πλοίο ήταν κατάμεστο και ήταν δύσκολο να βρεις μια σπιθαμή χώρου. Κανονικά, οι ντροπαλές αυτές Κούρδισσες με τις ισλαμικές μαντήλες δε θα κάθονταν ποτέ δίπλα σε έναν άγνωστο άνδρα. Θα το θεωρούσαν άσεμνο. Αλλά ανήμερα 23ης Απριλίου, το βαπόρι με τα Πριγκηπόνησα δεν τους άφηνε και πολλές επιλογές, και προτίμησαν να παραβούν τους κανόνες συμπεριφοράς με τους οποίους μεγάλωσαν τους παρά να μείνουν μιάμιση ώρα όρθιες με τα μικρά μέσα στον ήλιο. Όχι μόνο παρέβησαν τον κανόνα και κάθισαν δίπλα μου, αλλά έσπασαν και ένα ακόμη σοβαρότερο ταμπού, απευθύνοντάς μου το λόγο. «Ρωμηοί είστε;»

Πώς το κατάλαβαν δεν το ξέρω. Μιλούσαμε βέβαια μεταξύ μας Ελληνικά. Με την Christiane Schloetzer, πρώην ανταποκρίτρια της Suddeutsche Zeitung στην Πόλη και τώρα διεθύντρια του διεθνούς τομέα της εφημερίδας, και την Ελένη Τορώση, που έχει πάρει βραβεία για τις εκπομπές της στο γερμανικό ραδιόφωνο, μιλάμε μεταξύ μας συνήθως ελληνικά. Τα ελληνικά της Christiane, που πηγαινοέρχεται μεταξύ Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας, είναι πολύ καλύτερα από τα γερμανικά μου, ενώ η Ελένη δε μιλάει τουρκικά. Αυτές οι γυναίκες από την επαρχία όμως, που δεν πρέπει να είχαν ξανασυναντήσει Ρωμηούς ή να ακούσει τη γλώσσα, πώς μας αναγνώρισαν; Ή μήπως απλά μάντεψαν στην τύχη, ακούγοντας μία άγνωστη γλώσσα πάνω σε ένα πλοίο γεμάτο με προσκυνητές προς μια ρωμαίικη ενορία της Πριγκήπου;

Δεν έμαθα ποτέ, καθώς προτού προλάβω να ρωτήσω, το αγοράκι, που είχε καρφωμένα τα μάτια του πάνω μου, μου πέταξε την ερώτηση και έμεινα, πρέπει να πω, κάγκελο. «Πείτε μου», με κοίταξε και μου είπε πολύ σοβαρά, προβληματισμένο, «Στον Αη Γιώργη μιλάμε στον ενικό ή στον πληθυντικό; Πώς είναι το σωστό;» Δαγκώθηκα να μη γελάσω και στενοχωρηθεί ο μικρούλης, που με είχε καρφώσει με ένα έντονο γαλάζιο βλέμμα. Και τι να του πω εξάλλου; Ότι αν και «πολιτιστικά» ανήκω στη χριστιανική θρησκεία, δεν πιστεύω στους αγίους και δεν τέθηκε ποτέ θέμα σε ποιο αριθμό να τους απευθυνθώ;

«Μπορείς να του μιλήσεις όπως θες και να του πεις ό,τι θες» είπα στο παιδάκι και του χαμογέλασα. Αυτό πάλι καθησυχάσθηκε. «Και μπορώ να του ζητήσω ό,τι θέλω;» Το διαβεβαίωσα ότι μπορούσε και τώρα το πρόσωπό του ήταν χαρούμενο. Οι δύο γυναίκες ήταν η μητέρα του και η θεία του, το τσούρμο μικρά ήταν αδέλφια και ξαδέλφια. «Ανησυχεί πολύ για τη γιαγιά του, που είναι άρρωστη, και για την αδελφούλα του που πρέπει να εγχειρισθεί» μου είπε η μητέρα του παιδιού. Είχαν έλθει από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας για να προσκυνήσουν τον άγιο, ζητώντας ίαση. «Η μητέρα μας πάσχει από διαβήτη» μου είπε η αδελφή της, «και η μικρή υποφέρει από σάκχαρο» πρόσθεσε δείχνοντας την ανηψιά της. Η οικογένεια άκουσε, και μάλιστα στο τζαμί, ότι ο Αη Γιώργης είναι θαυματουργός και έσπευσε να ζητήσει τη βοήθειά του.

Ξεθάρρεψαν και τα υπόλοιπα παιδάκια των δύο κυριών, επτά το σύνολο ζωή να ΄χουνε, και άρχισαν να με βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Το ίδιο και οι δύο γυναίκες. Την πάτησα, σκέφθηκα, πώς να σωθώ; Σκέφτομαι να προφασιστώ πως πηγαίνω για τσάι ή στην τουαλέτα για να εξαφανισθώ και να αφήσω την Christiane και την Ελένη βορά στις ερωτήσεις. Οι δύο αδελφές ρωτούν εναγωνίως πώς πρέπει να συμπεριφερθούν στην εκκλησία. Βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν μπαίνουμε; Λέμε τις προσευχές μας μόνες μας ή τις διαβάζει ο παπάς; Ένα κοριτσάκι μου δείχνει την κούκλα της, την οποία έφερε δώρο στον Άγιο. Το αγοράκι που με ρώταγε αν του μιλάμε στον πληθυντικό ή όχι τώρα ξαναδείχνει προβληματισμένο. «Αυτός ο Άγιος δεν είναι σαν τον Μπαμπά Νοέλ. Έχει άλλο σύστημα. Αντί να μας φέρνει δώρα αυτός, του πηγαίνουμε εμείς.» Ως Μπαμπά Νοέλ αναφέρονται στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή στον Άη Βασίλη.

Κάθε 23η Απριλίου συρρέουν χιλιάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές στη μονή του Αη Γιώργη Κουδουνά στην Πρίγκηπο. Μεταξύ ένδεκα και δεκαπέντε χιλιάδες την επισκέπτονται ανήμερα της εορτής του Αγίου, σύμφωνα με τους εθελοντές που βοηθούν τους μοναχούς να τους υποδεχθούν. Είναι η ημέρα του χρόνου που ο Αη Γιώργης ο Κουδουνάς δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες, που συνολικά, Μεγάλη Εβδομάδα, του Αη Γιώργη και το Δεκαπενταύγουστο, φθάνουν τις 30.000. «Να πάρετε το πρώτο βαπόρι το πρωί, αργότερα ούτε θέση να καθίσετε δεν θα βρείτε» μας είχε προειδοποιήσει ο Δημήτρης Μαντατζήογλου. «Αν φθάσετε αργά θα περιμένετε ώρα στην ουρά για τις άμαξες». Στην Πρίγκηπο δεν επιτρέπονται τα τροχοφόρα, και του Αγίου Γεωργίου οι άμαξες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των μουσουλμάνων που συρρέουν να προσκυνήσουν.

Ο ηλικιωμένος Πριγκηπιανός μας περίμενε στη βαπορόσκαλα της Πριγκήπου. Ήταν τότε εβδομήντα εννέα ετών, αλλά το πνεύμα του ζωηρότατο. Μιλούσε σε μένα και την Ελένη Ελληνικά, απαντούσε στις ερωτήσεις της Christiane στα Αγγλικά, μετέφραζε παράλληλα στο βοηθό της στα Τουρκικά. Το λεξιλόγιό του πλουσιότατο στην Ελληνική. «Φοίτησα στο Ζωγράφειο, τελείωσα τη Μεγάλη του Γένους Σχολή», λέει με καμάρι. Με κόπο ανοίξαμε δρόμο ανάμεσα σε προσκυνητές που μοιράζουν γλυκά και καταφεύγουμε στο κτίριο της Δημαρχίας Πριγκηποννήσων. «Οι ευχές τους πραγματοποιήθηκαν, θέλουν να ανταποδώσουν μοιράζοντας γλυκίσματα», εξηγεί ο κύριος Δημήτρης. Στη Δημαρχία, η Χατιτζέ, υπάλληλος, γκρίνιαζε. «Μου προκαλούν απέχθεια όσοι έρχονται χωρίς να ξέρουν τα έθιμα. Αν η ευχή σου ευοδωθεί, αφιερώνεις στον Aγιο μια ασημένια πλάκα. Τι είναι όλα αυτά τα γλυκά;»

Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οι Μουσουλμάνοι, μας εξήγησε ο κύριος Δημήτρης, συρρέουν σε χριστιανικές εκκλησίες και αγιάσματα να προσκυνήσουν. Έχουν δε ιδιαίτερη αγάπη στον Άγιο Γεώργιο, τον οποίο τιμούν με το παρώνυμο Αλ Χαντρ. «Το φαινόμενο μουσουλμάνοι να προσκυνούν τον Aγιο Γεώργιο δεν απαντάται μόνο στην Πόλη. Τα μοναστήρια του στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη προσελκύουν χιλιάδες». Για τους πολλούς από τους Μουσουλμάνους αυτούς πιστούς, ο Αη Γιώργης αποτελεί τη μορφή ενός ήρωα, ενός πολεμιστή ενάντια στο κακό, και δε συνδέεται απαραίτητα με τη Χριστιανική πίστη. Στην ίδια την Τουρκία, η εορτή του Αη Γιώργη της Πριγκήπου αποτελεί το μαζικότερο προσκύνημα της χώρας. Χιλιάδες συρρέουν από όλη την Πόλη, αλλά και από την Ανατολία, σε κάτι που θυμίζει ειδωλολατρικό προσκύνημα των αρχαίων χρόνων. Πολλοί από τους επισκέπτες είναι Αλεβίτες, ανήκουν στη φιλελεύθερη και συγκρητική αυτή αίρεση που πολλοί μάλιστα θεωρούν πως δεν ανήκει καν στον ευρύτερο χώρο του Ισλάμ, αλλά αποτελεί θρησκεία χωριστή.

Στην Τουρκία, η 23η Απριλίου αποτελεί επίσημη αργία αφιερωμένη στα παιδιά. Έτσι, το πλήθος μπορεί να προσέλθει στο νησί χωρίς να χρειασθεί να πάρει άδεια από την εργασία του. Η μονή δέχεται την ημέρα εκείνη τους Μουσουλμάνους κυρίως προσκυνητές, είτε τιμάται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου κανονικά στις 23 Απριλίου τη συγκεκριμένη χρονιά, είτε μετατίθεται, τις χρονιές εκείνες που η 23η Απριλίου συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα.
«Τον καιρό μας ήταν αλλιώς» μας είπε ο κύριος Δημήτρης. «Oταν γεννιόμασταν, οι μανάδες μας πήγαιναν στο μοναστήρι και μας αφιέρωναν στον Άγιο. Μας φορούσαν στο λαιμό αλυσίδα με ένα κουδούνι, που συμβόλιζε πως είμαστε ταγμένοι. Oταν παίζαμε, τα κουδούνια κουδουνίζανε. Μοιάζαμε με κοπάδι πρόβατα! Τα βγάζαμε μόνο όταν ενηλικιωνόμασταν». Στο περίεργο αυτό έθιμο των Ρωμηών της Πριγκήπου οφείλεται και το όνομα της μονής. Σήμερα, οι περισσότεροι προσκυνητές έρχονται από τις ανατολικές επαρχίες.

Στη δημαρχία των Πριγκηπονήσων ο κύριος Δημήτρης χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Έθεσαν στη διάθεσή μας ένα από τα αμάξια του ανεφοδιασμού, που διανέμουν στα καταστήματα τις φιάλες νερού και υγραερίου. Η ουρά όσων περίμεναν να επιβιβασθούν σε μία από τις άμαξες για τους τουρίστες, που φεύγουν από την κεντρική πλατεία για το γύρο του νησιού, κατέβαινε σχεδόν ως το λιμάνι. Η μονή του Αη Γιώργη απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Η άμαξα μας άφησε στη βάση του λόφου, και επέστρεψε για να συνεχίσει το έργο της διανομής. Κάποιοι πωλούσαν εικόνες και φυλαχτά. Διαβάσαμε: «για παιδιά - για επιτυχία στο σχολείο - για χρήματα - για γάμο: εγγυημένο! - για υγεία». Οτιδήποτε θα μπορούσαν οι πιστοί να ζητήσουν από τον Άγιο. Είχαν αραδιάσει σε πάγκους κεριά, καθώς και μικροσκοπικά κλειδιά, που πιστεύεται ότι «σου ανοίγουν την τύχη».

Οι πιστοί που ανεβαίνουν τον απότομο λόφο της μονής δένουν στα κλαδιά των γύρω θάμνων και δένδρων κόμπους από χαρτί ή ύφασμα ή την άκρη μιας κουβαρίστρας, της οποίας την κλωστή σέρνουν ώς τον ναό. Πρωτόγονα αφιερώματα που ζητούν τη θεία βοήθεια για τεκνοποιία. Το αποτέλεσμα, μια παρέλαση εκκεντρικών χριστουγεννιάτικων δένδρων εκτός εποχής! Πλανόδιοι πωλητές στο λιμάνι και στη βάση του λόφου πωλούν τις περίφημες κουβαρίστρες. Σε χαρτιά καρφιτσωμένα στα κλαδιά των θάμνων διαβάσαμε ευχές και παρακλήσεις. «Θεέ μου δως μου....» Ανεβήκαμε τον απότομο λόφο ως την κορυφή, όπου βρίσκεται η μονή, σε ένα σημείο με παυσίλυπη θέα στο Μαρμαρά και την Πόλη στο βάθος του ορίζοντα. Στην είσοδο του ναού πινακίδα τουρκιστί: «Προς τους επισκέπτες: οι φιόγκοι από χαρτί, ύφασμα, νάιλον που δένονται στα δέντρα και τα ομοιώματα σπιτιών, αυτοκινήτων, κ.λπ., που πωλούνται, προέρχονται από ειδωλολατρικές δοξασίες. Για να δεχθεί ο Θεός τις προσευχές μας, αρκεί να προσευχηθούμε καθαρά τη καρδία και εν αγάπη». Μία προσπάθεια αποκατάστασης της Χριστιανικής «ορθότητας».

Περιμέναμε στη σειρά ώρα πολλή για να εισέλθουμε στο ναό. «Οι κόμποι-αφιερώματα στα κλαδιά αποτελούν πανάρχαιο έθιμο που επιβιώνει μεταξύ των μουσουλμάνων σε όλη τη Μικρά Ασία. Δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστιανισμό. Χωρίς να επικροτούμε την πρακτική, την ανεχόμαστε», εξηγεί πηγή της εδώ εκκλησίας. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι προσεύχονταν πλάι πλάι, και οι τελευταίοι δεν σταματούσαν να αγγίζουν ευλαβικά τις εικόνες (που τις έχουν γεμίσει αφιερώματα, κυρίως κοσμήματα και ρολόγια) και να φέρουν το χέρι στο στόμα. Οι σκηνές μέσα στην εκκλησία είναι πάντα πολύ συγκινητικές. Μητέρες με παιδιά τυφλά ή παράλυτα, ζευγάρια που κρατούνται αμήχανα από το χέρι, νέοι που φιλούν τις εικόνες ευλαβικά και στη συνέχεια σηκώνουν τα χέρια σε προσευχή κατά το μουσουλμανικό τυπικό. Ιερείς δέχονται τους προσκυνητές, ακούν την ευχή ή παράκλησή τους, τους βάζαν να σκύψουν κάτω από το πετραχήλι τους και τους διαβάζουν μια ευχή. «Την δούλην του Θεού Αϊσέ.. τον δούλον του Θεού Χαλίλ... εις το όνομα του Πατρός...» ακούς από μακριά.

Προσέξαμε πως οι περισσότερες γυναίκες καλύπτονται για να μπουν, σαν να βρίσκονται σε τζαμί. Οι μοναχοί έσπευδαν να εξηγήσουν πως δεν απαιτείται να βγάλουν τα παπούτσια τους, κάτι που θα επιβράδυνε σημαντικά τη διαδικασία. Ο κύριος Απόστολος, που σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, έρχεται δυο - τρεις φορές το χρόνο για να βοηθάει τη μονή. «Πολλοί ιμάμηδες προτρέπουν τους πιστούς τους να έρθουν να τους διαβάσει ο παπάς, ιδίως αν τα παιδιά τους είναι άρρωστα. Πιστεύουν ότι ο Aγιος είναι θαυματουργός. Υπάρχει και η πρόληψη ότι αν ο παπάς σε στραβοκοιτάξει, θα είσαι κακότυχος». Μας έδειξε τα θαυματουργή εικόνα του Αγίου, που τη σκεπάζουν -εκτός από τα παραδοσιακά τάματα των Ρωμιών- και πολλά ρολόγια. «Είναι το μόνο πολύτιμο πράγμα που έχουν, και τα αφιερώνουν στον Aγιο».

«Ήρθαμε να προσευχηθούμε. Για μας κάθε τόπος του Θεού είναι ιερός, αδιάφορο αν είναι τζαμί ή εκκλησία», μας είπαν η Μιράι και η Νουρ, δασκάλες σε γερμανικό σχολείο της Πόλης. Η μία επιθυμεί παιδί, η άλλη σύζυγο. Η φίλη τους Σινέμ τις ακολούθησε, παρότι δεν είναι θρήσκα. «Δεν τα ‘χω καλά με τις θρησκείες» είπε γελώντας. Ζήτησε όμως και αυτή από τον Άγιο κάτι. «Ταξίδια. Θέλω να κάνω πολλά ταξίδια, να γυρίσω τον κόσμο» μας είπε με ενθουσιασμό. «Αυτό ζήτησα. Λέτε να πιάσει; Αν πιάσει θα αφήσω ό,τι περιουσία έχω και όση αποκτήσω στη μονή!»

Read more...

Η νίκη Έρογλου κατά τον Γερμανικό Τύπο


«Η απογοήτευση των Κυπρίων» επιγράφει το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Οι Τουρκοκύπριοι τα έχουν κάνει όλα σωστά εδώ και καιρό και δεν αποκόμισαν τίποτα για αυτό. Συμφώνησαν στην επανένωση του κράτους – μαριονέτα με το υπόλοιπο ελληνοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου. Οι Έλληνες γείτονες είχαν σκεφθεί πως θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν καλύτερους όρους και είπαν όχι στην ειρήνη. Τώρα καταρχάς δεν θα γίνει τίποτα με την ειρήνη γιατί οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν το θυμό τους στην κάλπη. Η πλειοψηφία που συγκέντρωσε ο εθνικιστής Ντερβίς Έρογλου είναι ένα μήνυμα διαμαρτυρίας. Η διαμαρτυρία τους στρέφεται κυρίως στην ΕΕ και στην πολιτική της».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν η ΕΕ θέλει να κάνει κάτι για την ειρήνη, τότε πρέπει να δώσει μια προοπτική ένταξης στους Τουρκοκύπριους, υπό την προϋπόθεση να αποχωρήσουν πλήρως τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτό θα ανάγκαζε του στρατηγούς στην Άγκυρα να πάρουν μια σαφή θέση στο ζήτημα της επανένωσης εάν την θέλουν ή όχι. Αλλά τόση συνέπεια δεν μπορεί κανείς να την περιμένει από τις Βρυξέλλες».

«Χαμένη ευκαιρία», επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπογραμμίζει: «Μπορεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη διεθνώς μη αναγνωρισμένη βόρεια Κύπρο, Ντερβίς Έρογλου να θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο Χριστόφια, η νίκη του όμως θεωρείται ως το τέλος των ελπίδων για την επανένωση. Ούτως ή άλλως οι ελπίδες ήταν και προηγουμένως πολύ λίγες. Ο Έρογλου θεωρείται σκληροπυρηνικός και θέλει να δει τον τουρκικό βορρά ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Στην αρχή ήταν οι Ελληνοκύπριοι, τότε υπό τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, που αρνήθηκαν το σχέδιο της επανένωσης του ΟΗΕ και τώρα είναι η τουρκική πλευρά που σκληραίνει τη στάση της».
Με τα κίνητρα των ψηφοφόρων ασχολείται στο σχόλιό της και η Märkische Oderzeitung : «Αν ήταν στο χέρι του νικητή των εκλογών, θα διαιρούσε για πάντα την Κύπρο. Και με αυτό τον τρόπο θα έπιανε το σφυγμό των συμπατριωτών του. Οι Τουρκοκύπριοι το 2004, σε αντίθεση με τον Νότο, ψήφισαν υπέρ της επανένωσης και τώρα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Ο καταψηφισθείς πρόεδρος Ταλάτ χρόνια διαπραγματευόταν με τους Έλληνες χωρίς όμως αποτέλεσμα για τους συμπατριώτες του».

DEUTSCHE WELLE

Read more...

Αποχωρούν οι Βρετανοί από UNFCYP ;


Η οικονομική κρίση ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο. Αυτό φέρεται να είναι το συμπέρασμα ορισμένων βρετανών αναλυτών, που υποστηρίζουν ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε την κατάργηση της συμμετοχής της βρετανικής δύναμης στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, στην Κύπρο (UNFCYP). Σαν λόγος προβάλλεται η συμμετοχή βρετανικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο που οικονομικά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ταυτοχρόνως όμως, υπογραμμίζουν ότι οι δυνάμεις αυτές χρειάζονται για το Αφγανιστάν, προκειμένου να σταματήσουν επίμονες αμερικανικές οχλήσεις για αύξηση των εκεί βρετανικών δυνάμεων.
Αντίθετη άποψη ωστόσο εκφράζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς θεωρεί ότι το momentum, είναι κρίσιμο και δεν πρέπει να συμβεί ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί και που ενδεχομένως θα απειλούσαν τις συνομιλίες Χριστόφια και Έρογλου.

H Βρετανία διαθέτει χιλιάδες στρατιώτες στο εξωτερικό σε αποστολές είτε του ΝΑΤΟ, είτε του ΟΗΕ είτε σε βρετανικά εδάφη εκτός Βρετανίας όπως τα Φώκλαντ, τα νησιά Ντιέγκο Γκαρσία, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Γιβραλτάρ, Βαλκάνια, Γεωργία, Γερμανία, Βόρεια Ιρλανδία, Αφγανιστάν και φυσικά στην Κύπρο είτε σαν προσωπικό των βρετανικών βάσεων, είτε σαν μέρος της δύναμης διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ.

Το συνολικό μέγεθος της βρετανικής δύναμης Κύπρου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 2600 και 3.200.

Στο ίδιο πλαίσιο οικονομικών περιορισμών το υπ. Άμυνας σκέπτεται ακόμη και την εγκατάλειψη της μιας στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο αλλά το σχετικό σχέδιο καθυστερεί καθώς υπάρχουν φωνές που υποδεικνύουν πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει τμήμα της να δοθεί σε τουρκοκύπριους, κάτι που δείχνει αδιανόητο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά τους κύπριοι διπλωμάτες, σε ανεπίσημες συζητήσεις τους, θεωρούν λάθος τη στιγμή αυτή την πιθανή αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την UNFCYP και επικαλούνται το γεγονός ότι η Βρετανία αποτελεί ένα από τα συστατικά στοιχεία της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς εξακολουθεί να απολαμβάνει του καθεστώτος της εγγυήτριας δύναμης.

Read more...

Η επίσκεψη Νταβούτογλου στο Ιράν


”Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Ιράν και αναχώρησε για τη Σερβία. Στην Τεχεράνη είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Αχμεντινετζάτ και τον ομόλογο του κ. Μοτακί. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών μετά τη συνάντηση τους έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ιρανός υπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη Δύση ¨Έζησαν δυσάρεστες εμπειρίες από τις επιθέσεις τους σε άλλες χώρες, ας μην ξαναδοκιμάσουν τις ηττημένες πολιτικές τους¨. Έστρεψε, επίσης, τα βέλη του στο Ισραήλ και είπε: ‘’Μπορούμε να αφοπλίσουμε ακόμα και τις χώρες στην περιοχή, οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά όπλα’’.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε: ‘’Η Τουρκία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα θέματα που αφορούν το Ιράν μας ενδιαφέρουν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η απόκτηση πυρηνικής ενέργειας είναι δικαίωμα κάθε χώρας. Αλλά είμαστε αντίθετοι στα πυρηνικά όπλα όπου και αν βρίσκονται. Αυτά αποτελούν απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο δρόμος της λύσης δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις’’.”

Ο τούρκος υπεξ, ανακοίνωσε χθες ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις συνομιλίες του στη Τεχεράνη.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP